Nätterna som fyller mig med liv

Jag känner en sån djup lycka när jag får vara ute i den ljusa norrländska sommarnatten och fylla min själ med gryningens alla varma toner som målas på himlen och glömma bort tid och rum. Känna vinden i håret och ta djupa andetag och andas in dofterna av gran, grönska, insjö, blommor och torr barrmark.

Allting får ett speciellt skimmer i ljuset från en sol som vilar alldeles nedanför horisonten innan den sakta stiger upp igen. Som att få spendera en stund i en evig soluppgång. Som att få stanna tiden när det är som allra bäst. De här nätterna ger mig kraft för hela den långa, mörka vintern.
De här nätterna ger mig liv. Sen kommer jag hem till Grundtjärn igen, mitt emellan natt och morgon. Himlen är fortfarande ett skådespel av de vackraste färger och jag går in i mitt lilla hus, min lilla studio, och laddar in nattens bilder och förbereder ett litet blogginlägg för nästkommande dag. Ja, för det är ju också en så stor del av glädjen jag får av sommarens nätter.
Att få dela dom med er.
Hoppas ni får en helt underbar dag! Kramar i massor ♥

41 Kommentarer på “Nätterna som fyller mig med liv

 1. emblas.se

  Så härligt med ljusa nätter! <3
  Jag gillar inte tanken på att vi redan går mot mörkare tider… kan man inte få beställa några veckor extra med sommar? ^^
  kramar
  Emmaline

  Reply
 2. Illianas

  Helt magiska bilder 😍
  Jag känner samma sak, det känns jobbigt att behöva gå och lägga sig när det är så himla vackert ute varenda natt. Vill bara vara vaken dygnet runt och njuta av dessa sommarmånader ❤️

  Reply
 3. Johanna & P

  Vackert vackert du förkroppsligar verkligen vildhet- frihet- lycka!
  Ps vill också vara uppe på nätterna men man blir ju så mosig i huvudet av att sova på dan. Men det är det förstås värt ibland,,,kram från skogen!

  Reply
 4. Sandra Junhammar

  Ååh, så himla vackert! ♥ Och vilka magiska bilder!

  Håller verkligen med dig om att det är något alldeles speciellt med sommarnätterna. Det är liksom svårt att sätta ord på det… fast du gör det fint!

  Ha en underbar dag! Kramar ♥

  Reply
 5. Dixi Wonderland

  Som jag skrev till dig på facebook så saknar jag verkligen “Jonna i naturen bilderna”. Vet att skivan tar all din tid vilket är tråkigt då detta är det som jag älskar med att följa dig och får så mycket inspiration ifrån 🙂 Har du varit inne i skogen och besökt sjön som finns där? Har för mig att det fanns ett dött träd som gick ut mot sjön och att du brukade sitta på det. Det var en så vacker plats 🙂

  Reply
 6. A.M

  Hej Jonna
  Jag upptäckte din blogg i höstas och tyckte ditt liv verkade så intressant att jag började läsa bloggen från början.
  Tycker det har varit fantastiskt kul och inspirerande att läsa om dina drömmar och hur du lyckats ta dig dit du är idag. Och att få se Nanook växa upp ♥
  Nu har jag läst hela och kan äntligen följa dig i “realtid” istället! 🙂

  Lycka till med allt!

  Reply
 7. Paige Burgard

  Your photos are like ‘being there’, they are beautiful. Thank you for sharing 💚☘️🇨🇮

  Reply
 8. Anna S

  Vilka underbar bilder Jonna 💕🌸
  Finna nog inget finare än dom ljusa norrländska nätterna med en känsla av att aldrig vilja gå och lägga sig. Något man bara måste ta tillvara på. Det lever man länge på sen när hösten börjar krypa på och mörkret tar över. Önskar er en fortsatt underbar sommar med många fina dagar samt nätter🙏☀️🌌
  Kramar från Anna💕

  Reply
 9. Lindan

  Underbara bilder Jonna!!! <3 Som en svensk idyll…Hela DU är en svensk idyll!! 😀 😉

  Reply
 10. Birgitta

  Så fint du förmedlar våra ljusa sommarnätter! Njuter också av den fina kontakt du har med Stjärna och hennes beteskompisar. Visst är sommaren den tid då man får ladda batterierna och ändå njuta av så mycket vackert som finns runt om oss. Ha nu en fin fortsättning och det är ju många ljusa nätter kvar innan vi får de ljumma halvmörka och mysiga sensommarkvällarna.

  Reply
 11. Asiek

  Z liści (od tych różowych kwiatków) można zrobić pyszną herbatę 😀
  Piękne zdjęcia Jonna :*
  Pozdrawiam z Polski =}

  Reply
 12. Rue

  Where you live is so amazingly beautiful that I don’t think I would ever sleep during the Summer. I wouldn’t want to close my eyes. What a joy it must be to live so close with nature, too feel each days change. Living so near the city makes it a little more difficult to feel the change of the seasons on a daily basis. But the changes are there if you look for them. 🐝🦋🌹🌳Fortunately, we live near the Puget Sound which allows us to smell the salt water, hear the sounds of the Seagulls talking to each other and feel the morning fog when Summer starts to say goodbye.

  Thank you so much for sharing your world with us. It is magical.

  Hugs ❤️

  Reply
  • Christiane

   I lived in Seattle as a child. Was always amazed at the sight of Mt. Rainier so distant but seeming so close because of it’s size. That is a beautiful area indeed. Nature still rules there.

   Jonna captures something wonderful in her photos . . . . something ethereal and mystical. And for her to share this with us is as a gift from the heart. 🙂

   Reply
   • Melissa Ziech

    Was just in Seattle a short while ago and felt that amazement of seeing Mt. Rainer. When entering deep Nature, it seems to take a moment, or two, to realize that it’s real.

    Reply
    • Pamela

     I live in Seattle too! Yesterday, Rainier was pink and white against a deep rose sky.
     I wish I could smell the sea, like Rue, but I live too far away from the Sound. And Rue, I agree with you, that the changes are there in nature (even in the city) if we stop to really look for them. And Jonna’s photos ARE magical. 🙂 Transporting.
     Thank you, Jonna! The images are truly beautiful.

     Reply
  • Anonym

   Seagulls. A beautyful name on a not so charmin bird. Mås in Swedish. Seagulls.. Ah well, charming in their true element. The sea. But when they return in and up the countryside? Not charming. They pupe and screaming disturbingly actually.
   What the earth are they doing upon land? Here around a forrest village with just small and middle lakes. Real far from both costs and seas.

   Reply
 13. fernando

  hello Jonna, without words, it is really charming those eternal sunsets where you live, here it simply gets dark on these winter dates for me at 18 hrs…
  greetings, fernando.

  Reply
 14. Raija Brolin nilosdotter

  Hej Jonna!
  jag visste att det inte var så långt mellan Önskan och Grundtjärn, men igår upptäckte jag att det ligger mycket närmare varandra än jag trodde. Jag älskar dina vackra foton och njuter själv av likadan miljö här i Önskan, så vackert.
  Önskar dig en härlig sommar!

  Reply
 15. Christine Mentzel

  Jonna ,Du lebst die alte Romantik der Dichter ! sehr sanft und rein – wollte so leben als Kind und wurde vom Schicksal eher männlich Tatkraft geschickt – ohne Begleitung – manchmal frage ich mich ob Du einsam bist – gut Du hast Familie um Dich – oft ist die Seele oder Geist hungrig nach anderen Naturlandschaften und Kulturen – nach Bewegung und Veränderungen –
  trotzdem schön,das Du es noch erhalten darfst –

  Reply
 16. Alyssa

  Hej!
  Lite frågor och tankar om dina smycken 💍 och tavlor 🌌:
  – har du foton på alla tavlor och smycken du gjort/sålt? Isåfall kunde du ha ett galleri på din hemsida med allt du gjort samlat som inspiration… skulle vara spännande att se allt samlat!
  – sedan tycker jag du kunde måla inom något av följande teman:
  – Björkstammar (de är så vackra!)
  – bubblor (i vatten, på himlen, i gräset…)
  – sommaräng (kanske i pointillistisk stil?)
  – och så skulle jag vilja se dig måla någon tavla ute i naturen-önskar en liten film?!
  Jag behöver hjälp, tips och inspiration!!! Stackars mig som ska dra konstkurs nästa vår och inte alls är konstnärlig av mig själv… så jag håller på läser på.
  Kram till världens bästa bloggerska! Du utstrålar ett sånt lugn och har en så fin harmoni i både dina texter och dina bilder och foton! All lycka till dig! 💕

  Reply
 17. Ninas hus

  Så fantastiska foton. Imorgon ska jag åka upp till Norr och få njuta av midnattssolen och det underbara ljuset en vecka. Ska bli så härligt. Tack för att du delar med dig av dina vackra bilder.

  Reply
 18. Anonym

  Du kan konsten att fånga dagen(Carpe diem) på natten! Ja, nämen den norrländska natten är magi. På riktigt. Den måste upplevas för att förstås! Jag bor ju bara ett par mil från dig. Så jag får ju samma ära o vördnad som du att uppleva det. Jag säger: det är en ynnest jag tackar gud att jag får uppleva.

  Men du? Vet du? Den norrländska sommarnatten ä ju olika. Ju högre upp vi kommer. Ja ok det är inget nytt. Men man måste uppleva det.

  Jag hade även ynnesten att bo i allra norraste Sverige ett tag. Jag tyckte jag kunde detta med den magiska norrländska sommarnatten redan. Men! Den magnifika, episka grandiosa midnattssolen lyckades få till det ytterligare en dimension faktiskt! Det är nästan så man skulle uttrycka det: tragiskt vackert. Precis. Det blir nästan lite väl mycket. Hur konstigt det än kan låta så blir det nästan vemod. Samtidigt som euforisk lycka.

  Jag kan förstå att utlänningar kan tappa vett och sans höll jag på att skriva. Men iallafall mat och sovtider när de hamnar på dessa breddgrader.

  Reply
 19. Anonym

  Jo! Mer om det svenska vädret. Du som bott i Göteborg; hur uppelever du skillnaderna på här och därnere? Alltså alla årstiderna?

  Jag hade äran att bo däråt också en tid. O min upplevelse, trots att jag är uppvuxen vid norrlandskust, och därmed van kustväder så var Göteborg speciellt. Vintern i Göteborg ogillade jag skarpt. Surt rått o råhalt och isigt. Samt, jag tror aldrig jag frusit så mycket som där. Det var helt annat än norrländska kusten.

  Skillnaden ligger väl naturligtvis i de geografiska lägena också så klart. Just att norrlandskusten är ju vikar. Att det inte är fullt öppet hav. Utan att Finland gör att det inte blir samma som på västkusten som ju har öppet hav snett ut mot Atlanten. Men jag upplevde Göteborg som survindig o rått. Typiskt fiskeklimat. A Irland light eller nåt?
  Så hur beskriver du det?
  Men västkustsommaren är magisk också. Men ändå på ytterligare olikt sätt både mot norrland, och även utlandet.

  Reply
 20. Wilda

  Åh så vackert Jonna! <333 Jag tänkte på dig när jag var ute i naturreservatet Hälleskogsbrännan häromdagen, bland all mjölkört. Det är en speciell blomma för mig och jag förstår varför du också gillar den. Får aldrig nog av dina foton. De är en lisa för själen.

  Reply
 21. Marion Jegefalk Björn

  Hej fina du!
  Vet du att man kan göra saft på rallarros? Färger blir underbar och den smakar friskt och gott.

  Marion

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.