Tiden mellan natt och dag

080813

Det var efter att jag flyttade till Grundtjärn som jag förälskade mig i riktigt tidiga morgnar. Såpass mycket att det vägde tyngre än min morgontrötthet. Att tvinga mig upp ur sängen i gryningen brukar oftast resultera i de mest magiska naturupplevelser. Jag kan vara hur trött som helst, men när jag öppnar ytterdörren och kliver ut och tar mitt allra första andetag av den fuktiga, friska morgonluften så försvinner all trötthet. Istället fylls jag av energi och förväntan inför vad den vackra morgonen kommer bjuda på.
080811Den här vackra morgonen förra veckan så hälsade jag på kvigorna som trötta låg och sov i det daggvåta gräset. Några reste sig upp för att hälsa. Jag tror även de njöt av den vackra, dimmiga morgonen.
080812080810Åkte iväg en sväng över de ensliga grusvägarna. Mina absolut favoritvägar. De leder alltid till något vackert.
080814Jag kom upp på höjden och fick se solen stiga upp genom den tjocka dimman.
080815Det är verkligen något speciellt med tidiga morgnar. Ingen annan tid på dygnet bär på så mycket lugn och harmoni som just den timmen när natten övergår till morgon.
080816Jag fick känslan av att jag svävade högt upp i himlen. Blickade ner över trädtopparna och den dansade dimman.
080818Sen när solen kommit upp en bit så är det som om en annan fas tar vid. En annan slags morgonkänsla. Den råa luften och den tysta tystnaden ersätts med liv och rörelse. Svaga morgonvindar och fågelkvitter. Den nya dagen har börjat.
080819Alltid när jag är ute såhär på morgonen, så lovar jag mig själv att försöka göra det så ofta jag bara kan. Börja morgonen med solens första strålar. Även om det ibland innebär mindre timmars sömn så ger det ändå mer energi. En annan slags energi. Och att bara få börja dagen med det lugnet…med den luften och med den känslan, gör att jag påverkas positivt resten av dagen.

Vad tycker ni om tidiga morgnar? ♥

27 Kommentarer på “Tiden mellan natt och dag

 1. Magnus

  Jag har alltid varit vän med tidiga mornar, spelar ingen roll om jag ska jobba eller ej, man får mer av dagen som ju ändå går fort som den gör, och på något konstigt sätt så har tiden en tendens att gå fortare ju äldre man blir, finns säkert någon lärd person som kan förklara det där.
  När jag hör personer i min omgivning t.ex. säga – “idag sov jag till halv 11”, vad gott!, då får lag liksom lite panik, även att det inte var jag som sov halva dagen, vid den tiden har jag gjort allt som jag kan tycka är nödvändigt och resten är helt och hållet min tid..och det är ännu bättre 🙂

  Ha en fortsatt bra måndag!

  Reply
 2. Lindan

  Jag tänker så ofta att jag ska göra precis som du – ge mig ut precis innan solen går upp…Men tyvärr gör mina sömnproblem att jag inte vågar “labba” för mycket med min sömncykel….Men tidigt i somras, när jag testade något som heter sömnrestriktion, så gick jag ut tidigt tidigt. Hade packat matsäck kvällen innan, och sedan begav jag mig ner till en sjö som ligger bara 5-7 minuters promenad från stadsdelen där jag bor. Det är en “gångramp” byggd över sjön, och när man är mitt över sjön så är man helt omgiven av jätte hög vass (eller någon slags gräs..?). Där får man verkligen känslan av att vara helt ensam i hela världen! Helt underbart!!
  Så jag brukade gå över sjön, och sedan sätta mig med min medhavda frukost på en brygga. Hade jag tur såg jag bara en eller två människor..;) Sedan satt jag där, filosoferade, pratade med änderna, och ändbebisarna som simmade förbi…Det kallar jag en perfekt morgon! 🙂
  Men jag saknar den “riktiga naturen”. Att vara ensam i skogen, och det känns som om världen bara är din…<3
  Snart dags för en riktigt tidig morgon tror jag. Och med Vättern 5 minuter bort så kanske jag kan överleva skogsbristen…;) 😀

  Tack för inspirationen! 🙂 Stor kram!!

  Reply
 3. Ingela

  Men åh, precis detta upplevde jag i helgen! Jag satte klockan på fyra trots att jag är jättemorgontrött, bara för att jag ville fånga lite morgonljus för en gångs skull. Jag har aldrig sett solen gå upp förut – jag har alltid varit upptagen med nåt annat och aldrig tittat ordentligt. Vilken märklig känsla det var att bara stå där och se ljuset liksom spilla över horisonten och flyta som honung över landskapet! Jag stod också på en höjd, och det var så fint när solen bara nådde topparna i träden nedanför och inte marken. Fick definitivt mersmak!

  Dina bilder på soluppgång i dimman är fantastiska. Jag hoppas kunna fånga en sådan morgon själv någon dag!

  Reply
 4. Inger M.

  Vilka underbara bilder!
  Tom jag som är en inbiten kvällsmänniska blir sugen att gå upp tidigt för att se solen gå upp.
  Kan funka nu snart när det händer aningens senare 😉

  Reply
 5. Jojhanna

  Så underbara stämningsfulla bilder! 😀 Orkar sällan va uppe den tiden, men absolut Morgonstund har guld i mun <3

  Reply
 6. Erika

  Jag håller med dig till fullo, gryningen är verkligen magisk! Ljuset, känslan och tystnaden – allt är så underbart den tiden på dygnet 🙂

  Reply
 7. ♥Maria Alvljus♥

  Åh, vad vackert det är med tystnaden och stillheten
  innan allt vaknar till liv i naturen.
  Några kor står i dimman och följer dig med blicken,
  då dina steg på grusvägen är det enda ljud som hörs,
  annars är allt så tyst och stilla.
  Så andlöst vackert när solen sakta stiger upp
  och dagen börjar med den första fågelns ensamma kvitter
  från ett träd inne i skogen♥
  Det gör nästan ont, så vackert är det, innan dagen gryr♥

  Reply
 8. Jessica

  Håller med dig, älskar tidiga morgnar. Stiger alltid upp, oavsett hur trött jag är. Tror inte jag missar en tidig morgon i hela mitt liv ☺️

  Reply
 9. Karina

  Går upp vid fem-halv sex året runt. Bor på landet i magiska Toscana i en underbar dal! Bortskämd med soluppgångar och solnedgångar, skulle inte kunna leva utan! Just nu är jag ute med fåren. Solen har gått ner bakom kullarna men det är inte mörkt än. Underbart ljus!

  Reply
 10. Magnus

  En sådan morgon får det bli i morgon!
  Det här är sista veckan på det här årets semester och därmed sista chansen att kunna uppleva en tidig morgon ute i naturen. Mina arbetstider gör ju annars att det blir väl tufft att knalla ut sådär riktigt tidigt på morgonen.
  Tack för påminnelsen Jonna! 😀
  Stor kram!

  Reply
 11. filippa

  Åh vad härligt det ser ut Jonna! <3 Det ser magiskt ut och dina fångade ögonblick är alldeles underbara! Jag skulle så gärna vilja komma ut så här tidigt på dygnet, men är alltid så trött så jag somnar om, tråkigt nog.. Jag är en kvällsmänniska, men vill gärna uppleva den tidiga morgonen, för som någon tidigare skrev och som min mormor brukar säga -morgonstund har guld i mun! <3 Har du några tips på att riktigt dra sig upp om man är trött? : ) får jag dessutom fråga hur tidigt detta är? Kram på dig Jonna och tack för att du delar med dig av din positiva energi <3

  Reply
 12. Tomas Holmgren

  Vilken kick man får av ditt liv och dina livsval!! Förstår känslan av lugnet du känner, eller åtminstone försöker förstå den. När jag var 25 år var jag på ett behandlingshem på Svanö precis utanför Kramfors och den tiden ligger varmt i mitt hjärta även fast det var snart åtta år sedan. Jag kommer ihåg de gånger jag gick upp tidigt på morgonen för att hjälpa till att bygga en bastu tillsammans med de andra som även de bodde på ön. Vi fick lov att gå upp tidigt för vi skulle hinna städa, gå på morgonmöte och äta frukost innan vi började med bastubygget. Bastun låg intill havet och vi var där både vinter, vår och sommar. Det var helt magiskt och det var nog den känslan av total frihet och lugn som gjorde min vilsna själ hel. Att få möta naturen i total livskris fick mig att förstå att naturen är större än de problem jag hade. Naturen finns alltid kvar trots allt annat som kan försvinna från våra liv. Den känslan fick mig att förstå att livet är trots allt värt att leva.

  Din resa är otroligt imponerande eftersom du kommer från en myllrande storstad till ett liten samhälle och stortrivs, Vilket jag helt förstår att du gör! Vad är det dem säger; något om att trots att det bor 10 miljoner människor i New York så kan det vara världens ensammaste stad. Samt som du säger i en av dina videos på youtube att inte behöva tänka på vad man har på sig m.m. Det låter hur härligt som helst. Men väldigt få förunnat att som du kunna leva där ute och samtidigt ha ditt jobb där du trivs som bäst.

  One day a will do the same 🙂 Ibland kan det bli för mycket av det världsliga och tomheten kommer. Men jag vet iaf vart jag kan finna lugnet i själen. Men lycka till på er resa genom livet och fortsätt leva din dröm.

  Reply
 13. Lina

  Innan gick jag upp 03.45 för att jobba, men har nu fått lite mer humana tider och klockan ringer inte förrän 04.30 🙂
  På våren och sommaren tycker jag att det är ganska trevligt att stiga upp tidigt, dagen känns så ren och orörd då. Som att vad som helst kan hända. På vinterhalvåret tycker jag dock det är tungt. Klockan ringer och man vet att det är fyra timmar kvar tills det börjar ljusna. Då är jag inte lika positiv kan jag lova 😛

  Reply
 14. Emma

  Hej! Jag hittade för inte så länge sedan din Youtube kanal och samt denna blogg! 🙂
  När jag hörde dig kula (heter de så?) så rös jag och fick gåshud! Det var extremt vackert!
  Men i alla fall, jag är en sån som bara längtar ut i skogen så man kan känna den där underbara känslan av frihet…
  Men tyvär så bor jag mitt i centrala Stockholm instängd i en lägenhet… Varför jag inte bara går ut är för att jag bor med mina föräldrar som knappt låter mig gå någonstans längre bort är gamla stan…(Får heller inte vara ute runt kl 4 på morgonen xD ) Men varje sommar så åker vi ut till vårat landställe… Ett gammalt soldat-torp mitt ute i skogen! Ingen el, ingenting som stör… Det är bara då jag känner mig så fri och glad! Dock så har jag inte varit där mer än några veckor i år… Vilket gör mig ganska ledsen… Jag saknar det där lugnet med att vakna tidigt på morgonen och gå ut i skogen och *försöka* sjunga en trudelutt.
  Men detta år spenderar jag mitt lov framför min datorskärm varje natt och sover på dagarna….
  ungefär varje dag precis innan solen går upp sätter jag mig i min säng och tittar ut genom fönstret.
  Så, Ja! Jag gillar verkligen tidiga mornar men önskar att jag kunde uppleva dom utanför mitt fönster istället!

  Reply
 15. Perk

  Själv är jag jämt vaken mycket tidigt. Antingen på väg till jobbet, jobbar redan eller just kommit hem. Det är roligare att läsa om Jonnas tidiga morgnar än mina egna som känns ansträngda. Min favorittid är precis just nu! 01.00 i Augusti, kolsvart ute med ca 17 grader varmt och varm vind. Perfekt och avslappnat!

  Reply
 16. Fine

  I truely love them, but living in the city kind of “kills” the motivation to get up this early.
  In tree days I’ll finally be back in Sweden for two weeks and decided to get up as early as possible every day to enjoy exactly these moments and to have the most of the two weeks. 🙂
  Your pictures show me that it will be worth it every time! 🙂
  <3

  Reply
 17. maggie

  Såå underbara bilder som vanligt!
  Tidig gryning är också min favorittid på dygnet, det är något aldeles speciellt och det är precis så som du beskriver.
  Du beskriver så bra!
  Varför inte ge ut en bok med dina vackra foton med text till?
  Kram!

  Reply
 18. Vardagsmagi

  Underbara bilder <3 Älskar också tidiga mornar men den senaste tiden behöver jag vilan mer än att rusa ut. Får nöja mig med att titta på dina vackra bilder istället, och de väger upp vill jag lova 🙂 Tack! Kram!

  Reply
 19. Ramona

  Så otroligt vackert <3 Jag går gärna upp tidigt hemma med, och även om jag inte går ut så är det något visst med tystnaden och lugnet som är då. Hoppas du får en fin dag, kramen 🙂

  Reply
 20. Amedei

  Vilka fantastiska bilder Jonna! Så himla bra gjort av dig att ta sats för att få vara med när morgonen vaknar. Ooo, känner att jag också vill lägga till mer sånt i mitt liv. Ljuset, dofterna, daggen och dimman är så läcker i gryning och skymning. Och det där att få vara själv med naturen. Ha en fortsatt fin dag!

  Reply
 21. Eskild

  Tidiga morgnar är fantastiska! Problemet är att sena kvällar, nätter och dagar också kan vara det. Så vill man ha lite sömn så att man kan njuta nåntingalls, så får man hitta några timmar pr dygn till sömnen, och sommartid är det faktisk en svår uppgift. Man vill ju inte sova bort livet! Men magiken med de tidiga morgnar är att det känns som att tiden står still, men att jag ändå kan röra mig fritt, känslan av att man äger allt ihop och kan göra som man vill utan störningar. Jag får mätta sömnbehovet nu när mörkret börjar bli mer påtagligt så att jag fixar en sommar till med för lite sömn! 🙂

  Reply
 22. Rebecka

  De här bilderna är så fantastiska! Alla dina inlägg för mig verkligen tillbaka till min uppväxt i Hälsingland. Tidiga mornar är helt fantastiska inne i stan också, men det är på ett annat sätt.

  Reply
 23. Madelen

  Åh jag känner hur bilderna blir verklighet på nåt sätt.Jag älskar åxå tidiga mornar o har turen att vakna av mig själv o går ut å sätter mig på trappen dricker kaffe o tittar ut över ängarna.Jag håller med dig om att man får energi av dessa tidiga timmar.Fantastiska bilder återigen Jonna💚

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.