Det kreativa rummet

Hej mina kära vänner!
Det är en gråmulen tisdag här i Grundtjärn, med ännu stormigare snöfall än gårdagen. Såpass att jag helst undviker att gå ut. Enda stunden ute idag har varit en långpromenad med Nanook, och snart är det dags för en promenad igen. Men först ska jag ta mig en kopp kaffe och skriva ett litet inlägg.

Senare på eftermiddagen ska jag in till Örnsköldsvik för att gå på en föreläsning som anordnas av Klöverdam, nätverket för kvinnliga företagare, som bland annat delade ut priset till mig som Årets Normbrytare. Det är min vän Linda Hörnfeldt som ska föreläsa om kundrelationer och att bygga varumärke på sociala medier. Mest av allt vill jag dit för att träffa henne, men också såklart för att lyssna på föreläsningen och träffa andra som kommer dit. Det ska bli kul! Det är inte så himla ofta jag hittar anledningar till att åka in till stan. Så det gäller att passa på!

Det tog några timmar innan jag kom igång idag. Det krävdes en lång och lugn förmiddag med några koppar kaffe och bra musik. Jag tror det här vädret gör mig lite segstartad. Men efter ett tag kom energin tillbaks.
Idag har jag bland annat fotat några tavlor inne i ateljén, som jag sen tänkte lägga upp på webshopen. Jag har så mycket tavlor här hemma nu att jag snart inte får plats med allt. Jag målar ju även tavlor utanför mina kollektioner så att säga. Mer fristående tavlor. Och det känns trist att de bara ska stå här gömd bakom andra tavlor.

Så jag tänkte lägga ut lite tavlor, både nya och gamla. Och kanske lotta ut någon? Jag tänker ofta att jag vill lotta ut något jag skapat, men så blir jag rädd att det i slutändan ska göra någon ledsen. Jag menar, det blir ju bara en som blir glad, och resten blir ledsna. Den tanken har ofta stoppat mig från att göra tävlingar/utlottningar här på bloggen. Vad tänker ni om det?
Det är alltid lite knepigt att fota tavlorna. Jag fotar endast i dagsljus, och absolut inga starka lampor, eftersom de då riskerar att bli ljusblänk i de färger som är mer glansiga. Den här tavlan ovan har jag döpt till “The awakening“.

Pågåenda målning. Leker mig fram med lite olika tekniker. Och med guld ♥
Har ju även en del gamla tavlor som jag tänkte skulle få en chans till nya hem. Den här tavlan är faktiskt en av mina allra första akrylmålningar någonsin. Den målade jag här i Grundtjärn 2012. Målad med en teknik som jag inte utforskat så mycket sedan dess. Mycket spackelspadar och murbruksverktyg. Jag hade väldigt roligt när jag målade denna. Och den har synts i väldigt många reportage som gjorts om mig. Bland annat sågs den senaste i Tidningen Lantliv. Det är så roligt med denna tavlan, eftersom alla ser olika saker i den. Den är ju för mig en helt abstrakt målning, men många har sett röda lador, trädplankor och annat. Det är det som är så roligt, att alla tolkar så olika.

Har senaste året haft den stående på golvet i sovrummet. Vilket gjort att det är det första och sista jag ser när jag vaknar och somnar. Ibland ligger jag länge och bara betraktar den. Och än idag kan jag inte bestämma mig för om jag hatar eller älskar den.
Jag tänkte nyligen att jag kanske skulle byta ut skyddet på golvet. Men så kändes det lite tråkigt att göra det. Det är så kul att se spåren av alla nätter i ateljén. Spåren av alla mina olika färg-perioder. Det blir nästan som ett konstverk i sig.
Färger. Tänk vad det påverkar oss. En färg kan få oss att må dåligt. Eller få oss att må jättebra. Det som jag tycker gör naturen så vacker är ju egentligen alla färgkombinationer som skapas. En himmel, eller en solnedgång vore ju ingenting utan alla varma nyanser. Färger som nästan går rakt in i själen på oss, och liksom helar oss.
Jag har också slagit in Lindas tavla, som hon målade när hon var hos mig i december. Jag monterade den igår, så nu tänkte jag att hon skulle få med sig den hem ikväll så hon kan hänga upp den på Influencer of Sweden’s kontor i  Stockholm, där hon tänkte ha den! Ja, hon är ju VD för Influencers of Sweden, den där coola kvinnan som jag ser upp till så mycket ♥

Jag kom på nu att jag inte hade visat hennes videoblogg som hon gjorde när hon var här i vintras. Blir verkligen glad av den! Hon var så lycklig över att få måla sin allra första tavlan i atljén tillsammans med mig. Det var en helt otroligt mysig kväll och natt. Jag och Linda har verkligen roligt ihop.
I videon får ni bland annat se när vi skålar med bubbel i kaffekoppar, när vi dansar Taco-dansen och när vi “go crazy” i ateljén. Och massa annat. Spola fram till 07:27 om ni vill börja se från när hon kom hem till mig.
Hoppas ni alla har en fantastiskt fin tisdag! KRAM på er ♥

38 Kommentarer på “Det kreativa rummet

 1. Therese

  Alltså, JA! till en tävling! 😍

  Ditt inlägg var väldigt vältajmat hos mig. Jag har varit så himla sugen på att börja måla igen. Jag ritade/målade väldigt mycket när jag var yngre och var på vippen att välja estet på gymnasiet, men då var det mest akvarell, blyerts och kol som jag använde..nu är jag sugen på att börja måla med akryl. Har suttit hela dagen och drömt mig bort bland olika startkit, penslar, färger och sådant kul.. Problemet är bara att hela min lägenhet är ungefär lika stor som din ateljé ser ut att vara så jag vette sjutton hur det skulle gå till haha…

  Reply
 2. Vic

  Du får gärna ha en tävling! Så får fattiga studenter som jag en chans att få in lite riktig konst i hemmet! 🙂

  Reply
 3. Cina

  Otroligt fina tavlor! Du är så begåvad. Jag ska köpa en när min ekonomi tillåter, inte för att det är dyra priser, men jag är arbetssökande nu. Den med guldinslagen är fantastisk! Ska bli kul och se de tavlor du fotat av nu och lägger till i din Webb-shop. Lycka till med allt du gör/skapar nu och i framtiden!

  Reply
 4. Annica

  Klart du ska göra en utlottning/ tävling om du vill. Tål man inte att “förlora” så är man väl ganska barnslig eller hur? 🙂 Ha en trevlig em!

  Reply
 5. Dixi Wonderland

  Ja men snälla ha tävlingar! Du skapar de mest magiska tavlorna och att få chansen att vinna en skulle vara amaizng! Jag tror inte att det blir några sura miner för dom som inte vinner. Jag hade blivit lite ledsen men man får bara hoppas att man vinner nästa gång ;D Tänk dock på att det är skillnad på tävlingar och lotterier 🙂

  Reply
 6. Åsa

  Klart du ska lotta ut en tavla 🙂 Du är så varm och omtänksam..men någon blir ju jätteglad 🙂

  Jag har aldrig någonsin tur i spel, men jag hade det i kärlek istället hahha 😀
  Funderar på om jag ska gå en kurs i akrylmålning…står helt stilla här hemma 🙂

  Stor kram på dig!

  Reply
 7. Jane

  Jag tycker du ska börja måla björkstammar och andra trädstammar! 🍃🍃 lite vårgröna blad på björken o vitsippor i gräset eller mossa på marken. Tror det skulle passa dig perfekt!

  Reply
 8. emblas.se

  Tycker definitivt att du ska ha en tävling! 🙂 man går ju in i tävlingar för att vinna, men man har väl alltid vetskapen om att man kanske inte vinner och det är inte hela världen… Så kör på! ^^
  kramar
  Emma

  Reply
 9. Anna

  Åh jag skulle så vilja komma och besöka dig och få måla precis som Lalinda gjorde. Imorgon ska jag besöka en ateljé för första gången och prova att måla (jag är faktiskt nervös eller kanske lite uppspelt för jag vet inte vad som väntar mig). Kanske är jag nervös för att jag ska bli inmatade i en box på “såhär målar man” för jag vill måla fritt! Oavsett ska det bli spännande.

  Reply
 10. Lindan

  Jag ÄLSKAR bortglömda vloggar!! 😀 😀 Vad kuuul det var att se er gå loss i ateljén (och pimpla bubbel i små kaffekoppar…hahaha…:D <3 )
  Tavlan blev ju riktigt fin till slut!! (y)
  Tycker ABSOLUT att du ska lotta ut en (minst!! 😉 ) tavla!! Visst…EN blir glad, resten besvikna…Men om du inte lottar ut någon alls så blir ju INGEN glad…right!? 😀 😉 Så lotta loss nu vet ja!! :*

  I övrigt håller jag med Linda – jag vill OXÅ HA EN ATELJÉ!!!!!! Måste se till att affirmera lite hårdare, så universum hajar!

  Kraaam bästa du!! <3

  Reply
 11. Helena

  Den där tavlan från 2012 såg väldigt annorlunda ut från de andra tavlor jag sett som du gjort. Det första jag såg i den var en kamera 🙂

  Reply
 12. Tove

  Blev så inspirerad av din post att jag kollade på dina tavlor, hittade en som jag hade köpt om den inte redan varit såld. Men såg sedan att den fanns som artprint och nu väntar jag med iver på att den ska komma hem till oss! 😊

  Reply
 13. Petra

  Jag hittade din blogg helt nyligen och tycker mycket om den. 🙂 Jag tycker absolut du ska lotta ut tavlor! Som flera redan skrivit är det ju en fantastisk chans för dem som kanske inte har råd att köpa själva. Och jag tror alla är väl medvetna om att det bara kan finnas en vinnare. 🙂

  Reply
 14. Maria Björkman

  Alltså din akryl från 2012… det riktigt klack till i mig när såg den. Vet inte varför, den bara talade till mig. Fantastisk, tänk att kunna SKAPA så där. Den går inte annat än älska!

  Reply
 15. Evy

  Underbart :D. Dina tavlor är magiska redan från den allra första. Den i bruna nyanser ser jag Ångermanlands små hemman i. Där fanns gärsgårdar, lador och björkar och allt verkar finnas i den tavlan :-). Ditt nya alster med guldinslag bara älskar jag färgerna i. Ser fram emot det färdiga resultatet.

  Bloggen var rolig. Lite vardag mitt i allt det tillrättalagda. Menar inte att din blogg är tillrättalagd eller nåt sånt, utan min egen inrutade tillvaro. Så kul att se då ni har kul, och att måla en tavla med en kompis måste vara väldigt inspirerande :D.

  Tycker självklart att du ska ha ett lotteri, och självklart önskar jag att jag själv blir den lyckliga vinnaren ;-). Men det kommer alla att önska, och då min tur i lotteri är lika med noll så kommer jag att gratta den lyckliga vinnaren med ett lyckligt smile. För tänk vilken lycka det kommer vara för just den personen. Och att göra någon lycklig måste väl vara den allra största lyckan, eller hur.

  Kram till dig Jonna

  Reply
 16. Christiane

  ‘slow’ calm starts to the day are lovely ways to let creativity ‘wake up’ ……. it makes sense that a couple of cups of coffee together with that beautiful view of the nature from the window seat, and all comes into focus in such beautiful art later in the day

  I’m a three cup person in the morning, and will even get up early to ‘wake up slow’ myself, which makes little sense, but it works for me. Candles add to the peaceful mood. The sweet alarm clock I have is a small black pup who paw-paws me awake at first bird song. 🙂

  Reply
 17. Wynter

  Yes i would love to see a contest. I love your art and your photos and blogs. And my 5 yr old daughter loves your kulning videos. She tries it here in alberta canada where we are from.
  You are an inspiration.

  Reply
 18. Lars 8463

  Jag kan sätta ord på färg.
  Jag kan sätta färg på ord.
  Men frågan är
  Vad sätter känslan
  Som ord och färger ger?
  För ords och färgers känsla
  är så olika i olika känslors ögon.

  Bilden på din pågående målning.
  Jag skulle kunna använda hela
  mitt ordförråd för att beskriva
  mina känslors ögons känsla.
  Men igentligen räcker det med
  DEN KÄNNS.

  Tycker du ska ha en utlottning.
  Göra någon jättelycklig.
  Jag kommer inte att vinna
  Men jag känner mig varje dag
  lyckligt lottad.
  För att jag kan se.
  Med mina ögon.
  Med mina känslors ögon.

  Gissar att du hade en fin eftermiddag
  kväll i går. Glädje och inspiration.
  För Linda verkar vara en blandning
  av humor och hela handen.
  Hoppas du får en fin energirik dag.
  Kram

  Reply
  • Lindan

   Fint Lars! <3 Och vilken klockren beskrivning av Linda – "en blandning av humor och hela handen"… 😀 Precis så uppfattar jag henne också! 😉

   Reply
   • Lars 8463

    Tack Lindan
    Du ska veta att jag alltid
    Brukar fnissa och vifta förtjust
    med mina buskiga ögonbryn
    när jag läser dina texter.
    Kram

    Reply
 19. Janusz

  I do not know anything theoretical about art. All it matters to me is what kind of gut feelings particular art piece invokes. From this perspective your
  early painting feels very unpleasant. I would call it: Looking at the world through prison bars. Perhaps it depicts how you felt about big city you
  left behind. In fact it resembles a city. Its colours are very depressing. I enjoy all your others paintings and pictures but, for some reason, I am particularly sensitive to these that have nothing else but blue and white colours in them. “Silence” is stunningly beautiful. You really painted it with your heart. If you asked me which picture add to your photo prints I would not hesitate one second. It would be the one of you with a lantern standing in a moonlight in “Winter solstice” last December. I would call it the most stunningly beautiful, magical picture you took I have seen so far. I find it so deeply
  symbolic. Moonlight is so bright and you carry a lantern. Lantern is completely redundant, you do not need it to see forest around you. And yet without
  it picture would not be the same. Lantern adds so much warmth and beauty to it. In the same way Creator like a moonlight shines on its creation.
  It is completely self-sufficient, it does not need little lantern of human mind to illuminate anything. And yet this little spark adds so much warmth and
  beauty to the whole creation. How is that possible ? It is a complete paradox. It is also a lesson for us, humans: Do not get attached to the little
  lantern of your mind to solve your existential dilemma. Look up and realize it is moonlight that really illuminates everything.

  Reply
 20. Sofia

  Jaa, vad roligt med ett lotteri! 🙂 Tror att de allra flesta kommer glädjas med den som vinner. Så absolut, kör på det.

  Din tavla från 2012: Längs hela övre kanten ser jag höghus, som representerar Gbg, och i nedre vänstra hörnet en brädlagd ladliknande byggnad som representerar Grundtjärn. Centralt i motivet står en figur (du) som håller en fylld ballongform som sitter ihop med en helt tom platt ballongform som hänger slappt neråt. Jag tänker att den högra uppfyllda “ballongen” är din kraft och förmåga, då höger sida av kroppen representerar den ‘maskulina’ yang-energin. Den tomma vänstra “ballongen” blir så en representation av bristen på själslig kreativ energi, då vänster sida av kroppen hör samman med yin och de ‘feminina’ aspekterna av varandet. Så när jag ser på tavlan så ser jag ditt beslut att lämna Gbg och välja Grundtjärn så att din själsliga kreativa energi helt enkelt skulle kunna bli uppfylld och ge dig balans i “energiballongerna”. Häftigt! 🙂

  Hoppas min tolkning inte är alltör flummigt beskriven. Vore roligt om orden ändå lyckas lyfta fram det jag försöker beskriva så att du också kan skönja det jag upplever i motivet.

  Tack underbara Jonna för allt du delar med dig av till oss läsare. Och tack för att du tog mod till dig att bryta upp från storstan och söka dig till en plats som fyller dig med så mycket skapande kraft. Kärlek! 💞

  Reply
  • Sofia

   Så lustigt 🙂 När jag kommenterade förut så hade inte mobilen laddat upp samtliga bilder i ditt inlägg, så min kommentar är alltså en tolkning av den blå tavlan på golvet i bakgrunden på blogginläggets andra foto (uppifrån räknat). Sååå tokigt det kan bli 🙂 NU först ser jag den där tidiga målningen från 2012! Kände att jag var tvungen att förtydliga detta nu när denna halvt pinsamma fadäs uppdagades. Haha.
   Kram! 😊 💞

   Reply
 21. Magnus

  Den där tidiga tavlan var riktigt härlig! Några röda lador ser jag inte men väl en del interiörer och utblickar genom fönster. Även lite solblänkande sjöis.
  Uppe i vänstra hörnet står en brun dörr på glänt där solstrålar lyser in. Till vänster om dörren syns en mörk fondvägg lite längre in i rummet.
  Uppe vid din vänstra hand syns delar av ett fönsterparti och i mittenfönstret står någon form av växt, och det är snö på marken utanför.
  Strax nedanför, nästan i tavlans mitt, är det en fönsterutsikt till.
  På vänstra sidan har du en skarp gräns mellan brunt och vitt. Under den gränsen (ungefär den mittre tredjedelen av vänstersidan) är den solblänkande sjöisen med skogskanten i bakgrunden.
  Det ljusa fältet i tavlans högerkant kan också vara blänkande sjöis, eller öppet vatten, med skog i bakgrunden och med lågt stående sol sett i motljus.

  Som sagt, en riktigt häftig, och fantasieggande, tavla det där! Du är duktig tjejen! 🙂
  Stor kram!

  Reply
 22. Stu

  Hej, Hmmm maybe it’s time to start drawing again, it’s been a long time for me, but inspiration needs to be real or the results are just contrived. We have a wee saying here, that “art school ruins your graffiti” 😉 , but obviously it taught me a lot too 🙂
  Yea time for another coffee first though 😛

  Reply
 23. Lina

  Jonna! Det är inte tillåtet att lotta ut saker, du kan på Lotteriinspektionen bland annat läsa att: “En privatperson eller ett företag får i princip aldrig anordna ett lotteri, då det för tillstånd krävs att det är fråga om en svensk juridisk person, som är en ideell förening och som enligt sina stadgar har till huvudsakligt syfte att främja ett allmännyttigt ändamål inom landet.”
  Däremot skulle du kunna göra det till en tävling. =) Alltså, att folk exempelvis får motivera varför de borde vinna tavlan och du väljer (alltså ingen slump med i det) ut den motivering du tycker är bäst.

  Reply
 24. Felicia

  Ja gärna en utlottning!! Skulle vara underbart att få sätta upp en av dina tavlor i mitt lilla rum, ihop med min Buddha tavla ifrån Bali (om du kommer ihåg 🙂
  Hoppas du hade en fin tisdagkväll igår! <3

  Reply
 25. Annie

  Vad gullig du är som tänker på oss stackare som aldrig vinner något…haha:) Men framför allt borde du se det som att du har en chans att göra någon RIKTIGT GLAD! Så klart att alla vill vinna men vi är vuxna och förstår hur det fungerar:) Alla har ju i alla fall en chans, vare sig man har råd eller inte i normala fall att köpa dina underbara tavlor:)

  Reply
 26. Sofia

  Oh så fint , älskar konst , min farfar är konstnär så jag är uppvuxen med konst runt omkring mig 🙂 ! Kika gärna in hos oss , skriver om småbarnslivet mellan Sverige o Spanien då vi har hus både här o i Marbella . <3

  Reply
 27. Jorma

  Låter jättekul med en utlottning 🙂 Din pågående målning har lite “rymd” över sig, en nebulosa som spottar ur sig en massa stjärnor. Din första akrylmålning ser ut som nån sån där köks”tavla” som förekommit nånstans som jag för mitt liv just nu inte kan minnas var jag brukat se. På nån restaurang eller nåt café kanske. Lite collage-känsla. Den väcker minneskretsar till liv.
  Kramar

  Reply
 28. Wilda

  Åh bästa Jonna! Blir så rörd av dina tavlor. Någon gång när jag har ett jobb med inkomst vill jag köpa en tavla av dig att pryda en stor vägg med. Och tack för att du alltid ger mig inspiration till att måla. Konstnärssjäl <3

  Reply
 29. Linda, 155cm.se

  Jag har precis köpt lägenhet och känner bara KAN DU KOMMA OCH MÅLA EN AV MINA VÄGGAR?? vill ha all din konst målat i ett helt sovrum – vore sjukt coolt!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.