En ny värld har öppnat sig

Efter snart fem år i Grundtjärn utan vettig mobiltäckning har jag nu en ny mobil med nytt mobiloperatör och täckning överallt! Även i mitt sovrum. I mitt arbetsrum. Ja, till och med inne på toa! ÖVERALLT! Jag kan ringa och smsa människor. När jag vill! Jag behöver inte längre springa ut på ängen för att leta efter täckning. Jag behöver inte längre ha 15 missade samtal och 17 olyssnade röstmeddelanden. Äntligen kan jag ta del av nutides moderna teknik fullt ut. Det var banne mig på tiden!

Som jag skrev för ett tag sedan så fick vi en ny mast uppsatt i närheten i höstas. Det var Tele2 som gjorde det. Innan hade vi Telia och det var det enda som fungerade här. Men jag skulle nog inte vilja påstå att det verkligen fungerade. Det var under all kritik.Under alla år jag bott här har jag bloggat och jobbat med internet på 0,4 mbit/sekund och en mobiltäckning som jag var tvungen att leta efter utomhus. Ibland hade jag tur att kunna ringa från fönstret i köket, om jag tryckte upp näsan riktigt hårt om fönsterrutan.

Att vara så beroende av internet och mobiltäckning samtidigt som det fungerat så fruktansvärt dåligt har gjort många saker svårt för mig. Bara att kunna ringa och ta emot samtal har varit ett stort projekt. Men nu i oktober bytte jag mitt internet till Tele2 och har nu 20 mbit/sekund!! OCH nu för några dagar sedan så fick jag äntligen bytt till Comviq som har täckning både hos Telia och Tele2, vilket gör att jag nu i princip kommer att kunna ringa från djupaste skogen. YES!!

Jag är så glad! Jag har inte fattat det än. Igår behövde jag ringa ett samtal till banken och direkt kände jag “åh…nu måste jag ta med mig papper ut på ängen och ringa där”. Men sen kom jag på att jag faktiskt har täckning! Så jag kunde ringa från mitt arbetsrum! Shit, jag kände mig så himla proffsig där jag satt framför datorn och ringde ett samtal. En ny värld har öppnat sig för mig!

Och det känns så skönt. Så tryggt. Bara vetskapen om att jag faktiskt kan ringa vart jag vill när jag vill betyder mycket för mig. Innan Tele2 satte upp sin mast här kändes det alltid jobbigt att veta att jag inte kunde nå omvärlden om jag verkligen behövde det. Många brukade säga då: “MEN ÅHHH, DU KAN VISST RINGA NÖDSAMTAL, DÅ KOPPLAR DEN BARA PÅ ETT NÄT SOM HAR TÄCKNING!!” . Men nej, det fanns inget annat än Telia, så oavsett om jag höll på att dö så skulle jag inte ens kunna ringa en ambulans.
Nu känner jag ett enormt lugn av att veta att det alltid kommer fungera. Jag behöver inte tänka på vart jag lägger telefonen på natten eller känna en oro att det skulle ta alldeles för lång tid att leta täckning om en nödsituation skulle uppstå. Att kunna nå omvärlden via mobil är en trygghet idag som vi kanske tar för givet. Men nu när jag levt utan det så länge så uppskattar jag det och kan verkligen redan känna hur mycket lättare och effektivare mitt liv blivit.

Jag har en plupp täckning i mitt sovrum. Wiiiiii!

Jag har en plupp täckning i mitt sovrum. Wiiiiii!

Det komiska mitt i allt är att sedan jag fick bra täckning för några dagar sedan, så har inte en enda människa ringt mig förutom min mamma, och min granne Rozi som ringde idag när Nanook hade rymt och berättade att han var hos dom och kissade på komposten. Men ingen annan.
Innan har jag haft missade samtal och röstmeddelanden nästan varje dag. Men bara för att det äntligen funkar nu så har väl redan hela världen gett upp i att kontakta mig haha.

25 Kommentarer på “En ny värld har öppnat sig

 1. Mattias

  Underbart! Utan telefon eller iallafall internet så får man abstinensbesvär efter bara en liten stund 🙂 Även fast man inte gör något med den eller tänkt göra något så blir man ändå lugnare när man vet att det finns att utnyttja.
  Härlig bild också förresten, samma färger i mobilen som i bakgrunden 🙂

  Reply
 2. Magnus

  Skönt att du äntligen fått fungerande kommunikation! Som du själv säger, inte minst för trygghetens skull OM något skulle hända.

  Reply
 3. Nina

  Förstår att de måste vara som en ny värld! Jag kan ju dock tycka det är skönt att vara utan. Så fort man har allt så tillgängligt blir man snabbt sittandes “mer än man behöver” :p men klart att det är himla bra om man behöver det i jobb eller nödsituation!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag kan absolut förstå vad du menar. Ibland kan det vara skönt att inte ständigt vara uppkopplad och tillgänglig. Tror man behöver ta paus från det ibland 🙂

   Reply
 4. Nicklas

  Grattis! Vad skönt för dig att ha täckning på telefon! Är ju så irriterande när det inte finns täckning!

  Reply
 5. Anonym

  Grattis! Vovve, villa, Volvo och nu i kontakt med omvärlden! Allting är snart på plats. Akta dig så du inte blir lika normal som vi andra 🙂

  Reply
 6. Johannes

  Äsch emojin jag skrev syntes inte i min kommentar ovan. Men tummen upp får jag säga! Bra täckning är gött att ha.

  Reply
  • Jonna Post author

   Det är inget reklaminlägg! Jag har bara skrivit precis som det är, och tyvärr så är det ju så att man ibland måste nämna namn på företag och annat för att kunna förklara. Dessutom kanske det kan vara till hjälp för andra?
   Och jag ville ha en passande bild och tog en bild på min telefon..!

   Så det är inget medvetet reklaminlägg i alla fall. Sedan blir det ju alltid lite reklam oavsett. Men det är inte det som var tanken med detta.

   Reply
 7. Sofia

  Hej Jonna, funkar comviq i Junsele och hela vägen dit? Vi har bytt till Telenor som ju funkar grymt bra med den nya masten.

  Reply
   • :D

    Det är väl 4G nätet som fungerar i byhålan inte Telia 4G endast Telia 2G-3G?(ibland)
    Eller har ni bb 4G o tele 3G
    http://www.comviq.se/täckning

    Varför tar inte du och slår MIG en signal istället nu när du har gjort ett sådant reklaminslag för teknikens under 😉

    Reply
 8. Ulrika

  Håller inte med dig Leif.Tycker inte anonym verkar vara en elak person.Kan förstå vad hen menar.Första tanken när jag såg bilden var att det var en reklam bild faktiskt,men tråkigt att någon väljer att vara anonym i en sån kommentar!
  Jonna!Skönt att du äntligen kan ha kontakt med omvärlden!

  Reply
 9. Nisse

  Ja på tiden att mobilen funkar. Konstigt att de får göra så där. Det är ju flera år sen fasta tråden försvann. Förstår din glädje. Grattis Grundtjärn!

  Reply
 10. Martin

  Oväntat med en samsungnär du sitter med en Mac dator. Det är ju rätt smidigt gränssnitt mellan dom..//Appleskadad

  Reply
 11. Peter

  Jäklars vad gött! Blev lite rörd av ditt inlägg och från mitt håll blir det en tankeställare att jag (och många andra) har det riktigt bra (vad gäller Internet iaf) och borde inte slita håret då internet ligger nere eller att det inte finns någon täckning. Det handlar som oftast om nån timma eller så men klart frustrerande då du som jag har internet som arbete typ. 😉 *namaste*

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.