Nya vidder och möjligheter

Hej på er allihopa!
Först och främst vill jag verkligen TACKA er för alla fantastiskt fina kommentarer på förra inlägget när jag berättade om mina nya arbetsplats och ateljé/studio. Blev så otroligt glad över alla fina ord och att ni tyckte det här var en bra idé! Jag ser verkligen fram emot att se vad det här kan leda till och vilka positiva förändringar som kommer ske på grund av detta. För ja, det här känns fortfarande lite för bra för att vara sant.

Om ni undrar varför jag inte varit så aktiv här på bloggen under veckan så är det för att jag håller på att fixa i huset nu och grejar med ett litet renoveringsprojekt i det som ska bli min nya studio. Tanken var först att jag bara skulle ha köket uppvärmt och ha min studio där under vinter, och sedan öppna upp fler rum till våren och sommaren.

Men när jag en kväll äntligen kunde använda rösten igen efter att ha varit hes ett tag pga förkylning, så provade jag att göra en stark och hög ton och då blev det ett sådant där typiskt ljud som det blir i kök när man sjunger riktigt högt. Ett litet skaller (från skåp, fläktar, porslin, ja allt möjligt) och sedan nästan som ett litet tjut i slutet. Förstår ni vad jag menar, haha? Så blir det i alla fall när jag sjunger riktigt högt i mitt kök hemma också. Och jag har ju fått lära mig lite av musikern som jag samarbetar med, Mats, att det är väldigt viktigt med ett så “stumt” rum som möjligt när man ska spela in musik. Vart man t.ex har mikrofonen i ett rum kan vara jätteviktigt. Och att t.ex ha så mycket tyger som möjligt på väggarna. Man vill alltså inte ha minsta lilla eko. Det ska vara stumt.

Även om jag säkerligen kommer spela in många låtar ute i naturen också, så vill jag ha så bra ljud som möjligt när jag spelar in i studion. Det ska vara på riktigt! Så då bestämde jag mig för att även värma upp rummet intill köket och göra det till min studio!
Jag började sent igår kväll med att måla om rummet. Det kändes viktigt för mig att rummet skulle vara ljust. Ska måla två omgångar med vit färg och sedan sista målningen med en svag grå färg för att inte få det där kritvita. Jag gillar när det är “mjukt” vitt, om ni förstår vad jag menar.

Sedan har jag köpt skenor som är lika långa som alla väggarna i rummet, så att jag sedan kan hänga upp tyger. Tänkte först köpa gardiner men fasligt vad dyrt det skulle bli. Så det fick istället bli stora sängöverkast (de var superbilliga, men jättefina!) som jag sen ska sätta fast i skenorna så det blir som draperi. Och så har jag också köpt två jättestora mattor så att de ska täcka så stor del av golvet som möjligt.
Alla ni som är duktiga på att inreda en musikstudio, vad tror ni om det? Kom gärna med tips om ni har några! 🙂
Och i morse åkte jag dit igen för att måla andra omgången. Idag fick lille Nanook hänga med igen.
Blir alltid så glad över den vackra utsikten här. Så sällan jag sett Myckelgensjö från den här vyn. Det är verkligen så otroligt vackert!!
Så här såg rummet ut idag efter att jag målat en omgång med vitfärg. Färgen hade torkat bra. Men jag märkte igår att det tog ganska lång tid för färgen att torka eftersom väggarna fortfarande var så kalla då. Men nu var det riktigt varmt och gott här inne.
Alltså, det här fönstret!! Tänk att få ha den här utsikten från min studio. Vilken inspiration jag kommer få varje gång jag tittar ut, oavsett vilket årstid det är. Kan tänka mig känslan en tidig morgon i juni, när dimman dansar över ängen. Då ska ja sitta här på fönsterkarmen med öppet fönster i den svala morgonluften med en kopp kaffe och insupa allt det vackra.
Nanook har legat här inne på golvet och sovit idag medan jag har målat. Det är så skönt att se att han trivs här, eftersom han kommer få spendera ganska mycket tid med mig här framöver. Men hundar är ju så bra på det viset. De bara tar dagen som den kommer. Accepterar allt som händer och gör det bästa av det.
Så här ser det alltså ut. Det här rummet ligger vägg i vägg med köket, så värmen från vedspisen sprider sig lätt in dit, vilket gör det bra nu under vintern så jag slipper ha på full effekt på elementen.
För varje dag som jag är här så känns det bara bättre och bättre. Att byta plats sådär kan till en början kännas nästan förvirrande. Det var som när jag köpte en ny dator i somras, och i början kunde jag inte skriva blogginlägg på den, för det kändes så konstigt haha. Skärmen, storleken, allting. Det påverkade min känsla när jag skulle skriva. Likadant är det ju med att byta plats. När man är van att göra vissa saker på vissa platser då kan det ta ganska lång tid innan man liksom vant av sig. Men det här kändes bra väldigt fort. Trots att det är ett helt nytt hus på en helt ny plats så känner jag mig trygg, ombonad och inspirerad.

Sen gör det nog mycket att jag hyr huset från de snällaste människor man kan tänka sig. Och att jag sen befinner mig i en by som jag verkligen tycker om. Myckelgensjö hade ju liksom en stor, stor del i att jag kunde stanna i Grundtjärn från början. Först fick jag jobb på Fridas gård i några månader, och lite senare fick jag jobb på Lanthandeln. Och viktigast av allt, jag fick vänner och kontakter här väldigt fort, vilket gjorde att jag kände mig mer hemma. Sånt betyder så otroligt mycket.
Jag längtar SÅ mycket till i morgon, för då ska jag vara med på fredagsfikat på Lanthandeln, som dom anordnar varje fredag. Så otroligt mysigt att kunna ta en paus i arbetet och träffa lite andra här i byn och prata lite och dricka kaffe. I mitt jobb annars så äter jag ju lunch och fikar helt själv på vardagarna. Det tycker jag såklart väldigt mycket om. Men det är roligt och inspirerande att ibland få träffa lite folk.
Nu är det redan kväll och jag är fortfarande här och ska strax måla väggarna en tredje gång, nu med den riktiga färgen. Min mamma var nyss hit med lite fika och bestick och Johan kom hit med pizza som han köpte med sig på väg hem från jobbet. Vilken tur jag har att få så mycket hjälp! Nu är jag mätt och redo att sätta igång igen!

Hoppas ni haft en jättefin dag! Kram på er ♥

54 Kommentarer på “Nya vidder och möjligheter

 1. Leanne

  Looks like it will be a wonderful space! I don’t know too much about sound proofing but my brother made a studio in his small bedroom and bought foam pads to stick on the walls. They were textured and I think this helped dampen the sound due to increased surface area maybe. Not sure how cheap they can be pick up but maybe a small corner with them will help 🙂 good luck with your project, cannot wait to hear!

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much for your advice Leanne! That sounded like a good idea aswell! I would like to try that.
   Lots of love !! ♥

   Reply
 2. Roman

  A really nice view outside the window! Sure it will be great to work in such cozy studio, and much more convenient to have it separate from home, so that none of the cats could intervent in the creative process 🙂 Jonna, you are like a battery with infinite power. Good luck at the new workplace!

  Reply
 3. Dixi Wonderland

  Du har inspirerat mig på så många sätt. Jag bestämde mig för att i slutet av December börja jobba som Dog walker vid sidan av bloggen för precis som du skriver så blir det väldigt ensamt. Jag kände att jag behöver få röra mer på mig, komma ut och igår var första dagen på nya jobbet med två fantastiska hundar. Även om det bara gått två dagar så mår jag så mycket bättre redan och jag kan tänka mig att du känner samma lycka för ditt jobb, att du har så många olika projekt att jobba med så man får variationen. Hoppas du får det mysigt på fikat imorgon 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åååh vad roligt o höra detta!! Vilket underbart initiativ att börja jobba som dog walker. Och vad kul att du trivs och att du redan känner att du mår bättre och får mer energi! HEJA dig! ♥
   Ge hundarna en stor kram från mig 😀
   KRAM ♥

   Reply
 4. Jan

  HI Jonna !!! Love what you are doing !!! Yes I can see Nanook comfort and happy !
  Bless your mom and Johan !!! Yummy Coffee, cutlery and Puzza !!! Lucky girl !!! ❤️❤️❤️
  Hugs & Cheers ~ Jan

  Reply
 5. Anonym

  Åh vad mysigt ställe✨
  Det blir toppen, men jag är fortfarande lite nyfiken på varför du inte valde att ha studion i gamla skolan?

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack! 🙂
   Den gamla skolan ägdes förut av min mamma och hennes bröder, det var under tiden jag bodde där. Numera äger min morbror den gamla skolan. Och även om jag vet att jag absolut skulle få hålla till i den gamla skolan när ingen är där så är det viktigt för mig att känna att platsen jag är på inte är ivägen för någon annan. Den gamla skolan är en mysig samlingspunkt på somrarna för släkten, och därför känns det inte som rätt ställe för mig att hålla till, eftersom jag vill ha något “eget” där jag vet att jag alltid kan vara själv 🙂

   Kram ♥

   Reply
 6. Sandra Junhammar

  Ååh så himla härligt! ♥ Och vilken utsikt du får från ateljén som sagt, makalöst vackert.

  Tror det kommer bli riktigt bra när det blir klart! Jättefina bilder förresten (som alltid, hihi) Ha en fin kväll!

  Kramar ♥

  Reply
 7. Malin Berglund

  Hej Jonna!
  Så glad för din skull och tycker att allt du gör och får vara med om är fantastiskt!🤗
  Ett tips är att sätta fast äggkartonger på väggen och ha tyget framför. Äggkartong har använts flitigt av musiker genom tiderna.😊 Kolla med någon äggproducent om det går att få tag från dem, kanske tom för billigare peng.
  Ljus & Kärlek till Dig! ❤️

  Reply
 8. Ina

  This new place already looks sooo good, I’m sure it will be perfect for your work once you’re done! 🙂
  The landscape around the house is so beautiful! I love the way those hills look with this huge snow covered forest! Such a magical and inspiring place!

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww I am so glad you feel that way about this place. Yes its really beautiful here!
   Lots of love ♥

   Reply
 9. Kate Reininger-Severin

  I feel like you, although we have lived here in Vermont in this old house for 22 years, but are finally starting to really renovate it! Before we were doing all the family matters! The landscape is the same even though we live in a town that is much bigger than yours. I can look out and see the snow etc and hear my chickens!

  Reply
 10. Bysse

  Hej Jonna.
  Jag har varit dålig på att skriva kommentarer på sistone. Ser att du fått tips att sätta upp äggkartonger på väggarna.
  Har också hört att det ska funka bra. Jag har samlat på mig en hög med kartonger som jag gärna vill bli av med.
  Efter en snabbräkning har jag 115 st. 2×3 dm och några 3×3 dm. (ca. 7 kvadratmeter) kan räcka till en vägg.
  Vore bra om dom kom till användning. Om du är intresserad kan väl Johan hämta dem när han är i Övik. Det blir inte så stor omväg.
  Önskar dig lycka till med din nya arbetsplats. Jag tror att det blir jättebra.
  Många kramar, Bysse.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack snälla du för det fina erbjudandet att få äggkartonger av dig! Verkligen så otroligt snällt!
   Men jag har redan beställt en pall med stora fyrkantiga äggkartonger som kommer bli lättare att sätta upp på väggen.
   Men TACK ändå!! Hoppas de kommer till användning på något annat sätt 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 11. Asiek

  Witaj =}
  na sufit można przykleić opakowania po jajach, w celu wygłuszenia (uzyskania ciszy)
  Powodzenia kochana 😉

  Pozdrawiam
  Asiek

  Hello =}
  on the ceiling, you can stick the packaging on eggs, in order to dampen (silence)
  Good luck, love 😉

  Best regards
  Asiek

  Reply
 12. Therese

  Min man, som sysslar med musik säger att du är inne på helt rätt spår med tyget och mattorna 🙂 Han undrar också vad du använder för mick, för det kan tydligen också spela roll.

  Reply
 13. Theresa

  Hi Jonna,
  Your plan to now use this second room is a good one, and you even get to paint it the color of your choice. Can’t wait to see it all finished! It looks like the egg carton idea is a great one and someone even has some for you too! All is falling nicely into place and soon you will begin the next step toward creating some beautiful music! Looks like Nanook has already given the new place his full approval and settled right in! Big Hugs!💜💙💜

  Reply
 14. Rue

  I love your new studio and the view from the window is AMAZING! I can see why you are so inspired. May you have wonderful creative session in your new space.

  Hugs!! ❤️

  Reply
 15. Johanna & P

  Vad roligt att få inreda studion, förstår det måste va viktigt för ljudet också förutom det estetiska. Men köket då? Tapeter
  med ränder på diagonalen liksom hmmrl…Men mysigt med vedspisen o trasmattor 😊,, Så fin bild på dig o Nanook o den sista i sitt rosa ljus, ljuvlig!

  Reply
 16. Lars 8463

  Gomorgon fina du
  Jag misstänker att mitt kök
  är tondöv!
  För trots min ljud EXPLOSION!!!
  Så fick jag inget gensvar.
  Men det var kanske stumt
  av beundran?!
  För alla kända och okända tonarter?!

  Har läst “Hur bygger man en studio”
  Och ska man göra så, vilket bygge!!!
  Som att du inte får ha ett fönster
  med en utsikt!
  Men jag hoppas att du får ett rum
  som är stumt.
  Så att du får gensvar och beundran,
  när dina tonarter blir kända ❤

  Nu börjar det bli kallt här, så jag
  ska gå och tända upp i pannan.
  Önskar dig en supermysig
  fredagsfika och helg.
  Och med tanke på dina
  nära och kära…

  VARMA KRAMAR

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh du är rolig du!! ♥
   ÄLSKAR dina kommentarer Lars.
   Hoppas du hade en fin och varm helg!
   Kram på dig ♥

   Reply
 17. emblas.se

  Jag tror det kommer bli superbra när det är klart! 😀
  Kanske är jag som är efter förresten, men visst har du klippt dig? Ditt hår såg så fluffigt och fint ut tyckte jag! (det var fint innan också, men du hajjar^^)
  Ha en fin fredag!
  kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Emma! Haha ja det stämmer, jag har klippt mig. Blev så trött på håret så en kväll efter duschen bad jag Johan klippa av en decimeter ungefär. Vad himla skönt att få bort lite gammalt hår haha.
   Nytt år, nytt hår 🙂
   KRAM på dig ♥

   Reply
 18. Erika

  Åh, nära mitt barndomshem <3. Nära till sjön också om Nanook vill simma lite när snön försvunnit.

  Så vackert ljus du får i studion! Och jag är säker på att allt jobb för att få så bra ljud som möjligt kommer bli toppen!
  Kram till dig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så roligt att det är nära ditt barndomshem ! Och ja åh vad fint det kommer bli när man kan gå ned till sjön på sommaren så nanook kan ta sig ett dopp 🙂 Ser fram emot det.

   Tack för dina fina ord. Kram på dig! ♥

   Reply
 19. Magnus

  Vilket vackert vinterlandskap!!
  Här är det rimfrost nu på morgonen men bara små fläckar med snö som fortfarande ligger kvar. Inget strålande vackert vinterväder med andra ord. Fast det finns en fördel med det. Längtan efter att få komma ut i naturen blir inte lika påtaglig när man som jag jobbar inomhus utan möjlighet att se ut.

  Tjocka tyger och mattor kommer göra gott för ljudet. Sen det där med äggkartonger som några tipsat om är ett välbeprövat gammalt trick för att ytterligare dämpa ljudet. Du kan säkert hitta lite fler tips på “nätet” från andra som också skapat en hemmastudio.

  Stor kram!

  Reply
 20. Malin

  Hej fina du!!

  Tips tyg hjälper minimalt – bygg ramar (tänk tavelram) vilka du fyller med isolermaterial. Sen tar du billigt vitt tyg som du häftar fast runt om ja så inte ramlar ut och blir diskret. Drömscenario är att du hänger upp dem med lite luft mellan dem och väggen så får du dubbel dämpning.

  Lycka till!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack för tipset! Det vore himla roligt att måla en tavla av den utsikten faktiskt 😀 Får försöka det någon gång.
   KRAM på dig!! ♥

   Reply
 21. Axel

  Kära Jonna!
  Du är så kreativ och inspirerande med din positiva energi.
  Tack för att du finns och delar med dig!

  Reply
 22. Alma

  Jag hörde på nyheterna idag att det nu är det förbjudet elda i gamla vedspisar i kök. Alltså jag fattar inte hur dom bara kan förbjuda det så här plötsligt!?

  Reply
 23. Valerie

  Dear Jonna: what a lovely place that is, inside, and out. That view! I am very happy for you. You have such wonderful energey! Warm wishes for you all. Valerie ❤😇🔆❄

  Reply
 24. Erika. F

  Nu har vi fått så mycket snö i Dalarna där jag bor att, jag kan säga
  utan att dra till för mycket, så kan det jämföras med all den snö du har Jonna.
  Det har snöat oavbrutet i flera dagar, idag är det uppehåll. Till slut trodde jag vi skulle
  bli insnöade. Det är vackert när hela naturen är så vit och fin.

  Jag som har väldigt långt hår har noterat att du klippt av en del av ditt hår. Så gör jag
  också när det behövs. Förra året föll ett antal cm i men det har redan växt ut igen.

  Växer som ogräs. Någon hårfrissa befattar jag mig inte med, då de iallafall förr blev som
  galna när de skulle klippa topparna. Fler av den sortens misstag gör jag aldrig om mer.
  Jag klipper mitt själv. 🙂

  Önskar dig Jonna och Johan en fin helg. 🙂

  Reply
 25. ;D

  Hej Din Knäppjök fjomp nöt

  Äggkartonger “Tjog” som många skriver är en lösning.

  Du kan även göra egna i Jonna style!!!! av ved,tavlor m.m
  Googla “diy sound absorbers”

  Kan du inte gå ut o sno en busskur i grannbyn som du kan ha som bur.

  O du belasta inte vägguttagen med 6029w i form av en trimmad micförstärkare!

  Stackars dem i den nya byn som skall stå ut med hesa fredriks syster 😉

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.