Att lära sig andas igen

Hej på er mina solstrålar!

Först vill jag bara tacka så innerligt mycket för era stöttande och peppande kommentarer på mitt förra inlägg. Jag är så tacksam för alla era fina råd och värmande ord. Det betyder så himla mycket! 
Nu var det ju några dagar sedan jag skrev sist. Det har varit minst sagt intensiva dagar som jag ska berätta lite om i nästa inlägg, så det är därför jag inte hunnit uppdatera er något än.

Jag vet att många undrat hur det gick hos läkaren i torsdags när jag skulle få kolla upp mina stämband (på grund av röstsvårigheterna just nu).
Först och främst, jag är verkligen så tacksam att jag fick tid så fort. Det trodde jag knappast.

Och åh, det gick verkligen jättebra i torsdags! För det första så fick jag träffa en helt otroligt duktig läkare som verkligen var kunnig på området. Bara det var en lättnad, att få sitta och förklara hur jag kände det för någon som förstod och verkligen tog en på allvar. Först ställde hon en massa frågor där jag fick förklara hur det började och hur rösten kändes just nu osv.
Sen ställde hon frågan “Gnisslar du tänder?
Det roligare är att jag alldeles nyligen fick reda på att jag antagligen gnisslat tänder under nätterna  i flera år. Var till tändläkaren för första gången på typ….10 år haha.
Jag har gnisslat tänder såpass mycket att mina tänder är väldigt nedslipade, och jag ska nu få en bettskena i augusti.
Så ja, mitt svar var ju naturligtvis ja.
Och senaste tiden har jag verkligen känt hur jag gnisslat. Jag vaknar på natten och nästan känner grus i munnen och ömhet käkarna.
Jag trodde dock inte att det på något sätt kunde påverka min röst.

Nu fick jag återigen lära mig hur viktigt det är med avslappning och andning. Hon förklarade att stämbanden påverkas av hela muskulaturen kring axlar, käken och hals. Allting sitter ihop på sätt och vis. Det är därför det bland annat är så viktigt att inte vara spänd när man ska sjunga.

I alla fall, hon kunde direkt se och känna att jag var väldigt spänd i hela muskulaturen kring halsen. Sen tog hon sig en titt på mina stämband för att kolla så de inte hade några sår eller liknande. Så jag fick en lång sladd med kamera nedkörd i näsan ned till halsen. En upplevelse som hade kunnat vara ganska otäck. Men efter blodproppen i höstas så kollade dom mitt hjärta genom att köra ned en ännu tjockare slang med röntgenutrustning i halsen via munnen. Det var den mest otäcka fysiska upplevelse jag någonsin haft. Som att konstant kvävas, få kväljningar och sätta i halsen i tio-femton minuter. Så tack vare den erfarenheten kändes detta hur lätt som helst.

Till min stora lättnad var stämbanden helt oskadda. Det var så skönt att höra. Jag har varit så rädd att de var skadade på något vis.
Däremot sluter de inte tätt i högre toner, och det är bland annat det jag känt när jag sjunger nu att det blir ett skrapigt ljud.
Det är när stämbanden sluter tätt som man får till rena, starka toner. Både i prat och sång. Annars blir det luftigt, svagt och skört. Och det är precis det jag känt. Att min röst är skör och knastrig.

Allt på grund av att jag varit spänd och överansträngt rösten och helt enkelt använt rösten för intensivt mot vad den varit van med sen innan. Det var i alla fall vad läkaren trodde var orsaken till detta.

Så vad händer nu?
Jag har fått med mig massor av avslappningsövningar och andningsövningar som jag ska jobba med nu några gånger varje dag. Jag ska få bettskena så att jag slutar gnissla tänder under nätterna, så att muskulaturen kan slappna av. Jag ska också få träffa en logoped som ska hjälpa mig komma på banan med rösten igen och få råd och tips om röstteknik (alltså inte sångmässigt).
Och sen, kanske viktigaste just nu, att slappna av kring allt detta nu och inte oroa mig och spänna mig över att rösten är dålig. Ta det lugnt och njuta av sommaren och veta att allt kommer bli bra igen.

Det känns som mitt senaste år i stort sett varit som en enda stor prövning och lärdom att lyssna på kroppen och lära mig koppla av.
Kanske en av de viktigaste saker vi lär oss här i livet. I alla fall som världen och samhället ser ut idag. Ett måste för att vi ska kunna överleva.

Tänk om människorna för 5000 år sedan fick veta det om framtidens människor. Att dom kommer behöva lära sig de mest självklara saker.
Som att andas.
Jag är väldigt glad och tacksam över att den jobbiga känsla jag bar på förut nu ersatts mot en bra känsla. Jag ser fram emot den här sommaren och vad den kommer ge. Och som alltid kommer sen hösten att komma med nya friska vindar.

Jag hoppas att ni mår bra allihopa och att ni har jättefina dagar i sommarvärmen ♥
KRAM på er!

40 Kommentarer på “Att lära sig andas igen

 1. Jorma

  En oändligt tur du haft som fått en snabb specialisthjälp. Härligt att höra ❤ Min två veckor långa semester börjar idag. Har inga planer alls utan kommer ta var dag som den kommer. Värmen är lite jobbig för mig, men jag anpassar mig helt enkelt. Tar cykelturer på morgonen när det inte är så varmt, och då finns ju fina soluppgångar, djurliv och annat som kan fotas?
  Ha en härlig vecka! ❤
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag hade verkligen tur! ♥ Och åh det låter underbart med semester!
   NJUUUUT ♥ Kram på dig!

   Reply
 2. Luna (Wilma)

  Hey Jonna, so happy to hear things will be ok again. Great you are seeing the good doctors and therapist! Growing up with a Mother who was an opera singer, I know how it feels to have problems with the voice. She was always very carefull. Have a great relaxing summer??

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Luna! Oh how cool that your mother was an opera singer! Ya I can imagine she needed to be very careful with her voice.
   Opera song is amazing. Lots of love to you! ♥

   Reply
 3. Melissa Ziech

  Isn’t it amazing how one part of the body can affect another and how our mental state can affect our bodies. Hope the care you received helps you heal.

  Reply
 4. Anna S

  Härligt att höra från dig Jonna och att du fått så bra hjälp ❤️. Ibland funkar sjukvården bra . Kanske beroendet på vad för slags vård man söker. Själv så har jag inte fått någon som helst hjälp med det jag mår sämst med?. Ren nonchalans har jag bemötts av. Det påverkar hela mitt liv såsom jobb , relationer mm mm. Det har gått så långt nu att jag orkar ta tag i många saker. Lider istället och försöker dölja. Vet såklart att det inte går att leva så länge till! Vill bara komma till ro och vara ifred men jobb måste skötas för att överleva trots hemlöshet och kronisk sjukdom . Läkaren vägrar sjukskriva mig. Så det senaste halvåret har jag isolerat mig mer och mer och gråter varje dag. Tappat allt som jag tyckte var roligt förut. Usch det blev ett långt och tråkigt inlägg men behövde nog skriva av mig lite. Önskar dig och Johan en fortsatt fin sommar. Njut och må väl finaste Jonna ?❤️. Kramar från Anna

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men så fruktansvärt hemskt att höra om detta. Ja, sjukvården har många, många brister idag och så många lider och får ingen hjälp.
   Det behövs mer pengar till sjukvården igen. Det är ju trots allt bland det viktigaste vi har här.
   Jag hoppas av hela mitt hjärta att du ska få den hjälp du behöver så du mår bra igen och kan leva som vanligt ♥
   Kramar i massor!

   Reply
 5. Magnus

  Jag har varit ute med båten ett par timmar på förmiddagen och gungat i dyningarna söder om Måseskär. Sol från en klarblå himmel och svaga vindar. Härligt! Nu när jag har semester känns värmen inte lika påfrestande som när jag står på jobbet och svetten rinner och luften är syrefattig.

  Vet du vad jag tror? Jag tror att du måste lära dig att inte “köra i hundranittio” i dina olika projekt. Det kan nog vara därför du åker på dom där bakslagen och kroppen protesterar på olika sätt. Att du har så roligt, och vill så mycket, att du helt enkelt “kör över” din egen kropp och inte tillåter dig att känna efter hur du mår.

  Dags att gå ut i garaget och tillverka en liten kabelstump till båten så att all el funkar som den ska igen. 🙂

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh det låter helt underbart att vara ute med båten! Ja huvva, jag kan tänka mig att värmen är olidlig om du måste stå inne och jobba i dålig luft.
   Njuuuut av sommaren och ledigheten nu ♥

   Haha och ja, jag tar till mig dina råd! 🙂

   KRAM på dig! ♥

   Reply
 6. Veronica

  Andningen är bland den bästa medicinen som finns. Jag följer en sida på fejjan som heter: medveten andning. Där lär man sig allt om andningens fördelar samt olika tekniker.
  Man får en skön känsla i hela kroppen.
  Hoppas du kan slappna av, ha tålamod och läka. Så att du kan släppa din skiva.
  Den ser jag verkligen fram emot Jonna❤️
  Ha det bäst!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det lät jättreintressant ! Ska kolla upp den sidan på fb.
   Kram på dig!! och Tack! ♥

   Reply
 7. Britt- Marie

  Så härligt att läsa att du nu får hjälp med ditt problem! Det som slår mig när jag läser ditt inlägg är, att det ser ut som om alla problem med hälsan och annat du till synes jobbigt och trist råkat ut för hittills det här året, är en förberedelse till något väldigt stort och positivt! Jag menar att du mer eller mindre får hjälp med att åtgärda alla fel och brister som finns i din kropp, det kommer pö om pö olika problem och besvär som du får hjälp med, allt känner jag, för att du så småningom ska vara så hel och frisk som du bara kan bli… kanske för att det vackra Universum med Gud och Änglar och alla goda makter som finns, ser till att du ska klara en väldigt stor uppgift, som du i nuläget kanske inte ens anar… ja, det låter måhända grymt flummigt, och jag är ingen flummig pension direkt, men det är det här som jag känner när jag läser din text. Och visst, jag brukar känna på mig saker ibland…. varför vet jag inte riktigt. Hur som helst, det ser ljust ut för dig , fina Jonna. och jag önskar dig all lycka och framgång i livet. Dina magiska bilder och dina så fina texter, hjälper mig mycket! Väcker tankar och fina minnen. Tack för att du är den du är!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men så fint att läsa dina tankar. Blev väldigt glad av ditt sätt att se på detta.
   Jag är själv lite flummig så jag gillar att tänka i sådana banor. Tack fina du för dina vackra och positiva ord!
   Det värmer i hjärtat. Kram på dig! ♥

   Reply
 8. Rick Bull

  I find yoga to be very beneficial … regular practice can lead to a better ability to simply let go and relax.
  Hugs always
  Rick

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you Rick! Yes I actually practice yoga now and then, and I really love it.
   I want to learn more and hopefully make it into an everyday practice. I think Yoga is an amazing way to relax.
   Lots of love ♥

   Reply
 9. Birgitta

  skönt att du fått hjälp och en läkare som lyssnar och ger svar! jobba nu på med avslappning och andning och njut av den underbara sommaren. Hoppas att Stjärna och hennes kompisar mår bra trots torkan, de ger dig också fina stunder att träffa dem.

  Reply
 10. Elerina

  I am so glad to hear that you are relieved after your visit and that you were able to experience the acknowledgement that you needed about your voice! Sometimes I think being heard is half the healing each of us needs. I experience this clenching of my jaw at night ever since I took a job in the city, where I really don’t fit in. I just want to flee to the forest, but haven’t been able to figure out how to support my children by doing so. I am dreaming of my time in Västerdalarna, which comes in September! A dream come true for me to visit, so I will be very interested to see how my body relaxes and finds its breath while I am there. Sending blessings and well wishes to you, kindred spirit! ??♥️✨

  Reply
 11. Sandra Junhammar

  Ååh, vad skönt att dina stämband inte är skadade och att du fått snabb och bra hjälp! ♥

  Visst är tempot och pressen i dagens samhälle många gånger galen… Tycker det är ledsamt och frustrerande att det ser ut så! Att vi är så många som stressar oss sjuka på olika sätt. Hoppas att det är påväg att förändras.

  Ta hand om dig fina du! Kramar ♥

  Reply
 12. Christiane

  Good for you, Jonna, that you got some help and will continue to receive help. Breathing we take for granted, but after I had bilateral pneumonia, I was taught a really good exercise to increase the amount of oxygen in my blood:

  breathe in through your nose (‘smell the roses’)
  and blow really hard out of your mouth (‘blow out the candle’)

  This actually raises the oxygen level in the blood and is a fun exercise that is easy to learn.

  For relaxation, you certainly do live in a beautiful and peaceful area, so much nature all around you. I imagine the daily concerns about making enough money do bring some stress (on everyone) but for a while, here is some good old-fashioned American advice:

  “Slow down; you will get there faster” 🙂

  Hugs for dear Jonna and may you soon recover. Take things one day at a time and enjoy!

  Reply
 13. Tiffany Davidson - Washington's Last Frontier

  Wonderful news, Jonna.
  It almost sounds like the past year you’ve been going through some kind of Rites of Passage. You would *really* enjoy the book I am reading right now, I think it would be timely for what you are going through and as you learn to relax more and be a human BEing more than a human DOing. It’s called “Soulcraft” by Bill Plotkin and I truly believe it will resonate with you as it is me right now.

  Big hugs Jonna ~

  x Tiffany

  Reply
 14. Gordon Jackson

  Hi Jonna, I was so very sorry to hear of your probmes with tension and the voice. I pleased that you found a very good doctor, Some eyars aho, I had problem with tension, I was unable to control it for a log time, it made me ill. For me, meditaion and simple yoga helped me to learn to control it. Like you, I had a camera gown my thraot on two occaions, the second time I thold the consultant I would not s8ubmit to it unless I was given a general anasthetic. One the first occasion, he kept telling me not to gip, two big nurses were holding me down! were olding me down! The man in the next hospital bed to me had just had the same thing done, After wards, he told the consultaant to have it done to himself before he told patients not to gip. I was very amused.

  Get well soon and as you said to me a while ago,enjoy the summer, By the way, my fitst operation was a total sucess, the knee is still sore and stiff but I’m doing very well. Be safe and be happy. Gordon.

  Reply
 15. Felicia

  Vad glad jag blir över att höra att allt är någorlunda okej 🙂 Hoppas allt går bra och att du får en fortsatt trevlig sommar <3

  Reply
 16. Isa

  Vet du om du har kort tungband? Det kan göra så att man gnisslar tänder och också ge någon sorts spänningsmigrän har jag för mig. Kan vara värt att kolla upp, men var i så fall beredd på att vården vet väldigt lite om detta (talar av egen erfarenhet). Såklart behöver inte dina problem vara tungbandsrelaterade men kan vara bra att veta. Stort lycka till med återhämtning och sedan skivan!

  Reply
 17. Tove

  Vad skönt att du inte hade knutar på stämbanden. Ta och kolla upp om det finns någon relativt nära dig som kan ge voice massage. Det är något som sångare har jättestor nytta av, utöver allt det andra du nämnde.
  Sköt om dig!

  Reply
 18. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Skönt att stämbanden var utan
  sår och knutor.

  Första bilden, när du med slutna
  ögon andas blommdoft i stilla
  grönska.
  När du betraktar den, ser du
  kanske det som var före och efter.
  Bildvinkel och vitbalans.
  När jag känner den, ser jag
  det som är just där och då.
  Att du vet, hur det känns att andas.

  En bettskena för själen,
  består även av små ord.
  du är bra

  KRAM

  Reply
 19. Mösstanten

  Så bra att du fick läkartid så snart och att det inte är något allvarligt fel med dina stämband. Den vackra naturen som du lever ikan kanske hjälpa dig till avslappning.

  Reply
 20. Emerelle

  Oh Jonna, I’m so happy to hear your voice hasn’t taken any damage! That’s great 🙂 ??

  So interesting to hear about your teeth grinding.. I did that too! And I also had tension in the jaw and neck etc.
  When it comes to the voice, it’s really all about getting rid of tensions in your body and mind..
  The great thing is when you know, you can finally change the right things!

  Haha yes, right? We have to learn the basics again in our generation: Breathing, being, doing nothing ?

  All the best ❤️
  Emerelle

  Reply
 21. Malin

  Hejsan Jonna!

  Jag gnisslade också tänder ett tag, kunde vakna och känna att jag var spänd i käkarna och att det knastrade i munnen.
  Sedan började jag ta tillskott av magnesium (Holistic) och då försvann besvären.
  Stress gör att kroppen “läcker ut” magnesium hag jag läst.

  Reply
 22. Marina

  “Tänk om människorna för 5000 år sedan fick veta det om framtidens människor. Att dom kommer behöva lära sig de mest självklara saker.
  Som att andas.”
  Fick en déjà vu-känsla och gåshud av den texten!

  Reply
 23. Gunilla T

  Så skönt att höra Jonna!

  Ja tänk att andningen är så viktigt. Själv har jag gått på yoga kurs och även en helg för några veckor sedan.
  Nu försöker jag att meditera och göra andningsövningar nästan varje dag!

  Lycka till och njut av sommaren!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.