Stjärnan på jorden

Hej på er!
Först och främst, tusen tack för all underbar respons på förra inlägget. Det glädjer mig verkligen att ni är så många som sett fram emot att se dokumentären, och att ni som sett den tycker om den så mycket! Har fått så otroligt många fina mail och kommentarer dessa dagar från er som sett dokumentären i helgen. Och det värmer verkligen i hjärtat. Mitra har verkligen lyckats göra en fin film, och jag är så evigt tacksam för det.  Jag ska svara på lite kommentarer senare i idag. Ni skriver så himla fint så jag blir alldeles gråtig och rörd. TACK!
Idag försvann det sista av sommaren. Jag brukar alltid se kvigornas ankomst som ett tecken på att sommaren börjat. Och idag åkte de hem till sin bondgård i Myckelgensjö igen. Jag tror aldrig jag fäst mig så mycket vid kvigorna innan. Det kändes faktiskt riktigt sorgligt att behöva säga farväl. Kanske kommer några av dom tillbaks nästa sommar igen, men några ska snart kalva och påbörja en nytt skede i livet.
Jag fick ändå lite mer tid med dom än vad som var meningen. De skulle egentligen hämtas i fredags men så fick Frida (ägaren av korna) punktering på vagnen så de kunde inte hämta dom. Det var såklart trist att de fick punktering, men helt ärligt så blev jag inte överdrivet ledsen. I några dagar till fick jag njuta av ett av de vackraste ljudet jag vet. Koskällorna i den tysta kvällen.

Så de här bilderna tog jag i fredags när jag trodde att de skulle fara hem. Tidigt i morse gick jag ut för att säga ett sista farväl. Jag sjöng för dom och gav det sista av kraftfodret som jag köpte i somras. En film från denna stund kommer inom kort.
Åh, jag blir på riktigt tårögd nu. Jag lyssnar på vacker pianomusik i bakgrunden så det förhöjer nog stämningen lite extra när jag ser den här bilden. Det är min Stjärna. Redan första gången jag hälsade på kvigorna i våras när det precis kommit till byn så fick jag en speciell kontakt med den här kvigan. Hon har en väldigt annorlunda teckning. Brunspräcklig och lite tigermönstrad. Och en ullig päls. Jag kände direkt hur snäll hon var. Så försiktig men ändå så lugn och trygg. Sedan dess så har hon alltid varit den första som kommer fram när jag går till hagen för att hälsa på dom.
Jag brukar alltid ha med mig lite foder åt dom. Finns det någon mer underbar känsla än en mjuk mule som mumsar i handen? Speciellt när Stjärna gör det, för hon är så försiktigt och artig.
Även i morse när jag kulade en sista gång för dom innan de lämnade Grundtjärn så var Stjärna den första att komma och hälsa. Jag önskar jag hade kunnat ha henne kvar ♥
Det blir alltid väldigt tyst i byn när kvigorna åkt hem igen. De livar upp byn mer än vad man tror. Det är ju ändå en väldigt liten by, med bara 10 invånare. Så här är det väldigt tyst. En tystnad jag älskar såklart. Men kvigorna gör att det känns lite som förr, när byn levde på ett annat sätt.

Jag kommer sakna dom väldigt mycket.
Jag fick i alla fall en riktigt fin start på den här veckan. Ser fram emot att redigera filmen sen och visa er.
Nu ska jag koka lite kaffe och sätta mig och svara på lite kommentarer här på bloggen. Som sagt så skriver ni så fint att det nästan värker i hjärtat på mig. Hoppas ni förstår hur mycket det betyder! ♥

Jag tänkte också passa på att påminna om att man fortfarande kan rösta på mig till Årets Influencer. Det gör inget om ni redan röstat, man kan tydligen rösta hur många gånger man vill, något jag hade missat sist jag skrev om röstningen. Så om ni har några sekunder över och skulle vilja rösta på mig, så vore jag evigt tacksam! HÄR KAN MAN RÖSTA. Tusen, tusen, tusen tack för er hjälp.

Vi hörs snart! ♥
Ha en underbar måndag allihopa!
Kramar

67 Kommentarer på “Stjärnan på jorden

 1. Angelica

  Hej Jonna.

  Så härligt det är att se vilken fin relation du har med Kvigorna där. Det ser så mysigt ut när de kommer för att äta ur din hand.
  Jag ser fram emot att se videon senare, älskar verkligen dina videos! Och jag måste säga att dokumentären var jättefint gjord! Skulle gärna vilja se en till, haha!

  Jag slängde precis iväg 10 röster till på dig, för jag vill verkligen att du ska vinna! 😀
  Önskar dig en fortsatt fin dag! ❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Angelica!! Så himla glad att du tycker om mina videos. Och vad roligt att du tyckte om dokumentären!! 🙂 ♥
   Och tusen tack för att du röstat på mig! Så himla snällt!
   Kram på dig! ♥

   Reply
 2. Lotta

  Kan förstå hur koskällorna och kornas närvaro ger en sådan gammeldags, mysig känsla. Tre kilometer bort bor ett par med barn i min dotters ålder, mannen är från Irland, och de har highland cattle (vet inte vad de heter på svenska). De ser så himla fina ut och jag minns då jag var ute och joggade nästan varje dag för ett par år sedan, hur de alla stannade till och nyfiket iakttog mig då jag kom skuttandes förbi, haha. Och vad fin Stjärna är, verkligen ett unikt mönster. ❤️

  Tog tillfället i akt nu och körde en till repa med röster för självfallet hade jag glömt. ? Sov visst dåligt natten som var (J sa att jag rörde mig oroligt hela natten igenom) och efter lunch idag var det som om jag fick en tegelsten av utmattning i huvudet. Gick och lade mig på soffan och har inte kunnat resa mig knappt. Nu när dottern är tillbaka i skolan så är det ju bara en tidsfråga innan det kommer hem förkylningar, så det blir till att brygga mer ingefäradricka. Den är kanon för trötthet och seghet tycker jag. 🙂

  Jag köpte också dokumentären och tittade på den i förrgår kväll. Ska se den en gång till innan jag kommenterar, men jag kan ju säga snabbt att jag satt med tårar i ögonen en del. Så himla bra filmat och man fick verkligen en inblick bakom kulisserna. Det du gör är beundransvärt och ofantligt inspirerande. Men jag återkommer när jag sett den igen. ❤️

  Ha en härlig vecka!

  PS. Kommer vi få kunna köpa några bilder från ditt höstinlägg? Kan verkligen inte släppa taget om dem. ??

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh wow highland cattle ser ju så otroligt fina ut!! Vad mysigt att ha de “grannarna” tre kilometer bort! 🙂 Ja precis, Stjärna har verkligen ett unikt mönster. Hon ser inte ut som någon av de andra.

   Åhhh och TACK för alla dina röster. Så himla snällt av dig. Trist o höra att du sovit dåligt och känt dig trött. Så himla märkligt, för jag har känt precis samma sak här. Har varit rädd att det är en förkylning som ligger och lurar. Jag hoppas verkligen vi klarar oss ifrån det. Ja ingefäradricka är ju en riktig mirakelkur!

   Och åhh jag är verkligen så glad att du tyckte om dokumentären. Så fint o höra att du blev så berörd ♥ Du skänker alltid så mycket glädje i dina vackra kommentarer.

   Och juste, kom ju på att jag glömt svara på din fråga om höstbilderna. SÅ glad att du tycker så mycket om dom!!! 🙂
   Ja dom kommer finnas i webshopen sen! 🙂

   Och sen läste jag ju i ditt svar på ett annat inlägg att du beställt en cello nu. ÅÅÅÅHH! ♥ Blev så glad så hjärtat skuttade. Så underbart att du följer din känsla. Känner på mig att det kommer bli så bra ♥

   KRAM på dig! ♥

   Reply
 3. Chelo

  Good evening Jonna,
  I’ve just voted for you, and even though I am not Swedish I really hope you win! I’ve been following your blog for quite a while and I just love what you do.
  Oh! And all the pictures from this post have brought me so many good memories so thanks for sharing.
  So good luck and best wishes from Spain!

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you so very much for your lovely comment Chelo. Im so happy that you have been following my blog for a while, even if its in Swedish. And thank you so much for your votes!!
   Lots of love ♥

   Reply
 4. Britt- Marie Åkerlund

  Jag hade så innerligt gärna önskat se filmen, men min dator är väldigt gammal och jag har inte de rätta programmen för att ladda ner filmen. Inte kan jag betala annat än med faktura heller….jag är verkligen inte glad över detta, jag förstår att filmen är helt underbar. Jag har ingen modern mobil, utan en usel liten en som inte heller fungerar i sammanhanget. Nå, kanske kommer en dag när jag ändå får se denna film på något sätt.
  Nu röstar jag på dig så ofta jag kan, istället.
  Hoppas att du vinner! Det är du så värd.
  Det är så fint beskrivet det du berättat om kvigorna. Jag blir alldeles tårögd. Jag förstår så väl att du kommer att sakna dem…
  Kram.

  Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Tack Britt-Marie, för det du skriver
   Jag tycker också jättemycket om trailern och skulle så gärna vilja se hela filmen.
   Men är inte så tekniskt uppkopplad som alla andra härinne.

   Förstår din saknad efter kvigorna när dom åker hem igen, Jonna.
   Dom är så himla goa och mysiga♥♥♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jag önskar så innerligt att du ska kunna se filmen ändå Britt- Marie, och även Maria. Jag har ju inte själv filmen men om jag kan köpa några CD-skivor med filmen på från Mitra så ska jag skicka dom till er så ni kan se den ♥ Ska fråga henne om det är möjligt.

   Och tusen tack för att du röstar på mig Britt-Marie!! ♥ Det gör mig så otroligt glad.

   KRAM på er ♥

   Reply
 5. Ellen

  Så himla fina kvigor! Tänkte bara säga också att du inte behöver känna någon press över att svara på alla kommentarer. Förstår att det tar enormt mycket tid! För mig känns det viktigare att du ägnar dig åt bloggande, fotograferande etc än att svara på kommentarer. Sen gör du såklart som du vill, men känn ingen press att du måste svara ❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh ♥ Så himla fint av dig att tänka så. Tack för omtanken!!
   Det är verkligen jobbigt, för jag VILL svara på allt. För herregud…alla skriver så jädra fint. Är så rädd att ni som kommenterar ska bli ledsna om jag inte svarar. Samtidigt så hinner jag ju inte. Som du säger….det kanske ibland är bättre att jag lägger tid på att göra blogginlägg osv.
   Men just kommentarerna är ju så himla mycket värt ♥ Önskar man kunde göra flera saker samtidigt ibland 🙂

   Men tack, din kommentar betyder mycket! Jag försöker klämma in lite tid här och var och svara ♥
   Kram på dig ♥

   Reply
 6. A-M

  Har självklart röstat på dig.
  Men jag undrar ff, då jag skrivit till dig på FB.
  Jag sände dig en sak i somras, men brev/paket verkar ej ha kommit fram.
  Det är lite trist tycker jag.

  Vänligen // A-M

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack!! ♥
   Åh kan det möjligtvis ha varit du som skickade den lilla koskällan till mig?? ♥
   Jag har så otroligt kaos i inkorgen på facebook så jag missar så många mail där.
   Skriv gärna en kommentar här om vad du skickade så jag får chans att tacka dig ♥
   KRAM!

   Reply
   • Anonym

    ÅHHH, så den kom fram.
    Så roligt att höra, TACK.
    Jag tyckte den passade mer hos dig än i mitt förråd.
    Kram // A-M

    Reply
   • A-M

    Hmm, nu blev det lite knas, då jag blev anonym, inte meningen.
    Ja, det var jag som sände dig en kobjällra på stickad svart sak typ.
    Vad roligt att höra att den kom fram.
    Nu skall jag in och rösta igen.
    Kram på dig Jonna och Johan.
    // A-M

    Reply
    • Jonna Post author

     Men åhhh vad glad jag blir!! Tusen, tusen TACK för bjällran. Den är så otroligt fin!!
     Så himla, himla snällt av dig att skicka den till mig. ♥
     Och vad glad jag blir att du skrev om det nu i blogginlägget så jag kunde tacka dig här. Blev verkligen så himla glad.

     KRAM ♥

     Reply
 7. Gabriella

  Ja har röstat såklart <3
  Alltid så vackra bilder ~
  Åhh men berätta gärna vart din mysiga höstliga kofta är köpt?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tusen tack!! ♥
   Hmm jag köpte koftan på Gina Tricot för kanske 3-4 år sedan, så den har hängt med ett tag.
   Kram på dig ♥

   Reply
 8. Melissa

  Fall is coming fast, here, too. Branches of colorful leaves are peaking out everywhere. Picking the last of the tomatoes and herbs in the garden.
  The land always seems more alive when there are animals on it. Love how they come when you call. I think they will miss you, too.

  Reply
 9. Hanna

  Härligt med kvigorna, så mysigt att den ena tyr sig så till dig.
  Ska bli så spännande att få se filmen sen.
  Och nu har jag lagt flera röster på dig.
  Så jag hoppas verkligen att du vinner, det är du värd.
  Kram?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack så hemskt mycket Hanna för att du röstat! Så himla snällt!! 🙂
   Kul att du ser fram emot filmen. Ska redigera den i morgon.
   KRAM ♥

   Reply
 10. Sissel

  Jeg gikk rakt inn og kjøpte filmen før helgen så jeg kan se den flere ganger. Jeg bor så fint til her i Lofoten og blir også tiltrukket av det magiske og mystiske i naturen. For meg så er det selve livet og vi har så mye å lære fra derfra. Filmen var veldig ekte. ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad kul o höra att du tyckte om filmen och att du sett den flera gånger!! ♥ Vad glad jag blir.
   Ja Lofoten är verkligen magiskt!! Jag hoppas besöka Lofoten fler gånger. Förstår att du får uppleva mycket magiska stunder i naturen där.
   Kram på dig! ♥

   Reply
 11. Therese

  Jonna, igår skulle jag rösta på dig och att jag skulle rösta på just dig var självklart, men jag frågade även mig själv om du var min inspiratör. Jag blev förvånad över svaret jag fick. Det var ett sådant starkt och tydligt JA. Du är min första inspiratör jag någonsin haft och sedan jag började läsa din blogg för cirka 3 år sen har du funnits med mig varje dag. I tankar jag haft, i beslut jag har fattat, i drömmar som jag har. Du är en sann inspiratör. Nu har jag även sett dokumentärfilmen och din äkthet får mitt hjärta att öppnas. Jag vill leva i hjärtats flöde, precis som du. Tack Jonna, för att du vågar vara dig själv.

  Jag bor själv i en mindre stad och längtar ständigt efter en djupare kontakt med naturen, där tror jag att jag kommer hitta mig själv. Du får mig att komma ännu närmre min dröm.

  <3 All kärlek till dig <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Alltså ååh…Therese….du anar nog inte hur otroligt glad och berörd jag blev av din kommentar. Wow, det känns nästan svårt att ta in att du känner så som du gör. Åhh…TACK fina du. Jag sitter med ett stort leende i hjärtat nu. Tack, tack för att du ville skriva och dela detta ♥

   All kärlek till dig med!! Kramar i massor ♥

   Reply
 12. Janusz

  Because of her spiritual inclination my mum’s simple, peasant siblings considered her odd. Instead of hanging out with them she developed a very special bond with
  a cow she had to take to a pasture every day. My mum called her a flower because of the shape of a white patch on her head. I vote for you often.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…thats just so beautiful ♥ So your mum inspired you alot in the spiritual way in life?
   My mum aswell. And also…cows are just wonderful creatures.
   Thank you so much Janusz for your votes. It means alot ♥ LOTS of love

   Reply
 13. fernando

  hello jonna, I saw the movie about your life, I really liked it very well done, congratulations, and I voted for you, greetings from afar, fernando.

  Reply
 14. Lily in Montana

  It’s obvious the friendship between you and your star is mutual. She seems so gentle – I can understand why you’ll miss her, and all of them. What an unusual coloring she has! It’s beautiful, and so distinctive. Maybe next spring there’ll be a little one just like her.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…how beautiful that you can “feel” her personality through the photos. Because yes she is really so gentle. She has something very special. Never felt that way about a cow before. I am now trying to “buy” her so that I own her, even if she will live on the farm she then will come back every summer ♥

   Reply
 15. Phantom

  The documentary was fabulous! I was very sad when it ended, since I very much enjoyed getting to see some more of your world. Northern Michigan is a gorgeous place to live, but the nature around you looks even more grand. Ohhh… the tall pines, the mossy boulders, and the mist on the waters… ♥ It was so nice to view more of your world and to learn more about you, Jonna.

  Best of luck with the Influencer contest. I cast my vote for you. Even though I am not Swedish… you as an influencer have touched me even from so far away. All that you do is beautiful ♥

  I hope you find much joy in autumn!

  -Mermaid Phantom

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you SO much for your wonderful comment. Im so glad that you watched the documentary and that you liked it so much ♥ Yes I can imagine Northern Michigan is very beautiful aswell. Would love to visit someday.

   And thank you so much for your kind words…it makes me so happy ♥
   Lots of love to you Phantom!

   Reply
 16. Lisa

  Dear Jonna, how beautiful to see you honestly care for those beautiful animals, with all your heart. I am sure that they can feel your honest intentions which draw them closer to you. Beautiful! I’ve already votes any times for you! And I will continue to do so if you keep giving us the link every time you can 🙂 you are the only blogist I’ve ever followed, and I love your stories!

  Love, Lisa

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you dear Lisa ♥ 🙂 And also thank you so much for voting for me.
   Im very glad that you like my blog, even if you have not followed any other blogs!! 🙂
   Makes me sooo happy! Sending you lots of love ♥

   Reply
 17. leif

  Kula riktigt högt så kanske Stjärna hör dej och kommer skuttande genom skogen,hon saknar nog dej också. Hon är Grundtjärns “Mamma mu”

  Reply
 18. Christiane

  What lovable sweet animals! The photos were so beautiful! I have a beloved little dog, so I know the love of an animal, but to be able to walk out into a field and feed and pet a sweet cow . . . . . . that would be heavenly. Thank you, Jonna, for sharing these photos.

  Reply
 19. Janet Doane

  I totally understand the love you feel for the heifers, and your special connection to Star… what a sweet, gentle soul. And to have them gone for so long.. the quietness… no bells, no bellows of soft mooing coming across the landscape. It is good though that they have a place to go, to winter over… it must be a very good place. I think you did a photo shoot there a year ago, yes? If it’s the farm I’m thinking of, it is so magical. We’re very excited about your Vimeo film… and look forward to watching! Vimeo has such high quality films, very artistic. It’s a perfect fit for you Jonna! Off to California for my step mother’s 80th birthday to celebrate, so will look forward to savoring your blog when we return. Much love and big hugs! ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   How beautiful that you can understand the quietness when the cows leaving the village. But yes, I am very glas aswell that they have a wonderful place to come to when the winter comes.
   Hmmm I am trying to remember if I did a blogpost about the farm last year, but I cant remember. Maybe it was somewhere else.

   And I am glad that you look forward to see the documentary. I hope you had a wonderful celebration for your step mother!
   Lots of love to you Janet ♥

   Reply
 20. Lena D

  Ljudet av en koskälla, ja det är vackert! För många år sen var min pappa och jag i Padjelanta och vandrade, en an de oförglömliga vildmarksupplevelser jag hade med mina föräldrar. En av nätterna sov vi i en fäbod, vi hade gått drygt 3,5 mil med svintunga ryggsäckar, och råkade komma förbi en fäbod där ett äldre par bodde över sommaren. De var så fina mot oss, gav oss mat och bjöd oss att sova över där. En helt magisk kväll, underbart vacker natur, vilda blommor på ängen, fjällvärlden, fäboden som såg ut som ett sagomotiv. Och så korna, fjällkor med kalvar, några getter och får. Och koskällor. Låg där på gräset och bara FANNS i detta sagolika, och lyssnade på det gamla parets berättelser. Så vackert livet kan vara! idag såg jag ett program på svt, Vildmarkstjejer, tänkte på dig när jag såg det 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh alltså….din berättelse från din vandring med din pappa, det låter helt magiskt. Vilken dröm att få komma till en fäbodvall där det fortfarande finns djur, och få bli så väl omhändertagna av de äldre paret. Åh, det låter verkligen som en saga!! Förstår att det måste varit en otroligt fin upplevelse. Tack för att du ville berätta ♥

   Och kul, måste kolla upp vad det är för program. Lät intressant! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 21. Ian

  Can we see some pictures of the cows going home on Friday ? Do they all go by trailer or some walk ? When I was a child we used to walk them along gravel roads with dogs walking behind them. I’ve just voted, good luck

  Reply
  • Jonna Post author

   Oh the cows left this day as I wrote this blogpost. Unfortunately I was not home as they took them home. But I was not sure if I wanted to see them leave. I would be to sad 🙁
   Thank you so much for voting!! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad kul! SVT hörde faktiskt av sig till mig inför det programmet.
   De ville göra ett program där han hälsade på mig och mitt liv, men jag kände inte riktigt att det passade ändå, eftersom jag liksom inte lever bortkopplat från den “vanliga” världen sådär. Men det har varit jättekul att se programmen som varit.
   Tack för länken! Hade inte sett det avsnittet. Ska bli kul o kolla! 🙂 ♥
   Kramar!

   Reply
   • Emilia

    Nämen, är det sant?! Jag hade äääääälskat att se dig i det programmet 🙂 men jag förstår såklart att du inte kan tacka ja till allt hela tiden! Särskilt inte när du kände att det inte riktigt passade.

    Ja, just det avsnittet pratade de så fint om skogen och naturen tycker jag, om att den i grunden innehåller allt vi människor behöver.

    Vill lägga till att jag är så tacksam för dig. Just nu går jag igenom en tuff behandling för psykisk ohälsa med mycket ångest och panikkänslor. Att komma in på din sida en gång om dagen och ladda batterierna med frid och ro är så läkande. Och dina tavlor är det vackraste jag vet, när jag har sparat ihop tillräckligt mycket pengar har jag bestämt att köpa en av dig! Förmodligen ska jag hänga den över mitt piano, bredvid fönstret där naturen skapar sin egen tavla. Det kommer passa fint ihop 🙂

    Kram till dig Jonna!

    Reply
 22. Christine Kalb

  Hello Jonna…just finished catching up on your blogs/ blogs and although I did already submit a vote for you I only saw today that I could vote more than once…so I voted a bunch more! Hope you win!

  greetings from Canada,
  Christine

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.