På benen igen

Älskade vänner!
Tack, tack, tack för allt stöd jag fått av er under den här långdragna sjukdomstiden jag haft. Tack för alla peppande kommentarer och stärkande ord. Och tack för att ni så tålmodigt fortsatt engagera er och skriva och följa bloggen även nu när jag tagit pauser med många dagars mellanrum mellan inläggen. Det betyder så oändligt mycket!

Jag har har verkligen tagit det riktigt lugnt nu ett tag. Låtit kroppen få vila ut och återhämta sig i sin egen takt. Tagit ledigt från allt jag innan kände att jag borde göra. Släppt garden. Andats ut, druckit mycket vatten och tänkt helande tankar.
Jag sitter och ler just nu i skrivande stund, för att jag mår så bra. Och det känns så bra att få må så bra igen.
Det känns som om jag äntligen tagit mig igenom en period som på något sätt behövde göras. Nu har jag landat på andra sidan och fått med mig nya perspektiv. Och ny kraft.
Jag tog mig ut i skogen en liten stund idag för första gången på länge. Pulsade bara ned till tjärnen en stund med Nanook. Jag kände så starkt att jag måste ut och få luft och få ett tillfälle att ta fram kameran. Och få en stund ute i naturen. I den helt knäpptysta vinterskogen som fortfarande ligger i vila. Om några månader kommer det spira av liv här igen. Fåglarna kommer sjunga dag som natt och bäckarna kommer dansa.

Varje vinter känner jag samma djupa fascination. Kommer jag verkligen få uppleva en vår till här? Det är nästan för bra för att vara sant. Sedan jag flyttade hit till Grundtjärn och fick uppleva en vår ute i naturen så är det som att jag varje år får ta emot naturens eget barn när det föds. Det landar i min famn och jag får se hur det växer till liv varje dag. Jag får känna mig som en del av allt. Precis som träden, vattnet och myrstackarna får jag ta del av samma kraft. Naturens cykler är bland det vackraste jag vet.
Men nu är det februari. Mitt i kallaste vintern. Vi har haft -30 som kallast de senaste dagarna, och även om kylan biter sig in genom kläder och väggar och gamla golv, så älskar jag den friska luften. Det känns som såren i näsan läkt extra fort av vinterns krispiga, isande kyla.
Efter promenaden kändes det skönt att komma in i min nystädade ateljé. Sedan jag flyttade över en massa grejer till min arbetsplats och studio i Myckelgensjö så fick jag plötsligt mycket mer plats här för min målning. Det är något speciellt med att måla och ha gott om plats.
Jag kan inte måla om jag känner mig instängd.

Jag minns när jag förr hade min ateljé på övervåningen. Där är taket så otroligt lågt (inte ens 2 meter) och jag kände gång på gång att det låga taket stoppade någonting. Det kändes kvävande. Så det där med utrymme har alltid varit viktigt för mig när jag målar. Därför blev det så skönt nu när jag både fick mer plats för min ateljé och mer plats för att jobba med skivan. Win win!
Så det blev lite ommöblerat här inne, men jag tycker det blev ännu mer mysigt nu än innan!
När jag började få kraften tillbaks efter infektionen så kände jag så mycket inspiration för att börja måla igen, så jag började lite smått nu de senaste kvällarna. Ni ska få se lite mer av målandet nu i veckan.
Så, nu är jag snar på banan igen! Även om jag kommer ta det extra lugnt den här veckan också. Vill absolut inte dra på mig ännu en förkylning igen! Till exempel var jag tvungen att tacka nej till Företagarkvällen i Örnsköldsvik som är nu på torsdag, där jag förra året vann Årets Normbrytare. Jag hade fått äran att dela ut pris i år men kände att hälsan måste går före. Det är Jonna 2.0. Att välja välmående före “måsten”. Och det känns väldigt bra.

Tack igen underbara ni för allt fint ni skriver! Nu tror jag allt att den här märkliga perioden är över.
Nu börjar en ny tid, med ny kraft och styrka. Sänder er alla en stor, varm kram ♥

51 Kommentarer på “På benen igen

 1. Gunilla T

  Låter som musik i mina öron att läsa att du är piggare och snart på banan igen som det heter!

  All kärlek och styrkekramar till dig Jonna! ❤️

  Reply
  • Grzegorz Borys

   I’m new here 🙂 And I’m very impressed with you. I see that the last week has not only made me healthy. There is a miraculous power in your person that positively loads a human being. Best regards from Poland 🙂

   Reply
 2. Alexandra

  Så underbart att du är piggare igen <3 Hoppas din känsla är rätt & att du slipper mer skit på ett bra tag nu! Kram & tack för att du förgyller mina dagar med både glädje, tårar & igenkänning, både här & på instagram <3

  Reply
 3. Inga

  Bra att du inte jäkta på dej själv. Måste få bli riktigt frisk nu. Sen kan du sätta igång igen. ? Du är så kreativ så du kommer igång sen när orken kommer tillbaka. Kram. ??

  Reply
 4. Jorma

  Härligt att läsa! Bra att du prioriterar hälsan 🙂 Och fina bilder fick du också, skulle vara härligt att få uppleva sån kyla som ni har, härikring har vi haft runt -10 som lägst, -15 på andra ställen omkring. Men vinter är det nu, såå härligt och det får gärna ligga kvar hela februari. 🙂
  Kramar

  Reply
 5. Dixi Wonderland

  Nu hoppas jag verkligen att du får hålla dig frisk och må bra 😀 Jag såg på instastories att du skapat en helt magisk tavla! Älskade verkligen färgerna. Det fick mig att tänka på ditt konstnärskonto på instagram, du får uppdatera den nu när du börjat måla igen 😀

  Reply
 6. Iza

  Så härligt att höra. Hälsan går först ❤ var nu rörligt rädd om dig. Det finns bara en Jonna! Och henne vill vi alla ska må brs. För när Jonna mår bra, mår vi också bra.

  Jag tänkte också att jag snart ska ut i skogen och andas. Men snart .. energin måste komma lite till först! Så vi börjar med jobbet …
  Stor varm kram till dig ❤

  Reply
 7. Rue

  I so very happy you are feeling well again! It is so hard to be sick when you have things you want to do. While reading your blog this morning I came across your description of Spring. “…every year I will receive nature’s own child when it is born. It lands in my lap and I’ll see how it grows to life every day.” I found this amazingly beautiful. It filled my heart with such joy and anticipation of the coming season. Thank you. ❤️?

  (reposted on Facebook)

  Reply
 8. Jan

  Hooray Jonna is healthy again !!! Right, take your time, making sure you continue to get rest, drinks fluids… So happy for you !!! ❤️❤️❤️ You look so much better even Nanook is happy being with you walking outdoor, taking pictures etc.
  Warm Hugs❤️Warm ☕️And Cheers ~ Jan

  Reply
 9. PJ:s byffé - från by till fe

  Det som inte dödar så härdar, finns ett ordspråk som säger. Och eftersom du är på benen igen och känner dig bättre så är du nu starkare.
  Visst är ändå vintern härlig. Kall men härlig. Något -30 C har vi inte sett röken av men minus 10-15 är helt ok.
  Såg förresten att artikeln i ÖA kom. Med erfaren musiker så kommer det nog att gå bra med skivan ska du se.
  Roligt att du är på banan igen!

  Reply
 10. Anna S

  Härligt Jonna. Hoppas verkligen att du får fortsätta vara frisk igen, inga bakslag. Själv är jag jätte sjuk. När jag blir sjuk känns det verkligen som jag ska dö eftersom jag så sällan är sjuk. Pappa kom idag och hämtade min hund och åkte och handlade åt mig, så tacksam över den hjälpen då jag knappt klarar att stå upp. Jag tror allt började med att jag i söndags gav mig iväg på en vandring. Det var mycket snö så hunden och jag fick pulsa rejält. Efter ca 7 km och mitt ute i skogen ramlade jag ner i en göl. Jag såg inte att det var en göl för det var så mycket snö. Jag lyckade kravla mig upp. Som tur var blev inte hela jag blöt, men upp till låren. Jag hade inte telefonen med mig och ville inte besvära med att knacka på dörrar och fråga om skjuts hem. Det var bara att börja gå hemmåt och fötterna var som isbitar som värkte. Dagen efter jobbade jag men kände mig inte alls kry. Idag vaknade jag till det värsta helv…te någonsin. Det värker i lungorna och jag har noll matlust. Jag tänker bara vila nu och hoppas det går fort över. Fina bilder du tagit. Här har vi fått mycket snö nu med och det är ca 8-10 minusgrader. Nu ska jag försöka få i mig lite honungste med ingefära och citron. Önskar dig en fortsatt frisk och kreativ vecka kära Jonna. Många kramar från Anna <3

  Reply
 11. Lena Berg-Nordenberg

  Underbart att Du är på benen igen. Ta det bara försiktigt och ge vovven en stor kram från mig. Han är ju hur go som helst!

  Reply
 12. Monica

  Skönt att du är pigg igen! Den vanligaste orsaken till förkylningar är att man har
  frusit några dagar innan, då är man extra mottaglig, så det är bra om man alltid
  är varmt klädd under vintern.

  Reply
 13. Ina

  Ah Jonna,
  I am so glad to hear that you are finally feeling better! It’s so inspiring to see your photos and art in any way! I hope you will continue to feel better everyday now 🙂
  Lots of love from Germany!
  Ina

  Reply
 14. Axel

  “Låt oss sjunga om livets fest
  när som hårdast vi prövas.
  Knapp man vet vad man älskar mest
  förrän allt man berövas”.

  Reply
 15. Bysse

  Är så glad att du är frisk igen! Förståndigt av dig att starta upp lite försiktigt.
  Se till att du får i dig vitaminer, C och D och komplettera med magnesium i kombination
  med C-vitaminer. Titta gärna in på bloggen jag hänvisade till i förrförra inlägget.
  Visserligen är Lars Bern en gammal gubbe precis som mig men de råd han ger
  kan nog gälla även yngre människor. Sköt nu om dig noga.
  Många kramar, Bysse.

  Reply
 16. Sandra Junhammar

  Åh vad skönt att höra att du är frisk och på benen igen! ♥ Ateljén var jättefin innan också, men jag håller med dig – nu ser den ännu mysigare ut. Vad härligt att inspirationen till målandet har kommit tillbaka med!

  Det låter klokt, du har helt rätt – hälsan kommer först. Heja dig Jonna! ♥ Hoppas du/ni får en fin kväll.
  Kramar

  Reply
 17. anette.lärjedal

  Vad bra att du är piggare. Och bra för dig tacka nej. Fastna nu inte i ” ekorrhjulet ” igen. Kom ihåg varför du lever ( bor) som du gör. Gläd dig och de dina ta hand om dig. Kram

  Reply
 18. Anders H

  Lycka! Ta det nu varligt ett tag, känn dig fram! Skönt att livsandarna har återvänt, liksom ljuset som sakta men säkert vinner terräng!
  Kram!

  Reply
 19. Theresa

  Hi Jonna,
  Your pictures are as lovely as yoyr news! So glad to hear that your good health has returned after so much sickness! And with the new is renewed energy and creative sparks to peopel you forward! All is done in perfect timing. Jonna 2.0 is a very smart and capable young women with her priorities in proper order! No wonder we all love you so much, you are an amazing inspiration to many! Big Hugs??

  Reply
 20. Birgitta

  Härligt att du blivit piggare! Så underbart att du orkade med en promenad i vinterskogen, ta det lugnt så att kroppen får all energi för vi vill ha kvar vår fantastiska Jonna länge!!

  Reply
 21. Märta

  Man mår väl aldrig så bra som när man precis blivit frisk efter en sjukdom! Till vardags är det så lätt att ta för givet att man ska vara frisk (om man brukar vara det alltså) så man tänker inte på att uppskatta det.
  Även om det fortfarande är kallt så är ju ljuset tillbaka och då får i alla fall jag vårkänslor!

  Reply
 22. Camilla

  Kära Jonna. Kolla upp ifall du har Candida i kroppen, ett av tecknen kan vara sår i näsan. Önskar dig ALLT det
  bästa!!

  Reply
 23. Magnus

  Skönt att du känner dig bättre igen! Och klokt av dig att mjukstarta istället för den där rivstarten du gjort förr om åren. 😀
  Gillar förresten färgerna i “icecold”! 😉
  Stor kram!

  Reply
 24. ramona

  Härligt att du är frisk igen 🙂 Man brukar tänka när man är sjuk att vad gnäller jag för när jag är frisk, eller hur? Hoppas du får hålla dig på benen nu. Här hemma har vi någon förkylning som gått runt hos alla och som inte vill släppa taget. Hoppas du får en fin onsdag <3

  Reply
 25. Lars 8463

  Gomorgon 2.0
  Glad att få börja läsa dina meningar.
  Här har det också varit ner mot -30
  och det enda som bröt tystnaden.
  Var ljudet av stegen som knarrande.
  För på sjöns frusna ljudvågor.
  Ligger en tjock blöt filt av snö.
  Lika tyst hos er?

  Fina 2.0
  Glad att få börja läsa dina meningar.
  Glad att dom innehåller glädjevärme.
  Nu när du bröt tystnaden.
  För att välja välmående före ” måsten”
  Är också att bryta mot normen.
  Och priset är…

  VARM KRAM

  (varför är det synd om myrstackarna?)

  Reply
 26. Peter H. Finch

  It is good to see that you are healthy again, and ready to create somethng wonderful.

  Perhaps you have been a bit of an inspiration, but I picked up a paint brush for the first time in….oh,…25 years? :O

  Before I knew it, I had half a dozen small works at a local gallery, and will have a solo showing soon at a local cafe.
  Spring isn’t here yet, and there has been almost no snow, just rain. Somehow the sight of snowdrops and crocuses lifting their leaves out of the soil brings a feeling of anticipation and new energy–that strange feeling of being young-ish again!

  Reply
 27. Sofía

  So happy from my heart to hear that wonderful news!
  Beatiful strenght, it always returns if you believe in
  Enjoy, take your time and ensure every step
  We will be here
  Thank you for everything dear fairy
  Lots of love ~Sofía

  Reply
 28. Anonym

  Det är många här som har åsikter om hur Jonna ska leva sitt liv,
  så tjatigt! Låt hon bestämma det själv….

  Reply
 29. leif

  Välkommen tillbaka till skogen igen.
  Som…. vi har väntat,du fina vän.

  Ett vitt snötäcke vilar på våra rötter.
  Den tyngden gör oss uppspelt aldrig trötter.
  Dina ord kan åter i luften ljuda.
  Vildmarken vibrerar, börjar sjuda.

  Skogen ser hopp om vårens ankomst i strida floder, med solens hjälp kommer att vattnas av naturens vackra moder.
  Kram Jonna.

  Reply
 30. Axel

  “Livet är en strid
  Striden är en kamp
  Kampen är en häst
  Hästen är en dragare
  Dragaren är ett stadsbud
  Stadsbudet är en knöl
  Knölen är en potatis
  Alltså är livet en potatis”.

  Reply
 31. Valerie

  Dear Jonna: I am happy to see you well and uplifted, enjoying the outside with Nanook. This winter has been u usually harh. We had snow that feel in large flakes, almost loking like manna today. However, it was cold. Many birds-and squirrels came for seed today!
  Your studio and paint area are both lovely!
  Blessings to you and Johan for good health.
  Valerie ☺❤???

  Reply
 32. Malin

  Hej Jonna!

  Känner igen mig mycket när du skriver om hälsa och energi och jag vill tipsa om en sak som jag har kommit på.
  Kroppen måste vara i balans. Och inte bara mentalt, alltså balans mellan jobb och vila, umgänge och tid ensam/i skogen.
  Alla mineraler och vitaminer o.s.v. måste vara i balans. Syra-bas måste vara i balans i kroppen.
  Du kanske skulle ta kontakt med en näringsterapeut och ordna med en hårmineralanalys? Då kan du se om du saknar något i kroppen eller om du har för mycket av något. Du kanske är förgiftad av tungmetaller eller saknar viktiga byggstenar som kan hjälpa immunförsvaret.

  Med vänlig hälsning Malin

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.