En ny vecka och nya tag

Jag vaknade av ett varmt, rosaskimrande ljus som lyste upp i hela sovrummet. Jag hade aldrig sett något liknande. Jag antog genast att något väldigt extraordinärt måste utspela sig där ute. En explosion uppe i himlen eller en brand på ängarna. Med tvekande steg gick jag fram till fönstret.
Gryningen tog andan ur mig. Jag tänkte “Är jag verkligen vaken nu? Eller sover jag?” 

Jag sprang ned och hämtade kameran för att försöka få någon bild ljuset. Förmodligen det starkaste gryningsljus jag någonsin sett. Solen var inte uppe än på långa vägar. Men gryningen, den brann liksom lika start som solen själv.
Jag tog en bild genom fönsterrutan, för att försöka föreviga denna vackra morgonstund. Men inte ens kameran kunde återge de sanna färgerna. Det var verkligen helt otroligt. Ser ni pölen där nere till vänster? Det är också helt otroligt, att den finns redan nu. Den brukar komma i april när vintern tinar bort. Men vintern i år är ju bortom allt man tidigare varit med om. Så pölen ligger där på ängen och sprider vårkänslor i januari.
Jag sov länge idag. När jag sedan vaknade till blev det frukost, promenad och sedan raka vägen in till ateljén. För det mesta brukar jag ägna morgnar och förmiddagar här inne numera, då jag oftast har en eller flera beställningar som ska skickas iväg. Fotoprints ska slås in och paketeras, och tavlor ska monteras.
Små beställningar (som t.ex mindre fotoprints) kan jag skicka med lantbrevbäraren på dagarna. Då hänger man en liten skylt på brevlådan som visar att man har brev att skicka med. Superbra för oss som bor på landsbygden. När jag skickar större paket har jag dock en företagslösning. Då bokar jag hämtning av paket, så postbilen kör in på min gård och hämtar upp paketen som ska skickas. Det fungerar också superbra. Den enda jobbiga är att jag då måste vara beredd på att gå ut med paketen när postbilen kommer, någon gång mellan 12-14. Ibland har jag ju andra ärenden att göra så då kan det bli jobbigt att behöva passa en tid. Men det brukar inte vara några större problem. Är ju evigt tacksam att det fungerar.

Innan jag hade företagslösning för min webshop så var jag tvungen att åka in till Junsele för att skicka paket. Ni kan ju tänka er att det blev väldigt många körningar till Junsele under veckan. Dock blir det ändå en hel del körning till Junsele, för att t.ex hämta paket. Vissa större paket levererans inte med posten här, utan de får jag hämta ut. Men det funkar bra det med. Ibland stannar jag och fotar på vägen, så jag får två flugor i en smäll.
Ibland blir det felbeställningar. Som idag, när jag skulle skicka iväg den här bilden, och såg att jag fått den i fel fotopapper än det jag beställt. Det händer inte så ofta, men det blir ju såklart jobbigt eftersom jag har en kund som väntar på att få hem den. Man vet ju själv när man beställer från nätet, att man vill ha så kort leveranstid som möjligt.

Det är mycket att rodda med en webshop. Så mycket mer än jag kunde anat. Senaste halvåret är det ju som att jag adderat ännu ett jobb inom mitt företag. För att inte tala om allt packmaterial som typ tar upp halva vår övervåning haha. Det ska ju vara kartonger för olika storlekar, papptuber, tavelkartonger, olika typer av emballage och stötdämpning och inslagspapper och silkepapper och gudarna vet allt. Jag skulle behövt ett lager där jag fint och snyggt kan lägga upp allt så det blir mer ordning på det. Min ateljé just nu känns alldeles för liten för att rymma all verksamhet som pågår där inne haha. Men det är ett bra problem! Så jag ska absolut inte klaga. Att greja med beställningar inne i ateljén när något av det bästa jag vet.
Och åh…tog nyligen den här bilden då jag blev så överlycklig för solstrålarna som skiner in genom fönstret. Det är alltid så den här tiden på våren. Jag liksom stannar till när jag ser att solen når in igen. Känner ni igen den känslan?
Och forfarande kämpar jag med att hålla emot vårkänslorna som liksom vill explodera inom mig. Det är långt till vår men vädret säger något annat. Det är både positivt och negativt. Jag skulle gärna ha mer vinter, mest på grund av att jag har ett av mina viktigaste fotojobb kvar att göra; Fota vackra, vykortsliknande vinterbilder med rimfrost och snö i Sundsvall. Jag har bara en månad kvar på mig och för varje dag som går känns det mer och mer som april. För varje dag som går biter jag mig lite hårdare i läppen och inser att jag ännu en gång riskerar att fallera på grund av vädret. Prestationsångesten gör sig redo för entré, men jag tänker fasen inte låta det hända nu.
Blir det inte bättre än såhär får jag åka dit och göra mitt bästa av vädret som är. Jag kan inte tvinga fram vintern.
Så länge får jag glädja mig åt den vackra solen som skiner in i mitt kök idag. Nu ska jag ta mig en snabb kopp kaffe, och sen blir det en tur till Junsele.

Hoppas ni haft en underbar helg! (Ska svara på era kommentarer ikväll ♥)
Och så önskar jag er en härlig måndag!
Kramar!

29 Kommentarer på “En ny vecka och nya tag

 1. emblas.se

  Så härligt med solsken! Man får verkligen en annan slags energi av solen. (är väl därför man myntat uttrycket solskenshumör?) ?
  Trevlig vecka!
  Kram
  Emma

  Reply
 2. Michelle

  Oh I feel you Jonna! I would love to have more Winter here in Finland! I am not ready yet to let Winter go and I still have so many ideas for my photography and places I wanna explore in snow, but the weather seems to have its own mind. Hopefully we will get a few more wintery days before we welcome the sunny spring with all its beauties!

  Enjoy your start into the week!
  Love from Finland!

  Michelle <3

  Reply
 3. Lovisa

  Av ren nyfikenhet, är det en litteratur större byggnad som syns i fjärran på andra fotot? Ser lite ut som en kyrka. Kram på dig Jonnaj!

  Reply
 4. Dixi Wonderland

  Tycker det är så roligt när du skriver om företaget och allt jobb som ligger bakom det hela 😀 Idag såg jag att snödropparnas stammar har tittat fram men blommorna sover nog lite till 🙂

  Reply
 5. Vilma

  Blir alltid så otroligt lycklig av det återvändande ljuset! Det bara spritter i mig av vårkänslor nu också. Nu när solen lyser in i köket igen och det inte är helt mörkt än fast klockan är nästan fyra (!!!). Men samtidigt får jag sån intensiv ångest av april-känslorna som infinner sig nu i januari. For ner från Tornedalen där jag bor nu till Piteå där jag vuxit upp och där var det knappt någon snö, is och grus överallt och det såg verkligen ut som mars-april. Å ena sidan älskar jag våren men å andra sidan bara gråter jag inombords av de här klimatförändringarna. Det är så verkligt nu och så otroligt läskigt att jag som bara levt i 20 år kan se sådana stora förändringar i klimatet under min egen livstid. När jag var liten var det “riktiga” vintrar liksom 🙁

  Reply
 6. Jossan

  Ja, vintern i Sundsvall är inte mycket att komma med just nu. Plusgrader idag, och det bara tinar. :/ Hoppas ju på att det kommer iallafall en vintersväng till här, men precis som många andra har även jag börjat längta efter våren! 🙂

  Reply
 7. Lilylayne

  Winter in Canada is different this year as well but the temperatures are dropping and snow is predicted. Always love to see pictures of your home and workspace. You have come a long way in 6 years. So happy for you!

  Reply
 8. Jojhanna

  Oh så vackert, det rosa ljuset! =) Och Nanook fångar en med sin kloka blick,, Kan tänka att det blir många arbetsmoment i företaget, du får anställa! Jag som smugit igång min blogg märker ju hur mycket arbete det är med den biten, allt från fotoutflykter till att välja bland en massa bilder och sätta ihop det hela,,God fortsättning på veckan! =)

  Reply
 9. Valerie

  Beautiful light! Mid winter this week, do you have a celebration for that in Sweden? I also like your IKEA bag near the stove holding firewood. Great bags to use around the house for storage. I do the same!

  Reply
 10. Missy

  I can empathize with your feelings. Just finished our “January thaw” in Michigan. Weather is back to winter. But Spring is down the road! Have a good week!

  Reply
 11. Sofie - gravid i v 38

  Vilket härligt måndagsinlägg, man kan ju inte låta bli att bli glad 🙂 jag är en riktig soldyrkare och kan förstå att den där underbara soluppgången gav dig glädje för resten av dagen – det hade den gjort för mig också!
  Nu får vi hoppas på många ljusa dagar framöver! 🙂

  Reply
 12. Jorma

  Om det blir fler sådana färgstarka morgnar, så testa att ta bilden som hdr, dvs ta en jäääkla massa exponeringar av samma bild och smält ihop i photoshop. Jag brukar ta 11 exponeringar från 1/8 till 1/8000 och tre “klick” emellan. Då fångas alla nyanser upp. Litet tips 🙂
  Har spenderat den här måndagen med att städa i bastun. Det var en lite halvdimmig dag som slutade med klart väder efter solen gått ner, och en sjungande is 🙂 Jag ska vara ledig denna och nästa vecka, på onsdag har jag min första körlektion- väldigt spännande att se hur snabbt jag kommer in i körandet! Nästa vecka blir det flera körlektioner, och läsande av teori såklart.
  Ha en riktigt fin vecka Jonna!
  Kramar

  Reply
 13. Yvonne

  Det är verkligen lyxigt att få bo och arbeta så att man får uppleva naturens skiftningar på det sätt du beskriver. Min dator är full med bilder på fantastiska vyer från vårt hus. En morgon förra veckan hade vi ett fantastiskt gult ljus precis innan soluppgången. Jag var tidigt uppe, sprang ut i morgonrock och med icebugs för att hinna fotografera de fantastiska skiftningarna på isen och skarsnön. Min sambo berättade senare att han, som låg kvar i sängen för att sova lite längre, blev irriterad för att jag lämnat lampan tänd i rummet när jag gick. När han vände på sig upptäckte han att ljuset kom genom fönstret 🙂 Jag känner verkligen igen problemet med förvaring i ett litet hus. Precis som du försöker jag få många verksamheter att samsas i ett litet rum och önskar att jag hade en gigantisk lokal för förvaring. Att vara kreativ kräver sin förvaring.

  Reply
 14. Cina

  Vilket vackert ljus-sken!! Och tack också för din levande, beskrivande, och så väl formulerande text till bilderna och det du gör och arbetar med, det är så inspirerande och uppmuntrande att läsa! Ha en fortsatt bra vecka!

  Reply
 15. Sofie

  Ja visst är det helt magiska färger och ljus nu!
  En fråga, hur gör du artprints? Har funderat länge på det men får hela tiden med ljusskiftningar i tavlan när jag gör.
  Vilket format fotar du den i för att inte få med ljus från övrigt i rummet? Eller är dina helt matta utan skyddande ytlack så det blir lättare att fota?
  Har du tips på bra tryckeri som du är nöjd med kvalité och prisbild?
  Tänk nu är det snart vår på riktigt med alla härliga små vårtecken här och där.
  Önskar dig en härlig vecka! 🙂

  Reply
 16. Janusz

  For the second time in last few days you have such an intense experience of beauty that you conclude that your camera no longer can capture it.
  Everybody who follows your blog agrees that there is some magical quality in your pictures. But what is it ? After all you photograph things
  everybody can see with his/her own eyes. And yet people can not notice it until you capture it with your camera. Why ? Cold quantum physicist still can not fully wrap their heads around the truth they discovered: consciousness of the observer interacts with what is observed. It is state of your
  consciousness that is reflected in this pictures that makes them so magically beautiful. Human everyday consciousness id dominated be regrets
  about the past and worries and hopes for the future. People perceive things through this distorting lens. In your case nature has the ability to move
  this negative thoughts to the side and you do not have too many of them in the firs place. You perceive nature directly as pure consciousness and its
  qualities reflect in what you perceive. They are: perfect satisfaction, completeness, peace, love, beauty, goodness, compassion, abundance…… They can reflect in anything. Remember blog: “Magical woodshed” of Oct 25, 2012. It is not imagining. It happened to me too several years ago.
  I noticed that my bank account kept growing and growing despite income and spending being the same. For the first time in my life I somehow
  really did not worry about the money for a while. And yet it feels that some dark clouds of upset and worry can sneak on us at any moment. How is
  that possible ? What are they ? How can we exist in this world without being affected even if they are present ? This is what we need to investigate with our most advanced, God given faculty – our intellect. This is what spiritual knowledge is all about. Luckily we do not have to break through already open door. Countless generations before us already discovered this path. We just need to find out where it begins and have determination to follow it.

  Reply
 17. Lars 8463

  Det här är den konstigaste vintern
  som jag upplevt.
  Två dygn med -30 och vindstilla.
  Sedan plusgrader och blåst,
  så träden knaka och mina öron
  fladdrade.
  På det -12 och spöregn.
  Det var i och för sig roligt ?
  att kunna åka skridskor på vägen
  runt huset. Första gången i en
  upp och nerförsbacke.

  Men hellre en “riktig” vinter ❄
  Få rita spår med mina skidor
  mellan snötyngda granars tystnad.
  Frostkristallernas glittrande dans
  i solstrålens scenbelysning.
  Den djupa tystnaden.
  Som säger så mycket.
  När det inre tar djupa andetag.

  Men när solens strålar återvänder
  och åter börjar värma ?

  Du som gillar att svänga på rumpan
  Regndans har jag sett, men snödans?
  Nu när du har tränat att svänga och
  haft närkontakt i Åre.
  Du kan kanske locka fram vintern?!

  Önskar dig en må bra tisdag
  ( alla dagar)
  KRAM

  Reply
 18. Magnus

  Det gläder mig att det går så bra att du börjar bli trångbodd i din mysiga ateljé! Ett bra tecken!
  Stor kram!

  Reply
 19. Rania {Rowan Tree}

  Åh vad jag känner igen mig, solen börjar leta sig in här nu också och det är så underbart. Jag har stått eller bara suttit i solen en hel del de senaste dagarna. och jag vet ju också att det nog är för tidigt, men satan vad jag längtar efter våren i år.

  Reply
 20. Nicole

  Jonna, du är så otroligt talangfull – låt inte stressen i livet förstörs din skaparglädje och positivitet. Och du… den där turkos-blå-gröna målningen man skymtar bakom dig i 3e bilden uppifrån… alltså, jag är kär. Är det en ny kollektion?! Kan man paxa den? Haha! Men du, ta hand om din själ Jonna, för du är viktig för denna jord.

  Reply
 21. Stina

  Vad heter djuren ni har och vad är det för raser? Katten på sista bilden är otroligt lik min norska skogkatt som jag adopterade från ett katthem för lite mer än ett år sedan 🙂 Blir glad bara jag tittar på bilder på ditt hus. Ser så otroligt hemtrevligt ut!
  Du får jättegärna ha ett liten inlägg med en djurpresentation nån gång framöver 🙂
  Ta hand om dig! Och fortsätt sprida glädje och bryta normer! Stort grattis!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.