Torneträsk

Jag fick ett starkt välkomnande av Torneträsk ikväll, med kraftiga fjällvindar och moln så nära marken att jag nästan trodde de skulle fastna i mitt hår. Mitt i det dramatiska landskapet med mörka fjäll, vita fjälltoppar och tunga moln, så sprack himlen upp och solens strålar föll mjukt på några särskilt utvalda platser.
052415Torneträsk, nu är jag här. Som jag längtat!
052416Har ni hört ljudet av smältande isar någon gång? Det låter som om någon krossar glas, fast på det mest försiktiga vis. Som att krossa glas och samtidigt försöka vara så tyst man bara kan. Så låter Torneträsk nu.
052518

Som ni säker förstår, så har jag nu nått Abisko. Och jag har haft sådan himla tur och fått ett jättefint boende här. Jag trodde jag skulle sova ännu en natt i baksätet på bilen, men istället sitter jag i en soffa i en varm, timmerklädd lägenhet med utsikt över Torneträsk. Berättar mer om det i morgon. Nu ska jag ta ett efterlängtat bad och sedan sova. Godnatt på er! Eller godmorgon till er som ser detta i morgon ♥

67 Kommentarer på “Torneträsk

 1. Jojhanna

  Känner igen det speciella ljudet av sjöis som klirrande smälter o krossas, hörde det för några veckor sen.,, Ett av naturens under 🙂 gonatt!

  Reply
 2. Margaretha

  Alltså dina bilder är magiska ….ja fick samma magiska känsla då jag såg John Baurs målningar av Tuvstarr då jag va liten , tänkte på det då du är vid dessa härliga vida vidder. Ser fram emot dina fina bilder på din resa !!!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh tack!! Blir så himla glad att du känner så! Att du upplever samma magiska känsla som när du tittade på John Bauers målningar när du var liten. Det gör mig glad. Och förstår precis vad du menar. Känner samma känsla för hans konst.
   Tack för dina fina ord ♥

   Reply
 3. Bill

  Your pictures at Abisko are so real – they almost look like I am looking at a video. So beautiful. Thanks you for this journey and carrying so many of us with you.

  Reply
 4. Peer

  Så vakkert og levende du skildrer inntrykkene og følelsene! Å, som jeg misunner deg?! Landskapet er til å miste pusten av!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Peer!! 😀 ♥ Ja man tappar verkligen andan av att se allt det vackra här. Otroligt magiskt ställe! ♥

   Reply
 5. Henry

  Vilken dramatisk, stora landskap, där du kan ta oss!!
  Jag tar ett djupt andetag… 🙂
  Tack Jonna för din imponerande bilder.

  Reply
 6. Mirella

  Läste igenom kommentarerna och skakar mest på huvudet. Funderar på hur de själva skulle reagera om chefen kom in och sa att nu ska ni jobba gratis i minst en månad kanske flera. Men självklart fortfarande vara på topphumör, vara kreativ och en riktig teamplayer så kollegerna blir glada. Det är väl först då vi kan börja diskutera saken eller? När personen som sitter och tittar (via bloggen) på en annan som jobbar gratis under en längre tid gör samma sak. Men låt oss vara snälla och så säger vi en vecka bara. Det är väl rimligt att gå till jobbet en vecka utan betalt?
  Du gör ett fantastiskt jobb Jonna.
  Mirella
  http://Www.livetmedhund.se

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Mirella för dina kloka tankar och för att du delade med dig från det perspektivet.
   Blev glad för din kommentar ♥ Kram på dig!!

   Reply
 7. Ingela

  Ja, det är synd att människor tar ut det onda i sitt inre på dig, och på andra. Alla behövs, men vi kan ju ha olika uppgifter här i livet. Att sprida det vackra som når många kan inte vara fel.Stor Kram.

  Reply
 8. Magnus

  Det där är verkligen en vacker och stoslagen plats! Satt ganska länge nere vid stranden, trots myggen och knotten, när jag var där -03 och bara sög i mig av vyerna. Vill åka upp igen och stanna i några dagar så jag hinner göra några dagsvandringar i omgivningarna.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så fint att du suttit där på den stranden!! Kan tänka mig att du längtar till att få åka upp igen! 🙂
   Stor kram ♥

   Reply
 9. Maggie

  Hoppas molnen lättar så att du kan fota hur otroligt vackert det är där! Underbart att följa din resa! Härligt hur du alltid lyckas placera dig själv i bilden så bra!
  Klassisk Jonnabild!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja jag hoppas verkligen att molnen lättar så jag får se lapporten!! Och midnattssolen 🙂
   Och tack, så glad att du gillar bilderna. Kram på dig!! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Hanna!! ♥ Glad o höra det! Hoppas du får chansen att göra det.
   Kram på dig!

   Reply
 10. Lindan

  Fantastiska bilder, som vanligt. Och du är så himla duktig på att beskriva händelser, tankar och skeenden. Bara älskar din beskrivning av smältande isar – “Som att krossa glas och samtidigt försöka vara så tyst man bara kan”. Genialt! 😀 <3
  Skönt att du slapp sova i bilen igen! Lät ju faktiskt mysigare med en varm lägenhet! I alla fall som kontrast till ett par nätter i bilen! 😉
  Shit, jag är så dålig på att veta vad olika orter ligger. Tror jag ska kika in på en karta, så jag hajar lite bättre vart du är, och varit! 🙂 (så får jag en geografikurs på köpet! 😉 )
  Du har aldrig funderat på, eller längtat efter, att dra söderut istället? Finns ju så sjukt mkt vackra platser där med! (du kanske kan få låna något annat bilmärke och dra däråt…? 😉

  Hoppas du får en alldeles strålande dag, med fler starka naturupplevelser och fantastiska vyer!! Kör försiktigt!! KRAAAM!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Lindan. Älskar dina härliga kommentarer som alltid sprudlar av positiv energi!! 🙂
   Jag är faktiskt också väldigt dålig på geografi, så denna resan har varit väldigt bra på det viset också. Har fått mer förståelse hur Norrbotten hänger ihop 🙂

   Haha va go du är. Ja de vore roligt att dra söderut också!! Får hoppas jag gör det längre fram 🙂 Kan tänka mig att det finns mycket vackra platser att se neråt landet.

   Åh hoppas du också får en strålande dag!! KRAM PÅ DIG ♥

   Reply
 11. Anonym

  Jonna det är inte tillåtet att du gör dessa inlägg som du får ersättning av från Hyundai utan att det tydligt framgår i blogginläggen. ALLA! Du har endast gjort detta på ETT inlägg.

  Jag har kontaktat Skatteverket vilket dom bekräftade och det kan bli du som får böta när de har koll på detta.

  Om smygreklam:

  “När du får betalt för att skriva måste du markera bloggposten med ”reklam”, ”sponsrat innehåll”, ”i samarbete med” eller dylikt. Läsaren ska förstå att du samarbetar med och har fått ersättning av företaget. Det spelar ingen roll om det är företaget som har kontaktat dig, eller om det är du som har kontaktat företaget.”

  Gör om, gör rätt – sluta lura besökarna, sluta vilseleda.

  /Ann-Christine

  Reply
  • Loo

   Sen kan en själv ta sig en funderare hur det framförs också.
   Tvi för avundsjuka människor som inte göe annat än letar fel och påpekar det på negativa och missunnsamma sätt.

   Du är underbar och genuin Jonna. Fortsätt vara den du är och inspirerar oss <3

   Reply
  • Anonym

   Ann-Christine, Hur dum får man vara?! Det har väl framgått från första
   början att Hyndai har sponsrat Jonnas resa och att det är ett samarbete.

   Reply
  • Jonna Post author

   Ann-Christine, först och främst. Ja du har helt rätt i att man måste markera de sponsrade blogginläggen och tydligt visa att det är ett samarbete.
   Vilket jag har gjort!

   Tror du att alla mina blogginlägg denna veckan är ett samarbete med Hyundai?
   Nej. Jag har ett avtal med Hyundai att skriva TVÅ blogginlägg som ett samarbete med dom, och det är endast dessa två blogginlägg som jag får betalt för. I dessa ska jag länka till bilen och till deras sida. I blogginlägget kommer jag då även visa fler bilder på bilen och skriva lite av min upplevelse i att resa med den. Precis som jag gjorde i mitt första, och hittills ENDA sponsrade blogginlägg, detta:
   https://jonnajinton.se/en-kansla-av-frihet/

   Det andra sponsrade blogginlägget har jag inte skrivit än, men det kommer inom kort.

   Resten av blogginläggen, är inget samarbete över huvudtaget. Det är inga länkar, det är ingen reklam, det är inget jag får betalt för att göra. Det är HELT och hållet vanliga, privata blogginlägg med mina ord och bilder rakt från hjärtat, där jag berättar om min resa.
   Att bilen ändå syns i bilder och filmer är oundvikligt, och räknas inte som reklam. I så fall skulle jag inte ens kunna ha på mig mina kläder, eftersom jag då säkerligen skulle kunna fällas för att göra reklam för t.ex Fjällräven, eller H&M.

   Gör om. Gör rätt.
   Se till att du vet vad du pratar om innan du ger dig in att döma såhär.

   Reply
  • Maggie

   Fy skäms på dig!!
   Har du inget annat att ödsla din tid på?!
   Jag finner inga ord!!! 🙁

   Reply
   • Maggie

    Till Ann-Christine: Fy skäms på dig!!
    Har du inget annat att ödsla din tid på?!
    Jag finner inga ord!!! 🙁
    Den svenska missunnsamheten i ett nötskal!

    Reply
  • :D

   Hej Ann-Christine
   Här är min förklaring som bloggläsare till smygreklam givetvis är beklagligt att många använder smygreklam.
   Om Jonna nämnt “i detta inlägg” att t.ex “Vilken tur att jag har denna bil(märke)som tagit mig säkert till Torneträsk”
   Då hade de varit dold reklam men nu är fordonet ej nämnt i detta inlägg.
   Men skulle det stå “Men åå! skulle gärna sova hela livet i denna underbara bil” då kanske det skulle dömas som dold reklam.

   Och det som Jonna nämner om kläder m.m stämmer
   För hur skulle det se ut om “Naken vandraren Jonna Jinton sklidrar sin resa i norr på 258 bitar näver och upphittade kolbitar.
   Då är fråga hur fick hon loss nävret (knivmärke) och är det grillkol vilket märke 😉

   En hel vetenskap det där!

   Reply
  • Hanna

   Vilket otroligt trist liv du verkar leva om du går så långt för att göra livet surt för andra! Vi som läser Jonnas blogg vet mycket väl att hon gör reklam för Hyundai.
   Vad är du ute efter? Knappast “lagriktighet”, snarare att få andra att må lika dåligt som du. Riktigt ledsamt!
   Se till dig själv och försök leva ditt eget liv på ett bra och meningsfullt sätt istället för att spy galla på andras.

   Reply
 12. Anonym

  Men hur hur hur orkar man vara så ogin som du är Ann-Christine???? El tror du verkligen att du gör världen en tjänst nu??? Jag ryser när jag tänker på att människor som du finns. Gömmer er bakom er kappa av självrättfärdighet…

  Finns det någon därute som läser här som inte ännu har förstått att hela denna resa är ett sponsrat inlägg via Hyundai???? Kanske bara du då!

  Reply
 13. Ulf

  Det där ljudet av is hör man inte så ofta. Låter nästan som ett sånt vindspel, men mycket sprödare.

  Reply
  • Jonna Post author

   Jaa..fint beskrivning! ♥ Har aldrig hört det ljudet i Grundtjärn. Det är liksom maffigare isar här som blir som glasbitar nästan.

   Reply
  • Jonna Post author

   Oh really??! Does it looks like this where you live?
   Oh and btw, so happy to hear from you again Stu! I have been wondering where you are 🙂
   Have a LOVELY day! ♥

   Reply
 14. Luna

  This negativity from some people really starts to irritate me. I would say mind your own business, and stop reading Jonna’s blog if you can’t handle it. Keep up the good work Jonna, just love it?Luna.

  Reply
  • Jonna Post author

   Wow, thank you so much Luna for this!! Im so glad you understand, and that you like what I do.
   Thank you! ♥ Have a wonderful day! ♥

   Reply
   • Patty

    I agree with Luna. I love your pictures Jonna, and I love your free spirit. You are a big inspiration for me !!!
    I look forward to viewing all your pictures and posts.

    Reply
 15. E

  Hej du! Jag läste förut att du tänkte skaffa en hundgård till hundarna, och ville bara säga att trots att Nanook och Danny iblant river upp saker i hemmet osv så vill dom ha närhet, inte sova borta från dig och Johan vilka är deras största förebilder 🙁 Tänk på alla mysiga och trygga nätter du och Nanook haft!

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej E! 🙂
   Ja det stämmer att vi ska bygga en hundgård. Men självklart inte för att hundarna ska behöva sova där ute. Mer för att de inte ska behöva sitta utomhus utan tak när de är ute på gården, och för att vi ska kunna lämna dom i hundgården medan vi är borta istället för att lämna dom i köket (där de river saker och hittar massa gott att äta).
   Hundgården kommer bli jättefin. Gott om utrymme och till och med ett litet uppvärmt hus där de kan ligga och mysa om de är lite kallt ute. Så de kommer nog bli jätteglada när de får sin hundgård! 🙂
   Men tack för din omtanke, förstår hur du tänker. Men självklart ska hundarna få sova inne med oss 🙂 ♥

   Reply
 16. Madde

  Usch vilka missunnsamma människor det finns, låt inte dem förstöra din resa!
  Du har klart och tydligt förmedlat att resan är ett samarbete. Blir det några bekymmer så hör av dig så hjälper jag dig (är jurist) (självklart kostnadsfritt) 🙂
  Ha det riktigt härligt nu och tack för att du låter oss följa med på resan 🙂
  Kram 🙂

  Reply
 17. Yvonne

  Hur i all världen tänker människan som ringt Skattemyndigheten. I denna blogg framgår det klart och tydligt vad som är sponsrat, har hon inte sett andra som öser ut smygreklam hela tiden och får gåvor titt som tätt. Låt Jonna och oss njuta av denna resa. Jobbar själv med reklam och jag kan säga att Jonna är ett föredöme på hur man skall tala om vad som är sponsrat.

  Reply
 18. Birgitta

  Tack för en ny fin naturbeskrivning! läser med förfäran en del av kommentarerna och fasar för om även kommentarer
  kan tolkas som smygreklam? Om jag tex skriver besök ett visst vandrarhem och uttrycker att det är bra, mysigt, rent eller bra service är det smygreklam då??? Nej fortsätt med dina fina skildringar och bildbevis på din egen drömresa. Den som vill veta nåt om bilar får väl kontakta bilfirmor som Säljer!!ha en fin fortsättning på resan?✨???

  Reply
 19. Sofia

  Vilken resa! Så häftigt att du får göra detta samarbete, det måste kännas stort?
  Jag är väldigt tacksam att du har gjort denna resa och speglat den i dina otroligt välformulerade texter, magiska bilder och vackra videobloggar. Det gör att vi som inte kan åka på såna resor ändå får uppleva det genom dig, Tack!

  Det skulle vara roligt om du kanske ville göra en “karta” eller rada upp dom platser du besökt i ett blogginlägg så man själv får lite inspiration. Tex platserna du rekomenderar, om något inte var så “häftigt” som du förväntade dig osv även dom caféer och hotell/vandrarhem du varit på, kanske det blir att upprepa sig men kan man ens skriva för mycket om något så häftigt som denna resa?
  (är så sugen att åka norrut, hittills har jag bara tagit mig en roadtrip till fjällen och norska gränsen över en helg förra sommaren häftigt det också men det håller en inte mätt på äventyr så länge 😉 )
  Kram!

  Reply
 20. Ulli

  Hej Jonna!
  Åh, hälsa Abisko!
  Jag kastade i en flaskpost i Torneträsk i juni förra året! Kanske hittar du den? 🙂
  Kram Ulli

  Reply
 21. Alexandra

  Så himla underbart det är att följa dig, din resa och ditt liv! Jag väntar med spänning på nya inlägg varje dag.. Din resa är fantastisk.. och dina bilder.. Jag tappar andan!!! Du kan verkligen konsten att fånga känslan i dina foton och din text. Fortsätt med det du gör! Vilken härlig möjlighet du fick genom detta samarbete. Kör försiktigt resten av resan!

  /Alexandra

  Reply
 22. Caroline

  Jag brukar normalt inte kommentera bloggar men din blogg är helt outstanding.Jag skulle vilja säga att man rent av blir beroende av alla dina helt underbara naturbilder.Dina fantastiska kommentarer och alltsammans. Du har helt klart den bästa bloggen av alla i hela Sveriges rike.Jag håller med Margaretha om att man upplever John Bauer om och om igen när man är inne på din blogg och du ÄR Tuvstarr så är det bara. Bry dig inte om alla avundsjuka människor dom vet inte vad dom pratar om. Fortsätt med din grej du gör ett FANTASTISKT jobb.

  Reply
 23. Emma

  Vilken fantastisk utsikt, har alltid sett mig själv som stadsmänniska men ibland börjar man ju undra.. Hoppas du får en fortsatt underbar resa! 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.