Vaknar med värme och ljus

I morse när jag återigen vaknade till en vacker gryning så klädde jag bara på mig snabbt och gick raka vägen ut. Ibland känner jag att morgonens alla bestyr stoppar upp flödet. Det vackra kanske inte alltid finns kvar efter frukost, kaffe, hundpromenad, och allt annat som hör morgonen till. Då låter jag det vänta till efteråt istället, och springer ut och möter morgonen. Laddar med energi och vaknar upp till total stillhet. Då känner jag mig mycket mer redo att gå hem sedan och börja dagen.
En sovande björk fick värma mig en stund. Jag satt där och tänkte på hur märkligt det är. Trots att trädstammar inte är varma, så får jag alltid en värm känsla i kroppen av att luta mig mot ett träd. Det är som att de sänder ut en känsla av trygghet och närhet. Och det är så fint.
Jag satt där en lång stund med gryningsljuset i ansiktet och den bitande kylan i kinderna. Precis såhär ville jag vakna idag.

Nu blir det en sen frukost, och en varm kopp kaffe.
Önskar er en underbar tisdag!
Kramar ♥

28 Kommentarer på “Vaknar med värme och ljus

 1. Jorma

  Magiskt! 🙂
  Blev vakna – frukost – lur-morgon för min del. Dagen blir nog att skämma bort mig lite 🙂
  Fin tisdag till dig också Jonna <3
  Kramar

  Reply
 2. Stu

  “When I gaze at a sunset sky and spend hours contemplating its marvelous ever-changing beauty, an extraordinary emotion overwhelms me. Nature in all its vastness is truthfully reflected in my sincere though feeble soul. Around me are the trees stretching up their branches to the skies, the perfumed flowers gladdening the meadow, the gentle grass-carpetted earth, … and my hands unconsciously assume an attitude of adoration. … To feel the supreme and moving beauty of the spectacle to which Nature invites her ephemeral guests! … that is what I call prayer.” Claude Debussy.
  Ha en trevlig dag 😉

  Reply
 3. Lindan

  Åååhhh vilka vackra bilder!! Visst ÄR det något speciellt med träd!! <3 De känns så kloka och trygga på något vis. Det finns en anledning till att två av mina bästa "barndomsvänner" var just TRÄD…! 😀 😀
  Jag hade Lönnen, på framsidan av huset, som alltid räddade mig när jag behövde fly från exempelvis ilskna tandläkare eller oförstående 😉 föräldrar…Då klättrade jag upp och satte mig i den "fåtölj" som den snälla lönnen skapat åt mig. Grenarna hade växt på ett sätt som gjorde att jag precis passade in där…satt som en trädprinsessa där uppe! 😀
  Och sedan hade jag Björken, på baksidan av huset, som bar upp våra gungor…Där kunde man sitta och avhandla allt från kärleksproblem till mer existentiella frågor medans man gungade….Den Björken hade en märklig förmåga att lyssna och lugna. <3

  Sååå, jag är inte ett dugg förvånad över att du tycker träden känns varma…. 😉 Helt FANTASTISK bild den sista!!
  Och jag håller helt med dig….Ska man inte ge sig iväg förräns man är klar med alla morgonbestyr så har jag man ju missat hela grejen….Själv blir jag sällan klart före kl.11-12 (nu när jag är sjukskriven)…Och då är det ju inte ens morgon längre…!!? 😮
  Nu i söndags hade jag faktiskt planerat för att göra just en sådan "dra ut direkt från sängen-tripp"…Hade en idé om att fota soluppgången nere vid Vättern bland annat…Men när jag kom upp så var det HELT igenmulet…..:( Så jag gick och lade mig igen…..Så det gick "sådär"…haha…

  Nu är mitt morgonkaffe slut, och jag ska dra på mig målerikläderna och se om jag kan avsluta gårdagens nya tavla…! (Y)

  Ha en härlig dag nu!! MASSA TYCKOMKRAMAR!! 😀

  Reply
 4. Magnus

  Det är inte fel att bryta morgonens vanemönster då och då. Annars kan man ju inte förändra det så att det blir ännu bättre. 😉
  Själv längtar jag mer än någonsin efter sol och värme nu. Jag tror inte jag frusit så mycket en “vinter” så som jag gjort den här. Trots att den sett till antalet grader inte varit speciellt kall. Antar att den här vidriga råkylan är på grund av att det varit så hög luftfuktighet (mycket regn och ingen is på fjorden). Det spelar liksom ingen roll vad/hur mycket kläder jag tar på mig.

  Stor kram!

  Reply
 5. Pamela

  I love how delicate the colors are.
  Quiet. Serene.
  It is your morning, but your images are the end to my evening, and a nice calm before I curl up in bed.
  Looking forward to my own dawn now.

  🙂

  Reply
 6. Anders

  Ett underskönt landskap, som du som vanligt lyckas fånga essensen av. Men visst är det sorgligt med alla dessa övergivna människoboningar man ser spåren av framför allt norröver. Till exempel den här knuttimrade byggnaden på en av bilderna. Det är våra förfäder som har huggit träden, låtit dem ligga på tork och sedan gjort konstruktionen med yxa, såg och handkraft. Någon under senare tid har ändå brytt sig och lagt ett plåttak för att nödtorftigt stoppa det oundvikliga förfallet…
  Jag tycker att det börjar märkas ett ökat intresse för att leva på landsbygden. Människor söker ett alternativ till den meningslösa jakten på status, prylar och ytliga kickar, i ett samhälle som liksom äter människor som vore de förbrukningsvaror. De som styr vårt land är bara måna om att vi fortsätter att betala de skyhöga skatterna…
  Allt fler vill tänka långsiktigt och skapa en hållbar tillvaro. Jag tycker att du och din karl ska löpa linan ut, skaffa djur så att ni kan försörja er, och inte minst ett antal ungar!

  Reply
  • Karin

   Jag tycker mig också märka av ett ökat intresse att bo på landet. Vurmen för staden kan ju inte bestå för alltid.

   Reply
 7. Sabina Ströberg

  Jättefina bilder!!
  Tänkte jag precis skulle sätta mig och beställa en av dina bilder till mitt sovrum, så funkar inte din hemsida 🙁
  På tal om dina bilder. Jag hoppas du kommer göra en ny kollektion mina dina målningar snart, hoppas på att där kommer finnas ett lila verk. Bästa färgen typ! Jag är inte den där typiska rosa tjejen haha. Håller tummarna för ett lila verk i framtiden! Du är så duktig!! –
  Kram! <3

  Reply
 8. Helene

  Tack för det du skrev om att rutinerna stoppar upp flödeskänslan man kan vakna i<3 Det kände jag verkligen stämde så DET tog jag IN, så i fortsättningen ska jag göra som du nu inspirerade till, UT DIREKT och möta morgonen!!! Det andra får vänta;)). Fantastiska foton<3
  Ha' en fortsatt underbar dag??☀️?

  Reply
 9. Cina

  Ja, träd är fantastiska! De ger ett lugn, och som du skriver en form av “värme”. Jag läste någonstans att de “beskyddar och tar hand om varandra”. Tänk vad det också kan ge oss människor i form av ved till elden så vi kan laga mat och värma oss, och virke till husbyggnad. Och skugga från solen om det blir för varmt, och skydd mot regn och blåst (tänker då mer på en grans skydd under grenarna) Och framförallt hur träden är en del i hela ekosystemet för moder-Jord! Jag känner också hur de kan ge “tröst” när man känner sej lite ledsen, de “omfamnar” och ger ett lugn.

  Reply
 10. anette.lärjedal

  Väntar på målningar, foton gjorda, tagna av dig. Kläderna du har på dig? Vardagsklädd? Eller matchning till björken? Må gott ?

  Reply
 11. Janusz

  This pictures are so beautiful that it definitely hurts in such a wonderful way to look at them. Hugging trees is a fantastic way to connect with the energy
  of Mother Earth. I have read that particularly larch and birch trees ionize the air in a way that has positive effect on us and you have a lot of birches in
  Grundtjarn. I got mesmerized by a “Krakevisa”. I can listen to any music these days but I rarely do that preferring the silence instead. But once in
  a while I can not help listening to a particular song all the time. Not only music but also lyrics are so beautiful. Indeed, has anybody ever heard about
  a crow killing a man ? But combine our fear with few associations and we have monster from Alfred Hitchcock’s movie “Birds”. This song also
  reminds me about native North American attitude of honouring a spirits of animals before the hunt and killing only if it is needed for immediate
  survival. Ravens tend to be solitary and live in wild areas. Crows also live among us in urban areas in large societies divided into family groups.
  They congregate and communicate with each other every night. I learned that if one gets closer and looks at them they immediately notice that.
  They sense any negativity and fly away. But if one is peaceful and sends them love they tend to stay and go about their business as usual.
  What a feeling to be a member of a crow family.

  Reply
 12. Janet Doane

  Seeing your last two posts is a healing balm, starting with the glorious, soft, sunrise when the whole sky was ablaze with the rose colored light. I too have similar feelings when the sky becomes so vibrant with those colors that touch my soul, and sing like God’s music. It is like the heavens have opened and sent a messenger to say that something is happening, something so good, something filled with love. The healing I feel from your blog is in all the beauty you share, and the day to day events of your life, your resonance with the trees and elements of nature, feeling their life energy, all so good to read and savor when there is such chaos in our country right now. I remind myself daily to stay in the center of deep peace and I thank you from my heart for being a part of my life. Much love, dear Jonna.

  Reply
 13. Missy

  Lovely! Jealous of your sun. Michigan was the cloudiest place on Earth this week. I love my trees. It’s like seeing old friends when I look out my windows every morning.

  Reply
 14. Johanna Vildblomma

  En fantastisk fin bild när du sitter vid björken(den första bilden)finns den att köpa som foto?jag som du älskar naturen och min son som är 4 år heter Birk det betyder ju Björk….Tack för din fina blogg, vackra bilder och att du delar med dig av din värld!
  Kram johanna?

  Reply
 15. Wilda

  Tack för den värme du sprider med dessa inlägg! Vackra du! Får alltid en sagokänsla över dina bilder som jag bär med mig med förundran.

  Reply
 16. christer lundberg

  Jag blir alldeles matt. Du träffar sååå rätt. Hade velat leva så själv. men jag har ett litet torp ca 15 m2, vedspis och ingen el.
  Alltid lika lugnt och avkopplande.Samma känsla får jag på sommaren i min båt, utan motor.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.