Sången som bara hörs när det är alldeles stjärnklart

Jag har varit ner till isen två gånger under kvällen. Sista gången nu strax innan midnatt. Jag hade ju hoppats på att fånga ljudet av den sjungande isen men under kvällen så har det blivit molningare. Det är så märkligt, men jag har märkt under åren att isen bara sjunger om det går mot det kallare. Om det sjunker i grader så sjunger den inte. Lite konstigt egentligen. Men så fort något litet moln visar sig på himlen så tystnar den. Så det vart ingen is-sång, men den kommer säkerligen fler tillfällen. Jag ska vara på min vakt : )
112312
Men isen kan låta häftigt på andra sätt också. Spelade in en liten video när jag kastade stenar på isen. Det blir ett häftigt vobblande ljud.

112310

Letade fram min allra varmaste vinterjacka, som jag fick när jag var på Fjällräven Polar. Man ser ut som ett tält, och känner sig som ett sådant också, men den håller mig i alla fall väldigt varm när det är kalla vinternätter och jag är ute med kameran.
112311Kvällens mindre bra bild : )

14 Kommentarer på “Sången som bara hörs när det är alldeles stjärnklart

 1. John

  När isen blir tjockare hörs det mer när isen spricker i kylan och sprickorna drar iväg över sjön. Ett ljud jag gillar väldigt mycket, men svårt att spela in så det hörs bra med stereo effekt. Man skulle ha två mickar med et tiotal meter i mellan kanske ? Bara det nu inte kommer en massa snö och sabbar isens sjungande. Gillar också ljudet när träden spricker i kylan. Brukar ibland stå ute om kvällen/natten när det är kallt och lyssna på träden och isen.

  Reply
 2. Andreas

  Som alltid är naturen speciell på alla sina vis.
  Din “mindre bra bild” får mig att le rejält eftersom den på typiskt Jonna-vis sprider sådan underbar Glädje 😀
  Glädjen över att vara ute i naturen och bara Vara, görandes precis vad som faller en in för stunden….ingen som ser – ingen som vet – bara ha skoj! Fast Vi ser 😉 hihi
  Hoppas du somnade bra efteråt.

  En härlig dag önskar jag Dig Jonna!

  Kram

  Reply
 3. Lindan

  Sötaste “fjällrävs-tältet” jag sett….! 😉 Coolt ljud det blev…! Och så roligt att se/höra din egen reaktion på det…Wow!! 😉 😀

  Här i Jönköping kom (kors i taket!!), helt oväntat, första SNÖN igår!! Tjohooo!! Efter en riktigt dålig dag med tråkiga besked så var det dagens höjdpunkt!! Släckte alla inomhuslampor och stod o “fånglodde” här i fönsterna” . Det ÄR verkligen något speciellt med den där första snön. Man blir 5 år på nytt (normalt sätt känner jag mig ner som 13…hehe…;) )

  Kram på dig! Ser fram emot att höra isen sjunga när kylan ökar igen!! 🙂

  Reply
 4. Sonja

  Häftigt ljud och härliga bilder! och so härligt med -17 eller -20 grader, vill oxo ha!! här är det so varmt…

  Reply
 5. Magnus

  Du e la för go! 🙂
  Vet du vad? Även när du får till en mindre bra bild så blir man glad av den. Tror nog att det kan vara i princip hur kallt som helst utan att du förlorar förmågan att sprida värme via dina fina, vackra, roliga, tokiga, bilder och hyss.
  Lova att fortsätta att vara den du är!
  Stor kram!

  Reply
 6. Yohanna af Skovde

  Jag älskar när isen sjunger 🙂 Hemma där jag kommer ifrån har vi 40 meter ner till älven från vår hus och då hör man finaste musiken som finns när man ska sova. Underbart! 🙂

  Reply
 7. Annica

  Och nu känner jag mig som en glädjedödare 🙂 men jag tänker: vad dumt å kasta sten på isen, inte så kul när man vill åka skridskor sen 🙂 Fast jag förstår dig, det är något visst med is och man vill kasta sten, slå hål med en pinne och se luftbubblorna åka iväg under isen osv. Jag låter mina barn testa…fast inte precis där vi brukar åka skridskor 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.