En ny horisont närmar sig

Så var det bara en dag kvar innan nyårsafton och det där årliga pirret börjar kännas i magen. Spänning och förväntan inför ett helt nytt år som snart sätter fart samtidigt som det känns konstigt att släppa taget om året som var. Jag minns den här dagen förra året. Aldrig tidigare hade jag laddat upp med en sådan kraft inför det nya året. Det var som om jag satte ned foten och bestämde mig för att jag aldrig, aldrig mer skulle känna mig nedstämd på nyår över att jag inte riktigt uppnått det jag ville och drömt om.

Så hela det här året har egentligen varit en slags nystart. Från första dagen i januari bestämde jag mig för att det här skulle bli ett väldigt bra år. Och det blev det. Jag har aldrig tidigare känt mig så nöjd och lycklig över allt jag fått vara med om under dessa tolv månader. Jag har gett mitt allt i att bryta gamla mönster och släppt så mycket oro och rädsla och det har verkligen förändrat allt. Så inför det nya året känner jag mig bara väldigt pirrig och glad. För jag känner på mig att det väntar en ny horisont där framme, med ett 2016 som kommer bli helt fantastiskt. Känner ni det också? ♥
123001Jag kommer skriva ett inlägg sedan med lite olika händelser från året. Lite tillbakablickar från bloggen och en liten sammanfattning om vad jag ändrat på för att nå en positiv förändring och vad jag ser fram emot under 2016 : )

25 Kommentarer på “En ny horisont närmar sig

 1. Linnea

  Hej Jonna!
  Det var längesen du skrev en uppdatering om vindkraftverken som planeras, har det hänt något mer på den fronten?

  Tack för en fantastisk blogg med otroliga bilder!! Önskar dig ett fantastiskt 2016, jag hänger med dig även det här året!

  Reply
 2. Jenny - En Vintage Saga

  Jag ska försöka tänka så under det nya året, för detta år har nog tyvärr inte gått som himla bra. Det har varit fint, men mycket har fått gjorts i motvind, men jag hoppas på ny energi och nya idéer och mod på att förverkliga drömmar ! Jag ser fram emot det nya året och de möjligheter som det för med sig 😀

  Reply
 3. Magnus

  För min del har 2015 varit ett jobbigt år, i alla fall om jag ser till arbetet. Kanske mer mentalt jobbigt än fysiskt men kroppen börjar ändå säga ifrån efter alla år med monotona arbetsmönster. Under 2016 måste jag hitta andra arbetsuppgifter som är snällare mot kroppen. Något som inte är helt lätt i min arbetssituation.
  Men, till hösten väntar en resa med tillsammans med min bästa kompis! En resa jag fantiserat om av och till i 15 år men egentligen aldrig trott skulle kunna bli verklighet. Det ser jag verkligen fram emot!
  Stor kram!

  Reply
 4. Boel

  Kära Jonna!
  2015 har varit allt annat än lätt för mig och har mest bestått av arbetslöshet, bostadsproblem och storstadsstress. Jag har rent utav varit olycklig en stor del av tiden och jag har faktiskt aldrig varit så här lost. MEN jag har inte givit upp och jag har nu, inför det nya året, bestämt mig för att bryta mina egna mönster och våga följa mitt hjärta. Jag anpassar mig på tok för mycket och söker jobb jag eg inte mår bra av. Jag hyr en lägenhet jag inte trivs i och bor i Göteborg, en stad som jag inte kan andas i och känner mig kvävd. Jag vill bo på mycket mindre ort, nära naturen vid berg och sjöar, helst äga ett litet hus och känna att jag för första gången i mitt vuxna liv har ett eget hem. Det behöver inte vara stort men det ska vara mitt!
  Det är fascinerande hur jag (och många andra) gör saker mot mig själv som inte är bra för välmåendet och själen. Men jag klandrar varken mig själv eller andra, vi är inte mer än människor. Jag tror också att jobbiga perioder i livet utvecklar ens inre och får en att komma till insikt. Jag försöker i alla fall trösta mig med de tankarna. För det är verkligen så att hela mitt inre fullkomligen skriker efter en förändring och vad passar då bättre än att göra just det som jag längtar så efter? Mitt liv är till för att levas, inte bara överlevas och jag har förutsättningar att få det jag vill ha! Jag har bott på landet innan och vet hur jag mådde då, det var rätt fantastiskt (förutom när jag var tvungen att elda konstant i kaminen för att huset inte var vinterbonat:)! Jag behöver bo någonstans där jag faktiskt ser horisonten och inte möter massor av människor och trafik så fort jag kliver utanför ytterdörren.

  När jag läser din blogg, kära Jonna, och även upptäckt andra bloggare som skriver om liknande saker så har jag känt att “så vill jag också ha det”. Man kan alltså säga att bland annat du har fått mig att vilja flytta från Göteborg och bosätta mig närmre naturen! Jag är nog inte ensam om att inspireras av dig, men jag vill i alla fall att du ska veta detta. Du får säkert många som skriver till dig men jag hoppas att du hinner läsa mitt inlägg. När jag första gången träffade på din blogg och läste om din resa, från Göteborg till Västernorrland, så kände jag igen mig på varenda punkt. Min längtan efter en annan livsstil har funnits sedan några år tillbaka och nu är det dags att göra något åt det. Det är verkligen inte lätt att kliva över första tröskeln mot en annan livsstil men jag har nu kommit till ett skede i livet där jag inte kan eller vill göra annat. Jag vet inte var jag kommer att hamna än och behöver också skaffa mig någon slags inkomstkälla. Men det jag vet är att jag kommer att lämna Göteborg i vår för ett liv närmre det som betyder mest för mig; naturen. Framför allt kommer jag från och med nu att försöka följa mitt hjärta och det känns som det bästa beslut jag någonsin har tagit. Det är helt enkelt dags för mig att göra det du har gjort; sätta ned foten, våga besöka ny mark och bestämma mig för att 2016 kommer att bli ett bra år. Tusen tack för att du finns och delar med dig av dina underbara foton, texter och tankar Jonna! Du får mig att hoppas! Gott nytt år!

  Reply
  • Lindan

   Åh vad jag känner igen mig i både Jonna och i det du skriver Boel! Jag känner exakt lika dant – dags att börja LEVA!!
   Det lite jobbiga är att jag redan förra nyårsafton beslutade att 2015 det var året då jag skulle följa mitt hjärta! Jag gjorde checklistor, skickade “beställningar ut i universum”, gick kurser, kämpade på trots grova långvariga sömnbesvär och ett överhysteriskt jobb….! Jag kände att 2015, det var året då det fick VARA NOG!! Även jag känner en stark längtan efter natur och ensamhet. Att få rå över mig själv, och fatta mina egna beslut. Jag längtade efter FRIHET!!
   Dock har inte mycket förändrats…Min situation är fortfarande densamma. Det känns lite tungt. Och jag känner att jag är nära att förlora hoppet och tron på ett bättre liv…..:( Men ville bara säga att det känns lite mer hoppfullt när jag läser ditt och andras inlägg här…Det är inte bara jag som kämpar, och längtar bort (i den miljö jag befinner mig i mitt vardagliga liv verkar alla nöjda med stressen, hetsen och prestationskraven på jobbet. Det är så SKÖNT att höra att det finns andra som faktiskt känner och tänker som jag gör…
   Så ville väl bara tacka för ett bra inlägg Boel 😉 O tack JONNA för att du finns!! Din blogg och det du förmedlar har verkligen berikat mitt liv, och fått mig att trots allt fortsätta att drömma (och kanske så småningom HANDLA…För allt kanske inte går att lösa på ett år….?)
   Jag hoppas 2016 blir ett bra år, för alla fina följare här, och för den finaste Jonnan jag vet! 😉 <3

   Reply
   • Boel

    Hej Lindan (och Jonna).

    Tack för att du berättar om dina tankar och skönt att du känner igen dig! Det tröstar och tanken på att veta att andra känner likadan hjälper jättemycket! Jag har eg längtat efter en annan livsstil under flera år och beslutade väl eg redan i våras att jag skulle flytta ut till landet för börja leva som jag mår bäst av. Men precis som dig, Lindan, så är jag inte heller där ännu. Dock tror jag att det tar längre tid för vissa att nå/genomgå den förändring som man längtar efter. Jag har också känt att jag nästan har tappat hoppet på ett lugnare liv. Rädsla, stress, inre hinder och inte veta var/hur man ska börja ta tag i saker pga att det är så mycket man vill förändra… Alla dessa faktorer är nog en del av förklaringen till varför vi ännu inte är där. Så även om vi inte ännu är där så betyder inte det att vi inte är på väg åt rätt håll, tvärtom tror jag! Jag hörde en teori om att även om det känns som om att man mest står och trampar under jobbiga perioder i livet så är det precis då som vi utvecklas. Det låter kanske inte logiskt men jag tror faktiskt att det är sant. Du och jag kommer att nå dit vi villl och vi är redan på väg. Ovissheten om att inte veta när det blir bättre är ju väldigt jobbig men vi kanske får tänka att det är orimligt att vår situation inte kommer att förändras till det bättre. Jag tänker att de små förändringarna och en sak i taget är det viktigaste. Bland det svåraste som finns är att bryta sina mönster och att hitta nya rutiner tar lång tid. Men folk har ju gjort det före oss och då kan vi också göra det. Om vi blir medvetna om vilka mönster det är vi vill bryta så kan vi först då skapa en förändring.

    Varför tror du Lindan att du inte är där ännu? För egen del har jag inte vetat hur jag ska prioritera och blivit väldigt stressad av att ha försökt tagit tag i allt på en gång. Och då har det inte blivit något alls nästan. Jag behöver skaffa mig ett jobb i första hand, vilket som helst just nu. Har jag väl ett jobb kommer det bli mycket lättare att få andra jobb och i mitt fall då på andra orter som jag vill bo på. Dalarna, Hälsingland, Jämtland och Ångermanland är de områden som jag främst vill fokusera på. Var vill du helst bo Linda? För din del kanske det räcker med att flytta utanför den ort du redan bor på.

    Det låter också som om att du, precis som jag, har velat förändra livet så otroligt mycket och gjort allt för att den förändringen ska ska ske. Men det kan lät bli övermäktigt och checklistor, beställningar ut i universum, kurser, överhysteriskt jobb och så vidare blir till slut ett väldigt högt berg att bestiga. Kanske checklistor och beställningar i universum inte är rätt sätt för dig Lindan? Allt kanske inte går att lösa på ett år och framför allt går inte allt att lösa på en och samma gång. Du måste nog, precis som mig, lära dig att prioritera. För rent krasst, vad är den viktigaste förändringen just nu för dig Linda? Om det är jobbet som påverkar dig värst, vilket det låter som, kanske du
    kan prova att gå ned i procent på jobbet? Eller söka ett helt annat jobb som inte innebär så mycket prestation och stress? När du väl har “löst” jobb-biten så kanske du kan ta tag i boendebiten. Eller tvärtom, du kanske först ska flytta ut närmre naturen och få ett hem som du kan känna lugnet i. Det vet du nog bäst själv egentligen. Jag har själv brottats och brottas fortfarande med liknande tankar och försökte att lösa både min bostads- och jobbsituation på en gång. Jag insåg att jag var tvungen att prioritera och valde då att försöka fixa jobbet först. Nu är det snart dags att försöka förändra min bostadssituation och jag siktar som sagt på att flytta i vår. Jag inser att det kan ta längre tid än så men målet är iaf att ha flyttat innan 2016 är slut. Det är ett rimligt mål. Det är även en dröm som jag kan uppfylla. Så fortsätt drömma men börja framför allt att försöka handla Lindan, men en sak i taget. Du förlorar väldigt lite på att försöka. Du är kanske, precis som mig, rädd för att det ska gå fel men i så fall så kan man alltid gå en annan väg.

    När jag flyttade till Göteborg pga jobb trodde jag att jag ville ha det jobbet, jag handlade nog mest i stress. Men det visade sig vara ett jobb som inte alls passade mig och nu tänker jag: Tråkigt att jag flyttade för det jobbet men bra att jag lärde mig att jag inte kan ta sådana typer av jobb. Mitt år i Göteborg har varit sjukt jobbigt men jag har faktiskt också lärt mig vilka typer av arbeten som jag mår bra av och att jag aldrig mer ska flytta till en stor stad. Framför allt inte flytta om jag känner att jag inte skulle må bra av den orten och det jobbet. Jag journalist men har lämnat den branschen pga att den stora konkurrensen, stress och otrygga arbetsvillkor. Nu jobbar jag extra inom vården men får så lite pass att jag måste hitta något annat. Men det är verkligen skönt just nu att inte behöva prestera så mycket när jag väl är på jobbet och det är också skönt att helt ha vågat lämna det yrke jag är utbildad inom. Jag mår helt klart bäst när jag får jobba praktiskt och gärna fysiskt arbete, då blir jag lugn! Så jag kommer i princip bara söka (och har redan börjat) jobb av praktisk karaktär, inte stillasittande prestationsyrken. Om jag inte hittar tillräckligt med arbete så kommer jag att plugga en kort KY-utbildning framöver som faktiskt ger mig ett jobb. Men den biten väntar jag med just nu, annars blir det för mycket.

    Jag har ju faktiskt makten att välja och jag har valt att gå krokiga vägar hela livet vilket har tagit otroligt mycket energi. Det har också gett mycket så klart. Nu vill och kommer jag att att sakta men säkert kunna fördela min energi bättre, ta en sak i taget, lita mer på mina beslut, och följa hjärtat på den väg som leder till ett välmående och ro i själen! Och det tror jag kommer ske för dig också Lindan! För du vill få ett mer harmoniskt liv och jobb och då kommer du faktiskt att få det också! Det hjälper mig att ha skrivit till dig om detta, vi stöttar varandra! Allt gott och gott nytt år Lindan och Jonna!

    Reply
 5. Linda

  Blir så inspirerad av att läsa din blogg och hur du valt att leva ditt liv så som din själ och ditt hjärta önskar. Det ger en påminnelse om att själv lyssna till sitt hjärta och våga ta steget mot sina drömmar. Och det påminner oss om vilken oerhörd kraftkälla naturen är.
  För mig har naturen alltid funnits där, runt hörnet, men tyvärr har jag ofta blundat för den och levt för mycket uppe i mitt huvud och låtit mina tankar göra mig blind för det jag har framför mina fötter. Många gånger har jag vandrat i skogen utan att egentligen vara medveten om det.
  När jag väl öppnat ögon och hjärta för naturen har den givit mig så mycket att jag nästan blir yr och jag har varje gång tänkt att “det är ju det här som är livet, det är ju i naturen vi ska vara”. Den har så mycket läkekraft både själsligt men även kroppsligt. Att borra ner näsan i mossa och dofta, att krama ett träd, lägga handen på en solvarm sten, lyssna in skogens alla ljud, att lägga märke till färgskiftningar, konturer och former.
  Att prata med skogen ger faktiskt svar, många är de insikter som kommit till mig med blicken över en sjö. Det är verkligen healing! Och jag skulle nog vilja kalla det mindfulness. Att medvetet utforska det vi är i. Att öppna våra ögon, vår själ…ja alla våra sinnen för det vi befinner oss i. Att verkligen SE och inte bara titta. Att verkligen LYSSNA inte bara höra. Att verkligen KÄNNA inte bara röra och det gäller inifrån oss själva och ut.
  Många gånger jagar vi lyckan utanför oss själva, men lyckan finns under våra fotsulor, i varje steg vi tar.
  Dina bilder och hela din blogg andas just detta, medveten närvaro och djup. Det är lätt att känna naturens helande förmåga genom dina bilder och det är lätt att känna att du lever genom ditt hjärta och din själ och det inspirerar så otroligt! Stort tack för att du delar med dig.

  Gott nytt år och jag önskar dig ett fantastiskt 2016.

  Reply
 6. made bymary

  Jag ser verkligen fram emot 2016! Det kommer bli ett spännande år tror jag. Mitt 2015 har varit otroligt händelserikt och spännande, giftermål, drömresa iom vår smekmånad, reklaminspelningar och bokkontrakt..bland annat. Men det har varit sorg motgångar också, bland annat med hälsan, begravning av en jämnårig vän och längtan efter hus på landet. Vissa mål har jag nått andra inte. Min känsla för vad jag uppnått under året ändrades iom att jag inte satte fasta mål att jag ska “uppnå x mkt av det här eller det där”. Jag sätter istället upp ad jag ska sikta MOT. Ex; istället för att “lova mig själv” att få mitt företag att dra in x antal pengar så sätter jag fokus och mål att tjäna mer än det här året. Eller att mitt mål är att jag ska ta mer långpromenader och förbereda mig för att vandra fjällen istället för att “jag ska vara ute minst 4 gånger i veckan”. För då är det så lätt att jag helt plötsligt en vecka inte når mina mål vilket alltid gör att jag tappar motivationen och blir besviken på mig själv. Jag mår så mkt bättre såhär när det gäller att sträva framåt och utvecklas istället för att nå bestämda plattformar.

  Ska i år även “bestämma mig” för ett ord som får vara ledord och följa mig under hela nästkommande år. Så tänker jag då och då på det och låter den känslan, det ordet, liksom vara mitt “rättesnöre”. Tänkte skriva det på en lapp, göra en liten ceremoni av det och bränna upp papperslappen också + hänga upp en pappersbit med ordet ovanför min dator. Nästa år tror jag det blir GLÄDJE. Det är en glädje att få¨arbeta med det som är mitt intresse, det är glädjande att ha så många Instagramföljare som vill veta mer om det jag brinner för. Det är en glädje att få leva och få möjlighet att se soluppgången varje dag om jag så vill. Det är lätt för mig att jag glömmer det…glädje. När jag är stressad och måste hinna med deadlines för boken så är det lätt att stressen tar över och lägger sig över lyckan av att få göra en bok om mitt största intresse!

  Lite nyårstankar och tips från mig såhär årets näst sista dag!

  Varma kramar till dig fina du tack för att du fortsätter blogga, du inspirerar!

  Reply
 7. Birgitta

  Tack för ett jättefint år med många underbara blogginlägg. Du har förmedlat energi, äventyrslust, naturlivet och en massa annat. Detta förstärk med helt underbara bilder så jag önskar dig ett Gott och bra 2016?✨?❣

  Reply
 8. Johanna

  Tack för en fantastisk blogg som jag läst under flera år nu <3 Vi är många här ute i världen som är beredda att göra allt för att göra våra hjärtan till lags, för det är ju ifrån hjärtat man måste leva för att få vara helt lycklig. På något sätt känns det som vi alla samlats här 🙂 där vi mår bra ihop.
  Massa Kramar och lyckönskningar om ett gott nytt 2016
  //Johanna

  Reply
 9. leif

  Ja det nya året kommer säkert att bli fint för dej du har sån framgång i ditt konstnärskap.
  Och du gör så fina tavlor och bilder.
  Själv besöker jag van Gogh museet i slutet på januari så det blir något att se fram emot detta år.

  kram….

  Reply
 10. Christer

  Gott Nytt År Jonna!
  Själv fick jag ett tråkigt slut på detta år, då min mamma somnade in på Juldagsmorgonen.
  Kram

  Reply
 11. Yrkesfotograf på TT

  Gott nytt 2016, Jonna, allas vår inspiration. Jag fortsätter att följa dig och håller tummarna
  för att du får ett toppår!

  Reply
 12. Kristina

  Tack Jonna, för din blogg (som alltid är lika spännande att läsa, och ger många tankar) och alla dina fina bilder. Önskar dej ett GOTT NYTT ÅR med många nya bilder och önskan att du blir kvar hos oss i Västernorrland

  Reply
 13. Nicklas

  Tack för ännu ett år som som vi fått följa dig på bloggen! Om du visste vad det betyder mycket att få gå in och läsa din blogg och få njuta av dina vackra bilder! Första halvåret på 2015 var bra men sedan började det med motgångar så nu bara väntar jag på att det här året ska ta slut och att 2016 ska bli ett kanonår och att allt ska vända till det bättre:) men det är så mycket frågor jag vill ha besvarade! Kommer jag bli helt frisk efter min operation? Kommer jag någonsin kunna återgå till mitt jobb som jag älskar igen? Om inte vad ska jag jobba med då? Hur ska jag klara av att vara sjukskriven kanske ett halvår framåt? Kanske får sitta i din ateljé’ och måla tavlor istället för att måla hus:) Men nu ska jag kämpa och hoppas 2016 blir det bästa året någonsin. Kram:) <3

  Reply
 14. Madde

  Det kommer bli ett underbart år!
  Tack för att du delar med dig av ditt och ger oss alla så mycket positiv energi.
  Gott Nytt År Jonna 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.