Natten i skogen

Åh vad det känns nästan hopplöst att försöka sätta ord på den varma känslan jag känner nu efter att ha läst alla era vackra kommentarer på min Luciafilm igår. Ni har skrivit så fina ord det nästan blir jobbigt att läsa, för det berör så starkt. Åh, jag är så otroligt glad att ni tyckte om filmen och att den kunde skänka lite ljus till er. Det betyder så otroligt mycket!

Ni anar inte hur fantastiskt roligt och givande det är att få dela det jag skapar med er. Som jag sagt många gånger innan, så får jag tusenfalt tillbaks. Därför har det i alla år känts så självklart att fortsätta skapa och dela med mig. Det är ni som inspirerar till det. Jag är så tacksam för att ni finns där och ger av er tid och era tankar och känslor. Jag önskar alla människor fick omges av den värme och kärlek som jag får uppleva från er varje dag. Tänk vilken kraft det skulle ge alla. För det ger oändligt med kraft till mig. TACK underbara ni!

Vill också passa på att tacka LAND.se som skrev en så fin artikel om min luciafilm. Vilken ära att få titeln “hela världens lucia“.

Den här natten som luciafilmen spelades in var verkligen magisk på riktigt. Och jag var så lättad över att snön kom i år. Många av er minns kanske hur frustrerad jag var förra året då jag inte kunde spela in den på grund av att ingen snö kom. Men i år kom snön och skapade en vintervärld utan dess like. Jag kände en sådan lycka över att jag äntligen skulle få göra den här lucia filmen som jag gått och tänkt på i över ett år.

Jag är också så tacksam över att jag fick hjälp av min mamma under inspelningen. Den hade aldrig varit möjlig att göra under en ena natt om jag hade varit helt ensam. Jag hade ju redan innan sett alla scenerna i huvudet och jag ville spela in på många olika vackra platser, vilket också innebar hundratals marschaller som skulle tändas och bäras ut, och sedan släckas eller flyttas för nästa scen. Nu var vi två så det gick så mycket fortare.

Vi var ute och filmade i tolv timmar! Från 6 på kvällen till 6 på morgonen. Vi bar marschaller i stora ryggsäckar och pulsade igenom skogarna och upp för branta slänter och ned igen för att hämta fler. De sista timmarna hade vi båda så mycket träningsvärk i benen på grund av allt pulsande i snön att vi knappt kunde gå. Men trots den långa natten med hårt arbete så var det bara rakt igenom magi. Det var så många gånger när vi bara stod där i skogen mitt i natten och tittade oss omkring på alla de upplysta tunga granarna. Det var så vackert att det nästan var svårt att koncentrera sig. Och vi pratade om hur lyckliga vi var över att vi fick uppleva detta på riktigt. Allt kändes lite overkligt på något vis. Magiskt.
Det är verkligen en natt jag kommer minnas för resten av livet. Och det är så skönt att känna den där lättnaden över att filmen blev gjord. Att få göra verklighet av en vision eller en idé är så befriande. Att ha en väldigt stark känsla eller idé som man vill ska komma i uttryck kan ibland nästan ge en gnagande känsla. Man bara måste få utlopp för det. Och nu fick jag det, på det mest fantastiska vis. Jag fick uppleva ljusets natt på riktigt, och samtidigt fånga det på film.

Efter den magiska natten i skogen kom jag hem runt 7 på morgonen. Jag var så obeskrivligt lycklig och lättad.  Och självklart, väldigt trött. När jag la mig i sängen så kändes det som om allt bara hade varit en väldigt vacker dröm. Jag var nästan tvungen att tänka efter om det verkligen hade hänt på riktigt. Och sen kändes det lite för bra för att vara sant att jag äntligen skulle få göra min luciafilm som ni sedan skulle få vakna till den 13 december. Åh vad jag har längtat till Lucia, må ni tro! 🙂

Jag är SÅ otroligt tacksam för era fantastiskt fina reaktioner på filmen. Ni anar inte hur mycket ni får mitt hjärta att le. Det här kommer jag bära med mig läääänge. KRAM på er ♥

66 Kommentarer på “Natten i skogen

  • leif

   Tänkte på din mamma var försiktig så hon inte blir utsliten.
   Ge na en påse lussebullar som bonus och återhämtning efter lusseinspelningen.
   Hon är en riktig Hjältemor.????

   Reply
 1. Jorma

  Det är en i sanning vacker film, och den berör in i djupet <3 Det är gåvan som du har, förmågan att kunna fånga och förmedla magin.
  Tack för det du gör 🙂
  Kramar

  Reply
 2. Annica

  Förstår att det var magiskt i skogen 🙂 Men att hålla på i 12 timmar… wow! Det är helt otroligt vilket arbete ni har lagt ned och resultatet är ju helt fantastiskt. Jag måste se den igen nu….Tack!

  Reply
 3. Lone

  Vinteren er virkelig vakker i år! Vi har det så flott her i Tromsø også, med nysnø, magisk lys og stemning så det holder! Jeg fikk helt gåsehud av å lese om innspillingen av filmen. For en opplevelse det må ha vært. Jeg hører flere si det er ekstra vakkert ute på natten, kanskje jeg må våge meg ut en natt for å se det selv 🙂 Nå skal jeg se filmen! Ønsker deg og dine en god advent videre!

  Reply
 4. sandrajunhammar.se

  Alltså wow! Såg filmen idag och den var verkligen helt magisk! ♥ Så himla stämningsfullt och fint.

  Och vilket jobb du och din mamma lagt ner, jösses! Men så blev ju resultatet obeskrivligt bra också ♥ Vad kul med artikeln i tidningen Land, du är såå värd det!

  KRAM

  Reply
 5. Melissa

  Looks like your new partnership with your mother is doing well. Glad you had help. Hope you are thawed out and rested up! As I look out my window at the snowy woods, I can picture you walking through the pines with your lantern in hand. Thanks for the beautiful images.

  Reply
 6. Charlotte

  Jag blir så berörd av dina luciafilmer, alla har varit helt magiska men den här var verkligen något alldeles extra! Blev så rörd att jag fällde ett par tårar när du plockade fram kronan från skåpet!

  Tack Jonna för ljuset du sprider! ❤️

  Reply
 7. Henry

  Jonna – såå många hjärtliga tack för din vackra film och rapport ! ♥ kramar ♥
  Ha en supertrevlig 3:a Advent nu,  Henry från Tyskland

  Reply
 8. Cathy

  Dear Jonna, I must confess that I’ve watched your Lucia film several times yesterday and again this morning…I couldn’t get enough of the magical world of Light that you’ve created with such perfection! Honestly, it means so much to me that you give of yourself so fully thru your art! The world is a brighter place because of you! Shine on!! Infinite thanks and blessings to you and your mum for committing so fully to your vision. BRAVO! You deserve a standing ovation!

  Reply
 9. Angelica

  Du och din mor har verkligen gjort ett makalöst jobb, Jonna. Otroligt att ni höll på i 12 hela timmar! Förstod att det låg ett hästjobb bakom den vackra filmen, men 12 timmar..! Woow! Jag är så otroligt tacksam över att ha fått se detta mästerverk, det är verkligen den vackraste och mest konstnärliga Lucia jag varit med om! :’D ❤️

  Reply
 10. Anita

  Jag blev så inspirerad att jag gjorde en minivariant och tände 8 marschaller och en eld i skogen som en överraskning till min dotter efter skolan. Hade dessutom gömt en liten mjukishare under en gran som hon fick . Sen grillade vi korv över elden och tittade på stjärnorna. Det var helt magiskt. Tack för inspirationen!

  Reply
 11. Therese

  What a treat to read this today Jonna about your feelings from the comments you’ve received and to hear too about the article written about your video. How wonderful that is for you!
  I love hearing some behind-the-scenes stories and yours was just amazing. First, to be in such magic all night long and getting to share the amazing experience with your beautiful Mum of the forest coming alive with all the candlelight. Then, to think of the two of you scurrying around to light candles, and move candles, and trudge through snow and inclines with backpacks too! What an adventure, what a test of endurance, and what an amazing vision you had in your mind’s eye! A treasured experience you will both never forget!
  It is good to still talk about it to you, and with you. For you blew us all away with this magnificent piece of work, and I think that from the comments I am seeing that we are all in awe of not only your creative talents, but even more so the depth of emotion this video brought out in us! You, in your own beautiful unassuming and magic way captured the essence of Lucia and truly lifted our hearts, spirits, and light in the process. Thank God for brave and pure souls such as yours to help us all with all that you touch and do!! If you shined any brighter oh beautiful artist, you would be glowing!???

  Reply
 12. Libby

  Your film transported me to the beauty of the magical winter forest, sadly snow has not yet arrived where I am in Canada which is VERY unusual, so this is just what I needed! Thanks for spreading the magic!

  Reply
 13. Christina Button

  Your video was so magical and beautiful. There is just something about candlelight in the darkness. I love your vision and eye for transporting us to another world.

  Reply
 14. Jenny

  Helt underbart!
  Jag undrar hur din mammas arbetsbeskrivning ser ut 😉 Tror inte att det finns ngn som har liknande arbetsuppgifter i alla fall 😉
  Så underbart att få läsa att du får så mycket hjälp av henne så att du kan fortsätta att utveckla din kreativitet.
  Tack! För en supervacker film!

  Reply
 15. Anna S

  En helt underbart vacker film. Och vilket jobb ni lagt ner på den, hela 12 timmar! Du är verkligen Bäst Jonna. Så många människor som du glädjer och berör. Trevlig helg till Er , många kramar Anna !

  Reply
 16. Charlotte Neuhaus

  Saw your film yesterday. Beautiful (in Dutch that would be PRACHTIG) I think it was well worth waiting. Wishing you happy Holidays.

  Reply
 17. Stu

  Excellent Jonna, glad you managed to film it this year!
  We had an Arctic blast from the north and some snow, but we’re up to 4c today…
  ps. do you know you’ve got unread messages on fb from 5 years ago?
  Ha en trevlig dag 😉

  Reply
 18. Joanna

  Beautiful film – I have shared in on all my social media, and people are responding to it – it strikes a chord with many! Silly question – how do you get the wax out of your hair? I do belly dance, and am looking at getting a shamadan, but am worried about wax in my hair 🙂 xoxo

  Reply
 19. Dixi Wonderland

  Tycker din film borde visas i tv så bra är den! Det är den bästa filmen som du gjort. Du har utvecklats så otroligt mycket och det gör mig så nyfiken på vad du ska skapa framöver 😀

  Reply
 20. Magnus

  Du, eller rättare sagt, Ni är så väl värda alla värmande ord! Det är vi läsare/följare som skall tacka för det enorma jobb ni lagt ner för att den här filmen skulle bli verklighet. Den är så fin och välgjord och det går nästan att ta på stämningen. Du har din egen ribba högt inför nästa år, för hur sjutton ska du kunna toppa det här Jonna? 😉
  Stor kram!

  Reply
 21. Gunilla

  Du är så bra på det du gör Jonna! Och nu menar jag inte bara den fantastiska Luciafilmen utan hela ditt koncept i stort. Att du är väldigt kreativ, konstnärlig och begåvad är ju uppenbart, men det är liksom bara första steget. Jag är imponerad av att du alltid har en hög och jämn nivå på det du “släpper igenom”. Det är långt ifrån alla begåvade personer som har den känslan för kvaliteten i det de skapar.
  Och Luciafilmen är verkligen unik. Jag vågar slå vad om att en sådan
  Skogs-Lucia aldrig har filmats förut.

  Reply
 22. ♥Maria Alvljus♥

  Ååh Tack Jonna och Jonnas mamma för allt ert arbete med Luciavideon.
  Jag blir så lycklig när jag läser om era känslor där inne i skogen mitt
  i natten, med granarna och den djupa snön. Vet så väl hur det känns.
  Helt underbart♥
  Av hela mitt Hjärta…Tack♥♥

  Reply
 23. Maya

  Jättemysig video och kul att du fick till det med snön i år! Inför kommande år kanske du även borde fundera på hur man skulle kunna göra en vacker film utan snö. För att själv slippa känna frustration och stress över att det inte går och för att vi ska få ljus och julemys även när det inte är snö (är ju nästa då man skulle behöva det som mest!!). Kanske en lucia som ror över en svart tjärn? En lucia i en ladugård som lussar för djuren? En lucia som vandrar med dimman?… Vem vet 😉

  Reply
 24. Kryssyia

  Vem är Jonna utan all denna berömmelse? Kan du vara lycklig utan det nää tror inte det . Det är nåt väldigt tragiskt med att hela ditt liv är uppbyggt runt dina sk fans – får du inte in tillräckligt med fjäskande från dom så går du sönder typ.. sorgligt sorgligt

  Reply
  • Ulrika

   det mesta kreativa skapande är ju någon form av kommunikation. vad är författaren utan sina läsare, fotografen utan de som vill se på bilderna. Självklart vill man nå ut med sina verk till någon som uppskattar och blir berörd.
   Det betyder inte att all lycka i ens liv ligger det…
   Så håll bara tyst, titta på den fina Luciafilmen och släpp in lite ljus i ditt liv du också 🙂

   Reply
  • Alexandra Eriksson

   Oj vad elakt sagt. Stackars dig som känner så inom dig. Och så himla tråkigt för Jonna att behöva läsa. Försök att inspireras av Jonna istället – sprid ljus, inte mörker.

   Reply
 25. Lena D

  Det måste ha varit något alldeles speciellt för er, den natten, som en saga! För ett par år sedan var jag några dagar i Värmland, lånade ett ensligt torp i skogen utanför Arvika. Ägarna var bortresta och jag vaktade djuren åt dem. Massor med snö och gnistrande kallt, så ofantligt vackert! Det blev fullmåne, och jag bestämde mig för att göra verklighet av en dröm – att rida i granskogen under stjärnhimlen och fullmånen, ensam mitt i natten. Jag red på en av hästarna och hade den andra med som packhäst. Täcken och lite hö till hästarna, filt till mig, ved, matsäck. Det går inte att beskriva känslan, gnistrande snö-tyngda granar, doften av skog, häst och läder, hovarna som knarrade mot snön, hästarnas andetag och frustande. Bara vi tre, ensamma i universum. Vid en liten sjö slog vi läger, det finns ett vindskydd där, och jag gjorde upp eld. Allt var så förunderligt, och plötsligt började jag storgråta. Jag grät och grät, det gjorde ont i varje del av mig, jag var inte ledsen men ändå så intensivt rörd i mitt känsloliv. All kraft och energi från ett obegripligt stort världshav förde mig med sig, det var obeskrivligt. Jag var som ett med allt, rymden, stjärnorna, hästarna, skogen, elden, allt. Jag tror att du och många här förstår. En totalupplevelse bortom intellektet. Den stunden var jag tillbaks i när jag såg din luciafilm. Jag är så glad att du och din mamma har en sådan känsla för det ni gör! Hälsa henne det från mig 🙂

  Reply
   • Lena D

    Åh, ja det var en “Stilla natt” där jag landade i ett enda evighetslångt nu, där tankar och åsikter flöt bort och jag bara fanns. Det låter flummigt och högdraget, men jag hittade för en stund en plats i mig där jag var sann och där jag kunde lyssna till mitt inre universum, den musik som är jag och den sanningen som är min. En plats vi alla har inom oss, vi kan hitta dit om vi stillar oss och stänger av det yttre bruset. Om vi hör vad tystnaden har att berätta. Värmland har något förtrollat över sig. Jag förstår att Astrid Lindgren blev inspirerad av Fryken en nyårsdag när hon åkte tåg där, och att Bröderna Lejonhjärta växte fram ur den inspirationen. Hon beskrev Fryken som överjordiskt vacker, och visste plötsligt att dessa Bröder skulle befinna sig någon annanstans än på jorden. Tack Astrid, tack igen Jonna och “Mamma” – och tack Olga för att du lät dig beröras! Allt ljus till dig 🙂

    Reply
    • Olga

     Tack kära du 😕 Visste inte att Astrid L inspirerats av landskapet kring Fryken. Men ja, det ÄR vackert där och det du beskriver låter alls inte högdraget på något vis. Låter bara rätt. Att allt bara är som det ska ?

     Reply
     • ♥Maria Alvljus♥

      Hej Lena♥
      Jag blev också väldigt berörd av det du skrev. Så vackert och stämningsfullt.
      Det är verkligen underbart med ensamheten inne i den tysta granskogens djup.
      Och med snön som bäddar in allt, så blir tystnaden ännu mer magisk.
      Jag längtar så mycket efter att få uppleva det igen!!
      Kram♥

      Reply
      • Lena D

       Tack Maria! Jag har tillgång till både havet och skogen, det är en stor gåva att få leva nära olika slags natur! Havet som är dynamiskt och skogen som är mer statisk, olika sidor i mig får näring och stimulans! Som du skriver – ensamheten i skogen är så magisk, särskilt på vintern när snön ligger djup och tung. Ensamheten vid havet har en annan karaktär, den rör upp och driver på. I skogen landar jag och rör mig inåt. Livet är en saga! Kram till dig, önskar dig fina möten med dig själv i skogen 🙂

       Reply
 26. Jenny

  Fina Jonna. Blev så berörd av din luciafilm och så himla glad för din skull att det fanns snö vid inspelningen. Det är musikhjälpen den här veckan med temat barn är inte till salu, jag tänkte fråga om du har någon digital insamlingsbössa eller auktion med tanke på hur många läsare du har? Jag skulle hemskt gärna vilja bidra till din insamlingsbössa och tror att många fler av dina läsare skulle vilja det.
  Kram

  Reply
 27. Alexandra

  Vilken gåva du har Jonna! Du har ett fantastiskt sätt att förmedla ljus och kärlek och det är helt underbart att du låter så många uppleva det! Jag har följt dig i några år nu och du är verkligen magisk! Och vilket jobb ni har gjort med filmen! kram och God jul! ❤️

  Reply
 28. Lars 8463

  Gomorgon fina “knasboll” ❤
  Alla som läser och skriver här
  vet hur livet och världen är.
  Många med erfarenhet av livet
  som, tyvärr är tyngre än världen
  skapad av min erfarenhet.

  Så när du här skapar en stund,
  som strålar av ljus och värme.
  Ger en stund av lättnad
  i andras hjärtans tyngd.
  Glad att dom får ditt hjärta att le.

  Kärnan i mig är din bild,”Betraktaren”
  Så nu när jag har sett dina ord.
  Tror jag att jag förstår leendet
  som jag ser på dina känslor,
  i sista bilden.
  Och när jag tittar lite närmare
  Syns det att du har näsa för ljus!

  Till er båda
  VARMA KRAMAR
  ❤ ❤

  Reply
 29. www.olgamagnusson.se

  Kära mäster Jonna!

  En liten hälsning till dig från mig på väg in till jobbet i huvudstan.

  Så fint du beskriver din tacksamhet till dina läsare! Det visar starkt hur människor behöver människor. Vi behöver varandra och vi behöver också varandras uppskattning och att få dela det vi upplever med någon. Jag skulle vilja göra ett samarbete med dig. Jag ska bara klura ut hur jag ska fråga dig så att du kommer att säga “ja”. Jag tror det är något som kan passa dig och som du kan tycka är kul, inspirerande och meningsfullt.

  Kram!

  Reply
 30. Eva

  Så vacker film! Jag projicerade filmen mot en vit vägg på torsdagsmorgonen när mina förskolebarn kom till oss. De sa snabbt hejdå till föräldrarna o satt sedan alldeles trollbundna… En riktigt skön start på morgonen!

  Reply
 31. Christer

  Tack Jonna för en ytterligare fin Luciafilm. Otroligt vacker, både filmen och du själv!
  Det är endast du som kan förgylla en Luciadag med ditt härliga sätt att göra den på.

  Reply
 32. Linnea

  Din mamma verkar vara helt underbar! Vilken underbar mamma som stöttar, hjälper och har din rygg! Det måste vara en fantastisk känsla ❤️ Ni är båda en stor inspiration och Jonna, allt du rör vid blir guld, du undersköna skogsrå

  Reply
 33. Gunilla

  Oh, så härligt med stearin i håret, jag kommer ihåg det som igår när jag vägrade ha
  luciakronan rakt på huvudet. Jag ville ha den som en mössa; bakåtlutande…
  Härligt att ha en dedikerad mamma!

  Reply
 34. Valerie

  Dear Jonna: I am a bit late with this due to my chicken, dog, and cat sitting. I did post on your FB page, though. The work that you and your Mom did on this film is beautiful. You are right about bring light to people. It is why we are here. If everyone just helped one other person, what a world we would see! Happy holidays to you, Johan, Mom, and the pups! ?❄?

  Reply
 35. Erika. F

  Det är så nedsättande att beskriva Jonna på det sätt som någon nu gjort. Varför?
  Det hon visar oss här på sin blogg är det hon gör i sitt dagliga liv. Hon har funnit
  sitt kall i livet och det anser jag ingen skall ondgöra sig över. Oavsett vem det är så
  finns det alltid någon som tycker illa vara. Varför istället inte glädja sig över det Jonna
  förmedlar i sin blogg. Världen är så ondskefull att det räcker och blir över, vi behöver
  inte mer av varken det ena eller det andra i livet. Livet är alldeles för kort, vänd blad du
  människa som skriver det du gör, tittar dig i spegeln och fråga dig själv vad det är du ser.
  Är livet miserabelt eller vad får dig att skriva de ord du gör?

  Kärlek växer till dina medmänniskor
  där du planterade ditt hjärta.

  Reply
 36. Peer

  Fikk sett filmen i dag! Så utrolig vakker! Og du med din kreativitet og energi… Hvor tar du det fra? Jeg bare MÅTTE dele den på min facebook-side. Så glad på dine vegne at alt la seg til rette for å lage den. Og omtalen i land.se vel fortjent. Takk Jonna, og gratulerer med nok en seier!! Klem og masse advent-varme fra meg. Hils de andre!

  Reply
 37. Tussilago

  Skicka den till svt… så fler får se den fantastiskt vackra filmen. Men vad lättad jag blev, trodde du var där själv i skogen. Akta ditt hår!
  Levande ljus i luciakronan är fint men stearinet rinner och är hett. Jag tänkte på om du snubblat till. Men en magisk film blev det, allt för
  konsten.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.