Ljudet av Sveriges kulturarv

Hej på er!

Vilken vecka alltså! Jag har velat skriva och meddela er om vad som varit på gång men jag har helt enkelt inte hunnit. Jag har nämligen varit i Aten i Grekland sedan i måndags och kom hem sent i natt. Jag var där för att medverka på ett event för Google Arts & Culture och lanseringen av filmen “Sound of us” där olika YouTube kreatörer från olika länder i Europa fått bidragit med ljud som representerar sitt lands ursprung.
Jag var där som representant för Sverige, och det var verkligen en häftig upplevelse! Jag har såklart filmat lite under dagarna och kommer sätta mig senare ikväll och redigera ihop en liten vlogg, så ni kommer så mer av detta senare.

I tisdags fick jag äntligen lägga upp min egen film “Sound of Sweden” som jag gjorde för det här projektet. Vissa av er kanske minns i våras att jag höll på med en film, bland annat när jag åkte till Norra Berget för att träffa riksspelmannen Niklas Roswall och spela in ljud av nyckelharpan. Nu får jag ju äntligen visa upp den här filmen för er! Vissa av er har säkert redan hunnit sett den om ni följer mig på YouTube eller Instagram, eftersom den las upp samma veva som lanserings-eventet.

Att göra den här filmen var något av det roligaste jag gjort. Jag kände så starkt för det här projektet. Antagligen för att jag alltid inspirerats av vårt kulturarv i det jag gör.
Jag fick i uppgift att fånga ljudet av tre olika saker som jag förknippar med det Svenska kulturarvet. Filmen skulle vara 1 minut lång, där ca 30 sekunder skulle gå till intro och outro. Kan ni förstå desperationen jag kände av att korta ned ett så djupt och fantastiskt roligt projekt till 1 minut?
Jag struntade i det och tänkte att “om ni vill ha med mig i detta projekt, så får ni vara beredda på att jag kommer göra det på mitt sätt“.

Så jag gjorde det.
Den blev 5 minuter lång.
Vårt vackra kulturarv skulle inte behövas hållas inom några ramar. Jag ville ge det plats och ge tid för eftertanke emellan klippen och meningarna.
Allting ska gå så fasligt fort idag, har ni tänkt på det? I videoklipp ska gärna pratet klippas ihop så tätt som möjligt så inte någon tystnad ska skrämma bort tittarna och få dom att tröttna.

Ändå är de där sekunderna av tystnad det som faktiskt ger djup och kraft till det som sagts innan, och det är i tystnaden vi kan låta saker och ting verkligen sjunka in.

I alla fall, nu tycker jag att ni ska få se filmen om ni inte redan gjort det. Titta gärna i HD och med bra ljud om ni har möjlighet.

Hoppas ni tyckte om den! ♥
Kram på er!

81 Kommentarer på “Ljudet av Sveriges kulturarv

  • Jim

   I am absolutely Stunned with the Beauty of Sweden, But of course, we have to give so much Credit to Jonna for making this for (us… the rest of the World) to see! You are So Inspiring Jonna Jinton. Please Keep Posting & taking Videos ??❤️

   Reply
 1. Evy

  Wow! Fick verklig ståpäls då du började kula och när nyckelharpans toner klingade rös jag. Underbar film. Tack Jonna för att du finns <3.

  Kram från Evy

  Reply
 2. PJ:s byffé - från by till fe

  Vilken fin film och så representativ för Sverige och dess kulturarv! Skogens ljud, musiken från nyckelharpan och kulningen som minner om djurhållningen förr i världen. Visst finns det annat också men det var bara tre ljud du fick välja du valde rätt från ditt ställe i Sverige.
  Du är jätteduktig på att göra film och utvecklats mycket genom åren. Kanske det är det som är ditt kall?
  Jag tittade på YouTube också på “The sound of us”, en häftig film med klipp från er alla som bidrog, men den har i detta nu 22 400 visningar medan din originalvideo har 56 600 visningar. En viss skillnad med tanke på att båda publicerades samma dag.

  Reply
 3. Anonym

  Det är en alldeles underbar film! Skönt att slippa musiksättning till precis allting! Älskar dina lågmälda sekvenser!

  Reply
 4. Elly

  Jättefin film! Vad duktig du är Jonna, man blir glad och stolt över dig! Tre superBRA ljud. Även roligt att Gammelgården, den fina, får vara med ute i Europa.

  Reply
 5. Lena Berg-Nordenberg

  Helt underbar liten film, Jonna! Den visar en sådan unik och genuin känsla av vår plats på jorden. Jättefin!

  Reply
 6. olivia Leyton

  They demanded a one minute film and you gave them 5…ahaha..i love it, and couldn’t agree more, it’s the silence in between that matters, to give weight to what is revealed. I’m glad you did it on YOUR terms….as Frank said, ‘I did it MY way’, and your way is right.

  Reply
 7. Dixi Wonderland

  Hur tänkte dom där med 1 minut? Det hade varit helt omöjligt! Tycker din video berättar en helt magisk historia och det var så roligt att just du fick förfrågan om att göra detta för jag tror inte att någon annan hade gjort ett bättre jobb 😀

  Reply
 8. Christiane

  So beautiful! Everything works together, the singing, the music, the photography, the dancing (!), to create a magical video. Thank you for sharing this with us.

  (I learned that ‘kulning’ scares away bears and wolves.) 🙂

  Reply
   • Lars 8463

    Leif
    TACK för tipset!
    Även om gaget bara blir en ostmacka
    och ett minne för LIVET!!!
    Kanske du har tid, kan tänka dig
    att klia Guran då?
    Under tiden ska jag träna med Evert,
    få se om jag blir av med min baktakt!

    KRAM

    Reply
    • leif

     Lars ingenting är ju omöjligt säger Gunde.
     Du kan ju med dina fina ord lyfta poesin till höga höjder,det blir en utmaning att lyfta din kropp ur diktarfåtöljen.
     Men du gör bara som havsörnen i Everts havsörnsvals som lyfter mot den gyllene skyn. Använd din fantasi och dina poetiska vingar, och valsen blir som ett norrsken som på himlen sig svingar.
     Tack för ostmackan.?

     Reply
     • Lars 8463

      Leif
      Det är omöjligt att ge Gunde
      en omöjlig uppgift? ?
      “Använd din fantasi…som på himlen
      sig svingar”
      En smörgåstårta!
      Ha det från diktarsängen ?

      Reply
       • Lindan

        Käre Leif och Lars…här sitter man lite lagom trött,och fån-glor…Petar i sig frukost och försöker ladda inför dagen….. , när man plötsligt ser att man tydligen ska GIFTA sig…!!?!? 😮 😮 Herreguuud!! Tänk att det var här – på “Jonna the marvelous Jintons” <3 blogg denna världsnyhet skulle släppas…!!??
        Satte knäckemackan i halsen,så brödsmulorna flög i frukostsoffan!! 😮
        Vad skönt att informationen nu nått mig..! 🙂 (y)Hade varit lite onödigt/märkligt att "gifta sigi smyg"….(och "i smyg för den ene inblandade…" 😉 :D)
        Låt bara mig föra så löser det sig med dansen….! 😀 😉
        Hade velat skriva lite längre..men vardagen kallar,OCH jag skriver FORTFARANDE på trasig dator som saknar mellanslagstangent, ochhelstvillskrivasåhärmendetblirsåjobbigtattläsadåju!!
        Krampåerallamonsterdiggare!! <3 Och JONNA -vilken fantastiskvideoduärGRYM!!!BÄSTHELTENKELT!!!! 😀 <3 <3 <3

        Reply
        • Lars 8463

         Lindan
         SURPRISE!!! ?
         Jag hoppas att det gick bra med
         alla brödsmulorna?!
         Så att du inte behöver renovera?!
         Men jag blev också förvånad
         så det är nog Leif som behöver ett
         VÄLBETALT gig efter sin dimmiga
         Englandsresa (böter?) ??

         Men tanken.
         Leif “THE MARVELOUS”
         släpper lös alla strängar på Guran.
         Du försöker styra mig, när jag
         energiskt steppar med mina två
         vänster träskor.

         JINNA JONTON!!!

         Förvandlar kojan, till en gyllene
         balsal på slottet med sin magiska
         kamera.

         Från lillbrorsan
         KRAMAR I MASSOR!!!

         Reply
         • leif

          Förlåt en sträng som brast.
          Guran spelade falskt.
          Jag får skärpa mej,eller inte spela alls.

          Men vem vet inte jag.att spela över är inte bra.

          Dansa ändå om du vill.
          Jag håller tyst.tiger still.
          ??

          Reply
          • Lars 8463

           Leif ?
           Låt aldrig Guran tystna ?
           För oavsett strängarna.
           Tar jag gärna en ordvals
           med dig ??

 9. Emil

  Jonna Jinton, du är verkligen en stor ambassadör för Sverige. Tittar man på siffrorna på din följarskara från dina sociala kanaler så har du mer än 1miljon följare, och en stor del av dina utländska följare vill besöka vårt land. Ökad turism ? Självklart!!
  Dina filmer som sprids världen runt är så vackert gjorda, kvalité rakt igenom, och jag hoppas du förstår hur värdefull du är.
  Jag är stolt över dig !!

  Stor kram och tack för allt du delar till oss alla.

  Reply
 10. Caroline

  Hej Jonna! Fantastisk blogg och underbara naturbilder och videor! En fråga, är du någonsin rädd för att stöta på björnar eller järv när du är ute i skogen eller fjällen sommartid och filmar?

  Reply
  • Yrkesfotograf på TT

   Affe…fint namn. Låter som en överviktig, bitter, trist, empatilös och tämligen
   lågbegåvad truckförare från något kallager i Västergötland. Jag tycker att du
   ska skärpa dig och låt Jonna få vara just Jonna. Hon är en BETYDLIGT bättre
   ambassadör för vårt fina land än du någonsin, med dina tragiska invektiv, kommer
   att vara. Så, gå in i din mörka garderob och dra en papperspåse över huvudet.

   Reply
  • Anonymous

   Let’s have some sympathy towards poor Affe. He is most likely an Oxford English language professor with an aristocratic background who regularly socializes at
   Buckingham Palace. From his perspective there is hardly anybody in this entire world, including all English-speaking countries, who can speak proper English.
   Can you imagine his pain when he has to listen to bloody British working class speak English.

   Reply
  • Matilda

   Jamen Affe, ha engelska … Vadå ha? Man “har” inte ett språk. Hur kan du vara så dålig på svenska? HUR? 😉

   Reply
 11. Anders H

  Jonna, jag har bott i England i 23 år nu, jag tycker att du uttrycker dig fantastiskt bra på engelska, både i skrift och tal – bara så att du vet..!
  Dessutom tycker jag att du är, din ungdom till trots, en av de klokaste personerna jag vet! Jag är så stolt över dig och allt vad du företar dig!
  Kram!

  Reply
 12. Kristina

  Klart jag tyckte om din film. Och jag beundrar dig som stod på dig och gjorde på ditt sätt. Fem minuter istället för en minut!!!!
  Bra gjort!! Och resultatet blev ju lyckat. Kram

  Reply
 13. Helena - Oh darling, let's be adventurers

  Filmen är så fin och väldigt berättande. Jag är så glad över att du valde att följa ditt hjärta och inte korta ner filmen till 1 minut! Jag håller med dig om att det känns som att allt ska gå så fort idag och tycker inte alls om det. Om en video känns för lång så tror jag mer på att tittarna tröttnar för att den inte är intressant. Jag själv kan tröttna snabbt på en video om jag känner att den inte ger mig någonting, men det är sällan jag gör det på grund av att det är tystnad i videon. Hellre en mening med värde, än tio meningar av struntprat, hehe. Vad jag försöker säga är i alla fall att den här videon är såå bra och kanske till och med den bästa som du har skapat (enligt mig). Dina videor blir bara bättre och bättre och du inspirerar mig så mycket till att också försöka jobba mer med video. Har sagt så länge att jag ska göra försöka komma igång med min Youtube-kanal och säger det igen, ska verkligen försöka nu! Vill du bli min videocoach? 😉

  Reply
 14. Magnus

  Såg båda filmerna på Youtube och din är bara så fin! Den sammansatta filmen av era bidrag är riktigt häftig och en helt klart kul idé.
  Undrar hur dom tänkte när dom skrev instruktionen till er. Bara 30 sekunder till tre olika ljud? Tur att du gav dom lite mer material! 😉

  Stor kram!

  Reply
  • PJ:s byffé - från by till fe

   Jag tror de (Google) ville ha korta klipp till sin film och att de inte ville ha en massa material att jobba med. Ett hopkok från varje land på några sekunder. Sådan är idag mycket av den videoproduktion som görs. Några sekunder, max. 4 sekunder och sedan skall ny scen in för att senare återkomma till samma scen igen 4 sekunder. Högt tempo för att hålla kvar tittaren.
   Jonna valde en annan väg med längre video. Hon följde sin magkänsla och hade tillräckligt självförtroende för att gå utanför ramarna.
   Slutresultatet “Sound of us” blev en mix av nutid och kulturarv där Jonna stod för en stor del av arvet.

   Reply
 15. Moa B

  “Allting ska gå så fasligt fort idag, har ni tänkt på det?” Är så glad att du nämner detta, jag håller med så mycket! Jag tror det hänger ihop med hur vår koncentrationsförmåga blivit kortare och kortare med alla sociala medier och distraheringar vi har i vardagen dessa dagarna.

  Vill bara nämna att jag följt din blogg i några år nu Jonna utan att kommentera – du har min absoluta favoritblogg! Älskar hur du skriver och tycker din entreprenörskap är en sådan inspiration och härlig sak att se. Jag tror jag är ganska likasinnad (i alla fall baserat av vad jag läser på din blogg och ser online) och om jag känner mig omotiverad brukar jag alltid få tillbaka min eld när jag tittar in här. Du får mig att vilja starta min egen blogg och dela med mig utav lite av mitt eget liv till omvärlden. Så tack! Tack för att du är dig själv och att du delar med dig av ditt härliga jag 🙂

  Reply
 16. Mysmasken - Vårt liv i Florida

  Din film är så fantastisk! Jag och min kanadensiska make bor i Florida, men ska snart göra som du och flytta från storstan ut på landet i Sverige 🙂 Jag visade honom din film igår och han fick tårar i ögonen, så vackert. Idag kom hans föräldrar på besök från Kanada och en av de första grejerna han gjorde var att slå på din film på TV:n för att visa hur fantastiskt landet vi ska flytta till är 😀

  Du är otrolig! Den hopklippta filmen var urkass, och de andra bidragen var inget att hänga i granen (förutom kanske Spaniens). Din film är hästlängder bättre än alla andras! Du har verkligen inspirerat med dina filmer senaste veckan. Jag köpte en steady-grej till min iPhone och hoppas kunna filma lite mer, framförallt barnen <3

  Reply
 17. SonjaS

  Härligt!!! Jag känner mig direkt som en svensk, det går in i hjärtat om jag varit där i alla år, fast jag är inte svenskt. Kanske har jag varit det nån gång dock??
  Skogsbilderna är speciellt magiska med de insekter och ljuset! Tack!

  Reply
 18. Floki

  “Rootless tree falls” – sings Wardruna. Give strengths to your roots, Jonna. Nourish them with your art. Do not let the tree fall. Health of world forest depends on strengths and diversity of its trees.

  Reply
 19. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Jag såg din, när du la in den på tuben
  och sedan Googles, och jag tänkte
  ööööhhhh?!

  För att gå från lungnet i röda tråden
  som knöt ihop dina minuter av känsla.
  Till ZAPPA!!!
  Kanske behövdes för att få ihop låten
  och jag tror att den var tänkt att få mig att tänka till om arvet jag ärvde.
  Och om ljuden i min tid
  som någon får ärva.
  Men för mig blev deras minuter.
  Till ZAPPA!!!
  Önskar dom andra fått tid att utveckla
  sina trådar, var dom röda?

  Ljudet av nyckelharpan
  Har en vemodig klang i mig
  Vemod, med plats för drömmar.
  Glädjen, i eran dans för drömmar.

  Reply
 20. Sandra

  Filmen är så proffsigt gjort, ser ut som en välgjord naturfilm. Du måste fått mycket beröm för den.
  Kram

  Reply
 21. Anonym

  Det märktes väl att du var en av de få som faktiskt förstår innebörden av ordet kulturarv. Jag hoppas innerligt att jag inte är ensam om att tycka att ljudet av blippande övergångsställen inte tillhör den kategorin. Fantastiskt arbete med filmen, otroligt mycket känsla och väldigt bra förmedlat.

  Reply
 22. Emma

  Så vacker film, det verkligen märks att du lagt ner hela din själ i den. Tittade också på din senaste vlogg (nr4) och vill bara säga tack för att du delar med dig av allt, både misstag och av din vardag. Har känt mig opepp och nere hela förmiddagen men din film fick mig att le och känna att jo, jag ska faktiskt gå ut på promenad i skogen idag! Jag vill berätta det, för du fick mig att må bättre och det betyder mycket. Stor kram till dig ❤️

  Reply
 23. När Annie fotograferar på Gotland

  Vilken multikonstnär du är.Helt fantastisk. Underbara bilder, fantastiskt ljud och otroligt fint ihopklipp. Jäklarrrr människa vad du är duktig. Och så kular du och är så sjukt fin. All eloge till dig. Superbra video. Man blir stolt över att vara Svensk och sörjer att man själv inte kan kula när man ser det här.

  Reply
 24. Anonym

  OJ! du skrev att du och Johan blev så tagna där på norra Berget att ni knappt kunde prata. Den känslan gick in här också i video. Oerhört fantastisk film, och helt representant för Sverige. Heja! Toppen! Jättefin film! Så det gör ont i hjärtat.

  Reply
 25. ;D

  Jonna too good to carbonate
  http://www.filmarkivet.se/movies/dalkullan/

  Vad gör lite svengelska
  Många utomlands gillar svenska låter lite som sång…
  Varför inte en liten språkkurs säg vissa saker på svenska engelska spanska norrlänska
  Nu håller Johan på att diska medans jag äter chips
  Now Johan is going to Diska while I’m eating chips
  Ahora Johan va a Diska mientras estoy comiendo papas fritas.
  Nu jevleon fen johan blaskebalje mens je spise pereplatter

  god kväll

  Reply
 26. Olivia

  Fina val av ljud och fantastiskt filmfoto! Där i början t.ex när du springer ut i landskapet med ditt brev, så härligt! Och fint skrivet om långsamhet och tystnad.
  Att inspireras av kulturarvet, att den tidens ljud inspirerar, det känns som något väldigt viktigt.

  Filmen väckte tankar om skog hos mig.
  Du skildrar skogen så som jag önskar att den vore överallt. Större delen “skog” i Sverige är egentligen odling av virke. Och när man hugger ner alla träd på ett ställe är det inte “skog”. Det är en skördad åker kan man säga. Även om man lämnar några få träd för “generell naturhänsyn” som det kallas.

  Det börjar komma metoder för att utveckla skogsbruket (kontinuitetsskogsbruk, naturnära skogsbruk, lubeckmodelllen t.ex.). Jag hoppas att skogsbruket kommer att vidareutvecklas så att vi kan ha sådana skogar fulla av både virke, liv och lugn i framtiden. Och att det blir lättare för skogsägare att välja annat än trakthyggesbruket.

  Jag är tacksam för att du skildrar det vackra som finns kvar. Jag ville bara bidra med en annan synvinkel på “skog”. Om vatten och djurhållning (i kontrast till fäbodarna) finns ju också mycket att fundera på.

  Tack för allt du gör!<3

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.