Bränsle till min själ

För två veckor sedan fick jag besök av en journalist och en fotograf som skulle göra ett reportage för finsk TV, närmare bestämt ett kultur och samhällsprogram som heter Lasso och som sänds i en av deras public service kanaler Yle Fem. Temat för programmet var nämligen skogen, och eftersom skogen och naturen är den största grundstenen i allt mitt kreativa skapande, och min allra största inspirationskälla, så ville de hälsa på mig här i Grundtjärn och höra lite om mina tankar kring skogen. De hade även en hel del andra intressanta inslag om skogen i avsnittet, så om ni vill titta på det så kan ni göra det HÄR. Inslagen om mig är i början, och i slutet av programmet. Fanns även andra intressanta Lasso avsnitt att titta på. Älskar sådana där program som handlar om lite allt möjligt intressant! När jag fikar/äter lunch på dagarna så brukar jag älska att sätta på något intressant program eller någon dokumentär eller liknande medan jag äter. Då känns det både som jag får en paus samtidigt som jag lär mig något och får inspiration.
101302På tal om skogen så tog jag med mig hundarna i bilen idag och for iväg en sväng för att rensa skallen lite. Jag har dragit på mig en rejäl förkylning och kände inte alls för att ta mig an allt jobb jag egentligen skulle gjort idag. Med en hjärna full av snor funkar saker och ting inte riktigt som det ska. Jag hade en fruktansvärd huvudvärk men så fort jag kom ut i skogen så släppte det. Finns ingen plats som får mig att må så bra.
Jag skulle inte överleva utan närheten till skogen. Inte nu när jag i sex år vant mig vid att ha den så nära mig. Den är som bränslet till min själ.
101303

101305101301Jag tog med mig en skrivbok som jag ofta gör när jag känner att jag sitter fast och behöver få lite ny energi och lite bra idéer. Ibland skriver jag inte ett ord. Och ibland blir det flera sidor med tankar och visioner. Nu vart det inte så mycket. Men bara den stunden ute i skogen gav mig mer än ord kan beskriva. Att kliva in i en skog täckt av mossa och granris med det mjuka ljuset som strilas in mellan trädkronorna känns som att kliva in i en värld av mjuka kuddar och mysbelysning. Precis vad jag behövde idag.

Vad betyder skogen för er?
STOR kram på er allihopa ♥

55 Kommentarer på “Bränsle till min själ

 1. Annica

  Absolut bästa stället att rensa skallen på, oavsett anledning 🙂 Älskar att vi bor så nära att det är bara att kliva av gräsmattan och in i skogen 🙂

  Reply
 2. Luna

  Jag kan relatera såå mycket! jag älskar att gå ut i skogen och bara vara, lyssna på tystnadens och skogens ljud. Det är så uppfriskande på något sätt, man får ny energi och livskraft.
  Jag älskar skogen och naturen och jag längtar ofta dit efter en lång dag eller vecka 🙂
  Ibland önskar jag bara att jag bodde som du, så nära naturen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad härligt att vi delar samma känsla för skogen 🙂 ♥
   Ja det är ju himla lättsamt när man bor nära så det bara är att gå ut från ytterdörren i princip.
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. leif

  Roligt att du gillar skogen.
  För mej betyder skogen ett väldoftande nattläger under en yvig och mollsusande gran.
  När jag var liten så följde jag ofta min fisktokiga pappa i skogen längs nån porlande bäck.
  Det blev ofta sent på natten för då nappade stenbiten som bäst.
  Då gjorde vi en brasa grillade korv och fisk,det var en härlig tid.
  Nu blev jag långrandig förlåt.
  P.s. Vi vandrade och fiskade längs Ljuvanån också.
  Kram Jonna, fortsätt på din väg i livet, härliga minnen är dej givet.
  Skogen ger en livslång trygghet
  som inte kan mätas i pengar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh…vad mysigt det lät!! Vilka vackra minnen ♥
   Tack för att du delar med dig. Kram på dig ♥

   Reply
 4. Magdalena

  Känner så väl igen mig i det här att skogen har en enorm betydelse för välmåendet. Skogen ger så mycket energi samtidigt som den också ger en ett starkt lugn. Och det finns så mycket att upptäcka. Bara en mossbeklädd sten eller en vacker gammal stubbe kan innehålla ett helt litet universum i sig. Jag längtar väldigt ofta ut och många är de gånger när jag har kikat in på din blogg bara för att få en glimt av det vackra i stunder när jag själv inte haft möjligheten att vara där.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh,…håller helt med dig!! Vackert beskrivet!!
   Och vad fint att du kan titta in här i bloggen för att få en glimt av skogen ibland.
   Kram ♥

   Reply
 5. Rania {Rowan Tree}

  Åh så spännande, ska genast spana i programmet – kul! Skogen för mig betyder… allt. Trygghet och lugn, en påminnelse om naturen och dess krafter – hur stark och uråldrig den är; att den varit här före oss och kommer (förhoppningsvis) stå kvar långt efter vi är borta. Skogen står för magi, äventyr och rekreation. Energi och inspiration men också ett underbart skafferi – jag lär mig hela tiden mer om vad man kan äta i skogen, det är underbart!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så fint skrivet om vad skogen betyder för dig ♥ Håller med dig i vartenda ord!
   Och ja åhh…jag skulle också vilja lära mig mer om vad man kan äta i skogen.
   Tror det finns så mycket mer än vad vi anar att hämta där. Kram på dig!! ♥

   Reply
 6. Stu

  Hej, yup an almost daily walk down into the woods is a necessary meditation.
  Looks like a big Aurora tonight by the graphs, it’s cloudy here, so hope you get out to make some pics 😉

  Reply
 7. En beundrare.

  Hej Jonna.
  Jag tycker mycket om dig och din blogg.
  Men jag har en lite udda fråga.
  Tror du att du kommer skaffa en Volvo 240 igen? Eller ännu hellre, en 140, Amazon eller PV?
  Det skulle liksom passa dig så bra. Samma folkhem/landsbygdsromantik som du utstrålar.
  Mvh din beundrare.

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej!
   Tack 🙂
   Hmm nej jag tror inte jag kommer göra det. Det var mysigt att ha min Volvo 245. I alla fall på somrarna.
   Men att köra långt med den var ingen höjdare. Speciellt inte på vintrarna. Om jag får jämföra med min fyrhjulsdrivna Subaru så är det otroligt mycket bekvämare att resa i den, än i min gamla Volvo.
   Men den har sin charm, det kan jag hålla med om 🙂
   Kram ♥

   Reply
 8. Hanna

  Hej Jonna! Har en fråga som inte rör inlägget, men blev så nyfiken på hur det gick (har inte läst din blogg så länge så du kanske redan har svarat på det): snubblade i på en intervju med dig, tror det var 2013, där det stod att de skulle bygga en massa vindkraft i dina områden, hur gick det med det?

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Hanna!
   Åh tack för din fråga. Ja alltså…grejen är den att vi just nu väntar på det stora beslutet. Det har varit en lååååångvarig process. Många överklaganden och nu ligger ärendet i Svea Hovrätt, och vi väntar på beslutet som bör komma nu i oktober/november.
   Jag orkar knappt tänka på det just nu. Skulle det bli godkänt och vindkraften blir av så kommer hela livet här i Grundtjärn att rivas upp. En slags livskris på något vis…Så…allt jag kan göra nu är att hoppas.
   Tack för att du visade intresse! Kram på dig ♥

   Reply
 9. Jojhanna

  Skogen betyder massor för mig o har alltid gjort! Jag lekte mycket i skogen som barn, vilda fantasilekar. Jag var också aktiv i friluftsrämjandet och det blev många vandringar och tältningar. Som vuxen har jag haft hund i många år o det har blivit många mil över stock o sten tillsammans med fyrfota vänner. Skogen är besjälad, ger energi o kraft o luften doftar underbart gott. Man ser spår överallt efter älgar o andra vilda djur.

  Jag undrar lite hur skogen är i dina hemtrakter? Det ser ut som jättemysig gammelskog på sista bilden. Är det den som skapar den underbara stämningen på bilden, eller hur får du till det så bra? Tyvärr skövlas så mycket skog i Sverige idag, gissar du också har ett o annat kalhygge. Den gamla,orörda skogen behövs för den biologiska mångfalden, för rekreation o även som turistattraktion! Hela mitt inre värker nu när de ska avverka den 300- åriga skogen här inpå knuten. De sparar ett litet skyddat område med många ovanliga o utrotningshotade arter, tex olika lavar, men resten kommer de att avverka. Jag försöker glädja mig åt att vi iaf har en egen liten trollskog. Den är så mysig den. Kram!

  Reply
  • Lars 8463

   Jojhanna
   Min egen ägda urskog blåste
   ner i en storm för några år sedan.
   Så jag förstår
   att ditt inre värker!!
   Hoppas trollskogen hjälper!
   Och tack själv!
   Kram

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad härligt att du lekte mycket i skogen som barn! Jag tror det är så himla viktigt. Det är inte så vanligt nu mera att barnen får leka och fantisera ute i skogarna. Men jag växte upp på lite liknande vis, och det betyder så mycket!
   Och vad fint det låter med vandringarna. Och ja, visst är det bra att ha fyrfota vänner att vandra med ute i naturen 🙂

   Och åhhh…jag känner verkligen med dig när det gäller din gamla skog som ska avverkas. Det är så hemskt med alla kalhyggen.
   Jag hade en gammal skog jag ofta besökte. Jag hade ingen aning om att den skulle avverkas, men en dag när jag åkte dit så kände jag inte igen mig längre. Det var en fruktansvärd känsla.
   Det är synd att det ska avverkas på ett så onaturligt sätt. Önskar man kunde göra på ett sätt som inte lämnar kalhyggen.
   Tur att ni i alla fall har en liten bit kvar av skogen!!

   Och som svar på din fråga om jag tog bilden i en gammal skog så stämmer det. Jag brukar inte så ofta tycka om de där nya planterade skogarna med spikraka träd. Det kan var vackert för vissa bilder…men känslan i en gammal skog är så mycket mer underbar!
   Så jag drar mig ofta till äldre skogar 🙂

   Kram på dig och tack för att du delar med dig! ♥

   Reply
 10. Debby

  I feel the same way about the woods, and luckily I live next to one too! It is calming, healing. To hear the wind in the trees, birds singing, seeing all the colours – it re-energizes you – I always feel more inspired after being there with nature. I’m glad you feel better after your forest visit!

  Reply
 11. Anneli

  Älskar bilden på det ensamma lövet med suddigt ljus o färger i bakgrunden! Träd rymmer verkligen så mycket skönhet, från minsta lilla knopp o blad till gigantiskt resliga stammar som letar sej upp mot skyn…
  Jag har en lägenhet i utkanten av staden med liten miniträdgård/uteplats precis mot en skogsklädd bergsknalle o där kan jag bara sitta o titta på livet i skogen, lyssna på fåglarna , se solen som strilar mellan grenverket , lyssna när vinden susar mellan träden. Se hur färgerna skiftar från skir grönska på våren till björkarna gulnar på hösten för att sen fälla sina blad o lämna plats för vinternätternas stjärnhimlar. Det är fint…
  På vintern matar jag fåglarna o då kommer det massa fina fåglar men oxå rådjur o ekorrar som vill smaka. En räv har jag sett oxå, men den är ganska skygg o springer så fort den ser mej. Men de andra djuren har vant sej vid mej nu o det är nästan så fåglarna kommer flygande så fort jag går ut, som om de vill tala om att det är dax att lägga ut mat eller sommartid, fixa nytt vatten i vatten i fågelbaden . De älskar att bada där, flaxar o skvätter hej vilt omkring sej eller så vill de bara dricka. Iband sitter de o köar på staketet o väntar på sin tur! Tänker ibland att jag borde skaffa en bra kamera så jag kan fota o filma dem ordentligt , i mobilkameran blir de mest som suddiga små prickar..

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Anneli! Så kul att du gillar den bilden ♥
   Så fint du berättar om din lilla miniträdgård….låter som ditt eget lilla paradis!! Och så vackert att djuren lärt känna dig.
   Tack för att du delar med dig! Fortsätt njut av din vackra plats ♥
   Kramar

   Reply
 12. Lars 8463

  Hemma.
  Där jag växte upp.
  Där jag har rötterna.
  Ligger i skogen.

  Skogen.
  Där mina steg lärde sig gå.
  Där mina tankar lärde sig flyga.
  Ligger i mitt hjärta.

  Hjärta.
  Försökt fånga des känsla.
  Försökt fånga des tanke.
  Ligger i följande ord.

  Skogen.
  Den plats.
  Där mitt inre.
  Blir mitt yttre.

  Vet inte hur det är för dig.
  Men desto äldre jag blir
  ju mer bagage jag får.
  Så blir det svårare att rensa
  skallen och få tyst på sorlet.

  Och du
  Tycker väldigt mycket om ditt
  högst personliga sätt
  Att uttrycka dig i ord och bild.
  Funkar som en reservdunk
  när jag har lite energi. (poesi!!)

  KRAM

  Reply
 13. Ann rumbleinthearctic

  Skogen betyder mycket för mig, och precis som för dig har den en speciell plats i mitt hjärta. Nu när jag flyttat från Alaska söderut så känns det förstås. Ett helt annat liv, från att ha haft granskog precis vid stugan till ett mer storstads liv. Men det funkar det med, det är ju tur att helger finns så man kan åka och upptäcka nya skogar 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…Alaska! Wow! Kan tänka mig att du kanske saknar granskogen emellanåt. Men som du säger, tur att du kan få båda delarna! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 14. Magnus

  Jag har ingen “gammelskog” eller “storskog”, som är det jag tänker på när jag läser din text, nära mig men de gånger jag går i en sådan skog så är det tystnaden jag njuter mest av. När mänskliga ljud inte hörs utan man kan njuta av naturens ljud. Suset från det stora träden och det mjuka ljuset som tränger ner till marken här och där. Sätta sig i solen i en liten glänta och bara ta in dofter och ljud. Livskvalité! Samma känsla får jag när jag sitter på en solvarm klippa och tittar ut över öppet hav.

  Snart dags att krypa ner under täcket för näst sista natten innan det är dags att sätta sig på flyget hem. Hemlängtan börjar bli rätt påtaglig nu så fast den här resan har varit fantastisk så ska det bli väldigt skönt att komma hem och få sova i sin egen säng. 😉
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så vackert beskrivet Magnus!! Och vad fint att du kan få den känslan när du sitter på en klippa vid ett öppet hav.
   Kan tänka mig in i att det är väldigt avslappnande också. Bara vågorna och vindarnas sus. Så fint.
   Åh då är du nog hemma i Sverige nu då? 😀
   Hoppas du fått sova ut i din egen säng nu.

   Kram på dig ! ♥

   Reply
 15. Isabel

  Forest for me is LIFE! It is the lungs and the breath that nurtures us even though people don’t realize it. The forest is the great observer and keeper of records, so wise and compassionate. It is generous and it gives and gives unconditionally. I too love the trees and the forests for they provide us with connection and re-membrance of who we all are.

  Reply
 16. wyngalian

  For me the forest is just…Home ! The only place to be…Your north sweden forest is just a compete joy for the soul indeed..We got marvelous forests too in the south of France, you should come sometime 😉

  Reply
 17. Hanna

  Hej Jonna?
  Gick in och tittade på filmen om Skogen.
  Känner precis det du säger att all inspiration kommer från skogen.
  Jag var på semester i Värmland och fick en sådan stark inspiration till
  målning. Kände en sån stark kraft till skapande.
  Jag bor i Södermanland och har inte känt den starka känslan som
  jag kände i de Värmländska skogarna.
  Bor i en stressig miljö runtomkring mig
  och emellanåt flyr jag till skogen en stund med mina hundar för
  att andas.
  Funderar mycket på att flytta mer uppåt eftersom det finns
  mer djupare skogar där.
  Vill ha långa avstånd till människor annars får jag ingen inspiration.
  Har börjat måla lite smått men en flytt till skogen skulle
  väcka mitt kreativa mer. Behöver verkligen lugnet omkring mig.
  Och det lugnet finns bara i de djupa skogarna.
  Kram och fortsätt med det du gör.
  Hanna

  Reply
 18. Lindan

  Men så kul med programmet!! 🙂 Och så förvånad JAG blev när Mats Andersson dök upp efter dig…Han bor ju här i mina trakter, och har varit gift läääänge med en bekant/vän till mig….:) (fast de nu nyligen delat på sig) Han är ju jätte duktig! 🙂
  Så bra inslagen med dig var…! Du passade ju perfekt i det programmet! (y) 🙂 <3

  Jag blir alltid så "skogslängtig" efter att ha varit inne på din blogg!! 😉 Och nu tittar faktiskt solen fram (om än lätt tveksamt) här..Så kanske är det meningen att jag ska packa picknickvästan och ge mig iväg (fast tyvärr har jag ju inte skogen runt knuten, som du har….)? Men med inte allt för mycket ansträngning så kan jag ta mig till ett hyfsat skogsområde i alla fall! 🙂
  Eller också sätter jag igång ett nytt måleriprojekt..Ååh, med mitt velpottande så hinner väl hela dagen gå innan jag bestämt mig…:/

  Hoppas du har en finfin fredag….Trevlig helg!! 🙂 Kraam! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha nämen vad roligt att du visste vem han var!! 🙂 Jag hade faktiskt inte koll på honom innan men blev väldigt fascinerad av hans bilder. Otroligt duktig!!
   Och vad gulligt beskrivet med “skogslängtig”. Det kanske är både bra och dåligt att du får den längtan? Speciellt eftersom det inte är lika lätt för dig att ta dig ut i skogen. Men det låter ju så himla mysigt att packa picknigväskan och ge sig ut. Hoppas du får tid till det nu framöver!! 🙂

   Ser fram emot att se mer av dina tavlor också! Du är så GRYMT duktig!!
   Stor kram och trevlig helg ♥

   Reply
 19. Isabel

  Det kanske låter flummigt, men min pappa dog alldeles förtidigt så brukar känna att jag möter honom där. Han tog alltid mig och min bror ut i skogen. Innan han blev sjuk och tappade sin ork tvingade han ut mitt stressade tonårs jag i skogen för lite lugn och ro, trots att jag hellre ville göra allt annat så älskade jag de stunderna när vi väl stod där sida vid sida helt tysta. Sista åren han levde orkade han knappt lämna hemmet och han led enormt av det som den fria själ han var. Så idag går jag ofta i skogen och pratar med honom, tittar på allt liv som styrs av årstiderna. I skogen kommer jag mig själv nära igen och där i mitt djup finns alltid de jag älskar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh….sitter här med tårar nu.
   Så fint och så sorgligt på samma gång. Är så ledsen o höra att din pappa inte finns med dig i livet längre.
   Men vad vackert att du känner att du möter honom i skogen. Det tror jag du gör ♥♥
   Tack Isabel för att du delade med dig av detta ♥
   Kramar!!

   Reply
 20. Hanna

  Jag tycker om “skogen”, men kan också bli ledsen när jag tänker på den. För det är så mycket skog som inte är skog, utan trädplantager/monokulturer/virkesåkrar. Önskar fler skogsägare skulle satsa på kontinuitetsskogsbruk. Då tar man träd här och var och försöker bevara skogen som det ekosystem det kan vara. Det är konstigt att det heter “skogsstyrelsen” och “skogsbolag” när det egentligen borde heta trädodlingsstyrelsen och träbolag.
  Jag har själv fått en skog i min närhet kalhuggen och det var en hemsk upplevelse. Man kunde inte se var stigen hade gått.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.