Min hemliga assistent?

Det händer ju ganska ofta att jag får frågan om vem som tar bilderna där jag själv är med. Och speciellt efter lucia så brukar frågorna trilla in om vem som filmat mina luciafilmer. De flesta är bara nyfikna, medan vissa andra har hårdare ton och tycker det är dålig stil av mig att inte lyfta fram fotografen/assistenten/filmaren som gjort jobbet åt mig.

121701
Det är ju egentligen bara smickrande att få den frågan, även om det ibland känns tråkigt när någon inte tror mig trots att jag förklarar att jag själv filmar och fotar. Jag skulle aldrig lägga upp bilder eller filmer som någon annan gjort utan att ge cred till den personen. Sen är det ju i och för sig ganska gulligt att någon tror att jag går omkring med en liten fotoassistent.

Ett utdrag från ett mail jag fick igår.
Om man har koll på hur det funkar när man fotar och filmar så är det inte svårt att genomskåda att du ibland får hjälp av någon när du själv är med på bild. Jag tycker om din blogg och allt du delar men det förstör lite när jag såg din lucia film. Du säger att du är själv ute i skogen men om man tänker på hur det är gjort är det tydligt att du fått hjälp med filmningen och bilderna. Det är inte menat att vara elak men jag tycker du borde vara ärlig med det i bloggen.

Som sagt, egentligen borde det vara vara smickrande att läsa. Men självklart undrar jag lite hur någon totalt kan utesluta möjligheterna för att jag gjort allt själv. Jag kan inte förstå varför man inte först frågar istället för att börja med att anklaga.

Jag har fotat mig själv med hjälp av stativ och fjärrutlösare i snart fem år. Jag har lärt mig behärska det, även om det såklart blir otroligt mycket mer tidskrävande än om jag bara hade stått bakom kameran. Men jag är så himla van med det sättet att fota på nu så jag tänker inte riktigt på det. Men det är klart att det ofta ligger enormt mycket tid och arbete bakom vissa bilder där jag själv är med. Mycket spring fram och tillbaks. Det kan tas flera hundra bilder innan jag fått den jag är nöjd med, eftersom jag inte kan se resultatet i kameran förrän jag går till kameran.

När det gäller lucia filmerna så var det såklart också väldigt tidskrävande, eftersom jag var helt själv. Och jag kan förstå om folk tror att det var någon som filmade, eftersom man inte får se allt material mellan tagningarna. Det var ju väldigt många olika moment att göra när man både skulle filma och vara lucia. Ställa kameran och fokus, tända ljusen, av med skorna, på med kronan, gå en bit, av med kronan, springa tillbaks, på med jackan, på med skorna, flytta kameran osv. Samtidigt så jobbar jag mot kylan, och måste försöka hålla mig varm mellan filmningarna.  Det går ju inte ens att föreställa sig hur otroligt mycket lättare det hade varit om någon filmade. Men det hade aldrig gått. Jag skulle aldrig kunna göra samma sak om någon var där. Det skulle paja hela magin och stämningen.

När jag är mitt uppe i en sådan kreativ process så är jag helt uppslukad av det jag gör så jag tänker inte riktigt på hur jobbigt det är. Jag känner inte riktigt av kylan och jag tänker aldrig att det är jobbigt att springa fram och tillbaks. Det bara sker på automatik. Och speciellt de nätterna när jag varit ute och lussat så har jag haft en energinivå utöver det vanliga. Det är som om adrenalin pumpas ut i blodet på mig. Det håller mig varm, alert och gör mig alldeles euforisk.

Jag har en film som jag visat här tidigare på bloggen som heter “Bakom kulisserna”, och där får man i början se några klipp från hur lucia filmen blev gjord. Så jag tänkte visa den här nu igen för er som inte sett den! : )  Och förhoppningsvis kan de som fortfarande inte tror på mig få klarare bevis för att det faktiskt går att både vara bakom och framför kameran på samma gång. Det är krångligare. Men allt är ju möjligt ♥

150 Kommentarer på “Min hemliga assistent?

 1. Sara i Åre - TRÄNINGSGLÄDJE

  knäppt av folk att förutsätta sådant. jag fotar också mycket av mina bilder med självutlösare och det jag tänker på när jag ser dina bilder är “wow” – för jag vet vilket jobb det ligger bakom med rätt fokuspunkter och hela den biten, PLUS att man inte exakt ser hur bilden blir förrän på större skärm. jag tycker du är grym!

  Reply
 2. Jenny

  Vilken härlig “bakom scenerna” film så roligt att se! Tack för att du delar med dig. Förstår att du måste lägga ned oerhört mycket tid & energi. Väldigt bra resultat blir det ju av det, den saken är säker!

  Reply
 3. AnnaS

  Det är ju uppenbart att du filmar dig själv eftersom kameran står still på sitt stativ och du rör dig. Om någon annan hade filmat hade kameran antagligen rört sig också!
  Sen går det väl åt nån timme innan du klippt ihop filmen efteråt?
  Tycker att det är så rogivande, underbart, roligt, vackert mm mm att se dina bilder och filmer. Sen är du ju så duktig på att skriva också.

  Reply
 4. Leif

  Ja, tänk så många det är som “vet”. Man ser en sak och genast så har man hela bilden, så att säga. Lite av en suck blir det ju. Bra kämpat Jonna. Som vanligt!

  Reply
 5. Yrkesfotograf på TT

  Hej Jonna!
  Jag brukar läsa din blogg eftersom jag gjort samma resa som du och lämnat stan och flyttat ut i skogen. Här har jag bott i nio år nu 🙂 Arbetar som pressfotograf sedan 20 år och har både inhemsk och internationell press som stadiga kunder. Jag tycker du har ett bildseende som få, trots din relativa ungdom, och VET att du kommer att gå långt. Dessutom VET jag hur du jobbar och kan konststera att du inte far med osanning. Kommentarer som den du tidigare fått är med andra ord enbart baserade på traditionell avundsjuka och renodlad okunskap.
  Heads high, keep up the good work!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack för din kommentar. Så himla roligt att få höra dessa ord från en fotograf sedan många år tillbaks 🙂 Det gör mig verkligen glad! Och kul att du gjort samma resa! ♥ Kram!

   Reply
 6. Anneli

  Tråkigt att få sådana kommentarer! Du känns så himla ärlig och genuin, hur kan någon misstro dig?

  Du gör ett bra jobb, älskar dina bilder och kärleken och tiden bakom dem. Kram!

  Reply
 7. Henrik

  “Om man har koll på hur det funkar när man fotar och filmar…” Haha, ja uppenbarligen hade inte den här personen det 🙂

  Fantastiska bilder! Och ett härligt rofyllt liv du verkar ha!

  Reply
 8. Tommy Sjölund

  VERKLIGEN bra TÅLAMOD och med en KREATIVITET som är HIMMELSK, en HÄRLIG resa i NATUREN, tillsammans med en DANSANDE ÄLVA!
  TACK för ditt TÅLAMOD! Du ger OSS ALLA en FIN resa, i dina BILDER och FILMER där du är regissör, filmare, klippare, ja allt vad som behövs.

  Reply
 9. Lindan

  Skulle ALDRIG falla mig in att misstro att du gjort/tagit dina bilder och filmer själv!! Såååå sjukt duktig är du! Och jag förstår PRECIS vad du menar med att lite av magin skulle försvinna om du inte var ensam när du gjorde det!!

  Nästan lite skrattretande att läsa kommentarer som den du visade….! 😉
  Jag har själv funderat på hur du gör, men förstått att du besitter STOR kunskap och “tekniska finesser” som jag knappt visste fanns…..Så som sagt – att du gör det själv har jag aldrig betvivlat. Dessutom “känns det” på energin i bilderna (på ett bra sätt såklart!) 😉 (y)

  Kraaam! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Lindan! Du skriver alltid så himla fint 🙂 Blir så glad av din positiva energi som dina kommentarer har.
   Kram! ♥

   Reply
 10. Emelie

  De måste vara blinda de som säger sådant, samtidigt som de av några absolut inte har koll på hur man fotar. Att kameran aldrig rör sig i dina filmer är det största “avslöjandet”, och även det hade varit möjligt som ensam då det finns mekaniska sliders osv. Det är skitsvårt och tidskrävande att fota sig själv, men du gör det otroligt bra.

  Men jag har sett att några av dem som fotar självporträtt har en liten laptop/mobil med sig som de kopplar till kameran så att bilderna kommer upp på den direkt. Då kan man ha kameran så långt bort man vill och ha datorn/mobilen precis ur bild så man inte behöver springa lika långt varje gång man ska kolla på bilderna. Verkar jättesmart!

  Vill också önska ett inlägg: Hur man lyckas med självporträttsfotografering. Hur får du fokuset rätt, hur vet du vilka inställningar du behöver med tanke på kläder osv. Har du några bilder du försökt ta som bara blev så dåliga att du aldrig publicerade dem?

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din fina kommentar! Och för tipsen!
   Och tack för din önskan om blogginlägg!! Ska absolut skriva upp det 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 11. Jos

  Fotar människor, bl.a. bröllopspar. Ofta har jag med mig en efterfrågad assistent, den lilla katten. Han är halvdresserad och har krav som en rockstjärna. Ställer upp och jobbar bara när han själv har lust (vilket han oftast har men inte alltid, då är det nix).
  Katten bär aldrig några väskor själv, det gör andra människor åt han men till gengäld är han expert på läsa människor och få folk slappna av framför kameran genom blotta sin närvaro och de öppnar sig från en annan vinkel så jag får chans till snäppet bättre bilder. Porträtten brukar bli bäst när katten är i närheten vilket är tacknämligt, Det är också hans uppgift.
  Men förberedelserna för att göra det hela möjligt tar tid och kräver noga planering. som om det inte vore nog med enbart fotandet som också kräver sin tid. Nästan så jag blir helt utschasad men inte katten, han får bara mer energi till allsköns bus.

  När jag ser på Jonnas film och hennes förklaring finner jag det som fullständigt trovärdigt.

  Reply
 12. Andreas

  Att somliga fortfarande inte tror på att Du fotar allt själv är ett bevis – om något – på att Du är otroligt duktig på det du gör !
  Jag tycker Du bara ska vara stolt och glad över att du tagit ditt fotograferande till de nivåer du visar oss, och om somliga inte vill tro på dig så är det deras problem.

  Stor Kram till skogens vackraste älva 😉

  Reply
 13. Veronica

  Om man nu kan så mycket och har så bra koll på läget. Då bör man också veta att det du gör Jonna, är fullt möjligt!
  Världen är full av små ynkliga och tragiska människor, som är utom all räddning.
  Ignorera dessa och fortsätt leva ditt liv precis som du gör. Jag är så imponerad över din styrka och dina magiska bilder.
  Tack för att du finns och förgyller min dag.

  Reply
 14. Emilia

  Jag beundrar dig för ditt tålamod med människor som skriver illa menade mail eller kommentarer. Din glädje, förståelse och positivitet genomlyser varande ord i det här inlägget! Att se det goda i det (ibland ganska jätte) fula är en fantastisk egenskap. Det är så uppmuntrande att du delar av dig av din konst, vardag och tankar. Tack så mycket för att vi får följa med på din resa! Önskar dig alla lycka och en himla fin juletid 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…så vackra ord. Tack Emilia. Du anar inte hur glad jag blir! 🙂
   Önskar dig all lycka också och en underbar jul. Kramar ♥

   Reply
  • Lindan

   Kunde inte sagt det bättre själv!! Visst har hon en fantastisk förmåga att alltid se det goda i allt och alla….!! <3

   Reply
 15. Elizabeth Tyler

  Underbara film och bilder! Så bra gjort allting.
  Jag förstår dig mycket väl, har fått samma reaktioner på min blogg och youtube videos. Hälsningar från en 70 årig ensamseglande konstnär i Medelhavet. (utan hemlig assistent)

  Reply
  • Jonna Post author

   ♥ Tack så jättemycket!! Vad häftigt ditt liv låter. Var in på din fina sida och tittade också. Magiskt vacker konst du skapar ♥
   Kram

   Reply
 16. Louise

  SÅ bra video! 😀
  Känner igen den frågan så väl “Men vem har tagit bilden då? Det måste du ju skriva ut!”. Verkar som om många har missat att det existerar stativ och fjärrutlösare haha Du är mästare på att använda det i alla fall! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack!! Och kul att du också känner igen dig i det. Var in på din blogg en sväng. Så himla fina bilder du tar! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 17. Brittmari Anderson

  Tänk…jag har inte haft en tanke på att du skulle ha en assistent/fotograf bakom kameran. Jag tycker det känns i hela texten…man får en känsla att vara med dig i din stuga…när du sitter vid köksbordet i den mysiga stolen, eller när du målade och både kisse och vovve var med, när du berättat om när du huggit ved för hela vintern osv. Jag har aldrig känt att du skulle ha någon med dig på dina härliga nattliga utflykter i skogen…utan det är liksom du…som skogens ängel, beskyddare.

  Älskar att se dina bilder, de utstrålar ett sådant lugnt genom skärmen.

  Att se din film nu, så blir jag ännu mer imponerad av dig 🙂

  God Jul på dig och djuren!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket för dina fina ord!! 🙂 Så himla vackert skrivet. Får sån pepp och inspiration.
   God jul önskar jag dig med. Och trevlig helg ♥

   Reply
 18. Leif Pettersson

  Inte alls förvånad att du klarar av att få till det på egen hand. Den energi och kreativitet som syns i filmer och foton och allt annat, är bevis nog för att du är beredd att offra mycket kraft för att få det som du vill. Fortsätt med det för guds skull. Annars blir inte livet lika spännande att se fram emot. Dag för dag.

  Reply
 19. Sara

  När jag ser dina luciafilmer brukar mina ögon tåras för att det är så vackert. Till “behind the scenes” tåras också mina ögon och jag skrattar för att det är med en sån inspirerande envishet du tar dig an alla dina projekt. Jag har tänkt tanken innan hur mycket du måste ha jobbat för att få till dina verk, för mig brukar fotoprojekt sluta halvvägs. Nästa gång jag funderar på att ge upp ska jag tänka på dig när du står och ruskar i den där granen. Eller hoppar runt runt på en sten. Tack för inspirationen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad glad jag blir!! Så himla kul att du kan känna lite inspiration från filmerna. Det värmer verkligen 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 20. Johan

  Hej! I kontrast till att misstänkliggöra dina produktioner och din personlighet är mina intryck att du är underbar, fri och beundransvärd.

  Reply
 21. Evy

  Hej Jonna

  Tvivlar inte ett ögonblick på att du fixar allt själv. Har en dotter som håller på som du och filmar och fotar sig själv i möjliga och omöjliga situationer, så jag vet att det fungerar.
  Såg nu igen ett avsnitt ur den film där du snurrar runt vid stranden. Den syntes ett kort ögonblick i “Behind the scene”. Jag har funderat på den filmsnutten och undrar om du har en selfiepinne eller om du håller kameran i handen? Väntade varje ögonblick på att du skulle trilla i sjön och det skulle ju inte varit så bra 😉

  Tack för att du låter oss vanliga dödliga vara med på din resa genom livet. Så fantastiskt roligt att uppleva världen genom ditt kameraöga 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Evy! 🙂
   I just den scenen så håller jag kameran i handen. Men i filmen när jag snurrar runt på stranden i Norge så har jag en selfiepinne 🙂
   Kram o tack för fina ord ♥

   Reply
 22. Emschen

  Jag blir så irriterad! Du har ingen som helst skyldighet att visa hur du jobbar eller ens berätta hur tidskrävande det är! Att fota med stativ och fjärrutlösare är ett jättebra sätt att jobba men man får f*n öva på att det ska bli lika bra som dina bilder så bra gjort av dig som har lärt dig det så bra.

  Kram

  Reply
 23. Åke

  Bry dej inte, fattar dom inte hur det går till så lägg ingen möda på det.
  Hur som haver, du är en skogsstjärna som lyser klart,jag och alla beundrar dej för dit liv och leverne ,fortsätt som du gör .

  Reply
 24. Therese

  Alltigenom vackert och alldeles alldeles underbart! Längtar själv bort från staden och ut till mina fria lugna uppväxtmarker. Så tråkigt att folk inte förstår tekniken och kunskapen bakom ditt arbete. Kram.

  Reply
 25. www.olgamagnusson.se

  Du visar att man kan åstadkomma enormt mycket med passion, känsla, bra teknisk utrustning som man lärt sig behärska och energi. Jag levde mig in i din vackra luciafilm och kunde tänka mig det ENORMA jobb du måste lagt ner på att föra den. Och jag kan förstå hur tiden bara stannar när du jobbar – och som du skriver – hur adrenalinet pumpar 🙂 Du har en enorm talang Jonna!

  Reply
 26. F

  Du använder ju helt enkelt den ultimata selfiepinnen Jonna! 🙂 Du tar grymt fina bilder. Jag har följt din blogg från början och man kan verkligen se den utveckling du har gjort! Fortsätt så!

  Reply
 27. Sonja i Norr

  Folk är bara så in i norden avundsjuka för att de inte själva kommit på din ide´!
  Sträck på dej jänta, för du är en riktig naturbegåvning som ensam är värd alla rosor för dina ideer och kreativitet.
  Kram från Norr till Skogsrået i Grundtjärn

  Reply
 28. Christoffer B

  Tråkigt att du ska behöva få såna kommentarer. Men de säger mer om den personen än om dig.. Vi andra fattar iallafall, och tycker det är beundransvärt hur du kämpar med allt detta fotande helt själv. Låt aldrig såna här ord trycka ner dig. De kommer alltid att finnas, internet är ingen trevlig plats. Det är bara att vänja sig och inse att man får välja själv hur man låter det påverka en. Hur klyschigt det än låter. Men rätt inställning från början hjälper enormt.

  Reply
 29. Magnus

  Det finns alltid dom som tror sig veta exakt hur andra gör, oavsett vad det handlar om. Men som någon skrev i en tidigare kommentar, att någon tror att du “bara” är modell och någon annan tar bilderna är ju ett utmärkt bevis för hur skicklig du är med kameran. Fortsätt att ta dessa fantastiska bilder och skapa fina filmer och bara le åt sådana där “förståsigpåare”.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja det är trist att det alltid ska finnas sådana som tror sig veta bäst om allt.
   Men tack för dina fina ord. Stor kram! ♥

   Reply
 30. tess

  Du är fantastisk och inspirerande! Blir lite avundsjuk på ditt liv. Det är som du säger, allt går om man vill ☺ Jag beundrar ditt engegemang och tålamod du har för att få till allt så bra som det alltid blir. Kom ihåg att vi är många som gillar dig och det du gör, låt inte dem som trycker ner eller nervärderar ditt arbete ta fokus från oss övriga, ge inte den uppmärksamheten till dem. Ser fram emot många fler dagar med din blogg. God jul!

  Reply
 31. Emilia

  Helt jävla fantastisk! Så fin film, så mycket kreativitet! Du är verkligen där du ska vara, tänk att du kan ge oss andra så enormt mycket fina känslor och inspiration, bara genom att hoppa omkring i skogen själv 😀 Bra gjort!

  Reply
 32. Henry

  O.M.G. Jonna! Vilken dum misstanke!!! 🙁
  Du har ofta skrivit den mödosamma arbete
  av din foto och video produktion!
  Dessa kritiker inte läs din blogg med uppmärksamhet!!
  Jag älskar ditt arbete! 🙂 Kram ♥

  Reply
 33. Mellan skog och gård

  Nu när jag verkligen begrundade och förstod en liten del av det enorma jobb du lägger ner på dina filmer och dina så tänker jag att du inte är riktigt klok. På det allra bästa, avundsvärda sättet såklart! Det måste helt klart krävas något extra för att göra det du gör, att tänka och agera i lite andra banor än de vi lär oss. Lite galenskap, kreativitet utöver det vanliga, energi och tålamod och talang. Jag är så imponerad över ditt arbete och den otroliga tid du lägger ner på det, både vid ett enskilt fototillfälle och hur du har jobbat för att komma dit. Tack för att du delar med dig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha men ååhhh så himla fint skrivet. Fick mig ett stort leende av din gulliga kommentar 🙂
   Tack snälla du, vad det värmer ♥ Kramar!!

   Reply
 34. Birgitta

  Så fint att du lägger upp den här filmen igen. Jag minns när du hade den första gången och din mamma faktiskt gav en kommentar, hur du kämpade med Luciafilmen och blev totalt genomkyld men skulle göra ditt projekt klart. Förstår inte alls varför någon tvivlar på att du gör jobbet själv!! Fortsätt för du är osalgbar!!

  Reply
 35. Marlene

  Du är för söt <3

  Finns alltid elaka människor som blir avundsjuka och ska projicera sin fel pa andra. Ignorera dem och kör pa!

  Kramar

  Reply
 36. Johanna

  Ååå vilken härlig film ser gärna fler sånna 🙂
  Vill också ha ett liv som du, kan man komma o hälsa på?

  Reply
 37. Kerstin

  Ja Jonna jag kan bara instämma med många andra här. Du gör ett fantastiskt jobb, är superduktig och är stark som lever det liv du önskar. Att en del människor är misstänksamma grundar sig nog mest i okunskap. Vi som är kreativa hittar ju alltid lösningar som “andra skolade” kanske inte skulle drömma om. Den energi du har ska du vara rädd om men så länge du är kvar i Grundtjärn kommer energin att finnas i dig.
  Du ger landsbygden liv och hopp, du ger oss glädje med dina bilder och filmer, du får hela sverige att LEVA.
  Jag önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt fotoår.

  //Kerstin

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh vilka stora ord du ger mig. Tack fina du. Det värmer verkligen.
   Önskar dig också en riktigt, riktigt god jul och ett gott nytt år!
   Kramar ♥

   Reply
 38. Ralph Heusing

  Hej!
  Jag följer din blogg nästan fran början och jag maste säger att du har blivit jätteduktig pa att hantera det där med sjävlporträtteringen. Det kan bli saaaa jobbigt ibland, speciell när det ocksa regnar eller snöar. Men det ger den där stämmningen! Och din bild med sparken under natthimmlen är det bästa norrskensbild jag har alltid sett. Tack!
  Hälsningar,
  Ralph

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så mycket!! Kul att du följt bloggen så länge.
   Ja när det regnar eller snöar brukar det bli lite svårare, men som du säger så blir de mer stämning.
   Och tack, kul att du gillade den bilden med sparken 🙂 Kram!

   Reply
 39. Peter Ståhlberg

  Det är facinerande att vissa personer väljer att skriva:
  ”Om man har koll på hur det funkar när man fotar och filmar”,
  och sedan direkt fortsätter med att med bevisa sin okunnighet.
  Klart som tusan att det inte bara är möjligt att göra göra
  Jonnas alster på egen hand. Utan också att det finns gott
  om tecken på att så är fallet.
  Man måste ju säga att det är tämligen småaktigt att med ena
  andetaget ge beröm. För att med andra andetaget kritisera och
  ifrågasätta tillvägagångssättet. Utan något som helst underlag.
  Jag har personligen filmat och fotat hela mitt vuxna liv.
  Ändå har jag inte riktigt det öga som Jonna bevisar i praktiskt
  taget varje inlägg hon gör. Men rent tekniskt VET jag att hon
  visar upp är full genomförbart. Tvärtom ökar min beundran för
  hennes bilder då det fotografiskt är så skickligt.
  BRAVO! *bugar* och TACK! Nu har jag något mer att bli
  inspirerad av. Det är en gåva.
  Fast på sätt och vis är det en form av smicker. Filmer och bilder som
  berör så pass mycket att vissa helt enkelt inte kan acceptera att
  en enda person är ursprunget.

  Reply
 40. Sara

  Spännande kommentar du fick där alltså… Det är synd om sådana människor. De har nog inte riktigt förstått vad det innebär att skapa sitt eget liv. De lever på någon annans förväntningar och har svårt att acceptera att du har det så som du har det. Ta makten över era egna liv och sluta bry er om andra!

  Reply
 41. Rania {Rania Maria Photography}

  Hihi alltså stativet och fjärrkontrollen kan väl ses som assistenter, hade ju varit omöjligt annars – men tror inte de tar illa upp vid att du inte nämner dem 😉 Jag har också alltid antagit att folk förstår att jag tar mina bilder själv. Sedan har jag en text sist i alla mina inlägg där det står att allt material på bloggen är mitt om inget annat anges. Det känns som att man inte kan vara nog tydlig nu för tiden…

  Svar: Men så lite så! Dina bilder och texter berör så himla ofta, känns inte mer än rätt att sprida allt det fina du skapar lite 🙂 Kram på dig Jonna, hoppas du får en fin fredag och helg!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja precis, fjärrkontrollen och stativet är ju faktiskt assistenter om man ser det så 🙂 Skulle aldrig klarat mig utan “dom”.
   Och tack för ditt fina svar 🙂 ♥ Kram på dig med, ha en underbar helg!

   Reply
 42. Karin

  Tråkigt att vissa människor måste skriva sånna saker, dessa mail/kommentarer borde gå direkt i soptunnan om du frågar mig. Du är 100% äkta och det ska du inte behöva förklara för någon annan. För mig är det en ära att få komma in till din blogg där du, och bara du ger mig och alla andra av ditt liv. Lucia filmerna är underbara och jag kan förstå hur otroligt mycket tid som ligger bakom för att få ge oss den magin du ger oss. När jag ser hur långt ljusen har brunnit ner mot slutet förstår jag hur kall du måste vara om ben och fötter under lucianattlinnet. Hoppas att en varm kopp kaffe och en lussekatt fick värma dig när du kom in från lussandet, på samma sätt som du värmde oss med din film. Tack igen för allt vackert du visar! <3 Kram Karin

  Reply
 43. Carl

  Alltså, de som ställer såna här frågor måste väl vara såna som bara fotar med sin smartphone? Vi som har “Riktiga kameror” vet ju att man kan använda trådlösa fjärrkontroller för att fota och filma med.. 🙂 Du har lärt dig det till fulländning, så enkelt är det, Jonna!

  Önskar jag hade besuttit hälften av din kunskap och kreativitet som den amatörfotograf jag är. Då hade jag varit supernöjd med mina bilder! 🙂

  Hade jag bott granne med dig hade jag bett om privatlektioner! 😉

  Kram från en karl!
  //Carl

  Reply
 44. Åsa B

  Jonna, du är helt fantastisk! Tråkigt att behöva få en sådan kommentar, men det grundar sig bara i avundsjuka och okunnighet, som vi alla förstår här. Tack för dina superfina vinterbilder som du har bjudit på hittills denna vintern. ÄLSKADE bilderna med sparken. God Jul! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men gud vad glad jag blir. TACK ♥ Och glad att du gillade de bilderna! 🙂 Ska ta mera sånt!
   Kram och god jul ♥

   Reply
 45. Anders

  Hej Jonna!
  Personligen har jag aldrig tvivlat..! Det är, en del av den “magi” som du har i övermått! Tack för allt jobb du lägger ner och för att du så generöst delar med dig av ditt liv!

  Reply
 46. Petra

  Hej!
  Vill bara börja med att tacka dig för alla underbara bilder och filmer som du skapar och delar med dig av.
  Tack vare inspiration från dig så tog jag mig i kragen i somras och skaffade mig en hund, något jag velat i flera år, ända sedan jag flyttade hemifrån. Men jag har alltid upplevt att det var något som behövde vänta. Allra mest på grund av vad min familj och vad samhället tycktes säga till mig, att man inte ska låta sig “sitta fast” när man är ung. Min moster till och med uppmuntrade mig att endast ha plastväxter eftersom även de, i hennes ögon, gör att man sitter fast. Därför har jag upplevt det som att jag inte skulle kunna skaffa en hund förrän jag är i medelåldern.
  Men efter att ha följt din blogg i ett par år så kände jag att, banne mig, nu var det dags att skaffa den där efterlängtade kamraten. För mig innebär det inte att “sitta fast” att ha en hund, utan snarare känner jag mig friare än tidigare. Jag har ju nu en kamrat som följer med mig på det mesta. Du inspirerade mig till att leva i nuet, på ett annat sätt än vad jag gjort tidigare. Det är ju trots allt jag som ska leva mitt liv, och då borde ju jag få forma det efter mitt tycke, eller hur? 🙂
  Så jag vill även tacka dig för inspirationen du sprider <3

  God Jul & Gott Nytt År!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh, du anar inte hur glad jag blev av att läsa din kommentar. Lite rörd faktiskt. Så himla härligt att du faktiskt följde ditt eget hjärta tillslut! Vilken lycka med en hund! Så glad att du ville berätta detta. Stor kram till dig, och god jul och gott nytt år! ♥

   Reply
 47. Anna-Karin Scheutz

  Underbar film! Dina bilder är fantastiskt fina.
  God Jul till dig Jonna och till din fina vovve!
  Kram Anna-Karin

  Reply
 48. Christina

  Jonna, dina bilder och filmer är magiska. Många kanske inte vet hur mycket man kan åstadkomma med lite fantasi, kreativitet, tid och en kamera och självutlösare. Tack för att du delar med dig!

  Reply
 49. Lena

  Det är så imponerande att du gör allt själv och det var också vad jag tänkte på när jag såg luciafilmen. Jag såg framför mig hur du sprang fram och tillbaka. Själv skulle jag aldrig orka lägga ner så mycket tid och energi på en bild eller film!

  Reply
 50. christer

  Det finns alltid människor som är negativa och tvivlar på allt och alla. men såna ska du inte bry dig om. Jag och många andra beundrar din energi och entusiasm för det du gör. Fortsätt i samma stil och förgyll vår vardag med dina bilder och tankar. Önskar dig en fröjdefull Jul samt ett Gott nytt år.

  Reply
 51. Sandra

  Vilken rolig behind the scenes-film! Fortsätt med det du gör, du är grym! Och verkar vara en sån härlig människa. 🙂 Kram, trevlig helg

  Reply
 52. Sara

  Jag jobbar med marknadsföring och bloggvärlden är en av arenorna där vi verkar. Jag träffar många bloggare och har en större inblick i “bakom kulisserna” när det gäller köpta inlägg, samarbeten osv än läsarna. I och med att jag jobbar med detta är det lätt att vara kritisk, att många visar upp en verklighet som inte är sin egen. Det jag vill komma till är att det här är en av anledningarna till att jag tycker om din blogg så mycket, du är en så genuin och genomgod person med en fantastiskt inspirerande blogg som jag aldrig tvivlat på. Fortsätt med vad du gör och välj vilka du vill lyssna på, haters gonna hate oavsett.

  Reply
 53. BB

  Men vad “folk” kan vara jobbiga! Tack för en bra blogg med underbara bilder! Försök strunta i vissa personer, du gör ett toppenjobb!
  Ha en underbar jul och ett Gott Nytt År!

  Reply
 54. Erika

  Jag har själv en fjärrutlösare till min kamera och stativ, jag vet också att det går alldeles utmärkt att vara själv och fota
  samt även vara med på bilder. Den som tror något annat få gärna tror det, lite okunnighet där kanske!

  Reply
 55. Boel

  Kära Jonna! Läste ditt inlägg och jag har själv inte fotograferat mer än ett par år. Men till och med en hyfsad amatör som jag själv kan se att du gör allt själv. Varför skulle du inte göra det själv? Personen som misstrodde dig (det du skrev om på din blogg) är bara avundsjuk, annars har man inget behov av att skriva så där. Dessutom har nog personen i fråga inte fotograferat/filmat så mycket själv. Annars skulle hen veta att det minsann visst går att dokumentera saker själv. Jag har själv börjat använda självutlösare och med hjälp av ett stativ kan man åstadkomma fantastiska ting som du själv gör varje dag, så det så! Jag föredrar, precis som du, att vara ute själv och fotografera. Det är så helande för själen och jag glömmer också tid & rum när jag är ute i naturen. Så jag förstår precis varför du också vill fota på egen hand och stöttar dig i det du gör! Tyvärr kan väl framgång kanske skapa avund hos vissa människor. Majoriteten av dina läsare älskar iaf det du gör och du är en sann inspiration för oss! Du är grym!

  Reply
 56. Ruth i Virginia

  Jag är en av dem, som frågade, hur du bär dej åt för att ta kort på dej själv
  framifrån och bakifrån. Jag är 87 år (ung) och har bara tagit kort med gammaldags
  kameror. Du vet såna där som man öppnade och satte in en filmrulle, som man tog
  till ett fotolab och fick kopior gjorda. Jag vet ingenting
  om fotografi och var fascinerad av ditt arbete och helt enkelt NYFIKEN; som
  ibland också kallas INTRESSERAD. I mitt fall har det ingenting att göra med
  avundsjuka. Jag är imponerad. Vetenskapliga kunskaper ingår i det du gör,
  Beräkningar på ljus, reflektion, vinklar är ju viktiga i fotografi.

  Jag njuter av dina skådespel – men jag är glad, att jag sitter vid min dator i ett
  hus, som inte behöver värmas med kakelugn och ved. 🙂 Tills jag var 6 år, bodde
  jag på ett skogvaktarboställe i Bergslagen utan el och avlopp Fotogenlampor
  inomhus och karbidlykta att ta sej till lagår´n. Ingenting romantiskt med det, för min del.
  Men, som sagt, ja beundrar dej för din kreativitet och stamina. Lycka till!

  Reply
 57. ulrika

  Intressant att den som skriver kommentaren anser sig ha koll på kameror 😉 med tanke på att personen i fråga inte vet att man kan använda fjärrutlösare 😉
  Kämpa på du, jag skulle aldrig ha tålamodet jag 😉

  Reply
 58. Maria

  Tycker du är grym!!
  Men har en fråga, här ser det ju ut som att du filmar endel, men ser sällan filmer på bloggen. Filmar du för att pausa och skapa en bild ur pausen, om du fattar vad jag menar?
  Då skulle du kanske slipa springa fram och tillbaka lika mycket?! 🙂
  Kram från Skåne

  Reply
 59. Marit

  Åh denna film är underbar, jag älskar den! Musiken är underbar, du är så vacker. Denna film och Luciafilmen du gjorde 2012 är dina 2 bästa filmer tycker jag! TACK jag är så glad att jag hittade till din blogg och har fått uppleva dessa filmer!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.