I midnattens ljus

Jag tror att jag under hela min livstid kommer försöka hitta orden att beskriva juninätterna. Men jag tror aldrig jag kommer lyckas. Det är något som inte riktigt går att beskrivas. Varken i bild eller ord. Den känslan som en stilla natt i juni ger mig, det är så bortom allt. Jag känner mig alltid så oförklarligt lycklig när jag är ute och går i det där speciella nattljuset som blir när solen ligger och vilar i horisonten.

Hela den långa mörka vintern så drömmer jag mig bort till den där friheten som ligger i luften när juni dansar på himlen. Till de mjuka rosalila tonerna och till de vackra blomsterängarna som försiktigt svajar till nattens svala bris.
Igår kväll blev det just en sådan där vacker, stilla natt. Jag hade egentligen duschat och var redo att gå och lägga mig. Men så tittade jag ut och fick se att vinden hade stillnat och månen reste sig på den rosa himmelen. Jag klädde på mig och tog med mig kameran och Nanook, som så många gånger förr. Och så gick vi ut för att fylla lungorna med juniluft, hjärtat med juniminnen och själen med juniljus.
Jag blev så rörd igår när jag gick här på ängen och fick se de här färgskalorna. Just den här vyn och dessa färger påminner mig så starkt om den där sommaren i Grundtjärn för 8 år sedan, när jag fortfarande bodde i Göteborg men var här på semester. Det var just en sådan här natt som jag var ute och gick och kände den där starka känslan skölja över mig som en våg. Känslan av att jag behövde flytta och börja ett nytt liv här. Hur jag skulle göra hade jag ingen aning om. Men det spelade ingen roll. Mitt hem var här, det kändes ända in i själen.
Älskade Nanook. Aldrig ser man honom så lycklig som när han får springa fritt ute på ängarna i sommarkvällen. Jag brukar släppa honom lös när jag själv är ute om det inte är så mycket folk i byn. Men han är en liten rymmare som gärna tar sig en liten upptäcksfärd. Ett litet dopp i sjön och en tur till Aqua, Grundtjärns allra vackraste tik. Men han springer aldrig bort. Han kommer alltid tillbaks efter en liten stund med ett stort leende på läpparna.
Dessa blommor är så otroligt vackra. De är inte blåklockor, men lite liknande. Jag vet inte vad de heter. Vet ni?
Toulouse kom med mig ut igår också. Det är inte likt honom att gå så “långt” ifrån huset. Han håller sig alltid bara några meter ifrån. Men denna natten var han ute och letade efter Nayeli, vår andra katt. Ja det märks att han är orolig och undrar. Precis som jag. Hon har varit borta i snart två dygn. Jag vet att det inte är mycket för en katt. Men, det är så olikt henne. Hon brukar aldrig missa en enda promenad med Nanook, och hon kommer alltid in på kvällen och sover med oss i sängen hela natten. Jag hoppas så innerligt att hon kommer hem igen idag.
Nattljuset. Som sommarens eget norrsken. Skiftande i de vackraste toner man kan tänka sig.
Hoppas att ni hade en helt underbar midsommarhelg allihopa! Och ha en fin start på den här nya veckan!
Stor, varm kram till er ♥

62 Kommentarer på “I midnattens ljus

  • Jonna Post author

   Åhhh tack fina du!! ♥ Och jag ÄLSKADE bilderna du tog på midsommarafton. Sån himla vacker känsla du förmedlade.
   KRAM på dig ♥

   Reply
 1. Ninni

  🌸https://youtu.be/pbIp1GCg_fk

  Håller alla mina tummar att Nayeli kommer hem. Tack för att Ni finns. Det betyder mer än du kan ana. 🌸

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh älskar den låten!! Den ger så mycket sommarkänsla.
   Och tack för dina vackra ord. Det värmer i hjärtat ♥

   Reply
 2. Dixi Wonderland

  Men nej va jobbigt att hon är borta 🙁 Förstår att du är orolig. Man har ju läst mycket om katter som varit ute på galna äventyr och hamnat på andra sidan landet men alltid hittat hem igen. Du ska se att hon förhoppningsvis kommer hem till er. Håller tummar och tår <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack! ♥ Ja precis, man hör ju ofta om katter som är borta ett längre tag och sen kommer hem.
   Jag hoppas hon dyker upp snart. Kram på dig ♥

   Reply
 3. Ingela Lindström

  Alltid lika underbart att läsa om allt du skriver, som poesi och balsam för själen, både i smått och i stort, i svårigheter och i glädje.
  Hoppas innerligt att din katt snart är hemma igen.
  Kram ❤❤❤

  Reply
 4. Gunilla

  Sommarnattens stämning når fram genom dina fina bilder.
  Du får hålla oss uppdaterade om Nayeli. Hon kommer säkert så småningom, men jag förstår ändå din oro för kissen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag hoppas verkligen det ♥
   Kira flyttade hem till sin ägare förra året, dvs Johans ex.
   Kram ♥

   Reply
 5. Roman

  Such a beautiful scenery and light… Jonna, your photos like these encourage me to visit Sweden some day. Just can’t decide if the travel should be in winter (to see the northern lights) or in summer (to enjoy the nights in June). Probably the lack of mosquito meditation skills will have impact on my final decision 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so very much Roman! ♥ I am so glad to hear that!
   Haha ya maybe winter is a good way to start 😀 But there is not this many mosquitoes everywhere. Some places even in the north dosnt have this many. And closer to the sea it is always much less.
   Lots of love ♥

   Reply
 6. Evy

  Glad Sommar önskar jag dig och de dina.

  Att katten är borta och att det är ovanligt lät ju inte så bra. Bäst att kolla alla garage, uthus och andra stugor i området. Så lätt att stänga in en katt utan att märka det. Hoppas hon kommer till rätta snart.

  Kram från Evy

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Evy! Ja vi kollar för fullt runt om i Grundtjärn nu…i uthus och garage och lador. Skulle vara en mardröm om hon blivit instängd någonstans.
   Har hört att många katter blir det så här års runt midsommar. Huvva! Men vi har nog kollat och säkrat alla platser som hon hade kunnat tänkas blivit instängd i. Jag hoppas hon kommer hem nu.
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Monnah

  Otroligt vackert! Jag ser de vackra ängarna och tänker på min borreliaring i knävecket (jo, imorgon får jag ringa till VC och be om tid för antibiotika för tredje gången i mitt liv). Fästingarna, alltså… Snäppet värre än kackerlackor till och med, hahaha!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men fysjutton att du fått borelia!! Åh hoppas allt går bra. Borelia kan ju bli riktigt otäckt om det inte upptäcks i tid.
   Ja fy för fästingar!! Kram på dig ♥

   Reply
 8. Sandra Junhammar

  Wow, så otroligt vackra foton! ♥ Det är verkligen något speciellt med dessa sommarnätter, precis som du skriver. Känns nästan som att de är förtrollade på något sätt.

  Ååh, hoppas verkligen att Nayeli kommer hem snart! …Ha en fin kväll, Kramar ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack fina Sandra för dina så alltid vackra ord!! Och ja, du beskrev det så fint “Känns nästan som de är förtrollade på något sätt”.
   Precis så känner jag med.

   Kram på dig ♥

   Reply
 9. larsleksing

  Som vanligt så får du fram det vackra med dina bilder, tycker att Nanook ska få vara lite lös och ledig det hör liksom till när man bor på vischan. jag brukar få påhälsning av mina 2 grannhundar ibland och det stör mig inget.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Lars ♥ Och så fint att du har den inställningen. Jag håller med.
   Kram på dig ♥

   Reply
 10. Johnna Bågling

  Jag har ett jättebra ord för att beskriva när sjön är stilla och allt är så vackert. Min farfar bodde i tannsjön (nära Borgvattnet) sa alltid att det var svävande, tycker att det är så vackert 😍

  Reply
 11. Maria

  Viktigt är att kolla noga igenom alla uthus och förråd m.m som är stängda och be era grannar göra detsamma. Såg att någon mer tipsat om detsamma. Det är inte helt ovanligt att katter stängs in av misstag. Håller tummarna att Nayeli kommer tillrätta!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Maria! Ja vi har kollat en massa olika ställen nu, men har inte hittat henne ännu.
   Hoppas hon kommer hem snart. Kramar ♥

   Reply
 12. Lars 8463

  Gomorgon stämningsmålare.
  Jag hoppas att du får ett lååångt
  liv för ditt sökande.
  Efter en förklaring.
  För det Oförklarliga.
  Oro, lugn, sorg, lycka
  Ett lååångt livs minnen.

  Jag hoppas att din oro.
  Blir ett lyckligt minne.

  KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh stämningsmålare, vad otroligt vackert det lät!!!
   Det skulle jag vilja ha som titel.
   “Hej jag heter Jonna och jag är stämningsmålare” 🙂
   Då borde du också vara en sån Lars. En stämningsmålare och en ordmagiker.

   Kram på dig fina du ♥

   Reply
 13. Marit

  Hoppas hoppas verkligen att Nayeli dyker upp, förstår din oro, jag är själv så olycklig om inte mina katter kommit hem till kvällen…jag brukar vara rädd att nåt rovdjur har tagit dom. Annars har jag länge undrat: vad hände med Johans fina katt Kira?? Du har inte nämnt henne på lääänge, är hon borta? Hon var så vacker och hade så otroligt fina och uttrycksfulla ögon…❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Marit ♥ Ja man blir ju verkligen så orolig när de inte kommer hem som de brukar. Nu är vi snart inne på fjärde dygnet och jag blir så illa till mods av att inte veta hur hon mår och vart hon är.

   Ja Kira flyttades hem till hennes ägare som är Johans ex. Hon stod som ägare på Kira och det blev tillslut så att hon ville ha tillbaks henne.
   Det var lite jobbigt, i samma veva som Danny omplacerades. Så det var ett tungt år. Jag tyckte verkligen om Kira, hon var så vacker.
   Men jag tror att hon fick det bättre ändå tillslut. Hon vart lite “mobbad” efter ett tag av våra två andra katter, och det kändes att stämningen dom emellan inte var bra. Där hon bor nu har hon en fin kattkompis så jag hoppas innerligt att hon får ett fint liv där ♥
   Kram!

   Reply
   • Marit

    Tack Jonna för svaret! Det känns bra att få veta att Kira nu har det bra hos Johans ex, men förstår att det var jobbigt för er då ifjol att ni miste både Danny och Kira…men huvudsaken att alla har det bra. Jo katter kan också ”mobba” varann, det har jag sett också ibland med mina katter. Jag håller tummarna hårt nu för att Nayeli ska dyka upp!!

    Reply
 14. Agneta Zenobia

  Nu går solen knappast ner,
  bländar bara av sitt sken.
  Skymningsbård blir gryningstimme
  varken tidig eller sen.

  Insjön håller kvällens ljus
  glidande på vattenspegeln
  eller vacklande på vågor
  som långt innan de har mörknat
  spegla morgonsolens lågor

  Juninatt blir aldrig av,
  liknar mest en daggig dag.
  Slöjlikt lyfter sig dess skymning
  och bärs bort mot ljusa hav

  Juninatt av Harry Martinsson

  Reply
 15. Magnus

  Det är inte svårt att förstå varför du gillar “dina” blomsterängar. Vilken fantastisk blomsterprakt! Och vilka härliga bilder!
  Som ett par andra redan skrivit, kolla alla stängda utrymmen så inte Nayeli har råkat bli instängd. Katter är nyfikna och skall undersöka så fort en dörr, som normalt är stängd, öppnas. Jag vet inte hur många gånger jag råkat stänga in min kisse i klädkammaren. Trots att den är liten och jag har stått mitt på den lilla golvytan så har hon lyckats tassa in utan att jag märkt det.
  Håller tummarna stenhårt för att hon snart är tillbaka hos er!
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tusen tack Magnus!! Ja de är verkligen vackra ängar. Det är sällan man hittar just sådana där blomsterängar numera. I alla fall här.
   Och ja precis, det är ju så lätt att en katt blir instängd. De vore ju mardrömmaren att hon blivit instängd i någons hus.
   Vi har kollat runt alla tänkbara sommarhus och uthus där hon kanske varit. Men har inte hittat eller hört något än.

   Tack för att du håller tummarna! Kramar ♥

   Reply
 16. Ronjas_Little_Life

  Åh nej! Jag kan tänka mig hur hemskt det måste vara! Ibland när jag tar ut mina råttor och dem gömmer sig i några timmar så får jag panik. Jag hoppas verkligen att hon kommer hem snart!

  Kram!

  Reply
 17. fernando

  Hello Jonna, very good pictures, at least for me, it is strange to see that clarity at 12 o’clock at night where I live, ha ha ha… but it looks fantastic, it is really very magical, you are lucky to live in this place…
  with respect to the cat, I understand that they are like that, they disappear for a while, and when you least expect it they return home, I hope it is like that…
  Greetings from a distance, fernando.

  Reply
 18. Malin

  Hej, måste tipsa om att ta kontakt med en djurkomunikatör! Har själv fått hjälp att hitta en katt, den hade blivit inlåst, djurkomunikatören förklarade hur det såg ut, och hur katten mådde. Vi hittade henne!
  Hoppas ni får hem er katt!

  Reply
 19. Madde

  Min katt var borta i flera dagar och då börjar man ju få panik och ta till alla trix 🙂 så jag testade att öppna alla fönster och dörrar och så körde jag din kulningsvideo på högsta volym så det ekade över hela skogen och han dök upp efter ca en halvtimme och jammade och såg ut som om han undrade vad jag ville 🙂
  Har du provat att kula hem henne?
  Hoppas du hittar henne snart, vet hur jobbigt det är att gå och undra…
  Kram på dig 🙂

  Reply
 20. Seamus

  You are an old soul Jonna, a Lightworker, you hold the flame.and are gifted with the healing power…. we all have this and must put it to good use only….You are blessed!, and on the right path…Keep well….

  Reply
 21. Emerelle

  Such beautiful pictures, thanks for sharing the magic of June in Sweden with us Jonna! ✨ I hope you can enjoy & cherish these nights, I know how quickly time passes and leaves us feeling like missing out.. but after all, even one moment or one day spent consciously and present can fill us up and be remembered for a long time! Quality is worth more than quantity 🙂 🍃
  And I also send my prayers for Nayeli – I have such a strong bond to cats too and know that feeling. Mine used to be gone for 1 or 2 weeks sometimes in the summer.. but cats are magical creatures, they somehow always survive and come back. As they say, cats have 9 lives! 🙏🏻
  Lots of Love to you from Austria,
  Em xo 🧝🏼‍♀️

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.