När man minst anar det

Det är inte klokt vad saker ibland kan ta en snabb vändning. I fredags så la jag upp videon när jag kular på min officiella facebooksida. Ni vet den videon som jag delade här på bloggen för någon vecka sedan. Jag vet inte riktigt vad som hände efter det, men den spred sig som en löpeld och i skrivande stund har den visats över 1,2 miljoner gånger!

Tidningen Land skrev ett reportage om detta idag. Klicka på bilden för att komma till reportaget.

Tidningen Land skrev ett reportage om detta idag. Klicka på bilden för att komma till reportaget.

Och den bara fortsätter att delas hela tiden. Folk från hela världen skriver kommentarer och jag bara överöses med så fina ord och komplimanger för kulningen.
Jag sitter och gapar framför datorn och har nästan svårt att ta in att det här verkligen händer på riktigt.
Jag blir berörd på så många vis. Dels så är det så himla, obeskrivligt roligt att få så mycket respons, så många nya följare från hela världen och så mycket uppskattning för videon. Och sen, blir jag väldigt berörd över att andra blir berörda av den. När jag läser kommentarerna från folk blir jag nästan tårögd. Det är så många som får starka känslor av kulningen. Samma känslor som jag själv känner; Att det är just något magiskt kraftfullt över kulning, och som väcker något till liv i en. Att så himla många andra känner samma sak gör mig lycklig i hjärtat.

Och så blir jag ju så otroligt inspirerad av att fortsätta. Jag får frågor om längre kulningsfilmer och om det går att köpa en CD skiva med min kulning. Det vore ju verkligen en dröm, att ge ut en skiva med kulning från skogarna i Grundtjärn!  Det ska jag försöka göra verklighet av det här året! Men först måste jag lära mig mer. Jag övar varje dag och längtar redan tills jag kan spela in nästan kulningsfilm.

Jag är så glad över detta så ni anar inte. Det påverkar positivt på så många sätt! Och efter en jobbig start på året med många motgångar så känns det som det istället blivit en rivstart nu, med många nya möjligheter som öppnas upp. Jag är så tacksam. Och återigen vill jag tacka er mina kära bloggläsare, för att ni ger så mycket och för att ni inspirerar mig ♥

021502

Tänk om jag kunnat ana denna vackra januaridag i skogen när jag spelade in filmen, att den skulle sprida sig över världen. Även om klippet bara är en halv minut lång så ägnade jag minst en kvart åt att göra omtagningar och se till att jag fick bästa möjliga ljud, ljus och miljö. Under tiden jag kulade och spelade in så kände jag ingenting annat än magi. Men efteråt insåg jag att jag inte hade någon känsel i mina händer. För första gången på riktigt var jag rädd att jag förfrusit dom. Men efter några minuter fick jag liv i dom igen och jag kunde med glädje vandra hemåt mot Grundtjärn och såg fram emot att redigera filmen. Då hade jag ingen aning om att den korta lilla film-snutten skulle beröra så många. Åhh, vad detta gör mig glad ♥

40 Kommentarer på “När man minst anar det

 1. Tommy Snell

  Hejsan ! det var tack vare din magiska kulning som jag vart nyfiken på vem du är , och jag har läst några av dina blogginlägg och tittat på dina fantasika fina bilder å målningar, det märks verkligen att du lägger 100% med själ, stort hjärta å respekt för djur och natur i det du gör!!

  Reply
 2. Mia

  Vet du Jonna…. Det är vi som ska tacka dig. Du har öppnat så många nya världar för oss alla som följer dig. Du är en enorm glädjespridare och inspirationskälla. Tack för att du är du!❤

  Reply
 3. Erika

  Åh Jonna! Så ofantligt stort och roligt för dig! Gläds så oerhört! Har följt dig sedan din resa började och blir så berörd av att se den magiska upptäckten (av dig och det du gör) som nu börjats göras på riktigt av en hel värld. Så häftigt och stort! Och allt för att du är den du är!<3 Wow!

  Stor Kram till dig!<3

  Reply
 4. Johanna

  Å vad roligt!!:) Så härligt höra dig så glad också, efter branden och allt.
  Ditt skogsrop ekade ut över världen!:)

  Reply
 5. Åke

  Det är bara du som kan göra nånting sådant.
  Du är otrolig i vad du gör .
  Du är ett måste varje morgon och kväll.

  Reply
 6. Leon Edwards

  Your video is hauntingly beautiful, with an “other-worldliness” I can only describe as “ethereal”. I’m almost expecting animals to awake from winter hibernation and answer your call, or a magical creature appear through the trees.

  Reply
 7. Madeleine Ribbing-Messihi

  Hej Jonna,
  Jag är en svenska som bott i USA länge och när jag delade videon med din kulning fick det en massa response. Kul att du även hade ett inlägg på Engelska så att alla förstog vad det var frågan om. Min egen dotter som bor uppe i Vermont (likt Sverige i natur) delade sedan videon och la till som kommentar “My ancestors rocked! 🙂 Det var djupt gripande och jag önskar dig lycka och framgång med att sprida glädje och hjälp till att sprida det djup du känner som speglas i oss alla. Kram:)
  Madde

  Reply
 8. Tuva-Lena

  Underbart! Man riktigt känner urkraften i skogen, mellan bergen och det öde landskapet som får en stunds sällskap av dina fina röst. Man går tillbaka några decennier när man kunde höra sånt här, det var så vilsamt och gav en trygg känsla inombords… hör du kobjällran i fjärran? 😉 Jag kan INTE få fram såna vackra toner, men jag har ju en liten flöjt… 😉

  Reply
  • Jojo

   Tips för liten flöjt: (Om du inte redan gjort det) leta upp en plats där det ekar och blås några höga toner. Påminner om kulning faktiskt:)

   Reply
 9. aron

  Når noget så smukt sammen med lyset og lyden fra de nordligste områder af Norden får lov at sprede sig helt ud over kloden, så kan man ikke andet end betages…

  Reply
 10. Jorma

  Härligt! Det visar verkligen kraften i kulningen, att den på väcker en speciell känsla inombords.
  Hoppas din vecka blir bra där Jonna <3
  Kramar

  Reply
 11. Ulf Henriksson

  Hej Jonna. Med den rösten borde du ha förutsättningar att börja sjunga även annat än kulning.
  Jag blev imponerad! Fundera på det.

  Reply
 12. Per Asp Bölen Junsele

  Häftigt men se det som att det kommer till den som förtjänar det och till slut får du stå i strålkastare ljuset grattis på dig

  Reply
 13. Marie

  Gud vad roligt! 🙂 Åh det förtjänar du verkligen. Jag har också fascinerats av kulning sedan jag var liten och hörde det för första gången. Det finns en urkraft i det.

  Reply
 14. Carina

  Blev så glad för din skull så tårarna kom… du berör hela tiden med både bilder, texter och filmer! Men jag håller med om att kulningen var otroligt vacker!! ?❤

  Reply
 15. Mummi

  Underbart Jonna! Du förtjänar verkligen all framgång, dina talanger är unika!
  Du är den bästa ambassadören för Norrland ute i världen, heja dig!
  Kram

  Reply
 16. made by mary

  Det var helt magiskt så är inte det minsta förvånad! Heeeelt Vidunderligt magiskt! Aldrig hört kylning förut, men det gav mig gåshud, skulle jag verkligen vilja prova på själv! ????

  Reply
 17. Magnus

  Tänk att få sitta på trappan till stugan en ljus och stilla sommarkväll och plötsligt få höra det där från skogarna på andra sidan sjön. Får gåshud bara av tanken! Det är väl det som kallas att bli berörd. 😉
  Fortsätt att vara den du är Jonna!

  Reply
 18. Sandra

  Jag har också haft den här på repeat på jobbet sedan du släppte den. Även om det bara är 33 sekunder, så är det 33 sekunders rysning. Jag känner att jag vill springa någonstans – så visst är det ett lockrop. Visade mina ungar häromdagen (9 och 11 år gamla) , som reagerade med mycket wow:ande och de är ganska svårflörtade. Längtar efter en ny snutt. Go Jonna!

  Reply
 19. Carl Stridsberg

  Jag tror att du symboliserar många människors längtan efter en annan sorts frihet och vilja att mer leva med naturen, istället för mot den. Tror även att din kulning liksom var en sång till Moder jord och ett enda stort “Förlåt oss” till henne, kanske? 🙂
  Som jag skrev innan; Allt du gör, Jonna, blir vackert och magiskt.. //Carl, http://blogg.hittaupplevelse.se/

  Reply
 20. Sandra

  Det jag tyckte var lustigt är de som skrev att deras djur reagerade på kulningen. Hur reagerar Nanook? Tro varför djuren drogs till ljudet? Jag har aldrig haft några djur så jag har verkligen ingen koll.

  Reply
 21. Jos

  I ett tungt lastat Öresundståg stod jag ihopklämd med bagaget och så ringde mobilen plötsligt nånstans ifrån, men vars? Jag hade gjort en mp3’a av Jonnas halvminuten långa kulning. Hittade telefonen och stängde av den.
  – What was that? Var det någon som undrade i folkhopen ihopträngda på tåget som boskap.

  Reply
 22. Sandy Campbell

  Well, I just saw your stunning video this evening, liked your FB page, and you have a new fan! Your voice is beautiful, and I have played it so many times! Lol!! I look forward to your future CD.

  I love nature, all creatures great and small and it really spoke to me. I also talk to trees…why my oranges are just in mass on my trees! Lol!!

  Your blog is simply beautiful, love the photos.

  Sandy

  Reply
 23. A-man

  Att videon når så långt är nog för att du lagt upp med på engelska med rubrik och allt den var riktigt bra 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.