Björksav

Senaste två dygnen har jag varit näst intill besatt av en sak. Något som fått mig att springa från träd till träd. Något som fått mig att nästan bli hypnotiserad av att titta på droppar som faller ner i en plastbunke. Något som fått mig att stanna ute till midnatt och fortfarande inte vilja gå in trots att det är så mörkt ute att jag inte längre ser vad jag gör.

Björksav. 

Jag tappar björksav. Har aldrig provat det innan men i förrgår kväll så kom jag på att det är rätt tid att göra det nu. Jag hämtade ett rep, en sax, en såg, lite folie och några plastbunkar. Sedan spenderade jag hela kvällen med att leta bra björkträd och sätta upp flaskor över natten. Jag blev helt lyrisk när jag såg att det började droppa direkt när jag sågat av en liten gren. Jag drack björksav direkt ifrån grenen innan jag satte upp flaskan. Det var så gott.

042912

Man kan tappa björksav på olika sätt. Det mest effektiva sättet är att borra ett hål i björken och sätta in en liten slang. Men det kan göra att trädet riskerar att dö om man inte täpper igen hålet på rätt sätt, så jag sågar av en gren en bit från marken istället. Det funkar alldeles utmärkt. Det enda svåra är att få saven att droppa och inte rinna längs stammen. Då kom jag på att man kunde sätta en liten foliebit och vika den på ett sätt så saven rinner längs den och sedan droppar ner. Det är lite klurigt. Ibland har jag spenderat en halvtimma vid varje träd för att få saven att droppa rätt.
042907

Här ser ni hur jag har satt foliebiten. Jag har bara format den efter grenen så saven följer den istället för stammen. Jag har ingen aning om det finns lättare sätt att göra det på. Kanske någon har några tips? Det här är helt ihopsnickrat av mig 🙂
042901

Sedan blev jag förtrollad av att följa dropparna. Jag skulle med lätthet kunna spendera en hel dag med att se hur en flaska fylls, droppe efter droppe. Det såg så vackert ut. Som små kristaller. Det blev nästan som någon slags meditation att sitta där med ansiktet några centimeter från dropparna och bara betrakta. Beundra.
Jag tänkte tankar som om björksaven skulle kunna vara trädets blod. Dropparna kom som i en puls. Men det kändes bättre att tänka att saven är björkens glädjetårar.
042904

En liten droppe björksav på väg ner. Vem kan inte bli trollbunden av detta?

042905042909

Gårdagens skörd. Och mer är på gång.
042910

Det känns helt fantastiskt att få dricka något som kommer helt och hållet från björkträdet. Och det är så gott! Smakar som sött vatten med en svag smak av björk. Och det sägs vara väldigt nyttigt också.
042906

För övrigt så älskar jag björkträd. De är så otroligt vackra. Både i färg och form. Dessutom är det björken som håller mig varm om vintrarna. Så jag har någon slags speciell kärlek till just björkar.
042911

Härligt att avsluta dagen med ett glas björksav 🙂

Jag filmade lite igår, så att ni skulle få lite av känslan som jag själv kände när jag tappade björksaven. Titta gärna i HD med bra ljud.

32 Kommentarer på “Björksav

 1. Maya

  Åh, kom att tänka på Dej häromdagen när vi introducerades för något som heter Chaga (Googla det) och sen bloggar Du detta! Häftigt!

  (Googlar Du på Chaga eller Sprängticka så kolla in sidan “Morotsliv.se” som skriver om det och hur Du kan använda det som the eller i Smoothie)

  Ha en fin Valborgshelg!

  Reply
 2. leif

  Ja det är gott med björksav jag har provat det själv här där jag bor. Du kan sälja det till japaner dom betalar 500kr litern men hållbarheten den är bara 4 dagar det försvårar det hela.

  Reply
 3. Sandra

  Det visste jag inte man kunde dricka, jag trodde det var typ som kåda. Ett nytt mål i livet – provsmaka björksav! 😀
  Har för mig att man kan koka schampo & tvål med saven också?

  Reply
 4. Liie

  Har aldrig ens hört talas om björksav! Kul att lära sig något nytt, perfekt också att ha i tanken om man som jag är duktig på att tappa bort sig själv i skogen och blir törstig.. 😉 Ser ut att droppa på bra, hade aldrig kunnat föreställa mig att det kunde droppa så snabbt ur ett träd.

  Reply
 5. PJ:s byffé – från by till fe

  En bekant till mig tappar och säljer björksav på vårarna till en uppköpare.1000 liter är inte ovanligt.
  Man kan också sätta en petflaska på en björkgren där man skurit av två kvistar längst ut så att det bildas en klyka som man trär flaskan på. Det gjorde vi ofta som barn. Klykan bör vara tillräckligt kraftig så att inte flaskan ramlar ned när det blir full. Skål!

  Reply
 6. Solweig

  Min stuggranne tappade björksav förra våren som vi njöt av under sommaren. Frys in i typ större isbitar så har du dricka hela sommaren! Kul att bjuda på!

  Reply
 7. Eskild

  Min yngsta son och jag var väldigt förtjusta i pannkaka med lönnsirap, men den äkta varan var så dyr, så vi bestämde att göra egen sirap av björksav. Köpte i Junsele ihålig spik ca 8mm, borrade hål i ett antal träd i början av april när det var plus dagtid och minus nattetid. På ihåliga spikarna knöt vi plastpåsar för uppsamling och dagen efter hade vi 20 liter. Saven koktes ned till två gyllenbruna sirapsflaskor à 250ml. Det tog en hel dag och stora mängder ved, men resultatet var en söt, vackert gyllene tjock sirap som var extra god med tanke på all möda vi lagt ned på projektet. I projektet ingick inköp av jättestor gryta på loppis i Näsåker och ihopsvetsning av specialvedbrännare för grytan.
  Hålen i träden pluggades med björkpinnar och såren läkte fint.
  Jag kan säga att det är lättare och billigare att köpa Mammas Maple Syrup, men jag tänker varje år i april på björksav, men det har inte blivit av med mer tappning. Det går förresten även att brygga vin på saven!

  Reply
 8. Magnus K

  Min morfar brukade snitta ett “V” med kniven i barken och bocka en liten plåtbit som han slog in i nedre v-spetsen, så saven kunde rinna. Rent praktiskt fanns det en gren strax ovanför snittet där han hängde hinken.

  Reply
 9. Nicklas

  Jag tappade björksav förra våren. En frisk fräsch smak har den plus att den är nyttig. Håller sig ju bara några dagar men jag frös in den i PET-flaskor tänk bara på att inte fylla dom helt för då sprängs dom i frysen. Nu ska jag ut och börja tappa björksav jag med. Skål!

  Reply
 10. Nillan

  Skär av en gren på björken som pekar neråt. Ta en tom petflaska som du knyter ett band om halsen, och sedan trär på grenen(grenen in i petflaskan). Så droppar det rakt i flaskan, och snöret binder du runt någon gren så inte flaskan ramlar av grenen när den blir tung. Enkelt och gott!

  Reply
 11. Katten - Bucket Life

  Wow, så jäkla coolt! Jag har druckit cava på björksav (som serveras på Björk Bar & Grill i Sthlm) men det var inte så gott. Tror det är allra bäst i sin naturliga form helt enkelt.

  Du kanske ska börja sälja Jonnas droppar? 🙂

  Reply
 12. Sara

  Härligt 🙂 Jag vill inte spoila ditt roliga, men måste ändå poängtera (du kanske vet, men i så fall som info till andra); ska man tappa sav så måste man ha tillstånd från markägaren, eftersom det inte ingår i allemansrätten, som t.ex. bär och svamp gör.

  Reply
 13. Ralph

  Hej Jonna, tack för Inspiration. Det ska jag ocksa testar. Men Du, använd inte aluminiumfolie för det är möjligt, att det extraheras aluminiumpartiklar som är inte bra för kroppen! Kära hälsningar, ha det sa bra!

  Reply
 14. Skogsvakten

  Hoppas nu bara att inte alla springer ut och ska böja tappa sav, då det verkligen kan skada träden om man gör det på fel sätt!

  Reply
 15. Anneli

  Tappar också björksav. Blir liksom en liten renande och uppiggande kur inför våren när man dricker det. Själv brukar jag bara borra ett litet hål och sen sätta in ett sugrör som leds ner i flaska. Hålet ska alltså då inte vara större än att ett sugrör går in. Sen så klart täppa till hålet efteråt med en liten träbit. Det tråkiga är ju att det inte håller så länge, men man kan ju frysa in det också. Är också bra till att skölja håret med och som ansiktsvatten.

  kram

  Reply
 16. Magnus

  Björksav är väldigt gott! Men, det gäller att sköta tappningen med omdöme så att inte björken tar skada och att fråga markägaren först om man inte har en egen björk.

  Reply
 17. Sandra

  Jonna du är så fantastisk, på så många sätt <3 den där filmen var otrolig och bilderna helt magiska. Du är definitivt min favorit bloggare och fotograf. Varm Kram.

  Reply
 18. www.carloine.blogspot.com

  Björksav är så otroligt gott och sägs vara nyttigt. 🙂 “Björksaven innehåller kalcium, kalium, magnesium och sockerarter. Aminosyror och bra enzymer som skall hålla en frisk, samt stärka immunförsvaret och vara bra för mycket.”
  Så skrev jag i min blogg om björksaven när jag tappade den förra året. 🙂

  Reply
 19. Tomas Lindquist

  Nu är det dags igen. Jag har just kommit in med 3 lit. Björksav Jag håller med om att man blev som lite besatt av att springa mellan träden ?

  Reply
 20. Mikael

  Björksav är en fantastisk dryck. Så här gör jag:
  Man tar en 30 lit plast-jäskärl med tättslutande lock. Sån man jäser vin i. Borra ett hål nere på sidan av den och sätt en nippel med tätande gummiringar koppla en silikonslang till nippeln. Nu är det bara att borra hålet i stammen och trycka dit slangen. Häll någon dl kolloidalt silver i det tomma kärlet för att öka hållbarheten, stäng locket och häll lite vatten i jäsröret som sitter i locket. Nu har man ett slutet system. När saven stiger i kärlet bubblar luften ut i toppen. Man slipper sila bort mygg och flugor som kan hitta ner i en öppen flaska. Efter några dagar är det dags att ta bort slangen och täppa till hålet i stammen. 25 liter per träd är inga problem men sen kan det räcka tycker jag. Det finns gott om björkar i naturen. Ge trädet en kram nu och tacka för den fina gåvan 🙂

  Reply
 21. Kristina Brandt

  Men hur gör man för att stoppa saven att rinna mer när man är färdig . Tod tre kvistar för att ha ett påskris så såg jag att det troppade väldigt mycket hängde på en flaska men nu är dom fulla. Har försökt göra ett bandage men det droppar igenom efter ett tag. Hälsningar från Kristina

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.