Bekämpa mörker med ljus

Det sägs ju att det enda sättet att bekämpa ondska är med kärlek. Och det enda sättet att bekämpa mörker…är med ljus.
Igår fick jag vara med och bevittna något väldigt vackert. Sollefteå stad släcktes ned, och längs alla gator brann marschaller. Och inne i parken hjälptes människor åt att tända upp över femtusen ljus. Ljusen var en symbol för hedra alla de 5500 barn som fötts på Sollefteå BB under 2000-talet, och en symbol för att hedra all personal som hjälpt dessa barn till livet. Sollefteå blev ett hav av ljus.
110408Det var ganska nyligen som den fruktansvärda nyheten nådde oss boende här i Västernorrland. Sollefteå BB ska läggas ned. Det tog nog ett tag innan jag verkligen trodde på det. Är det ens möjligt? Är det ens lagligt av landstiget att stänga ner något så viktigt i en kommun? Något som är kärnan till utveckling och framtid. Kärnan till trygghet för så många människor. Vården är bland det viktigaste vi har. Det är det som får oss människor att känna oss trygga. Vetskapen om att vi har en fungerande vård och att den finns inom räckhåll.  Och jag övertygad om att något så viktigt som BB och kvinnovård är helt avgörande för många unga människor och familjer i deras val av boplats.
Det är ju inte direkt så att det kryllar av sjukhus i Norrland, och att många redan har många mil att åka till närmaste BB är inget nytt. Det är för mig helt obegripligt hur de då kan stänga ner det som ska få unga att vilja flytta och bo kvar i Sollefteå med omnejd, om de inte medvetet vill avbefolka bygden.

Det påverkar inte bara Sollefteå och oss alla boende i omnejd. Det påverkar hela Sverige när delar av sjukvården stängs ner i mindre orter och förflyttas till större sjukhus. Det betyder istället mer belastning på dessa ställen. Och det betyder att människor inte längre får ett val att leva och bo där de vill. Genom att minska på tryggheten och tillgängligheten till sjukvård så tvingas människor att flytta. Det känns så märkligt att det fungerade förr i tiden. Då fanns det skolor, affärer och sjukhus även för människor boende på landsbygden. Men idag, 2016, när man tycker att det borde vara ännu bättre, så stängs Sveriges mindre orter successivt ner för att förflyttas till städer. Det blir bara svårare och svårare för oss att kunna välja vart vi vill bo.
Och någonstans undrar jag om det inte är det som är meningen. Tänk vad mycket billigare att samla hela Sveriges befolkning i de största städerna. Som tre gigantiska myrstackar, och där landsbygden och naturen används som industrier för att utvinna energi.
Vi skulle bli så mycket bättre medborgare. Mycket lättare att påverka och kontrollera. Mycket bättre konsumenter och säkerligen mycket deppigare och behöva äta ännu mer mediciner. Ja,de skulle helt enkelt tjäna på det på alla sätt och viss.

Priset skulle dock vara människors valmöjligheter. Människors frihet och livskvalitet.
Men vad är det värt idag? 

Jag tycker det är så vackert när människor går ihop i tider av motstånd. Den här ljusmanifestationen tycker jag verkligen visar på kärlek och hopp. Jag blev väldigt rörd igår kväll av alla ljus som tändes. Det var inga demonstrationer. Inga arga tal. Inga argument. Inte ens musik.
Bara en tyst, stilla ljusmanifestation som fokuserade på det positiva. På att hedra alla barn som tagit sitt första andetag på Sollefteå BB, och för all fantastisk personal som varje dag kämpar och som får kvinnor att känna sig trygga i en av livets allra sårbaraste stunder.
110404
Det var en kylig kväll med många minusgrader men ljusen och stämningen spred en mysig värme.
110403Idén till en ljusmanifestation startades av Maria Eriksson från Långsele. Tänk att en idé kan bli till något så vackert och starkt, och engagera så många människor. Ni kan läsa mer om ljusmanifestationen här om ni vill.
110406110407Ljusbärare i alla åldrar var med och hjälpte till att sprida ut alla 5500 ljusen.
110409Vissa hade skrivit sina barns namn på ljuset och vilket år de föddes på Sollefteå BB.
110410Att se barn sprida ut ljusen fick mig nästan att bli lite tårögd. Det var så vackert. Som små änglar ♥
110402Tänk vad vi människor kan skapa mycket vackert om vi går ihop tillsammans och hjälps åt. Alla ljus kändes som en symbol för allt hopp som fortfarande lever kvar. Och jag kände mig hoppfull och stärkt efter denna vackra manifestation. På något sätt måste det lösa sig. Om inte politikerna och landstinget vill kämpa för Sollefteå och Västernorrlands landsbygds framtid, så får vi göra det själva.

87 Kommentarer på “Bekämpa mörker med ljus

 1. Ellen

  Fy sjutton så fint det är när människor går ihop för att kämpa för en sån här sak! Det är så viktigt, att vi kan samarbeta och hjälpas åt.

  <3

  Reply
 2. Emschen

  Det är så tråkigt att det läggs ner så mycket! Jag har så mycket åsikter om vilket samhälle vi har skapat åt oss själva att jag skulle kunna skriva ett blogginlägg varje dag i ett år utan att upprepa mig, typ.

  Jag hoppas att motståndet ger resultat och att BB får vara kvar. Att få föda i trygghet borde vara varje kvinnas rättighet!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja…det är samma här! Det är inte klokt på vad som håller på att hända med vårt samhälle.

   Reply
 3. Annelie

  Hej Jonna, hittade din blogg för ett par dagar sedan. Vädligt vacker! Och vilken fin manifestation ni fick uppleva. Väldigt starkt intryck, även på en som inte är direkt berörd av denna fråga. Kram.

  Reply
 4. Caroline

  Åh så fint <3
  Och jag håller med, fy så de håller på de där politikerna. De har verkligen tendens att vara fruktansvärt själviska i sina pampiga Stockholmslägenheter, utan någon som helst insikt i det ljuva med lantsidan.

  Reply
   • Micha

    Men seriöst hur korkad kommentar? BB läggs ner över hela landet. ÄVEN i sthlm där de finns större tryck. Läs på innan ni börja polarisera o tror att detta är en stad-landet kamp. Jag gillar dina bilder och hur naturen lyser fram, men håll dig borta från att polarisera och göra staden till den ondskefulla bäraren av allt negativt. Så korkat!

    Reply
 5. Anders

  En väldigt vacker manifestation! Visst är det som du säger, den här viljan att se oss inte som människor och individer, utan som produktionsfaktorer, helst boende i storstäderna, det är något vi inte ska acceptera. Vi ska glatt betala skatt och få allt sämre kvalitet tillbaka, nej, det är dags att kräva av våra politiker att vi som betalar dessa rekordhöga skatter får tillbaka det vi förväntar oss! Och utjämningsskatten, den ska gå till att hålla landsbygden levande, som det en gång var tänkt, den ska inte gå till havererade kommuner som Malmö och Botkyrka. Nej, nu är det nog, vi ska använda oss av alla demokratiska medel för att få till en ändring, inte minst i nästa val!

  Reply
 6. Dixi Wonderland

  Va ledsen jag blir av att läsa detta.
  Jag bor många många mil ifrån men blir så otroligt berörd av din text. Jag kan inte förstå hur lilla landet Sverige, med högst skatt i hela världen kan ha ett så dåligt samhälle. Jag förstår inte vart alla dessa skattepengar tar vägen för inte blir vårat samhälle bättre eller snällare.

  Reply
 7. leif♥

  Vilken bra manifestation, sånt behövs det fler av i glesbygden.
  Jag är själv född på Sollefteå sjukhus.
  På 40 talet hade man råd med BB i Backe till och med, före det så var det barnmorskor som åkte ut till förlossningen i hemmen.
  Det var bättre förr är inte så dumt sagt, det visar sig nu när vi sjunker djupare och djupare ner i depressionens krassa verklighet.
  Tack Jonna att du var där.
  Jag bor långt ifrån, men nu tänder jag ett ljus här hemma för alla deltagare.
  Kram Jonna ??

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja eller hur.
   Min mamma var faktiskt född på BB i Backe. Ja..på vissa sätt var det verkligen bättre förr.
   Nu stängs samhällsfunktioner ned för alla i glesbygden så vi blir liksom tvingade in till stan.
   Så himla orättvist.
   Vad fint att du tände ett ljus!!
   Kram på dig ♥

   Reply
  • Sofie

   Beslutet är taget, BB kommer att stängas ner och de som ska föda får åka antingen till Sundsvall eller Örnsköldsvik (så länge BB nu får finnas kvar där). Vissa som föder i Sollefteå idag kommer säkert ha närmre till Östersund än Sundsvall, men det är inte samma landsting så då får man inte föda där.

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja visst är det!! Helt galet. Riskabelt :/
   Från mig är det nu 9 mil till närmaste BB, i Örnsköldsvik. Men till och med där har de börjat diskutera om BB ska få finnas kvar. Och om inte annat lär det bli fullproppat där när hela Sollefteå kommun också ska föda på deras BB. Så då blir det Sundsvall nästa….19 mil.
   Så Östersund blir egentligen närmare med 13 mil, men som Sofie skrev så tillhör det inte samma landstig så dit får man nog inte ens åka.

   Reply
 8. Madeleine

  Åh det är då tråkigt detta, att landsbygden avfolkas på alla sätt och vis. BB är ju en chans för en kommun att överleva, liksom stora företag. Nu bor jag i skärgården med 5 minuter till sjukhuset som ligger på samma ö jag bor på men förut bodde jag i östgötaskogarna och det var 45 minuter till sjukhuset med bil och vi var beroende av lokaltrafiken då vi inte hade körkort. Otroligt påfrestning av medvetandet och jag gick både HLR och första hjälpen utbildning för att lugna mig. Förstår inte varför folk ska tvångsförflyttas till Stockholm, där kan man ju inte bo.

  Reply
 9. Vicki

  Allt jag har att säga är: fy faaan. Fy fan va hemskt att dom gör på det här sättet. Jag vill inte bo i stan. Men jag vill inte behöva vara orolig för att något ska hända när jag nån gång i framtiden ska föda barn bara för att jag bor tjugo minuter utanför stan och måste åka kanske flera timmar för att komma till närmaste bb. I hälsingland har vi bara två BB kvar. Jag är lycklig nog att bo tjugo minuter utanför den största staden i Hälsingland (eller ja, uppväxt där och drömmer om att bo där i framtiden, även fast kag just nu bor mitt i smeten och har nära till BB).

  Reply
 10. Cina

  Ja, det är som du skriver; välfärden med vård och omsorg, skola och rättsväsendet är A och O för människans trygghet! När det gäller jordbruket så vill politiker och marknaden att flertalet av människor ska bo i städer eller förorter. Urbaniseringen har aldrig varit så mycket som nu. De tänker mest på TILLVÄXTEN som är lika med att vi medborgare ska konsumera så mycket som möjligt så att produktionen hålls igång som i slutändan ger pengar/vinst, och tillfredsställer girigheten. Vilket vi också gör intet bara i Sverige utan också globalt. De får, och lurar många att tro att det är det enda alternativet att leva; i en stad/förort och konsumera! Landsbygden står knappast på politikers eller marknadens agenda. Och det ger också möjlighet till mer “kontroll”, som du skrev. Det är också en viktig del att fler människor flyttar till landsbygden och återintar det småskaliga lantbruket med GRÄSÄTANDE/betesdjur (kor och får) som det var ända fram till ca 1980-talet. Det gynnar både miljön/biologiska mångfalden och klimatförändringarna. Dagens industriella jordbruk med djur som äter KRAFTFODER, som också handlar om att producera så mycket mat som möjligt på kortast tid, är inte hållbart längre. När det gäller jordbruket så är många redan aktiva inom det i mindre skala på olika håll i Sverige och hoppas att det blir fler som flyttar till landsbygden! Läs gärna på fb-sidor/hemsidor; Norrbete, Fjällbete, Gröna gårdar, Klovsta andelsjordbruk, Nyttogården, Resta gård och Minfarm.se Dom gör jättefint arbete med gräsätande betesdjur!

  Reply
  • Cina

   Ursäkta, jag skrev fel i andra meningen, det ska så landsbygden och INTE jordbruket! – “När det gäller LANDSBYGDEN så vill politiker och marknaden att flertalet av människor ska bo i städer eller förorter.” //Cina

   Reply
  • Jonna Post author

   Kloka tankar…tack för att du delar med dig! ♥
   Ska in o läsa på hemsidorna du tipsade om. tack!
   Kram ♥

   Reply
 11. PJ:s byffé – från by till fe

  Vet du, i samma banor har också jag tänkt många gånger när jag sett att allt blir mer och mer centraliserat i samhället. Stora enheter skall det vara och bor du för långt borta får du skylla dig själv. Sådant är och har det varit under lång tid, att landsbygden utarmas och storstäderna gynnas och växer. Som du skriver: ”Det blir bara svårare och svårare för oss att kunna välja vart vi vill bo”. Ja, jag tror att det är en medveten strategi från makthavare och politiker. – En ung familj som idag planerar att skaffa barn funderar kanske både en och två gånger på bosättningsort i förhållande till BB och övrig samhällsservice. Finns det inte mycket starka skäl och obändig vilja att trotsa pekpinnarna så förlorar glesbygden.

  Jag känner till nedläggningen av BB i Sollefteå. Samma problem har vi här på andra sidan Bottenhavet i Österbotten. Regeringens sjukvårdsreform vill koncentrera all fulljourverksamhet till 12 stora sjukhus i landet medan övriga sjukhus körs ned till ett minimum. Detta innebär för Österbottens del att i stort sätt alla får längre tid till att nå en avancerad akutsjukvård. Själv får jag mera än 30 minuter längre tid till Seinäjoki än till Vasa som är den naturliga centralorten i Österbotten. Lägg därtill att Seinäjoki är en helt finskspråkig ort där få pratar svenska. Ja, du kan tänka dig själv hur det är att komma till ett sjukhus där personalen till största delen pratar ett främmande språk som du själv har dåliga eller inga kunskaper alls i. Som om det inte räckte med att kanske vara svårt sjuk eller skadad. Sådant väntar oss svenskösterbottningar i framtiden. Och vi är många!

  Motstånd finns och för inte så länge sedan var det stor samling på torget i Vasa för att visa folkviljan i Österbotten. Men det gäller att gå vidare och varför inte med en liknande både vacker och talande ljusmanifestation som ni hade i Sollefteå? En fin idé som har sin kraft i människors gemensamma handling i det tysta men med ett bokstavligt talat strålande budskap: Vi finns här, varför gör ni detta mot oss?

  Reply
  • Jonna Post author

   Så bra skrivet PJ. Och så fruktansvärt att även detta händer hos er.
   Det är precis som du säger, en medveten strategi. Det är liksom meningen att vi sakta ska förflyttas till städerna.
   Att dra ned på tillgången till sjukvård är ju det bästa dom gör. För få saker känns så viktiga som att ha tillgång och närhet till just vård.
   Ush…blir så förbannad!

   Tack för dina tankar ♥
   Vi får stå på oss!
   Kramar

   Reply
 12. Stu

  Hi Jonna. It is not just Sweden, we have the same issues here with rural schools and hospitals being closed relocated and merged into bigger towns, making it harder and less desirable for people to live away from urban areas.
  Hmmm, is it a ploy to shift the population into one place for easy control, or to free up space for industry without objection from the local people, i’m not usually one for conspiracy stories, but it happened in Scotland before in a very brutal way, during the Highland Clearances the English government forced the rural population out to make way for sheep farming and turn the mountains and glens into a hunting play ground for the aristocracy, villages burned and the folk herded onto ships and sent to populate Canada. Not suggesting that something so grim is happening again but maybe a modern version to the same effect.
  :/

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…seems like this is happening everywhere!! Its crazy!
   And that history you told is terrible…
   Maybe something like that is actually happening….just not in that kind of way.

   Reply
 13. Jojhanna

  Du slår huvudet på spiken! Mycket bra skrivet! Har du sett Po Tidholms dokumentär “Resten av Sverige” som gått på svt i höst? Visst urbanisering är inget nytt begrepp men han visar så isande tydligt hur politiker o marknaden tänker. Själv har jag bott i både storstad o som nu på ett småbruk på landsbygden, nära djur o natur. Det enda jag ångrar är att jag inte tog steget när jag var tjugo, för rätt många år sen. FIN manifestation! O heja dig bästa Jonna! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack fina du!
   Nej jag har inte sett den än! Men hört talats massor om den. Måste se den någon dag!
   Tack för påminnelsen.
   Kram på dig ♥

   Reply
 14. Daniel Höglund

  Jättefint skrivet Jonna! Och fina bilder som du tagit. Jag tycker du borde mejla detta (både text och bilder) till landstingspolitikerna på en gång. Skicka ett mejl till mig så får du deras mejladresser av mig.

  Reply
 15. Sofia

  Så fint, och viktigt!

  Jag tänkte, precis som Jojhanna, på ‘Resten av Sverige’. Se den ni som inte sett! Man blir rasande.

  Må väl i novembermörkret!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack!
   Ja den måste jag verkligen se! Men känns som man kommer bli så ledsen och frustrerad!
   Men det är viktiga frågor.
   Kram på dig ♥

   Reply
 16. Anita

  Vilken underbar ljusmanifestation det blev igår för Sollefteå sjukhus! I stort sett i varenda by i kommunen och tom med i andra städer och länder tändes det tusentals ljus till stöd för Sollefteå sjukhus. Ett otroligt engagemang för vårt sjukhus! <3

  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja åh så fint att även massor av andra städer, byar och till och med i andra länder tände ljus för Sollefteå BB.
   Sådant här blir man glad av ♥
   Kram på dig!

   Reply
 17. Birgitta

  Så fint med alla ljus, det blir så tydlig markering och går inte att missta sig. Hoppas att alla protesterar hjälper för det är inte bra när BB hamnar långt borta. Dessutom är det ju inte bara avståndet som avgör vi har ju dessutom lite annorlunda vägar i glesbygdområdet som gör att resor tar längre tid.

  Reply
 18. BySiri - The life of a creative mind

  Så viktigt och fint att du delar med dig av det här när du når ut till så många.
  Och fint initiativ av Maria Eriksson med en ljusmanifestation.
  Tycker att du väcker många kloka tankar i ditt inlägg och jag har funderat i samma banor själv, att det handlar om att samla oss alla på samma ställe så vi fortsätter hetskonsumera, trissa upp bostadspriser, öka belastningen på sjukhus så att folk till större del köper försäkringar och privat vård a la USA. Samt att vi i ännu större utsträckning inte får tid/möjlighet att stanna upp och reflektera eller gå ut i naturen utan bara gör det vi matas med att vi borde göra och barnen växer upp i shoppingcentrena. Medan den obebyggda marken ute i landet exploateras för ekonomisk vinning.
  SÅ bra att du lyfter den här frågan och vågar skriva ner dina tankar även om du inte vet hur folk kommer att reagera 🙂

  Reply
 19. L

  I den lilla kommun där jag är född och min familj fortfarande bor lade dom först ner BB, sen lantsortsskolorna och nu även akutmottagningen. Någon busstrafik eller snöskottning finns inte. Min brors fru fick åka helikopter när det var dags att föda, för ambulansen skulle inte hinna åka dom många många milen. Så bakvänt.
  Och så säger dom att det inte finns plats i Sverige? Ur led är tiden

  Reply
 20. ♥Maria Alvljus♥

  Tack för alla era kloka kommentarer! Det här upprör mig också väldigt mycket!!!
  När ni som bor på landet förlorar all er service, så förlorar vi som bor utanför en stad, all natur.
  Jag ser grävskopor överallt, som gräver och gräver och gräver,
  och högar med nedsågade träd, där förut skogar och vidsträckta ängar fanns.
  För mig som älskar naturen så mycket, är det hemskt att se en gammal bygd,
  omvandlas till stad, med asfalterade gator och höghus, bilar i långa köer och avgaser.
  Allt detta trots att så många har protesterat och kämpat, för att bevara vår vackra och älskade natur.
  Men politikerna bryr sig inte ett dugg om människorna längre!!!!
  Det är hemskt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh…blir rörd av det du skriver.
   Det är fruktansvärt det som håller på att ske.
   Kram på dig ♥

   Reply
 21. Swimmer

  Goda medborgare bör såklart inte försörja sig hur som helst, utan främst sikta på att tjäna så mycket som möjligt — så att det blir MYCKET pengar både till statskassan och den egna materiella standarden. Om folk blir lyckliga eller inte är inte så relevant med det perspektivet. Tyvärr. Å andra sidan finns fortfarande en relativ frihet i vårt land, som gör att vi inte sätts i fängelse om vi lyckas med konsten att bli bekväma med en relativt stor fattigdom. Men den friheten har ändå förstås ett pris. Inte för att det är tungt att känna sig nöjd med lite, men kanske är avståndet till BB ett bra mått? När risken att dö i förtid blir lite större än för de flesta andra? Å andra sidan tror jag personligen att en viktig insikt i livet är kopplad till att acceptera risken att dö, och att döden faktiskt behövs i det verkligt STORA och förunderliga sammanhang som vi är del av.

  Reply
 22. Lovisa

  Bra skrivet! Tyvärr känns det som om du har rätt om politikernas “smygplan” att nedmontera landet utanför de stora städerna. Och det är både från höger till vänster, vilket ju är det värsta. Jättefint när folk går samman såhär!

  Reply
 23. Magnus

  Vackra och känslomässigt starka bilder Jonna!
  Jag bor ju inte inne i någon stad, och inte heller så långt ut på landsbyggden som du gör men f-n va arg jag blir på sån’t här. Vi betalar enorma summor i skatt i det här landet, i vissa fall till och med skatt på skatten, varje år så den här ständigt pågående nedmonteringen av samhällstjänsterna för oss utanför storstäderna är skandalös. Att det fortfarande, 2016, inte går in i politikernas huvuden att inte alla KAN bo i städerna är ofattbar!

  Reply
 24. Henry

  Jag läste en gång att riksdagen förr i tiden alla norra Sverige ville flytta söder.
  Och norra Sverige som en koloni exploaterades industriellt.
  Så vara vaksamma och förbjuda början! Jaha “Som tre gigantiska myrstackar,…”
  Hemsk idé!! Nästa val, se upp exakt!

  Reply
 25. E

  Mycket bra och viktigt inlägg, Jonna! Jag blir alldeles mörkrädd av vad som pågår, både i Sverige och utomlands! Det känns mer och mer som om vi vanliga människor håller på att förlora makten över våra egna liv, rätten att själva bestämma var vi ska bo och hur vi ska leva. Här i Stockholm vill vissa politiker sälja ut de stora akutsjukhusen, så även här håller några av de mest grundläggande stöttepelarna i vårt samhälle på att försvinna, dvs. en vård som är till för alla, oavsett vem man är och hur mycket pengar man har. Snart har det faktum att vi alla betalar skatt ingen betydelse längre, för de som har privata försäkringar kommer att gå före i kön, och alla vi andra får vänta, även när vi drabbas av något akut.
  Jag önskar att vi alla kunde börja jobba tillsammans för en ljusare framtid, en där var och en får rätten och makten att själva bestämma över sina liv, var de ska bo och hur de ska försörja sig. Ett slags ständig ljusmanifestation, om du förstår vad jag menar? Tänk om vi kunde!

  Reply
 26. Gunilla

  Bra rutet Jonna! Jättebra att både du och Underbaraclara finns i Norrland och kan uppmärksamma de här frågorna. Era bloggar når många läsare och sen kan det bli ringar på vattnet, s a s. Jag kan bara beklaga att din hembygd blir så illa behandlad Jonna. Men det var en väldigt fin och gripande manifestation ni gjorde och du har skrivit ett väldigt bra blogginlägg om detta.

  Jag har länge tyckt att Sveriges glesbygdspolitik är katastrofal. Hur tänker man!! Att avbefolka landsbygden och överbefolka städerna leder till flera problem och faror och inte minst till vantrivsel för många “vanliga” människor både i och utanför storstäderna. Själv är jag infödd Stockholmare och troligen även i framtiden kvarboende Stockholmare. Jag älskar både storstaden, naturen och landsbygden och ser att för alla oss mer vanliga medborgare, vi med normal eller låg inkomst, blir både storstaden och landsbygden svårare att bygga upp ett liv i/på.

  Reply
  • Gunilla

   Jag bor i Årsta i Stockholm och idag när jag passerade Årsta torg såg jag ett plakat i ett skyltfönster. På plakatet var det ett sort hjärta och texten “Vi står bakom Sollefteå sjukhus”. När jag kom hem googlade jag på nätet för att hitta någon protestlista mot nedläggningen. Jag hittade ingen tyvärr. Annars hade jag skrivit på.

   Reply
 27. Daniel

  Det är en oerhört skrämmande utveckling, där den vanliga människan
  inte har någonting att säga till om! Nedläggningen av Sollefteå sjukhus
  är ju fruktansvärd och genomförd av Socialdemokraterna, trots att Löfven
  lovade inför valet 2014 att det skulle vara kvar! Rösta rätt vid nästa val,
  läs igenom samtliga partiers program noggrant!

  Reply
 28. Viola_T

  Det är otroligt tråkigt att landsbygdens service monteras ner . Hela tiden. Körde nyligen väg 335 där vägarbeten pågick med breddning och uträtning på sina ställen. Fick höra att detta gjordes för att ambulanstransporter skulle gå fortare mellan Sollefteå och Örnsköldsvik. Det var viktigt att det ska gå fort att köra framöver eftersom Sollefteå BB (och i framtiden kanske hela sjukhuset) ska läggas ner. Fy så vanmäktig jag blir av sådana nyheter.

  Reply
 29. Thérèse Eriksson

  Vackra bilder till ett sorgligt – men viktigt – inlägg. Glad att du lyfter frågan, jag tror verkligen att många i storstäderna inte förstår hur vardagen ser ut i glesbygden. Det är så lätt att fatta beslut om nedläggning och centralisering när en slipper ta del av konsekvenserna. Därför är det så viktigt när du och andra visar att det handlar om verkliga människor. Inte om dom, utan om oss.

  Jag har bara tre mil till närmaste förlossning, men känner ändå viss oro. En halvtimme i bilen, i värsta fall en timme om den närmaste förlossningen har fullt. Kommer vi att hinna fram eller kommer jag att behöva föda i vägrenen utmed E4an? Och då vet jag att det ändå inte är någoti jämförelse vad många i norrut eller glesbygden har att köra.

  Det går inte att få en levande landsbygd om vi inte ger förutsättningar att bo där.

  Reply
 30. Pamela

  I am so sorry about the Sollefteå BB. It seems like such a loss for the community. It is hard to understand how this could ever be thought to be the right decision.

  But very beautiful that the people obviously value and treasure the work and the people. That its presence is honored.

  In the face of loss, gratitude is a powerful force.

  Reply
 31. Sofie

  Det här inlägget gjorde mig rörd. Både av den anledningen att många människor gick ihop och protesterade på ett så lugnt och fridfullt sätt men också hur effektfullt det blir visuellt. <3

  Det gjorde mig också frustrerad över hur politiker har satsat under lång tid på att utöka städernas resurser på bekostnad av de mindre orterna. Jag har under flera år bott i en storstad i Sverige, men växte upp i en liten ort på landsbygden. När jag var barn fanns där två matbutiker- numera finns endast en. Då fanns två mackar med tillhörande butik, nu finns det endast bensin och diesel men ingen tillhörande butik.
  När jag har besökt orten på senaste åren så upplever jag den som en spökstad- den är så mycket mindre levande. Det är så sorgligt- för mindre orter som har kvar samhällsservice har så mycket livskvalité att erbjuda som inte finns i storstadens hets.

  Jag hoppas att det finns politiker som är beredda att vända utvecklingen och satsa på de mindre orterna- men tyvärr tror jag att det är svårt att få det att fungera i dagens marknadsorienterade ekonomiska klimat.
  Kämpa på!

  Reply
 32. Emelie

  Ja det är verkligen tråkigt att de gör såhär, det är redan lite svårt att bo bra på landet. Att bo på landet är väldigt dåligt för miljön och det vet politikerna ju, men det behövs fortfarande folk som gör det för att kunna jobba med att förse städerna med energi(bönder, skogsarbetare, whatever). Så att avfolka landsbygden drabbar sveriges ekonomi ändå och får oss mindre självförsörjande om det ex skulle bli krig någonstans. Vad dom också glömmer är att människor som mår dåligt, ihoptryckta i städer, jobbar sämre. Men egentligen borde ju miljöfrågan gå före ändå, eftersom många fortfarande tror på en räddning som aldrig kommer hända. Vi ska alla dö så varför inte njuta av den tiden vi har på jorden istället för att må dåligt och ändå misslyckas?

  Reply
  • Karin

   Jag håller inte med om “Att bo på landet är väldigt dåligt för miljön”. Det beror ju på hur man lever sitt liv.

   Reply
 33. Maria Eriksson

  Tack Jonna. Tack för att du kom och för att du uppmärksammar detta på din blogg. Det är mig du nämner i din blogg. Denna lilla idé som på en vecka blev denna ljuständning där mängder av ljus tändes, inte bara i Sollefteå utan på många andra platser. Florida, Turkiet, Norge, Göteborg ja jag tror att det tändes ljus på över 50 platser. Å precis som du skriver så känner man stark kärlek och tillhörighet till alla oss som bryr oss. Som tycker att livet är viktigt för alla. Så tack. Jag kunde aldrig tro att min idé skulle starta detta. Men hade det inte varit för alla som tände ljus så skulle det fortfarande bara vara en idé. Så jag kan ta på mig att jag sådde ett litet frö men det är alla andra som fått den att växa. Å lite extra kul att du fångade just en av mina prinsessor på bild. Hon i den blå klänningen. Det ör min yngsta dotter.

  Reply
 34. Sandra Brunnström

  Jag kan inte förstå hur politikerna tänker i denna fråga, vill dom verkligen landsbygden så ont? Sollefteå kommer förlora så mycket på det, älskade lilla stad! Vi försöker sponsra så mycket vi kan med restaurangbesök och shopping när vi åker förbi på väg till stugan i Junsele !

  Reply
 35. Johanna

  Det är sinnessjukt, hela urbaniseringsfenomenet. Jag ligger ofta på kvällarna och drömmer om att flytta norröver, men stoppas hela tiden av baktanken om att “jag måste hålla mig i närheten av en större stad”, för det är ju som du säger där alla resurser inom vård etc finns. Det är så orättvist och fult. Politiker är som marionettdockor för storföretag. Svenska regering tillåter inhemska och utländska företag MÖRDA vildmarken och landsbygden för djur, människor och natur. De förstör allas hem. Så absurt. Jag tänker på det här varje dag. Jag antar att det allra mest radikala vi kan göra för att få igång en våg av folk som vaknar upp och ser verkligheten, är att odla egen mat, bo långt därute och trotsa besluten. Det blir kämpigt, men till slut måste de anpassa sig efter folket när ropen blir för höga för dem att låta bli att lyssna.

  Reply
  • Karin

   Jag håller helt med! Det är orättvist och fult att dra ner på det som folk MÅSTE ha för att kunna bo på landsbygden. Skolor och vård. Sinnessjukt också att politikerna inte är mera varsamma med de naturområden vi har Sverige.

   Reply
 36. Veronica

  Landsbygden har inget värde för dagens politiker. Vård, omsorg och skola är nyckeln för att man skall kunna bo och leva. Mitt hjärta gråter varje dag över hur skevt allting är. Alla kan inte bo i stan, alla vill inte bo i stan. I hela min kommun har de stängt alla skolor förutom den i centralorten. I byarna där skolor en gång fanns bor bara äldre kvar. Inga barnfamiljer, ingen liv och rörelse. Det är helt skevt!

  Reply
 37. Helena

  Wow! Så vackert! Och så vackert skrivet! Jag blir tårögd, både över skönheten i bild och ord, och över det sorgliga beskedet för bygden!

  Reply
 38. Gunilla

  Jag blir så j-la upprörd!
  Det här är regeringens sätt, att som du säger, samla alla
  människor i storstäderna. Det är helt sjukt hur man tillåter
  delar av Sverige att dö ut!
  Man utnyttjar en hel landsändas energi och naturtillgångar
  för egen vinning, i söder.
  Ska hela Norra Sverige endast användas som ett turistmål?
  Man får liksom en tanke att Norrland, liksom Skottland, borde bli
  ett eget “land”. Med ett eget styre. Folkets styre : )
  Då jeflar!

  Reply
  • Elin

   Hej Gunilla! Vården är organiserat av landsting eller regioner, så frågor om sjukhus beslutas av politiker i Västernorrland. Vad har du för förslag för att hålla sjukhus på fler ställen igång? Skulle höjd regional skatt kunna vara en lösning?

   Reply
 39. Hanna

  Den här frågan är inte ny. Jag blev också upprörd först och förstod inte men fick förklarat av någon att det är svårt att upprätthålla kompetensen på ett litet sjukhus. Det blir helt enkelt för sårbart och när det blir komplikationer så finns inte kompetensen och resurserna och då är det för ont om tid att ta sig till ett sjukhus med den kompetensen.

  Reply
 40. Elin

  Hej Jonna! Jag vet inte så mycket om just bakgrunden till nedläggningen av Sollefteå BB, men jag undrar lite över hur du ser på tillgången till vård i hela landet generellt. Vården är en landstingsfråga, vilket innebär att beslut om både skatt och utförande formas av politiker på regional nivå. I det här fallet då av politiker i Västernorrland. Om de väljer att lägga ner BB i Sollefteå på grund av ekonomiska faktorer, vad är då ditt förslag på hur man kan göra annorlunda? Höja skatten? Lägga ner någon annan verksamhet som landstinget sysslar med? Skatt i Sverige tar framför allt upp kommunalt och landstingsmässigt, så mycket av problemen du påtalar handlar om lokala frågor. Det är svårt att motivera människor till att bo kvar om service försvinner, men frågan är vad politiken kan åstadkomma istället. Om det bor färre som arbetar på landsbygden blir det färre som betalar skatt och då blir det svårt att behålla skattebaserad service. Utjämningssystemet gynnar framför allt kommuner med lägre befolkning, för att kunna stärka situationen. Finns det annat som politiken kan göra för att se till att fler får tillgång till bra vård i närheten av sig? Finns det någon regional politiker som driver på frågan på något annat sätt?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.