En känsla av frihet

samarbete3

052305

Det var för två månader sedan nu, som jag först fick frågan om jag ville vara med i Hyundai’s nya kampanj “Vad längtar du till?“. Jag minns det så väl. Jag höll nästan på att trilla av stolen av glädje. Samarbetet gick ut på att jag skulle få låna en helt ny Santa Fe för att ta mig till det jag längtar efter. Valet var helt fritt. Det kunde vara en känsla. En doft. Ett ljud. En upplevelse. En plats.

Min längtan var en blandning av allt det. Och från första sekund när jag jag fick frågan så visste jag åt vilket håll min längtan gick åt. Norr. Jag ville uppleva norra Sveriges vildmark. Jag längtade efter fjällvindar, öppna vidder och ljudet av smältande isar. Spegelblanka sjöar, dansande forsar och doften av karga landskap. Midnattssol och ensamma vägar genom vildmarken.
Och allra mest, längtade jag efter den där känslan. Att sätta sig i en bil och bara köra norrut. Utan mål och utan tider att passa. Möjligheten till att stanna till på alla vackra platser längs vägen. Köra genom den ljusa natten, med varmt kaffe i termosen och med radions trygga röster som sällskap. Krypa in i en sovsäck i baksätet när tröttheten gör sig påmind. Tvätta sig i en fors och sedan fortsätta köra i gryningen och aldrig riktigt veta vad som väntar härnäst. Den där känslan av total frihet.

052315Det är min fjärde dag på resande fot längs Norrbottens ensliga vägar och för varje dag som går så blir det bara mer och mer underbart. Igår eftermiddag nådde jag mitt första riktiga mål, Stora Sjöfallets Nationalpark. Trots att jag följt vägen tusen gånger på Google Earth så var det som att uppleva en annan dimension när jag fick färdas längs vägen på riktigt. Det tog mig flera timmar att bara åka några mil eftersom jag var tvungen att stanna överallt för att fota. När jag trodde att det inte kunde bli mer vackert så uppenbarade sig ännu ett fjäll vid horisonten och efter en stund satt jag med tårar i ögonen och grät en liten skvätt. Jag kände sådan lycka över att få vara här på riktigt.
052312
052302052303Att få färdas en splitterny Santa Fe har ju minst sagt satt guldkant på resan. Även om jag helt ärligt inte är någon bilfantast så har det verkligen förhöjt upplevelsen på så många vis. Eftersom jag är ensam ute i vildmarken, så har det blivit som om att bilen är mitt sällskap. Det har blivit min trygga punkt. Mitt bo. Det är där jag sover, har alla mina grejer och gömmer mig från läskiga rävar ; )

052310Att bara köra den är nog roligt, med alla tekniska funktioner som förenklar körningen. Allting känns så nytt. Så lyxigt. Den har kameror åt alla håll så när man backar ser man bilen uppifrån. Perfekt för mig som backat ner i diket en gång, om ni minns? Jag älskar hur den spelar en liten melodi varje gång jag sätter mig i bilen. Som ett litet välkomnande. Och jag älskar hur den skjuter bak stolen varje gång jag ska kliva ut. Som en gentleman som drar ut och in stolen för mig när jag ska sätta mig. Sen älskar jag hur den öppnar bakluckan av sig själv, eller när den stänger av motorn om jag stannar i några sekunder för att titta på mobilen, och sedan startar i samma sekund som jag tänkt köra. Det är som om den hela tiden är uppmärksam och känner av allt jag gör.

Och sen älskar jag känslan att köra den. Det är som att sväva fram, nästan ljudlöst. Som i ett rymdskepp. Jag har tänkt mycket de här dagarna på att jag kört långt varje dag, men ändå inte upplevt det som särskilt långt. Det går så smidigt och lätt och jag skulle kunnat köra hundra mil till, med lätthet.
052306Jag har aldrig tidigare fotat bilar. Därför blev den här resan ännu mer speciell på det sättet. En utmaning. Även om hela grejen med det här samarbetet är att jag ska dokumentera min resa med bilen och dokumentera när jag upplever det jag längtade till, så vill jag ju såklart också försöka få till några riktigt fina bilbilder. Det är helt nytt för mig och jag har aldrig ens varit intresserad av att fota fordon. Men nu plötsligt är jag helt passionerad i att fota bilen haha. Den är ju så snygg! Som en vacker modell som gör sig bra i vilka kläder man än ger den. Så jag har stannat ofta längs vägarna för att se om jag kan få till några fina bilbilder, samtidigt som jag fotat landskapet runt omkring. Två flugor i en smäll.
052318052307Jag älskar hur bilens färg smälter in i det här landskapet. Som om den är gjord i samma färgskala.
052314Trots att jag bara upplevt hälften av min resa hittills så har jag redan fått se så och uppleva så mycket mer än vad jag vågade drömma om. Att susa fram över vägar som dessa får det att pirra i magen. Jag älskar att få se övergången i när landskapen ändras efter varje mil. Och hur ljuset och tidpunkten förändrar känslan.
052319052311Jag försöker verkligen ta vara på tiden på allra bästa sätt. Jag vill inte missa en sekund av allt vackert som finns att se. I natt var jag ute och körde längs vägarna här vid Stora Sjöfallets nationalpark. Jag hade hoppats på lite vackert midnattsljus och att fota solen när den var på vägg upp mellan bergen, men tyvärr var det molnigt. Men det konstiga är att jag knappt bryr mig om vilket väder det är. Självklart hoppas jag på sol, men det är något mäktigt med de karga färgerna som skapas av en molnig natt med midnattsljus. Vädret lever sitt eget liv, och jag älskar det.
052309Jag klättrade upp på en liten bergstopp vid midnatt, för att se den vackra vyn över fjällen, och för att tala om för Stora Sjöfallet Nationalpark att jag är här nu.
052308

Nu fortsätter resan mot nya vidder.

117 Kommentarer på “En känsla av frihet

 1. STR

  Hey Jonna,

  jetzt kommt leider die Kehrseite des schönen Reiseberichts. Die Werbung!!!!
  An diesem Punkt klinke ich mich gerne aus!

  Reply
  • Henry

   Jag har ABSOLUT ingenting emot; att Jonna denna underbara Tour gör med reklam!!
   Tack Jonna!!! :-))
   Som vi säger i Tyskland: Die Kritiker sollen Dir den Buckel runter rutschen!
   Fritt översatt:Kritikerna bör du skjuter ner puckel! Med deras smarta prat! :-((
   Låt det vara att du inte bryr! Låt dig inte förstöra den vackra resan!
   Ingen tvingar hans kritiker, att läsa din blogg !!!
   ♥ Kram! ♥

   Reply
   • STR Stefan

    Ts Ts. Wo steckte hier Kritik? Und wie es wohl aussieht wenn ich Jonnas Buckel runterrutsche? Ts,Ts 😉

    Reply
   • STR Stefan

    Du bedankst Dich bei einem koreanischen Konzern das du beworben wirst? Danke für Werbung?
    Danke das du mir ein neues Auto ans Herz legst. Also wenn ich mit meinem Ärger darüber von der einen Seite des Pferdes gefallen bin
    (was durchaus sein kann) bist du es gerade von der anderen Seite.

    Reply
   • Katha

    Jag håller helt med, du gör ju inte tom reklam för något man inte behöver. Du gör reklam på ett sätt som tilltalar den som vill ha en bil, och så gör du det på det mest estetiska viset. Det är alltså inget fel på reklam, om den innehåller äkta känslor! Och sen vet vi ju att du är en bloggare, och så funkar bloggning helt enkelt, så finansierar sig nätet: genom reklam. Kanske inte allaärmedveten om det ännu. ❤️❤️❤️

    Reply
 2. Magnus

  Underbara bilder återigen Jonna! Du får mig att längta efter att åka norrut.
  Stor kram!

  Reply
 3. Cecilia

  Hello Jonna,
  Superb pictures as always !!!
  I love your style and universe. Great job 🙂
  However I asked myself a question on the photos of your trip in northern Sweden: is that a trip for Honda ?? Your car is really well put forward. A little bit too much for me…
  I really hope your blog will not be an advertising blog 😉

  Reply
  • STR

   Hey
   Unfortunately, there is advertising now . Everyone has to live , but it is very unfortunate . I very sorry .

   Reply
   • Cecilia

    This is sad because unfortunately the reader think more naturally than Jonna made the trip for the car and the Hyundai brand instead for herself. Even on her videos we only see her car! This too big 🙂
    I understand that it is necessary to earn money but it’s pretty hypocritical vis-à-vis the reader.

    Reply
 4. Irene

  Bilen är verkligen snygg, trist Du måste lämna tillbaka den 😉

  Nu skall jag kika på senaste filmen – ser fram emot det!

  Reply
 5. Meit

  Tror att man måste ta en tur till stora sjöfallet nationalparken. Det ser riktigt läckert ut. Var rädd om dig.

  Reply
 6. leif

  Oj va fina bilder du har tagit.
  Jag blir inspirerad.
  Jag vill också ha en Hyundai Santa Fe istället för min gamla Ford som är sur och tråkig.
  När den skall besiktigas blir den så bråkig.

  Vad blir nästa resmål

  Reply
 7. Sanna

  Det är så kul att läsa om din resa! 🙂 Och bilen är ju faktiskt riktigt snygg! Ha så kul och fortsatt lycka till med resan! Kram

  Reply
 8. Anne

  Vilka underbart vackra foton, och vilken härlig resa du gör. Det mest fantastiska är att du är en så duktig fotograf och berättare, så det känns som om jag själv gör den här resan 🙂 Jag kommer att “resa” med dig varje dag 🙂

  Kram och tack för allt fint du delar med dig !

  Reply
 9. Sandra

  Vilken bild med bilen framför den bakgrunden, verkligen en proffsig bild.

  Finns så många platser att se och uppleva. Just nu känner jag mig bara ledsen när jag tänker på nya platser, platser som mamma inte kommer få se eller höra om. Min fina älskade mamma som jag saknar henne.

  Kör lugnt. Kramar

  Reply
  • Eva

   En stor tröstekram till dig Sandra. Förstår dig så väl….men kanske din mamma är med dig på något sätt ändå..

   Reply
   • Sandra

    Tack Eva vad gullig du är.

    Ja jag tror och hoppas att mamma är det. Bara så svårt att förstå när någon älskad rycks ifrån en snabbt och oväntat (säkert svårt att förstå annars med). Min mamma var min bästa vän, jag pratade med henne flera gånger om dagen (sågs för det mesta flera gånger i veckan). Hon hade inte ens hunnit gå i pension. Jag saknar henne så otroligt mycket.

    Reply
 10. Nina

  Så himla härligt du verkar ha på din trip (njuut) skulle också vilja dra iväg på äventyr..gärna med en bekväm bil och med trevligt sällskap i form av en Jonna Jinton ☺

  Reply
 11. Adam Smith

  Fantastiska bilder Jonna! <3 Du är grym på att plåta bilar, det kommer från en som sysslat med det i 1,5 år. 😀
  Lägg inte en sekund på att bry dig om de som kritiserar samarbeten med varumärken, det är en naturlig sak att göra för en kreativ själ, det viktigaste är att du kan njuta av samarbetena på ett personligt plan. Vilket du säkerligen gör under dessa dagar! 🙂

  Reply
 12. Per Asp Bölen Junsele

  Härligt men jag är inte ett dugg avundsjuk haha jo då väldigt mycke. Hoppas du har det fint nu så du kan leva på det länge. Men skulle skriva att bilden när du går mot bilen vilken perfekt reklambild. Du kan ju kalla den ” Mot nya äventyr”

  Reply
 13. Madeleine

  Wow. Drömresemålet det! Jag har själv inga planer på att åka dit just nu men nån gång. Då står jag där på samma ställe och hälsar på fjällen.

  Reply
 14. Bodil

  Härligt att följa dig på färden…kom just på att min farbror har schaktat vägarna du åker på en gång i tiden 🙂

  Reply
 15. Lovisa

  Precis som du grät jag också en liten skvätt när jag åkte vägen mot Stora Sjöfallet förra sommaren. Nu har jag fått jobb på mina drömmars plats! Saltoluokta fjällstation. Jag måste säga att du använder din fotografiska talang oerhört bra i det här sammanhanget. Jag hade varit supernöjd om jag hade haft ett samarbete med dig!

  Hejja Jonna!

  Reply
  • Lena D

   Till Lovisa: Jag har fantastiska minnen från Saltoluokta fjällstation… Som jag längtar dit igen 🙂 Så underbart vackert! Lena D

   Reply
 16. Vivvis

  TACK för alla underbara bilder av en underbar natur Du är så duktig på att fånga alla färger och nyanser. Jag ser fram emot fortsättningen också. <3

  Reply
 17. made by mary

  Åh men så magiskt, så underbart att få följa med! Jag brukar få höra att jag “ser lite samisk ut” jag vet inte riktigt exakt vad av mig som får folk att säga så ibland, men jag blir lika glad varje gång. Kanske låter fånigt, men jag har alltid haft en längtan efter naturen, norrland, vidderna. Jag det är svårt att förklara. Men det jag försöker säga är att jag förstår hur rörd du blir och hur underbart det känns i varje cell i kroppen. Lyckan tar sig ju ändå ut i fingerspetsarna för oss högkänsliga.

  Jättefina bilder , längtar efter att få se mer!

  Stor kram

  Reply
 18. Jos

  Hur löste sig bilbekymret i Jokkmokk? Suddades det snabbt bort med hjälp av samiska trolleritricks eller någon koreansk snabbinkallad Hyundai-tekniker som efter vintertesterna inte hunnit åka hem??

  Bilderna är som vanligt urfina, utom en som är oskarp och inte håller Jonnas klass. Jag kommer så väl ihåg när några grabbar som på en söderkrog häromåret efter besök på Fotografiska diskuterade Jonna och hennes bilder. Någon undrade vem hon är,
  – En slags smartare Blondinbella från Göteborg som har flyttat upp till norrland och fotar väldans bra. (Vilket jag tror de flesta är beredd att hålla med om).

  Av en händelse åkte Blondinbella, den inte fullt så smarta från Stockholm på pumpen idag av Reklamombudsmannens opinionsnämnd pga smygreklam.
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article22871716.ab

  Därför är jag inte odelat positiv till att Hyundai visar t.o.m. Jonnas drömmar med lite list går köpa. Vad tycker Sápmi sisters om kommersiell smygreklam i norrbotten?

  Reply
  • Sanna

   Jag tror det är meningen den ska vara lite oskarp då själva grenen till höger är skarp.

   Reply
   • Evy

    Jag tror absolut att det är avsiktligt som bilden är oskarp. Kan vara så att det inte är lämpligt att visa alla mätarställningar och dylikt i klar bild. Hon får i alla fall fram den komfortabla känslan i bilen.
    Jag är väldigt glad å Jonnas vägnar att hon fått detta jobb som fotograf och reklampelare för Hyundai. Tror det är hela meningen med hennes blogg och fotograferande, just detta att få olika uppdrag. Se på alla framgångsrika idrottsmän t.ex. de blir reklampelare och sedan ramlar de stora pengarna in. Önskar verkligen att Jonna ska lyckas här i livet med sina fotografier. Och ett steg i rätt riktning är just sådan här reklamuppdrag. Och så tapetkollektionen så klart. Wow 😀

    Heja på Jonna, jag håller på dig 😀

    Reply
 19. Anonym

  Jos, när det gäller reklam så är det fullt tillåtet om man som i Jonnas
  fall skriver att det är i samarbete med Hyndai.

  Reply
 20. Gammelmor utanför Paris

  Tack, kära Jonna, för att jag fâr resa med dig upp i norr se allt det vackra i naturen och andas ren luft. ! Jag sitter osynlig i baksätet och myser 🙂 kollar in rävarna och stora vargen, som är min vän…:) Du har blivit en duktig affärskvinna sen du lämnade Stampen i Göteborg och satte kursen pâ Grundtjärn sâ självklart. Man skall nog lyssna till sitt kall.
  Kramar i massor till er alla i Grundtjärn, som förgyllt vâra liv och skapat minnen för livet ! Din duktiga mamma och Tage sâ klart 🙂

  Reply
 21. Jos

  Anon
  Vad som är tillåtet säger intet om äktheten i Jonnas fina bilder och syn på tillvaron i norrland. Samma retorik använder Åkessons svärmor, hon gör det bara för hon kan och det är tillåtet. Tål Jonnas äkthet urholkas?

  Reply
  • Anonym

   Men låt Jonna njuta av sin resa, den är hon verkligen värd och blanda
   inte in SD, det räcker med hatet mot dom!

   Reply
 22. leif

  Jag blir aldrig påverkad av reklam, men en sån bil! vafaan……skulle man vilja ratta i staan…….

  Reply
 23. Ulf

  Har flera gånger börjat fjällturer i Ritsem, väldigt fin båtresa över sjön. Men båten har inte börjat gå för säsongen ännu.
  Kul att du gillar bilen, alltid roligt att köra en ny bil.

  Reply
 24. Katarzyńska

  Hej Jonna!

  Det är svårt att skriva till dig här utan att bli attackerad av dina besökare. Lite synd. Det är ju dig man vill skriva till. Vill att Du ska svara inte andra. Det blir så fånigt att man inte får ha någon kritik.

  Hursom tycker jag det är lite väl mastigt med all denna reklam och att du har det så lätt för dig att bara bli betalad hur mycket som helst sen bara köra runt och leva livet.

  Själv jobbar jag inom vården och räddar liv dagligen men kommer inte i närheten av summan ni bloggare får för att bara göra egentligen inget utav betydelse om man ska jämföra med att rädda liv. Ni håller inte igång samhället på något sätt och skulle allt fallera i samhället så har ni inget att bidra med.

  Det gör mig ont att världen är så orättvis och jag undrar om dina tankar om detta.

  Fler och fler bloggare glider fram på räkmackan allt mer och jag blir så illamående. Det är sorgligt. Vad hände med att jobba hårt för något inte bara bli serverad allt?! Och att ha blogg och fota vackra bilder är inte lika med att jobba hårt, tyvärr.

  Reply
  • STR Stefan

   Hey,
   ich schreibe auf deutsch, sorry. Vielen Dank für deine tägliche wertvolle Arbeit. Leider ist die Situation im Gesundheitswesen
   überall sehr schlecht. Aber deine Arbeit hat Bestand, auch wenn alle Schönheit vergangen ist. Ich habe mich heute über Jonnas Werbung geärgert.
   Aber ich habe auch Verständnis. Für einen Künstler ist Werbung IMMER gefährlich. Nur wenigen ist dieser Spagat gelungen.
   Hier wird sich in Zukunft zeigen ob wir uns in diesem Blogg Kunst, Fotokunst, Lebenskunst anschaun. Oder ob Jonna uns
   Ihre Sicht des Lebens zeigt, oder ob sie uns mit auf eine Kaffeefahrt mitnimmt. ( In Deutschland hat Kaffeefahrt eine bestimmte Bedeutung)
   Vielleicht sollten wir mehr Bilder bei Jonna kaufen;-) Ich habe noch eine große weiße Wand zu füllen;-) Jonna, Dir wünsche ich weiterhin eine gute Fahrt. Ich werde auch weiterhin dein Non Car Fotos ansehen sowie deine non cartest Texte lesen.
   Stefan, Krefeld-Deutschland

   Reply
  • Maggie

   Kararzynska: Den svenska missunnsamheten!
   Du kan också börja blogga det är fritt val! Jag har följt Jonna sedan start och bloggen gör att Jonna kan bo i Grundtjärn dvs en inkomst! Det var tufft i början!
   Var och en är sin lyckas smed!
   Det är nog inte bara en dans på rosor att blogga och bli “offentlig” jag beundrar dem som gör det!

   Reply
  • Anonym

   Det var riktigt elakt skrivet! Jonna har levt under mycket tuffa och enkla
   förhållanden under lång tid, det går inte att jämföra henne med andra
   stora bloggare, som mest lever på ytlighet! Jonna är helt unik och vi
   behöver henne.

   Reply
  • made by mary

   Wow…att “fler och fler bloggare glider fram på räkmackan allt mer och jag blir så illamående”. JAG blir illamående och redigt förbannad av din kommentar! Det som är sorgligt är din tråkiga kommentar och påhopp. Givetvis kommer vi andra bemöta den eftersom vi ser saker på ett annat sätt. Om man ser en vän bli påhoppad, står man bara bredvid och glor eller säger man ifrån? Jag vet inte vad du gör men jag vet vad jag själv gör..

   Att blogga skulle vara att glida på en räkmacka. Vet du, då gör vi som så att du lär dig att fota, att skriva intressanta texter och så börjar du blogga. Men du måste lära dig på några sekunder för du börjar blogga…….NU! Det är inte enkelt att blogga, man är aldrig ledig. Man tjänar väldigt lite pengar men som egenföretagare betalar men sjukt mkt i skatt i förhållande till det man kan tjäna ihop som bloggare. För även om man kan få så man klarar sig är det få som tjänar i likhet med de “stora modebloggarna”. De är snarare undantag än regel.

   Man blir under inga omständigheter serverad något. Att alltid leverera, aldrig vara ledig. Jag jobbade från min smekmånad, jobbar du också på det sättet eller är du ledig ibland? Som egenföretagare är man aldrig aldrig ledig! Man ska vara ständigt närvarande på sociala medier, blogga, instagramma, svara på mail på frågor och vara närvarande. Är man borta för länge, för att man blir sjuk eller behöver en paus..ja då kan det bli problematiskt och så står man där utan jobb och inkomst. Själv har jag jobbat varje dag senaste halvåret, i princip inte en enda dag ledig. Har du också jobbat så mkt? Det tror jag inte för det tillåter ingen arbetsgivare. Är man egen är det en annan femma. Det är INGEN som glider på en räkmacka. Det är hårt jäkla jobb. Jag har jobbat sen jag var 16, jag är 38 idag. Mitt senaste jobb var som leveransansvarig på ett stort företag..och jag jobbar ändå hårdare idag.

   Dessutom vet du hur tungt det är att fota? Näe jag tänkte väl det.. Det gör ont i hela kroppen när jag varit ute och fotat en dag. Jag kan knappt röra mig och har jag tur har jag haft tid att äta något, kanske på stående fot om det vill sig väl. En kamera väger några kilo med objektivet, för det är ingen liten mobilkamera man springer runt med. Efter någon timma värker det i armarna ska jag säga. Jag har jobbat på gym, volontärt på barnläger för sjuka barn, på Ica och Coop, jag har jobbat med kundsupport, jag har jobbat i blombutik och som försäljare i butik och som leveransansvarig. För att nämna några jobb. Jag har dessutom pluggat 5 år på universitet och ändå aldrig jobbat såhär hårt. Så kom inte och snacka något om ngn räckmacka, när du dessutom har noll insikt i hur det är att vara bloggare.

   Reply
  • Sanna

   Vem bestämmer vad som är “hårt jobb”? Och är jobb bara jobb om man räddar liv? Och räknas inte det som jobb om man samtidigt får uppleva fina saker och tycker det är kul? Jag är glad över att Jonna får och kan göra det hon tycker om. Är det inte viktigt? Att ha ett meningsfullt arbete? Och om det då som ett exempel betyder att göra reklam för ett bilmärke..så vad spelar det för roll? Anledningen att Jonna inte haft reklam såhär tidigare är väl kanske för att hon antingen inte fått några spännande erbjudanden eller kanske fått men inte haft tid. Alla har väl rätt att förändras och utvecklas?

   Reply
  • Lena D

   Min dotter är obotligt och svårt sjuk, och jag är evigt tacksam över sjukvården och den hjälp hon får. All heder till dem som jobbar inom vården, och lönerna är skamligt låga.
   Men det var inget snällt inlägg du skrev. Hade din lön blivit högre om Jonna stannat hemma, eller vad? Jag känner henne inte, men jag har inte missat att hon gjort ett VAL, och att det valet haft ett pris. Iskalla nätter, och dagar, osäker inkomst, hårt arbete. Men hon valde, tog ställning, antog utmaningen, vågade, följde hjärtat. Hon har helt säkert inte fått något serverat på silverfat. Det kan du och jag också göra. Det är upp till oss att ta av oss offerkoftan och ta tummen ur munnen. Min dotter är som sagt sjuk och jag har massor med omständigheter att skylla på, som till synes gör det omöjligt för mig att välja något annat. Men det är inte sant. Jag kan välja. Det kräver att jag tänker utanför bekvämlighetsboxen, i högsta grad, det är många berg att ta sig över – rädslor, misstro, vanmakt, brist på kunskap… Men jag väljer om det ska få hindra mig eller inte. Jag kanske måste ta en annan väg än jag först trodde, men livet hittar alltid en väg att gå. Att man kan leva på reklam, helt eller delvis tycker jag är fantastiskt bra, förutsatt att det är reklam för något bra. Eftersom jag kör bil tycker jag att bilreklam är bra. Och ännu bättre tycker jag det är att en människa kan åka runt och leva livet. Så underbart att ha det så! Tänka om alla gjorde livet till en vacker upplevelse, vem skulle kriga och slåss om de uppfyllde sina behov och önskningar? Att skriva som du, att “de inte håller igång samhället och inte bidrar med något” är helt förfärligt tycker jag. Att, som Jonna, bidra med magiska naturupplevelser, med tankar och känslor kring storheten i universum, det är att bidra med sann kärlek och glädje, det är inte bara fantastiskt härligt att få dela hennes upplevelser, det är direkt läkande att få del av så positiva energier. Så Jonna, TACK för allt du bidrar med, för att du valde ett liv som sprider så mycket läkande energier, så mycket hopp och glädje! Jag har suttit vaken många nätter när min dotter inte kunnat sova och tittat på dina underbara bilder, hon sitter bredvid och är så intresserad. Ett par av dina foton hänger på hennes vägg, hon tröttnar aldrig på att titta på dem, hon kan minsta detalj i bilderna. tack för att du lever som du gör, för all tid och omsorg du delar med dig av! Du har bidragit med mycket, mycket mer i mitt och min dotters liv än någon kan ana!!!Varmaste hälsningar och kramar från oss!!! Lena D

   Reply
   • Caroline

    Den vackraste och klokaste kommentaren, Lena. All styrka och kärlek till er.

    Och världen kan ha de största och bästa sjukhusen men vad vore livet värt om inte konst, poesi, film, dans, musik och reportage fanns? Ständigt nedvärderas kulturens roll i det moderna samhället och gång på gång glömmer vi att det vi har kvar från historien och det som format en stor del av vår moderna tid är just kulturen. Den ger oss livskvalitet och är en självklar del av vår mänskliga natur. Den räddar oss varje dag när vi ser vackra parker, tänkvärda artiklar och samhällskritiska fotografier. Och när samhällen fallerar är det oftast kreativiteten och konsten (i alla former) som kritiserar, säger ifrån och tar ställning.

    Nedvärdera aldrig vad sådant här ger oss i vardagen. Vi skapar den här världen tillsammans, glöm inte det.

    Reply
  • Linda

   Du tänker att ju roligare och mer underbart arbete en har – desto mindre ska en ha betalt?
   Och ju tråkigare och mer missnöjd en är – så ska lönen vara högre?

   Fullkomligt orimligt resonemang.

   Jonna är en helt fantastiskt konstnär – som uppenbarligen jobbar stenhårt, vilket en ju måste vara blind för att inte se.
   Kan för mitt liv inte förstå hur en kan ha sådana åsikter som du just delgett.
   En blir ju mörkrädd!

   Reply
  • Synnöve

   Skriv och klaga på dina chefer/politiker som tjänar pengar på att du får dåligt betalt, dåliga arbetstider m.m. Vet att ni gör ett bra jobb men det blir inte bättre för dig om Jonna låter bli. Varför följa henne när det tar energi från dig? Jonna har kämpat på utan stora ekonomiska möjligheter. hon är värd detta äventyr! Hon gör mig glad varje dag, tänk att det finns unga människor som väljer att leva så enkelt och nära naturen som hon. Jag är snart 70 å,r har haft levt ett liv i enkelhet, jag en helt vanlig människa och att få följa Jonna gör att jag finner hopp inför framtiden med sådana som hon!

   Reply
  • Anonym

   Katarzynska,
   Inte roligt att läsa ditt avundsjuka inlägg! Jag tror att du tjänar mer än Jonna!
   Men du får absolut för liten lön, skriv mejl till politiker och klaga, regeringskansliet
   har mejladress.

   Reply
  • Christina Casmin

   Ja livet är orättvist… Ibland ! Så ärdet bara.. Men Jonna är en helt underbart fin själ o ger människor drömmar om en bättre värld … Så Du jobba på med ditt…så gör jag med….Christina Casmin

   Reply
 25. Judy Kennedy

  It is such a pleasure to travel along with you. We live in the mountains of Northern California, and I understand completely the feelings you describe in such beauty.

  Hyundai should be very pleased to have you documenting your trip. Your photos are magical, and the ones of the car against the beautiful background of the mountains and lakes look very professional to me. You are better than a spokesperson for Hyundai: you are young, fit, lovely and a real person, not a model.

  What a wonderful adventure to share with you!

  Reply
 26. Ewa

  Underbara bilder Jonna och tack för vi får vara med! Magiskt!!

  Fy för alla avundsjuka människor som inte unnar någon som följde sina drömmar att kunna överleva på det. Jonna är alldeles unik och blir en förebild för många, speciellt som motvikt till alla artificiella konstlade konsumtionshetsare. Så så…iväg med er och sprid ert missnöje och missunsamhet någon annanstans.

  Kramar i massor Jonna och kör lugnt!

  Reply
 27. Maggie

  Ingen dålig reklam som bilföretaget får!!!! Men om det innebär en inkomst för dig OK! Du förenar nytta med nöje! Men det är inte likt dig med denna uppenbara reklam!
  Kan inte komma över arr du måste (?) sova i bilen?! Det skulle jag aldrig våga göra ensam ute i vildmarken men om du vill det = OK!

  Reply
 28. Mary

  Thank you dejar Jonna, for sharing this adventure with us. It is one of my favorite read of my day. You are a really a great inspiration, and I LOVE your blog. all the best hugs

  Reply
 29. Per Danielsson

  Fantastiska minnen av både resa och platsen med skillnaden att vi åkte i mina föräldrars gamla Fiat och jag grusade för den långa resan från östjämtland. Som sällskap hade jag en gammal transistorradio modell Aga som jag försökte ratta in kanaler på. Vi skulle upp och hälsa på min faster som bodde i Stora Sjöfallet under regleringstiden. Innan regleringen var det ett fantastiskt fiske och jag var lite rädd när vi skulle fiska nedanför fallet. Massor av hjortron att plocka men roligast var nog de stora stenarna man kunde hoppa mellan bredvid husen. Det kanske inte är något kvar av byn längre men på 70-talet var det rätt trafikerat. Minns turerna förbi ST Sjöfallet och försöken att fotografera vattenfallen Greven och Grevinnan med min Instamatic. Det var min barndoms somrar det.

  Fin artikel och fina bilder.

  Per i Östersund

  Reply
 30. La Linda

  Jag hoppas verkligen att du inte låter de missunnsamma kritikerna lägga sordi på din resa Jonna, jag är SÅ glad att du får göra den och att du äntligen kan tjäna en peng på bloggen – med ALL rätt. Men du vet ju redan att jag VET att du inte behöver välja pengar eller själ, de går att kombinera.

  Bilderna är helt fantastiska kära du, helt magiska.

  <3

  Reply
 31. Claudia

  Ditt blogginlägg väcker en längtan att bege mig norrut. Att precis som du sätta mig i bilen och köra uppåt utan mål och utan tidspress. Tyvärr har jag inget körkort, och ju längre tiden går så blir jag mer och mer rädd för att överhuvudtaget börja på körskola. Har alltid varit rädd för att jag kommer att misslyckas med både teori och uppkörning 🙁
  Det konstiga är att dina senaste inlägg om din resa norrut har sporrat mig till att anmäla mig till körskolan!! Jag har bestämt mig, jag ska ta körkortet 🙂 Jonna, det är din förtjänst helt och hållet !! 🙂 Om du visste vad jag längtar till den dagen när jag har körkortet i handen, när jag slipper att skämmas över att inte ha något körkort, frihet att ta mig dit jag vill och nya möjligheter till jobb mm. Så glad jag känner mig ikväll 🙂 🙂

  Stor kram till dig Jonna <3

  Reply
 32. Lena D

  Om du visste vilken speciell känsla det väcker hos mig att läsa om din resa till Stora Sjöfallet, du skrev att du grät en skvätt och det gör jag också, helt ärligt, på riktigt. Mina älskade föräldrar som dog för ett par år sedan var friluftsmänniskor, de älskade fjällvärlden över allt annat, sommar och vinter. Min far och jag gjorde en helt oförglömlig resa till just Stora Sjöfallet när han fyllde 80 år, bara vi två. Han var stark som en oxe, och vilken enorm glädje vi kände att få vara där tillsammans! All skönhet, färgerna, kontrasterna, dofterna, de ensliga ljuden… Allt det där du skriver om, det är mina föräldrar. Jag är uppväxt med våra resor till fjäll och skogar, vilken gåva de har gett mig att få vara med om det. Saknar dem gör jag så det värker i hjärtat, men vilken fin känsla att veta att du är där nu och gör verkligheten av den drömmen – du som “har vett” att uppskatta det så stort!!! Låter knasigt kanske, men så här känner jag det. Mina föräldrar skulle vara överlyckliga att en ung människa som du kan uppskatta naturens skönhet så, de ledde många ungdomsgrupper genom Friluftsfrämjandet. Nu får du och andra naturälskare ta över stafettpinnen – lycka till på resten av din resa Jonna 🙂

  Reply
  • Joanna S

   Fantastiskt inlägg Lena! Lika berörande som Jonnas ord & bilder!
   Kramar & styrka till dig och din dotter ❤❤

   Reply
 33. Lars 8463

  Tja vad ska man säga?
  Att likheten mellan människor
  är olikheten?
  Har läst texten noga, tänkt.
  Håller med La Linda.
  Går inte att slå två flugor på ett
  bättre sätt.
  En Stor Kram!!!!

  Reply
 34. Signe

  Åh så vackert! Bor just nu i USA men dom här bilderna får mig att sakna Norrland. Åkte på en sådan resa i sommras och det var helt underbart. Alla känslor som en får av att befinna sig i det okända och näst intill orörda landskapet.. Underbart, tack för att du tog mig tillbaka hem en liten stund❤️

  Reply
 35. En imponerad läsare

  WOW!!!! Älskar denna resan och ser fram emot fortsättningen!
  Blev lite upprörd av dessa orimliga människor som verkar tycka att det vore bäst om du jobbade gratis för dem!? Men deras sura kommentarer är inte värda min energi. Hoppas du inte heller lägger energi på detta!
  Så till det jag hellre vill säga: min första tanke när jag läst klart inlägget var (förutom “ta mig till Norrbotten nu!”) att “wow, vad proffsig Jonna är”. Jag tyckte att du hade balanserat innehållet så fint, vilket nog inte är det lättaste. Det kändes som att du verkligen var mån om att fortsätta förmedla dina känslor och intryck, denna gång bara tillsammans med Hyundai. Ett toppeninlägg. BRA JOBBAT!!!!!!

  Reply
 36. Olivia

  Underbart!! Nu blir jag sugen på att dra iväg på en roadtrip 🙂 Ta inte åt dig av alla surpuppor som skriver. Du är bäst! Kram <3

  Reply
 37. Mummi

  Underbara bilder o så fint du berättar om allt du upplever, som alltid!
  Nu längtar jag ännu mer till augusti då jag ska vandra i Sarek en vecka tillsammans med två väninnor.
  Min drömresa som jag har möjlighet att förverkliga lagom till att fira min 70-årsdag!
  Kram o var rädd om dig, fina Jonna!

  Reply
 38. Sofie

  Jag blir tårögd av att se dina vackra bilder! Jag vill också finna det lugn som du verkar ha, förmågan att kunna njuta av här och nu. I dagens samhälle så tror jag att det är en bristvara med människor som har den förmågan. Att kunna sitta på en sten och bara uppfyllas av skönheten runtikring. Skulle gärna vilja göra det, men det är så himla svårt när alla måsten pockar på uppmärksamhet och får ständigt dåligt samvete om jag inte gör något nyttigt. Även om jag egentligen, rent intellektuellt vet att det bästa jag kan göra för mig själv och min familj är att ta hand om mig också, inte bara alla andra. Det är denna längtan som vi också har efter natur som du uppfyller med dina vackra bilder.
  Du har verkligen lyckats super med bilfotona också!

  Reply
 39. Linda

  THIS IS SOOOO AMAZING! ❤️
  Är SÅ glad att du delar med dig, never stop!

  Tack till både dig och Huyndai för att vi alla får möjligheten och glädjen att njuta av dessa fantastiska bilder och vloggar. Bästa ever! Vill åka NU!

  Ps. Never mind the sad trolls – we all gotta make a livin’ somehow.

  Reply
 40. Birgitta

  Så fint att få följa dig på din Drömresa, att du lagt in upplevelsen av bilen är väl naturligt när man följt dig och vet vilka bilar du förflyttat dig med tidigare. Dessutom är ju denna resa en enda lång turistinformation om vårt underbara Norrlands inland!! Fortsätt nu att njuta av din resa och jag ser fram emot nya fina bilder och mysig text✨☀️??

  Reply
 41. Bysse

  Helt fantastiska bilder! Bättre reklam än så kan inte Hyundai få. Bilen borde dom skänka dej som extra bonus 😉
  Känner verkligen suget att få åka till fjälls igen som i yngre dar.
  Stort tack för att vi få följa dej på resan. Kör försiktigt och var rädd om dej.
  Kramar Bysse.

  Reply
  • A-M

   Jag känner samma sak. De borde skänka bilen till dig Jonna, för det är du värd.
   Du är toppen. Tack för att du låter oss följa med dig på din resa. Jag uppdaterar dagligen din blogg för att se vad som sker.
   // A-M

   Reply
 42. Sophie i Göteborg

  Jag hoppas att du inte lägger NÅGON energi på de missunnsamma kommentarerna..! Det är ju jätteroligt för dig att du fått denna chans, jag förstår verkligen inte varför vissa har så svårt för att du gör reklam, och det för en bil som tar dig (och oss) på en häftig resa. Det är ju inte som att det är för smink eller något annat som verkligen inte är du. 🙂 Håller med ovan, bättre reklam kan bilmärket inte få. 🙂 De måste vara supernöjda med ert samarbete..!! Vilka otroliga bilder och vilka beskrivningar. Jag njuter av varenda inlägg och ser fram emot resten..! Kram

  Reply
 43. Helena

  Tack Jonna,vilket fantastiskt bra jobb du gör,det är så roligt att få följa med på din resa. Jag svämmar över av beundran för dig. INGEN kunde ha gjort detta jobb bättre än du. Du är en äkta,sann konstnär,inspirationskälla och fotograf ända in i benmärgen och ut i fingerspetsarna. Jag är så imponerad av dig.<3

  Reply
 44. Magnus

  Det är uppenbarligen så att en del av dina läsare anser att du borde ha stannat vid att sova på golvet intill kaminen i den gamla skolan och dessutom helst leva enbart på luft, granbarr och vatten från skogen och sjöarna runt Grundtjärn. Att du kan försörja dig på det du älskar och brinner för är tydligen väldigt fel i dessa personers ögon. I alla fall om det handlar om sammarbeten med andra personer, eller hemska tanke, ett företag, där båda parter har nytta av samarbetet. Helt otroligt att man kan vara så avundsjuk, för det måste vara de det handlar om. Lägg ingen som helst energi på att bemöta dom komentarena Jonna!

  Du är en sanslöst duktig fotograf! Din förmåga att fånga känslor och stämningar så att det känns som om man är på samma plats är fantastisk. Jag vet inte hur många gånger jag “känt” dofter eller “hört” ljud från naturen när jag tittat på dina bilder. Att du sen dessutom tar bilbilder i minst samma klass som professionella bilfotografer visar ju bara på vilken kompetens och bredd du har i ditt fotograferande.

  Reply
 45. :D

  Kör på nu Jonna ut med nästa skildring.
  Vem bryr sig vi är alla levande reklamtavlor.
  Vi skall inte tala om Facebook med all reklam som delas o gillas.
  Jonna är ju bara en i mängden som provat bilmärket se länken.
  http://www.hyundai.se/magazine
  Bara o dissa o köra på Jonna!

  Reply
  • Kent

   Till STR, Vi är nog många som har tröttnat på dina inlägg nu!!
   Förstör inte Jonnas resa!

   Reply
 46. Lena D

  Tack för svaren jag fick på mina inlägg, inte för att det är jag som ska ha uppmärksamhet utan för att det visar att vi är många som uppskattar det Jonna gör och ger! Jag är ofantligt glad att det faktiskt går att försörja sig, åtminstone delvis, på att blogga idag, det tillför livskvalitet, hopp och glädje – vilket är lika med inre frid för yttre fred. Människor som lever sin dröm, som vågar, som SKAPAR dagen och inte nöjer sig med att fånga den dag som råkar fladdra förbi, sprider tro på nuet och framtiden. Snacka om att verkligen göra nytta för sina medmänniskor! Läkedom, säger jag!!! Till er som tycker det är för jävligt att man kan leva så, ta av er offerkoftan och gör något med er tid, med ert liv. Spy inte ut ert missnöje på dem som vågade ta steget. Ni kommer inte att må bättre för att andra delar det elände ni tror er sitta fast i, tvärtom. Låt er inspireras istället, se med nyfikna ögon på dem som gått före! Hur har de gjort? Hur tog de sig fram? Gläd er med dem som bryter sig loss ur en situation de inte längre vill vara i!!! Och nej, det är ingen ursäkt att tänka som så att “vem skulle då ta hand om de sjuka”? Det finns MASSOR med människor som brinner för att jobba i vården, tack alla gudar som finns för dem!!! Låt dem göra det, de gör det bra, och börja blogga ni också, ni som är avundsjuka! Ge era upplevelser till dem som väljer annat, t ex till dem som jobbar i vården, som trivs med det men som säkert väldigt gärna kopplar av till bilderna från Stora Sjöfallet, och som njuter en välbehövlig stund till Jonna`s kulning! Gör det, ge det vidare!!! Tack fina Jonna för att du finns och för att du är klok nog att få in lite pengar så att du får fylla dig med allt detta goda, och för att du för det vidare till oss, till världen!!! KRAM!!!

  Reply
 47. caroline

  Som någon skrev så berättar du och fotar extremt bra för det känns som att man åker med dig och upplever allt väldigt nära också. Bara det i sig är en stor talang! Och fotandet är verkligen så vackert och hänförande. Försök att inte bli ledsen för de negativa kommentarerna, fortsätt med det du gör, vi är så många här som verkligen uppskattar det! Kanske mycket också för att du just inte haft en lätt väg för att komma dit du är idag, det relaterar folk till, att kämpa för att drömmen vi har inom oss ska kunna förverkligas. Du inspirerar. Du är underbart unik Jonna! Ha en fin res-dag nu<3 Kram, Caroline

  Reply
 48. STR Stefan

  Liebe Jonna, liebe Leser,
  ich möchte ein wenig aufräumen mit den Antworten. Ich habe kritische Äußerungen nicht gemacht um jonna herabzusetzen. Auch möchte ich
  ihre Kunst und Arbeit nicht schlecht machen. Ich bin auch nicht neidisch wie einige meinten. Ich habe überzogen reagiert. Jonna ist authentisch und sticht aus der ganzen Internet Welt positiv und nett hervor. Ich denke Stockholm war das beste Beispiel dafür. Du lebst einen wunderbaren Traum und ich danke dir das du uns/mich daran teilhaben lässt. Also – alles ist gut. Ich nehme Hundayi Kritik zurück – offiziell 😉

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.