När kraften kommer tillbaks

Hej på er!
Oj vad veckan har gått fort! Den är ju inte slut än, men insåg nu att jag inte gjort ett inlägg sedan i måndags.
Men dagarna har varit intensiva. Jag bestämde mig för att verkligen försöka rycka upp mig den här veckan och beta av en sak i taget. Det kändes som det var så mycket jag behövde komma ikapp med efter den där sista förkylningen och dippen, och det tyngde ned mig. Men de här dagarna har varit så himla bra. Jag var fått mycket gjort, utan att stressa.
Skrivit upp listor varje dag med vad jag ska göra, och strykt över allt eftersom. Varje gång känns det som en liten sten försvunnit från axlarna.

Jag har också fortsatt även denna veckan att äta riktigt nyttig mat och inget socker. Det har nu snart gått två veckor sedan jag började med det. Och jag kan säga nu att jag märker en så otrolig, nästan otäck skillnad. Jag mår så otroligt mycket bättre. Känner mig pigg och lätt. Och sötsuget har nästan försvunnit nu. Jag behöver inte längre socker för att hålla mig på banan. Jag till och med slutade med kaffe under den här veckan, bara på en obestämd kort tid, för att jag ville ge kroppen ännu mer “rening”.  Har druckit grönt te istället. Och det har funkat förvånansvärt bra. Jag mår så bra.

Det känns verkligen som en nystart nu. Nu är den tunga perioden över, och nu i efterhand är jag tacksam för allt. Jag lärde mig mycket om mig själv, och insåg att jag ville ändra på lite saker. Ska gå in lite djupare på det i ett annat inlägg.
Jag blev verkligen så otroligt inspirerad också efter att ha läst era fantastiska kommentarer på det stora inlägget jag gjorde. Blev både inspirerad och peppad av er som hade massor med tips och råd att ge, men också alla ni som kände igen er i min situation. Att läsa att ni också kände för att ta nya tag och prova på att leva lite mer hälsosamt.
Jag blev verkligen jätteglad! Har skrivit ned några böcker som ni tipsat om som jag ska köpa, och har även fått massvis med fantastiska recept både här och på mailen.
TACK älskade ni! ♥
Det har varit två underbara, soliga dagar, och jag har passat på att sitta en stund ute i solen varje dag. Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket D-vitamin vi än äter. Det solen ger, det är liksom något annat. En livskraft.

Jag tycker vi gör det bra här uppe i norden. Jag tycker vi alla borde ge oss en rejäl klapp på axeln varje vår, när vi har klarat av ännu en solfattig vinter. Sen kan ju vintern vara helt magisk också! Jag älskar vintern, med kylan, snön och rimfrost!
Jag skulle aldrig vilja välja bort vintern. Inte för något. Men det finns också perioder när jag känner att bristen på sol har sugit ut livet ur kroppen på något vis. Så fasen vad bra vi är, vi klarade det i år också! 🙂
Och nu har vi den fantastiska våren framför oss!

Igår var en himla fin dag. Jag fick mycket gjort och på eftermiddagen när jag tittade ut genom fönstret och fick se torkvindan nästan begravd i snön så fick jag en idé om att göra en liten film. Bara en rolig grej liksom. Tog på mig min fina sommarklänning som jag ännu inte fått använt och begav mig ut med lite tvätt i den djupa snön. Årets träningspass kan jag lova.
Det mesta jag tänkte på i stunden var “Måtte inte någon granne se mig haha“.

När jag sedan kom in igen redigerade jag den på en gång och la ut på min officiella Facebook sida. 1 timma senare hade den 35 000 visningar.
Och nu, inte ens ett dygn senare, så har den 1,4 miljoner visningar. HAHAHA! Jag skrattade så jag nästan inte kunde prata när jag igår ringde mamma efter att jag hade lagt ut den och såg att den delades så fort. Det kunde jag aldrig ana.

Jag tror att det har varit en väldig tuff vinter på många håll. Väldigt mycket snö och dåligt väder. Inte bara i Sverige. Så jag tror väldigt många verkar känna igen sig. Och sen tror jag att det är en underbar sak att tillslut få skratta åt eländet. Det är verkligen det bästa som finns.
När något känns så jävligt så man tillslut bara skrattar åt det. Det är så många stunder i mitt liv, speciellt mina år i Grundtjärn, som skrattet lyft mig upp igen. Det är som om den glädjen på bara några sekunder kan sopa bort veckor av tyngd.

Det känns i alla fall jätteroligt att filmen blev så uppskattad! Ska bli kul att se hur den fortsätter spridas nu dagarna som kommer. Internet är verkligen en spännande värld.
Lite senare på kvällen när jag satt och jobbade med lite  bilder så ringde mamma och sa “JONNA! Det är ett gigantiskt norrsken ute!“.
Jag blev nästan lite rädd. Eller, det kändes så ovanligt. Jag har varken sett eller fotat ett norrsken på hela vintern. Det har ju knappt varit stjärnklart. Mest bara snö. Men jag slängde på mig kläderna och stövlarna och begav mig ut med kameran. ÄNTLIGEN NORRSKEN! Det hade inte kunnat komma mer lägligt. Alltså, det kändes som om himlen skickade energi och vackra färger. Så himla vackert!
Varje gång jag får se norrsken såhär stort över hela himlen så blir det en slags spirituell upplevelse på något sätt. Att blicka upp mot detta får mig alltid att se livets storhet. Det får mig att väldigt starkt känna att det finns så, så mycket mer. Så mycket mer. Vi här på jorden har bara fått ta del av en liten smula. Kanske därför känns det så underbart när vi i vissa stunder i livet får se en glimt av något annat. Stunder när vi upplever hur det är att verkligen befinna sig i nuet och för en kort stund känna sig ett med allt.
Mamma hängde med ut och hjälpte mig hålla Nanook så jag kunde koncentrera mig på att fota. Jag skrattade åt mamma när jag sa att hon verkligen har ett jobb med mycket blandade arbetsuppgifter nu. Allt ifrån pappersarbete och mail och administration, till paketinslagning och hjälp med diverse fotoprojekt. Tända hundra ljus ute i skogen en natt, hjälpa till att köra när jag åker norrut eller att hålla koll på hunden medan jag fotar norrsken. Saker som för mig är helt ovärderligt. Saker som underlättar så enormt mycket för mig.
Nya äventyr varje dag. Och arbetstider som verkligen inte går efter den normala mallen, haha. “Men det är ju det som är kul!” sa mamma. Och det är ju tur det! Tre månader har hon nu varit anställd hos mig. Och det är verkligen ett av de bästa beslut vi någonsin tagit.
Ett tag så verkligen kokade norrskenet på himlen. Det rörde sig så fort och blev så otroligt ljust att bilden nästan blev överexponerad. Jag och mamma bara stod och gapade. “MEN TITTA!!” sa vi om vartannat. Våra röster ekade i hela byn.
Det kändes så fint att äntligen få se ett rejält norrsken igen. Det var så längesen sist. Och det börjar ju verkligen bli i sista sekund. Redan i april så börjar himlen bli mindre mörk. Stjärnorna avtar allt eftersom och i maj är himlen för ljus för att se stjärnor. Nu kommer snart våren och sommarens ljusa kvällar och nätter. Så därför var jag extra glad över att få uppleva detta innan det var försent.

Såg ni också något norrsken igår? Kan tänka mig att det kanske syntes mer söderut också eftersom det var så stort.
Hoppas att ni har en underbar vecka allihopa! Stor kram på er ♥

60 Kommentarer på “När kraften kommer tillbaks

 1. iza

  JA, det var helt episkt norrsken, ska ladda in bilderna till datorn om en stund <3 Du såg ju mobilbilden på instagram jag tog, GALET.
  Så mysigt inlägg och härligt att det börjar bli bra !

  Reply
 2. Gunilla T

  Underbart att läsa allt och se vackert norrsken tyvärr syntes det inte ända ner där jag bor men det var en facket stjärnhimmel i gårkväll!

  Superduktigt av dig Jonna att inte ära ngt socker på två veckor och inte heller dricka kaffe!
  Vissa dagar går det lätt att låta bli sockret men när man blir bortbjuden på fika är det svårare!
  Jag tänker att de dagar jag är utan är ändå bra dagar sedan får man unna sig ibland!

  Fortsätt att må bra Jonna och ha kul ha ha var ju jättekul stt se dig gå och hänga tvätt i sommarklänning!

  Kram ☀️?

  Reply
 3. Lena

  Vilken idé med att hänga tvätt i snön! Toppenfilm! Och norrskenet är ju fantastiskt vackert. Njut och må bra, önskar vi dej.

  Reply
 4. Sandra Junhammar

  Ååh, så himla härligt att du tar hand om dig och att du återfått en massa energi! ♥ Kosten gör verkligen enorm skillnad för välmåendet.

  Hahaha, älskar filmen! Underbart ju ? Du har helt rätt att det hjälper att skratta åt eländet, även om vintern och kylan har sin charm den med såklart (precis som du skriver).

  Alltså wow, vilka MAGISKA bilder på norrskenet! Ser fantastiskt ut verkligen! Drömmer om att någon gång få uppleva norrskenet på riktigt ♥

  Tack för allt fint, härligt, roligt och inspirerande du delar med dig av! Ha en fin kväll! KRAMAR

  Reply
 5. Hana Simkova

  Hello Jonna,
  You trully manage to capture the beauty of nature 🙂 , its a feast for my eyes to look at your photos (and your paintings!! Must not forget that. 🙂 ).
  I love your art, it feels to me like you paint with your spirit :).
  Do what feels good and right thing to do and all shall be all right 🙂 ( trust your self, your instincts 🙂 ).
  Lots of positive energy and wonderful walks through your beloved forests!
  Love, Hana

  Reply
  • Karen

   Hana, spoke so well of your gifts————— there are those of us who have thrown away similar gifts but your attraction is very pure.

   Reply
 6. Dixi Wonderland

  Jag skrattade så mycket när jag såg din video på Facebook för kontrasterna är så stora i detta land. Jag är dock nyfiken på om vi kommer få se filmen som du filmade i höstas? Du bodde på hotell minns jag och hade även en live stream från platsen på instastories ? Jätte fina bilder på norrskenet ?

  Reply
 7. Britt- Marie

  Å, jag är så glad att du såg och kunde fotografera norrskenet.Jag gick ut på balkongen, sent om kvällen, som jag och min kattflicka alltid gör innan vi lägger oss. Vi står där och andas in lite frisk och fräsch luft… i går kväll.. jag blev så häpen.. därför inte sedan jag var barn och tonåring och bodde hemma, har jag fått uppleva lyckan att se detta så underbara skådespel! Nämligen norrskenet. Jag blev så himla glad, när jag såg det där vackra gröna skenet slänga sig av och anöpå himlen, som ett neonljus som blivit just hela jävla galet… men det här var var på riktigt! Det var ett helt äkta norrsken, och
  jag är så tacksam för att jag fick se det än än en gäng….

  Reply
 8. Luna (Wilma)

  Hi Jonna, What a lovely post. Loved your laundry movie?beautiful aurora! Just made my day, Jonna you are back?

  Reply
 9. Åsa

  Det här norrskenet var verkligen en av vinterns sista och största gåvor för den här gången. Helt fantastiskt! Vi var ute när det bara var en svag, ljus strimma. Sambon trodde mig först inte men jag stod på mig, och jovisst – några minuter senare lyste och dansade hela himlen från väst till öst. Skulle verkligen vilja lära mig fota norrsken. I stunden hinner jag som inte riktigt med att lära mig inställningarna, jag vill ju bara så och njuta!

  Reply
 10. Birgitta

  Wow! Vilket underbart norrsken och så fint att du(ni) hann ut och fota! blir också glad när du beskriver hur energin och glädjen kommit tillbaka, önskar dig fortsatt lycka till med kost och sockerdetox!

  Reply
 11. Johanna & P

  WOW vilket norrsken o vilka bilder! =D Såg en norrskensbild tagen i grannbyn också, hur kunde jag missa!!?? Hoppas det blir mer i kväll! Jag njuter mest av vintern även om man kan bli trött ibland av skottning o bitande kyla. Men det är så fruktansvärt vackert o så skönt att slippa isiga hästhagar i år. Kan tro att din mamma har ett trevligt arbete o när ni har så bra samarbete också, guld värt! Jag skippar också socker o halvfabrikat oftast o försöker köpa lokalproducerat o ekologiskt. Har dragit ner på kaffet men det är ju såå gott! Håller tummarna för norrsken i kväll, kram o vilken rolig film! =)

  Reply
 12. Lena Berg-Nordenberg

  Oj, vilken rolig filmsnutt med Dig pulsande i snön i sommarklänning! Jättekul!! Och vilket norrsken! Man kan titta på bilderna hur länge som helst och bara njuta. Har aldrig sett något liknande. Tack Jonna, för att Du delar med Dig!

  Reply
 13. Fanny

  Vad fint och skönt att läsa! 🙂 Jag kommenterade inte ditt inlägg om maten men jag vill gärna tipsa om en bra cg ny bok, om den inte togs upp förut.

  ”Happy Food” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

  Mycket bra, intressant, ger mycket och var ändå lätt att läsa 🙂

  Reply
 14. Danny

  Beautiful pictures, and I loved the video of you hanging out your clothes. I am in the USA, and plan to send my friend Robert in Australia a link to your site as well….

  Reply
  • Robert Dudgeon

   Thanks Danny for introducing me to this and thanks Jonna for the wonderful photos and videos, looking forward to more, Robert, Cannons Creek, Australia.

   Reply
 15. Anna

  Oh Jonna, it´s so so wonderful that you feel well again. The movie is so funny and made me laughing!! Ohhhhh, and what a wonderful aurora!! I´ve never seen it in reality. It´s one of my big dreams, that i hope will come true some day! How blessed you are to live surrounded by such a beauty. Big hug to you, and to your mum. So great that she helps you with everything <3 <3 <3

  Reply
 16. Hanna

  Hej. Jag läste din blogg varje dag för några år sedan men av någon anledning slutade jag. Nu dök du upp med denna filmen i mitt Facebook flöde. Det var en vännina i Australien som delade filmen. På andra sidan jordklotet var din film för att jag skulle hitta tillbaka till din blogg =)

  Reply
 17. A-M

  Herregud som jag skrattat till din video. Du bjussar verkligen på dig själv.
  Men är du ej orolig att du blir sjuk igen? Jag var ute barfota för att fota mina fötter i snön i 30 sekunder, fyfan, så dunderförskyld jag blev.

  Kramen // A-M

  Reply
 18. Anders H

  På engelska brukar man säga om personer som du att “they are living the dream”… Så är det, du lever din dröm, och det är fantastiskt! Norrsken, hänga tvätt i djupsnö (vilken galen, helfestlig idé)! Luciatåg på egen hand, men med hundratusentals åskådare, ja du är fantastisk på alla sätt och vis! Men det bästa med dig är att du inte tar dig själv för mycket på allvar utan står stadigt grundad i Grundtjärn, med en och annan frusen vattenledning att bekymra sig över ibland och med ved att hugga… Lots of love, vetja! Och din fantastiska mamma se’n..!

  Reply
 19. Annie

  Jag absolut älskade den där lilla videon och var bara tvungen att visa den på min lilla blogg också, med flera länkar till dig förstås. Hoppas det var ok? Den är ju så spot-on för hur vi svenskar känner just nu; längtan efter krokus, tulpaner och öppna balkondörrar…trots meterhöga snövallar utanför dörren. Vad underbart du och din mamma verkar ha det; jag skulle aldrig klara av att jobba så nära med min mamma…trots att jag älskar henne jättemycket:)

  Reply
 20. Kristina

  Tack för den fina filmen “äntligen hänga tvätt ute” den bjöd på ett skratt och längtan till riktiga våren och ett skratt till när du skrev “måtte inte grannarna se mig” Det förgyllde min dag- <Tack
  Sen dina nya tag med maten peppar mig. Jag brukar vara ganska noga med maten men för en tid sen förföll jag till att äta mycket smörgåsar för att det var snabbt och enkelt. Men nu har jag försökt styra upp det med matlagning till lunch och gröt till middag. Det peppar mig att läsa om att även du anstränger dig. Fortsätt med det………………………Lycka till!!!

  Reply
 21. Lena D

  Ha ha, ska hiva ut tv:n, behövs inte ju när du gör kometkarriär i filmindustrin – roligaste jag sett på länge 🙂 Du är ju för go Jonna, helt underbart med dina tvättbestyr 🙂 Och så bra att du tar hand om din kropp också, en rejäl inre vårstädning gör susen! Jag hade nog på allvar blivit rädd för de himmelska krafterna, ofantligt vackert och magnifikt, men nästa kusligt också 🙁 Kram på dig!

  Reply
 22. Anonym

  I laughed so much watching the laundry video, Jonna, you’re so funny!! And I LOVE the photos of the auroras!! My God, to see this in person must be the most awesome thing! thanks for sharing it with us

  Reply
 23. Ofelia Buenaventura

  Wow, Jonna! Winter has been pretty long there, especially if you have to have your laundry to get dry and there’s still four feet of snow on the ground! I enjoy yiur story so much! The pictures of the northern lights were just extraordinary! I loved them! Till next time. God bless you! ✝ ???????❄⛄☕????

  Reply
 24. fernando

  hello jonna, wow, just fantastic, and the video of you hanging clothes, very funny…
  greetings, fernando.

  Reply
 25. ramona

  Videon du lade ut var verkligen underbar 🙂 Man längtar otroligt mycket efter sol och vår nu efter den långa mörka vintern. Men som du säger, jag skulle inte vilja byta bort den eller någon årstid även om jag nu på slutet börjat känna av att energin och humöret dippar. Men nu vänder det och det känner man i hela kroppen <3
  Tack för allt du ger med din inspirerande blogg och dina fina bilder, blir glad av att kika in hos dig. Kram och ha en skön fredag 🙂

  Reply
 26. Jossan

  Men ååååh, vilket underbart norrsken!! Så stort och vackert! Tur att du kunde fota det, då jag inte såg nånting när jag var ut igår. Kanske fel tidpunkt, jag vet inte… Men sådär stort borde synts i Sundsvall med, även om jag var i utkanten av stan (tänker på allt annat ljus som stör).

  Filmen var bara underbar! <3

  Reply
 27. JoY

  Vilken trevlig blogg du har som jag tittat in på lite då och då. Sedan någon vecka har jag lagt till den på min blogg, lite lättare att följa då. Idag vid frukosten sa min make, har du sett filmen som visades på tv med tjejen som hänger tvätt i snön? Hennes blogg följer jag blev mitt svar, vilket han absolut inte har någon koll på. Fantastiska bilder som du fotar och vilket norrsken!
  Yvonné

  Reply
 28. Sabrina

  Hi Jonna! I’m a fan from Italy. I recently relocate from a, house with a very big garden to a new home in the city. It was very difficult and I miss my dear old trees, but your blog and your videos helped me, I want to thank you for inspiring me and teach me how to live with joy every moment.
  Kisses! <3
  Sabrina

  Reply
 29. linafinasthlm

  Wow amazing! Så glad för din skull. Jag har också exakt i två veckor varit utan socker o äter nyttigare o kan hålla med – vilken skillnad! Nu får gärna våren komma o allt roligt man ska hinna med!

  Reply
 30. Bella

  Haha ja 160 cm snö har vi hos oss och som man har fått skotta i vinter! Din video är som jag sett framför mig hur sommaren kommer bli haha, snön kommer ligga kvar till juli känns det som!

  Reply
 31. Sofia

  Fantastiska bilder på norrskenet och så roligt att höra att du nu mår bättre! Jag såg din video på instagram och skrattade gott. 😀 Börjar bli riktigt less på snö och vinter nu; gillar den inte alls till skillnad från dig. Bor i södra Sverige och vid den här tiden brukar man kunna skönja våren, men den känns fortfarande långt borta, även om det inte riktigt är så illa härnere som hos er, hehe. Det kändes gött att få skratta åt helsiket i alla fall. ^^ Allt gott!

  Reply
 32. Marjo

  Din lilla vår film var ju kul och lite anorlunda 🙂 Kul att du mår bättre, men glöm inte ta lite socker då och då det behöver bukspottkörteln..

  Reply
 33. Anonym

  Så vackra bilder Jonna som vanligt.Och jag älskade din film klipp med kläderna, så kul att du pratade i TV 4 om det också.Du är så häftigt, älskade dig.Många många kramar

  Reply
 34. Sue

  Beautiful pics as usual. I have yet to see the Northern Lights. After two years living in Scotland I have not yet had the right opportunity but it will come! Well done cutting out sugar and paying more attention to your health, may you feel more and more vibrant each day!! Nice to see you have turned a corner!

  Reply
 35. Marie

  Åhh du lever verkligen mitt drömliv. ? hade jag inte haft maken hade jag nog också flyttat uppåt. ? hoppas du får en trevlig helg.

  Reply
 36. Magnus

  Såg på “norrskenskartan” att den södra gränsen var ända ner åt min del av landet så jag anade nog att du skulle bjuda på några magiska bilder. Galet häftiga bilder och att få stå ute och med egna ögon se det dansa ovanför huvudet måste vara ännu häftigare.

  Alltså, den där filmsnutten. Varför är jag inte förvånad att just du kommer på en så underbart stollig idé? Såå klockrent! 😀
  Hoppas nu bara att du inte får ett bakslag med en ny förkylning när du ger dig ut så tunnklädd.

  Ha en fin dag där uppe i skogen!

  Reply
 37. Bysse

  Hej Jonna.
  Härligt att du är “fit for fight” igen. Fantastiska norrskensbilder!!
  Jag missade hela skådespelet, gick ut igår men det var bara lite svagt sken.
  Videon med torkvindan blev en verklig höjdare. Kollade på vår torkvinda men där går inte att hänga
  några kläder, skoterspåret går över den. Jag kan mejla bilder, ser heltokigt ut.
  Förresten, det var ju en artikel i ÖA om videon med torkvindan idag.
  Såg att du börjat vara mer noga med kosten. Förståndigt. (ska jag säga som nyss ätit pommes frites och grillkov till middag).
  Läste ett citat av någon gammal grek, minns inte vilken, “Kosten skall vara vår medicin och medicinen vår kost”. Kanske något
  att tänka på. Sköt nu om er där i Grundtjärn och invänta våren, den kommer nog så småningom.
  Kramar Bysse.

  Reply
 38. Anna

  Jag blir faktiskt förbluffad Jonna att du inte ger någon sk källanvisning till denna video dvs själva idén! Flera refererar till en kvinna i Norge som gör exakt samma sak – finns bild!- som hänger upp tvätt i ännu djupare snö också på en torkvindA också i en kortärmad klänning på vintern!
  Du kan väl åtminstone tala om var du fick idén ifrån – rätt skall vara rätt!!

  Reply
 39. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta
  Har varit ute och lufsat varje dag
  Från gryningsljusets förväntan
  till solnedgångens eftertanke.
  Låtit solen fylla mig
  med ett bubblande leende.
  Och nu ligger jag och ler
  för du fyller mig ❤
  Måste vara bästa årstiden
  för att hänga vittvätt?!

  Idag blir det en hemmadag
  Kanske äta lite “nyttigt”
  För frånsett energin från solen
  har dagarna bestått av smörgås,
  the och nyponsoppa.
  Skönt att höra att du börjar må bra.
  Att kraften är på väg tillbaka.
  Att du också fylls ❤

  Blir nyfiken på dina förändringar.
  Hur du tänker bli, när du blir större.
  För med tanke
  på solnedgångens eftertanke.
  Har jag långt kvar till slutbetyget
  i livets skola.

  Hälsa din ömma moder och fader.
  För om det är viktigt att välja rätt
  personer, att ha i sin omgivning
  för drömmen.
  Personerna är ännu viktigare
  när man är för liten för att välja.
  Kan bara drömma.

  KRAM

  Reply
 40. Lisa

  såg din video om den svenska våren hahah och klickade mig vidare på dina andra videos och kom sen in på bloggen och jag är helt fast!!! wow vilken underbar blogg med vackra bilder och vyer. Så här har du fått en ny läsare och ny prenumerant på youtube! ?

  Reply
 41. Manfred Ullander

  Härlig upptäckt den här bloggen. Stillar min längtan efter Ångermanland i den värsta vintern. ?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.