Dagen jag länge längtat efter

Idag kom äntligen den där dagen som jag längtat efter så länge. Den där dagen som jag pratat om så många gånger med Stjärna, när jag suttit ihopkurad framför henne i ladgården mitt under vinterns kyligaste tid.

Håll ut Stjärna, det kommer en dag när du släpps fri på gröna ängar och får beta färskt gräs under bar himmel
Med Stjärna i täten sprang de över ängen när de släpptes ut från vagnen. Jag kunde riktigt känna deras lycka. De var fulla av bus och spring i benen.

Det var precis det här som var min största anledning till att jag ville köpa Stjärna i höstas. Att få se hennes lycka när hon återigen får släppas fri på ängarna i Grundtjärn. Hon hade ju hjälpt mig och gett mig så mycket. Så att få ge henne det här tillbaks kändes så viktigt.
Och nu får vi ju se varandra varje dag i flera månader framöver. Det är verkligen en enorm glädje för mig.
Men innan dom kunde släppas ut på betet idag så ägnade jag och Frida (ägaren av de andra kvigorna) den här dagen åt att sätta upp stängsel i två hagar här i Grundtjärn. Det är hårt jobb men jädrar vad skönt det är att få vara ute och ta i och känna att man lever lite.

Jag var med en dag förra veckan också för att sätta upp stängsel och banka ned stolpar och trots att jag hade blåsor på hela händerna och träningsverk i hela ryggen så kände jag att jag behövde det.
Ibland blir mitt jobb väldigt stillasittande framför datorn (beroende på vad jag gör såklart) så då känns det skönt att använda kroppen riktigt ordentligt. Och jag tycker det är SÅ roligt att ibland få hänga med Frida ut på äventyr och få komma till gården då och då. Min största dröm när jag var liten var ju att bli bonde så det känns kul att få en liten, liten dos av den världen ibland.
Det är ganska stora hagar som går både över ängar och genom skog. Det är bra att korna har mycket plats att vara på.
Tjälen i marken gör att stolparna trycks upp i backen, så då behöver de bankas ned igen med en slägga. Ibland händer det att vissa stolpar ruttnat. Då får man helt enkelt byta ut den mot en ny!
Frida fick alltid ta över när det blev för svårt, som t.ex när stolparna var väldigt höga. Det är inte bara att slå ned stolpar haha, det krävs lite teknik. Och styrka såklart.
Alltså åhh…ser ni vad vackert?! Har fortfarande knappt förstått att vi är mitt i det nu. Mitt i allt det vackraste. Maj, älskade maj.
Det känns som min själ andas in allt det gröna.
När vi hade gjort första hagen fick vi fika hos min mamma. ÅH vad gott det var med en fikapaus. Och vatten!!
Det är fortfarande helt otroligt varmt här. Mycket varmare än det normalt brukar vara på sommaren. Men jag njuter av varje sekund.
Och Nanook fick träffa Fridas hundar Sigge och Sammi. De blev riktigt bra polare!
Sen åkte vi tillbaks till gården i Myckelgensjö (ca 15 km från Grundtjärn) för att samla ihop alla kvigor som skulle med i vagnen till Grundtjärn. Sen fick jag åka med i traktorn med Frida tillbaks till Grundtjärn för att släppa av dom.
Framme i Grundtjärn!
Lilla (stora) Stjärna. Jag gick dit en stund nu ikväll för att ge lite gott till dom och hälsa dom välkomna, men just nu har de fullt upp med att beta i gräset och göra sig hemmastadda. När jag åkte förbi förut när jag skulle till studion där jag är nu, så låg Stjärna i gräset och hon såg så glad ut att jag skrattade till högt. Underbart! Ser så mycket fram emot att spendera tid med henne nu under sommaren!

Hoppas ni hade en jättefin tisdag! KRAM på er! ♥

29 Kommentarer på “Dagen jag länge längtat efter

 1. Olivia

  Hagar… Haha, jag är mycket bekant med den där gummiklubban då jag slet med att göra två hästhagar här hemma förra helgen. Hade så ont i händerna och underarmarna efter det ? Men bra blev det och det var ett härligt fysiskt jobb i underbart väder! Första gången jag byggt hagar så det var intressant. 1a juni kommer två hästar, inte mina, men det ska bli så mysigt att ha dom utanför huset ? Sedan får vi se när jag skaffar min egna häst…

  Reply
 2. Cathy

  Beautiful post Jonna! So happy for you and Star. I should have messaged you, but I recently had to leave the Patreon group and withdraw my support for the time being. We are currently trying to relocate to small farm in the mountains…fingers crossed! I will try to offer my support in whatever way I can! The last 6 months have been challenging for me and you and the group helped me immensely!?? I hope you have a wonderful summer! All the Best to you and Johan! ?????

  Reply
 3. fernando

  hello Jonna, I say again, (I do not really know what adjective to use to not be repetitive), ha ha… beautiful and excellent day, it is very nice where you live, your cow “star”, looks very cute with his cowbell, honestly, glad to see that things are working well for you.
  a hug from a distance, fernando.

  Reply
 4. Patti Jacob

  I am patti Jacob. I live in Wisconsin USA. I have had a lot of trauma in my life. My husband, mother, father, and best friend all died. I’m alone and sad. I watch your videos afar. They make me hopeful and not so sad. Thank you for being real. Thanks to husband and animals also. Makes me look forward to something. 1day at a time . ?☮️

  Reply
 5. Sandra Junhammar

  Ååh så härligt! ♥ Älskar verkligen den här årstiden, det är ju alldeles underbart just nu! Liksom livet på landet förstås ♥
  Fint att du och Stjärna kommer kunna spendera mer tid ihop nu framöver, mys!

  Ha en fin dag! Kramar

  Reply
 6. Magnus

  Så härligt att se lyckliga kor på grönbete!
  När jag var en liten kille så gick det kor i hagar precis överallt. Nu är det skrämmande sällsynt! För ett par år sedan kastade vår lokala lantbrukare också in handduken så nu har vi inga kvigor som betar strandängarna längre.
  Och den där björkskogen….. Tänk att få gå och lägga sig där borta i gräset vid granen och titta upp mot den blå himlen. Lyssna på alla naturens ljud och tänka på allt och inget. Här skulle det inte funka utan en stooor filt att ligga på. Att lägga sig direkt i gräset skulle innebär att man får ett gång “husdjur” i form av fästingar med sig hem, tyvärr.

  Stor kram!

  Reply
 7. Christiane

  Star running free in the meadows of Grundtjarn!
  Great pictures of much happiness, and the hope of much more happiness to come. 🙂

  Reply
 8. Jos

  Åh, kom på ett förslag /önskemål.. Du skulle kunna uppdatera din header med en bild på dig och stjärna ? ?

  Reply
 9. Birgitta

  Underbart! det finns inget som sprider sån lycka som när djuren släpps på sommarbete, skapar sån otrolig frihetskänsla!!
  vilken lycka för er att få ha Stjärna och hennes kompisar så nära hela sommaren, Ha en fortsatt fin maj.

  Reply
 10. Anna S

  Hej Jonna. Så härligt ni har det nu med sol och riktig värme. Man kan nästan inte tro att det är sant. I april var det massor med snö och flera minusgrader. Nu efter några veckorn en sådan total omvändning från vinter till riktig tropisk värme. Alltså maj är verkligen min favoritmånad och jag vill ta tillvara på alla dagar fullt ut. Härligt att du fått hem fina Stjärna nu. Det ska bli spännande att få följa er i sommar. Ha nu en riktigt underbar dag och njut av livet. Kram finaste Jonna.

  Reply
 11. Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

  Den lyckan när korna får springa ut för första gången, magiskt! Men det är ju i och för sig fullt förståeligt, titta bara på oss hur lyckliga vi blir när sommaren äntligen är så nära, och då har vi ändå kunnat röra oss ute under hela året.

  Blir nästan lite avundsjuk på att årstiden ligger ett par veckor “bakom” oss som bor längre ner i landet då du fortfarande har allt det härligaste framför dig! I södra Dalarna är vi nu mitt i härligheten och allt är så himla grönt (det har gått fort de senaste två veckorna) men jag önskar att jag kunde stanna tiden ett litet tag så man kunde få fortsätta njuta av maj-månad liiite längre.

  Kram till dig ♡

  Reply
 12. Marjo

  Tycker stjärna har en så fin annorlunda täckning inte den vanliga kon man ser ofta…så fint att kossorna nu får beta hela sommaren…njut av sommaren

  Reply
 13. Toffle

  Is it just me or does Stjårna seem to have a particularly intelligent look in her eye? I think Jonna is good for Stjårna, just as Stjårna is good for Jonna.
  Sometimes, when I sit in the garden, or am out on the suburban hill (with its lovely little wood attached) near my house in our small and quite green capital city (Edinburgh, Scotland) – or even on a lonely shore on the magical Isle of Skye (my favourite place) – I wish there were more creatures with which to interact. It is almost as if, as a species, we have scared them off. I think maybe, deep down, perhaps with atavistic memories of some ancient (now mythical) age long, long ago, they would like to trust us. I’m sure that, if they thought we were all like Jonna, they might come nearer to us – and accept that we are not all bad.

  Reply
 14. Anonym

  Vad stor hon har blivit! och Sammi också! Härligt att ni äntligen får rå om varandra nu du och din andra älskling! Bilderna gör en glad! 🙂 Behåll headern jag älskar vintern. Mer än sommaren så snööö jaaa. 😀

  Reply
 15. Lindan

  Ååhhh, vad UNDERBART för Stjärna (och de andra!) att äntligen få komma ut i friheten!! Ser fram emot att läsa och se mer om ditt och Stjärnas “äventyr i sommaren”! <3 <3 <3

  Reply
 16. Corinne Grönholm

  Hittade nyss till din blogg och måste bara kommentera vilken härlig energi detta inlägg sprider med sig! Ser fram emot att fortsätta läsa din blogg och om era äventyr under sommaren 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.