I ett hav av eldört

Igår kväll åkte jag ut för att uppleva sensommarkvällen vid lite olika vackra platser. Bland annat åkte jag till det här fältet där miljoner mjölkörter slagit ut. Här brukar det varje sommar bli som ett stort rosa hav av blommor och jag bara älskar känslan av att befinna mig mitt i det. Bland surrande humlor och små flygande frön som färdas med sommarvindarna från de blommor som blommat ut.
På engelska kallas blomman fire weed. Jag tycker det låter så vackert.
Eldört.
080502080505Det är något speciellt med denna sommaren. Det har varit ovanligt mycket blommor överallt. På ängarna, i dikena och vid kalhyggen. Speciellt dessa blommor har blommat upp precis överallt. Men jag tycker de är så vackra. De ger mig känslan av norrländsk sommar.
Efter att de blommat klart så öppnas kapslarna upp med bomullsliknande frön som flyger med vinden. Ungefär som maskrosorna gör.
Speciellt i slutet av sommaren och vid tidig höst kan man se dessa flyga omkring lite överallt. Det är fascinerande…för en enda planta kan sprida 80 000 frön.
080503080504080506Sensommarens färger. Så vackert.
080501Det är kvällar som dessa som ger mig så mycket kraft och glädje. Bara få vara ute i naturen med min kamera och ta in allt det vackra. Förmedla vidare och berätta om upplevelser och platser. Om det inte vore för myggen hade jag kunnat sitta här i flera timmar och se kvällen förvandlas till natt. Se hur färgerna och ljuset skiftar för varje minut.

Nu är det fredag och ikväll tänkte jag och Johan åka ner till Urkultsfestivalen en sväng och kolla läget lite. Den är ju i Näsåker, bara tre mil härifrån. Jag har ju tidigare år jobbat på “Sigges camping” där och varit med från festivalens början tills att sista tältet slagits ner. Det är en häftig känsla på något vis, och se hur lilla Näsåker växer till liv och bubblar av musik, dans och folk. Men i år har jag fått prioritera bort festivalen eftersom det är så mycket annat just nu. Igår vid midnatt när det var den stora invigningen, eldnatten, så satt jag istället inne i ateljén och påbörjade en ny tavla till sommarens kollektion som ska ställas ut i Norrköping i september. Men jag riktigt myste där inne av tanken på att tusentals människor just nu fick bevittna något riktigt vackert och häftigt, medan jag satt inne i min värld av färger och försökte måla känslan av ett fält med mjölkörter.
Eldörter.

Vill passa på att önska er alla en fantastiskt fin helg. Och nu i helgen ska jag svara på alla kommentarer på de senaste inläggen som jag inte hunnit gjort i veckan. TACK för allt fint ni skriver. Ni berör mig i hjärtat varje dag ♥
Kram på er!

96 Kommentarer på “I ett hav av eldört

 1. Inga

  Ha en fin heLG ni där i Grundtjärn. Du och Johan. ? jag läser dina rader varje dag. Och tittar på dina vackra bilder. Kram till er båda. ? ❤

  Reply
 2. Lindan

  Vilka härliga bilder Jonnan! 🙂 Precis vad jag behövde, efter en lite tråkig incident nu i eftermiddags. Jag har sagt det förr, men säger det igen – det är som balsam för själen att få ta del av din värld..blir ALLTID på så bra humör! Du ger så mycket HOPP!! När världen ibland känns hopplös, så behöver man bara gå in här för att tillvaron plötsligt ska kännas lite ljusare… <3
  Tack tack tack för allt fint och vackert du förmedlar! Du är bäst!! 😀

  Stor kram, och ha så mysigt på festivalen!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men fina du, vad tråkigt o höra att du varit med om en incident. Har ingen aning om vad som hänt, men jag hoppas så att allt ordnar sig och att du mår bra♥ Det värmer i hjärtat o höra att du blir på bättre humör av att komma in här i bloggen. Tack finaste du!
   STOR KRAM på dig! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Nej har inte testat. Om den funkar borde ju alla i hela norrland ha en sådan? 😀 Är det en bärbar?

   Reply
 3. Ruth i Virginia

  Precis så såg det ut på Kenai Peninsula på vägen från Anchorage
  till Homer, Alaska !!! Tjusigt !

  Reply
 4. larsleksing

  Som jag sagt så många gånger förr så får du till det med både ord och bild, det är fantastiskt att gå in här hos dig och få se och läsa allt det vackra du förmedlar. Ha nu en fantastiskt kul kväll och helg.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tusen tack!! Blir så glad för dina fina ord!! Hoppas du hade en jättefin helg!
   Kram på dig ♥

   Reply
 5. Luna

  Beautiful colours, would love to come and visit Sweden with my family and see the northerlight as well, have a great weekend?

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you! Yes I really hope you can come visit Sweden some day, and see the magical northern lights 🙂 ♥

   Reply
 6. leif

  Ja! den vackra blomman har jag träffat på när jag på gamla stigar vandrat. Den har dom tråkiga karlhyggena i festskrud förvandlat.
  Färgen passar dig så, njut av sensommaren känn blommans språk den vill till dig nå.
  Strunta i myggen den endast ditt blod vill nå.
  Då bidrar du till naturen fåglarna blir glada, dom vill små myggbarn till skrovmål få.

  Hej på dej

  Reply
 7. Sonja i Norr

  En tant berättade för mej att när Almyschen, ok, Mjölkört da´ 😉 slagit ut ända upp i toppen – då är hallonen mogna. Det stämmer!

  Reply
 8. Kayla

  When I read your blogs I get this feeling of passion, appreciation and sadness at the same time. Sadness not because of you but because of how much I can feel my soul longing to get out of a busy city and somewhere I can be content. I want to also hear the sounds of nature. I want to observe, learn and be apart of it. I feel stuck here. I am stuck here. I feel like I am slowly dying inside every day. I truly admire you and maybe in my second life I will be somewhere where I am truly happy. Your blogs give me an escape, even if it’s just for a few moments. Thank you for giving me a moment content.

  Reply
  • Jonna Post author

   Awww…your words really touched me. Thank you for being so honest with your feelings. But it hurts so much to hear that you feel stuck and that you see no chance to have that life THIS life. I hope you will find a way.
   Sending lots of love to you! ♥

   Reply
 9. Birgitta Winblad

  Men åhh, har du utställning i Norrköping? Det ligger ju nästgårds 🙂 från Söderköping. Var och när?

  Reply
 10. Madelen

  Vi här i Bohuslän kall den rallare och även rävrumpa.Kärt barn många namn. Fantastiska fina bilder du tar:)

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja den har många namn den blomman. Men rävrumpa hade jag aldrig hört förut 😀 ♥
   Å tack så mycket! 🙂 Kramar!

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men gud vilken fin bild du tagit på fältet med mjölkört! Ser så intensivt lila och rosa ut. Suuuuperfint! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack för tipset! Skulle vara spännande o se vad det smakar som 😀
   Kram på dig ♥

   Reply
 11. Per Asp Bölen Junsele

  Blommorna du har runt dig kallas också Rallarros och här i Ångermanland säger man Alamook grisar älskar denna blomma

  Reply
  • Jonna Post author

   Oj Alamook hade jag aldrig hört! Men rallarros hör jag väldigt mycket 🙂
   Kul att grisarna gillar den 😀 ♥

   Reply
 12. Emschen

  Rallarros/Rävarumpa är en vacker blomma som alltid får mig att tänka på farfar.
  Jag känner också sådan stor kärlek för den svenska naturen, jag älskar vårt land och har ingen längtan bort alls. Iaf inte på sommaren, jag vill inte missa den svenska sommaren för den är vackrast av alla!
  Idag har vi varit ute med båten på sjön, flera timmar. Det är så otroligt att vi har möjligheten att visa naturen för barnen, jag skulle aldrig kunna bo i stan för det är i naturen jag hämtar min kraft och energi.

  Vackra bilder som alltid!
  Och stort grattis till förlovningen! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jag håller med dig, den svenska naturen och sommaren är helt magiskt! Vill inte heller missa en sekund av den.
   Låter underbart med en båttur ut på sjön. Jaa tänk vad värdefullt det är för barn att få uppleva sådant. Det är verkligen inte alla som får det idag…
   Kram på dig! Och tack så jättemycket ♥

   Reply
 13. Eskild

  “Kärt barn har många namn”. Det gäller även denna sköna blomma som signalerar sommarns reträt. Blomman benämnas med en mångfald av namn på alla de nordiska språk som ett tecken på dens betydelse för vi som bebor dessa höga breddgrader. För mig förknippas rallarrosen med passagen av högsommarjuli och ankomsten av augusti med eventuella löften om kortare perioder med varma dagar innan september säger ifrån och påbörjar hösten på riktigt. De fjuniga rester av blomman står länge som en påminnelse om sommarn som var. Jag gillar denna blomma mycket!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vilken vacker beskrivning av denna blomma. Du fick verkligen med allt i dessa meningar ♥

   Reply
 14. Tea

  Min favoritblomma! Jag är van att kalla den rallarros. Jag blir alldeles lycklig när jag ser hela fält med bara den färgen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så kul att du tycker om den också! Ja rallarros är det vanligaste namnet jag gör också ♥

   Reply
 15. :D

  Finfina bilder
  Växten har många namn enligt wikipedia typ fästmöpiska 🙂

  Fire water har man hört talas om från cowboys o indian filmer.
  Fire weed låter som nått dom skulle kunna ha i typ fredspipan?

  På dessa festivaler finns säkert nån kis som typ!
  “psst tjacka Fire weed beska saker serru o hög halt av vitamin C”

  Bara 3 mil då kan ni nästa Jonna dit 😉
  http://www.slangopedia.se/ordlista/?ord=jonna
  Ha en fin helg

  Reply
  • Jonna Post author

   Oj fästmöpiska har jag då aldrig hört 😀

   Haha men va?! Betyder Jonna cykla? Det var väldans kul o få reda på.
   Du kommer alltid med så mycket intressant information! 😀
   Kram ♥

   Reply
 16. Maya

  Ja, älskar dem! De kallas ju även Rallarros och det tycker jag är jättevackert! Och man kan göra väldigt god och vacker saft på dem, på ungefär samma sätt som man gör flädersaft! Bara ett litet tips 😉 Puss och kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack för tipset! Skulle vara jättekul att smaka på saft av rallarrosor. Känns inte som de luktar/smakar så mycket, men de gör det ju antagligen då om man kan göra både saft och marmelad 🙂 Måste prova detta!
   Kram på dig! ♥

   Reply
 17. Annika

  Hej Jonna! Kommer inte ihåg om jag kommenterat förr, har inte följt din blogg i mer än några månader, men nu vill jag bara säga: dina naturbilder är ta mig tusan bland de vackraste illustrationer av svensk natur jag sett! Jag har nyligen flyttat från Skandinavien till varmare breddgrader och är nöjd med det, men dina bilder får mig att längta tillbaka, i alla fall lite. Och minnas de där känslorna jag brukade få när jag var liten och stod på nån höjd någonstans och såg ut över granskogar eller fält. Då brukade jag fantisera om hur det skulle vara att hel plötslig befinna sig där vid horisonten, mitt i skogen, mitt bland ingenting och långt från allt. Minns att jag tyckte det var en häftig känsla, så tack för det.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh..TACK Annika. Din kommentar gav mig ett stort leende på läpparna. Åh så glad jag blir att du tycker om mina naturbilder!
   Och det värmer så o höra att de får dig att minnas och längta tillbaks till naturupplevelserna när du var liten. Tack snälla för dina fina ord! ♥ Kramar!

   Reply
 18. Magnus

  Där var en och annan “rävaromp”! Dom verkar trivas lite överallt. Både på hyggen uppe hos dig och mitt inne i min vresroshäck här ner. 😀
  Vackra är dom hur som helst, och i det ljuset son du hade när du tog dom här bilderna blev dom bara ännu finare. Du är helt klart en väldans duktig fotograf Jonna!
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha rävaromp! VIlket roligt namn 🙂
   VAd kul att den även växer hos dig! Jag fick för mig att den växte mest på nordligare breddgrader 😀
   Ja de är verkligen vackra! Och tack så jättemycket, så glad att du tycker om bilderna.
   Stor kram på dig! ♥

   Reply
   • Eskild

    Gederams på danska, så den finns även runt 55’de breddgrad ~Skåne.
    Det verkar som att den finns överallt från Grönland till Nordafrika, från öst till väst (ursäkta mitt danska nu):
    Gederams (Chamerion) (kælenavn rævehale) er en lille slægt med 4 arter, som er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Centralasien, Østasien, Nordamerika (herunder Grønland) og i Europa. Det er opretvoksende, ofte bestanddannende, flerårige urter. Stænglerne er enlige eller svagt forgrenede, let behårede med kirtelhår. Bladene er skruestillede. Blomsterne er samlet i enkle stande (aks eller klaser), og de enkelte blomster er 4-tallige og svagt uregelmæssige med rosenrøde eller hvide kronblade. Frugterne er aflange kapsler med talrige, langhårede frø

    Reply
 19. Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

  Den där växten är verkligen vacker och likaså sensommarfärgerna precis som du skriver.
  Jag har mest hört namnet rallarros på den blomman, hörde att rallare (de som jobbade vid järnvägarna) plockade med sig den blomman hem till sina fruar istället för rosor då de inte hade råd/tillgång till rosor. Och rallarrosen växte ofta där de jobbade. Så det var rallarens ros till hustrun 😛

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…men vilken fin historia du berättade om varför den heter rallarros! SÅ himla gulligt ju ♥
   Nu kändes plötsligt det namnet väldigt fint. Kram på dig!! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Oj jasså?? Wow vad mycket jag lär mig om denna blomman nu.
   Tusen tack för tipset! 😀 ♥ Kram!

   Reply
 20. Katta - Bucketlife

  Så vackert! Vi har såna utanför ladan på vår gård i Dalarna och pappa berättade att de kallas rallarrosor där och att de är väldigt populära bland många djur, inte minst älgar. De är tydligen väldigt smarriga för skogens befolkning. Dessutom väldigt vackra!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad kul o höra att älgarna gillar dom 🙂 Det hade jag ingen aning om 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 21. Letti

  Efter den stora skogsbranden i Västmanland för två år sedan lyser nu dessa rosa rallarrosor i flera nyanser av rött, men på en del ställen är de helt vita. Har ej någonsin sett något liknande, mitt i det röda fanns en del helt vita.

  Reply
  • Jonna Post author

   Oj vad märkligt med alldeles vita blommor. Det skulle vara häftigt att se. Kan tänka mig att det är väldigt vackert med alla blommor som nu växer upp efter branden. Som något fint mitt i allt det tragiska ♥

   Reply
 22. Janet Doane

  Oh my… running through the fields of wild flowers… the color, the beauty, the awesome seeds of life creating more life… I cannot even begin to fully express with you how deeply I feel from your posts. They are like teachers, to help me to see how to live with vitality and joy after many years of not being well. To finally be coming back alive myself, and to see your joyous expression. Thank you, thank you, thank you!

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…Janet…your comments always just go right to my heart. Thank you so much for this. It almost brings tears in my eyes.
   And it makes me so happy to hear that you feel so much good feelings from reading my posts.
   THANK YOU!! ♥♥♥

   Reply
 23. Lars 8463

  En mycket speciell sommar.
  Där kärleksörten blommar.
  Lyser blodröd på ordfälten.
  Öppnar sin känslokapsel.
  Släpper ut sina Kärleksfrön
  som sprids i cyberrymden.
  Kärleksfrön som landar mjukt
  i människors sinnen
  och hjärtan.
  Frön som slår rot
  och börjar växa.
  En mycket speciell sommar
  En Johan sommar

  Jag är glad att du finns

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh, och jag är glad att DU finns!
   Du ser världen och allt runt omkring dig på ett väldigt speciellt sätt. Så fint ♥
   Tack för att jag får ta del av det fina du skriver.
   Kramar ♥

   Reply
 24. Birgitta

  Så sköna bilder! så härligt när man tom kan njuta av en “igenvuxen” äng som lyser upp sensommarsolen. Du lyckas verkligen fånga allt fint i naturen i dina bilder✨

  Reply
 25. Gunilla

  Rallarrosen är vacker på sitt vilda sätt.
  När jag var ung (och mycket influerad av Kulla-Gulla och gamla Sverige)
  funderade jag på att det måste gå att använda rallarrosens mjuka fjun till att stoppa
  kuddar med, kanske t o m göra tyg av : )
  Borde väl funka, eller?

  Reply
  • Jonna Post author

   Vilken rolig tanke! Ja det borde säkert funka 🙂 Det är ju mjukt som bombull 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 26. Jennifer

  Vilka fantastiska färger! Helt underbara bilder som alltid, du får dem så magiska! Även jag stämmer in i hyllningskören till dessa vackra blommor. Också här långt nere i Skåne har de blommat rikligt i år och jag blir lika lycklig varje gång jag kör förbi ett litet “hav” av Rallarrosor längs vägen. 🙂 Speciellt i kvällssolen är de helt trollbindande. Jag är mycket nyfiken på att få se din nya kollektion av tavlor också! Du är verkligen en helt fantastiskt duktig och inspirerande konstnär! Jag älskar dina tavlor! <3 Och som många andra sagt före mig: Din blogg är verkligen balsam för själen. Vacker för ögat, sinnet och hjärtat.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ååh vilken härlig kommentar som spirar av glädje 🙂 Så fint att du också känner samma glädje över att se stora hav av rallarrosor. Förstår precis vad du menar med att det är alldeles trollbindande i kvällssolen. De riktigt lyser om dom då.
   Och åhh gud vad glad jag blir att du tycker om mina tavlor. Det värmer verkligen! ♥ Tusen tack för alla dina jättefina ord. Blev så himla glad så du anar inte 🙂 Kramar ! ♥

   Reply
 27. Katarina-Cinnamon

  De är så vackra Mjölkörten, eller som vi säger här; Rallarros. När den blommat ut då är sommaren slut, det är fantastiskt att se hur den blommar under sommarens gång. Så när Rallarrosen har blommor till halva stjälken då har halva sommaren gått.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jaa det är sant. Man kan liksom mäta sommaren med den blomman. När de sista blommorna är kvar på toppen då är det inte mycket kvar av sommaren. Kramar!! ♥

   Reply
 28. Monica

  Så vackra foton, som tavlor de med! Och visst är det fint när mjölkörten blommar i sådan mängd, varit fler än någonsin i år, ja mycket denna sommar av alla blommor som du säger. Hör till våra 14 överlevnadsväxter i nödtider, knopparna är C-vitaminrika, bladen kan göras te på och görs så i andra länder och stjälken ska helst skalas bort en bit av, rostas, kokas och sen ätas, är proteinrik så vi överlever:-), ha det så fint!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tusen tack för den intressanta informationen. Hade ingen aning om att det fanns 14 överlevnadsväxter. Skulle verkligen vilja lära mig dessa. Och vad roligt att denna blomman tillhör en av dom 🙂
   Tack för att du delade med dig ♥ Kramar

   Reply
 29. Jonna Post author

  Åhh men tack så jättemycket för dina fina ord. Är så glad att du känner så ♥
  Och åhh jag kan tänka mig att det fanns mycket roligt att undersöka på den ensliga gården. HAr alltid älskat att hitta gamla halvrivna hus och uthus. Det är så spännande…och samtidigt så mycket frågor om en tid som inte längre finns.
  Kram på dig ♥

  Reply
 30. Sue

  Dear Jonna,
  In England it’s called Rosebay willowherb, a beautiful plant that often grows by roadsides – sadly people often see it as a weed, but as others have mentioned it certainly has uses, medicinal and culinary. Love the swedish name though, Eldort, makes it sound ancient and elflike, standing tall, waving in the northern sunlight, casting magic!! Beautiful pictures, thank you for sharing!!?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.