En känsla av september

Det finns två månader om året som har något alldeles speciellt. Två månader om året som jag tycker om mer än de andra månaderna. Det är juni, och det är september.
Båda månaderna har en atmosfär i luften som jag har svårt att sätta ord på. Luften känns renare än annars. Och det är som om allt lever upp igen, fast på olika sätt. Och den här magiska känslan som både juni och september för med sig, den fyller mig med så mycket energi.

Dimslöjor som dansar över ängarna om kvällarna och det där solljuset som gör att alla färger lever upp. Den höga luften och det svala nätterna. Doften av vinden som silats bland höstlöven i träden.

Ändå är juni och september varandras motsatser. I september vissnar allt och dör, medan juni föder om allt på nytt igen. Kanske är det därför dessa månader har något alldeles speciellt. Naturen visar oss att tiden inte är linjär. Den är som en cirkel. En början och ett slut. Men ett slut som aldrig blir sorgligt, därför att vi vet att allt lever vidare igen.

090406090409

Än finns det kvar av sommaren i min trädgård.

Än finns det kvar av sommaren i min trädgård.

090408

38 Kommentarer på “En känsla av september

 1. PJ

  Så vackra och skarpa bilder.
  Visst är september en fin månad. Inte minst när jag svänger huvudet lite och tittar på bilden som din kalender visar för denna månad: Nanook som kommer stormande fram genom vattnet i en färgglad korridor.
  April gillar jag också. Den blå April, brukar jag säga.

  Reply
 2. Sara i Åre

  ja, juni och september är två fantastiska månader – jag tycker att de båda är fulla med färg och liv, fast på sitt sätt. i juni grönskar allt i tusen nyanser av grönt – och september är ju också färgsprakande, fast i gult, orange och rött. älskar årstider!

  Reply
 3. Peter

  Så underbart vackert du beskriver livets cirkel av alla årstiderna, där livet egentligen aldrig tar slut utan det börjar alltid om på nytt nästa vår.
  Jag måste erkänna att det går rakt in i mitt hjärtat när jag läser av det du skriver & alla underbart fina bilder du lägger ut.
  Tack Jonna för allt det vackra du delar med dig!

  Reply
 4. Nicklas Johansson

  Fint skrivet Jonna! Nästan så man blir lite rörd. Ja det är en underbar månad vi är i nu. Härliga bilder!

  Reply
 5. Ingela

  Såå sant och såå vackert!! Gulligt med humlan också! Ditt hus kom till sin rätt i rött. 🙂 Trevlig helg!

  Reply
 6. T E.

  Vacker bild på humlan med ett rött hus och vita knutar som bakgrund. Idylliskt, passar bra att måla en tavla kanske?

  Reply
  • Magnus

   En riktig fotograf väljer själv om skärpedjupet skall vara långt eller kort. Det finns inget rätt eller fel i det fallet.

   Reply
   • Henry

    Magnus you are absolut right!
    The pictures taken in this way are giving us The Feeling and the Spirit!
    Jonna, thank you! You are a ”riktig fotograf” with a wonderfull feeling for the suitable camera setting for the situation.! 😉
    Tack!

    Reply
 7. Magnus

  Tycker att du lyckas väldigt bra med att sätta ord på dina känslor. Nu precis som så många gånger förr. Och bilden med den flygande humlan är suverän. Snyggt fångat Jonna!

  Reply
   • Jonna Post author

    Haha men vad roliga ni är. Dålig skärpa? Där jag valt att skärpan ska vara är det skarpt.
    Det är inte så att jag skulle ta ett skarpt kort på huset och så råkade det bli jättesuddigt. Om ni tittar lite noga så är det skarpt på blommorna istället.

    Det finns en anledning till att jag valt att inte ha skärpan på huset. Jag tänkte först inte ta ett kort på huset i helhet alls. Men det var många som efterfrågade det (vilket jag förstår) så jag tänkte att dessa bilder i alla fall skulle ge känslan för hur huset ser ut, även om huset är ur fokus.

    Reply
    • Johanna Nilsson 666

     Tror du börjar se dåligt! Skaffa glasögon för sjutton! Så här kan vi ju inte ha det. En halvblind bloggare som lägger ut en massa suddiga bilder och sedan skyller ifrån sig och säger att hon själv valt att huset ska se helt åt helsike ut

     Reply
 8. Roger Ivarsson

  Hej, vilken underbar text och vilka underbara bilder. Jag håller med dig när det gäller juni och september, ”friska” månader om jag får kalla det för det. Gillar det du fångar och som Magnus ovan nämner och som jag fattar det, så finns det väl inget rätt eller fel när det gäller foto. Vet ju inte vad fotografen är ute efter i varje fall. Kram Roger

  Reply
 9. Ninni

  Fantastiska foton, som vanligt. Oavsett skärpedjup.
  Det är inget fel alls på skärpan i dessa foton.

  Det handlar förresten inte om att få till de mest ”perfekta” bilderna när det kommer till tekniken, (vilken jag för övrigt tycker att du, Jonna, behärskar med en enorm kunskap) utan om KÄNSLAN!
  Ett alldeles ”perfekt” foto rent tekniskt kan vara urtråkigt att se på. Den giver ingenting åt den som bejakar det. Det som du är fantastisk på är att fånga en KÄNSLA i dina foton. Och det slår ta mig tusan allt! Och det kommer du att komma väldigt, väldigt långt på. Dina foton andas en sagolik blandning av harmoni och mysik, vilket är svårt även för den mest proffsiga fotografen att få till. Det är själva grejen med din blogg och ditt fotograferande. Att du fascinerar, inspirerar och skänker sådan livskraft genom ditt fotograferande. Det är ju därför som din blogg blivit så stor. Inte bara för din livsstil, utan för dina fantastiska bilder. Den här känslan av mystik i dina foton har blivit ditt signalement. Du är så, så, så talangfull. Glöm aldrig det.

  Du har fångat september på det allra finaste sättet i dessa bilder. Och jag vet precis vad du menar med att vissa månader/tider på året känns annorlunda. För mig är juni och oktober de mest magiska månaderna vi har här uppe i Norden. Naturen visar sig i sin allra mest vackra prakt. Man fylls med en enorm energi, medan årstiderna växlar som mest.

  Kram & Kärlek! <3

  Reply
 10. ET.

  Sitter o ler åt reklamen när jag har problem med en drivknut. Är det slumpen månne? Oavsett vad så får du en kram. Dina bilder är genomtänkta och vackra. Ibland är det bra att gå på känslan de förnimmer när allt inte är glasklart. Det ska inte va för enkelt, en lugn och vilsam stund är vad du bjuder på när intrycken av dina bilder och inlägg sjunker in. =)

  Reply
 11. Helena

  Jag tycker jättemycket om din blogg och känslan
  och texten i det du skriver, men bilderna är ibland
  för suddiga, t.ex. på ditt hus.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Helena. Glad att du tycker om min blogg!
   Jag svarade i en kommentar ovan om suddiga bilder, men jag svarar här också.

   Att vissa bilder är suddiga har att göra med skärpedjup. Oftast som fotograf väljer man att ha kort skärpedjup (dvs att saker i bakgrunden blir väldigt suddiga). Det ger mer fokus till det men fokuserat på istället.
   Som i dessa fall så har jag valt att inte ha huset i fokus. Jag la skärpan på ängsblommorna istället.

   Jag gissar att folk blev upprörda av mitt korta skärpedjup på dessa bilder eftersom alla nog ville se mitt hus skarpt istället.

   Reply
   • Anonym

    Jag tror att många ville ha fokus på huset just nu
    p.g.a. att det är nymålat….bilder på blommor och
    naturen har vi sett många gånger, men dom är
    fina och det blir en mycket större känsla, när du
    skriver så fin text också.

    Reply
 12. Birgitta

  Härlig blogg igen, Ljuva september med Blåklocka, Prästkrage och humla! Känner som alltid stämningen Indiana bilder. Önskar dig en skön helg

  Reply
 13. PJ

  Det verkar som om folk inte förstår detta med skärpa och djup i fotografier. För en erfaren fotograf som Jonna är det inget problem att framhäva olika delar i en bild. Titta bara på sista bilden där bären skarpt framträder i ensamt majestät medan bakgrunden bara är en suddig kuliss. Ögonen fångar direkt bären vilket är meningen. Så vackra de är. Teknik i all ära men det kreativa är ändå det viktigaste.

  Jonnas bilder är oftast riktigt bra, fyndiga och stämningsfulla, en viktig del av bloggen, men jag vill också påstå att utan text skulle det bara vara en halv blogg. Vackra och magiska bilder finns det ändå rätt många av på nätet. Kombinationen av fina bilder och den naturliga äkthet som Jonnas text förmedlar gör bloggen exklusiv. Det är liksom inget tillgjort utan naturnära, jordnära och mänskligt; just det som många idag saknar.

  Reply
 14. Rania

  Jag äääälskar September. Dimman sveper in, luften är lite friskare, kallare och mer krispig – man blir piggare av den än den stilla, varma sommarluften. Det luktar fukt, jord och äpplen ute, de riktigt starka gröna färgerna sjunker undan och naturen blir ett skiftande hav av mild grön, gul och orange. Hösten kommer och det är min favoritårstid, jag är pepp och redo! 😀

  Reply
 15. Dick Scott

  Så vackert och filosofiskt du skriver och beskriver! Håller fullständigt med dig; juni och september är magiska, har alltid älskat hösten med alla färger och försommaren med dess trolska rikedom.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.