Som i en julsaga

Tänk att årets mörkaste tid också kan kännas som årets ljusaste. I alla fall runt den där timmen mitt på dagen när solen står som “högst” på himlen. Det är precis så ljusets strålar sträcker sig över granarna i horisonten. Men det lilla ljuset räcker för att se den vackraste av vintervärldar. Hela byn ser ut som hämtad ur en gammal julsaga. Här och var ryker det ur skorstenen och de röda timmerhusen blir så vackra mot de snötunga granarna intill.
Jag har längtat efter en sådan här riktigt vinter i så många år nu. Och plötsligt är den här. Varje dag blir det bara vackrare och vackrare.
Samtidigt har jag också blivit tröttare och tröttare. Det är som om kroppen slagit på ett läge för att gå i vintervila nu. Det har nästan varit smärtsamt att vara omringad av den här vackra vintersagan när jag fått ta i med all min kraft för att orka mig ut med kameran. Men när jag väl kommer ut så har det varit värt allting.
I flera dagar har jag tänkt att jag vill åka ut med sparken en stund medan det är ljust, så idag gav jag mig sjutton på att göra det. Jag tog med mig Nanook och sparken, och susade iväg genom byn, på det bästa sparkföre man kan tänka sig. Om ni har åkt spark så vet ni kanske vad jag pratar om. När det är så bra glid att man knappt måste sparka. Den känslan alltså!
Åh vad jag kände att jag måste ta tillvara på detta ännu mer. En stund såhär varje dag hade varit som medicin för den sömniga vintersjälen.
Lille Nanook var som vanligt överlycklig över att få komma ut i skogen en stund.
Nu är det bara den här veckan kvar innan jul. Hur ser den här veckan ut för er? Har ni fullt upp med allt eller känns det lugnt och mysigt?
Jag ser fram emot julen och mellandagarna, det är något så lugnt och skönt över det. Men just nu är det bara att bita ihop och jobba järnet med det sista av alla beställningarna och hoppas att allt hinner fram innan jul. Vi har haft några riktigt intensiva veckor, men roliga också förstås! Så det kommer kännas skönt sen när den årliga “julrushen” lagt sig och man får pusta ut 🙂

Jag hoppas att ni har det bra allihopa, och att ni får en riktigt fin vecka nu innan jul. Vi hörs snart!
KRAM på er ♥

52 Kommentarer på “Som i en julsaga

 1. Jorma

  För mig känns det inte sådär jättejuligt, förutom den julrelaterade maten jag har i frysen (skinka, kålrot-och morotslåda och Karlssons frestelse samt de saffransdoftande bullarna) och adventsstakarna så är det inte jättemycket julkänsla hos mig. Jag har valt att jobba på julafton-juldagen då jag helt enkelt inte har råd med annat. Vi har fått en släng av vintern här, men vädret vill gärna pendla i temperaturen så det är väldiga kontraster mellan stan och exempelvis höjderna där bastun ligger. Från nästan barmark till flera decimeter snötäcke.
  Den här veckan kommer mest bestå av skolrelaterade saker i den mån det går, och om vädret tillåter lite promenader i stan.
  Ha en fin vecka <3
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för att du delar med dig Jorma. Jag hoppas du får lite mer julkänsla snart, även om du ska jobba över julen.
   Skickar dig en stor, varm julkram! ♥

   Reply
 2. Dixi Wonderland

  SÅ VACKERT! Vi hade det lika vackert i Söndags men idag så har allt smält bort igen 🙁 Jag blir så himla trött på detta väder men är glad att vi hann fotografera en hel del. Man måste fånga de vackra ögonblicken som solen och snön ger oss 🙂 Min sista vecka innan jul är stressig men mest av allt hoppas jag att jag blir frisk så jag slipper vara sjuk på julafton.

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad är det med vädret som ändrar sig hela tiden?! Så himla synd att all er snö försvann. Hoppas det kommer mer innan jul. Vet ju hur mycket du älskar snö! ♥ KRAM på dig!

   Reply
 3. Anonym

  I to love this time of year, My family came from Sweden. And have cousins in Stockholm. I am the hunter in our family. Take only what we can eat. But spending time in the woods is where I am at peace. Like reading your blogs are great it tells me that you to are at peace also.
  Enjoy life, Happy Yule to you and your family.
  Alan Tholl
  Georgia USA.

  Reply
 4. sandrajunhammar.se

  ”Som i en julsaga” var verkligen mitt i prick, jösses vilka fina bilder och vyer! ♥ Kan verkligen känna igen den där tröttheten och att det kan vara lite kämpigt att ta sig ut – men när man väl är ute är det så himla härligt och skönt!

  Ååh vad jag blir sugen på att åka spark när jag ser bilderna, är ju helt underbart att bara swisha fram på vägarna ♥ …Jag har faktiskt inte så mycket julkänsla ännu, men hoppas att den ska infinna sig nu under veckan. Tänkte försöka baka lite bland annat.

  Hoppas du får en fin vecka! Kram kram ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh TACK Sandra! Så glad att du tycker om bilderna! Och ja precis som du säger, så är det så kämpigt med det där första steget att ta sig ut. Men sen när man väl är ute så känns alltså lättare.
   Åh hoppas du får åka spark snar som du längtar efter!! Det är verkligen superkul! Men nu började det regna här igår så vägarna blev sandade 🙁
   Fick i alla fall åka lite grann 🙂

   Hoppas du får mycket julkänsla nu snart! Lät så mysigt med att baka! Då brukar ju julkänslorna komma 🙂
   KRAM på dig fina du ♥

   Reply
  • Kristoffer

   Hur man gör andningen: https://youtu.be/RW1C_3OXhEs

   Efter andningen tar du en kalldusch, men om du är känslig börja med varmt och vrid över till kallt sakta, sikta på att duscha kallt minst 30 sek (andas lugnt och fokusera på det du gör). första gången, lyssna på kroppen och ta det lugnt.

   Lycka till! 😊🙏🏼

   Reply
  • Jonna Post author

   Alltså WOW, tack Kristoffer för detta! Haha jag satt uppe en hel natt och var helt fast vid att titta på videor om Wim Hof och lära mig mer om hans metod. Det här var mitt i prick! För det första, vilken otroligt inspirerande människa!! Allt han säger låter så logiskt! Älskar att han verkligen bevisar hur mycket vi människor kan påverka själv. Att vi faktiskt till och med kan hela oss själva och hålla oss friska. ÅH! Är så tacksam att du tipsade om detta.
   Har inte provat än med kallduschen men ska göra det när jag lärt mig andningen! Sen längtar jag efter att bada isvak i vinter 🙂

   Gillar tanken på att använda kylan till att få mer kraft, istället för att bli trött och frusen. Det här kom precis rätt i tid.
   Ser fram emot att lära mig detta nu.
   Tack igen!!! ♥

   Reply
   • Kristoffer

    Kul att du blev inspirerad som jag blev. Hans metod är ju så enkel också, samt att den nu har vetenskapligt bevisade effekter gör inte saken sämre. 😊 Återkom gärna om hur det går. Sen skulle jag gärna vara med och prova isvak i vinter! 🙏🏼

    Reply
 5. Susanne

  Tillskott av D-vitamin är mitt tips! En skillnad som mellan natt och dag för mig. Men Apotekets räcker inte till, de är för svaga. Köp på hälsokost eller på nätet istället. Jag tar mellan 4000-5000 IE/dag

  Reply
  • Malin

   och magnesium är tydligen väldigt vanligt av svenskar lider brist på, har jag precis fått lära mig den hårda vägen …
   kan ge trötthet och svaghetskänsla (och mååånga andra symptom)

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack fina ni för era tips! Jag har införskaffat både D-vitamin och magnesium. Den D vitamin jag har är 4000 IE. Så jag ska börja ta en sån varje dag.
   Jag är så himla knäpp, för när jag hamnar i sådana där tröttperioder så känner jag mig så himla trött så jag orkar inte ens ta vitaminerna haha.
   Men nu jädrar ska jag vara hård på det!

   Kram på er ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Jag har inget speciellt ställe där jag köper mina kläder. Det är många som frågar det 🙂
   Jag köper från alla möjliga olika ställen. Men just denna kappan köpte jag på Ebay. Det är en kappa med isländskt ull och den är förmodligen från 70 talet. Så jag hade tur att hitta den. Det finns säker massor med liknande kläder om du söker på ebay! 🙂
   Lycka till! Kram ♥

   Reply
 6. Johanna & P

  Ser härligt vintrigt ut! Här är också som en julsaga nu med snötyngda granar,, Det kan lätt kännas jobbigt hektiskt den här tiden tyvärr tycker jag,,Men försöker njuta i det lilla av tända ljus, saffransbullar, skidturer o busiga fyrbeningar 💕 ❄ 🔥 😻

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh så underbart att ni också har det så fint med snö nu. VIll också TACKA dig så jättemycket för det fina kortet och hälsningen du skickade! Blev så otroligt glad!!! 🙂
   KRAM på dig ♥

   Reply
 7. Therese

  Oh, your views are so beautiful. Glad that you take some time to go outside to capture a few pictures and give Nanook so fun too!

  Reply
 8. Jan

  Wow !!! Beautiful winter wonderland !!! Yes it is like Christmas Carol !!! Thanks for wonderful pictures !!! Hope you feel better. Oh I see how you use the sled, great workout ! You have a blessing day, Jonna !!!
  Hugs and Coffee
  Cheers ~ Jan

  Reply
 9. Sabina

  Just nu önskar jag att man skulle få vara ledig några dagar innan julafton och inte bara efter, så att man verkligen kan julmysa och pyssla 😀 Dina fina bilder gör mig lite piggare, vi har inte lika fint och vitt härborta i Västerås tyvärr så det är svårt att få julstämning.

  Reply
 10. Emilia

  Så himla fint Jonna! Här nere i Skåne har vi det fortfarande grått. Hörde en mamma säga idag till sitt barn “Kom! Nu ska vi gå och titta på lite snö!”, och syftade på den importerade snöhögen vi fått på torget, haha! Så sorgligt!

  Reply
 11. Lena Berg-Nordenberg

  Underbara vinterbilder! Vi fick faktiskt en hel vinterdag igår, men idag är allt ledsamt nog borta och det har regnat! Kära Jonna, jag vill passa på att önska Dig en riktigt GOD JUL! Vila och må gott under julen, då mår man bäst! Kram Lena

  Reply
 12. Lena

  Åh, vilka minne det väcker när du skriver om att åka spark! Det är länge sedan jag åkte, skulle vara härligt att få åka på din fina väg! Vackra bilder som vanligt har du tagit, en skön och avslappnad helg önskar jag dej.

  Reply
 13. Malin Kjellberg

  ljuvliga bilder!!

  ps glöm inte att ta vitaminer fina du! Magnesium är sådant som kroppen förbrukar snabbt vid stress (tänkte att du har haft stress)..

  Reply
 14. Anonym

  Tips mot vintertrötthet och tyngden av de korta dagarna: Gå varje dag ut i ljuset och gå en timslång tur UTAN kamera, själv och utan hund. Efter en stund börjar tankarna ta form och man går nästan som i trance utan riktigt att veta var man varit när man kommer hem. Det är rensande som en god sömn, och motionen och kalla luften gör dig pigg.

  Reply
 15. Janet Doane

  I’m catching up with your recent blog posts – how wonderful, wonderful! It’s so wonder you are exhausted after the Lucia filming, and posting photos, and what you did to get those amazingly beautiful shots! I hope you will be able to rest and relax once all the orders are finished for Christmas, and to just BE, savoring time on your new sofas (and how lovely they are, looking so cozy!) looking out over your beloved land and the snowy enchantment. Such beauty fills the soul. Thank you again, dear shining light, Jonna, for bringing so much to our lives to inspire us in our own creations to give to the world. 💕

  Reply
 16. A-M

  Underbara bilder som vanligt Jonna ;-).
  Och fina Nanook, han är ju så mysig hund.
  Jag är oxå ovanligt trött just nu, tror aldrig jag tagit så många power-naps som jag gjort de senaste dagarna.
  Trots att jag ej stressar inför jul, har slutat fira jul. Ganska skönt att slippa allt stök med julprylar och julmat.

  Kramen // A-M

  Reply
 17. Christiane

  beautiful scenes of snow and the red houses and sweet Nanook . . . so peaceful and restful to my sleepy winter soul 🙂

  thank you for sharing all that beauty with us, Jonna

  Reply
 18. Wroni

  Verkligen vackra vinterbilder, Jonna!

  Såna vintrar har jag bara upplevt de år jag bodde i Sverige och jag älskade att vara utomhus, även när det var -25.
  Det är sällan vi har såna vintrar här i min del av Tyskland, många vintrar har vi inte ens snö och det har varit frost 2 ggr den här vintern. Det är mest flera plusgrader och hyfsat soligt, men jag är liksom van vid det och gillar det också.

  Jag fyller år i December och har alltid gillat att min födelsedag är mitt i den mysiga adventstiden. Lite stress är det ju förstås, jag jobbar i kyrkan och det är mycket att göra den här tiden på året.

  Vet inte hur julen blir i år. Min älskade pappa blev svårt sjuk förra veckan och har varit på sjukhus. Han blir förmodligen bra igen, men just nu är han rätt svag. Oavsett om han hinner bli frisk eller inte så vill han bara vila sig under julen, och han behöver det, han jobbar otroligt mycket den här tiden på året (restaurangchef).

  Efter julen ska åka till hans mysiga lilla hemby vid franska gränsen. Jag planerar en del vandringar i de djupa vackra skogarna där och jag kommer framförallt njuta av lugnet och tystnaden där under nyårshelgen.

  Hoppas att du och din familj får en mysig jul och nyår!

  Hälsningar

  Wroni

  Reply
 19. Maria

  Your artistry represents your soul. The way you present everything to us is a blessing. A blessing to be truly cherished. Continue to do all that you do Jonna, enjoy the life you were ment to live. Also I would like to add please continue to share your story and pieces of art for we are the seekers who are trying to capture your world. Much Love from a far!

  Reply
 20. Magnus

  När det ser ut så där är vintern helt OK. Det ser inte ut så här nere! Igår var det ca 3 grader kallt och en liten gnutta snö på marken och i morse var snön borta. Nu i natt är det 4 plusgrader och dimma och enligt norska YR så skall det vara 8-9 plusgrader under julhelgen. 😮

  Nåja, nu är det bara fyra sega arbetsdagar kvar för det här året. Bara att bita ihop och köra på! Och som jag skall njuta av ledigheten sen! Skall försöka komma ut så mycket som möjligt (mellan regnskurarna jag antar kommer) och i övrigt bara ta det lugnt. Behöver verkligen ladda batterierna inför nästa arbetsår.

  Njut av det vackra vinterlandskapet ni har där uppe. Här är det dags att göra katten sällskap i sängen nu.
  Stor kram!

  Reply
 21. Lars 8463

  Gomorgon livkramare
  Packade bilen full och åkte hem
  i torsdagsnattens snöfall.
  En tid av tystnad och minnen.
  Möttes av den oskottade gården
  och dom snötyngda träden.
  Träden som oftast står i sin tystnad,
  men ibland susar om århundradens
  snötyngda minnen.

  Träden som bor så nära huset
  att solen den här tiden inte orkar
  klättra över topparna.
  Låter sitt vinterljus varsamt sila
  mellan barkklädda stammar
  och snötyngda grenar.
  och det är VACKERT!

  Åkte upp på söndagkväll till min sista arbetsvecka och blandad känslor.
  Avslut, nystart och jul.
  Finns mycket att göra, men känner
  mig ovanligt trött.
  För trött för att stressa (och sova)
  Ligger istället här i sängen,
  läser vad din vintertrötta själ skrivit.

  Jonna
  Det finns många anledningar.
  Den här gången för att du
  gör min trötthet mindre tröttsam.

  Varm kram

  Reply
 22. Valerie

  Dear Jonna: As usual, you have captured your feelings in a beautiful way. As we grow older we finally understand: Christmas may not be the same every year. Four years ago, I was sick with an autoimmune problem and had to stay home alone on December 24th and December 25th, I could not go out, and cried because I could not be with my family either day. Much can happen in a year. Family members move for work, little children grow up, etc. It is so important to have gratitude for what is happening now! You have this attitude in your heart. Keep it always. A happy holiday season to you, Johan, and the rest of your family and friends. I finish my chicken, dog, and cat sitting tomorrow. Back down the mountain to home, to finish getting ready.🌲❄😊❤

  Reply
 23. Stu

  Last week we had -5c, snowy mountains and my local waterfall was starting to freeze, …today it’s +14c ! that’s almost summer temperature for us!

  Reply
 24. Evelina

  Vilka härliga vinterbilder! Så stämningsfulla <3
  Det var riktigt längesedan jag åkte spark, det måste jag göra nu till jul 🙂
  Ha en fortsatt fin vecka!
  /Evelina

  Reply
 25. Cathy

  Dear Jonna, my heart has been very heavy for a few days, but your photos are so beautiful that they are helping to lighten the grief I feel right now. Nanook playing in the snow and you on your sled…what a treat! I’ve never kicked on a sled before, but I know the feeling of gliding along almost effortlessly on cross country skis…feels like you can fly away and go forever!
  Our snow has melted here…made me sad, but as it melted, all of my precious puppy’s footprints faded away and melted into the Earth…he is gone away with them too. 😪 Maybe we will get some new snow (rain predicted for now) to start everything fresh and new again. Until then, you photos will do. Thank you🙏🏼

  Reply
 26. Melissa

  Having a beautiful white Christmas here in Michigan, too. Had a big houseful for Thanksgiving so Christmas will be more laid back and quiet. Just have to finish getting packages in the mail and then I can start baking and working on projects just for me.
  Wishing you a beautiful and peaceful Christmas and New year!

  Reply
 27. Mikaela

  Så underbara bilder! Blir så sugen på att ge mig ut och fota! Men man önskar att man hade mer tid.

  ❤️

  Reply
 28. Katarina

  Vet känslan..spark som glider fram. Och ljudet av medarna mot isen är underbar, och tänk ljudet som uppstår när man har sparklåda med en nerbäddad knodd i på..låter tryggt på något vis.

  Reply
 29. Pia

  Åååh så vackert!!! Längtar efter sånt vinterlandskap! Men här nere i södra Sverige får vi inte mycket sånt…önskar man bara kunde åka upp och få uppleva det! och spark vad mysigt! Åkte det när jag var barn:)
  Ha en fin vecka! ❤️
  / Pia

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.