Mina drömmars resa

051610Vårvindarna. Vårforsen. Vårsolen. Allting med våren älskar jag. Det känns som jag, liksom alla knoppar, blommar ut för varje dag som går. Det här är tiden på året jag älskar allra mest. Idag när jag for till Junsele för att posta lite paket med fotoprintar så stannade jag vid forsen, som jag annars bara tagit kort på när den varit torr. Jag brukar ju gå hit för att balansera stenar ibland. Visst känner ni igen platsen? Men nu forsade det av liv och det kändes mäktigt att få va alldeles intill och höra det dånande ljudet.

Åh vet ni! Jag är så innerligt glad över allt roligt som väntar nu framöver. Jag har ju gett er en ledtråd om att jag ska iväg på en resa. Och nu är det bara några dagar kvar innan jag åker, så jag tänkte berätta för er vad det är för resa.

Jag ska ha ett samarbete med Hyundai och deras nya kampanj “Vad längar du till?“. Under en månad får jag låna deras nya Santa Fe, för att sedan dokumentera när jag upplever det som jag längtar till. När jag fick förfrågan om samarbetet så visste jag direkt vart mitt hjärta längtade. Det var som om en önskan slog in och jag fick plötsligt möjlighet att göra verklighet av en dröm jag haft i många år.

051611Det blir en resa upp till norr. Kanske nästan hundra mil mer norrut än var jag är just nu. Till Lappland. Till fjällens och midnattssolens land. Det pirrar verkligen i magen när jag tänker på att detta verkligen kommer ske. Även om jag varit uppe vid polcirkeln ett flertal gånger så har det aldrig varit på detta sättet.

I flera år har jag verkligen drömt om att bara sätta mig i bilen och köra norrut. Jag vet inte varför egentligen. Det är någon slags djup längtan efter den friheten som det innebär. En resa utan något specifikt mål. Bara norrut. Jag älskar ju annars att bara köra runt här i skogarna och leta efter nya vackra platser att fota. Men att just få göra en sådan här lång resa, där jag får packa med mig allt jag behöver och inte känna någon som helst tidspress….wow, det är verkligen min dröm!
Även om någon erbjöd mig en två veckors semester på Mallorca istället så skulle jag ändå välja att göra denna resan. Jag vill detta av hela mitt hjärta.

Jag ser framför mig hur jag kör i gryningen, bland vackra nya landskap som jag aldrig tidigare sett. Jag kan stanna vart jag vill. När jag vill. Kanske kör jag in på en mack och köper en kopp kaffe och lite fika. Sedan brummar jag vidare. Jag har ingenstans jag måste till. Ingen tid att passa eller mål att nå. Om jag ser en spännande väg så kan jag köra in på den. Eller om jag stannar vid en vacker plats så kan jag stanna där hur länge jag vill. Fri som vinden.
Det är något alldeles magiskt över allt det där. Kanske romantiserar jag, eftersom det är något jag brukar göra om det mesta. Men jag brukar heller aldrig besviken. Det mesta blir ju så som vi gör det till, och hur vi upplever allt. Kan ni känna igen den där längtan efter att sätta sig i en bil och bara köra och se hur landskapet ändras för varje mil?

 

051612
Jag blir nästan tårögd när jag skriver om denna resan, eftersom jag velat det så länge, och riktigt känner hur hela min själ längtar efter att få göra det. Nu blir det verklighet! Och dessutom så är det ju inte bara en resa och en upplevelse. Jag åker iväg för att samtidigt göra ett jobb, för Hyundai! Jag kanske borde spela cool och liksom “Äsh…det är väl inte så stort?“. Men jag tycker verkligen det känns jätteroligt att få göra detta. Det är en ära att få fota för deras nya kampanj och jag vet att jag kommer lägga min själ i att leverera bra bilder. Och jag är inte det minsta nervös eller känner någon jobbig press, därför att när jag gör något jag älskar, något som får mig att känna den där passionen, då blir det bra. Jag kommer älska varenda sekund av min resa och det kommer utan tvekan återspegla sig i bilderna och blogg /Instagram-inläggen.

Sen är det ju såklart en alldeles fantastisk känsla att få åka iväg i en splitterny Santa Fe 2016. Det är som att åka i ett rymdskepp. Den svävar fram. Jag kallar den för min rymdsten. Jag har haft den sedan början av maj så jag har fått lite tid på mig att köra in den och lära känna alla olika funktioner. Jag kan ju säga såhär; jag kommer sakna den när denna månaden är slut haha. Men nu har vi en vacker resa framför oss, bilen och jag. 
051613Jag planerar att åka på fredag om vädret ser bra ut. Och jag vet inte exakt hur många dagar jag blir borta men jag räknar med 5-6 dagar. Det enda som känns jobbigt är att lämna Johan och alla djuren under så lång tid. Men jag vet att de har de bra där hemma och att vi ses snart igen.

Jag kommer självklart att ta er med på denna resan in i minsta detalj. Har fixat med router så jag ska kunna ha uppkoppling i princip överallt där ute i vildmarken, och Johan har köpt en spänningsomvandlare som gör att jag kommer kunna ladda datorn, mobilen, kameran osv inifrån bilen. Även om jag säkerligen kommer ta in på något vandrarhem längs vägen så känns det ändå skönt att helt och hållet vara fri och oberoende av något annat än bilen. Och jag kommer ta med mig triangakök så jag kan laga mat vart jag vill! Åhh…vad roligt det här ska bli!

Nu tänkte jag passa på att fråga er om tips på sevärdheter i Lappland. Jag har redan några platser som jag tittat ut på kartan som jag bestämt att jag ska åka till, och jag har som mål att ta mig upp till Abisko innan resan går hemåt igen. Förhoppningsvis kommer jag kunna se midnattssolen (som börjar nu i slutet av maj), och så vill jag gärna se lapporten igen. Men känner ni till vackra platser längs vägen eller annat ni vill tipsa om så tas det tacksamt emot! ♥

Bara några dagar kvar nu, sedan bär det av! Visst kommer ni göra mig sällskap på resan? 🙂

121 Kommentarer på “Mina drömmars resa

 1. Emma Bergbäck

  Överkalix, där jag bor, är hemskt vackert ☺ är även här som filmen Jägarna 2 spelades in.

  Reply
 2. Berta

  Oooh Lapland is on my bucket list too Jonna! The end of april we did the first part from Stockholm to Höga Kusten. Next time we will go from there further north …

  Reply
 3. Mia

  Abisko är så fint. Var där för 5 år sedan. Min bror gifte sig på en bergstopp där. Längtar så tills den dagen jag åker dit igen.
  Hoppas din resa blir underbar, ska bli spännande och se dina bilder längst din väg.

  Reply
 4. Louise Stigell

  Wooooow, vilket äventyr! Allt det du skriver om: frihetskänslan, att kunna utforska hur man vill, ta dagen som den kommer och inte känna några tvång – det är min dröm också.
  Har inte funderat på just Lappland tidigare men som du skriver nu så gör du mig väldigt sugen. Har varken körkort eller bil, och har inte varit längre norrut än Skellefteå, men en dag ska jag banne mig göra något liknande.

  Så så glad för din skull och ser verkligen fram emot att följa din resa! =D

  Reply
 5. Gizze

  Låter helt underbart Jonna! Och vem skulle vara bättre att rapportera,förmedla resan än du!!!

  Ha en fin resa och självklart följer jag dig på resan 🙂 Hälsningar från Gizze i Värmland

  Reply
 6. Vilma

  Du MÅSTE åka förbi Storforsen mellan Älvsbyn och Jokkmokk! Speciellt nu när det är vårflod. Det är en av de vackraste och mäktigaste platserna jag vet <3

  Reply
 7. Caroline

  Åhh nu blir jag riktigt avundsjuk! Har velat göra detta själv i så många år, men nu när jag flyttar till Kalifornien så vete tusan när denna Lapplandsresa blir av xD får dra med min kille om några år när vi hälsar på i Sverige, för han vill gärna göra det också. Mitt första mål är att hyra en stuga i Lappland på vintern och fira jul där. Nästa mål får bli en sommarresa!. Ser verkligen fram emot att se dina bilder!

  Reply
 8. Birgitta

  Grattis!! Ska bli toppen att följa din resa genom Norrland. Jag tycker du ska följa vår brusande Vindelälven en bit antingen på resan upp eller tillbaka.
  Önskar dig en jättefin resa☀️

  Reply
 9. Loella

  Som sagt, du MÅSTE åka och se Storforsen! Belägen utanför Älvsbyn på väg mot Jokkmokk i byn Vidsel. Heeelt fantastiskt upplevelse! Forsen du besökte idag lär likna en liten bäck i jämförelse ?

  Reply
 10. Putte

  Usch du börjar verkligen bli såå typisk storbloggare med massa reklam och helt ogenuint. Och nej du är inte märkvärdig och Cool för att du gör jobb åt visst bilmärke. Coolhet sitter nå helt annanstans. Tack för mig men kommer nog inte hit för att se dagliga inlägg du gör i reklamsyfte. Tråk.

  Reply
  • La Linda

   Jag tycker det är riktigt tråkigt att du inte kan unna Jonna den här framgången och en inkomst på bloggen när hon kämpat som ett djur i år för att leverera innehåll till dig dagligen – GRATIS. Och att kalla Jonna ogenuin? Skrattretande.

   Tack för dig, tror hon klarar sig utan missunnsamma typer som du som inte gläds med hennes framgång och litar på att hon har sina läsares bästa i åtanke.

   Reply
  • made by mary

   Ärligt, du behöver sätta dig ner och ta dig en riktigt funderare. Tänka hela varvet runt. Vad tror du gör att bloggare kan leva på bloggen och därmed leverera intressant content dagligen? Jo, att ngn betalar för det. Vad ska hon leva tänkte du då, på bark och mossa? Luft? Eller vill du betala en månadsprenumeration för att läsa det Jonna skriver om, precis som du betalar för en tidning? Eller vill du kanske bara gnälla? Om en tidning har annonser är allt i tidningen falskt, ogenuint och skit för det? En tidning tar ofta in precis allt i annonsväg, men det finns massvis av bloggare som inte tackar ja till alla som frågar om man vill göra reklam för en viss produkt. Man kan faktiskt tacka nej till sånt som inte passar, sådant man inte står för. Om du hade större insikt och inblick i hur det är att leva på en blogg hade du vetat det och kanske hållit inne med din syrliga kommentar.
   Du borde titta dig själv i spegeln och fundera på varför du är så vansinnigt otacksam fast Jonna levererat så mkt till dig. Inspiration, vackra bilder, bra synpunkter, roliga och intressanta video..jag kan fortsätta rabbla upp allt hon ger dig men det vet du redan. Det är det här som gör att hon kan fortsätta sprida kärleken till lantlivet, naturen och liknande till alla andra som också både lever och drömmer om att leva på liknande sätt. Coolhet sitter verkligen heller inte i att skriva missunnsamma bittra kommentarer heller. Tänk på det nästa gång.

   Reply
  • Karin

   Alltid är det något någon anmärker på :/ Ha en fin resa Jonna och KÖR FÖRSIKTIGT 😀

   Reply
  • Annie

   Så du skulle inte ha tagit den här chansen om du fick den även om du var en stor bloggare och var tvungen att skriva om det på en blogg? Om du inte är intresserad av bilen så kan du fokusera på hennes resa i stället.

   Reply
  • Helene Forslund

   Å Jonna va underbart!!
   Tänk om jag kunde få vara en liten fluga och få följa med?
   Längtar att få följa dig på färden genom bloggen?
   Lycka till och ha det bäst!
   Kör försiktigt?

   Reply
 11. Luna

  WoW, thuis is such great news. Love to see your adventures in the North. A trip to abisko is on my Bucket list?

  Reply
 12. Caroline

  Tack för att du tar med oss på äventyr! Hoppas att du får en härlig upplevelse. Att dessutom ha något att längta hem till är inte illa…

  Reply
 13. Bysse

  Hej Jonna!
  Även jag tipsar på storforsen. Verkligen sevärd.
  Lycka till på resan.
  Kramar Bysse.

  Reply
 14. made by mary

  Jag förstår precis! Jag, och Magnus med, älskar att resa runt på roadtrips och bara låta “ödet/vinden/slumpen ta oss dit den tar oss”! Det gjorde vi på vår bröllopsresa. Då åkte vi dock runt i USA längs med västkusten och vad som anses vara en av världens vackraste vägar; Highway One mellan San Fransisco och LA. Och det var det verkligen. Vi hyrde en Ford Mustang Cabriolet och körde runt med taket nere. Vinden i håret, stilla havet och underbar natur överallt! Det finns banne mig inget bättre. Det är både frihet och upptäckarlusta på en och samma gång <3
  Så jag förstår verkligen att det känns helt magiskt. Det ska bli jättekul att följa med på äventyret!

  Reply
 15. Sandra

  Spännande att följa resan! Jag tycker att du ska åka förbi min favoritby i Sverige – Övertorneå. Och därifrån kan du lätt åka över till finska sidan och berget Aavasaksanvaara, därifrån har du en riktigt fin utsikt!
  Ska du ta kustvägen uppåt kan du åka förbi Nordingrå och alla småbyar där omkring, så mysigt!

  Reply
 16. Birgitha. Landfors

  Helt underbart med den möjlighet som givits dej. Min son friade till sin blivande fru uppe vid en sjö som heter tjitjam kanske felstavat. En fantastisk plats ligger upp ovanför Porjus det tråkiga är att man måste åka litet flygplan dit. Att möta en frihet av skog,berg, forsar ibland helt orört som att gå mot oändligheten. Är så glad för din skull fått möjligheten att möta det vilda fria känslan av äventyr och även få in jobb??❤️❤️

  Reply
 17. Othilia

  Åh vad roligt! Jag och min syster som bor i Jämtlands län ska i augusti ta bilen uppåt med slutmål abisko. En dröm jag har haft så länge. Speciellt att få ta bilen, stanna vart man vill kunna fota allt man ser och bara få njuta. Hoppas du får en bra resa! Ser framemot alla bilder 🙂

  Reply
 18. Anonym

  Bila upp till Ritsem! vägen dit är otrolig. Ligger smack i mitten utav Laponia, du vet världsarv, nationalpark, “Europas sista vildmark” osv. Kolla in stora sjöfallet på vägen dit som var europas mäktigaste vattenfall innan man byggde dammen.

  Reply
 19. Anna Su

  Tror att du behöver fler än 5-6 dagar för den trippen ?
  Bara du håller dej till inlandsvägarna så kommer du att få se mycket. Om du stannar till nedanför Harsprångets kraftstation nedanför Porjus och går ner mot det torrlagda fallet får du många häftiga bilder.
  I Gällivare ska du åka upp på Dundret.
  I Abisko ska du åka linbana. Och håller med tidigare inlägg om att ta dej ner till Silverfallet i Björkliden.

  Reply
 20. Heidi

  Åk gärna till silverfallet i björkliden. Jag har underbara stenar därifrån här hos mig i Schweiz. Vore häftigt om du skulle kunna göra en stenbalans där (till mig :-))

  Reply
 21. Celina

  Du kan fet hajja att det kommer klickas in minst en gång per dag från mig! ?
  Ska bli super kul att få följa med!

  De där med att ta sig tid och fixa möjligheten att åka på en sån fantastisk resa är ju en dröm du delar med många andra!
  Tänk att man ändå har såna drömmande “fördomar” om hur det skulle vara att göra det du ska iväg på nu.

  Lycka till och hoppas du inte fått ett måndags exemplar till fyrhjuling ?

  Reply
 22. PJ:s byffé – från by till fe

  Så roligt att du skall ut på äventyr! Tips som ligger ganska när dig är kyrkstaden Fatmomakke vid Kultsjön i Vilhelmina. Ett samiskt samlingsställe. På väg dit passerar du också Trappstensforsen nära Saxnäs. Fototillfällen! Kanske en första övernattning i Vilhelmina Kyrkstadens vandrarhem? Ett lite annorlunda mysigt boende. – Åker du upp via Åsele så passerar du Vitterhuset i Östernoret.
  Kör försiktigt!

  Reply
 23. Loo

  Storforsen, kanjonen i masugnsbyn (efter vägen mellan Pajala och Svappavaara, en lång och djup kanjon formad av en isälv, grym på sommaren men säkert sevärd nu också), toppen av Loussavaara i Kiruna-du kan köra upp med bil och se midnattssolen vid klart väder samt kebnemassivet, Abisko jokken ända ner till Torneträsk ( coolt ställe längst ner där folk staplat stenar på varandra i massor), linbanan upp på Nuolja, och håller med ovan, silverfallet vid Björkis. Ja å tusen andra saker 🙂 Ha en fin resa å välkommen in på en kopp kaffe om du passerar masugnsbyn!

  Reply
  • Caroline

   Jättebra tips Loo!
   Är själv uppvuxen i Tornedalen och Lappland och blev alldeles rådvill inför alla tips jag vill ge. Det allra bästa är nog att köpa en guidebok att hitta inspiration i. Så många av de speciella och vackraste platserna ligger nära vägarna men alldeles utan skyltning, eller om skyltning finns är den väldigt intetsägande och anonym så det är lätt att missa natursköna myrar, kanjoner, gamla byggnadsminnen, intressanta företag/butiker/hotell, etc.

   Ska bli jättekul att följa din resa och jag väntar med iver på alla vackra fotografier. Kör försiktigt och lycka till!

   Reply
 24. Susanna

  Stora sjöfallet och bilvägen dit är något av det vackraste jag upplevt. Det rekommenderar jag verkligen! Jag har också haft som dröm att bila runt i norra Sverige ett tag så förra sommaren hyrde jag och min sambo en bil i Östersund och bilade upp till Stora sjöfallet. Harsprånget är väldigt vackert också! (Har ingen aning om vart du kommer åka förbi). Arvidsjaur är också väldigt vackert. 🙂

  Reply
 25. Marlene Bolstad

  Är själv från Höga Kusten. Flyttade norrut till Luleå. Wow vilket landskap! Du måste bara besöka Luleå skärgård, 1300 öar. Maila mig så hjälper jag dig 🙂
  Marlene Bolstad

  Reply
 26. Anders

  Just go for it, girl! Kul att du har fått den här chansen! Tidsaspekten oroar förstås en aning, kanske du hade behövt ännu lite mera tid på dig, så att det inte blir stressigt?
  Njut av din resa, härligt att du tar chanser i flykten!

  Reply
 27. Sanna

  Ska bli riktigt kul att följa resan på bloggen! Bor själv i Haparanda för tillfället. 🙂 Kör försiktigt och ha så kul!

  Reply
 28. Lindan

  Men vad härligt det låter – att bara sätta sig i bilen och åka dit vägen och viljan tar en….Så brukade jag och en speciell vän göra för ett par år sedan….Vi åkte oftast i en gammal antik amazon, och inte i någon rymdsten 😉 men bilen brummade på dit vi ville i alla fall…:) Vi brukade turas om att välja höger eller vänster om vi kom till en korsning….ibland hade vi inte någon aning om var vi var någonstans….Men det var en del i frihetskänslan! 😀
  Ska bli såå kul att få följa dig på din resa!! Kommer bli kanon!! Lova att du kör försiktigt bara!!

  STÖRSTA KRAMEN!! <3

  Reply
 29. Ida Banksjö

  Det låter helt underbart! Jag har alltid drömt om att åka helt själv med bil till nån plats jag aldrig varit på. Och så perfekt att kunna bo i bilen och allt!
  Det ska helt klart upp på min lista “saker att göra när jag blir frisk”. Längtar efter att få se bilder från din resa.

  Reply
 30. Lina

  Åh! Till kiruna måste du verkligen! Åka upp till luossatoppen och se hela kiruna med gruvan och allt. När du ändå är i kiruna kan du passa på att besöka kyrkan eller ta en fika på Mommos Veranda! Mysigaste fiket jag varit på! Ett måste!

  Även om vi har en rätt grå tid här just nu så är naturen ändå fantastiskt ändå.

  Längtar efter att få följa med på din resa!

  Reply
 31. Tessan

  Såg att någon annan skrivit älvsbyn men där har jag varit och norrbotten är så jäkla fint. Jag gick upp på ett litet berg där i byn som ligger brevid en älv. Det ligger lixom i älvsbyn. På det berget tror jag någon scen ur jägarna har spelats in. Man såg så vackert utöver älven som ringlade genom byn. Ett tips om du skulle till älvsbyn och kolla in forsen! Ha en härlig resa 🙂

  Reply
 32. Hanna

  Så otroligt häftigt och fullg av frihet det låter! Var själv en sväng uppe i Härjedalen i helgen och fick smak av vildmark och naturen norröver i Sverige. Ska bli så roligt att följa dig på resan! Vilken dröm som slår in för dig ?❤️

  Reply
 33. Malin

  Paradise Jokkmokk! Just saying. Fjällträdgården, vacker gammal skog, utsiktsplats med utsikt över hela Jokkmokk. Toppen!

  Reply
 34. Kerstin

  Björkliden!!! Älskar denna plats fast det är länge sen nu – över 20 år sen. Åk upp till hotellet och sen är det bara några minuter att gå upp på fjället. Vyn mot Lapporten är fantastisk.
  Kombinera med Silverfallet och stenarna på stranden vid Torneträsk!
  Önskar att jag kan göra en resa dit igen ❤️

  Reply
 35. leif

  Rombaksfjorden mellan Riksgränsen och Narvik är som en saga tagen ur en romantisk kärleksroman. Du förtrollas till en Fe ridande på Hyundaien som föreställer en framtida drake som svävar fram i universums flammande norrsken.

  Den sträckan måste du åka jag har åkt den flera gånger med tåg när jag jobbade i Riksgränsen.Nu kan du åka bil den sträckan.Den är som gjord för dej.

  Hyundaien är en fantastisk maskin den gör dej extra fin.Du blir en fe inget snack om de.Kör så det ryker det vill jag se.

  Jag älskar reklam.den gör mej lam.
  Lycka till önskar jag dej, du lyckliga tjej.

  Kram från mej

  Reply
 36. Marie-Helene

  Kul att du ska ut och resa! Men inte särskilt coolt att du säljer dig o bloggen till en japansk biltillverkare.
  Reserapporterna kommer man att läsa som kamouflerade reklamsnuttar för biltillverkaren. Tyvärr.
  obs! jag är inte missunsam. Men vi är nog flera som undrar vad du säljer dig för nästa gång? En scooter? En såg? En snöslunga?
  Drive safe!

  Reply
  • Malin

   Alltså, vad då “säljer dig för”… Du kan gå på Jonnas blogg och läsa och se massa vackra bilder varje dag helt gratis, och bloggare behöver också inkomster ibland… Vet du hur mycket dold reklam du utsätts för överallt, på bloggar skrivs det i alla fall ut tydligt. Jag tyckte det var ett samarbete som passade Jonna och som kommer ge oss läsare mycket i form av vackra resebilder.

   Reply
   • Lina

    Jag skulle själv faktiskt hellre betala en månadsavgift för att läsa Jonnas blogg än att läsa reklam. Det samma gäller andra välskrivna bloggar.

    Reply
    • Caroline

     Det handlar ju om att driva företag. Jag förstår inte varför alla bloggare ska behöva vara så präktiga och “renlevande” att de enligt sina läsare inte får samarbeta med sponsorer. Och jag undrar hur stor månadsavgiften skulle behöva vara för att till exempel Jonna skulle kunna åka på en sådan här resa? Merparten av alla bloggläsare skulle nog inte betala och de få som är beredda att göra det kanske inte generar tillräckliga inkomster för att tillåta bloggarna att åka ut på sådana här äventyr.

     Jag ser hellre ett intressant och kvalitativt innehåll fläckat här och var av tydlig reklam, än ett mindre händelserikt flöde. Samarbeten som detta brukar ju dessutom leda till intressanta icke-sponsrade inlägg eftersom bloggaren bli inspirerad, utmanas, etc. Om i det här fallet Jonna kan stå för sitt samarbete och allt det betyder för hennes business, så kan väl vi som bloggläsare vara lite mer ödmjuka? Åsikter får man givetvis ha, men det är trots allt hon som driver sitt företag och inte vi.

     Reply
  • Maggie

   Det är viktigt att Jonna har en inkomst så hon o JohAn kan fortsätta bo kvar i Grundtjärn!!
   Kan hon det så kan hon fortsätta skicka fina bilder och inspirera med sin blogg!!!!
   Ser inget fel i det alls!
   Hoppas bilföretaget även betalar mat och husrum…..!!??

   Reply
 37. Ann-Kristin

  Lycka Till på din resa! Vart än resan tar dig, önskar jag dig många fina upplevelser. Kram

  Reply
 38. Peer

  Håper du får en uforglemmelig tur. Jeg har og en drøm om å billoffe nordover og bruke en måneds tid til Nordkapp. Du har jo vært både i Bodø og på Andøya og vet hvilket fantastisk landskap det er?. Og Hyundaien skuffer ikke (sier Hyundai-eieren som sikler etter en Santa Fe?). Lille du aleine kan jo overnatte kongelig i den bilen. Bare ta med en overmadrass! Ja ja ja, jeg er litt misunnelig, men det blir artig å høre glimt fra turen. Har jo aldri vært på de kanter selv. ?

  Reply
 39. Peer

  PS! Nils Holgersons Kebnekaise ligger vel oppi der. Og Kero. Hils og si at näbbskorna falt i smak!

  Reply
 40. Perk

  Gasen i botten Jonna! Kom ihåg att inte hänga handväskan på den där spaken som det står “choke” på, som Kajsa i Kalle Anka alltid gjorde haha!

  Har inga bra tips då jag aldrig varit längre upp än Luleå, men önskar dig en härlig resa!!!

  Reply
 41. Emelia

  Om du kör förbi Granö i Vindelns kommun är ett måste att köra över bron till andra sidan älven. Då kommer du till Granö Beckasin, där finns hotellstugor i träden, god mat och fantastisk natur!!?

  Reply
 42. Eva

  Kiruna är ett måste tycker jag. Staden som förändras och snart saknar flera gamla byggnader. Dessutom är det ju omåttligt vackert runt om i kommunen.
  Arjeplog men omnejd är ett annat vackert tips.
  Sist säger jag som flera andra: Storforsen i Älvsbyn.
  Ha en god tur! 🙂

  Reply
 43. Anonym

  Hej. Om du ändå är i Abisko.,så fortsätt gärna fram till Narvik innan du vänder hemåt igen, för efter den sträckan finns några väldigt fina utsiktsplatser. Hälsn B.H.

  Reply
 44. Agnes {Cashew Kitchen}

  Åh vilken drömresa! Jag kan också verkligen längta efter att resa iväg ensam norrut, kanske sticka över till Norge ett tag. Liksom glida in i tystnaden och vildmarken bara. Eller ja, så mycket vildmark det kan bli fast det fortfarande finns bilvägar 😛 Jag kommer definitivt följa med på resan via bloggen! Det känns som att du kommer få stanna var tionde minut typ för att fota allt vackert haha, men inte mig emot 😀 Ska bli superfint att se bilderna och läsa dina fina texter sedan. Kram!

  Reply
 45. Lina

  Risem och Akka-massivet är helt fantastiskt.
  Harsprånget (I porjus) och Silerfallet vid Björkliden också
  Storforsen och påväg dit från Boden kan du stanna på ett supermysigt kafe “Café Rävasten” (dock bara öppet på helgen)

  Vad underbart det ska bli att se dig fotografera mitt norrbotten, Att få se det med dina ögon!

  Reply
 46. Helena

  Ser att många har tipsat om fantastiska Storforsen. Det finns så många fina forsar längs Piteälven och mitt bästa tips är Trollforsen som ligger ovanför Storforsen. Otroligt vacker plats!

  Reply
 47. Gabriella S

  Blir så glad av att läsa detta! Jag längtar alltid norrut, norrut, jag med. Där känner jag mig lycklig och fri. Kanske det beror på att jag föddes i Boden, och fastän jag flyttade när jag var liten ändå alltid längtar tillbaka?
  Jag föreslår hur som helst som många andra att du tittar på Storforsen och kanske tar världens längsta linbana mellan Mensträsk och Örträsk (http://www.linbanan.com/).

  Reply
 48. Madeleine

  Åh lycka. Bodde i Malmberget när jag var liten – många fina minnen därifrån. Jag skulle åkt till Akka, där är det så fint och det berget betyder mycket för min familj.

  Reply
 49. Magnus

  Det där att bara sätta sig och köra utan att ha några detaljerade planer är också min dröm! Bara att åka i en riktning man bestämmer medan man äter frukost. Hade du åkt i mitten av juni skulle jag föreslagit att du skulle åka Vildmarksvägen, som går mellan Strömsund och Vilhelmina via Gäddede och Stekenjokk. Upp till sex meter höga snövallar lär det viss kunna vara här och var uppe på kalfjället.

  Om du tar E45 norrut så kan du göra avstickare längs vägen. Körde just “45:an” här nerifrån och upp till Riksgränsen på MC sommaren 03 och bara resan längs den vägen och de vyer som dyker upp allt eftersom är fina. Ett tips är att i Slagsnäs svänga av mot Arjeplog och besöka Silvermuseet för att sen ta 95:an mot Arvidsjaur.
  Ett annat tips är att svänga av strax norr om Jokkmokk och åka till Kvikkjokk. En vacker väg som jag i alla fall upplevde som sevärd fast man får åka samma sträcka i båda riktningarna. Och som andra redan skrivit, åk upp på Dundret! Är vädret klart är utsikten fantastisk!
  På hemvägen kan du ju ta dig ner till Luleå via Överkalix och sen följa kusten söderut. Höga Kusten är makalöst vacker!

  Du kommer hur som helst att få se många vackra vyer längs vägen men se till att vara flexibel med antalet resdagar för det finns precis hur mycket som helst att se. Speciellt för sådan som du och jag som gillar natur och landskap. 5-6 dagar räcker säkert om du ser själva bilresan som målet med resan men är målet att besöka x-antal platser så får du nog räkna med att lägga till ett par dagar.
  Lägg några timmar på att titta på Google Maps och gör en grovplanering på resrutten så får du en bättre uppfattning om hur långt du hinner alternativt hur många resdagar du behöver. Aktivera bilderna som visas i underkant av kartbilden så får du en uppfattning om vad som väntar längs färdvägen, och inte sällan får man tips på saker och platser längs vägen på det viset.

  Ha en under bar resa och stor kram!

  Reply
 50. gudrun ramström

  Jag har haft samma dröm som Dig, Jonna. Nu är jag gammal och drömmen blev inte verklighet för mig. Ta vara på den och njut av varje minut. Bry Dig inte om dom sura kommentarerna Du har fått. Undrar om det är avundsjuka för att Du är så duktig. Lycklig resa!

  Reply
 51. Viola_T

  Fatmomakke kyrkstad i Vilhelminafjällen är värt ett besök, en stor upplevelse vid Kultsjön.
  I samma veva stannar man till och ser Ricklundsgården i Saxnäs. Där vid Kultsjön och Marsfjället byggde och bodde två konstnärssjälar sitt hem som nu är museum. Finfint!

  Reply
 52. Lapp

  Du gör även mina drömmars resa, Jonna! Jag ska följa din färd som jag var där själv! Jag tänker ofta på en sådan tur som du nu står inför, och vil då med utgångspunkt i Ångermanland köra uppåt via först Vildmarksvägen – om den är farbar i maj? Vidare upp efter “Lapplands pulsåder” E45 vill jag in efter E12 (Tärnaby-Hemavan) mot Norge och tillbaka till Sverige efter riksväg 95 förbi Arvidsjaur. Uppe vid Porjus vill jag ta in efter vägen mot Ritsem och Stora Sjöfallets Nationalpark (återvändsgränd). I Ritsem kan man övernatta på vandrarhem med utsikt till Ahkkafjället med sin glaciär. Vidare efter E45 norrut mot Karesuando, Finland och Nordnorge och så hemåt efter Norges E6 och in över Gäddede eller Åre måt hemtrakterna. Det är vist en flera veckors resa, så den roadtrippen kan nog delas upp i 2 portioner. Ha det riktigt bra och kör försiktigt!

  Reply
 53. Karin

  Jag önskar att du kunde ta någon med dig, med tanke på den
  skyhöga kriminalitet, som det har blivit i Sverige numera. Men
  jag hoppas att du får uppleva många fina platser, men den
  vackraste finns ju i din närhet Höga kusten.

  Reply
 54. Camille

  Så trist att du börjar sälja dig själv för vad som helst. Varenda inlägg du gör kommer ju vara reklam fina bilder eller ej. Såå tråkigt och många äre som undrar hur långt det är innan du sålt hela din blogg till någon storsida likt alla andra giriga bloggerskor

  Reply
  • Sofia

   Camille, jobbar du för att tjäna pengar så att du har nånstans att bo, något att äta etc? Om du gör det, hur är du mindre girig än bloggare som vill kunna leva på det de gör?

   Reply
 55. Erika

  Åh, vad roligt! Grattis Jonna 😀 Hoppas du får en riktigt underbar resa, det ska bli jätteroligt att få följa med i dina upplevelser!

  Reply
 56. Anna Ekman

  Övre Soppero och vandrarhemmet där.
  Underbart ställe och underbara människor.
  Och plocka dvärgbjörk och fjällbjörk och snosa på bladen, de luktar så gott!

  Reply
 57. Lina

  Åh vad spännande! Mina föräldrar hade en liknande dröm och förra sommaren bilade dom från sitt hus i de småländska skogarna hela vägen upp till treriksröset och Nordkap, sen åkte dom genom Norge hem. Det var den vackraste resa dom gjort, säger dom 🙂

  Ha så kul!

  Reply
 58. Hanna

  Vackra fina Norrland.☀️?
  Passa på att besöka Kero, och glöm inte
  att köpa kokkaffe Lemmel☕️
  Ha det så gott på resan?

  Reply
 59. SantaFe

  Många gillar inte att du är “reklampelare”, men gör du det så här öppet och med din speciella touch och äkthet, så tappar din blogg inte alls i värde för det. Hoppas Hyundai betaler dig riktigt bra för denna veckas arbete! Och va trevligt at industrin uppmärksammar dig och ditt varumärke. SantaFe är för övrigt en riktigt skön norrlandsbil, jag körde långa omvägar med en sådan tjänste-hyrbil en gång i tiden för att dra ut på njutningen 😉

  Reply
 60. Sophie

  Åh vad spännande..!! Ska bi jätteroligt att följa. 🙂 Fanns det ingen möjlighet för Johan att ta ledigt och följa med, eller grejen kanske är att det ska vara din egna resa..? *nyfiken*

  Reply
  • Anta Snaque

   Blå vägen går mellan Mo i Rana i Norge och Petrozavodsk i Ryssland. Namnet kommer av att den följer vattenleder, i Sverige Ume älv.
   Kustvägen heter E4.

   Reply
 61. Irene

  Jag och min man gjorde en sån tripp då vi gifte oss, enda som var inplanerat var vigseln i Iskyrkan o. två nätter på Ishotellet ( är ju dock inte säsong för nu men tycker ändå Kiruna var lite speciellt att besöka, staden finns ju snart inte kvar på platsen… ), tyvärr tog vi tråkiga, långa E10:an dit men på hemvägen körde vi inlandet och det var hur charmigt som helst – bl.a. stannade vi till vid en liten, pyttig matbutik helt ute i “ingenstans” som en gullig gammal tant hade, vi frågade efter en toalett och hon skickade upp oss till övervåningen som var hennes egen privata bostad med det i särklass mest omoderna badrum jag någonsin varit in i, haha.. så klart stängde man dörren med hasp också ;-).. tanten var underbar, det sista hon sa då vi åkte var: “Kör inte på våra renar” 🙂
  Har även åkt blå vägen o. käkat på den där välrenommerade restaurangen/värdshuset ( som jag inte ens minns namnet på ) vid en resa till mysiga Klimpfjäll, men tycker främst att de där vardagliga, spontana mötena med bofasta och naturen är det som är hela behållningen med Norrland 🙂

  Reply
 62. Nina

  Så roligt att få följa din resa! Men jag känner mig en aning orolig
  över att du åker ensam.

  Reply
 63. Magnus K

  Fullträff av bilmärket att sponsra dig! Ska bli roligt att följa din resa och precis som många har nämnt vill jag tipsa om Storforsen norr om Älvsbyn och vägen västerut mot Stora Sjöfallet, Abisko givetvis och allt fint däremellan. Trevlig tur!

  Reply
 64. Katta - Bucketlife

  Vilken total drömresa, jag blir alldeles pirrig själv av tanken! Och insåg precis att jag skulle vilja lägga en av mina sommarveckor på just det! Gud vad härligt!

  Ser verkligen fram emot att se dina rapporter och leva mig in i “on the road”-drömmen. Du måste ju göra den ultimata playlisten – ditt ledmotiv!

  Reply
 65. Fen

  Tycker att du skall skippa La Linda som rådgivare.
  Gå din egen väg även om det blir lite mindre kosing.

  Reply
 66. Linda 27

  Hej! Många tips har redan sagts angående Norrbotten. Men fjällvärlden tål att lyftas igen. Som Stora Sjöfallet och Ritsem (där vägen tar slut) med berget Akka i bakgrunden är väldigt vackert. Sedan är det en fin väg dit via Jokkmokk och Porjus. I Gällivare är det fint att åka upp på Dundret och sedan åka förbi Malmberget då dess historia är unik i sig, speciellt med tanke på den gruvkris/konflikt som pågår just nu. Jag tror även att få, utanför Norrbotten, har förstått att det verkligen går ett stängsel rakt igenom hela Malmberget.

  I Kiruna, där jag har bott i 2 år, är Loussavaaraberget och Midnattssolstigen väldigt fina (båda ligger i anslutning till varandra). Det är även fint att åka en bit längs Nikkaloukta-vägen mot Kebnekaise. För att sedan åka vidare till Abisko och berget Nuolja (midnattssolens mekka). Fina och hyfsat enkla platser att ta sig till där är Trollsjön och Björkliden.

  Tänk dock på att det fortfarande kan vara väldigt kallt och snöigt eller börja snöa då du är där. Därav lite svårt att vandra osv om man inte har bra grejer 🙂

  Lycka till! Norrbotten (Inte Norrland, hehe) är fantastiskt.

  Reply
 67. Bella

  Oj vilken rolig grej att få göra!
  Jag känner verkligen igen känslan, den kommer alltid den här årstiden haha, vill ta en bil och bara köööööööra hela långa ljusa nätterna, bara rätt ut mot norr. Så det ska bli väldigt kul att följa dig när du gör just det 😀 Hoppas det blir roligt!

  Reply
 68. A-K

  Ha en härlig resa! Och OM inte internet funkar eller om du inte vill vara online – så kan väl Johan göra ett “gästbloggsinlägg”. Det förekommer ju då och då på andra bloggar att vänner/anhöriga/partner gör det och det skulle vara skoj att läsa vad han vill uttrycka tycker jag.

  Reply
 69. Sanne Brännström (warginna)

  NEJ VAD KUUUL!!! Välkommen till mina hemtrakter! Jag har flera tusen tips, både i Lappland och Norrbotten, och såklart mitt älskade Tornedalen norr om Polcirkeln! 😀

  Däremot så kan jag inte låta bli att fråga om inte du vill passa på att träffas när du ändå är i farten?! Jag går ut skolan nu i veckan och är ledig hela nästa vecka! Jag bor ju för tillfället i Piteå, men guidar dig mer än gärna till mina smultronställen var helst du önskar! 🙂

  Du kan ju mejla mig om det låter trevligt <3

  Reply
 70. Anna-Karin Scheutz

  Höga kusten! Säger jag som inte är en norrlänning. Vi åkte till Skellefteå för att jobba som kursledare, vi körde i vår nya bil,
  Toyota Avensis, helt underbar att köra. Stannade vid Höga kusten för att se solnedgången som var helt underbar. Sen åkte vill till ett mysigt B&B som heter Prästkragen som ligger en mil norr om Höga kusten. Huset såg slitet ut men fint inomhus och med trevligt äldre par som driver stället. Jag kunde duscha och se korna i kohagen samtidigt, nice!
  Lycka till med din resa och kör försiktigt!
  Kram Anna-Karin

  Reply
 71. Anna J

  Vilken kul grej! Jag ser fram emot dina reserapporter under resans gång. Har inga tips att komma med men du har ju fått fantastiskt många redan. Blir sugen på att göra en sån tur själv nu. Ha det så trevligt och lycka till med allt.

  Reply
 72. Stefan

  Hey Jonna,
  Bege dig till Piteälven nära Moskosel . Det är en underbar bil och järnvägsbro . Jag reser varje dag med Google Earth till denna punkt . Om du är en liten hitte jonna Style Hus till salu – låt mig veta 😉
  Stefan

  Reply
 73. Tottie

  Det bästa stället att uppleva midnattssolen på måste vara från toppen av Dundret i Gällivare! Antingen kör du bil upp (eller promenerar, beroende på hur mycket tid du vill lägga) på baksidan av berget eller så tar du sittliften upp till toppstugan där de brukar servera våfflor på kvällarna. På Dundrets topp njuter du av utsikt över en elftedel av hela Sveriges yta! Otroligt vackert!

  Reply
 74. Vicki

  Åh det låter som en helt fantastisk resa. Jag själv hoppas kunna dra iväg till Norge med min kamera och pojkvän.

  Kan tyvärr inte ge några tips om just lappland eller så men läste att du tänkte ta med ett trangiakök. Ett hett tips då är att köpa dig en gasolbrännare till den. Otroligt smidigt och man slipper sota ner kastrullerna. Själva brännaren kostar typ 500kr och en liten gasoltub typ 50kr. Så värt det enligt mig. Lycka till med resan. Ser framemot att få “följa med” 🙂

  Reply
 75. Mats

  Klart att du måste styra förbi här i Jokkmokk, finns en hel del att se.
  När du ändå är här i trakterna så svänger du förbi Messaure och kikar på de som är typ Europas största uppdämning. Bara hoppas på sol och klar himmel så är det jäkligt fint att blicka uppåt vattenmagasinet.
  Bara mejla om fler tips om du styr förbi här.

  Reply
 76. Tina

  Kom till Gällivare! Åk upp på dundret, en knagglig och dålig väg. Men värt det. Jag bor just vid dundrets fot. Du är mer än hjärtligt välkommen på kaffe 🙂 åker härifrån på måndag, men hinner du hit innan så kom bara kom!

  Reply
 77. Tuva-Lena Bodin

  Ååå det låter helt underbart Jonna! Bara få sticka iväg dit näsan pekar och njuuuta. Köra genom skogar och vackra byar längs vägen, stanna till vid nån fin plats och ta en fika… Vet du, om jag vore ung igen så tror jag att jag hade valt ett yrke som lastbilschaufför, just av den anledningen. Det finns inget härligare än att få åka ensam genom vildmarken! Man hör hur motorn på bilen spinner gott och det är varmt o skönt och när man blir trött stannar man till vid nån fin fors eller dylikt. Lycka till på färden! Hur härligt som helst kommer det att bli! 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.