Möte med ljuset

120701

Springer upp till toppen av kullen intill Grundtjärn för att få lite av den svaga vintersolen innan mörkret återkommer. Jag tänker att det är viktigt att få så mycket sol som möjligt nu när ljustimmarna är så få. Jag ska nog börja äta D-vitamin också, som jag gjorde förra året. Har annars lätt för att bli väldigt trött den här tiden när det är som mörkast. Så jag försöker att hålla igång och se till att hålla energin uppe!
120703Tur att det kommit lite snö nu i alla fall som ljusar upp i byn.
120702120704

14 Kommentarer på “Möte med ljuset

 1. Magnus

  Såg härligt ut! Här är vindstyrkan betydligt mer normal idag, och solen skiner! Antar att det bara är för att reta mig nu när helgen är över och det är dags för en ny arbetsvecka instängd i fabriken. Vill ju ut och testa det nya telezoom-objektivet jag fick hem idag!
  Ha en fin dag Jonna!
  Kram!

  Reply
 2. Jos

  Har Statens Innovationsråd hört av sig ännu till dig? Eller är täckningen dålig kring Grundtjärn? 😉

  Såna där fina långsmala träd finns inte i storstaden.

  Kloka växter?

  Märkligt är att från norrbotten har vi haft med förspirade tvättnötskärnor till den lilla ön i det nordiska söderhavet där de planterades och späda plantor kom upp efter fem veckor, tunna som blomstjälkar. Tvättnötskärnorna hade i sig från norrbotten några köldknäppar. Tydligen behövs det för dem för att komma igång och börja växa i varm jord (nåja ca +10).

  Medan de tvättnötskärnor som planterades uppe i norrbotten verkar känna av att det är vinter och mörkt ovan jord (inte det minsta spår av dem syns till). Därför har de tydligen valt att gå i idé och samla sina krafter fram till solen kommer tillbaka i feb/mars. – Hur vet tvättnötskärnorna som kommer från bergen i västra Nepal att det är mörkt och kallt ovan jord uppe i norra norrland?

  Reply
 3. Stu

  Mmmm i would happily trade you a few hours of daylight for that crisp cold air, snow & frost.
  You look super cosy wrapped in wooly warm stuff up on the hill 🙂
  How is the cat ?

  Reply
 4. maggie

  Underbar blogg!
  Återkommer till den regelbundet!
  Balsam för själen och man får frid!
  Stor kram till dig och Nanok och lilla Najeli (nog felstavat ha)
  Blir det en fin luciavideo i år? 😉

  Reply
 5. Åke

  När man ser bild på dej och goa Nanook, så har han alltid ett vakande öga på dej,tror han funderar på vad du är för lustig prick.
  Tack för dina bilder.

  Reply
 6. Dick Scott

  Ja visst är det härligt att ta tillvara på de få timmar solen är uppe nu på vintern. Och det är så vackert när solen färgar vintern med sin guldgula färg!

  Reply
 7. Ledsen

  Hej, denna morgon när jag och min sambo satt och åt frukost så ser vi mitt i vår vackra utsikt en vit spets som pekar upp.
  Ett vindkraftverk.

  Mitt i våran utsikt där de vackraste solnedgångar kan ses under sommarhalvåret och som jag har fotat i alla regnbågens färger.

  Allt är förstört,,, och jag tänkte direkt på dina inlägg om vindkraftverk i glesbygden.

  Och det kommer förmodligen bli en rad med vindkraftverk här nu.. över hela jävla utsikten!

  Vårat hus har stått här i över 50 år. Det är som en lugn oas där vi alltid har fått varit ifred.
  Nu har vi bott här i 5 år och ser framför oss hur vårt liv kommer bli underbart i detta hus, nära naturen och tystnaden.

  Men idag så dog det något inom mig. Mitt i utsikten så ska vindkraftverken peta oss i ögat. Varje dag i minst 50 års tid framåt.

  Och då vill jag inte ens tänka på oljuden som kommer att dåna över sjön, varje dag året om.

  Jag vill bara gråta.

  Reply
 8. Katarina Wohlfart

  Så himla vackert i Norrland. Älskar snön och ljuset. Nu är dagarna kort och i Stockholm är det rätt bra mörkt dygnet runt. Är inte säker på att solen går upp längre. :/

  Reply
 9. Nugronskardet

  Hej Jonna,
  Först och främst är jag en av säkert många nya besökare här på sidan, sedan avsnittet på TV sändes.
  Vet inte under vilket inlägg jag skulle posta detta men jag föll för bilderna i just detta. Grymt fina kort som man kan sitta och studera länge.
  Jag håller med dig fullständig om att uttalandet “att allt skulle kollapsa om alla flyttade ut på landet och började odla morötter” är väldigt onödigt och klumpigt uttryckt. Hon menar säkert att dagens samhälle inte skulle fungera då, men såklart är det bara en utopi då detta aldrig kommer hända. Felet var att det lät något nedvärderande när hon sade detta, men avsikten var säkert inte det.. Ja ja nog sagt.. Grymt vacker!!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.