Minnen som värmer

I kväll var jag ute och högg mig en gran och nu står den här bredvid mig och lyser så vackert. Vilka otroliga julkänslor som plötsligt svämmade över mig nu. Jag som trodde det var kört igår efter allt regn och slask. Men nu när jag känner doften av granen så väcks så mycket minnen till liv.
jonna jinton jul
Jag blir alltid lite nostalgisk den här tiden på året. Det påminner mig så mycket om när jag var liten. Mina föräldrar skapade alltid så himla mysiga jular med så mycket julkänslor. Och vi hade så många härliga traditioner, som jag först nu i vuxen ålder kan se tillbaks på från ett annat perspektiv.

Den där fantastiska känslan när vi bakade pepparkakor i mitten av december någon gång. “Feliz Navidad” gick på hög volym och mamma knöt en huckle av en kökshandduk runt mitt huvud, precis som hon själv hade. Sedan bakade vi så det stod härliga till. Mätt på pepparkaksdeg somnade vi sedan gott, men mamma fortsatte baka in på natten. Och jag kommer aldrig glömma den underbara känslan när vi sedan vaknade på morgonen och det stod ett stort, pampigt pepparkakshus på bänken i köket.
Eller på luciamorgon när pappa alltid väckte oss lika tidigt som han gick upp på morgonen innan han åkte till jobbet. Det var fortfarande kolsvart ute, men på bordet i vardagsrummet stod en tallrik med varma lussebullar och ett tänt ljus. Sedan bänkade sig hela familjen framför luciamorgon på TV. Det var en helt magisk känsla.

Och kvällen innan julafton åkte granen in. Vi tog aldrig in den tidigare. Det var en tradition att det just skulle vara kvällen innan julafton. Då hjälptes alla åt att klä den, återigen med hög julmusik i bakgrunden så man kunde sjunga med. Det var en sån glädje i luften. Sådan harmoni och förväntan.

Jag har så mycket fina julminnen från barndomen. Jag känner både en enorm glädje och tacksamhet att jag fått uppleva det. Samtidigt som jag nästan kan känna en sorg över att den tiden är förbi. Nu är jag och mina två bröder vuxna, och just de där jularna hemma hos mamma och pappa, kommer jag aldrig att få uppleva på samma sätt igen. Det spelar ingen roll hur mysigt jag gör här hemma inför jul, med god julmat, en vacker gran och julbak. Det blir inte samma sak. Och det är den biten som blir till en fin liten sorg, mitt i all glädje över julen.

Men så vet jag ju att livet är så. Allt går vidare, och var sak har sin tid. Och jag kommer säkerligen någon gång i framtiden att känna mig nostalgisk när jag tänker tillbaks på min jul i Grundtjärn.
NanookÄlskade lille Nanook är glad och nöjd nu när granen kommit upp.
122204Och Nayeli har fått en jul-crush. De passar ganska bra ihop ändå, hon och bocken ♥
122202122205Nu är det snart jul mina kära bloggläsare ♥ Hoppas ni tar det lugnt i julrushen och att ni hinner njuta av denna underbara, magiska tid. Massor av kramar till er!

39 Kommentarer på “Minnen som värmer

 1. Ulla

  Jag minns och känner också doften från jularna i min min barndom. Jag är 68 år men det är som om det vore igår.
  God Jul kära Jonna!

  Reply
 2. Gizze

  Åh så mysigt du gjort det Jonna!

  Enig med dig…barndomsjularna var speciella..och den tiden kommer inte tillbaks..Har min mor här och firar jul med henne! Min son är i Vietnam över julen…första ggn han inte firar hemma 🙁

  I min gran hänger min mors julgransprydnader..allt för att få känslan..
  Nu saknas ( Sonen såklart!) Och snön…

  Önskar dig Jonna en riktigt God Glad Jul! Värmlandkramar från Gizze

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jag förstår att du saknar din son. Men vad mysigt att du firar jul med din mor.
   Önskar er en riktigt mysig jul.
   Kramar ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Haha vilken tur att du inte gick med på det 🙂 Ja det är ju så mysigt med julgranar ♥ Kramar

   Reply
 3. Gunilla

  God Jul, Jonna!
  Väldans fin julgran du har!
  Mina jular bestod av en mamma som slet med allt innan jul så att hon grät på
  julafton… Mina jular nu firas med vänner som förstår att göra det man vill!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh vad hemskt att din mamma fick slita så innan jul. Men kan tänka mig att många kvinnor har slitit sig itu inför jul…
   Jag hoppas det är andra tider nu. Kramar ♥

   Reply
 4. Felicia

  Känner samma sak, men vet du vad, efter att ha läst ditt inlägg fick jag faktiskt lite julkänslor. Det kändes lite mysigt och juligt – trots att det inte är någon snö här nere i småland detta året heller. (Åh usch för klimatförändringarna..) Alla ljus, prydnader och hyacinten precis brevid mig har spridit sin väldoft genom rummet. Nu kändes det som, för första gången på länge, som att det faktiskt är jul snart. Och faktiskt, så gör det mig förväntansfull och glad, också det för första gången på länge. Så tack Jonna ;)<3

  En liten parantes här men måste få nämna det för tyckte det var lite roligt. Du hade skrivit "och sedan bakade vi barn så det stod härliga till." och jag ba: va?? Bakade de barn? Riktiga? Liksom tjoff in i ugnen med grannens ungar eller?? Eller bakade de lussebarn istället för lussebullar?? Fast känns inte det också lite väl makabert??
  – Tog mig säkert en minut att förstå att det var ni barn som bakade haha så snopen jag blev! Det kanske (förmodligen) är ett tecken på att jag borde sova istället för att sitta här och läsa din blogg? 😉 Ibland blir det för tokigt

  Kram och God Jul

  Reply
  • Stu

   Hahaha i’m laughing at that too 🙂 but i thought it was just because of google translate, it’s often funny how it works! The first sentence “In the evening i was out and stabbed me a tree” hahaha it’s quite different from going out to cut a tree 😀
   🙂

   Reply
   • Jonna Post author

    Haha Stu you must have so weird translations sometimes haha 😀 This time it was not google translate though haha 🙂

    Reply
  • Jonna Post author

   Haha åhhh vad du gav mig ett gott skratt såhär mitt i natten 😀 Haha det är verkligen inte du som är trött. Snarare jag som är trött som ens formulerar mig sådär. Borde ha märkt att det lät som vi bakade barn hahaha 😀 Har ändrat det nu i alla fall. TACK för att du skrev om det 🙂

   Och tack också för dina fina ord. Glad att du kunde få lite julkänslor.
   Kram och god jul! ♥

   Reply
 5. Amanda

  Hittade din blogg och oj vilka fina bilder. Jul blir aldrig som när man var liten. Befinner mig i Thailand och även om det är hur underbart som helst så kan jag sakna svensk jul.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack så jättemycket ♥ Åh vad härligt det låter att du är i Thailand!
   Kram o god jul! ♥

   Reply
 6. Nicklas

  Ja man blir allt lite nostalgisk så här inför julen! Nu för tiden brukar jag tänka att jag inte ska bry mig om att fora julen något speciellt! Men varje år slutar det med att jag pyntar och hugger mig en julgran och håller på den gamla traditionen att den ska kläs dagen innan julafton:) Jag brukar också tänka att jag inte ska handla några julklappar men eftersom jag älskar att slå in paket och ge bort blir det alltid en hel del julklappar ändå:) Vill minnas att jag sett en film på you tube där du och lillbrorsan håller på med julbaket! Såg att det faller några snöflingor ute nu så det kanske trots allt kommer lite ny fin snö nu lagom till julafton:) Sov gott till doften av din nyhuggna julgran! Kram<3

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad fint att du ändå håller igång med traditionerna ♥ Jag kan också tänka så ibland att jag inte ska göra något inför jul, men sedan rycks jag med i det ändå. Och det är jag alltid glad för. Det är ju så mysigt med jul.
   Kram o god jul!

   Reply
 7. Tina

  Så vackra, stämningsfulla bilder som vanligt! Fina minnen du delar med dig av också, jag förstår att du saknar den tiden. Jag saknar också tiden när barnen var små och hur vi firade julen tillsammans. Jag själv hade ingen vidare barndom, så därför ville jag ge mina barn härliga och mysiga jular, som de skulle kunna se tillbaka på med värme och glädje, precis som du gör! Nu är mina barn vuxna, men jag har två underbara barnbarn som jag får fira jul med, och det är så roligt!
  God jul till dig Jonna och sköt om dig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket!! Och det låter riktigt mysigt att du ska fira jul med dina barnbarn.
   Önskar dig en riktigt god jul. Kramar ♥

   Reply
 8. Jos

  Finfina bilder nästan med pepparkaksdoft. Här i huset uppe i vintriga norrbotten mitt i natten doftar det Tiger-Chai, ingen julgran för det ser katten som ett überintressant klätterträd med massor av leksaker. Har lärt mig det kattens första jul när julgranskulorna flög över golvet. och sedan dess no-no. Lussekatter gillar han bita i, få loss russinen och vara med i det varma köket när det bakas.

  Om och när julmössen kommer på nattligt besök ditlockade av dofterna och värmen är det dessutom en riktigt god jul.

  Reply
 9. Rania {Rania Maria Photography}

  Julen är nog aldrig lika magisk som den är när man är liten, det är något speciellt med den då. Jag får inte alls samma känslor nu, även fast jag fortfarande tycker julen är en väldigt mysig tid.

  Jag önskar dig en fantastiskt God Jul! Kram på dig och djuren 🙂

  Reply
 10. Madeleine

  Åh ja man blir så nostalgisk så här års. Nu har jag mitt eget barn som blir så glad över julen och granen och glittret, alla julsånger och den goda maten. Jag berättar historier och dikter för honom och försöker göra världen sådär magisk som den bara är när man är 3 år.

  God jul på dig !

  Reply
 11. Peter Ståhlberg

  En riktigt god jul till dig med Jonna.
  Tack för alla fina bilder och ord.
  Har fortsatt med din “tradition” med
  att bygga stentorn. Är på västkusten
  just nu och lämnar små visitkort lite här
  och där i skogen 🙂

  Reply
 12. Birgitta

  Så fint du gjort,mer riktig julstämning. Jag känner också att man njuter av minne från barndomsjular men kanske ännu mer när mina barn var små och vi ficknskapanlite egna traditioner. Nunärnde vuxna och skapar sina trdiotioner med mina barnbarn, men många traditioner följer med från både farfars och morfars. Önskar dig nu en skön jul???✨??

  Reply
 13. Marlene

  Tack för alla fina bilder(och texter), brukar vara mest förtjust i dina bilder från naturen, men jag måste säga att den sista bilden på granen bortom gardinen gav en oerhört fin stämning! Sen får jag ju säga att det alltid är kul att se bilder på Nayeli och Nanook 🙂

  God jul!

  /Marlene

  Reply
 14. Clara Edvinsson

  Jag blir alltid så otroligt glad av att läsa din blogg och se dina fantastiskt vackra bilder (drömbilder). Du är en stor inspiration Jonna och du är fantastiskt bra på att fota, filma och vara kreativ. Älskar det du gör! God jul!

  Reply
 15. Jonas

  Hej Jonna!
  Så otroligt fina bilder.
  Vad använder du för inställningar på kameran när du knäpper bilder inomhus och i lite mörkare miljöer för att få fin skärpa på ljus och lampor? Vore kul om du enkelt kunna dela med dig av lite fototips, om/när du får tid 🙂
  Kram och god jul 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.