Uppäten och vissen – men full av nya insikter

Hej mina vänner!
Den här veckan har verkligen varit en av de värsta på länge. I mitt senaste inlägg som jag gjorde i måndags så berättade jag ju att jag blivit sjuk igen, men det var verkligen bara början. Jag hade redan då på känn att det rörde sig om något än ännu en förkylning. Mest på grunden av de blodiga såren jag fick i näsan.
För varje dag som gick så fick jag sår på fler ställen. På munnen. I munnen. Ont i öronen och halsen.
Infekterat tandkött som gjorde så fruktansvärt ont. Ända in i käkbenet. Det värsta av allt var ändå näsan. Varje dag som jag vaknade upp så var det som om någon skärt med en kniv i näsan. Har aldrig haft så ont på så många ställen samtidigt.

Jag gjorde mitt allt för att försöka klara av det själv. Ville inte behöva ringa vårdcentralen. Kanske mest för att jag tycker det är så himla jobbigt att ringa ett sådant samtal. Läste alla era fina tips som ni gav på förra inlägget. Jag tog kraft till mig att koka en liter lingonsaft för jag tänkte att det skulle göra susen. Haha.
På onsdag morgon hade jag nästan panik. Det kändes som om något åt upp mig inifrån. Såren blev större och spred sig som en löpeld och det gjorde så ont överallt att jag knappt ville andas, prata och svälja. Jag ringde vårdcentralen direkt på morgonen och fick en tid en timma senare! Johan, min ängel, skjutsade mig in. När vi åkte hem igen med penicillinförpackningarna kändes det som det bästa som någonsin uppfunnits. Tack gode gud för penicillin. Jag köpte en flaska vatten på affären så jag kunde ta de första tabletterna med en gång.
Sen dess har jag spenderat dagarna i sängen. Pendlat mellan att känna mig bättre och känna mig sämre. Men det tar ju alltid några dagar innan penicillinet verkligen börjar verka. Jag har fått hjälp av min mamma och av Johan att gå ut med Nanook, och jag är så tacksam för det. Har verkligen inte haft någon ork till någonting.
Katterna har legat i sängen och sovit med mig hela dagarna ♥
Stundtals har jag känt mig så himla ledsen. Senaste tre månaderna har verkligen varit en prövning. Det började med blodproppen, och sen i nästan tre månader i sträck har det varit något som tyngt ned mig fysiskt (det har varit mer än det jag delat med mig av på bloggen) och det är så himla olikt mig. Jag har verkligen fått mig en tankeställare. Jag har insett hur viktig hälsan är, och hur otroligt tacksam jag ska vara varje dag som jag får vara frisk.

Hälsan har aldrig varit ett problem för mig. Jag har alltid varit ovanligt frisk. Har haft ett ovanligt starkt immunförsvar och aldrig behövt lida av värk eller annat. Dessa dagar har jag tänkt mycket på alla människor som är kroniskt sjuka. De som dagligen måste kämpa sig igenom sjukdom eller värk. Fysiskt eller psykiskt. Det finns så många som nästan aldrig får uppleva hur det är att känna sig helt frisk och full av livskraft. Och det gör så ont att tänka mig in i det. Att vissa människors vardag i stort sett handlar om att ta sig igenom ännu en dag med en sjukdom. Vilken jäkla styrka dessa människor besitter. På riktigt. Det är beundransvärt.

Jag har aldrig trott att jag tagit hälsan för givet. Men det har jag verkligen gjort. Det insåg jag nu. Jag har aldrig ens behövt prioritera min hälsa, för den har funkat automatiskt. Jag har fått med mig något utav detta. Dessa tre väldigt jobbiga, händelserika månader har gett mig insikten att hälsan går före allt. Vår kropp är vårt tempel. Om vi inte mår bra och inte känner oss friska, så går det ut över allt annat. Hälsan först.
Alltid.

Och när vi har vår hälsa i balans, när vi mår bra och känner livskraft; känn tacksamhet. Varenda minut.
Jag har legat i sängen och känt hur dagarna passerat förbi mig. Tänk på hur ingenting jag vill göra blir gjort. Att jag sabbar hela året på grund av denna långvariga period av sjukdom och annat. Scrollat i Instagram-flödet och sett alla friska, kreativa människor som mår bra. Känt mig vissen. Ledsen. Uppäten.

Sen har jag tänkt på det jag skrev om ovan. Om hur tacksam jag ska vara egentligen. Att det enda jag kan göra är att acceptera läget och lära mig något av detta.

Jag kurar jag ihop mig i fosterställning under täcket. Fryser.
Tänker att jag är en liten boll som ligger i en slangbella. Allting i livet går bakåt just nu.
Men det är bara för att gummibanden spänns åt. Snart skjuter jag iväg med en jävla fart.

Så ska vi alltid tänka, när livet känns motigt.
KRAM på er älskade vänner. Ha en underbar helg ♥

149 Kommentarer på “Uppäten och vissen – men full av nya insikter

 1. Iza

  Tusen kramar om fina Jonna ❤ var rädd om dig. Bara ta dagen som den kommer. Tid är att läka. Att andas. Att må bra. ❤

  Reply
 2. Dixi Wonderland

  Jag är en av de personerna som lider av värk. Min kommer och går, sitter i armarna. Ibland gör det så ont att jag får lyfta min vänsterarm med hjälp av min högra för att det gör så ont. I de stunderna känns livet hopplöst för smärtan är så intensiv att man inte ens kan ta på sig så jag förstår verkligen det du skriver och tar det till mig. Man mår så dåligt när man inte får leva ut det kreativa och jag kan tänka mig att detta är väldigt svårt för dig som är så himla kreativ i din själ. Jag hoppas verkligen att du blir frisk snart och får hålla dig frisk <3

  Reply
 3. Lotta

  Åh men Jonna, detta gick rakt in i hjärtat. Både så ledsen för din skull att du mår som du mår — du skriver ju alltid på ett sådant sätt som gör att man inte kan annat än att känna det ända in i själen. Men samtidigt rörs man av din styrka, insikt och medmänsklighet, och jag förstår det där med att se andra kreativa och sprudlande när man själv känner sig som en blöt fläck på golvet. Som du säger så kommer det gå över och snart så är du på språng igen. Hur det än känns och vad som än rör sig inom dig så är det okej. Du får ju må dåligt du med, precis som alla andra, och att glömma tacksamheten är nog något man måste göra ibland för att återfinna den. Ibland måste man tappa bort sig själv för att hitta tillbaka. Och det brukar ju vara så att man kommer tillbaka starkare än någonsin. 🙂 <3 Många kramar fina du.

  Reply
 4. Anders H

  Jag lider med dig, Jonna! Önskar dig allt gott – och framför allt, ett snabbt tillfrisknande!
  Stor kram

  Reply
 5. Nina

  Låt nu allt ta sin tid. Glöm alla måsten och låt batterierna laddas i lugn och ro. Ge dig inte ut i vimlet för tidigt utan bli först helt bra och kanske lite till. Tyvärr måste vi människor ibland nå botten för att veta vad toppen är. Önskar dig god bättring från djupet av mitt hjärta.
  Nina

  Reply
 6. Felicia

  Oj, kan tänka mig vad jobbigt det måste vara, visste dom varför du fick sådär?
  Hoppas verkligen du får blir pigg snart ❤
  Vet också hur det är att lida över hälsan. Har själv b.la. tappat mkt av mitt smaksinne sen 3 år tillbaka o det tynger mig väldigt mkt. Men som du säger så blir det att acceptera o att man antagligen har något att lära sig av det. Allt sker nog av en meningen ändå, tror på det, även om det är svårt att ta till sig när man är i det jobbiga.
  Kram

  Reply
 7. Samantha

  I suffer from a chronic health condition. I had relatively decent health until my mid-thirties, and then suddenly a genetic autoimmune problem that had never been anything more than a minor annoyance became a huge problem. It is very difficult some days, but I will say this, it has taught me to not take my health (mental or physical) for granted, it has shown me the profound link between stress, mental health and the physical body, it has taught me to be tender and gentle with myself, and to not judge myself or others too harshly when they need times of extended rest. Sickness is horrible, but it is a horrible thing that comes bearing unimagined gifts as well.

  I do believe that sensitive souls (and I do believe you to be one of those) tend to hold stress in their bodies more than other personality types, and this becomes more pronounced as the body ages. You are still young yet, so your body will heal itself. But after such a long stretch of stress, as you described going through last year, sometimes the body forces us to rest, and that is okay. It’s more than okay, it’s essential.

  My hope for you is that you get all the rest and refuelling you need, and that, with your medicine, will have you starting to feel yourself again, soon.

  Reply
 8. Ida Gerdemark

  Fina Jonna! Alltid så genuin. Det är konstigt hur mycket en kan tycka om en person utan att ha träffat personen. Så känner jag med dig. Du inspirerar så enormt! Tack för allt du ger! Din text är så klok och tänkvärd. Du kommer att komma med en kraft, starkare än innan, i den där slangbellan. Det är jag helt övertygad om! Styrkekramar från Ida

  Reply
 9. Jenny V Karlsson

  Här har jag nyss fått veta att man har Fibromyalgi o varje dag kämpar man på.
  Men precis som du säger tänker man inte så mycket på hälsan förrän man hamnar i de tider som är jobbiga o tråkiga.
  Men det är då man får tänka på allt de andra man har runt sig. De som finns där o bryr sig om o älskar en. Allt som ger en glädje. Gamla minnen från Strandgr/Storgatan o din fina mormor o morfar som man bara har glada minnen ifrån. Iris o Frans va toppen ⚘

  Ibland behöver kroppen vila o du är så otroligt aktiv så du behöver nog bara ta det lugnt just nu o vila.
  Va rädd om dig och krya på dig rejält.

  Massa kramar ❤

  Reply
 10. Illianas

  Men fy vad ledsen jag blir att höra detta. Vad henskt det låter när man inte vet vad som är fel och det bara blir värre. :/
  Du skriver alltid så genuint och på ett sätt som är lätt att relatera till. Hälsan är verkligen det viktigaste vi har, det tog mig några år att lära mig det.
  Jag håller alla tummar för att du snart är frisk igen. Ta det bara lugnt och vila ordentligt nu, så hoppas jag att du snart mår bättre ❤️ kram!

  Reply
 11. Andreas

  Det är aldrig roligt att vara sjuk. Fantastisk tur att vi kan få tag på medicin som gör oss friska igen.

  Krya på Dig – Bästa Jonna !

  Stor Kraam

  Reply
 12. Kerstin

  Jag lovar dig, det kommer bättre tider Jonna och du kommer hitta dig själv och din vanliga styrka igen! Det är inte konstigt att din kropp får symptom när du var med om en sån otäck händelse med blodproppen. Väldigt jobbiga händelser sätter sig i själen som också påverkar kroppen. Själv lider jag av en depression just nu och var verkligen nere på botten för ett par månader sen med panikångest och sån oerhörd nedstämdhet. Jag var övertygad om att jag aldrig någonsin skulle kunna må bra igen, att mitt vanliga jag var borta för alltid. Men nu äntligen börjar jag se ljuset igen, efter flera tunga månader. Jag pratar med en psykolog och har fått medicinering. Är så tacksam och njuter så mycket av de “vanliga” stunderna som börjar komma tillbaka. Så kommer det bli för dig också, jag lovar! Ibland får man bara acceptera där man är och att tiden behöver gå för att man ska må bättre. Det är trots allt också en del av livet. Jag önskar dig allt gott och sänder dig varma tankar!

  Reply
 13. Elly

  Penicillin är en fantastisk upptäck. Önskar dig ett snabbt tillfrisknande och sedan lugn och ro. Det blir ljusare för var dag.

  Reply
 14. sofia

  Att du orkar skriva Jonna med denna jobbiga infektion du lider av! Det låter plågsamt och jag hoppas att du snart återfår balansen i kroppen, den har säkert något klokt att säga dig när stormen har lagt sig.
  Titt som tätt blir jag medveten om min kropp och hur jag inte känner av den. Den finns där och fungerar helt anspråkslöst. Så mycket händer bara inom bråkdelen av en sekund inom mig men jag behöver inte bekymra mig för något. Det känns som ett mirakel och hela den insikten gör mig väldigt tacksam.

  Reply
 15. Tomas

  Hoppas du mår bättre snart så krya på dig!
  Allt som vi går igenom kan vändas till något positivt om vill, sjukdom och smärta kan ge oss den ödmjukhet som behövs för att vi ska uppskatta livet självt. Njutningen av att bara vara, se alla små mirakel som sker runt omkring oss hela tiden.
  Kram

  Reply
 16. Ian

  Just take your time to get well again let your body recover its strength, relax a bit. get well soon, I will be thinking of you.

  Reply
 17. emblas.se

  Men fy vad jobbigt! 🙁 Du ser verkligen inte kry ut på bilderna (inget illa ment). Vet man vad det var för konstiga sår du fick??
  När du blir frisk, se till att komma igång och träna regelbundet (om du nu inte redan gör det), det är så enormt viktigt för framförallt den fysiska, men även psykiska hälsan. Bättre än alla Dvitaminer och vitlöksklyftor i världen, jag lovar! ?
  Stort krya på dig nu!?
  Kram
  Emma

  Reply
 18. Tiffiny Niederhofer Vaughn

  Praying ? for your healing and restoration. Rest and please give your body time to heal. Take all your antibiotics!!!! Your life is more precious than anything you can do or create.

  Reply
 19. Lisa Adams

  Take your time dear Jonna. This illness will pass and you will back to your spritely self again. Just give your body time. Snuggle the cats and rest!
  Love to you from Lisa xoxo

  Reply
 20. Lauren

  do you mind sharing what your illness was? i only know of one disease with these symptoms and this treatment and i have to wonder how you would have contracted it. im curious if it is the same or a different illness.

  i wish you a swift recovery and a beautiful healthy year Joanna!
  blessings and love from the USA

  Reply
 21. Maria

  Fina du, du har gjort alldeles rätt i att ha tänkt dig som alltid frisk.
  Shit happens, all is well. Det är som det är just nu. Vila i det. Vila <3

  Reply
 22. Jorma

  Krya på dig!.
  Det är ju så, det behövs lite perspektiv på livet, att se hur bra en har det fastän det väl för stunden kan kännas för jävligt. Jag är i något av en svacka nu, det reder sig väl så småningom men det är tungt stundtals. Och jag tittar då på min telefon som ligger ofta någonstans i närheten och har ett klistermärke på fodralet med hashtaggen #levförfan . Den baseras på den här mannen: https://www.expressen.se/gt/janne-ar-doende-har-ar-hans-viktiga-uppmaning/
  Jag har enbart träffat Janne en gång, och det var vid tillfället som bilderna i artikeln togs i mitten av November, han avled tyvärr för ett par veckor sedan. Men hans budskap försöker jag ta till mig, även om det i praktiken ibland är svårt för mig att efterleva då det sociala nätet omkring mig är lite begränsat.
  Många kryakramar till dig Jonna.

  Reply
 23. Jan

  OH Jonna ! My heart goes out to you. You are a young lady and I know we take it for granted. Cheers, keep taking your penicillin, drinks plenty fluids and stay in bed. Prayers & Comfort & Speedy Get Well !!! Lots of ❤️ And Hugs !!!
  ☕️☕️☕️ Cheers ~ Jan

  Reply
 24. Jerry Assgård

  Den ‘tuffa’ tiden har du nog passerat nu Jonna, så nu blir du bättre för varje dag och ljuset är på väg tillbaks och våren väntar ‘bakom kröken’!
  Stay strong Jonna ?

  Reply
 25. Liz

  Oh, dear Jonna, I am so sorry this has come to you. Rest, rest, try not to think of the things you cannot do now. Every day you are on the mend, you are surrounded by love. You must love yourself and listen to your body…no overdoing things, no stressing over what you cannot do at the moment. Soon enough you will be back to your old self. Sending prayers.?

  Reply
 26. Lilly-Marie

  Krya på dig.
  Dock är inte alls friska som det ser ut på tex instgram.
  Jag hoppas så klart alla är friska , det jag menar är allt syns inte på ytan ☺

  Reply
 27. Anna-Maria

  Hoppas att du piggar på dig snabbt nu när du fått äta penicillinet i några dagar! Det är verkligen inte kul att vara sjuk, oavsett vad det är för något. Jag lever med kronisk värk av varierande styrka och en del annat trassel med kroppen. Fram till nu har jag inte alls hanterat det på ett bra och hållbart sätt i det långa loppet utan bitit ihop och kört på alldeles för hårt. Helt enkelt inte lyssnat på kroppen vilket har straffat sig rejält efter 8 år av det beteendet. Men nu är det nog med det och jag har äntligen fått hjälp via ett smärtrehabprogram att bygga nya och mer hållbara vanor och beteenden. Det är ju inget som ändras över en natt men jag är så pepp nu på att försöka få ett bättre liv på lång sikt. 🙂 Lära mig att leva med mina sjukdomar istället för att kämpa emot dem.
  Så himla bra för dig att du kommit till insikt med dessa saker, det ligger så mycket i det du skriver. Sen hoppas jag såklart att du i fortsättningen ska få vara frisk och må bra så att det inte ska dyka upp en massa mer för dig. 🙂 Men det är ändå otroligt bra tankar att ta med sig, oavsett om man är frisk eller sjuk.

  Reply
 28. Cecilia Droz

  The Lord bless and keep you. He created our bodies to heal. I pray perfect health in every way over your beautiful soul. You are loved.

  Reply
 29. Anonym

  Kära Jonna,

  Du ställer så väldigt stora krav på Dig själv! Får jag säga det, så här direkt? Så här mitt i natten. Men det blir min spontana reaktion, då jag önskar att Du skall bli frisk. Jag vet själv hur det är att vilja prestera. Mycket. Och ofta vet man ju inte om det. För det är så inbyggt.

  Skogen väntar. Fåglarna väntar. Alla de nya dofterna… Snön ligger heligt vit ännu, och snart är Du där i Din älskade skog, där Du får andas just i Din egen takt. Också utan kamera eller film…

  Så vila nu. Bara vara stilla. Det är svårt. Men det går. Det går nog. Be Johan passa upp… Det gör han säkert ändå.

  Sov gott!! Om Du inte redan somnat.

  Det blir nog bra.

  Tove

  Reply
  • C

   Håller helt med! Vilken fin kommentar!
   VILA Jonna och låt ditt tillfrisknande ta sin tid. Strunta i ”allt som borde göras” – ta en dag i sänder och fokusera på dig själv och ditt välmående!!
   Kan bara hålla med föregående talare varför inte gå ut i skogen och njut FÖR DIN EGEN SKULL utan kamera….
   Kram och krya på dig!

   Reply
 30. Brenda

  Dear Jonna,
  May you recover fully and well.

  These past few years I have been practicing self help with Jin Shin Jyutsu. It is a form of hands on therapy, there is healing energy in our hands. There are books on Amazon, as well as a flash card kit, for applying this to oneself. For this moment though, perhaps if this resonates with you, you could search Facebook, there is a Jin Shin Jyutsu group, also there is a website “Flows For Life”, both of which could give you a place to start. It is very gentle, and when you can’t really do anything else anyway, it is a way to empower and help yourself.

  Reply
 31. Marlene

  Jag läste någonstans att någon planet har påverkat en annan och det har orsakat kaos hos många i en längre period. Men dessa kommer separeras från varandra nu i vår och lugn, harmoni och lycka står framför dörren!

  Jag hoppas att det stämmer, för jag har liksom du fått utstå en hel del prövningar den senaste tiden, med kronisk smärta, läkarundersökningar och utmattning som ett resultat av smärtan.

  Ta hand om din kropp och krya på dig! ❤️

  Reply
 32. Maria

  Sending many hugs your way. I wish you many blessings. Your strength helps the rest of us through our struggles. Big Hugs from Ohio USA.❤

  Reply
 33. Maria - All things green

  Åh jag vet ju tja, allt om hur et är att vara sjuk. Det är otroligt tungt när det inte vill ge med sig. När vi äntligen flyttade ut på landet till huse vi bor i nu hade jag kraftig nackvärk och migrän från slutet av juni och sen hela sommaren in i oktober. Somliga dagar/dygn konstant värk, andra bara ngn timma. Tillslut kollapsade jag, inte av smärtan, utan av den psykiska tyngden av att ha ont hela tiden. Att vara sjuk är inte nödvändigtvis en fysisk kamp, utan en psykisk. Jag pratade om det i min senaste video, hur jag funnit lyckan trot att jag lever mer kronisk värk, och en hög med andra sjukdomar till det. Om du orkar och vill, titta på den.<3 Den är lång, men jag tycker ändå att det kan ge ett annat perspektiv på hur det är att tacka ett liv med sjukdomar, hur det, med rätt verktyg och mindset ändå finns mkt vackert, kanske mer vacker vissa dagar och stunder.

  Skickar massa kärlek och värme…och du.. Släpp allt du tänkte för denna vecka, måndag, året..whatever. Var i nuet och bara försök acceptera situationen som den är nu. Vi vet inte vad framtiden, vad livet, bär med sig. Det är förunderligt, vackert, läskigt, omskakande men också underbart. Egentligen finns bara just nu. Det som har varit har varit och det som kommer framåt som är utanför vår kontroll, det kommer oavsett om vi oroar oss eller stressar. Ibland är det mest lugnande och mest kärleksfulla man kan ge sig själv, är acceptans för situationen som det är. Bar släpp allt, och tillåt dig själv att vila <3

  Stor kram <3

  Reply
 34. Hanna

  Jag är också en av dem. Men du ska veta att du hjälper mig igenom dagarna när jag får uppleva saker genom dig. Jag orkar aldrig ta mig ut i skogen men du tar mig med dit. Så krya på dig nu så att du kan ta med mig dit snart igen!

  Reply
 35. Johnny

  **Tres touchant **Jonna et je vous souhaite un très bon rétablissement vous avez le courage et la joie de vivre et dite vous que si le vent peut traverser les océans et les montagnes vous le pouvez aussi,,,Bonne fin de semaine…(*&*)…&*)…

  Reply
 36. Solveig Nordin

  Åh Jonna, Kära du, önskar du blir frisk snart igen! Sänder många krya-på-dig kramar! Hälsar Solveig NZ

  Reply
 37. Ng Yuet Ling

  Do take care of yourself. Thank God you have people who love you by your side. Life is made up of different stages. Accept your stage now is to focus on your health and to build it up. Make plans to seek treatment whenever illness strikes.

  When I divorced with 2 young children, it was the loneliest and most frightening uphill battle. My ex lavished gifts on his lover while I struggled to put 2 children through school and pay bills for a new home. My family was there but my problems were mine to face. With God’s great love and help, my salary covered everything. But my health took a toll. I now focus on building up my health.

  I visit the doctors regularly as I don’t want to burden anyone with my physical weakness. My parents are too old, my sisters have their own problems. My children should focus on their own lives. We women outlive men. We must prepare now for good health later. We need to take supplements if our diet is not well rounded, we need time to be still. We need to give priority to our bodies.

  Take this time to heal. Plan to work in a way that you are not anxious, not driven, and work to get to a place of balance. I’m still striving to achieve a more optimal lifestyle, managing hypertension, diabetes and depression. We’re all a work in progress.

  A prayer for you.
  Lord God, please be merciful to Jonna and heal her. Speak to her to give her wisdom to manage her health and business. Others depend on her so strengthen her. Grant her healing and give her patience, courage, hope and joy in her recovery. Amen.

  Reply
 38. Pamela

  Hold yourself close and tight. Know that you are enough, just as you are. No expectations to “be” anything for anyone else. Be gentle with yourself. You push so hard, and give so much. I am so glad that Johan and your mom are there for you. Lean on them, but also be soft with yourself. There is a time for everything, as one of your blog readers reminded me. (thank you Jana Maria!)

  I hope you can feel the warm blanket of care we are wrapping around you. I know we all wish we could do something to help you feel better. But we are holding the image of you, in perfect health, in our minds. So that even if you can’t believe it right now, we will for you. Sending love and hugs. ❤️

  Reply
 39. Ellen

  Jag vill dela med mig av en insikt som jag fått. Jag är högkänslig och vet inte om du är det också?
  Jag bodde i alla fall i Stockholm och trivdes bra med det livet på många sätt. Men jag var så trött ofta och blev helt slut emellanåt så fick bara vara hemma och vila och gråta och orkade inte med något. Jag tänkte att det måste bero på att jag bor i Stockholm och bestämde mig för att flytta till landet. Bor nu mitt i skogen i ett litet hus och det är fantastiskt på många sätt. Men jag blir fortfarande väldigt trött och ledsen emellanåt. Så jag har reflekterat över detta. Varför det blir så ändå, trots att jag skapat de bästa förutsättningarna för mig. Det jag har insett är att jag lever ett liv som inte är hållbart för mig. Även om jag bor så här så har jag samma typ av livsstil. Jag tillåter inte mig själv att vila förrän det blir ett måste. Och jag stävar hela tiden efter lycka och harmoni, att se glädjen i allt det lilla. Men den senaste tiden har jag försökt tillåta mig själv att bara känna som jag känner. Ibland är jag bara ledsen och så är det, inte försöka kämpa emot utan tillåts sig själv att vara det. Och jag tänker för dig som bor också mitt i naturen men ändå kan känna dig stressad, att sociala medier påverkar oss så starkt idag att vi lever ett hektiskt liv trots att vi bor som vi gör. Så känner jag i alla fall. Jag blir jätteledsen när jag ser att du inte är frisk. Men tänk på när du är frisk igen, att livsstilen du har nu kanske inte är hållbar?
  Det kan handla om att ändra små saker tänker jag.
  Jag har till exempel minskat på kaffet, använder mobilen/sociala medier mycket mindre, försöker tillåta mig själv att bara vara. Det är skitsvårt för jag älskar att skriva, fotografera och designa men jag vet att jag behöver det.
  Varje morgon frågar jag mig själv: vad behöver jag idag? Istället för vad jag vill
  För vad jag behöver och vill är inte alltid samma sak. Du ska hålla i många år ❤️ Och du är helt fantastisk!
  Ta hand om dig!

  Reply
  • Lindan

   ÅÅh, vad bra skrivet Ellen! <3
   Jag är själv en av de högkänsliga, och har många gånger känt att Jonna tillhör "vår klan"… 😉

   Kram/Lindan

   Reply
  • Lotta

   Åhh så himmelens bra skrivet Ellen, och som jag känner igen mig själv i det du skriver. Bor ute på landet med skog och underbar natur omkring mig men strävar ofta och för mycket när jag egentligen bara måste lära mig att -vara- och leva i nuet. ❤️

   Reply
  • Pamela

   “Every morning I ask myself: What do I need today? Instead of what I want.” — That is so good to remember. Thank you, Ellen. ❤️

   Reply
 40. Roman

  Wish you a quick recovery dear Jonna! Sometimes our inner resources are insufficient to defeat an infection, and it’s good we can rely on antibiotics in such case. Last year I caught cold from an air conditioner in the office and thought I could get through it myself. But as the days went by, my condition was getting worse, and finally I took antibiotics too. It was in the middle of May, imagine what it feels being sick when it’s warm outside 🙂
  Hope you’ll be fine in a few days.

  Reply
 41. Heather

  Hello Jonna, very sorry you are so ill.
  I understand how difficult a long illness can be. I too have not been well for about a year now. Turns out I have a rare form of asthma, that went undiagnosed for a year. I will have to be treated for 48 weeks! You should be feeling better in a few days. It usually takes penicillin at least three days. Be gentle with yourself, we cannot always control having a sickness. Give yourself plenty of time to heal, even when you feel better, it takes your body time to recoup. Hope you feel better soon.

  Reply
 42. Melissa

  Glad to hear from you. Was worried about you. Glad you went to seek medical help (thank you, Johan!). Sometimes we need a nudge to get help. Hope this finds you on the mend. Rest and don’t rush before you’re ready. May your spirit and health brighten.

  Reply
 43. PJ:s byffé - från by till fe

  Åh, så tråkigt att du råkat ut för denna smäll. Jag hoppas verkligen att du är på bättringsvägen och jag önskar dig ett bättre veckoslut!
  Och visst, hälsan och humöret är det viktigaste vi har, något vi ibland tar för givet men som kan hänga i en skör tråd.

  Reply
 44. Stefan

  Krya på dig Jonna!! De första staplande tecknen på att ljuset har återvänt, väntar på dig därute…

  Reply
 45. Lena Buhr

  Nämen, lilla Smulan!! Nu blir ‘tant’ Lena riktigt orolig…..huvva….å samtidigt så känns det så bra att veta, att du har så fina människor omkring dig däroppe….alla dina fina husdjur, naturen – ja allt det fina och välsignade 🙂 bliv nu välsignad, och vila…drick RÅA safter av frukt och bär…RÅA, innehåller sådan BOOST för varje enskild liten cell (mitokondrie…), att vi behöver ibland stärka oss ordentligt med massor av rå, fin näring….kroppen behöver all hjälp den kan få…jag själv är reumatiker (plus fibromyalgi), å det hjälper mig mot allt, allt….hoppas du finner massor med vila nu å massor med fräscha antioxidanter…snart är du på benen igen och kular för oss vilsna själar 🙂 KRAMIIZAR, från Skokloster 🙂

  Reply
 46. Edita Brus

  Här kommer en till “tant” som följer dig och beundrar dig för din mod och kraft. Bra att du fick medicin på vårdcentralen – ibland är det endast antibiotika som kan hjälpa! Hoppas att den verkligen hjälper dig och jag tror att du snart är uppe på benen igen, frisk och glad som alltid! Men när man är mitt i en jobbig period som du nu är i kan det ibland vara svårt att se slutet på eländet! Och tänk på att allt ont för något gott med sig, alltid. Sjukdomsperioden som du nu får genomgå har gjort att du har fått några djupare insikter om livet och om vad som är viktigast – HÄLSAN – det säger jag med efter mina sjukdomsperioder med fibromyalgi, utbrändhet, infektioner med mera….
  KRYA PÅ DIG!
  Styrkekramar

  Reply
 47. Lindan

  Älskade Jonna!!
  Vad skönt att höra att du tog dig till vårdcentralen till slut, och att du fått medicin. ALLT kan kroppen inte klara av själv…! Hoppas att du tillfrisknar snabbt, och känner kraften (i både kropp och ande) återkomma med full kraft. Jag tror du har rätt – du kommer skjuta iväg med en jävla fart när du är redo…. <3 😉

  Tack för att du är så klok, och att du tänker som du gör…Jag tillhör ju en av dem som inte känt mig "frisk" eller full av kraft på myyycket länge. Galen arbetssituation där stressen är på ständig "överdos", samtidigt som kropp och själ håller på att gå under. Kämpar med mina ständiga sömnproblem (bara sovit en hel natt EN enda gång i mitt liv…), och DE om något äter upp en inifrån. Det är som om både kropp och själ håller på att sakta dö. Vilket de ju i och för sig GÖR…. *HM* 😉 Släng på eskalerande värk i svanskota (senaste veckorna har jag suttit på en badring för att kunna kolla på tv eller läsa…), rygg, nacke, ibs-mage (med allt vad det innebär), skadad axel, hälsporre, besvär med synen, överansträngd hand….med mera…Gissar att ni inte orkar höra hela listan…. 😉
  Ibland har jag tänkt att det skulle vara intressant att bara, en enda dag, få vara befriad från allt det här…att få känna sig "normalt pigg/utvilad" och känna att man kunde få fokusera och lägga all kraft på det man vill…Det känns som en utopi nästan, och tyvärr helt overkligt gissar jag….Men det vore sjukt intressant och säkert helt underbart att få uppleva.
  Och på samma sätt så vore det intressant om "helt friska människor" bara en enda dag fick känna hur det kändes att inte ha sovit ordentligt på snart 20 år….eller hur det är att ha värk osv. Vi alla borde få uppleva hur det kan vara att "gå i någon annans skor" för en dag. Jag inser att jag har MYCKET att vara tacksam för (även i mitt trötta liv.. 😉 ), och att det finns många som säkert med glädje skulle byta liv med mig.
  Jag tror att det skulle vara en "aha-upplevelse" för oss alla.
  Du är så himla klok som tänker i de banor som du gör, och som lyckas vända ditt sjukdomstillstånd till något positivt, som du kan dra lärdom och kraft från! <3
  Med det sagt hoppas jag ändå att du blir frisk snart….NUUUU!!! 😀 😀 Men ta det lugnt…lyssna på din kropp….Det återstår förhoppningsvis måååånga dagar att göra allt det som du vill och längtar efter! Gosa vidare med din djurpark 😀 😉 och var rädd om dig!!

  Stoooor kram från ett Jönköping som nu ÄNTLIGEN fått lite snö (här pratar vi DRIVOR – kom säkert cm igår….!! 😀 😀 😉 😉 !!

  Reply
 48. Caisa Andersson

  Ledsen att höra att du mår så dåligt, ibland är livet inte rättvist. Men med rätt medicin och dagsljus och lite promenader så blir det sakta bättre…
  Själv är jag svårt sjuk i 14-15 olika diagnoser bla min neuromuskulär sjukdom myopati som sakta bryter ner mina muskler och nerver i kroppen tills de inte funkar längre. Svår ep, kronisk fatigue, och B12 brist som innebär att jag får sprutor var 4:e vecka och ändå är jag helt dränerad hållit på i 3 år nu. Njursvikt och kotkompressioner på 4 kotor krympt 4 cm från 1.64-1.60 på 3 år… är rädd att kroppen snart inte orkar mer smärta trots att jag har apodos med minst 25-30 tabletter om dagen i sen Furix brevid och mina Matrifen plåster som byts varannan dag med väldigt hög styrka. Är ju bara 45 och har man och 2 barn. Och assistans nästan hela tiden nu pga mina funktionshinder men det är bara att försöka leva och orka en dag i taget för livet är skört! Lev väl kram❤️

  Reply
 49. Ella

  Kära Jonna!
  Var rädd om dig! Som en del säger här, du verkar ställa så väldigt höga krav på dig själv…men kroppen säger ifrån tillslut om man inte lyssnar på den!
  Min väninna fick något liknande som du beskriver innan hon brände ut sig, sår överallt. Jag säger inte att det behöver vara ett tecken på början till utbrändhet, det vet jag självklart inte, men jag tror att om du ska lyssna på kroppen när den ropar och längtar efter återhämtning.

  Förlåt om jag låter som en orolig moster…men jag tror att du måste varva ner! Du kör på i tusen kilometer i timmen…någon gång kommer kroppen säga till!
  Du gör fantastiska saker, och förmedlar så vackra budskap. Men glöm inte att unna dig själv att njuta också. Av allt det vackra. Var stilla ett tag. Du förtjänar det!!!
  Massa varma kramar
  Ella

  Reply
 50. Magnus

  Vi har bara en kropp, och den ska vi dras med hela livet vare sig vi vill eller inte. Och det är en jäkligt viktig partner som har otroligt mycket att säga till om. Med andra ord, vi alla måste lära oss att “lyssna” på kroppen för det är lätt att glömma bort den när den funkar som den ska.

  Jonna, ta det lugnt! Vila och ladda upp med ny energi och sen mjukstartar du, inte rivstartar. Du måste inte gör allt på en och samma gång! Jag har följt dig så länge nu att jag ser ett mönster. Det har nästan alltid “tusen saker” på gång, samtidigt, och du vänder och vrider på dygnet i långa perioder. Det funkar ett tag men inte i längden.

  Om Ella känner sig som en “orolig moster” så är väl jag kanske då en “orolig farbror”. Du MÅSTE prioritera din kropp och hälsa Jonna! Du har “åkt dit” rejält några gånger det senaste året. Nu när du nu ändå har tid att fundera, fundera på hur du skall kunna pyssla med alla dina olika kreativa gåvor utan att du knäcker dig vare sig fysiskt eller mentalt. Kanske kan du dela upp året i olika perioder. När på året brukar du få mest inspiration att måla tex? Finns det någon period då du fotograferar mindre? Försök att ha, i alla fall ungefärliga arbetstider, och ät på regelbundna tider.

  Stor kram och ta hand om dig!
  Magnus

  Reply
 51. Maria

  Hej! Kolla upp kring C-vitamin. Det kan bli blödningar och stora problem om man inte får i sig tillräcklig mängd. Vänta inte utan kolla med din dr. Ta gärna vitamintillskott i tablettform så som c, b, b12, zink, magnesium. Drick gärna ekologiska smoothies med blåbär, hallon, kokosmjölk och annat gott/nyttigt i.

  Kram med omtanke ❤

  Reply
 52. Henry

  Jonna: recuerdos y una pronta recuperación/ Jonna – hälsningar och snabb återhämtning,
  Henry, då i det soliga Spanien , stor, varm kram till er ♥

  Reply
 53. Valerie

  Dear. Jonna: oh, my Dear, I will say an extra prayer for you and Johan. When your precious pets are laying with you that is very healing, for your body and your soul! Do not fear, you will heal. I feel that you may have been pushing yourself for a while and that your body and mind need a bit of rest.
  It is believed that lightworkers can have autoimmune issues, sometimes, as it is a learning experience. One can also take on the issues of others, and it can be a sapping of strength. I do not want to make this about me, but although my general health had always been good and I do not get colds or viruses much, I have always had low energy. I had a bad instance of autoimmune issues in 2011 and a very bad one in 2014. It took me over 2 years to heal from it. The doctors could not help me, as I had no diagnosis. A skin doctor tried to help me and only creams helped at all. He had 2 medications and they only gave me issues, but I am not as young as you are. I did healing yoga breathing, ate only whole foods and drank distilled water, and eventually had an operation for something a specialist said was not affecting me, but I got much better after that. I also found that I was exposed to mold. My family thought I was halucinating as my symptoms were so bad. I spent much of that time realizing what I was supposed to do that I wasn’t doing. I took Reiki training when I was wel; I had been doing it for a long time on my own. Just know that you can heal, and will heal! You have love, and that is the best help. Prayer is on its way!
  Valerie ❤?☺

  Reply
 54. Caroline

  Hej Jonna!
  Så tråkigt att höra att du inte mår bra. Jag hoppas du snart få må bättre igen <3 Vad mycket fina råd du fått, här kommer jag med ytterligare ett, om du känner att det skulle kunna vara något som passar dig. Jag arbetar inom näring och jag kan verkligen rekommendera probiotika (med flera olika bakteriestammar i) efter antibiotikan, antibiotika är bra nu, efteråt är det bra att bygga upp tarmens tarmflora igen, då en stor del av immunförsvaret sitter där (inte bara mot förkylningar).
  Jag blir också så berörd när jag läser er andra kommentarer som berättar om svåra sjukdomar, modigt och fint gjort.
  Slutligen hoppas jag att du ändå får en fin helg, ta hand om dig och vila som så många sagt, kanske se en rolig/upplyftande film då känner jag mig alltid gladare även när jag är sjuk.
  Kramar!!

  Reply
 55. Gunilla

  Tack Jonna för du att skrev inlägget fast du inte alls är kry. Som alla här skriver så ska du sänka kraven på dig själv nu och VILA. Jag vågar lova att vi, dina trogna läsare, inte tappar intresset för dig om du ligger lågt på bloggen ett tag. Vi blir bara ännu gladare sen när du är tillbaka.

  Det är en riktigt otäck ingektion du fått! Tänk på att man brukara vara trött och hängig ett tag efter att man blivit frisk från en sådan smäll. Det är viktigt att du respekterar din kropps behov av vila även under den perioden och inte rivstartar i ett försök att kompensera för “förlorad” tid.

  Du vet ju att vi älskar dina inlägg från det lilla och väldigt vardagsnära i ditt liv också. Det behöver inte vara några märkvärdigheter. Var sak har sin tid. Äventyren kommer att komma de också.

  Reply
 56. Carina Holgersson

  Dåligt immunförsvar ofta sjuk det var jag också ett tag. tills jag insåg vad det berodde på. För mkt jobb slarv med mat o sömn etc. Allt hör ihop. Kroppen skär ihop som en motor utan olja.

  Carina Holgersson

  Reply
 57. J*

  Fina Jonna! Vila & läk! Det är mycket som får komma upp till ytan i denna tid. Vi behöver acceptera & andas igenom det som sker…
  Till alla er med kronisk värk – ett tips är att prova MSM-pulver; gå upp i större doser. Det finns de med ‘mystiska’ & kroniska värktillstånd som blir helt av med smärtan så länge de tar detta tillskott. Det har hjälpt mig mycket i perioder… Var dock försiktiga med användning och ni samtidigt har adrenal fatigue – utbrändhet. Tillskottet kan ge för mycket energi så att man inte går ned i vila trots att kroppen behöver det… Ja, läs om detta! Med kärlek * J ~

  Reply
 58. Anna

  Jonna!!
  Om du visste hur mycket detta inlägget betyder för mig som lever med kronisk smärta. Man ska verkligen vara så tacksam för livet.
  Krya på dig och ta hand om dig
  Anna K

  Reply
 59. Marjo

  Jag dricker rödbetsjuice 1 dl med lingon dryck varje dg sedan nyponpulver håller mig friskare nu än för något år sedan..Den har också tagit bort mycket av min svåra värk till er som har det kan jag rekomendera denna dos jag tar varje dag..prova kan man alltid göra med den gör inte succe direkt man måste dricka å äta den ett tag..

  Reply
 60. Rita

  Men kära du vad tokigt det kan bli! Hoppas nu att du kryar på dig och kan börja blogga igen. Jag har saknat dig och funderat vad som har hänt med dig. Ta nu hand om din och ta det lugnt så ska du se att krafterna kommer tillbaka. Styrkekramar till dig och din familj.

  Reply
 61. anette.lärjedal

  Oj, hur är dit immunförsvar? Kanske dags för ordentlig undersökning med blodprover.För mig verkar det mystiskt och många frågetecken ❓ Du kanske ska lyssna bättre på din kropp? Du är inte ” Fantomens ” syster / mitt uttryck om mig själv, ibland \( hoppas du läst serietidningen Fantomen) ta hand om din kropp nu.

  Reply
 62. Sofia

  Åhh… ? Krya på dig Jonna. Min första tanke som kom när jag läste ditt inlägg var att kanske de senaste månadernas prövningar ändå kommer med en gåva i någon form? Ännu ouppackad. Tänker att livets svåra ger oss nyanser som vi inte kunnat erhålla på annat sätt. För din del kanske dessa månader på något sätt bygger din röst; att livets svåra ger den ett större djup och omfång än innan. Och att det på sikt – när du återhämtat dig – kommer kunna bidra positivt till kulningsskivan som du så länge sett fram emot att göra. Kanske kan du finna en gnutta tröst i det som är nu, genom att tänka så. Stor varm krya-på-dig-kram! ?

  Reply
 63. Anna S

  Nej Fy vad hemskt. Ser inte alls bra ut. Fattar inte riktigt vad som händer! Nu får det vara slut på sjukdom hoppas jag innerligt. Krya på dig ordentligt nu och var rädd om dig, lyssna på kroppen, stressa inte. Vi som följer dig finns här alltid så känn ingen stress och press på att prestera. Ta det i din takt, när lusten faller på. Du har ett privatliv med som du ska vårda. Alla behöver inte veta allt. Du har ett gott hjärta och vill alltid dela med dig av ditt liv. Hälsan först som sagt, mycket viktigt. Många kramar från Anna

  Reply
 64. C

  Detta låter ju verkligen hemskt hur du beskriver och jag önskar dig inget annat än god hälsa och balans i tillvaron!
  Men någonstans tror jag att din kropp nu säger ifrån!
  Sätter ned foten!
  Nog nu!
  Nog med stress!
  Denna mening som du skriver tycker jag att du skall REVIDERA:

  “Tänk på hur ingenting jag vill göra blir gjort. Att jag sabbar hela året på grund av denna långvariga period av sjukdom och annat. Scrollat i Instagram-flödet och sett alla friska, kreativa människor som mår bra”.

  Kanske behöver du göra det du vill göra på ett annat sätt?
  På vilket sätt sabbar du hela året genom att ta det lugnt och vila?
  Det kanske är det som din kropp behöver just nu…..och att du nu är tvungen att fundera på vad du vill och på vilket sätt och inte för att behaga oss bloggläsare!

  Kanske behöver du inte blogga lika ofta?
  Pausa från bloggen ett tag?
  Strunta i oss?
  Inta vara så beroende av vår uppskattning och beröm?
  Pausa från allt ett tag?
  Gå ut på promenader med Nanook utan kamera…utan en massa KRAV!
  Att bara vara i nuet och njuta av den stillhet som finns där du bor….ta tillvara på den….Naturen helar!
  Jag skulle ge vad som helst för att ha tillgång till den stillhet och den ro som du har inpå knuten!

  När det gäller hur folk verkar må på sina instagramkonton så skulle jag ta andras instagramkonton med en stor nypa salt!
  Det är så mycket som inte syns och som är tillrättalagt på dessa bilder så du anar inte!

  Det kommer att bli bra till slut.
  En sak i taget.
  Ta hand om dig.
  Lyssna till magkänslan.
  Kärlek till dig.
  Kram!

  Reply
  • Ella

   C, vad bra skrivet. Gå i skogen utan kamera Jonna. Snälla, strunta i oss ett tag, krama Johan och Nanook, och bara andas! Var snäll mot kroppen. Den signalerar ju skarpt att den behöver vila, den behöver bli omhändertagen. Varför skulle vila och återhämtning betyda att du sabbar ditt år? Alla kroppar behöver vila, och om vi inte ger dem det kommer de protestera tillslut.
   Du som förmedlar så mycket vackert till oss, varför ska du själv inte kunna få njuta av det? Ge din kropp kärlek. Kram E

   Reply
 65. Monica

  Usch, det finns verkligen förfärliga bakterier som man nästan dör utav, ja det skulle vi göra utan det fantastiska penicillinet eller antibiotikan, och tack och lov att det fungerar! Har själv drabbats av väldigt allvarliga infektioner flera gånger men en särskilt som påverkade alla organ i kroppen och det går snabbt, jag väntade lite för länge som du att söka hjälp men sen gick det undan och jag slängdes snabbt ned i en säng på akuten och blev akutopererad för att öppna andningen. Ingen vek från min sida så då förstod jag att det var allvarligt. Tack och lov fanns antibiotika jag tålde, har fått allergichock av penicillin tidigare men finns alternativ. Antibiotikan gavs i dropp nu så det snabbt skulle gå in.
  Ja det var det akuta. Sen fastade jag i princip en tid på kamomillte, grönt och frukt. Och fysiologisk koksaltlösning är bra både på insida och utsida, du kan googla hur du gör den själv.
  Och sånt här kan drabba akut, ingen intill mig blev smittad och själv hade jag haft det mycket lugnt, skönt och trevligt på alla sätt i vackert sommarväder. Det enda jag kan komma på är att vi åt ute, om det var något i mitt, och maten stod ute så det var kanhända flygande gäster till min talltrik, vi vet inte, vi tog olika. Läkarna stod frågande på KS, de hade inte sett något liknande och hade svårt att fastställa bakterien. Verkar som du drabbats på liknande sätt.
  Bara ta hand om dig efteråt nu, synd det är så kallt och brist på sol men ta ordentligt med tillskott på D-vitamin och andra också. Och ät ordentligt när du får matlust, drick bra teer och inte så mycket kaffe kanske även om det är okey men inte i mängder. Närande mat är bra och jag blev frisk sen, gick rätt snabbt men är extremt noga idag, med mat ute och äter inte var som helst, kollar noga hur det ser ut.
  Krya på dig Jonna, det blir bra!

  Reply
 66. Mary af Rövarhamn

  Usch och fy. Hoppas eländet går över snart. Men visst är det lustigt med katter. De känner alltid av när man mår dåligt och håller sig nära och tröstar på sitt sätt. Jag tänker att de nog besitter magiska helande krafter ❤ /Linda

  Reply
 67. fernando

  hello jonna, soon you will be better, consume a lot of stitched water, citrus, and honey from bees, a warm embrace from a distance, fernando.

  Reply
 68. Jesus Kristus

  Sluta med kaffe, processad mat, olja, kött, fisk ägg, ost och mjölk. En högt känslomässigt utvecklad andlig varelse tål ej vibrationsfrekvenserna som dessa födoämnen överför till kroppen.

  Reply
 69. Patrick Davis

  So often we take the simplest of things for granted. People who are chronically ill are remarkable and do posses that inner strength. I believe that it is the result of an inner willingness to live.'”There is no choice” it is a survival strength. Sometime the hill is to high for anyone. A friend suggested to me that if i were to fall out of a boat how long could i tread water. Being a water baby of sorts i figured 3 to 4 hours. He said no you could tread water for the rest of your life. Cold i know but more to the point honest. Look after yourself. I hope you feel better and wish you a speedy recovery. Thid yers flu season has hit many including myself and my wife hard. Be well, be thankful and be yourself thats the hard part. All the best

  Reply
 70. Christiane

  Jonna, if when you finish all of the penicillin, you start to get sick again, go back to the Health Center.

  Sometimes it takes more than one round of medicine to work.

  Hope you feel better soon. Rest and drink lots of fluids.

  Reply
 71. J

  Tack Jonna, för allt du delar med dig av. Du är en speciell människa, jag tror du är här för att höja jordens och människornas frekvens. Jag ser dig som en andlig människa, du hjälper andra att se vad som verkligen betyder något. Speciellt i dina youtube videos, jag tror du skulle kunna bli riktigt stor youtuber, jag ser att de älskar dig från hela världen där. Jag tror du skulle göra stor skillnad i människors liv genom youtube videor speciellt. Och ändra otroligt många människors liv, när de ser dina videor och blir inspirerade så sprider de den glädjen och höga vibrationer av kärlek till de som de i sin tur träffar.
  Du är bäst!! Krya på dig så du kan fortsätta inspirera alla med din magiska energi, du har vart en källa av stark inspiration och glädje för mig sedan jag såg din kulnings video första gången för två år sedan. jag längtar till jag en dag kan komma ut till stilla vacker natur och njuta lika mycket som du gör

  Reply
 72. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta.
  Ligger och tänker på dina tankar.
  Läst alla fina kommentarer du fått.
  Vet inte riktigt vad jag ska skriva.

  Jag har turen att få ha ett tempel
  som år ut och år in varit friskt.
  Och som tack missköter det.
  För dom utvändiga och invändiga
  ärren som pryder mitt tempel.
  Är spår av mina egna val.
  Och det är så många
  som inte har något val.

  Fina du
  Till en början kanske jag inte alltid
  förstår eller håller med.
  För jag ser på livet genom mitt
  eget bagagerum.
  Men den här gången behöver jag
  inte se igenom, för att se dina tankar.
  För dom finns i rummet ❤

  Under åren har jag sett ditt tempel.
  Från spetsen på bandaget på din
  stortå, vidare till operationsärr
  och hår som behöver vård.
  Sett känslan och tanken i dina
  ögon, ord, bilder, målningar, vloggar…
  Det som finns bakom muren
  till den du är.
  Det skiljer på blandning och nivå
  men det är även.
  Det som finns bakom muren
  till den jag är.

  Människa
  Håller kanske inte alltid med dig.
  För bagage, tycke och smak…
  Men jag bryr mig om dig.

  Jag trivs bäst när bollen rullar
  i lagom fart för mitt bara vara.
  Även om ärren berättar att det
  är mer än bara få vara.
  Önskar att din egen boll
  snart får den fart du behöver.

  VARM KRAM

  (spegelvända bilder?)

  Reply
 73. Anonym

  Men kära gumman. Som flera skriver, du måste lyssna på kroppen. Den skriker allt den kan till dig. Som jag skrivit flera gånger förr, jag förstår att kreativiteten störs av denna inaktivitet. Men ibland måste man lära sig leva precis här och nu, och just nu är det i din säng. Kära vän! Årstider kommer och går, det kommer fler, andra dagar med fina moment du kan föreviga. Men ibland, som jag sa till en nära anhörig som fick kraftig permanent synskada efter en stor stroke som tog illa. Som var oerhört ledsen för sin förlorade syn. Men ibland måste man lära sig visualisera, och det kan du Jonna. Man får tänka inåt sas. Se bilderna inuti sitt huvud. När man inte kan se bilden utåt så får man se den inåt. Alla de vackra bilder du har och har tagit sök dem inuti huvudet. Bevara dem där. De finns i ditt hjärta och din själ när ögonen inte längre ser. Samma med musiken. Kula inuti din kropp, men ge den all den tid den behöver för sin fysiska läkning. Jag önskar dig allt tillfrisknande kära vän. <3

  Reply
 74. Skogsmulle

  Sorkfeber? När man brötar på med veden ska man vara lite försiktig. Förvara den gärna så att den ligger luftigt. Se till att det blir så lite damm som möjligt vid vedhämt. Använd gärna p3-filter i skyddsmask.
  Har själv haft sf å det är ingen lek
  Krya på å käka allsidigt+regelbunden motion=starkare immunförsvar

  Reply
 75. Hanna

  Hej!
  Älskar din blogg, och att läsa om dig.
  En tanke slog mig när jag läste om din sjukdom. Ska man låta kor slicka en i ansiktet? (En mycket söt ko, må vara). Kanske var ditt immunförsvar redan nedsatt och någon bakterie från kossan din fick fäste i din kropp.
  Jag vill absolut inte skrämma dig, och förstår att det är mysigt med komys. Men det slog mig bara, att man kanske får tänka på det. Eller så har du redan gjort det. I alla fall, i all välmening kommer denna kommentar.
  Ta hand om dig.

  /Hanna

  Reply
 76. Birgitta

  Så trist att du drabbats av mer infektioner men hoppas nu att antibiotikan hjälper. Vill vara lite tråkig och säga VILA, VILA och vila även om du blir piggare. Din kropp behöver lång återhämtning och vi vill alla att du ska bli riktigt frisk så ta den tid du behöver. Ha en forsatt fin vinter och hoppas att solen lyser lite mer under februari. Kram till dig och dina nära.

  Reply
 77. J

  Hej, såg tidigare att din fina kossa och du kelade när ni sågs, kan vara därifrån du fick smittan. Har själv fått streptokocker som gav sår i näsan när jag var i kontakt med kossor. Hoppas du mår bättre snart!

  Reply
 78. Michaela

  Hej Jonna!

  Vill bara säga att jag precis hittade din blogg via ditt inlägg på metro. Jag bor mitt i Stockholm och jag känner precis som du gjorde. Inspirerande blogg! 🙂

  Reply
 79. Ann

  Vet inte om du äter blodförtunnande medicin fortfarande, men detta kan vara en biverkan på den. Man kan tex få både blödningar och sår när man äter Waran Kramar

  Reply
 80. Emma

  Usch, det där lät verkligen inte kul alls! 🙁 Hoppas verkligen att du får må bättre snart och att din hälsa blir bättre framöver. Ta hand om dig o krya på dig! <3

  Reply
 81. Monica

  Det påminner mycket om sorkfeber som någon skrev om men det är å andra sidan ett virus. Hoppas att de tog ordentligt med blodprov så att analyser görs och du får veta och läkaren själv. Sorkvirus kan ses i serum i form av antikroppar. Antar att de tog CRP som många tror är “sänkan”, det är det inte utan en akut fasreaktant och den påvisar virus eller bakterie. Ska alltid ligga under 10 men vid bakterieinfektion så stiger den, kan bli både 100 och 200 om det är allvarligt och där får behandlande läkare en snabb indikation från laboratoriepersonalen redan vid besöket och sätter in antibiotika direkt, odlingen om vilken bakterie det är tar lite längre tid i anspråk. Och är det bakterier så ska antibiotikan hjälpa ganska snart, inom 3 dygn.

  Kor kan ju ha RS men det är också ett virus och smittar vid kontakt mellan djuren, det kan dock försämra allmäntillståndet mycket och gå över till en bakterieinfektion i lungorna t ex så att djuren bli väldigt sjuka och människan drar med sig smittan via kläder och annat mellan djur men vet inte alls om människan själv kan bli smittad.

  Ja annars är det väl helt enkelt en elak bakterie som vi alla kan drabbas av men vet inte varifrån. Finns så mycket konstigt, för min del tror jag det var någon fågel som hade den livsfarliga smittan när jag blev så sjuk. De opererade mig inne i strupen tre gånger med lokalbedövning bara, men själva infektionen var värre än det, under två dagar men blev helt återställd med ett vitt ärr bara i halsen. Och pigg som en mört sedan för var glad både för snabb vård och att jag överlevde:-). Hoppas innerligt att antibiotikan hjälper, du får många råd här:-), men de akuta stadiet är ju nu och sen blir du säkert piggare än någonsin, brukar kännas så efter sådana här pärser.

  Ta hand om dig nu Jonna och så skönt du har andra fina runt omkring dig.

  Reply
 82. Sandy in Arkansas

  Jonna, I am so sorry to hear of your illness! I know how isolating pain can be, even when you’re surrounded by people. It colors your outlook and can really get you down mentally! I am also one of those with constant pain from fibromyalgia, and find that music and nature help, as I know it does for you, too. I’m just glad for you that penicillin was at hand! I know how you feel that time is being wasted when you can’t create, or do the things you need to. But there is a time and place for everything, and now is a time for stillness, calm, assessment, and gaining strength. I know you’ll figure out if any changes are in order, but meanwhile, just take care of yourself! Your wonderful attitude and beautiful soul will be strengthened by this! As bad as it is, it does give one perspective, as you’ve discovered! I’ll be sending healing thoughts your way!❤

  Reply
 83. Pia

  Åh va tråkigt att du blivit så sjuk! Hoppas det vänder snart och du får må bättre fort! Stooooor kram och krya på dig!!! ❤️

  Reply
 84. Ella

  Måste bara skicka en dikt, som är en av mina favoriter.

  Dalen
  av Solveig von Schoultz (1907-1996)

  Ingen tog dig i handen och sa:
  passa på.
  Detta är nu.
  Dalen du ser med slingrande vatten
  med gömmande skogar och mild luft
  med ängar och gröna källor
  denna dal bär namnet Kärlek.

  Ingen sa:
  gå långsamt.
  Akta dig för att färdas alltför fort
  att tro på en annan dal
  en större som du hört om
  det finns ingen annan
  inte för dig
  dröj kvar
  prägla vart löv i minnet

  Ingen sa:
  detta är nu.
  Detta är mycket.
  Detta är tillräckligt.

  Alldeles ensam sprang jag genom dalen
  först när jag såg mig om förstod jag:
  den såg ut så.
  Det var den.

  Reply
 85. Tove G

  Du behöver inte prestera NÅGOT alls för att förtjäna att ha det bra och bara få mysa runt och finnas. Oavsett om du är frisk eller sjuk. Ribban för alla människors värde ligger vid nivån att bara vara. Ibland går livet framåt, ibland bakåt, ibland står det stilla. Det är liv oavsett. Krya på dig, skickar energi för läkning 🙂

  Reply
 86. Margrethe

  Huff, det var en skikkelig runde du gikk på nå i vinter. Ser at flere har nevnt det tidligere, men sjekk D-vitaminnivået ditt. Hadde en lignende sykdomsperiode som deg i fjor, og da legene til slutt, etter allskens utredninger, målte ulike verdier i blodet var D-vitaminnivået på bare 11 nmol/L!
  Optimal verdi oppgis fra 50 opp mot 100 nmol/L. Ikke rart man da er mottakelig for bakterier og virus man kommer i kontakt med. Immunforsvaret er jo helt på bunnnivå! Kanskje du er rammet av det samme? Denne vinteren har jeg tatt høydoser av D-vitamin og vært frisk som en fisk, når selv hardbarka familiemedlemmer har slitt med forkjølelse og feber (bank i bordet..!) Ønsker deg god bedring og alt godt fra andre siden av grensen 🙂 Margrethe

  Reply
 87. Dr krall

  Hmm dessa symtomer skulle kunna härleda till sk zombie virus besläktat med haitisk kreols zonbi.
  Var inte fröken Jonna med på göteborg zombie walk när fröken bodde där.

  Test
  Om någon säger hen är en god människa vad tänket du då?
  1.Ooo vad snäll hän är!
  2.Mums hen verkar ha en god hjärna!

  Krya på dig så du blir “på bettet”

  Reply
 88. Annicka

  Jag hoppas verkligen att du tillfrisknar snart, många här tror att det är
  relaterat till stress…. men hur kan man få bakterieinflammationer eller
  virus av det?

  Reply
   • Annicka

    Ja men det kan vara farligt att alltid tänka så, när Jonna fick en
    blodpropp i hjärnan, så trodde man också att det berodde på
    stress, men det hade helt andra orsaker.

    Reply
 89. Lena Berg-Nordenberg

  Kära lilla vän, Du har verkligen drabbats hårt den senaste tiden, men ur det kommer Du att bli ännu starkare än förut. Det är ofta så, man ska prövas. Dock kan man tycka att det blir väl mycket åt gången. Du ska se att det ändras snart till det bättre och under tiden ska Du tänka på Dig själv, vila och ta det lugnt samt endast göra det som verkligen känns bra. Krya på Dig! Kramar!

  Reply
 90. Monica

  Hur mår du nu Jonna? Är faktiskt orolig för dig och hoppas att du får rätt vård och om inte detta penicillin fungerar att du får någon annan sort och att du utreds ordentligt och får annat stärkande och läkande för hälsan om du behöver det nu, dropp eller något. Lätt att få rubbningar i elektrolytbalansen när man drabbas kraftigt av en infektion. Kanske Johan kan uppdatera med något lite bara.
  Hoppas att du snart är på benen och riktigt kry och pigg igen.

  Reply
 91. Jasmin

  Jonna du sa emot oss läsare när du fick blodproppen att det inte berodde på stress men nu har du haft ena åkomman efter den andra och det här börjar bli farligt ! De som lever nära dig ser att det visst beror på stress och att du snart kommer köra slut på dig själv totalt. Du har inte insett att det beror på enorm stress du lever fortfarande i förnekelse även efter det som hänt på senaste..nej jag ska självklart inte skriva ut öppet vad det är exakt men du vet , jag vet och flera närmre vet och de borde bannemej nästan låsa in dig i ditt mysiga hem och tvinga dig att bara ta hand om DIG för du mår inte bra !

  Sen när du börjar känna att du kan börja igen släpp perfektionen ! Släpp det! Perfektion är djävulen! Lägg upp mysiga vardagsbilder på Instagram istället för att vara så noga med att allt ska vara perfekt, stäng ner den där Patreon det är en grej för mycket du klarar det inte Jonna! Dessutom känns det inte som dig att ta betalt för att vi ska se dina vloggar för inte så längesen bjöd du på de helt gratis – titta på Sveriges största YouTubers ex Ida Warg , Therese Lindgren de tar inte betalt..men mest av allt bara släpp all denna hets.

  Du har blivit så beroende av all berömmelse att det är omöjligt för dig att lämna sociala medier vilket jag kan förstå men det har blivit en fara Jonna…allt det som innan gav dig magi gör dig nu sjuk ! Vi börjar bli riktigt rädda för vad som ska hända dig

  Reply
  • Anonym

   Jag tror att det är många som lever i större stress än Jonna, hon har ändå ett
   fritt liv ute på landet, där hon bestämmer sina arbetstider själv och får hjälp av
   sin mamma och Johan. Men hon måste ju också försörja sig…

   Reply
   • C

    Beror på HUR man gör det plus ens tankar och inställning – tro mig jag har gått in o väggen och har varit tvungen att lära om och det GÅR!! Ens tankar kan stressa jättemycket!!
    Jasmins inlägg var mycket bra – pang på! Inte utav elakhet utan av omtanke! Liknelsen med slangbellan kan man tolka på olika sätt – det är viktigt att man inte fortsätter i samma spår när man har varit i botten som Jonna nu faktiskt är. Kanske behöver man gå nya vägar i långsammare takt- SIN EGEN TAKT!
    Ev kan det gå så långt att Jonna helt behöver lägga av med det hon håller på med och göra något helt annat för att bli helt frisk och komma tillbaka!
    Hoppas att du tar till dig Jasmins kommentar Jonna då det är den viktigaste och mest relevanta kommentaren på detta inlägg!
    Vi vill dig bara väl!
    Kärlek till dig!

    Reply
    • Gunilla

     Jag tycker att det bara känns så fel i att diskutera orsakerna till
     Jonnas sjukdom! Hur kan ni veta att det är psykiskt? Vi vet inte
     ens vad hennes diagnos är… man kan bara hoppas att det inte
     är något allvarligt och att hon blir ordentligt utredd av kompetenta
     läkare.

     Reply
     • Anna

      Nej det är ingen som riktigt vet men Jonna har å andra sidan varit väldigt öppen med hur hon har det.
      Jag kan också tycka att det kanske är magstarkt att en nära vän/släkting (som det verkar vara) (Jasmin) skriver en dylik kommentar istället för att höra av sig till Jonna direkt men man märker en desperat ton i kommentaren och en genuin oro. Kanske det inte går att nå fram till Jonna och att höra av sig till bloggen kanske är enda sättet att nå fram? Som det är i bloggar den ena kommentaren generar flera kommentarer på samma tema.
      Det är klart att alla vill Jonnas bästa och hoppas att hon blir frisk oavsett hur!

      Reply
 92. Carl

  Då vet du hur det känns, Jonna Jinton Efter sju jävliga år med kronisk värk är jag själv glad för varje dag som nästan känns som de dagar, när jag var ung, frisk och rask.
  Det kanske är så att alla människor måste bli ganska sjuka för att förstå hur helt underbart det faktiskt är att få vara helt frisk? Och sätta större värde på livet? Jag tror det..
  Med detta skrivet så önskar jag att du kryar på dig. Du vet, jag är ju med i en öppen grupp här på fejjan som heter “Leva med värk”. Där brukar vi peppa varandra.
  Så jag skriver som vi ofta gör därinne;
  Tröst – och Styrkekramar! ❤️❤️
  //Carl

  Reply
 93. Gunilla T

  Hej Jonna!
  Ser att du fått många många kommmentarer så du kanske inte orkar läsa alla men jag vill från djupet av mitt hjärta skicka de varmaste styrkekramar till dig och hoppas verkligen att du blir bra snart!
  Jag själv är inne på min 6:e vecka av en långdragen förkylning plus lite annat inflamatoriskt så jag kan verkligen känna med dig!

  Kramelikram ???

  Reply
 94. Joanna

  Hej Jonna. Jag vet inte om någon annan redan nämnt detta, men min första tanke när du skrev om hur du blev uppäten osv var att det kanske har att göra med det nya huset du börjat vara i.. Det är inte så att du blivit biten av vägglöss eller liknande? Bara en tanke.
  Krya på dig och ha det så fint!

  Reply
 95. Ana

  Dear Jonna,
  I read all the comments, its very touching to feel so many people (people that have never met you in real life) caring about you. I dont really know what to say as an “advice”, I dont really know the cause or deepth of your sickness. All I want to do is: I send you a ray of Light, for your recovery. ???
  And if deep inside you think that social media, perfectionist work, going out to nature “To shoot photos” instead of Just Be (like if we readers didn’t exist),… if any of these is stressing you out,…Just BE. Like others said, We do not have to acommplish anything in particular. Just LIVE.
  All my love from sunny Spain (like I saw you reader Henry lives here too)
  Get Well soon!!!
  Ana

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.