Min resa till Nordnorge – frågor och svar

Nu är jag åter hemma i skogarna igen efter några helt fantastiska dagar i Nordnorge. Jag har inte riktigt landat än efter alla underbara upplevelser. Det känns som om jag fortfarande känner gunget i kroppen från båtturerna, och som om jag fortfarande känner doften av saltvatten. Som om jag fortfarande springer barfota på Bleikestranda och som om jag fortfarande står där på toppen av Keijservarden och blickar ut över midnattssolen.

Den här resan har gett mig så mycket, på så många olika sätt. Det känns som om jag har fått varit med om saker som verkligen berört mig i hjärtat och på djupet. Som fått mig att växa inuti. Jag är så obeskrivligt tacksam för de här dagarna och för alla upplevelser och alla vackra platser jag fått besöka. Jag älskar verkligen att resa. Det är något med den där känslan av att komma hem igen med något som jag inte hade när jag åkte. Att komma hem med oförglömliga minnen i bagaget.
Jag kommer återvända till Nordnorge igen, utan tvekan.

062601

Jag har ju självklart läst alla era kommentarer under veckan, och tänkte nu svara på några av era frågor här i ett blogginlägg. Som alltid älskar jag att läsa allt ni skriver, och alltid kul med frågor! Tack för att ni följt mig på den här resan ♥

Hela din resa verkar fantastisk! Jag och min mamma hade planer på en resa till norra Sverige men nu lutar det åt att bli norra Norge istället, verkar som att hela miljön är vacker utan att man behöver vandra så långt. Vad är det för kamera du använder för att filma dessa filmer? /Amelie
Vag glad jag blir o höra det! Även om norra Sverige också är otroligt fint, så glädjer det mig att ni funderar på att åka till Nordnorge. Det är verkligen helt magiskt. När det gäller filmerna så har jag filmat dom med in GoPro kamera. Den är verkligen bra att ha när man reser. Jätteliten och vattentålig. Har satt den på en “selfie-pinne” så det inte blir så jobbigt när jag filmar.

Vad är det för låtar i filmerna? Undrar särskilt över valfilmen! Kram / Olivia
– Jag har sett att det är många som frågat efter musik som jag använt i filmerna. Jätteglad att ni tycker om min musiksmak! 🙂   Så jag tänkte rada upp låtarna här.

En dag i Nordnorge – Mira niñita med Los Jaivas
Whalesafari Andøya – Following the sun med Enigma
Happiness on BleikestrandaEloi med Klaus Badelt

062602

Otroligt vacker plats! Dit skulle jag gärna åka någon gång. Hur är temperaturen?
Sen undrar jag, precis som någon under ett av de tidigare inläggen, vem som finansierar detta? Får känslan av att du är ditbjuden av Visit Norway eller liknande för att marknadsföra landets vackra norra delar – är det så? Lyxigt, i så fall!
– Det tycker jag absolut du ska göra! Det var faktiskt ganska lagom temperatur här nu. Mellan 12-15 grader.
Och ja precis, det är Visitbodø och NorthernNorway som bjudit mig till vackra Bodø, Kjerringøy och Andøya för att jag helt enkelt ska göra mig grej; blogga, fota, instagramma, skriva om mina upplevelser. Marknadsföra Nordnorge helt enkelt, på mitt eget sätt. Det är verkligen ett drömjobb! Att få åka ut och resa, uppleva nya platser och samtidigt göra det jag älskar, det är något jag drömt om länge. Så jag hoppas och ser fram emot att göra fler sådana här jobb och samarbeten framöver.

Idag är jag förresten med i Bodø Tidning så gå gärna in och läs reportaget HÄR om ni vill veta mer!
062702Är det inte tråkigt att uppleva allt detta vackra och fantastiska ”ensam”? /Stella
– Jag har ju aldrig haft några problem med att vara ensam men att resa helt själv är ju en helt annan sak såklart. Jag skulle nog inte vilja påstå att jag är så resvan, så att vara ute helt på egen hand såhär har varit väldigt lärorikt för mig. Det har stundtals varit lite nervöst att inte ha någon att luta sig tillbaks mot och att hela tiden behöva tänka ut allt själv. Speciellt när det varit ont om tid. Som när jag ska hämta ut en hyrbil, ta mig till en plats, hinna med en färja, samtidigt som jag ska fota och dokumentera och passa en tid. Det har varit utmanande! Men som sagt, otroligt lärorikt! 

Däremot har jag absolut inte känt att det varit tråkigt att uppleva allt ensam. Tvärtom. Att resa själv kan vara helt fantastiskt. Då kan jag helt följa min egen rytm utan att behöva anpassa mig till andra. Jag trivs så himla bra med att vara själv och på något sätt så kändes det väldigt skönt att åka iväg på den här resan helt själv, eftersom jag då kan koncentrera mig på att jobba på ett helt annat sätt. När jag är med någon så tappar jag lite den där känslan för att fota och vara kreativ, då det sociala istället tar över lite. Vilket inte alls är fel, men det lämpar sig mer för semester i så fall. Om jag ska fota och är på ett blogg/fotouppdrag så vill jag ha full fokus på det jag ska göra. 

Och sedan som någon skrev “ähh hon har ju alla ”oss” med sej…”. Det stämmer lite faktiskt.
Jag har inte sett det som att jag upplever allt ensam, tvärtom så har jag känt att jag får dela mina upplevelser vidare med tusentals andra människor. Hela tiden när jag upplevt någon fint så har jag känt att jag vill dela det med er. Och det har gjort att det känts som ni läsare har varit med på ett hörn hela tiden. Det är märkligt hur det fungerar numera, att vara själv men samtidigt känna sig uppkopplad till en hel “cyberfamilj” där ute på nätet. Men jag gillar det 🙂

062605

Wow, Jonna! Vilka fina foton och cool filminspelning är det med ett sånt där stativ som din vän hade i ett inlägg för någon vecka sen? /Erika
 -Tack! ♥ Som jag skrev ovanför så har jag filmat alla filmer med GoPro och en selfie-pinne! Superbekvämt och lättsamt att filma med. Och alla foton har jag tagit med min kamera Nikon D800. 

33 Kommentarer på “Min resa till Nordnorge – frågor och svar

 1. Gustav

  Älskar Norge !! Jag trivs också med att vara själv. Men vissa människor är perfekta att var “själv” med. Människor som det inte finns några krav med. Man behöver inte säga något.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja eller hur, det finns ju människor som man kan vara själv med också. Helt sig själv, utan krav. Med de är sällsynta ♥

   Reply
 2. Madde

  Jätte härligt att få följa med dig till Norge 🙂 Hoppas att du får mer sponsrade inlägg så att vi som inte får tummen ur endå får uppleva den magiska naturen.
  Fantastiska bilder 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Madde. Glad att du tyckte om att “följa med mig” till Norge 🙂 Ja jag hoppas jag får fler foto och blogguppdrag i samband med resor igen. Det är så sjukt kul att få resa och uppleva nya platser!
   Och tack, glad att du gillar mina bilder 🙂 ♥

   Reply
 3. Johan Nilsson

  Hej! Jag har precis hittat till din blogg. Väldigt fina foton från Nordnorge, och alla andra foton också :). Vad använder du för objektiv till systemkameran på norgeresan?
  Mvh Johan

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Johan! Och välkommen till min blogg 🙂
   Tack , roligt att du gillar mina bilder! Jag använde mitt “allround” objektiv 28-300 mm mest. Sedan använde jag mitt fasta 60 mm objektiv några gånger också 🙂

   Reply
 4. Anta Snaque

  Genom en mycket god vän som var från Vesterålen har jag sett bilder på hur vackert det är där. Så jag förstår att du haft en fantastisk resa med underbara vyer.
  Tyvärr avled min vän nyligen så någon Nordnorge-resa blir det inte för mig. Vi hade då och då talat om att tillsammans besöka bl.a. Vesterålen (jag hade ju haft en kunnig guide) men jag tror jag är för höjdrädd för att resa i Norge.
  Vad tuff du är som vågade (hihi!) dig ut på havet och i Saltstraumen trots din rädsla. Bra gjort!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ledsen att höra om din vän ♥
   Hoppas ändå du kan åka dit och se Vesterålen. Det är fantastiskt vackert. Bara inte din höjdrädsla sätter stopp 🙂
   Kram!

   Reply
 5. Ulf

  Att vara uppleva detta ensam… skulle det vara ett problem?
  Jag vandrar ibland i fjällen ensam, en dag på fjället pratar jag med fler människor än en dag i en storstad. På fjället känner jag mig inte ensam, det kan jag däremot känna mig i en lokal full med människor om jag inte har någon att prata med.

  Reply
 6. Magnus K

  Vilken fantastiskt skildring av din resa, och bra att det framgår att det är en reklamresa i syfte att locka fler till området. Det förtar dock inte själva skildringen, som du beskriver på ditt äkta och fina sätt. Jag gillar särskild videoklippet från stranden. Här finns onekligen en öppning för fler turistmagneter att bjuda över dig… eller?

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack!! Och jag är glad att du inte tycker det påverkar att det är en jobbresa där jag ska marknadsföra Norge. För jag är verkligen helt ärlig om allt jag skriver. Glad att du upplever det så också ♥

   Reply
 7. PJ:s byffé – från by till fe

  Inget fel på en sponsrad reseupplevelse så länge det är Jonna-stuk över bilder och text. Huvudsaken är att det framgår att det är sponsrat och att det inte är en skönmålning som inte är äkta. Jag tycker att inläggen gott uppfyller de kraven. T.ex. Jonnas upplevelse av valsafarin som både förmedlar det storslagna i denna tur men också hennes egen panik och rädsla. Själv skulle jag föredra lite gungeligung under en sådan färd eftersom det är närmare verkligheten än ett stilla spegelblankt hav.

  Att använda en storbloggare är egentligen ett ganska smart sätt att saluföra en ort, landsända eller evenemang.

  Jag håller också med om att resa ensam kan vara helt fantastiskt. Att själv ta ansvar för sin resa, planera via Internet, frihet att göra som man själv vill och att få kontakt med människor på ett annat sätt än när man reser i sällskap. T.ex. Theresa ombord på båten. Eller att be någon att ta ett foto med kameran där man är med själv på bild kan ge fin kontakt.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack PJ! Ja jag håller helt med dig , så länge man ändå är ärlig och inte “säljer” sig på något vis så är det bra. Och i den här resan har jag varit helt ärlig hela tiden. Jag tror nog inte jag skulle kunna på ett bra sätt förmelda något som jag inte tycker om egentligen. Det är omöjligt för mig att skapa känsla om jag själv inte känner det. Så ni kan vara helt lugna. Allt jag skrivit och visat har varit 100 % äkta även om min resa även var ett jobb att marknadsföra platserna.

   Ja det verkar som du ofta reser själv också? Och du har helt rätt, om man är själv så är det väldigt lätt att faktiskt få kontakt med andra människor på ett helt annat sätt än om man är fler som reser. Det gillar jag.

   Kram ♥

   Reply
 8. Henry

  Jonna- thank you so much for this wonderful travel-journal and the
  outstanding pictures and films!

  Reply
 9. Carina K

  Otroligt vackra foton med sådant tryck i färgerna. Du kan konsten att hitta infallsvinklar i motiven. Fint med en modern fiskargubbe.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Evelina ♥ Glad att du har följt med mig på resan 🙂

   Ha en underbar dag du med. Kram!

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja det har varit en helt underbar tid! Men det gick så himla fort bara! Men har fått många fina minnen.
   Hoppas kunna återvända dit i framtiden.
   Kram ♥

   Reply
 10. Anna J

  Vilka fina bilder du har bjudit på från din Norge-resa. Min systerdotter och hennes kille är på resande fot just nu i samma trakter och de lägger upp så fina bilder på sina FB-sidor. Er rapportering därifrån får mig att vilja resa dit bums. 🙂

  Reply
 11. Beate K

  Hei Jonna!
  Hvis du vil gi andre muligheten til å oppleve vakre Nordnorge så bør du abdolutt tipse om den fantastiske eventyrferien man kan vinne hos Eventyrelin på eventyrelin.com.
  Både Kjerringøy, Saltstraumen, Scandic Havet og mye, mye mer er en del av pakken.
  Løp og se på http://www.eventyrelin.com ??

  Reply
 12. J

  “Och sedan som någon skrev ”ähh hon har ju alla ”oss” med sej…”. Det stämmer lite faktiskt.”.. haha det var jag som skrev så..tycker du ger oss ett titthål in i valda delar av ditt liv. Det är kul att följa med dej på din resa genom livets labyrinter hehe
  (och man blir bra på huvudräkning av att kommentera här..)

  Reply
 13. Pingback: Go with the flow | Jonna Jinton

 14. Heidi

  Det är fantastiskt fint upp dit! Ett tips är att åka till en ö som heter Skrova. Min pappas är därifrån. SÅ MAGISKT! Även coolt att det finns späckhuggare och liknande djur bara i grannlandet 😀

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.