Mot nya äventyr

Efter några helt underbara dagar i Saltoluokta fortsatte mitt äventyr mot Stora Sjöfallets nationalpark. Jag var där för första gången i våras och har längtat efter att få komma dit igen varje dag sedan dess. Det är något väldigt speciellt med den platsen, därför kändes det helt fantastiskt att nu få återkomma dit.
Jag har som vanligt gjort en videoblogg, och denna gången en mycket längre version eftersom det är blandade klipp från både måndag, tisdag och onsdag. En video som verkligen innehåller lite allt möjligt. Allt från en spännande pratstund med en same från Saltoluokta som heter Mats Spiik, till stormigt väder och fotoäventyr bakom kulisserna. Och självklart några glimtar från Stora Sjöfallets mäktiga landskap.

Jag har så mycket mer bilder och annat att visa er sedan, men har inte hunnit bearbeta allt material än. Men det känns roligt att ha en massa sådant att gå igenom och jobba med framöver. Men, här kommer videobloggen från mina sista dagar ute i vildmarken!
Och i vanligt ordning kommer jag också dela lite bilder från dessa dagar.
Igår (tisdag) lämnade jag Saltoluokta och åkte i släden över isen med all min packning. På andra sidan sjön stod bilen på parkeringen och så körde jag sedan vidare mot Stora Sjöfallet Mountain Center där jag bokat två nätter.
Framme i vackra Stora Sjöfallet Mountain Center. Här var allt sig likt sedan förra året jag var här.
Jag checkade in och fick ett rum med en galet vacker lampa. Blev så inspirerad. En sådan skulle jag vilja göra av alla renhorn jag hittar i skogarna hemma.
Som jag berättade i videobloggen så väntades det komma en storm denna dag. Så jag höll mig inne på eftermiddagen för att sedan åka ut en sväng kring solnedgången för att kolla om blåsten lugnat sig. Men det råkade bli den värsta tiden så det var bara blåst, regn och dis. Så det blev bara en snabb tur med bilen innan jag sedan vände om igen och höll mig inne resten av kvällen.
Så istället satt jag och jobbade och redigerade videoblogg och bilder. Och så skrev jag lite med min älskade Johan. Skrattade så jag fick ont i magen av det nya smeknamnet jag fått. Fjällfia. Undrar om det är ett tecken på att jag borde komma hem snart? 😀
I morse hade de tunga molnen och regnet försvunnit så jag gick ut i gryningen för att fota och möta den nya dagen på en av de platser jag älskar allra mest här på jorden. Stora Sjöfallets nationalpark. Vilken känsla!!
Jag var ute några timmar med kameran i den iskalla blåsten. Som tur var hade jag med mig min polar-parka från när jag var med i Fjällräven Polar 2013. Den jackan är som ett stort, varmt tält. För det blåste så otroligt mycket att jag nästan trodde jag skulle flyga iväg ibland. Och när det blåser blir allt så väldigt mycket kyligare.
Men vad gjorde blåsten när morgonen bjöd på de mest fantastiska färger? Det var så vackert att jag knappt visste vad jag skulle ta mig till. Ville vara överallt samtidigt.
Jag fick filmat några idéer till en film jag ska klippa ihop senare. Ni fick se lite bakom kulisserna i videobloggen ovan. Att stå i en klänning i dessa isande vindar gick nästan att likna med att bada isvak. Jag fick liksom samma kick på något vis. Världens glädjerus efteråt när jag fick upp värmen igen.
Efter morgonturen åkte jag tillbaks för att äta lite frukost. Sedan begav jag mig ut igen. Ville inte missa en sekund av min enda dag här i Stora Sjöfallet.
Den här stunden var en av de bästa på hela dagen. Vinden hade lugnat sig och jag bara satt här länge, länge och funderade över allt och inget.
Sedan gick jag till Mountain Center och satte mig och jobbade en stund. Bara älskar inredningen de har! Minns att jag vart alldeles lyrisk över detta rummet sist jag var här. Och det var ju precis så fint som jag mindes det.
Det här ser lite ut som min dröm-ateljé. Och de stora fönstren vid borden har utsikt över Stora Sjöfallet. Magiskt.
Jag vet inte hur jag kan ha sådan här tur, men jag beställde middag eftersom det var min allra sista kväll ute på äventyr, och Stora Sjöfallet bjöd mig på middag! De var så glada över att jag kom och hälsade på igen. Snacka om att få känna sig välkommen. Så jag fick mumsa i mig röding och en riktigt god efterrätt. Blev så himla glad. Så tacksam att det var svårt att hitta orden. Kan inte begripa hur all personal här är så underbara. TACK Stora Sjöfallet! ♥
Efter middagen gick jag ut igen för att njuta av den sista solnedgången på resan. Jag filmade lite för videobloggen och i slutet kom en riktigt stor rovfågel och flög omkring mig. Har ingen aning om vilken fågel det var, men ni som är duktiga kanske kan se från videon? Det var så vackert att se den sväva där ovan. Vilket avslut. Det var som om den vinkade mig hejdå med sina vingslag.

Lycka.

32 Kommentarer på “Mot nya äventyr

 1. Jossan

  Det är så härligt att följa din resa till fjällen igen! En annan drömmer om att få åka dit för första gången, tack vare dina filmer! 😀

  Måste bara få fråga, dina stickade tröjor, både tröjan och den långa koftan, är det hemmastickat eller har du köpt någonstans? Dom är så fina båda två! 🙂

  Reply
 2. Gabriella

  Så magiskt!
  Vill så gärna själv besöka mina rötter <3

  Undrar så~ Vad för kamera utrustning är det du har med dig när du är iväg?

  Kram~ Gabriella

  Reply
 3. Marie Andersson

  Tack Jonna , fjällens prinsessa, för en härlig fjällresa du låter oss alla uppleva!

  Reply
 4. Iza

  De där vyerna. Så otroligt läckra. Känns helt klart som det är något man borde besöka. Och det är ju inte SÅ långt ifrån mig heller . Så, ska ta och se vad karln i hushållet tycker. Men är nästan övertygad om att han håller med. Jag Älskar bilden när du spring/hoppar på vägen. Helt underbart! Magiska helt otroliga vyer, och du verkar ha haft det helt fantastiskt. Även om det blåst mycket. Det i sig har gjort de lite svårt att höra ibland, men bara grejen i sig gör att man typ kan förstå eller “höra” ändå.
  Jag är så sugen på att göra mer äventyr nu! Men med tid löser sig allt har jag hört. Tillit och tacksamhet. 🙂 Jag är helt förälskad i miljön däromkring alltså. Förstår varför du älskar det !

  Reply
 5. Cina

  Tack än en gång för en fantastisk videoblogg och bilder! Så roligt när du beskriver att “vilja vara överallt samtidigt” – känner igen mej! Men också att bara kunna vara i naturen och tänka på allt och ingenting i lugn och ro. Det är något jag saknar här nere i förorten till Stockholm, saknar den “riktiga” Norrlandsnaturen med bergen, älven och vyerna. Och sista filmen på rovfågeln, så mäktigt och vackert! – Undrar en liten sak, om du inte har några “same-gener” i dej med tanke på ditt stora intresse för deras kultur, har du kollat upp det, ev med släktforskning? Själv har jag fått höra att vi/jag kanske har det fr min farfars-mors sida. Dom lever ju inte längre nu så det är svårare att ta reda på, men jag kan jojka och har aldrig lärt mej det utan bara prövade att göra det en gång när jag var yngre och det bara fungerade! Jag har också alltid varit så fascinerad av deras kultur och inställning till livet, djur och natur, och deras fantastiska hantverk. Känner du till Sofia Jannok, en samisk sångerska/artist, jätteduktig! Hon kämpar också för samers och minoritetsfolks rättigheter. Hon har fb-sida och blogg, kan varmt rekommendera hennes musik också! Hon har en tv-serie på Svt/SvtPlay – “Världens Sofia Jannok” https://www.svtplay.se/video/11110465/varldens-sofia-jannok/varldens-sofia-jannok-avsnitt-1?start=auto&tab=senaste

  Reply
  • Cina

   Hej Mats, Jag tror det var du som var med i Jonnas videoblogg om jag inte misstar mej!? Blir nyfiken och undrar vad det är som finns på Naturum i Stora Sjöfallet? jag har aldrig varit där, men blir så inspirerad att åka dit nu när jag sett Jonnas videofilm! Skulle särskilt vilja besöka samer som arbetar med sina renar bl a.

   Reply
 6. Pamela

  Because of all you have written and shown us, I looked up more information on Stora Sjöfallet. And the history….oh my gosh, I can’t even imagine what it would have been like to see the five waterfalls merging into one. This would be something beyond magical. Something that entered into the realm of spirit…or a direct connection to something of the other world that hovers just below what we see in the “real” world. I have to imagine that the echo, the reverberation of those waterfalls still exists in that place. A place, or a person, cannot be so touched by otherworldly beauty and remain unchanged.

  Thank you for giving us a glimpse of the soul of this place.

  And…
  I loved your white dress shoot. And I loved that the staff welcomed you to the lodge with such warmth. I can see how much it meant to you.

  Hugs.

  Reply
 7. Janusz

  Watching and photographing these peaks from the road will not reveal much to you. You have to at least make an effort to get closer.
  Certainly Summer and some company will be a better time to do it.

  Reply
 8. Lars 8463

  Hej vindvandrare
  Tänk om det blåst lite mer
  Breda ut armarna
  Lätta från det som känns tungt
  Flyga med tanken och fågeln

  Tänk om det blåst lite mer

  Gissar att du har landat i ditt bo
  Johan fått hem sin Fjällfia
  Fått hem sitt hjärta
  Så ni kan flyga tillsammans.

  ( tror att fågel var en Kaffegök
  I en STOOOR dunjacka 😀)

  KRAMAR till er
  ❤ som vandrar i vinden

  Reply
 9. emblas.se

  Så härligt du verkar haft det, trots stormen! 😗
  gud vad jag skrattade åt “fjällfia” också! 😂
  Annars är väl “fjälla” ett ord man använder ibland om sin tjej? 😙
  Kram
  Emma

  Reply
 10. Magnus

  Alltså, du får sluta att lägga upp så vackra bilder! 😀 Du får mig att längta som f-n efter att själv ge mig iväg norrut. Upp till de stora vidderna och vackra vyerna.
  Stor kram och kör försiktigt på vägen hem!

  Reply
 11. Henry

  Sååå tack så mycket Jonna, för dina absolut smashing rapporter, bilder och vlogs!!
  SUPERTREVLIG 😀 Love it following you!

  Reply
 12. C

  En njutning att följa dig på dina småresor till nordkalotten!! Du har blivit så bra på att filma nu så att man blir mindre illamående! 😉 Det blir bättre och bättre!
  Varför inte en tur till Lofoten någon gång och kolla in valar?! Förslag!!

  Reply
 13. Diana

  Jag är så glad för din blogg! Dina bilder är fantastiska och jag njuter stort också av filmerna fast jag egentligen föredrar stillbilder. Du lyckas fånga naturens storhet och det händer att tårarna rinner för att dina bilder och filmer berör mig så. Tusen tack Jonna ❤.

  Reply
 14. R::bert

  A big warm hug from germany – especially in this moment my dear swedish compis! 💛

  I like to see you in the nature doing a trip to this wonderful places. May your battery be filled up with peace, love and joy!

  Reply
 15. Anna

  Tack, tack, tack för all din inspiration! Jag är så lycklig över vetskapen att jag ska få åka till Riksgränsen om några dagar och uppleva norra Sverige för första gången i mitt liv. Tack för att du visar hur vackert Sverige är!!!

  Reply
 16. Perk

  Hej Fjällfia!

  Såg de där voffisarna (Siberian Huskey?) Om Nanook viftat på på svansen hade han knockat varenda en av dem. Nanook regerarar!

  Ha en bra påsk Jonna!!!

  Reply
 17. Lisa

  So wonderful and majectic and such serenity! I just love this post. Everything is so beautiful. I myself want to learn more about the Sami people as well, I find those people so interesting! If you have good sources how to learn more about them, please share!!

  And you know a funny thing.. in your vlog here with the backstage shooting, you just laugh out loud of pure joy. I know exactly that same feeling when I’m out in the woods by myself. Sometimes I caught myself just lauging so hard and jumping at the same time, it’s so magical. Nice to see that you experience that same feeling as well!

  Love, Lisa

  Reply
 18. Elli

  Men sluta! De är ju så “underbara” för att du är en stor , populär bloggerska ! De vinner på det = it’s all about the money Jonna! Var inte så naiv det blir för puttinuttigt

  Reply
 19. Katta Bucketlife

  Men åh, så magiskt fint att få vila här en stund, efter att ha tänkt så mycket på det hemska i Stockholm sen i fredags. Otroliga bilder och så kul att få följa med i din film. Blir så sugen på att uppleva det själv, vilken vacker plats!

  Reply
 20. Ylva

  Underbar klänning! Var har du fått tag på den elelr har du sytt den själv? tack för en fin blogg som alltid berör mig så djupt inne i min värmländska skogssjäl!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.