Livet just nu

Godkväll på er!
Den här händelserika veckan börjar gå mot sitt slut, även om helgen definitivt inte blir mindre händelserik. Mitt i natten åker jag och Johan till Örnsköldsvik för att hinna på tåget klockan 5 på morgonen som går till Luleå, där vi senare på dagen ska på filmvisningen av dokumentärfilmen om  mig, som Mitra Sohrabian gjort. Det ska bli riktigt roligt, och lite nervöst. Och underbart kul att få träffa Mitra igen.
Så just nu sitter jag nyduschad framför datorn och ska strax packa lite lätt, och förbereda inför morgondagen. Sedan ska vi laga lite sen middag i form av varma mackor och nyponsoppa. Åh vad gott det ska bli!

Den här veckan har som sagt varit ganska intensiv. Har känt att jag halkat efter lite med bloggen de senaste två veckorna. Har t.ex varit usel på att svara kommentar, FÖRLÅT! Men jag har läst allt ni skrivit såklart och hoppas få lite tid till att svara nu när vi har några timmar på tåget i morgon.
Just mars månad har varit lite som september månad var för mig förra året. Allt händer på samma gång. Flera stora och långvariga jobb har avslutats, och mycket tid har spenderats framför datorskärmen. Men nu känns det faktiskt skönt att den här månaden börjar gå mot sitt slut.

Nu återstår bara ett stort jobb kvar, och det är jag rätt så nervös för! Men ser väldigt mycket fram emot det. Så jag tänkte tipsa er om det nu.

På tisdag ska jag nämligen i samarbete med Adobe (!!!) hålla ett live seminarium där jag kommer visa hur jag redigerar mina bilder. Man får alltså hänga med mig live, chatta och ställa frågor medan jag visar hur jag redigerar några av mina populäraste bilder i Photoshop och Lightroom. Det här projektet startade för några veckor sedan, då jag och fyra andra fotografer från norden fick teama upp med Adobe. Tre av oss har redan gjort sitt “live webinair” som det kallas, och det har varit helt fantastiskt kul att se hur de skapar sina foton. Vi har alla helt olika stilar vilket gör det lite extra roligt.

När jag först fick frågan tänkte jag bara “NEJ!!!“.
Jag har under senaste året samarbetat med Adobe via Instagram, men att hålla i ett seminarium live där jag visar hur jag gör kändes som ett galet missförstånd. Vilken drömförfrågan av ett drömföretag, men min första reaktion var att tacka nej. “Jag är ju inget proffs på att redigera. Jag kan ju inte alls mycket egentligen. Jag har aldrig gått en endaste kurs i fotoredigering och jag gör säker helt fel när jag redigerar“. Ungefär så gick mina tankar. Men sen insåg jag att det just är det som det här handlar om.

Man behöver inte vara ett proffs på photoshop för att skapa fantastiska bilder. Allt jag lärt mig har varit genom att leka mig fram. Och plötsligt så kändes det roligt att faktiskt få chans att inspirera andra till det. Att leka sig fram med dessa fantastiska verktyg som varit en sådan stor del av mitt liv sedan jag började fotografera. Jag skulle aldrig kunnat skapa de bilder jag gör idag utan Photoshop och Lightroom. Och det är inte alls så svårt som det kanske verkar. Det är så pinsamt lätt. Så jag tackade tillslut JA och nu sitter jag här och känner pirret i kroppen närma sig.
Jag hade nyss ett telefonmöte med Adobe där vi gick igenom allt tekniskt. ÅHH så spännande, nervöst, fruktansvärt, superkul. Allt på samma gång!

TISDAG klockan 19.30 går jag live med Adobe. Då kommer jag sitta här och redigera live, och om ni vill hänga med mig på tisdag kväll och se lite bakom kulisserna av min redigering och få chans att få svar på en massa frågor så kan ni gå in och reservera er plats HÄR så får ni länken till mitt seminarium i mailen några timmar innan det går igång. Det är bara de 1000 första som är online som kommer ha chans att chatta. Så om man vill vara helt bombsäker på att få tillgång till chatten är det bra om man går in på länken en stund innan 19.30. Men det går såklart bra att bara komma in och titta om man vill det.

Tog en screenshot från sidan, så ni kan se vilka de andra fotograferna är. Åh så spännande detta ska bli. Och tänk vad tekniken gått framåt. Att man nu kan sitta hemma i sitt lilla Grundtjärn och sända live till hela världen.
Tänkte jag skulle försöka få med lite av vad jag gjort resten av veckan. Bland annat städat i sovrummet och bäddat rent. Nanook var med och hjälpte till såklart.
Och i tisdags var jag ju i Örnsköldsvik för att gå få en föreläsning med min kära vän Linda. Hon var så fantastiskt duktig, som alltid! Sedan var jag faktiskt i Örnsköldsvik på onsdag också, fast med min mamma. Vi hade en sådan där riktigt rolig stads-dag som man behöver någon gång ibland. Vi mindes inte senaste vi hade åkt in till stan tillsammans utan att ha en massa tidspress och ärenden att göra. Vi gick runt och tittade i butiker. Fikade. Skrattade. Pratade. Och jag köpte en jättefin hatt som ni ska få se någon dag.
Tog den här bilden för en liten stund sedan. Vi hade besök av våra grannar Christer och Laila ikväll, så vi drack lite kaffe och åt bullar. Jag hade tagit ett foto till dom på deras hus med fullmånen lysandes ovanför. Och de var så nöjda och glada så de kom hit med en fin present!
En flaska Amarone från 2012! Vilken lyx. Har aldrig ägt en sådan fin flaska rödvin förut. Den ska vi öppna någon kväll när det behöver firas lite extra.
Så nu ska vi snart äta lite mackor och jag ska försöka få mitt hår att torka i tid innan jag lägger mig (och jag ens kommer hinna lägga mig med tanke på att vi måste kliva upp vid 02.00 i natt). Men först ska jag gå med Nanook till mamma som ska passa honom medan vi är i Luleå.

Vilket rörigt inlägg det här kändes som haha. Kändes som jag bara spydde ut allt möjligt på samma gång. Ville bara att ni skulle få lite inblick i vad som sker och händer nu. Vad ska ni hitta på i helgen? Hoppas ni får en fortsatt fin fredagkväll, och en skön helg! Vi hörs snart.
Stor kram på er allihopa ♥

29 Kommentarer på “Livet just nu

 1. Jorma

  Det är så livet är, vissa perioder går så fort att en inte hinner med mer än det som verkligen behöver göras. Ha det riktigt härligt i Luleå i morgon, måste som sagt vara riktigt speciell känsla att se en skildring av sig själv på storskärm 🙂
  Amarone! *sätt in valfri bild på en drägglande Homer Simpson* 😀
  Ta o sov nu så du orkar med trippen <3
  Kramar

  Reply
 2. Mitra Sohrabian

  Älskade Jonna, välkommen till Luleå.Jag har längtat så mycket för att träffa dig igen. Jag hoppas att ni kan sova lite och imorgon blir inte en sådant tröttsam dag. Vi ses imorgon och oj vad nervös jag är. Jag undrar vad du kommer att tycka om filmen!!! Kramar

  Reply
 3. Sofie Broström

  Åh så kul att läsa om dina projekt medans jag sitter med mitt eget i Portugal och provbor en semesterlägenhet (till min egna förmedlingsfirma) och äter lite gott härifrån, tonfiskröra gjort på riktig majonnäs är viktigt, äpple och tonfisk förstås, fårost, och lite annat. Storm utanför fönstret, och havet brusar vackert, men vad gör det när jag har varmt och gott här mes tända ljus och målardukar med :). Förträffligt bra!
  Jag hoppas din film finns att se senare, vore så himla kul att se den! Är säker på att den är super!!

  Reply
  • Lindan

   Men Sofie – nu blev jag avundsjuk….!! 😉 Lät alldeles alldeles underbart!! PRECIS så skulle jag också vilja ha det…! 😉
   Njuuut! 😀

   Reply
 4. Evy

  Hej Jonna
  Om man bara vill följa sändningen utan att tjatta, går det? Är det här på din blogg eller var går man in för att följa?

  Reply
 5. Malin

  Hej Jonna! Vad roligt med webinar! Jag anmälde mig men tappade länken till lightroom, har du koll på den? Lycka till med allt som sker och hoppas att du får pusta ut i april! ?/ Malin

  Reply
 6. Iza

  Härligt, blir en lång dag framför er. Jag tänkte kika in, ska hitta dit bara. Men jag har sett fram emot det. Pratat lite om de för mina arbetskollegor. Känns riktigt kul. Även intressant att gå på ett sådant här evenemang överhuvudtaget. Alltid varit lite feg kring sådant, och kanske inte alltid vågat. Men känner att jag verkligen måste få se detta, och vem vet, kanske springa på även dig! Vilket såklart vore otroligt roligt! Om inte annat är det bara trevligt att göra något annat än att sitta hemma. Sambon är på övning, så det är sjukt ensamt just nu.. Och i helgen tänkte jag försöka mig på att ta mig ut och både fotografera och ta en långpromenad iaf.

  Hoppas du hinner sova något, så ses vi kanske imorgon! Tillsammans med flera härliga människor. Underbart! Mitt första “evenemang” sen flytten hit 1 februari! Ska bli så roligt!
  Kram på dig !

  Reply
 7. Pamela

  I just signed up! Yippee!!
  I can’t wait! ….It is right in the middle of my workday, but I’m going to try to sneak out.

  Reply
 8. Monnah

  Så spännande det låter med allt som ligger framför dig. Filmen är säkert jättehärlig och du kommer att briljera som ADOBE-guide. Lycka till!

  Reply
 9. Jenny

  Hoppas ni får en fin resa! Kommer man att kunna se filmen på nätet sen? : )
  Jag har vilat hela dagen och varit ute en stund i solen. Ska strax iväg och köra ut morgontidningar, så det gäller att inte vara alltför trött när man kör bil på natten ..

  Kram

  Reply
 10. Caroline LaRussa

  JAAA! Jag som hobbyfotograf vill så gärna lära mig hur du gör för att redigera dina bilder så jag skrev upp mig direkt! 😀 Även fast jag måste gå upp ett par timmar tidigare än jag är van vid här i USA xD haha men det gör ingenting, så värt det!!

  Reply
 11. Ulrica / Hus nr. 30

  Vilket underbart inlägg, spy ut vardagsbabbel mer tycker jag, det är så härligt :).
  Jag har följt alla Adobe-sändningar och längtar verkligen efter din på tisdag kväll!!
  Stor lördagskram <3

  Reply
 12. emblas.se

  Vilket roligt samarbete! 🙂 och jag håller med, blev verkligen förvånad när jag använde Lightroom första gången hur enkelt det är! Känns som att programmet gör allt åt en! ^^
  Så spännande med filmvisningen också, och hoppas ni får en chans att “fira” Earth Hour lite ikväll, det ska jag iallafall göra 🙂 <3
  kram
  Emma

  Reply
 13. Lindan

  Wiiiii, vad mycket spännande du har framför dig!! 😀 Önskar så att jag hade bott närmre, så jag kunde kommit på filmpremiären…! Det kommer säkert bli helt magiskt! 🙂 Och vilken konstig känsla det måste vara att gå på bio och se en film om sig själv..?! Det gör man ju sällan…haha… 😉 Men jag känner i hela mitt hjärta att filmen kommer vara magnifik! <3
  Och vad spännande med livesändningen på tisdag…Jag planerar såklart att följa den! Ska bli superkul, och intressant! (y)

  Bra grannar det där, som kommer med Amarone….. :p Men du får lova att inte äta limpmackor eller nyponsoppa till…haha… 😉 <3 😀
  Hoppas du fick lite sömn, eller får möjlighet att sova lite under dagen…

  STOOOOR KRAM OCH HA EN HELT UNDERBAR LÖRDAGKVÄLL!! :* <3

  Reply
 14. Magnus

  Ja, snacka om teknikens under! Att kunna sitta i princip var som helst och ha kontakt med hela världen i realtid. Vilken teknikutveckling! Och på så kort tid egentligen. Eller att man kan justera ett foto i efterhand. Jag undrar vad min pappa hade tyckt om det? Han fotograferade mycket men då handlade det om diabilder eller negativ och pappersbilder. Hade han anammat den digitala tekniken och suttit vid datorn och redigerat? Pappa var född 1927 och Mamma fem år senare, och ibland när JAG tycker att tekniken går väl fort framåt så kan jag inte låta bli att fundera på hur det måste vara för dom som är födda ungefär samtidigt med min föräldrar och fortfarande lever. Vilken teknik- och samhällsutveckling dom upplevt!

  Vet du om det kommer att gå att se din livesändning i efterhand någonstans? Jag är på jobbet då så jag har ingen chans att se den “där och då” men hade gärna sett den i efterhand.

  Ha en trevlig resa till Luleå! Nu ska jag gå ut och städa ut vintern ur bilen och salt och annan skit ska tvättas bort ur alla skrymslen och vrår. Och sommardäcken ska äntligen komma på igen!! Nu jä-lar är det vår på ön! 😀

  Stor kram!

  Reply
 15. Anta Snaque

  Välkommen till Luleå som välkomnar dig och Johan med strålande sol och sex plusgrader. En underbar vårvinterdag. (Enligt många så är just vårvintern här i norr den bästa “årstiden” av alla.)
  Ha en fin dag i Norrbottens huvudstad!

  Reply
 16. E

  Ååhhh! Kommer man kunna se genomgången i efterhand på Youtube eller liknande? Eller visas det enbart live utan att spela in?

  Reply
 17. Jojhanna

  WOW VA KUL!!! Det vill jag absolut se tisdag kväll (rackarns att vi har byggmöte me snickare inför sommarens timring kl 18, hoppas vi är klara då),,Om man skulle missa, går det se senare? Även fast jag fotar en hel del o startat blogg för ett tag sen om livet på vår nybyggargård har jag inte provat redigera än, det verkar ju liksom rätt knepigt! Beh jobba mer med layout också på bloggen men där har jag kört fast haha bara ta nya tag men roligast är ju fotandet! Tacksam att ha dig som inspiratör, du lyckas ju få det tekniska att inte låta så svårt! Lycka till nu på tisdag, det kommer gå strålande! ? ♘ ? ?

  Reply
 18. Lars 8463

  Hej!
  Ett säkert vårtecken
  är att jag börjat fälla vinterpälsen.
  Så i går morse när solens strålar
  fick kinderna på den sista istappen
  att börja strimmas av droppar.
  Droppar av saknad till vinterns kyla.

  Kammade jag en snygg mittbena
  på min nos och studsade ut
  till takten av mitt hjärtas trumslag.
  Blev en dag fylld med enkla
  varma minnesbilder.
  Med ekon av mitt hjärtas trumslag.

  Nu är det dagen efter filmpremiären.
  Mitra behöver inte längre vara nervös.
  För nu har du mött dig själv
  genom hennes varma minnesbilder.
  Mött dig själv
  i ekot av dina egna bilder.
  Såg du någon skillnad?

  Glad att höra att ditt “NEJ!!!”
  blev ett JA
  Få se när du skapar och leker fram
  dina egna bilder.
  Få se var funktionen, verktyget
  för idéer och känsla finns.
  Eller dom kanske finns i dig?

  Hoppas att Johan och du
  har det jättebra var ni än är.
  Själv borde jag skriva några bilagor
  till deklarationen.
  Men några strimmor av ljus
  får ljudet av trumslagen att öka
  Så jag Studsar nog ut för att fånga
  Den där känslan.
  För livet är just nu.

  Varma kramar till er

  (Jonna, om du liksom inte vet hur
  du ska bemöta mina ” kommentarer”
  så räcker det ALLTID
  med KNASBOLL för det är jag ?)

  Reply
 19. Luna

  Hello Jonna, my son Timothy signed up for your adobe seminar, so great?. Hope you and Johan had a lovely weekend.?Luna.

  Reply
 20. Monica

  Vilka talanger du har och många begåvningar! Lycka till med allt! Låter spännande men säkert lite jobbigt och nervöst också en del, men så ska det vara tror jag:-), ha det fint!

  Reply
 21. Magnus

  Vad spännande! tekniken går ständigt framåt…undrar lite egentligen vart gränsen går…om det finns någon.
  Projekt eller “stolpar” på vad man ska göra är bra att ha, bara man inte tar på sig för mycket så det snarare blir en börda istället för positivt, hjulet har en tendens att snurra lite fort ibland, men du har det under kontroll, det är jag säker på.
  Har bokat en plats på tisdag iaf, det ska bli kul.
  Ha det bra tills dess!

  Reply
 22. Soulmama

  Tack för ett fint webinar! Roligt att se en fotokollega jobba lika mycket på känsla som jag – det handlar inte alls om att vara superteknisk. Och jag gillade svaret på frågan som vann. Precis som för mig. Utan kameran hade jag nog inte kommit mig ut och fota och fånga lika ofta. Och jag hade inte heller utvecklat min kärlek till min egen kropp utan kameran. Den har hjälpt mig massor, även om jag ibland känner att jag “jobbar” om jag tar med mig kameran, och väljer att lämna den hemma ibland.

  Jag har också varit inspirerad på sistone att jobba med layers och göra fotokonst. Det börjar vara ganska länge sen jag gjort mycket sånt, men nu är jag tillbaka. Kolla gärna in: http://soulmamaarts.blogspot.fi/2017/03/att-redigera-for-konsten-inte.html

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.