Ej kontaktbar

Ni som följt min blogg länge vet ju att jag under alla år kämpat med mobiltäckningen här. Telia har varit det enda som fungerat, men det har varit uruselt! Är det viktiga telefonsamtal så har jag behövt gå ut på ängen för att få tillräckligt bra täckning. I fönstret i mitt kök har jag alltid haft täckning så jag i alla fall kan ta emot och skicka sms. Det har även funkat att ringa men då får man räkna med otroliga störningar i ljudet och att samtalet bryts.

Till min stora glädje kom Tele2 hit i somras och satte upp en mast! Så nu kan vi hade 4g och snabbt internet! Istället för 0,3 mbit/sek så har jag nu 20 mbit/sek. Ni kan ju bara tänka er vilken ny värld som öppnade upp sig. När det förut kunde ta en timma för mig att ladda upp bloggbilder och 5 timmar att ladda upp en videoblogg, så går det nu på en sekund att ladda upp en bild och några minuter att ladda upp filmer. SÅ underbart!
Mobiltäckning har jag dock ännu inte kunnat utnyttja, då jag är bunden till Telia fram till juli då jag betalar av min telefon som jag köpte via dom. De som har bytt till Tele2 här i trakterna har grymt bra mobiltäckning och internet mitt ute i skogen. Helt fantastiskt!  Medan jag själv har fått SÄMRE täckning än innan. Sedan den nya masten sattes upp så fungerar knappt mobiltäckningen via Telia här. Den går över på Tele2´s nät och strular till det på något sätt. Trots att jag har täckning så går det inte att ringa.

Detta har ställt till en del problem för mig. Sedan september har jag knappt använt min telefon till samtal. Därför att det helt enkelt inte fungerar! Folk har ju såklart försökt nå mig. Det syns om inte annat när jag åker in till stan och får täckning. Då plingar det till ordentligt! “Du har 19 missade samtal“. “Du har 50 nya sms“. “Du har 15 nya röstmeddelanden“.

Helt ärligt, jag mår jättedåligt av det. Det blir som någon slags ångest över att ha allt liggande på hög. Och så vill jag inte ens lyssna av alla meddelanden eftersom det blir så mycket på en gång. “Ring mig, jag vill komma i kontakt med dig, hör av dig hit, jag når inte dig, VARFÖR SVARAR DU INTE?
Under lång tid har jag sagt till folk att det inte är någon ide att ringa till mig. Kontakta mig via mail istället. För så länge jag har telia kommer det inte fungera. Jag har nu vant mig vid att “inte ha någon telefon”. Vilket är väldigt konstigt, eftersom man idag ändå är så beroende av det. Och jag tycker det är skitjobbigt att inte kunna ringa ett enda samtal. Inte ens i nödsituationer!

Så här ser det ut om jag ska försöka kontakta omvärlden via telefon. Jag har två "pluppar" med täckning, men ändå står det "Ej registrerad på nätvärk". Så himla hopplöst!

Så här ser det ut om jag ska försöka kontakta omvärlden via telefon. Jag har två “pluppar” med täckning, men ändå står det “Ej registrerad på nätvärk”. Så himla hopplöst!

Men idag ringde jag Telia och förklarade hur det låg till, och hoppades att dom skulle låta mig få stänga av abonnemanget med det samma eftersom det inte fungerar här längre, och få en slutfaktura på mobilen. Och dom sa JA! Det innebär att jag snart kommer kunna nås av omvärlden igen! Efter ett halvår utan täckning. Det känns så himla bra.
Snart kommer jag kunna sitta vid köksbordet och ringa. Jag behöver aldrig mer springa ut i snöoväder och storm för att leta täckning mer. Jag kommer kunna ta emot samtal och sköta mig proffesionellt! Underbart!

Ville bara berätta detta för er. Nu känns fredagen ännu bättre! Nya goda tider väntar! ♥

27 Kommentarer på “Ej kontaktbar

 1. Annica

  Vad härligt för dig! Själv har jag ångest…dom ska stänga ner våran station så jag vet inte hur det blir med internet. Och då bor vi ändå bara ca 3 mil utanför Falun…bedrövligt! “Hela Sverige ska leva” och “Levande landsbygd”…vart tog det vägen? Flera stationer runt om som ska stängas…Och mobiltäckningen är usel här med…

  Reply
 2. Patrik

  Nödsamtal går att ringa om man pillar ur simkortet, då går telefonen på det nät som har täckning.

  Skönt att dom gav med sig så du fick säga upp abonnemanget, annars brukar det vara omöjligt även om det inge fungerar. Man brukar få till svar att enligt täckningskartan ska det fungera…

  Har också Tele2 4G bredband och är ganska nöjd, i alla fall med hastigheten både upp och ner. Synd bara att datatrafiken tar slut före månaden oftast… men nu har dom ju ökat på den också så nu blir det säkert bättre.

  Reply
 3. leif

  Hej bra att det ordnar sig. att Tele2 kom får du tacka vindkraftverken för inget dåligt som inte har nått gott med sig
  Tack för din fina blogg.den håller hjärnan fri från mental smogg.

  Reply
 4. Birgit

  Hej, vi har haft samma problem. Och det känns så att fler har det på landet. Mobilt bredband gick bara på en plats i huset(om vädret var inte för blåsigt, för dimmigt…….). och det var såååå långsamt. Men nu har vi fiberkabel indraget och det känns så underbart. Hålla tummarna för att situationen blir bättre för dig.
  Hälsning Birgit

  Reply
 5. Erika

  Men, gud så jobbigt! Så himla typiskt att känna sig fastlås med ett abonnemang man ändå inte kan använda. Tur att det löste sig tillslut! Jag skulle bli jättestressad av alla sms och meddelanden. Hua. 😉

  Kul att du börjat kören det är ett härligt litet gäng men det vore kul om fler vågade sig på att vara med.
  Ses på torsdag! kram Erika

  Reply
 6. Steve

  Skönt att det löser för dig. Det är en märklig värld vi lever i. Allt är möjligt, men ändå inte. Jag hade liknande problem med TRE(3) i fjol. Bytte då till Telia och nu funkar det. Nästan. Den fasta telefonin som bara skulle överföras kunde v dock inte få tillbaka med det telefonnummer vi haft i “hundra år” beroende på att…………………………… Ja, fråga mig inte beroende på vad. Numret ligger ledigt hos 3 och guppar och “alla ledingar är framdragna” men av nån outgrundlig anledning så måste historien sluta med att vi gav upp. Och det är ju aldrig roligt. Men, visst, det funkar ok med mobiltelefon och mail även för min generation. Ja, i a f för oss. Fortsätt njut av den annalkande våren.

  Reply
 7. Tobias A

  Vet inte om detta är problemet i ditt fall, men jag hade jätteproblem med samma telefon som du har. Trots att jag hade 2-3 staplar så fungerade det inte att ringa/ta emot samtal. Först när jag startade om telefonen fick jag massor av SMS angående missade samtal osv. Men kanske är den dålig täckning som är den stora boven för dig. Hoppas det löser sig iaf! 🙂

  Reply
 8. Jos

  Egentligen har jag bara bra erfarenheter av Telias mobiltäckning i Norrbotten, sen beror det på vilken mobil man har. Det kan skilja sig en hel del. För trådlös internet fick jag Net1 att fungera alldeles utmärkt i värsta norrbottniska obygden såväl långt ute på Bottenviken förutom i hamnarna kring Smålands farvatten långt söderut. Det är fullt möjligt att använda ip-telefoni med Net1.

  Reply
 9. Jos

  Klagomål som jag fick höra från lokalfolket i norr var om dålig täckning, ej framkomligt när det var mycket militärövningar och trafik i luften. Men så är det väl inte i skogarna kring Grundtjärn?

  Reply
 10. Anita

  Jonna, jag avundas dig. 🙂 Grattis! Vi använder fortfarande Telia på mobiltelefonerna i Omsjö, trots urusel täckning. Telia upplyste mig att de kommer att uppgradera deras mast i Överå i januari 2015 till 4G, men än har vi inte märkt någon skillnad. Jag får lov att ringa Telia igen …
  En Tele 2/Telenor mast är uppsatt också i närheten av oss sedan ett år tillbaka, men är inte inkopplad! Så fortfarande lever vi i bakvattnet av all telefoni och internetmottagning. Men vi lever fortfarande på hoppet om en ändring. 😉 Kram!

  Reply
 11. Magnus

  Skönt att det löste sig! Det är ju inte minst en trygghet att kunna nå omvärlden om något skulle hända och man behöver hjälp.

  Reply
 12. Annette

  Det är precis som du sa i ett annat inlägg, tror det var det om vindkraften, bara för att vi är färre människor som bor i Norrland så kan dom tvinga oss till vad skit som helst bara för att de vet att vi är för få för att göra skillnad.
  Tänk om någon i 08-området skulle ha råkat ut för något liknande, att de inte skulle ha täckning på sin telefon så att det ej gick att nå 112, vilket härrans liv det skulle bli. Tidningar, media, röster vid nästa val, ja allt!
  Vet fler som har/haft liknande situation fast i Jämtlandsområdet … det är helt sjukt och tänker man på innebörden. Att ett företag som äger en samhällsupprätthållande tjänst, kan bestämma att “nä, vi tar och tar bor det fasta telenäten för det är inte lönsamt längre?!!, Va, vad är det för skit! Norrland bidrar med enorma tillgångar till resten av Sverige och norra Europa men vi betyder ändå inte så mycket att vi är värda att få känna den tryggheten och jämställdheten som rättigheten till att kunna ringa 112 vid nöd, det är så jävla sjukt så det finns inte ord för det
  Ni Alla Jonnas läsare, jag ber om ursäkta för min upprördhet, men som det känns som om hela mitt Norrländska hjärta slits ur kroppen och någon stampar på det om och om igen och det verkar aldrig ta slut.

  Reply
  • Nisse

   Känner så själv ibland! Bra lite förståelse och respekt har många.Uppsala och söderut. Norrland, hur kan du bo där… Jaja. Det finns undantag men det är ändå såhär det är.

   Reply
  • Gustav

   Håller med dig. Det är för j*vligt. Vill bara inflika att dom flesta av landsbygdsproblemen även gäller södra delarna av landet. Är själv uppväxt på landet i Halland. Vi upplever samma saker och har stor förståelse för er frustration.
   Ha det 🙂

   Reply
 13. :D

  Va bra ! borde du ej begära ersättning från Telia?

  Hoppas du nu kommer vara kontaktbar även när du är hemma,hur är mottagningen i garderoben har läst att du brukar gömma dig där 😉

  Kom inte o säg att du pajat skärmen igen !?

  natt

  Reply
 14. Catlover

  Det var ju bra att Telia såg till verkligheten och lät dig slippa betala för något som inte funkar. Nu har ju Tele2 gjort en rejäl höjning av surfmängden på det mobila bredbandet också ( 249:- för 50 GB eller 398:- för 100 GB per månad är en otrolig förbättring jämfört med innan) så du kan ju glädjas dubbelt nu. Även de som sitter med befintliga avtal får byta till de nya villkoren.
  Vill även nämna att hos mig är Telia överlägset bäst på mobiltäckning så det lönar sig att jämföra med hjälp av kontantkort innan man ingår ett långt avtal med någon operatör.

  Reply
 15. Girla

  Jag har exakt samma problem på landsbygden i Småland/ norra Skåne. Klättrar upp på en hög sten för att få knastrig och opålitlig mottagning som bara fungerar ibland. Så det är inte bara ett norrlandsproblem…

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.