Som i en annan värld

Allt med denna plats fascinerar mig. Varje dag här i Yosemite får jag känslan av att jag vandrar omkring i en gigantiskt värld från en fantasy film. Det går nästan inte att tro att det är på riktigt. Det är så mycket vackert att jag liksom slits åt alla håll för jag vet inte hur jag ska hinna fånga allt som denna plats har att erbjuda. Igår insåg jag verkligen hur stor den här parken här. Vi körde omkring på vägarna och såg hur landskapen förändrades efter varje mil. Från djupa, stora skogar till klippa berg. Ändå har vi hittills bara upptäck en sådan liten, liten del av hela parken.
13314Som jag nämnde i det förra inlägget är allting här gigantiskt. Denna skogen är en helt “vanlig” skog här i Yosemite. Trädstammarna är så stora och höga att man nästan får svindel när man tittar upp. Åh, det är så fascinerande att tänka på hur mycket gammal skog här finns. Hur mycket visdom de här träden bär på.
091103Trädens kottar är givetvis gigantiska de med. Större än mina fötter. Ville nästan plocka upp varenda en och spara. De är så vackra!
091105Igår skulle vi ju egentligen vandrat den populära “Panorama Hike” men på sommaren och en bit in i september (speciellt helgerna) så är parken väldigt välbesökt, vilket är förståeligt med tanke på hur vackert är här! Så det var några timmars väntan för att få en parkeringsplats där vandringsleden börjar, så vi bestämde oss för att ta det på måndag (imorgon) istället. Men det gjorde ingenting, istället åkte vi runt och upptäckte andra platser och nya vägar. Det var som att färdas omkring i en annan värld. Vi stannade till lite här och där jag rusade omkring med kameran. Har som sagt så mycket fler bilder att visa er sedan när jag kommer hem!
091106Klockan är nu strax 8 på morgonen här nu och vi ska strax bege oss iväg och göra en annan lång vandring som kallas “Clouds rest hike”. Den har jag hört mycket gott om och sett helt fantastiska bilder ifrån, så jag ser verkligen fram emot detta. Gissar att jag även idag kommer tappa hakan ett antal gånger.

Hoppas allt är bra med er hemma i Sverige! Så glad att ni vill följa resan här på bloggen! Även om jag har ont om tid att svara på era fina kommentarer så läser jag allt! Och jag blir SÅ glad ♥ Stor kram på er!

44 Kommentarer på “Som i en annan värld

 1. Magnus

  Jag “vandrade” Panorama Hike igår kväll via Google Maps och dom bilder som finns där. Jösses vilken natur!!
  Du får berätta om den, och Clouds Rest Hike, sen för någon av dom vill jag gärna gå när jag kommer till Yosemite.
  Njut allt ni kan! Stor kam!

  Reply
 2. Linnie ♥

  Wow! När man är van att se dig i dina bilder bland vanliga svenska tallar, och så plötsligt detta, så fattar man verkligen hur stora träden är där!! Även om jag sett massor bilder innan från de gigantiska skogarna så har det liksom inte kopplat på samma vis! ^_^ ♥ Supercool!

  Reply
  • Maggie

   Tänkte precis samma sak!
   Du är unik hur du framställer naturen Jonna på ditt eget lilla vis!
   Självklart att de valde dig för detta uppdrag!
   Njut och kram!

   Reply
 3. Lindan

  Men shit vad coolt! Du ser ut som en liten älva på riktigt! 😀 (y) Tänkte precis som du – tänk vad de där träden varit med om mycket! Och kotten var ju gaaalet häftig!! Nästan helt overkligt!! 🙂
  Ååh vad jag ser fram emot att se alla dina fantastiska bilder!! Du måste ju befinna dig som i en dröm! 🙂
  Hoppas vandringen levde upp till alla förväntningar!!
  STOR KRAM FRÅN SMÅLAND! <3

  Reply
 4. ♥Maria Alvljus♥

  Så häftigt med alla urgamla träd som bär på så många minnen och mycket visdom♥
  Deras bark är lika bred som din kropp.
  I djupaste vördnad… Tack♥

  Reply
 5. Julia

  Hej Jonna!
  Jag har en fråga som möjligtvis är lite underlig, men jag vill ändå ställa den. Jag samlar på bitar av stad och natur från hela världen, men jag är så tveksam att jag någonsin kommer hamna i Yosemite.

  Skulle du, på fullaste allvar, kunna ta med en eller två fina och stora kottar hem till Sverige, och sen posta den/dem till mig? SJÄLVKLART betalar jag frakt.

  OBS, detta är såklart baserat på att
  1. Det är tillåtet att ta kottarna
  2. Att man får föra ut dem ur USA

  Men efter att ha googlat så verkar det vara okej! Jag förstår att det är en underlig förfrågan, men jag tänkte att du blir nog inte arg över att jag ställer frågan 🙂

  Jag önskar dig och Johan fler underbara dagar. ❤️

  Julia

  Reply
   • Julia

    Hej Elin! Tack! Jag tittade själv inte på deras egen hemsida, utan letade på amerikanska forum. (Inte lika vältänkt!) Tack för infon 🙂

    Reply
  • Anna

   Helt otroligt att du ber Jonna om detta! Menar du på fullaste allvar att hon skall bereda plats för 1-2 av dessa stora kottar i sitt bagage för dig? Jag ber ALDRIG kompisar – alltså människor som jag känner väl- ta hem grejer till mig/köpa eller vad det nu må vara för jag vet hur jobbigt det är och det skulle jag aldrig begära av någon! När man är ute och reser så har man ju ont om plats för sina egna grejer! Sedan vill du oxå att Jonna skall böka med och ta sig tid med att posta det du vill ha! Nej du skämmes ta mig fan är ett uttryck som passar bra här!

   Reply
   • Julia

    Men Gud vad hemskt, förlåt. Jag dör lite av skam nu. Det var verkligen verkligen verkligen inte så jag menade. Jag hade själv tyckt att en sådan förfrågan var ganska rolig, och det är väl självklart (vilket jag skrev också!) att jag förstod att det var en konstig fråga, men jag tror också att Jonna förstår att hon SJÄLVKLART inte skall känna att hon måste säga ja. Jag tänkte att om det råkar vara så att det finns plats i väskan så kanske jag har tur och hon säger ja.

    Jag tycker det är tråkigt att du bemöter mig så otrevligt, när du inte känner mig, eller kan veta att jag verkligen inte menade något illa med min fråga. Hade jag kunnat ta bort kommentaren nu så hade jag gjort det, för du fick mig verkligen att känna mig som en fullständig idiot. Ber om ursäkt igen, och menade såklart ingenting illa med min fråga. 🙁

    Reply
    • Anna

     Bra att du känner dig som en idiot för det var en idiotisk förfrågan! Tänk dig för vad en sådan här förfrågan innebär för en annan människa nästa gång! Nej det är inte roligt att få en sådan här förfrågan utan bara belastande! Är man dessutom vänner så försätter man den andre i en knepig sits!
     Jonna kommer nog inte att bry sig om din förfrågan! Jag har rest mycket och jag vet vad en sådan här förfrågan innebär!
     Kan fortfarande bli upprörd över din förfrågan – helt otroligt att du ställde den – skämmes!

     Reply
     • Julia

      Okej, nej men nu känner jag faktiskt att det inte bara är mig det är fel på i den här diskussionen.
      Vi har uppenbarligen olika åsikter kring den här frågan, jag förstår dina åsikter och jag respekterar dem, men du måste förstå att alla inte känner samma sak.

      Jag hade INTE tagit illa upp av en sådan fråga, och jag plockar ofta (och gärna) med mig saker hem till både vänner och bekanta (jag reser också mycket!). Jag skulle dock inte ha utgått från att alla känner så, och det ber jag om ursäkt över såklart. (Till Jonna alltså).

      Jag tycker dock att du också skall skämmas lite, över sättet som du skriver till mig på. Det är både otrevligt och onödigt. Jag har redan bett om ursäkt, och tycker du reagerar väldigt starkt, emot mig som bara försöker lösa konflikten (samt ber om ursäkt!). Jag hoppas att du har större förståelse efter att du har läst den här kommentaren, och förstår att alla inte tycker samma som du (och att det är helt okej att ha olika åsikter om en fråga!).

      För att sammanfatta,
      jag förstår att min fråga kunde verka okänslig, eftersom det kan vara superjobbigt att frakta hem saker till andra människor, och jag borde ha tänkt på det. (Såklart!)
      Men eftersom jag inte tycker det är jobbigt, så utgick jag från mig själv när jag ställde frågan, vilket var dumt, absolut, men inte kanske värt den enorma ilskan du verkar känna mot mig.

      Och eftersom Jonna är en vuxen person, som verkar vara förstående, så tror jag inte att hon kommer att bli ledsen för att en av hennes läsare (jag) råkar ställa en korkad fråga.
      Men det är bara min åsikt! Jag hoppas att du kan förstå, och respektera det.

      Allt gott!

      Reply
 6. David James

  I am really enjoying hearing your thoughts, from someone there for the first time. I grew up in Northern California, and I recognize the beauty there, but I am so used to it that it doesn’t effect me in the same way. Thank you for the opportunity to experience it again, with new eyes.

  Reply
 7. Gunilla

  En sån kotte släpade jag hem från Yosemite : )
  Den var mig en kär ägodel i många år tills jag den
  fick vandra tillbaka till de sälla jaktmarkerna.
  Jag undrar om man egentligen får ta med sig sånt hem?
  Tog också andra mindre kottar som jag fortfarande har kvar
  efter 20 år. De luktar lika friskt som då!
  Jag tyckte det var svårt att fatta HUR höga träden egentligen är.
  Men så är jag väl trögfattad också…

  Reply
 8. Sandra

  Du ser ut som en liten skogsfe bland de gigantiska träden 🙂 så vackert !
  Yosemite står på min “bucketlist” 🙂
  Jag har en önskan Jonna, skulle du kunna göra en kulningsfilm där bland alla höga mäktiga berg o klippor? Snälla….?
  Jag ryser bara jag tänker på det 🙂

  Reply
 9. Erika

  Inläggets första bild associerar jag med Alice i Underlandet, helt magisk känsla ger bilden! Du är helt fantastisk vad det gäller att fånga magin som finns i världen ❤️

  Reply
 10. Linnéa

  Hjälp! Det är svårt att föreställa sig hur stort allt är när man bara läser det. Men den där bilden där du sitter på timmerstocken och ser ut som en liten älva, gud va häftigt!

  Reply
 11. Maya

  Helt magiska bilder <3 Verkligen fantastisk natur! Tusen tack för att Du tar med oss på Er resa <3

  Ha en lika magisk fortsättning på äventyret!
  Kram!

  Reply
 12. Emschen

  Men jösses!! Du ser ju ut som en pyssling! Tror inte jag riktigt kan ta in hur stort allting är, hur gamla träden är och som du säger så mycket vishet som finns. Tänk så mycket de träden har varit med om, tänk att någon för länge länge sen har vilat sig mot samma träd som dig men då var trädet likt ett vanligt träd. Det är en häftig känsla!

  Reply
 13. Elin Carlsson

  Vilka fantastiska bilder Jonna, du gör verkligen parken rättvisa. Tycker dock att du ska göra det tydligt i ditt inlägg att man faktiskt inte får plocka med sig kottar ur parken, så att folk som blir inspirerade av din resa inte får för sig att gå emot parkens reglemente. Som en lite disclaimer typ. Blir så ledsen när jag går i stora national parker (särskilt i USA) och mängder med folk hela tiden bryter mot vad som är tillåtet. Mata vilda djur, plocka med sig souvenirer etc, du som förebild och inspiratör skulle verkligen kunna sätta p för det, då det kommer till massa turister världen runt! Hoppas att ni njuter av resten av vandringslederna och slipper alltför stora folksamlingar!

  Reply
 14. Åke

  Nu får du börja stapla stenar så folk får mer att förundras över.
  Och en kulning på det så vet dom vem du är

  Reply
 15. Amedei

  Majestätiskt och vidunderligt på alla sätt och vis. Fantastiskt att se och höra. Så häftigt att du går omkring mitt i din dröm nu.

  Reply
 16. Eskild

  Timslång kö till parkeringsplatsen? Med 4 millioner besökare årligen är nationalparken dock lika tätbefolkat som Holland…nästan 😉 Gud ske lov för Stekenjokk! 😉
  “What makes America the greatest country in the World? …. Yosemite?”
  Jag kommer till att tänka på Jeff Daniels i en helt underbart vältaliga monolog till ett fullsatt auditorium av college studenter i serien ”The Newsroom”, när han provocerad förklarar varför USA INTE är ”The Greatest Country in the World”, en frasa som många amerikanare grundlöst upprepar som ett sorts mantra. Hen Mannings fick en sträng fängelsedom för att avslöja sanningar om USA, Julian Assange hamnar nog i evig skugga också, så hur författaren till den omnämnda sannsägande monologen undviker en gratis enkelresa till Uzbekistan är obegripligt.
  Men Yosemite sticker sannerligen upp!
  Se klippet på tuben: https://www.youtube.com/watch?v=VMqcLUqYqrs

  Reply
 17. Ruth i Virginia

  Eskild,
  Tror du Jonna uppskattar ditt inlägg? Hon har aldrig sagt att USA är “The Greatest Country in the World”,
  Hon beundrar den storslagna naturen i Yosemite, som råkar ligga i USA. Att komma in med politik i
  den här bloggen är totalt oförskämt. Jag blir rent ut sagt förbannad.
  Vad du har emot USA, kan du spilla ur dej nån annanstans. Betr. Uzbekistan ?????

  Reply
 18. Polisen i Västernorrland

  Ber om ursäkt för politiska kommentaren, den var inte direkt riktad till Jonna, mer ord på egna känslor för USA. Ett vackert semesterland, Yosemite är bara en liten fläck av all skönhet där, men landet är väldigt kritiserbart politisk. Trodde att det var större takhöjd i detta rum. Ska i fortsättningen endast stryka medhårs.

  Reply
  • Ruth i Virginia

   Som sagt – dina känslor och uppfattningar av USA hör inte hemma i den här bloggen.
   Det finns säkerligen massor av bloggar för USA icke-tycker-ommare.
   (Kanske du borde komma över och hjälpa Trump med valkampanjen

   Sorry, Jonna!

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.