Soul of the night

Natten har alltid haft en speciell betydelse för mig. Det är den tiden på dygnet när jag upplever att allting är som allra närmast sin innersta kärna. Allting känns orört och alla sinnena blir starkare. Natten för mig är som magi. En tid att bara ta in och lyssna på universums egen sång. Det är nästan alltid på natten som jag upplever de där stunderna i naturen som inte ens går att förklara med ord. Därför blir natten ofta en inspiration till att skapa bilder, eftersom orden inte räcker till.

Jag har många gånger använt nattens närvaro som en källa till inspiration, och jag tänkte visa ett urval ur mina nattliga bilder från åren, från alla olika årstider. Från de allra ljusaste nätterna i juni till de mörkaste nätterna i december.

040613040626040616040617Juninätterna, när solen aldrig sover.
040614Dimma höstnätter på ensliga skogsvägar.

040627
031321 040621
020504040618040622 040611040610040628022502040624040620040625012203040615040623
031305040612
021110

Älskar ni också natten?

(Rösta på mig i Finest Awards här! Man kan rösta 1 gång/dag. Tusen tack ♥)

57 Kommentarer på “Soul of the night

 1. Sofia

  Hej Jonna! Jag älskar din blogg, hur du lever, får inspiration av dig och jag älskar framförallt dina bilder. Jag undrar om du använder någon speciell app eller fotoredigerings program? Isånnafall får du gärna skriva om det. Jag själv älskar att fota och vill gärna ta del av dina tips och trix hur man får en bra bild.
  / Sofia

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Sofia!
   Tack så jättemycket! Så glad att du tycker om min blogg och mina bilder! 🙂
   Ja jag använder mig av Photoshop och Lightroom när jag redigerar bilder. Lightroom använder jag till vardagliga redigeringar så som konstrast, vitbalans och ljus. Photoshop brukar jag använda när jag t.ex blandar olika lager och gör montage, som vissa av bilderna är här ovan.
   Lycka till! ♥ Kram

   Reply
  • Jonna Post author

   I take all of the photos myself, otherwise I would have write the photographers name of course 🙂
   I use a remote control and a tripod to take photos where I appear in the image 🙂 ♥

   Reply
 2. jonas nohrstedt

  hej igen 🙂 finns fotot med tallarna (nr 3 uppifrån i detta inlägg) som fotoprint till försäljning ? försöker bestämma mig för vilket foto av dig som jag & min lilla familj ska ha i vårt nya hem nära skogen. hade varit tacknämlig och stolt att ha en bild av dig i hemmet 🙂

  Reply
 3. Bella

  Förstår att du är uppe på nätterna när det är så där vackert! Jag älskar att vara ute på sommarnätterna men inte på vintern

  Reply
 4. Linda

  Kan inte du spela in en stream från din dator när du redigerar och sen göra en uppspeedad video att lägga upp på Youtube? Vore så häftigt att se hur du arbetar med lager och färg och fadear in bilder i varandra!

  Reply
 5. Magdalena

  Vilket fint urval av dina fantastiskt vackra och rogivande bilder. Så vackert! Passar också på att önska att du snart ska få känna dig frisk från förkylningen som du skrivit om tidigare. Det är jobbigt när det blir så där envist. Mig har du som så många dagar förr piggat upp med dina fina bilder just när jag var som tröttast och skulle lämna jobbet. Och det trots din förkylning. Du är verkligen en sann och trogen inspiratör som ger allt i alla lägen och du är värd en hel värld av röster. Tack Jonna!

  Reply
 6. Henry

  “Älskar ni också natten?”
  JA Jonna, tystnaden och magi !
  Jag älskar promenad på natten – helhjärtat !!
  Igen tack för dina fantastiska, obeskrivligt WOW bilder ! ♥

  Reply
 7. Åsa-Saga

  Åh, alltså Jonna – vilken samling av nattbilder! Jag älskar att få se världen (och natten) genom dina ögon. Skönheten går inte att sätta ord på, just som du säger. Men med dina bilder gör du liksom det ändå. 🙂

  Och jag blir lika tagen varje gång jag ser “Stjärnfödd”. Du är verkligen en superbegåvad konstnär. ♥

  Reply
 8. Emschen

  Fantastiska bilder!

  Jag är ett nattdjur, det är på natten som jag blir mest kreativ.
  Den mest fantastiska promenaden jag någonsin gått var midsommardagsnatt 2001. Jag var i Arjeplog på min väninnas bröllop och vi skåningar tyckte festen tig slut tidigt, det var ju fortfarande ljust. Vi tog en promenad och pratade om allt möjligt tills jag plötsligt tittade på klockan och insåg att klockan var tre på natten. Haha vi visste givetvis om att solen inte går ner på sommaren men att uppleva det var precis lika häftigt som när jag några år tidigare fick se norrsken också i Arjeplog.

  Reply
 9. Michel de FRANCE

  Merveilleux …. Tout ce que j’Aime de la Vie …. Vous êtes Merveilleuse ! Gratitude

  Reply
 10. Bella

  Jag älskar att vara ute på sommarnätterna men inte på vintern :p men jag förstår att du är ute alla årstider när du får så där vackra bilder!

  Reply
 11. Anders P

  Finns inget bättre än att se skiftningarna i skogen från den mörka natten till när ljuset börjar leta sig fram mellan träden. Och sedan höra hur fåglarna och djuren skogen sakna vaknar upp med ljuset. Ni som inte provat detta måste bara testa! Inser att det var allt för många år sedan jag själv nu gjorde det så det får vara en sak jag ska se till att göra i vår/sommar.
  Tack Jonna för inspirationen!

  Reply
 12. Sanne Brännström (warginna)

  Kippar efter andan, du är fantastisk <3 och jag håller med om att det är något magiskt över natten… Om somrarna har vi midnattssol uppe i min hemby, på vintern norrsken och stjärnor, och i bröstet infinner sig alltid mystisk kreativitet. Intressant det där! Undrar om det finns någon förklaring till varför tankarna alltid går på högvarv under natten? 🙂

  Reply
 13. www.olgamagnusson.se

  Åh, det känns längesen, LÄNGESEN jag upplevde en magisk natt. Men du får mig att minnas. En enslig grusväg i den fuktiga sommarnatten omgärdad av Rallarosor…. aahhhh 🙂

  Reply
 14. Sandra Brunnström

  Så fantastiska bilder – som vanligt! Älskar verkligen den när du åker spark med ljuslyktan! Du har verkligen en enorm talang! Blir så nyfiken – vad använder du för kamera och har du något favoritobjektiv? 🙂

  Reply
 15. Nicklas

  Fantastisk vacker samling nattbilder! Ja jag har alltid varit en nattmänniska är på något sätt en så mysig stämning på natten. Visst är det vacker på morgonen också men då är inte jag så mysig precis med mitt dåliga morgonhumör!!

  Reply
 16. Jonna Li

  Hej Jonna! Underbart vackra bilder <3 Jag har själv foto som ett av mina stora intressen vid sidan om musik och jag blir så inspirerad av ditt sätt att förmedla känslor och magi både via ord och bild, tack 🙂
  Varma kramar, Jonna

  Reply
 17. Lindan

  Så HIMLA HIMLA UNDERBARA bilder Jonna!! Kan inte låta bli att önska jag var lite mer av en nattmänniska när jag ser dem!
  Älskar dem allihop!! Du är bäst!! 😀 <3

  Tack för att du (jag börjar bli tjatig….;) ) fick mig på lite bättre humör nu, precis innan det är bedtime för utmattade optiker….;) Natten till idag drömde jag "spökdrömmar", och vaknade vettskrämd flera gånger…Men inatt ska jag drömma om de norrländska skogarna! It´s a plan!! 😉

  Ha en underbar natt!! Kram!

  Reply
 18. Ellinor

  Fantastiska bilder! Helt magiska. I Juni firar jag och min kärlek fem år tillsammans.
  Jag hade tänkt att beställa ett foto/tavla av dig till den dagen, han är nämligen besatt av norrsken 🙂
  men har inte bestämt vilket motiv det blir än *beslutsångest*.
  Nu fick jag iaf en hel del inspiration 🙂

  Ha en fin dag, kram Ellinor

  Reply
 19. Ulrika

  TACK för dessa magiska bilder, dessa sagolika bilder! De rör upp sådana stämningar inom mig <3

  Reply
 20. diow

  du skriver så lätt
  om naturen
  upplevelser och tankar
  och med dina bilder blir det en
  alldeles specell tillgång –
  som också förmedlar naturen
  och vad den säger –
  personligt och
  ändå allmängiltigt,
  det är så oförstört och
  har en egen kvalitet,
  du har växt in i naturen med ditt sätt att vara nära
  den och du sätter dina ord på saker
  och ting, det blir på sitt sätt
  väldigt stort

  Reply
 21. Tina

  Så alldeles fantastiskt vackra bilder! En del har jag sett förut, andra var nya. Sååå vackra och stämningsfulla, en del riktigt suggestiva. Underbara!

  Reply
 22. Tuva-Lena Bodin

  Underbart Jonna! Å så fina bilder av bästa tiden på dygnet! Ja visst, jag är själv nattmänniska och älskar tystnaden, magin i naturen när den vilar och stjärnhimlen som finns där och som skapar tusen frågor inom en. Jag arbetar bäst på natten, tänker bäst också och får de bästa idéerna just på natten. Jag vet inte vad det beror på? Kanske för att man slappnar av och tar emot allt på ett annat sätt än under dagen, då förväntningarna alltid finns där och på nåt sätt hindrar oss från att öppna alla våra sinnen, kanske..? Jättefina bilder och vad glad jag blir av att se dem – och känna in dem! <3

  Reply
 23. Magnus

  Finfina bilder! Nja, jag är ingen nattmänniska men visst stannar jag upp i bland när jag kommer hem från jobbet runt midnatt och tittar upp mot stjärnorna när det är klart väder. Särskilt dom där klara, kalla nätterna när luften är så där frisk och syrerik. Att då få stå där ute i mörkret, tystnaden, titta på stjärnorna och ta några djupa andetag är ett underbart sätt att avsluta en lång arbetsdag.
  Annars är jag egentligen i grunden en morgonmänniska men efter alla år med arbetstiden förlagd till kvällstid så är jag inte längre lika morgonpigg. Försöker däremot alltid att vrida över dygnet under semestern så jag får uppleva den där tiden på dygnet då naturen och alla dess invånare, framför allt dom flygande, börjar vakna. När man kan höra hur det börjar pipa överallt i buskagen, pipande som ganska snart övergår i sång. Den stunden är den bästa på sommardygnen!
  Stor kram!

  Reply
 24. Meit

  Hej ! Jag har nyss hittat till din blogg. Och jag tycker den är jätte fin. Dina kort är så underbara. Du är som ett skogsväsen.. var rädd om dig och ha en bra helg.
  Vänligen
  Meit

  Reply
 25. Heidi

  Wow, vilka härliga bilder! Snubblade precis in på din blogg men imponeras redan av alla fantastiska fotografier du tagit! Hoppas du får en skön vår!

  Reply
 26. Sofie

  Hej! Dina bilder är helt otroliga, magiska och fantastiska. Kanske världens konstigaste fråga men jag vill så gärna ha en av dina bilder på mitt bankkort haha.. har du något emot det? Vill självklart fråga först!
  Kram från Övik

  Reply
 27. Stina

  Magiska bilder! Så himla fina. Det ligger något nästan trolskt över dem.
  Hittade din blogg precis och nu har du definitivt till följare! 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.