I min drömateljé

För några dagar sedan tog jag en bild på mig själv inne i ladan, som jag la upp på mitt förra inlägg som ni kanske minns. Efter det kan man säga att jag fastnade i ladan.
Det var när jag var där inne och fotade (som jag väldigt ofta gör eftersom jag älskar ljuset där inne) som jag satte mig ned på huggkubben och bara njöt av lugnet och känslan där inne. Jag började fundera på vad det är som får mig att må så galet bra här inne. I så många år har jag suttit här inne små stunder under sommarhalvåret och myst.
Det är lite mystiskt på något vis. Men när jag är inne i ladan så känns det som jag både blir lugnare och mer kreativ. Som om spänningarna släpper och något väldigt harmoniskt tar vid.

Så när jag satt där fick jag en idé om att flytta in mina målargrejer in i ladan. Jag har drömt om att ha en sommarateljé här inne varenda sommar. Men alla “om” och “men” har kommit i vägen. Det har varit fullt med bröte och sen kommer alla tankar på “men det är kallt på kvällarna” och “myggen kommer in mellan bräderna” och “nu är ju snart sommaren slut, det är ingen idé” osv, osv.
Och med tanke på att sommaren snart går mot sitt slut, så kanske det absolut inte vore rätt tid att göra det nu. Och jag menar, ännu en flytt av grejer?! Ja hela mitt år har ju bestått av att pussla runt livsbitar och flytta omkring mina saker, jag vet inte vad jag håller på med haha. Jag bonar och bäddar och försöker hitta rätt plats åt min själspusselbit.  Och här inne, här får jag plats. Som en ångvält flyttade jag ut allt bröte i garaget och in med alla mina grejer.
Jag älskar när den kraften kommer fram. När någonting egentligen borde vara jobbigt men det går hur lätt som helst och man blir starkare än någonsin och kan flytta saker som man inte borde kunna flytta, eftersom man får en slags superkraft när man gör något som bara är sådär rätt. Allt går supersnabbt!
Det är precis samma typ av känsla som kommer när jag t.ex är ute och fotar och det är svinkallt och jag egentligen borde frysa sönder. Men jag är varmare än solen just i stunden. Som att man får hjälp för att kunna förverkliga det man vill.

Och denna lilla flytt av min ateljé, det kanske var det bästa jag gjort i sommar.
Ladan är som uppdelad i två delar. Och på andra sidan väggen ligger all ved som ska värma oss i vinter. Det doftar så otroligt gott här inne, av den torra björkveden och de gamla brädorna. Och sen älskar jag ljudet av vinden som dånar över taken och väggarna. Det låter så mysigt.

Det är något väldigt speciellt med ljuset här inne. Och som fotograf så är jag i ständig jakt efter det magiska ljuset. För det är ljuset som gör bilderna.
Och jag älskar att vara på ställen eller platser i vackert ljus. Jag mår så bra i mjukt ljus.

Jag älskar dimmer på lampor, så man kan mörka ned lite. Och jag hatar hotellbadrum när ljuset skriker in i ögonen på en. Eller skolor eller affärer med ljusrör. Eller solen mot snön en dag i mars. Det är ljus som är hårt, och de skär in i själen på en.
Så naturligt ljus som möjligt, det är det bästa. Att fota mitt på dagen går sig nästan aldrig för, inte om jag vill åt en viss känsla. Natten, kvällar eller morgnar.
Och här inne i ladan, så är det mjukt ljust, trots att det är mitt på dagen. Både mörkt och mysigt, och ljust och uppiggande på samma gång.
Jag fixade iordning här inne i lördags, så det är tredje dagen nu som jag spenderat en stor del av min tid här inne. Att bara gå in med en kopp te här och sitta en stund och fundera är bland det bästa jag vet just nu. När kvällen kommer sätter jag på en gammal värmefläkt för att hålla luften torr och varm. Det är viktigt också för målningarna, så att de torkar. Och ni ska bara se hur mysigt det ser ut när mörkret fallit utanför! Ska ta lite bilder någon kväll.
Jag har alltid älskat gamla grejer. Jag tycker det är något vackert med det som är använt och slitet. Där man kan se att tiden satt sina spår. Och jag tycker om kontrastet, att skapa något nytt i en miljö som påminner om det förflutna.
Jag vet att jag förmodligen inte kommer kunna hålla till här så väldigt länge till. Har jag tur så kan jag ha kvar ateljén till slutet av september om vi får en fin höst. Och det hoppas jag verkligen! Men jag känner ingen stress alls. Bara väldigt mycket glädje över varje minut som jag får spendera här inne. Att få vistas här inne i den här atmosfären, det är guld värt. Och till nästa sommar så kan jag flytta ut grejerna mycket tidigare, för nu vet jag hur otroligt mysigt och bra det gick att få här inne.

Vad tycker ni om min nya lilla ateljé inne i ladan? 🙂

Jag hoppas att ni har en superfin start på den här veckan!
KRAM på er! ♥

38 Kommentarer på “I min drömateljé

 1. Anna

  Hey wonderful Jonna 🙂 Wow! I love your studio in the barn. I really can imagine the atmosphere, the smell, the soft light shining trough the planks….I would feel so well there, too. Good decision!! Enjoy your new summer studio!! 🙂 Big big hug to you! Anna PS: This really inspires me so much…I really feel like I want to start painting again as well….something that I haven´t done for ages. <3

  Reply
 2. Joe

  Hi Jonna, love your photography and your barn/painting studio. I don’t have a barn, but I do have a large garage/workshop and I too love the feeling of relaxation I get when I’m in there lost working on some project. Although I don’t have the problem of it getting too cold, just the opposite too hot:)

  Reply
 3. Sandra Junhammar

  Så himla mysigt med en sommarateljé i ladan! ♥ Känner igen mig så mycket i det du skriver, om att man drömmer om något men sedan hittar man på en massa ‘ursäkter’ för att inte gör det man egentligen vill. Det är ju så dumt egentligen, istället för att bara köra på! För ofta blir det ju så himla bra när man väl gör det man känner för. Superhärligt att du gick på din känsla och struntade i alla ‘om’ och men’! ♥

  Är också svag för gamla saker, de har liksom en helt annan själ och charm. Älskar när tidens tand har satt sina spår i form av patina! För att inte tala om gamla lador, de är ofta otroligt mysig stämning och fint ljus där – precis som du skriver. Spännande att se lite av påbörjade tavlor/alster förresten, det ser jättefint ut!

  Ha en underbar vecka! ♥ KRAM

  Reply
 4. Evelina

  Härligt!! Det är så skönt när man inte låter sig begränsas av sina egna tvivel. Är ateljén perfekt för dig att ha där ute så är den, inte konstigare än så. Själv har jag låtit kreativiteten styra mig det sista också, så jag känner igen mig i det där att saker plötsligt går lätt som borde vara svårt.
  Önskar dig en go start på veckan och få mygg!

  Reply
 5. Sandra Brunnström

  Fantastiskt fint! Jag förstår precis vad du menar med ljuset! Jag har min nuvarande ateljé i ett oinspirerande rum i vårt hus just nu men är helt inne på att isolera en del av vår loge ovan ladugården så jag kan ha den där i framtiden, året om, med stora fönster och hööögt i tak ? Men sålänge är ju din idé om en sommaratelje väldigt tilltalande, jag kanske apar efter ? Det är så roligt att du målar, och dina tavlor är ren magi, det inspireras jag av trots att vi inte alls har samma stil/teknik ❤️ Kram

  Reply
 6. Dixi Wonderland

  Vilka vackra bilder 😀 Något som jag alltid har uppskattat med dina bilder är hur du får bilderna på dig själv att se ut att vara tagna ur en film. Dom ser inte poserande ut utan det känns verkligen som att man har fångat ett ögonblick 🙂

  Hade även varit roligt med en frågestund då det var så länge sedan som du hade en 😛

  Reply
 7. Anders H

  Hej Jonna! Dina bilder fick mig att minnas min barndom, då det på vår (bond)gård fanns, bland annat, en snickarbod! Jag minns den där speciella lukten, de gamla verktygen, huggkubben, en magisk atmosfär! Det luktade i och för sig ännu godare i visthusboden, där rökta skinkor, fläsk m m förvarades, men det var lite mörkare där… Hoppas bara att du får tillräckligt med plats att “bre ut dig” på!?

  Reply
 8. Zinnia Bolk

  It looks so awesome how the light falls through the wood slats !!
  It has to be wonderful to get creative there.
  How lovley it would be to paint a picture with you together there 😀
  I hope you enjoy your last summer days there !!
  Much Love,

  Zinnia <3

  Reply
 9. Anonym

  Gråter jättemycket just nu och kan inte sluta. Jag är på riktigt rädd för framtiden. Det brinner i Göteborg nu och jag minns hur skräckslagen jag var att dom skulle tända eld på djurladorna. Förutom bilar så brann en K-märkt lada upp. Känner hur jag börjar få panikångest.

  https://www.youtube.com/watch?v=aR6kkuj5c00

  Reply
 10. fernando

  hello Jonna, the study looks good, I agree in what you talk about the light in order to work, it is always good to change the environment, help inspire in all its forms…
  Greetings, fernando.

  Reply
 11. Michael Hermann

  Hi Jonna. What a wonderful place to paint in. I can imagine the aroma of the wood. The light is wonderful. I wonder, will this new studio location influence your painting? The lighting, atmosphere, and setting has to have an impact, on your soul and the art that you produce.

  Reply
 12. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Önskar jag var en fluga på väggen.
  Fått se när den supersnabba, starka
  ångvälten glatt körde över alla
  “OM” och “MEN”
  Fått surra lite med dina tankar!
  Tror min själ, min själ är enkel!

  En tanke.
  Även om du inte vet vad du
  håller på med? Så är alla flyttningar
  bra motion för din stegräknare!
  Och du VET, att du hela tiden
  är på väg mot känslan som bor i dig.
  För stunden, för evigt.

  Hoppas ni har det BRA!
  Du och din själs puss bit.
  KRAM

  Reply
 13. Birgitta

  Underbar miljö för sommaratelje! Du är så skönt kreativ som skapar rätt miljö efter din egen känsla.

  Reply
 14. Linda

  Vet du vad jag tror att du skulle vara riktigt duktig på? Att designa tyg!
  Tänk dina målningar fast på tyg som skulle kunna tryckas till metervara! Åh jag skulle köpa flera kilometer! haha =)

  Reply
 15. Marit

  Underbart med ateljé i ladan! Jag förstår precis dina tankar om mjukt och hårt ljus, jag upplever det precis lika! Jag har lyckan att ha en bondgård på landet (mitt barndomshem) med flera uthus: snickarbod, sädesbod, stall, fähus, hölada, vedlider – jag vet den underbara doften av gammalt trä, ljudet av svalorna som flyger fram o tillbaka under taken vid höladan och porten mellan stallet och sädesboden, jag vet det fina, mjuka ljuset dom silar in mellan nötta bräder… en rikedom! Lycka till Jonna i din fina, mysiga ateljé, njut av stunden?

  Reply
 16. Jennie

  Jonna.
  Jag är så glad att jag en gång i tiden hittade din blogg.
  Den fyller mig med glädje och får mig att drömma mig bort till skogar och byar där jag innerst inne vet att jag hör hemma. Tack för att du delar med dig av ditt liv och allt vad du skapar. Det är frid för själen att titta in här hos dig!
  Kram!

  Reply
 17. Svempa

  Hoppas att Johan har kollat elsäkerheten! Värmefläktar i gamla torra, dammiga lador kan vara något som kan bli katastrofalt.

  Reply
 18. Erika.F.

  Så bra det blev. Man ska alltid följa sitt hjärtas röst.
  Minns hemma hos mina morföräldrar när jag ofta satt i
  en ladan med hö, hur solen letade sig in mellan alla
  trädplankor, som blev ett ljus som gav en speciell
  känsla av frid. Så jag förstår din känsla nu! 🙂

  Reply
 19. Ninni

  Jag förstår exakt precis vad du menar Jonna. Gud du är så nära mitt hjärta och mitt ursprung och min själ så det är inte sant och det är så himla underbart att känna igen sig själv så otroligt och enormt så det känns nästan overkligt. Jag växte upp på två himmelska platser på jorden, Vid kanten av Sonfjället i samland i Härjedalen och på en ö i Vättern där min farmor och farfar hade stor bondgård och körde remmalag och hela den magiska Astrid Lindgren värld som du beskriver med generations boende och kaffe på fat och dragspel och hölass och smultron på strå. Sen förde miig ödet långt därifrån till en stad som aldrig varit min och till en lång lång resa av misshandel och flykt med barn med i alltet. Min son tog stryk och dog i januari strax innan Avicii. De var så lika på alla tänkbara sätt som några kan bli och de hade kontakt – han fick tips om fl studio bla. Aldrig hade jag kunnar tro att något skulle kunna göra såhär ont. Och slå sönder mig så enormt. Jag lämnar den plats som blev vårt fängelse nu efter alla år.

  Och tar jag steget att ensam och tom och i trasor ta steget att flytta ner till Vättern och Arns hemland och boning och tillbaka till mina rötter och mitt ursprung dit vi alla längtade till alla år men aldrig kom fram till tillsammans permanent, . Det är ensamt nu – helt – men jag kommer hem.

  Jag har suttit i ladan så många gånger på ön och känt den känslan du känner av trygghet och harmoni inombords och njutit av ljuset doften alltet, I allt,

  Du strålar och alla färger omkring dig med,

  Reply
 20. Jennifer

  Ett så oerhört mysigt inlägg! ? Varje detalj i det talar till mig, nej skriker! Målargrejerna, konsten, gammal lada, gamla grejer, mysigt ljus, kreativitet, känsla… Jag blir lycklig i själen av att se dina bilder och läsa din text och hade SÅ gärna flyttat in min ateljé i ladan där bredvid dig! ☺ Så bra gjort, jag önskar dig massor av underbara stunder där framöver!

  Reply
 21. Janet Doane

  Oh my, this is just so beautiful!! I love the photos and what you’ve set up for yourself in this magical space. For me, I’d probably create two spaces, because of mosquitoes! Paint in the barn before they come out, then go into the house in the evenings. I have my art supplies set up in several rooms in our little condo, as there’s not one room for a big studio. Soon will have a table outside to paint and draw there, and can’t wait. I know what you mean about the feeling you get when you are in the barn… like you say, a cocoon, so cozy and nice. I feel this in different parts of our home. It’s so beautiful to have different places to work, to keep the energy fresh and vibrant. I’m so happy for you Jonna. Many hugs and love!

  Reply
 22. Paige

  You are so relaxed and at ease in these photos, like this has been your studio for years ❤️ Enjoy creating & expressing your self. Thank you for sharing ???☘️

  Reply
 23. Tiffany Davidson (Washington's Last Frontier)

  I love it, Jonna.
  The inspiration surely seeps into you because of the history there, in combination with the soft natural light. The smells of birchwood. For the highly sensitive people, these things matter so much. To create fulfilling work – writing, painting, crafting, anything! – we have to be in a place that inspires us. You’ve given me a new idea! My current home does not inspire me – maybe I’ll get some canvas and construct a little walled area outdoors….. hmmmm….. ! :p

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.