Det mörker du ser gör att stjärnorna märks lite mer

I början av sommaren brukar jag alltid vilja att tiden ska stanna, och jag nästan räds inför att sommaren och de ljusa nätterna ska ta slut. Men varje sensommar så ändras det och plötsligt så känns det som jag gärna tar emot hösten och de kallare årstiderna med öppna armar. Det är för att jag inser att varje tid har sin egen magi på något sätt.
När det blir kallare, så får jag elda i vedpannan och tända ljus. När sommarens växtlighet dör så får jag uppleva en färgexplosion. Och när mörkret faller så vaknar stjärnhimlen och norrskenet till liv. Allt som försvinner öppnar upp en dörr mot något nytt.

I natt sprang jag ut i min morgonrock och stövlar och beskådade ett norrsken som täckte hela himlen. När jag stod där och blickade upp mot himlavalvet så insåg jag att jag haft en helt magisk sommar, men att det också väntar en helt magisk vinter.
082701082605082702

36 Kommentarer på “Det mörker du ser gör att stjärnorna märks lite mer

 1. Gizze

  Åååh så vackert…verkligen magiskt Jonna!

  Som jag sagt tidigare..jag måste ta mig ut i mörkret och se detta magiska Norrsken….kanske testar jag i natt!

  Ha en fin kväll! Hälsar Gizze i Värmland

  Reply
 2. Christina

  Jag älskar hur du kan fånga naturen och dess skiftningar på bild. Med dig som inspiration Jonna skall jag också försöka lära mig bemästra naturen genom kameralinsen. Fotokursen startar om två veckor och jag är mycket taggad!

  Reply
 3. Dixi Wonderland

  Min mamma bor i en liten by uppe i Norrland som heter Porjus (tror jag?) och hon skickade 8 vykort varav 4 hade norrsken på. Nästa år ska jag upp till Norrland för att hälsa på henne och det ska bli så roligt att få fota naturen och djuren. Hoppas att jag får se renar framför allt 😀

  Reply
 4. leif

  Ja du bor på en vacker och härlig plats. Skulle jag gå ut i morronrock här där jag bor så skulle grannarna som är så rädda för allt anorlunda som händer ringa efter polisen, och när lagens långa arm kom och jag säger att jag tittar på norrsken så skulle dom drogtesta mej och sy in mej ett dygn i arresten. Vi lever i en konstig värld endast 60mil mellan oss.Nu skall jag ta fram mitt dragspel och njuta gör det du också.
  Ha det så skönt där uppe i vildmarken.

  Reply
 5. Christoffer B

  Så jävla vackert! Men då menar jag inte bara hur det ser ut.. Har du tänkt på en sak Jonna? Norrsken uppstår ju när laddade partiklar från solstormar träffar jordens magnetfält. Partiklar som annars skulle kunna skada ozonlagret och blåsa bort atmosfären i princip. Magnetfältet är alltså en viktig förutsättning för att det ens ska kunna uppstå liv på en planet. Det vi ser på himlen är ju alltså hur jorden liksom slåss och skyddar oss, och gör det möjligt för oss att ens finnas till överhuvudtaget. Det är en sjukt vacker tanke tycker jag!
  Kom ihåg det nästa gång du står där under natthimlen, det finns mycket att vara tacksam för! 🙂

  Reply
  • Johan

   En fin tanke jag aldrig tänkt tidigare, men som absolut är värd att börja tänka på. En mäktig åskådning blev genast ännu mäktigare. Tack för det Christoffer!

   Reply
   • Christoffer B

    “Norrsken” heter egentligen Polarsken eftersom det faktiskt uppstår vid både nord- och sydpolen. Jorden fungerar ju som en stor magnet, det är därför partiklarna attraheras till antingen nord eller syd, och det är därför norrskenet uppstår just där.

    Lägger du massa små metallflisor runt en magnet så ser du samma effekt: http://goo.gl/P0SbDD
    Du ser alltså på linjerna hur magnetfältet är utformat.

    Här kan du se en ett par illustrationer av jordens magnetfält(magnetosfär):
    http://goo.gl/lt2lao
    http://goo.gl/i2OF8L
    Där kan man se hur de partiklar som färdas rakt mot jorden först repelleras och styrs liksom längs magnetosfären tills de sedan attraheras av polerna. Eftersom de flesta partiklarna färdas som i en kurva längs magnetosfären så träffar de ju polerna aningen diagonalt, jag tror att det är därför det uppstår som ett “hål” i mitten, som Jonna brukar beskriva det. Skenet utformas liksom till en tratt.

    Reply
   • Rasmus

    “The Old Astronomer” förklarar” såhär:
    Jordmagnetens fältlinjer böjar sig neråt i de polnära regionerna och leder jonerna ned i atmosfärens övre delar där luftmolekylerna anslås och därför utskickar ljus. Närmare ekvatorn är linjerna mer parallella med jordytan och de “nakna”, laddade atomkärnorna från solen når inte ned i luftlagren med mindre det är en våldsam solstorm.
    Annette, Jag förstår aurora bättre än styvmorsvioler!

    Reply
    • Anette

     Haha! Ja men det är ju så; det “lilla” är inte mindre storslaget! Bara lättare att missa, att gå förbi. Som H.C. Andersen har sagt; “Hela världen är full av underverk, men vi är så vana vid dem att vi kallar dem vardagliga”…

     Reply
 6. Nicklas

  Precis så brukar jag också känna att jag vill stanna tiden när det är som ljusast brukar nästan få lite panik när vi går mot mörkare tider! Men när väl dom mörka kvällarna kommer tycker jag det är mysigt! Nu ser jag fram mot september som jag tycker är en väldigt fin månad! Fina bilder du fångade på norrskenet:) Ha en fin sensommar kväll! Kram <3

  Reply
 7. Tomas.

  Ja dina Norrskensbilder, <3. Nåt för Radiolicens kanske? Förra helgen fick jag se en stjärnklar himmel och jag kände att jag saknat dem. Att titta upp och se de blinka och de stjärnbilder jag känner igen. Lite magiskt är det ju när natten kommer och det vi inte ser på dagen syns så klart. Egentligen borde du JJ ha en foto tävling med Norrsken, likt det om träden? Temat är ju givet och hur det funkar att rösta.
  <3

  Reply
 8. J

  Satan i gatan vilket häftigt vaaaaaa?? Somliga har typ gratis lasershow och neonbelysning varje natt. Sicken orättvist. Men du..vad man haft och vad som kommer är inte så viktigt..det viktiga är nuet..
  från din zenmaster i cyberrymden

  Reply
 9. Johan

  Var själv ute och skådade hur himlen brann, sågs dock inte så skarpt som på dina vackra bilder. Än en gång hittar du själ i naturens underverk. En av de första tankarna som kom när jag såg norrskenet var faktiskt Nanook. Kommer ihåg vad du berättat om hans äventyr ut i natten när norrskenet kom, att norrskenet var på himlen när du tog hem honom som valp, samt vad du gav honom för namn just därför. Jag blev som fångad av det…

  I din text så kunde jag inte skrivit det bättre själv. Inte ett enda ord eller uttryck låg fel eller saknades. Men det är som jag brukar säga till mina nära och kära när man lämnat en text eller dikt till dem och de försöker ge mig beröm:

  “När hjärtat talar så kommer inte bara sanning, det lägger även orden på rätt plats.”

  Det jag menar är att i vackra texter och uttryck så kan man oftast finna en naturlig rytm, den rytmen uppstår endast när något är äkta, när en del av sig själv talar och då tryggheten i sin passion står fast. Jag menar inte att detta är enkelt, bara att det är enkelt att uttrycka sig då alla delar ligger rätt. Det dock, kan vara något svårare att anamma. Men inte för Jonna inte 🙂

  Reply
 10. Anette

  Fantastiskt fenomen, vackert fångat på bild. Jag drömmer om att se detta i verkligheten någon gång, måste vara en mäktig upplevelse! Å andra sidan förundras jag lika mycket av en liten styvmorsviol… Också ett fantastiskt fenomen ju! : )

  “Allt som försvinner öppnar upp en dörr mot något nytt” – vilka tänkvärda ord. De tar jag med mig och begrundar lite extra. Fin rubrik också! Får mig att tänka på Erik Blombergs dikt; “Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där. Vi ser ju inga stjärnor, där intet mörker är.”

  Reply
 11. Ramona

  Så vackert med norrsken. Det skulle jag vilja uppleva på riktigt.
  Visst är det så att årstiderna har något speciellt, nu när det börjar bli svalare ute och mörkare är det lite mysigt att få kura inne och tända ljus och kanske mysa ner sig vid någon film. Just nu har vi snöat in oss på lilla huset på prärien 😉 Så himla mysig serie tycker jag. Kram och ha en fin dag <3

  Reply
 12. Annica

  Helt galet norrsken….visst kameran förstärker väl det men ändå 🙂 Måste nog åka uppöver med barnen så vi får se det här 🙂

  Reply
 13. Gustav

  Visst har varje årstid sin tjusning 🙂
  Jag hoppas på en fin höst. Som naturfotograf så upplever jag hösten som en härlig tid
  Ha en skön helg Jonna 🙂

  Reply
 14. Jos

  Mer om norrsken.

  Det stämmer således inte att om man har sett ett norrsken så har man sett alla. Ungefär lika illa som i den gamla sevärda filmen Grabben i graven bredvid när en av mjölkbonden Bennys dejter fnysande kommenterade hans läslust med “- Har man läst en bok har man läst alla…” Dvs ingen större succe.
  Att han sedan föll för en bibliotekarie är lätt att räkna ut.

  Reply
 15. Tea

  Wow, vilka bilder. Du är så otroligt duktig på att fota! Tack för att du delar med dig :).

  Det känns så himla bra att kunna ta en paus från mitt vanliga liv, gå in på din blogg och drömma mig bort i dina fotografier.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.