När minusgraderna kommer för tidigt

När jag vaknade en morgon för några dagar sedan och tittade ut genom fönstret så var det något som inte såg riktigt rätt ut i trädgårdslandet. Blasten på all potatis hade vissnat. Jag kunde inte tro mina ögon eftersom jag var där dagen innan och tittade till dem.

Jag började sedan förstå var det var frågan om när grannar och närboende började prata om att det varit minusgrader på natten. Flera berättade att de fick skrapa rutorna på bilen på morgonen. Jag tyckte det lät helt sjukt eftersom det faktiskt bara är augusti. Men i går morse när jag tittade ut genom fönster ca 5 på morgonen så fick jag bevis. Hela gräsmattan var täckt av vit frost. När jag sedan gick och tittade på termometern var där 1,9 minusgrader. I augusti!
Förra året när det blev minus i mitten av september tyckte jag det var tidigt redan då. Kunde aldrig tro att kylan skulle komma så fort i år.

Det har varit minusgrader i flera nätter denna veckan och många av mina växter har strukit med. Mina tomater han inte ens blomma, och nästan alla mina solrosor som hade fått stora fina knoppar har vissnat.
Det känns faktiskt lite tråkigt att det blev kallt så fort eftersom jag sett fram emot en varm och fin höst då det knappt var någon sommar. Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Jag försöker att hålla hoppet uppe om en fin höst i alla fall. Jag hoppas att de här nätterna med minusgrader bara var en engångsgrej denna veckan 🙂

Här är beviset på minusgraderna. Jag har en termometer som kan visa max och minimun temperatur både inne och ute. 10 grader inne är inte heller så varmt det, så nu börjar det bli dags att bära in ved i farstun och elda i vedspisen.

Såhär ser det ut i potatislandet nu. Dags att börja ta upp potatisen eftersom blasten ändå fryst.

Haha titta på minipotatisarna. Blev inte så mycket till potatis i år, men om jag får ihop riktigt många så kanske det räcker till en middag eller två? 😉

En stackars solros som fryst.

Huvva

Jag fick i alla fall en solros som slog ut och som klarat sig! Och det är jag så glad för. Den lyser verkligen upp som en sol där ute i höstrusket. Älskar solrosor 🙂

26 Kommentarer på “När minusgraderna kommer för tidigt

  • Jonna Post author

   Ja jag håller med, hela året har varit jätteknepigt. Årstiderna har liksom snurrat ihop sig på något vis.
   Hoppas det ordnar upp sig till nästa år 🙂
   Kram!

   Reply
 1. Anita

  Jonna,
  Jag kan kanske trösta dig med att det ser ut att bli massssssor av lingon i år! De är inte riktigt färdiga ännu, men om ett par veckor är det bara ut i skogen och ösa! 🙂 Mina vinbärsbuskar är också överfulla av bär – har aldrig sett så mycket bär på dem tidigare.

  Men visst kom hösten onödigt tidigt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad bra! Då ska jag ut och plocka lingon sen! 🙂
   Ja det har i alla fall varit riktigt mycket bär. Jag har också vinbärsbuskar och vinbären är enormt stora! Så det är ju tur i alla fall 🙂
   Kram!

   Reply
 2. Anna

  Till nästa år får du lägga fiberduk på potatislandet. Och du kan sätta tomaterna (om du har dem ute) bakom en gammal fin fönsterruta eller liknande, så blir det varmare för dem. Jag har inte en enda röd tomat i Göteborg heller!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för tipset om fiberduken! Det ska jag tänka på tills nästa år.
   Jag hade faktiskt tomaterna inne i glasverandan, men ändå han det bara bli blommor. Så jag tror nog inte jag hinner få några tomater eftersom det redan blivit så kallt. Nästa år tror jag att jag struntar i att odla dom från fröer, utan istället köper jag färdiga tomatplantor. Då är det nog större chans att jag hinner få tomater 🙂
   Kram!

   Reply
   • Skorpan

    Ja det tipset fick jag från en vän i Västerbotten med, där odlar man alltid tomaterna från plantor och de är supergoda de med:)

    Reply
 3. Perk

  Stackarn! Du ser verkligen lite moloken därute i potatis landet. Hoppas det blir bättre nästa år. Märkligt att det blev så kallt kvickt. Jag kollade igår natt och nog var det 12+ i övik.

  Reply
  • Jonna Post author

   Okej tack för tipset! Då låter jag dom vara ett tag till och hoppas på att de växer till sig lite mer 🙂

   Reply
 4. E

  Hej Jonna,

  Måste bara säga att jag blir riktigt inspirerad av dig. Är lika gammal som dig och våran familj har också en gård fast i Moflo. Drömmer ofta om att bara lämna stortstaden och flytta upp och leva där på heltid. Jättekul att läsa om hur det har gått för dig.

  Mvh // E

  Reply
  • Perk

   Hörredu Torgny, jag räknar då inte med nån snö före November i alla fall. Vissa år har det ju vänt, t ex 1998, då var det nära på sommarvärme ända upp till sen Oktober. Gick till och med att simma i havet. Bara solen visade sig skulle det vara annorlunda.

   Reply
 5. Pingback: Höstfint « Mitt Universum

 6. Elli

  Usch då, redan minus. Även om jag gillar hösten, så det är ändå för tidigt med minusgrader.

  Ni får gärna kolla in min blogg. Ska flytta till hus i en liten by, och jag delar med mig av min vardag. Den är nystartad så häng kvar för lite roligare inlägg. 🙂
  http://ellisecho.blogg.se/

  Reply
 7. Anna - Heliophilia

  Fy så hemskt med minusgrader redan nu! Jag är glad att vi inte haft så kallt än här i Östergötland. Ännu gladare är jag för mitt beslut att lämna Sverige för Indien den kommande vintern.

  /anna

  Reply
 8. Evelina

  Åh vad tråkigt att höra. Brr!
  Jag som oxå sett ifram emot en fin och mysig höst…
  Fina bilder ändå, du fångar allt så fint på bild.
  Hoppas potatisen fortsätter att komma så har du lite grann i vinter i alla fall. Synd med tomaterna…det som är så gott.
  Kram

  Reply
 9. Elina

  Jag bor uppe i Korpilombolo och här kom första natten med minusgrader för ca 2 veckor sedan :S Verkligen jättetidigt och vi som satte vår potatis så sent.. Får se om det blir några =)

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.