Min julafton

Ja det är en lite ovanlig julafton för mig i år, precis som det stod om i tidningen igår. Det är första gången jag inte firar jul med familjen, som just nu är nere i Stockholm hos min storebror Isac och hans familj. Det vart svårt med hundvakt i år och då kändes det smidigare att jag stannar hemma här i Grundtjärn med min hund Nanook, min katt Nayeli och min mammas hund Sinaaq som jag även passar under julen. Jag har alltid tyckt det är jobbigt att lämna djuren över julen. De är ju familjemedlemmar de också. Så även om det känns väldigt tråkigt att inte vara med familjen nu så känns det bra också att få vara hemma med djuren, och veta att de mår bra. Så jag kommer åka ner till Stockholm lite senare och fira jul i efterhand med mina älskade brorsbarn. Och resten av familjen träffar jag under nyårshelgen.  Så allt löser sig alltid.

Även om det blev en annorlunda jul i år, så njuter jag ändå fullt ut av den här i mitt lilla hus i Grundtjärn. Det känns inte ett dugg konstigt eller jobbigt att vara själv. Igår var jag och handlade en massa god julmat så nu ska jag strax göra ordning en julmiddag.  Och faktiskt, så blev jag ändå inte helt ensam under julen. Jag får snart det finaste julbesök jag kan önska mig. Så min julafton har blivit den bästa tänkbara ♥

Nu kommer lite bilder från min julafton hittills. Eftersom jag inte har någon TV så blev det ingen Kalle Anka i år, men istället åkte jag ut till skogen med hundarna och fick uppleva en väldigt vacker vinterdag. Det gav starka julkänslor det också.

Hoppas ni har en helt fantastiskt mysig julafton just nu! Massor av julkramar ♥

122417Julaftonsmorgon
122415Det är tredje julen som jag nu får ha på mig de vackraste julsockorna jag någonsin sett. Stickade av Anna.
122418122416Det var en kall natt mot julafton.
122419122406Ute och kör på skogsvägarna
122403I skogen med de två busfröna.
122407
122404Tomten är nog alldeles i närheten eftersom hans renar fanns här.
122405122410122408Dagens julbild
122409122413122414

44 Kommentarer på “Min julafton

 1. Ann

  God Jul
  Och tusen tack för en inspirerande blogg! Kanske blir 2016 året jag flyttar ut till mitt torp!
  All lycka med dig

  Reply
 2. Maya

  God Jul Jonna och Djuren!
  Vilka vackra foton, stämningsfullt och mysigt!
  Vet hur det är att fira utan de närmaste, saknar ju Robin som bor på Malta igen och jobbar där denna jul.

  Varma Julkramar!

  Reply
 3. Christer

  God jul Jonna.
  Jag är också ensam nu här hemma. Har nu min mamma på skärvstagården och är upp och hälsar på henne en stund på dagen. Tyvärr så kommer jag att förlora henne inom kort,för kroppen /njurarna är slut.

  Reply
 4. Magdalena

  God Jul Jonna! Och tack för alla fina och inspirerande ord och bilder som du gett under året som gått. Hoppas du får en fortsatt fin julhelg.

  Reply
 5. Yrkesfotograf på TT

  Även jag sitter ensam på julafton men det är helt i sin ordning eftersom jag gjort så sedan 1999. God jul på dig, Jonna.

  Reply
 6. Hans Jonsson

  Ja en fantastisk fin tjej som fotar fina bilder och delar med sig av sin vardag med glädje och ger så mycket ja reklam för glesbygden att det inte är bara jämmer å elände. Tack Jonny.

  Reply
 7. Anonym

  du har det vitt i jul jätte fint
  jag ska attackera ett kilo tjocka revben imorgon och
  hoppas de blir bra god jul

  Reply
 8. Anna

  God jul och tack för en fantasiskt inspirerande blogg! Jag njuter av varje inlägg och bild du lägger upp! De flesta av oss i norrland lever nära den natur du bor i men jag har aldrig sett den men dina ögon. Dags att dra på sig näbbstövlarna och traska ut i det magiska…..

  Reply
 9. Lena D

  Låter som en väldigt speciell julafton, trolsk och sagolik 🙂 God Jul och Gott Nytt År till dig och din fina hund och katt 🙂

  Reply
 10. Magnus

  Nu har Julafton gått över i Juldag och precis som du har jag varit utan mänskligt sällskap den här Julaftonen. Däremot håller katten mig sällskap och det har varit en hel del bus och soffmys så just nu sitter hon ute i sitt uterum och spanar ut i mörkret. Det har varit ett slitsamt arbetsår så att få vara för sig själv och inte behöva vara social utan få ha det tyst och lugnt har varit helt perfekt.
  Ha nu en god fortsättning på julhelgen Jonna, och tack för dom vackra vinterbilderna! (Här blåser och regnar det. :/ )
  Stor kram!

  Reply
 11. Stu

  Christmas greetings from me and my cat ! 🙂 Nice bright moon out there, the wind is really blowing though, but should go out for a walk anyway.. 😉
  Take care Jonna!

  Reply
 12. Olivia

  God Jul! Om jag inte såg fel så tror jag att jag såg dig i Ö-vik igår, på Gina Tricot närmare bestämt. Fick en såndär “men henne känner jag ju”-känsla och var så nära på att säga hej.. Haha. Det gick snabbt iaf, så det kanske inte ens var du? Kram

  Reply
 13. Lina

  God jul underbara Jonna! Jag hade samma problem som du när det gäller hundvakt så firar jul på egen hand tillsammans med mina djur. Tycker ärligt talat att det är jätteskönt och hur mysigt som helst. Har ätit en massa gott, gosat med mina “pälsklingar”, tittat på tv och film, läst och njutit av lugnet. Bor på Öland sen några år men har familjen i Stockholm. Har firat jul på egen hand (vill inte säga ensam för jag känner mig aldrig ensam. Dessutom har jag ju djuren) förut och det är alltid en större grej i andras ögon än i mina. Jag älskar att vara för mig själv. Tack för en alltid lika underbar och inspirerande blogg. Kram Lina på Öland

  Reply
 14. Anette

  Det var verkligen vackra julstrumpor! Och kul julbild, med bokstavligt talat fart och fläkt. ; ) God jul kära Jonna! <3

  Reply
 15. larsleksing

  God morgon Jonna hoppas du fick en fin och härlig kväll med dina kära. Nu på morgonen har all snö som var här regnat bort igen hoppas ni har klarat er från det. Ha en fortsatt trevlig helg.

  Reply
 16. Jos

  Märklig jul. Igår snö och inte överdrivet kallt, kanske några minus bara. Nu på morgonen spöregn.
  Jag öppnade dörren för kika ut, vilket katten också gjorde. Vanligen brukar han först nosa på vädret innan han tar sats för en snabbrunda ut till närmaste snödriva och sedan in igen. Är det mycket kallare än -10 går det undan. Men idag tvärvände han i dörren in till stugvärmen och blängde argt på mig: – Tror du jag är tokig?

  Han har sin toalåda inomhus som under vintern mest används i nödfall. Försedd med finfina broddar gör att han inte riskerar halka under sina snabbrundor men isregn gillar han absolut inte.

  Reply
 17. Gunilla

  God Jul i efterskott. Nu spöregnar det, och blåser vildsint, utanför väggarna.
  Jag skulle gärna byta detta mot en röd stuga i snön : )
  Kanske gör jag det kommande år…
  Tack för inspiration!

  Reply
 18. Amanda

  God Jul Jonna! Måste fråga en sak som jag undrat länge och inte frågat. Är du någonsin rädd för varg eller björn när du är ute i skogen?

  kram

  Reply
 19. mona Öberg

  Att vara så trygg med sej själv i det karga landskapet är en underbar gåva du fått.Inga rädslor skriver du om som varg,björn,spöken,vittergubbar o dyl.Naturen är din skyddsängel,och Nanok din trogna vän.Jag läser o tittar på allt du skriver och fotar.Du är en riktig Helylletjej med finaste egenskaper,ett föredömme för kommande generationer i detta stress o jaktsamhälle vi lever i.Tack för att du finns så jag får titta in i din sagolika värld.God fortsättning och jag ser fram emot ett lyckligt år för dej. Mona i Kramfors.

  Reply
 20. Elina

  Första gången jag kommenterar din blogg. Följer dig både här och på instagram där jag av en slump hittade dina vackra bilder. Jag älskar själv skog och natur och drömmer att kunna bo ute i skogen. Det är något speciellt med att bo så nära naturen, de som upplevt det vet vad jag menar.

  Angående julen så tycker jag att det låter som att du haft en jätte fin och mysig julafton. Kunna va ute i skogen med sina älskade djur och bara koppla av och njuta.

  God fortsättning på julen och gott nytt år!

  Reply
 21. Alexander (farbror Sasha)

  Men vilken fin bild är det med renar. Jag kommer ihåg mitt första besök till Örnsköldsvik (egentligen till Solberg , då var det också renar., som vi såg på vägen. Har ni verkligen så mycket snö där? Hos oss, i Sankt-Petersburg, i alla fall, och runt om i alla skogar, är det ingenting och naturen ser så mörkt ut. Hoppas att vi får lite snö när Jul kommer. Du kanske vet, att rysska ortodoxkyrkan lever den Julianska kalendern, så vår 25-te december kommer när det blir den 6-tte januari.

  Reply
 22. Katta - Bucketlife

  God Jul så här i efterskott, hoppas du hade mysigt på julafton! Jag har också firat jul själv, fast då på en strand i Thailand. Grät när jag skypade hem till min systerdotter som var nästan två år och tyckte att jag skulle komma ut ur skärmen och leka med henne, men sen var det väldigt mysigt och lite spännande ändå.

  Hoppas ni får en bra lilljul!

  Reply
 23. Eva

  Låter som ett helt underbart julupplägg, precis så vill jag ha det. Vara i naturen, mysa inne, göra eld i spis, tända ljus, kela med hund, äta god mat och sen vänta på att någon ska komma. Vi har så många jular (utgår jag ifrån) och då kan det vara häftigt att testa olika upplägg. Jag firade min 40-års dag “själv” i Sylmassivet, det var en av mina bästa dagar i livet. Jag var helt bubblig av fascination till bergen, vattendragen, alla blommor och panoramavyer. Jag märkte att en del la in sina värderingar utifrån egna referensramar om hur de vill ha det, och tyckte det var “lite synd om mig”. Jag älskar att umgås men jag har det också fantastiskt bra när jag umgås med mig själv. Har haft massa egna utflykter sen långt tillbaka som jag fortfarande minns. När man är själv med naturen tar man in på ett annat sätt och det är njutning i dess högsta form. Hoppas 2016 blir så nära det du önskar och vill ha av det.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.