För och nackdelar med att jobba hemifrån

I hela fem år har jag nu jobbat hemifrån min stuga här i Grundtjärn. Jag har nästan glömt bort hur det var att inte jobba hemifrån, eftersom jag knappt fick någon erfarenhet av det “riktiga” arbetslivet innan jag flyttade hit. I princip hela mitt vuxna liv har jag drivit eget företag. Först ett företag som jag startade ihop med min mamma, där vi tillverkade och sålde smycken, och numera driver jag min egen firma “Jonna Jinton Sweden” som innefattar allt jag håller på med idag; foto, konst, bloggande, webshop, föreläsningar osv.

022301

Jag och Kira denna soliga tisdag. Ja, henne ska ni också snart få veta mer om.

Att jobba hemifrån, hur det då? Jag kan tänka mig att det låter som en riktig dröm för de flesta. Och ja helt ärligt så tycker jag verkligen att det är toppen! Jag är väldigt glad att den möjligheten har funnits då jag valt att bosätta mig långt till närmaste tätort och stad. Och min dröm när jag flyttade till Grundtjärn var ju just att jag skulle kunna jobba hemifrån, även om jag då inte hade någon riktig klar bild över vad jag skulle göra och hur det skulle kunna gå till.

Men nu sitter jag här efter fem år, vid mitt skrivbord intill köket, en helt vanlig tisdag och jobbar. Precis det jag drömde om. Och nu när jag gjort det i ett antal år så har jag ju faktiskt lite erfarenhet över hur det är att kombinera eget företag med att jobba hemifrån.

Som jag skrev tidigare så trivs jag väldigt bra med det, men det finns absolut både för och nackdelar med att jobba hemifrån. Och nu tänkte jag lista några av dessa för och nackdelar, utifrån mitt perspektiv och mina erfarenheter. En del för och nackdelar går in i varandra, alltså att de kan ses både som bra och dåligt, beroende på situation. So, here we go!


Fördelar

  • Man slipper pendla eller ta sig till jobbet på olika sätt varje morgon, och likadant när man ska hem igen. Om jag jämför med hur det såg ut när jag jobbade på olika ställen i Göteborg så sparar jag idag enormt mycket tid på att inte behöva ta mig till och från jobbet. Jag är ju redan på jobbet när jag vaknar!

 

   • Det är lätt att ta tillvara på tiden och vara väldigt effektiv. Äta frukost och lunch framför datorn medan man svarar mail, eller gå in och lägga i en tvätt i tvättmaskinen. Jag kan kombinera jobbet med hushållssysslorna utan att det egentligen stör.022310
    • Jag väljer själv när jag ska jobba och när jag inte ska jobba. Jag styr all min tid helt själv vilket ger mig enormt mycket frihet. Om det är soligt ute en dag och jag känner för att ta en promenad eller gå ut i skogen eller bara vara ledig, då kan jag för det mesta göra det, och sedan jobba på kvällen istället. Om jag är rysligt trött en morgon kan jag sova lite längre och jobba lite senare.

021704

    • Jag känner inget krav på att jag måste klä mig på ett visst sätt eller göra mig iordning varje dag om jag vet att jag bara ska vara hemma och jobba framför datorn eller i ateljén. Jag kan sitta i min pyjamas. Det spelar ingen roll.

 

    • Jag har ingen chef eller några andra som säger till mig vad jag ska göra. Jag behöver inte vara rädd för att bli uppsagd eller prestera dåligt inför någon annan. Det är ingen som ställer några som helst krav på mig vad gäller mitt jobb, utöver mig själv.

 

    • Det är lättsamt att ha djur. Jag älskar mina djur och dom hade jag inte kunnat haft om jag inte jobbat hemifrån. Eller, det hade i alla fall varit mycket svårare. Så svårt att det antagligen inte känts värt det då det blivit väldigt dyrt med hunddagis.

020201

    • Det är en trivsam miljö att jobba i. Jag är i mitt hem. Nära till allt jag tycker om. Så långt ifrån kontorslandskap man kan tänka sig. Och utanför har jag den vackra naturen som varje dag får mig att må bra.

 

    • Eftersom jag värmer upp mitt hus med ved så är det ju ett måste att jag är hemma och håller elden vid liv under vinterhalvåret. Om jag jobbat någon annanstans så skulle huset vara kallt varje dag om jag inte värmt upp det med el och det hade blivit för dyrt för mig i längden. Men nu när jag är hemma och jobbar så kan jag samtidigt lägga i ved och hålla huset varmt.

121102

    • Friheten. Jag har nämt det i en punkt tidigare, men nu såhär vid sista punkten så vill jag förstärka det, eftersom det ordet står för så många olika situationer som jag inte kan lista upp här. För mig är det en perfekt balans av frihet och ansvar att jobba hemifrån. Det passar mig som person. Jag har aldrig trivs på en vanlig arbetsplats, utan mest mått dåligt på grund av stress och prestationsångest. Men när jag jobbar här hemma känner jag mig trygg. Jag får det utrymmet som jag behöver, och jag får helt bestämma själv hur jag lägger upp min tid utan att vara rädd för vad någon ska tycka eller tänka. Jag är på den plats jag mår som allra bäst och jag får vara helt mig själv. Därför älskar jag att jobba hemifrån!

     Nackdelar
    • Att ha sitt jobb och sitt hem under samma tak kan ibland vara frustrerande. Det blir en “varken eller” känsla över det hela. Det känns varken som jag är på mitt jobb eller i mitt hem. Det blir en salig blandning, och då kan det vara svårt att känna att man är på jobbet eller att man är hemma. Det är viktigt att skilja på sitt jobb och sitt hem, för att man ska må bra och kunna slappna av, men det är inte alltid så lätt. Jag har väldigt svårt för det stundtals. Min största dröm är att faktiskt bygga ut en ateljé på gården där jag har mitt arbetsrum och plats för allt som jag håller på med. Då blir det på ett sätt som att jag ändå jobbar hemifrån, men jag får känna känslan av att “Gå till jobbet” och “Gå hem från jobbet och låsa dörren”.

121502

    • Det kan ibland vara svårt att hålla den disciplinen som behövs när man jobbar hemifrån. Jag mår bäst av att känna att jag jobbar som mest under de timmar när de flesta andra också jobbar. Jag ser min arbetsdag som mellan klockan 8-18. Men det kan vara svårt att hålla sig inom de ramarna. Ibland sover jag längre, eftersom jag natten innan kanske varit uppe och hållit på med något kreativt. Men då får jag ändå dåligt samvete om jag sovit lite längre, trots att jag faktiskt jobbade på natten. Men det känns inte lika “på riktigt” då. Samtidigt som mitt jobb omöjligt går att hålla inom vissa tidsramar. Men att få en bra balans av den disciplinen, tidsrytmen och riktiga arbetstider är jättesvår!

 

    • Att jobba hemifrån får sällan samma respekt som de som faktiskt går till ett jobb eller en arbetsplats. Detta är bara utifrån mina egna erfarenheter. Men är man hemma och jobbar, så ser inte folk att man jobbar, de ser bara att man är hemma. Under de första åren hade jag väldiga problem med att jag fick besök titt som tätt under vanliga arbetsdagar. Jag hade svårare att säga nej förut och kände mig tvungen att ge av min arbetstid för att sitta och fika eller vara trevlig, men det drabbade mig ofta hårt och gjorde mig väldigt stressad och ledsen. När man jobbar hemifrån så vill man känna den respekten från andra att man faktiskt också jobbar, även om det inte är på en arbetsplats. Jag går inte och hälsar på min kompis som jobbar som undersköterska på sjukhuset under hennes arbetstid och förväntar mig att hon ska ha tid att fika med mig i två timmar. Det skulle ju inte se klokt ut! Men är man hemma och jobbar, då tycker en del snarare att man är otrevlig om man inte bjuder in och tar sig tid till att umgås, trots att det kan vara en måndag klockan 11 på förmiddagen. Det spelar ingen roll om man egentligen skulle vilja det. Oftast så vill jag ju ta den där fikan eller umgås en stund om jag får besök, det är ju bara roligt! Men jag brukar ofta ha planerat mina dagar utifrån vissa tider som är viktiga, då jag t.ex ska posta paket, göra blogginlägg, svara viktiga mail, uppdatera sociala medier, ut och fota i ett speciellt ljus osv, och om någon då kommer mitt i och tar en halvtimma eller timma så skjuter det upp allting resten av dagen vilket gör att det blir stressigt och svårt att hamna på banan igen. Dock ska ju tilläggas att ingen av besökarna, vare sig det är vänner, grannar, släkt, bekanta eller helt okända, menar något illa med detta. Alla vill ju bara väl med att träffas en stund, vilket bara är fint och snällt egentligen! Jag tror det i grunden handlar om att det inte är lika vanligt med att jobba hemifrån vilket leder till att det blir brist på förståelse om hur det är att jobba hemma. Och det dömer jag ingen för.

011802

    • Den sociala biten när det gäller jobbet kan ju bli väldigt liten. I min del närmast obefintlig. Jag har inga arbetskamrater som jag träffar varje dag och blir glad av att se. Inga att bolla mina idéer eller funderingar med. Inga roliga after-works. Jag har ingen att gå ut på lunch med och prata strunt om allt och ingenting, och egentligen inte något ställe att ens äta lunch på, förutom vid mitt köksbord. Att jag inte har den sociala biten i mitt jobb är ingenting jag egentligen tänker på eller saknar, men det är ju ändå en punkt som bör nämnas. Arbetskamrater är nog en stor och viktig del i många jobb och av den lilla erfarenhet jag har så vet jag att rätt arbetskamrater kan göra även det värsta, stressigaste jobb helt underbart.

 

    • Jag nämnde på listan med fördelar att man inte behöver klä upp sig eller göra sig iordning för att gå till jobbet om man jobbar hemifrån. Men det kan också vara en nackdel. Det har funnits perioder när jag dag efter dag går runt i mina långkallingar och tjockstrumpor. Jag sover och jobbar i samma kläder (oftast på vintern) och känner mig allmänt sunkig. Det är inte bra. Jag jobbar mycket bättre när jag gör mig iordning, som om jag faktiskt skulle gå till en arbetsplats. Då känner jag mig mer pigg och alert. Det är väl den där fina balansen som det hänger på igen, att känna friheten att inte behöva göra sig i ordning samtidigt som man inte ska sunka ner sig totalt.

 

    • Att ha sin ateljé i samma hus som djur göra att det ibland blir många omgångar med dammsugaren varje dag. Jag tror ibland att jag ska dammsuga ihjäl mig. Och bara en kort stund efteråt så är det hår överallt igen. Jag svär ibland för mig själv när jag ska påbörja en tavla och det fastnat hår på penslar och på duken. Eller när jag ska slå in fotoprint och tusen hundår och katthår fastnar på varenda tejpbit eller mellan varje lager av silkepapper. Det tar så mycket extra tid. Sådana gånger längtar jag alltid extra mycket efter en ateljé utanför huset.

013005

    • Som en sista punkt vill jag återigen belysa lite av det jag nämt tidigare. Att jobba hemifrån kan verkligen sudda ut gränserna mellan jobb och hem. Det kan självklart bero på vilket typ av jobb man har. Jag har svårt att känna mig helt ledig, eftersom jag hela tiden befinner mig i mitt jobb, samtidigt som jag har svårt att känna den där riktiga känslan av att jag är på jobbet. Jag låtsas ha kafferaster och försöker göra det så på riktigt som möjligt, men mer än så blir det nog inte. Jag har mitt hem och mitt jobb under samma tak, och därför blir det ibland svårt att hitta en gräns där emellan. Men det tror jag helt enkelt är en naturlig nackdel av att jobba hemifrån.
     012403Det här var några av de för och nackdelar som jag tänkte på när det gäller att jobba hemifrån. Kanske ni har någon erfarenhet av detta också kan lägga till några punkter på listan? Drömmer ni om att jobba hemifrån eller gör ni redan det? Dela gärna med er ♥

 

65 Kommentarer på “För och nackdelar med att jobba hemifrån

 1. Sandra

  Hej! Om jag inte minns helt fel så var det även en hund du skulle berätta mer om, kan han ha hetat Ben? Såg det iallafall i ett inlägg i januari någon gång!?

  Reply
 2. Henrik

  Jobbar själv hemma (lägenhet) och känner verkligen igen mig. Det jobbigaste, är som du skriver, att folk inte förstår att man jobbar utan bara “går och drar hemma” och har all tid i världen. Mitt arbete är lite otydligt för många ( även för mig själv 🙂 ) men det rullar på, och många har svårt att förstå att man kan jobba i pyjamas, på golvet med musik på! Om någon tittar in ser det ut som bara slöar och har det skönt en söndag fm. Men, mitt arbete betalar faktiskt mina räkningar och jag är alltid stressad för att det jag gör, inte är bra nog! Det är stressigt, tomt mm att jobba hemma, men det är vårt det. Det är skönt att kunna styra sina tider, det är värt hur mycket som helst!

  Reply
 3. Felicia

  Vilket bra inlägg och kul att få läsa mer om hur det är att ha eget hemma. Jag är “bara 20” än och ska snart börja på mitt första jobb. Jag har en känsla i mig att jag är sugen på att jobba hemifrån längre fram. Vet inte med vad. Men det kanske kommer naturligt som för dig, när man känner att det är rätt och man går in för det. Jag har intresse av foto och att skapa och hjälpa. Kanske det blir något kombinerat med det.
  Förstår att det lätt kan bli svårt att skilja på ledighet, hemma och jobbet. Är nog viktigt att försöka göra upp lite tydliga gränser på något vis, så som du skrev.
  Tack för du delade de 🙂

  Reply
 4. Jos

  Känner du till Hoffice? En “hemarbetsplats” i en miljö liknande den du befinner dig i tror jag många drömmer om. Vilket skulle kunna skapa mer effektivitet och kreativitet. Man tar till vara de mänskliga resurserna bättre.

  Reply
 5. Caroline

  Jätteroligt att läsa! Skulle även vara kul att få veta lite om hur ärenden som att åka till affären, köpa sådant du behöver osv fungerar. Hur nära har du till såna ställen?

  Reply
 6. Vasudev Shenoy R

  I work from home & I have never thought/ or felt it that way, -that working from home don’t get the same respect as those who go to a job. It all depends on the job or profession one has taken up.
  When u have substance, world ll come to your doorstep. They ll be needing u more than u ll be needing them. It depends upon the work/ profession/ as well as the skills.
  In ur example, there are only very few people who can take up such a passion / challenge. We, despite carrying the desire to commune with the mysteries of nature- either ll hardly get a chance or ll have, that much nerve to take up the steps to chase our passion.
  That’s why u stand apart from the rest of us.
  We are glad to read ur experiences.
  & wish u all the best of luck .

  Reply
 7. John Stone

  Ah yes, I can definitely relate..

  I gradually started working from home, then moved into the mountains about six years ago, where I really don’t have an option other than to work at home. It has been blissful. I sometimes have a herd of Elk totally surround my home! All kinds of wildlife are right here…

  I am an author and write about dreaming and visionary experiences, but make most of my income from internet marketing. I really never meet internet clients face to face anyway, since they are scattered across the country and world. So it certainly doesn’t hurt my business. I am building a retreat too, for others to visit in the more habitable summer months..

  But I do understand the lack of interaction with others that is sometimes missed by working at home. I live in an amazing community of actors, writers, directors, artists and organic farmers that also had a similar desire, to be away from the city and live among nature.. Many people visit during the summer and don’t want to leave. They buy a few acres and start building a house from raw materials supplied by the land, adobe brick and stone.

  We do have a nearby cafe we can go to meet at, when feeling the need for socializing, and an art gallery that hosts many events. So there is plenty to do.

  I am so inspired by your connection to ritual and the land. Such a blessing for others to see. Very healing for the world..

  Blessings,
  John

  Reply
 8. Marie

  Hejj!

  Jag har ingen erfarenhet av att jobba hemifrån. Men kan det vara möjligt att du har en “jobbarskylt” uppe på dörren när du jobbar?
  Och / eller låter telefontalaren säga ” återkom senare, jag är på jobb” ?

  Reply
 9. Gunilla

  Jag jobbar ju också hemifrån och kan skriva under på samtliga punkter : )
  Nu skulle jag helst också ha ett helt eget hus med helt egen ateljé; det är väl det som saknas.
  Annars är det ju toppen!

  Reply
 10. EvaLena Heinered

  Bra sammanfattat. Jag har själv jobbat heimfrån i sju år som kommunikatör och skribent, målat och fotat. Men sedan ett år tillbaka tröttnade jag på att ha fikarasqt med mig själv, utvecklingssamtal med mig själv, löneförhandling i ensamhet och after work med…ja…mig själv. Jag tänkte…vart brukar de ha kul…jo på Ikea. Så sedan ett år tillbaka har jag fått de bästa av världar….20 timmar i veckan ritar jag kök, har kreativa work shops i butiken i Karlstad och ansvarar för ett “en ryggsäck med kreativa saker till varje flyktingbarn-projektet”. De andra timmarna i mitt liv arbetar jag hemma. Jag känner igen mig precis i det du skriver. ?

  Reply
 11. Ida

  Har inte någon direkt erfarenhet av att jobba hemifrån förutom under studenttiden. Vad jag förstår så ger vissa arbetsplatser idag möjlighet att arbeta hemifrån i alla fall någon dag i veckan. Det skulle för mig kännas som en kompromiss, särskilt då jag i mitt förra jobb bodde i en storstad och lade mycket tid på pendling. Samtidigt skulle jag inte vilja vara utan sociala kontakter. Det kan räcka med ett gott skratt och den dagen känns härligare, något jag inte upplever att jag kan få när jag är ensam. Vidare är det viktigt att tänka på hur andra familjemedlemmar gör; barn som kommer hem tidigt från skolan, en partner som är hemma eller som på ett eller annat sätt stör arbetet. Jobbar man via ett större företag och arbetar hemma under ansvar finns ju också kravet att leverera ett resultat även de dagar som spenderas i hemmet.

  Bara några tankar 🙂

  Reply
 12. Linda

  Mitt i prick! Jag jobbar hemifrån och känner igen mig i mycket. Jag harcdock den stora lyxen med ett separat hus för mitt företag vilket jag tycker är jätteskönt! Men det där med att folk kan komma förbi på fika, det är så mitt i prick. Eller kommentarer som; men du har ju eget så du kan väl ta ledigt som du vill?

  Reply
 13. Hanna

  Jag har aldrig jobbat hemifrån, men har länge känt att livet erbjuder så mycket mer än att jobba, sova, dö. Jag har prövat att jobba på flera olika sätt och yrken. Mån- fre 7-16, kvällar och helger, timanställd, 50% fast plus extra jobb, plugga och jobba samtidigt etc. Endast vården har känts rätt av de yrken jag provat och just olika arbetstider funkar för mig. Men heldagar och för kort vila inom vården är vanligt, så nu har jag har ett jobb med “önskeschema”, vilket passar mig. Då kan jag bestämma någorlunda över min tid. Däremot saknar jag möjligheten att ha en hund! Det finns varken tid eller pengar för det och jag har svårt att se det funka för mitt och min mans schema.
  Jag har urusel disciplin så jag skulle bara sitta i en sunkig hög och åstadkomma ca hälften av vad jag borde om jag jobbade hemifrån.. 😛 det gick an när jag pluggade pga deadline. Men jag tar tag i saker i sista minuten så det skulle bli alltför stressigt, speciellt om jag inte har ett ställe att känna mig helt fri från jobbet. I i framtiden kanske jag börjar jobba natt, det blir mycket mer ledig tid och husdjur skulle vara en möjlighet. Men nattjobb går ut över kroppen såklart. Det finns nackdelar och fördelar med allt! Vi får väl se 😀
  Det är fantastiskt att se hur du har format ditt yrkesliv och trivs så bra med det. Det är ju verkligen drömmen som du säger 🙂 frihet betyder otroligt mycket! Fortsätt göra som du gör, det blir väldigt bra 🙂

  Reply
 14. Sabina

  Min dröm är ett jobb där jag har större möjlighet att jobba på distans. Precis som du så värdesätter jag att slippa pendla, och friheten att välja plats samt när och hur jag jobbar. I undantagfall kan min arbetsgivare ge mig tillåtelse att jobba hemifrån, men normalt förväntas jag komma till kontoret. När du beskriver dina besökare och hur de förväntar sig att du ska komma loss och fika med dem närhelst under din arbetstid just för att du jobbar hemma så ler jag. För mig är det tvärt om. Jag sitter på ett kontor och förväntas vara tillgänglig för alla typ av avbrott i mitt arbete, både när andra vill ha omedelbar respons på jobbrelaterade frågor, och när folk bara vill socialisera eller fika ihop. Ofta tar det lång tid att efter ett avbrott hitta fokus igen. Och ibland blir jag avbruten så många gånger under en och samma dag att jag upplever det som att jag inte har fått möjlighet att jobba fokuserat på hela dagen. Ibland när jag är i sluttampen med att färdigställa en stor arbetsuppgift brukar jag be om att få jobba hemifrån. Just för att slippa bli störd.

  Reply
 15. ISA

  intressant att läsa, att även få ta del av nackedelarna.. i min värld är det eeeenbart fördelar med eget företag 😉 haha.

  Reply
 16. Johan

  Detta var ju mitt i prick.
  Har precis börjat gå i tankarna på att hitta något att kunna jobba med hemifrån och att kunna flytta från den lilla staden jag bor i och ut på landet igen.
  Tack för ett passande inlägg!

  Reply
 17. Jos

  Katten gillar inte heller dammsugaren. 🙂 Bidrar emellanåt till hushållskassan med nyfångade möss som han lägger på köksgolvet, förväntar sig en utsökt måltid och uppmärksamhet. Strimlar bilder som han ogillar.

  Reply
 18. Mellan skog och gård

  Ja, jag drömmer om att jobba hemifrån. I liten mån gör jag det nu, genom några enstaka frilansuppdrag som jag kombinerar med pluggandet. Och en del av pluggandet kan jag också göra hemma såklart.
  Jag jobbar hårt på att komma dit; att jag också får jobba där mitt hjärta är och styra över min egen tid. Har jobbat på på vanliga kontorstider och det passade mig urdåligt, fick aldrig vara hemma och greja och vara med familjen utan det kändes som en evig längtan efter helgen och semestern… Mitt mål är ett arbetsliv som jag inte BEHÖVER semester från 🙂

  Reply
 19. Lina

  Jag pluggade på universitet i sex år och hade ständigt ångest över att plugga hemma. Det kändes som att jag aldrig blev klar, aldrig gjorde tillräckligt. Nu har jag jobbat utanför hemmet i nästan ett år och det är så himla skönt! När jag kommer hem är jag ledig och behöver inte gå och grunna på om det är något mer jag borde göra 🙂

  Reply
 20. Randall

  You are wise to move to the forest and lakes. Being a nature inspired artist it is the best place for you. I am a log building craftsman and made that choice and move many years ago and looking at it now I see that one of the biggest pros has been my good health.
  All those little pros you mention about work at home add up to a very big one. No cons here..its all good

  Reply
 21. Evy

  Jag tycker du gör ett fantastiskt jobb. Du har inte 9 – 17 -tider, men resultat som att du jobbar dygnet runt. Du kan vara stolt över dig själv Jonna, som trots din ungdom har sådan pli på dig själv.

  Själv har jag jobbat hemma i 40 år nu och det har varit bara jobb och ytterst lite fritid. Lantbrukare med tre barn …

  Nu till det som blivit mitt problem och som jag vill dela med mig av. Jag har fått lön varje år. På papperet alltså, i deklarationen. Men den lönen kan ju aldrig bli densamma som då man jobbar ute som anställd någonstans. De pengar som man får in som egen företagare satsas tillbaka i företaget för att det ska kunna utvecklas. Och nu till finalen. I år går jag i pension och den “lön” som jag då får är skrämmande låg. Kommer aldrig kunna hyra en lägenhet och göra allt det där som man drömt om att göra som pensionär.

  Detta sagt för att göra dig uppmärksam på att pensionen betalas efter den lön du tjänar in HELA livet. Hoppas du inte faller i samma fälla som jag utan att du är framsynt och planerar väl.

  Kram och ser fram emot din vackra kollektion av vinterhimmel 😀

  Reply
 22. Åke

  Hoppas att du aldrig flyttar från Grundtjärn ,det är du som är Grundtjärn för oss som följer dej.
  Dit liv och leverne är som en saga.
  Men en atelje ska du bygga då kan du gå till jobbet och gå hem från jobbet.
  Ha det så bra med katt och hund.

  Reply
 23. Torbjörn C

  Intressant att läsa dina tankar om att jobba hemma, Jonna!
  Jag har eget företag och gör bl.a. skogsinventering i fält, ofta i någon annan del av landet än där jag bor (ifjol blev det ca 150 tältnätter). Mycket av det administrativa sköts dock hemifrån. Mitt största problem med att jobba hemma är disciplinen. Det finns mycket som distraherar, ansiktsboken, vänner eller bekanta ringer som man gärna vill prata en stund med, gammelfaster ringer och vill bjuda på middag (jo jag är ganska bortskämd med det), o.s.v. Fördelen med mitt jobb är att det blir intensivt jobbande en del av året men sedan kan jag vara ledig hela vintern. Det är dock svårt för andra att veta när jag jobbar eller inte.

  Reply
 24. A

  Hej! Vad trevligt du verkar ha det.
  Jag bor i Bryssel och gör precis motsatsen. Men du ser ut att ha det mycket bättre, det var kul att se! Fortsätt sâ!
  A

  Reply
 25. Arne

  Hej Jonna

  Tack för den där genomgången av fördelar och nackdelar med att jobba hemifrån. Jag drömmer också om att få göra det. Känner på ett eller annat sätt igen alla punkter som du listat. Det jag upplever som svårast är att bli respekterad. Det är som att alla förväntar sig att man skall vara tillgänglig hela tiden bara för att man är hemma. Det är precis som att ingen tror att man jobbar, man tas inte på allvar. Där behöver det göras en hel del. Det handlar nog inte bara om respekt och en annan syn på hemarbete, utan också om kunskap om vad det innebär och att man faktiskt, precis som du säger, måste få vara ifred när man gör det. Där är en sådan genomgång som du gjorde nu värdefull. Tack Jonna! Den bidrar säkert till att förbättra människors kunskaper och uppfattning om hemarbete! 🙂
  Däremot fixar jag att skilja på arbetet och fritiden. Jag vet hur, men det skulle ta för mycket plats att ta upp det här och jag tror dessutom att det skulle redas ut bäst i en direkt dialog med dig.
  Ha en bra dag Jonna! 🙂

  Reply
 26. Bella

  Jag skulle ha svårt att jobba hemifrån tror jag för jag har så dålig disciplin :p i alla fall om det är dator-jobb, tycker det är så tråkigt att sitta länge vid datorn. Det var en kamp varenda dag när jag pluggade för att komma igång :p Men om jag t.ex. renoverade möbler eller nått annat som kändes roligt och var praktiskt då skulle jag nog klara det bättre. Kanske därför du trivs med att jobba hemifrån och lyckas få nått gjort för du gör det du älskar att göra och gör kreativa/praktiska saker 🙂

  Reply
 27. Nicklas

  Intressant inlägg! Jag har i princip inte jobbat något hemifrån frånsett bokföringen som görs till stora delar hemifrån. Mitt företag har jag drivit i tio år och det finns ju både för och nackdelar med det! Det ger ju en viss frihet man kan ju styra lite över arbetstiden vilket jag tycker är den största friheten och så har man ju ingen chef som säger vad som ska göras och så är jag ju en person som föredrar att jobba själv. Min högsäsong är under sommarhalvåret och då kan det bli väldigt långa dagar men jag tycker det är värt det för då kan jag ta det lugnare under resten del av året. Visst har ett par förhållanden fått stryka med pga mina konstiga arbetstider men jag är ju en speciell person som aldrig förstått mig på det där svenska Svenssonlivet att jobba 7-4 mån. – fre. Men tur är väl det att de finns dom som trivs med det finns ju dom som jobbat på samma arbetsplats 10-20 år mellan 7-4. Jag har själv provat på det någon vecka eller två men nej det vart inget för mig! Och provat på att leva med någon som klivit upp kl.5 för att hinna till sitt jobb kl.7 och väckt lilla morgontrötta mig nej det vart heller inget för mig! På vintern har jag inte så mycket jobb och är hemma mycket ja denna vinter jobbar jag ju nästan inget alls men det är ju på grund av sjukdom. Jag eldar ju med ved precis som du. Och hade jag jobbat heltid hade jag ju vart tvungen att ha elvärmen på och då hade ju elräkningen vart saftig precis som du skriver. Oj nu skrev jag så där mycket hoppas du orkar läsa:) Ha en underbar kväll/natt i ateljén<3

  Reply
 28. Anders

  En väldigt bra sammanfattning av för- och nackdelarna med att “bo på jobbet” (eller att jobba i bostaden). Risken som du löper, är jag rädd, är väl att du kommer att få mer och mer besök av dina “fans”, ju mer spridd din blogg etc blir, ju mer “kändis” du blir, alla vill ha “sin bit” av dig…
  Fast då kanske du kan se till att ha en liten “butik” med dina alster, så att du får lite ekonomiskt utbyte av sådana besök?
  Ser ut som om utbyggnad/nybyggnad av atelje’ kan vara lösningen?
  Lycka till med allt som väntar dig!

  Reply
 29. Tuva-Lena Bodin

  Jag tror att det är viktigt att skilja på arbete och fritid, annars har man alltid den där pressen över sig att prestera någonting: ditt hem är ju din arbetsplats samtidigt. Inom feng shuin, om du vet lite om den 😉 så skiljer man till o med olika rum från varandra, endast för att man inte skall blanda ihop olika aktiviteter, speciellt viktigt är det att låta sovrummet vara bara det. För mycket aktiviteter i samma rum skapar ett “kaos” i oss påstår man, och det låter logiskt tycker jag.
  Jag har själv jobbat hemifrån i många år och i mitt yrke där jag behandlar smärtor, så retade det mig ibland att jag inte fick vara ifred, oavsett om det var helg eller vardag. Man utgick ifrån att jag alltid var anträffbar och beredd att ställa upp. Precis som du uttrycker det, så verkar det inte som man tas på samma allvar när man jobbar hemma, det “gills” inte riktigt. Du som har det såååå bra! fick man höra.. En annan nackdel är just avsaknaden av ett “bollplank”, man har ju inga kollegor. Lite trist, så ibland gjorde jag time outs och hoppade på ett vanligt jobb bara för att få känna gemenskapen med andra människor. Fast det dröjde inte länge förrän jag var tillbaka. 😉 Friheten är nog det man uppskattar mest med att ha eget. 🙂

  Reply
 30. Gabriella S

  Jag har jobbat hemifrån i snart 10 år, fast med den skillnaden att jag har en arbetsgivare, alltså är jag inte riktigt lika “fri” som du. Men jag känner ändå igen mig i det mesta du skrev. Just det där att privat/jobb suddas ut är nog jobbigast – jag är alltid tillgänglig och kollar jämt mina mail. Väldigt svårt att “stänga av”. Känner även igen mig i “sunkighets”-känslan när man inte byter om för jobbet och det att alla inte fattar att man faktiskt jobbar när man är hemma och inte har tid till annat.

  Samtidigt skulle jag inte vilja jobba på kontor någonsin igen! Fördelarna överväger nackdelarna enormt mycket och jag tror jag är en mycket lyckligare människa som har förmånen att jobba hemifrån. Just såna smågrejer som att kunna slänga in en tvätt eller i mitt fall – kunna sticka och handla lite snabbt, gör livet enormt mycket enklare.

  Reply
 31. Julle

  Hej.
  Jag har fått för mig att du bor rätt ute i skogen tänkte har du någonsin gått någon överlevnads kurs? Tänkte det skulle ju va ngt du kunde isf både skrivit om och skulle va nyttigt, man är ju rätt isolerad när man bor i skogen.
  / kram julle

  Reply
 32. Linda

  Som student kan jag relatera till stora delar av dina punkter, speciellt denna termin då jag skriver min uppsats på egen hand hemifrån. Jag arbetar iofs smått på sidan av, men att var gång få höra att man är hemma och “ledig” när jag inte jobbar svider lika mycket var gång. Lika retlig är det att behöva påminna nära om att jag faktiskt arbetar för att poängtera detta faktum, men det verkar inte fastna. Erbjudanden om att resa hit och dit, gå ärenden etc fortsätter att kontinuerligt rulla in… Vad jag med tiden kommit till att godkänna och se som en kompromiss är en lunch, en fika, promenad eller middag under dagen, det är något som jag måste ta mig tid till och som många gånger brister till följd av att jag sitter ensam hemma framför en dataskärm.

  Reply
 33. Magnus

  Utan att jag någonsin har jobbat hemifrån eller som egenföretagare så tycker jag att dina för- och nackdelar känns “riktiga”. Jag har en dröm om att kunna livnära mig så som du, på något eget där jag styr min tid själv i så stor utsträckning som möjligt, men samtidigt är jag medveten om att det kanske aldrig blir verklighet utan bara förblir en dröm. Men det hindrar mig inte från att fundera på hur det skulle vara och hur jag skulle göra för att skilja på jobb och fritid och dom funderingarna hamnar väldigt nära det du beskriver.
  Jag ser två saker som ganska nödvändiga, och du är inne på en av dom, och det är att dels ha en arbetsplats separerad från bostadsutrymmena och dels ha en separat arbetsdator. Arbetsplatsen skulle ju kunna vara garaget, en Friggebod eller Attefalls-hus på tomten eller liknande. Att ha en separat jobbdator, placerad på arbetsplatsen, ser jag också som ett sätt att skilja på jobb och fritid genom att låta jobb-mail bara gå till den datorn. På så vis lockas jag inte att kolla jobbmail vid köksbordet utan bara när jag är på min arbetsplats, även om den då skulle vara i tex villagaraget.
  De här båda sakerna har blivit centrala i mina “jobba-hemifrån-funderingar” just för att få en tydlig skiljelinje mellan jobb och fritid. Det hade i alla händelser hjälpt mig som är van att vara styrd på under sekundnivå i mina arbetsuppgifter.

  En ateljé med ett litet kontorsloft tycker jag är något du absolut skall försöka ha som ett mål att sikta mot!
  Ha en fin dag!

  Reply
 34. Steve

  Jag fick anledning/möjlighet att jobba hemifrån från 2002 till 2015 efter en stroke. För mig personligen var det bara fördelar. Min “arbetsplats” blev senare oxå min blogghörna.

  Reply
 35. Louise Stigell

  Jag har jobbat hemifrån större delen av min tid sen jag tog examen från högskolan, med undantag för några månader som anställd här och där. (Det går inget vidare att vänja sig om vid att sitta “fastkedjad” 8 timmar om dagen på ett kontor när man vant sig vid friare arbetsrutiner.)

  För mig är det inte bara så att fördelarna övervägen nackdelarna – jag har nog helt tappat förmågan att ens kunna vara anställd/inte jobba hemifrån, som min egen. Varje gång jag försöker så blir det svårare och jobbigare. Nu är det som att jag inte har något val. Får panikångest bara av tanken att börja trängas varje morgon och kväll med alla människor på t-banan och sitta vid samma skrivbord 8 timmar i sträck.

  Jag har insett att till och med de saker jag tänkt varit fördelar med att jobba för någon annan, som fast lön till exempel, inte gynnar mig i det långa loppet. Det är som att jag blir lat och oengagerad. Lutar mig tillbaka, gör bara det jag måste. Sitter av tiden. Börjar längta efter helger och semester. Allt det där.

  Som egenföretagare har jag förvisso osäker ekonomi och en hel del stress över det, men det är en situation som jag har kontroll över. Det finns alltid något jag kan göra för att dra in pengar. Kläcka smartare idéer, jobba hårdare. Så en oviss framtid och fluktuerande inkomst keeps me on my toes. Det gör faktiskt att jag jobbar bättre och är mer motiverad. Inte för pengarna, utan för att få behålla min frihet. För att kunna planera mina dagar som jag vill. För att styra min arbetssituation så att jag inte behöver helger och semestrar för att “orka”, utan att det istället är mitt arbete som ger mig energi.

  Att få vara fri är för mig den högsta lyckan och det allra mest värdefulla. Skulle hellre vara fri och leva på existensminimum än rik och jobba för någon annan.

  Reply
 36. Skorpan

  Jag arbetade ensam en tid i mitt liv, inte som egenföretagare utan mer som på entreprenad. Min lycka var när jag fick tillgång
  till ett rum i ett sk företagshus. Där fick jag utan ansträngning såväl fika- som lunchkompisar. Vi jobbade alla mot olika företag/projekt och vi blev som en egen liten familj.
  Ett eget litet “arbetshus” på gården blir perfekt för dig, kanske ska du börja med en friggebod/husvagn/barack?
  Lycka till!
  Skorpan

  Reply
 37. leif

  Fortsätt att jobba ostrukturerat det är det som gör dej till en bra konstnär
  Det går inte att jobba mellan 9 till 5 då försvinner spontaniteten, jobba bara när inspirationen är som störst.
  Jag var i Amsterdam för 3 veckor sedan tittade på van goghs tavlor,han jobbade dygnet runt ibland och nu har han fyllt ett helt museum med fantastiskt vackra tavlor.
  Gör som han så blir det bra det går ej att styra en konstnär med tider.
  Ett jobb med restider är skit jag har slösat bort 25000 timmar ca 3000 arbetsdagar a 8 tim i mitt liv var glad att du slipper det.
  Du är för bra för det. Satsa på utställningar.
  Då kommer du att gå långt.
  Kram från leif

  Reply
  • Inte Van Gogh

   Jonna får inte bli som Van Gogh, för han sålde vist inte en enda av sina tavlor under sin livstid, blev djupt olycklig och skar av sig ett öra. Och en luspank Jonna med kun ett öra vore trist. 😉

   Reply
   • leif

    Nä det förstås. Han tog livet av sig vid 39 års ålder, men om han hängt kvar ett tag till så hade han kunnat njuta av frukterna av sitt konstnärsskap. Han levde i fattigdom till 39 men lyckades försörja sig, han var nog nöjd med fattigdom bara han fick måla.Målningen gjorde honom lycklig. Jonna säljer redan det är skillnad det hon kommer att kunna njuta av både inkomst och målning.

    Reply
 38. Annina Torino

  När du och din mamma la ner smyckeföretaget så fick jag en tanke om att en vacker dag – när “det okända” varit och drivit ut spökena – så kanske gamla skolan skulle bli en arbetsplats där du har en anställd “Jonna 2” som gör smyckena du skapar medans du håller på med annat. Och nu i min fantasi är det Jonna Jinton Sweden’s högkvarter!Vem vet? Hur coolt skulle inte det vara? 🙂

  Reply
 39. Emma

  Inspirerande inlägg, alltid kul att höra om andra som jobbar hemma med något kreativt tycker jag. Eftersom jag frilansar hemifrån känner jag igen mig på alla punkter. Ena dagen är det alldeles ljuvligt att arbeta i pyjamas medan man nästa dag känner sig sunkig och oseriös. Fast det goda väger klart upp! Det där med att fritid och jobb går in i varann har jag klurat på ganska länge. Under mina första frilans-år hade jag väldigt svårt att stänga av jobbet, men hade ändå ett behov av det. Nu har jag några knep och ett av dessa är en slags “ritual” som markerar skillnaden mellan arbetsdag och ledig kväll. Det kan ju vara vad som helst, som att ta en springtur eller ringa en kompis. Min ritual är att bada badkar. Massa skum och skön musik blir liksom min övergång till att vara ledig. Tips tips! 🙂

  Reply
 40. www.olgamagnusson.se

  Jobbar som “allsysslande konstnär” (böcker, foto, måleri osv) i vissa perioder med bättre struktur och disciplin än i andra perioder…

  För några år sedan började jag arbeta ETT långt arbetsplats / vecka som anställd. Från 08-23 som personlig assistent. Det braiga med detta är:
  1) en säker inkomst. Jag behöver inte oroa mig för min ekonomi.
  2) förmånen att helt få koppla bort, och ta ledigt från mig själv en dag i veckan.
  3) Sex veckodagar får jag att fritt styra över. (Jobbar även ETT långt pass var tredje lördag)

  Nackdelen med detta extraknäck är dock att jag slöar till. Tack vare den här grundinkomsten så skärper jag mig inte lika mycket som tidigare att dra in pengar.

  Fördelen är att jag kan arbeta med vissa av mina kreativa projekt utan att det MÅSTE generera inkomst.

  Jag har det rätt bra, tycker jag!

  Drömmen för mig, vore att bli så strukturerad att jag kunde anställa en assistent! Det skulle ge mig ett bollplank och säkerligen hjälpa mig/oss att bli bättre fokuserade/målinriktade. Liksom.

  Jag har det rätt bra, tycker jag!

  Reply
 41. Björn

  Förutsättningarna är nog väldigt olika beroende på vad man sysslar med. För egen del kan jag göra mycket av det jag sysslar med bara jag har min datorryggsäck med mig. Nu har jag i och för sig en speciell lokal på lagom promenadavstånd där jag oftast sitter och jobbar när jag är på hemmaplan. Problemet är att det inte hjälper att gå därifrån och tro att man lämnat jobbet om det fortfarande finns saker som egentligen borde vara klart. Det händer ofta att jag på vägen hem kommer på att jag måste fixa något annat, och sedan så sitter jag hemma och jobbar några timmar till. För mig är enda sättet att koppla bort jobbet att se till att det inte finns något som måste göras inom den närmaste tiden. Om jag har den känslan kan jag lämna ryggsäcken, annars följer den med mig. Bra eller dåligt, jag vet inte, men hur som helst trivs jag ganska bra med livet som egenföretagare.

  Reply
 42. Erika Henriksson

  Tror jag kommenterat det innan ! Men är så himla roligt att följa dig och se den fantastiska naturen runtomkring dig så jag undrar om du inte skulle kunna tänka dig att visa detta som en mystory på snapchat? ditt arbete lite “behind the scenes” 🙂 kram

  Reply
 43. Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

  Superbra inlägg 🙂
  Jag jobbar mest på annan plats än hemma (som lärare och när jag är ute på fotouppdrag) men sen tar jag ibland med saker hem och jobbar med (rätta matteböcker eller så) och så har jag ju redigeringsjobb, bokföring och bloggen som jag också gör hemifrån. Jag trivs med båda. Sen så tar det bara runt 5-10 minuter för mig att gå till mitt heltidsjobb (lärare) så det är ju rena rama lyxen. Känner att det jag gör också är relativt flexibelt 😛

  Reply
 44. Monnah

  Jag jobbar hemifrån på två sätt då jag både sköter mitt företag och vår yngsta dotters hemskola, vi bor i USA, hemifrån. Din analys är väldigt bra tycker jag och har inget särskilt att tillägga! 😉

  Reply
 45. Leanne

  I work from home now and I love it, but I definitely agree with all the pros and cons you have set out. I’m so much more relaxed with less anxiety and stress caused by travelling and by having a boss and work mates. But managing time is difficult, I find myself working longer hours than before because I feel guilty if I take time out from work during the day to do chores or walk the dog, so I end up starting early and finishing late before I feel like my work is done for the day. I wouldn’t swap it now though!

  Reply
 46. karin

  Blev såld på detta inlägg. Håller själv på att starta eget just nu och det är minst sagt nervöst med mera. Din blogg gör det hela lite bättre och är väldigt inspirerande för mig! Tack:)

  Reply
 47. Lina

  Jag råkade haka upp mig på en mening. Du skriver att du älskar dina djur, men samtidigt skulle det inte vara värt att ha dom om du var tvungen att betala för att ha Naanok på dagis? Hur menar du? Hoppas jag missförstod dig där lite 😉 Det lät så hårt :/

  Reply
 48. Tea

  Sitter bara och ler. Efter ditt “Mitt livs kärlek”-inlägg blev jag så upprymd och glad för din skull (och så börjar jag drömma iväg om mitt eget liv) att jag bara vill läsa gamla inlägg och supa in ditt liv. Haha, det där lät nästan lite läskigt. Men vad jag menar är bara att din blogg är fantastisk. Minns tiden du bodde i den gamla skolan och hur allt gått framåt sedan dess. Din saga är fantastisk! 🙂 <3

  Reply
 49. Pingback: Varför jag inte vill bli rik – lugnochfin

 50. Apan Grus/ Ida Sundmark

  Hittade in här på något vis, det var skönt att få läsa och förstå att man delar upplevelser av fördelar och nackdelar med att jobba hemma med någon! Vi är nog många helt enkelt!

  Reply
 51. Melvina

  hello!,I love your writing so much! share we keep in touch more about your post on AOL? I need a spieialcst in this space to resolve my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to see you.

  Reply
 52. Erik

  Det var ett tag sen du skrev detta, men jag hittade hit just idag! Väl skrivet och fina bilder, inspirerande! Själv är jag just i valet och kvalet om jag ska skaffa ett kontor och sluta jobba hemma, det är inte självklart vilket som är bäst.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.