Tillsammans kan vi förändra

I onsdags var jag för första gången med och ockuperade Sollefteå BB. Ända sedan BB lades ned den 31 januari så har det ockuperats dygnet runt av viljestarka ockupanter som liksom jag tycker att det är helt vansinnigt att stänga ned något så viktigt för bygdens framtid. Om ni vill läsa mer om detta så skrev jag ett inlägg för ett tag sedan som heter “En rädsla kring att få barn“.

Jag hade fått passet mellan klockan 16-20 tillsammans med fyra-fem andra ockupanter. Och just denna dagen var lite speciell. Det var internationella kvinnodagen, vilket gjorde att det var lite extra mycket aktivitet just denna kvällen. Det var ännu en ljusmanifestation utanför sjukhusets entré där massor med människor kom och tände ljus för BB. Och dessutom fick jag äran att sitta på samma pass som ingen mindre än Stefan Sundström! Han har varit otroligt engagerad i frågan gällande Sollefteå BB och det var så himla kul att få träffa honom igen och ockupera tillsammans.

Och sen…jag finner inga ord riktigt. Hela den här kvällen gjorde något med mig. Mötet med alla fantastiska människor. Känslan av en kraft som bubblade i luften. Engagemanget, viljestyrkan. Jag var väldigt rörd när jag åkte hem på kvällen. Trots att vi alla är där av en tråkig anledning så var det så mycket kärlek i luften. BB ockupationen har blivit som en mötesplats för människor. Det har länkat oss samman, eftersom vi alla kämpar för samma sak. För en trygg framtid i Ådalen.

Det händer något speciellt när så många människor tillsammans går in för att förändra något. Jag har aldrig upplevt det tidigare. Jag tvivlar inte en sekund på att vi tillsammans kommer att förändra något. När jag ser vilken enorm passion det finns hos människor så inser jag verkligen vilken kraft vi har. 

Nu, några bilder från denna fantastiska dag och kväll! 

På plats i entrén i Sollefteå sjukhus där BB-ockupationen håller hus. SVT var även på plats denna dag för att intervjua oss om varför vi valt att ockupera. Är så glad att media lyfter denna fråga också. Nedläggningen av Sollefteå BB har ju verkligen spritt sig över hela världen nu sedan de “löste problemet” genom att anordna kurser i bilförlossning. Det är alltså inte bara vi som bor här som tycker det är helt galet.
Jag och världens bästa Stefan Sundström! Glada och stolta ockupanter!
Det är så fantastiskt, för så många företag och annat går med för att stödja ockupationen. Här har vi “Ådalens Pära” som valt att skänka pengar för varje säck potatis som blir såld. Naturligtvis köpte jag hem en säck med pärer! 😀
Här snackar vi ENGAGEMANG! Ser ni vad underbart!? Så många härliga, viljestarka människor på en och samma plats. Det var så härlig stämning här att jag bara skulle kunna komma hit för att få en dos av ren och skär glädje. Längtar redan tills nästa gång jag får äran att ockupera.
Stefans fantastiska syster Monica var också här! Hon har bland annat inspirerat mig till att lära mig att kula. För två somrar sedan så stod vi nere vid sjön här i Grundtjärn och hon visade hur man skulle göra och tänka. Så var bara tvungen att ta en selfie med oss alla tre också.
Vi är ju “ingift” släkt numera. Monica är alltså mamma till Arvid, som är tillsammans med min tremänning Åsa. Åsa och Arvid kanske ni trogna läsare känner igen? De är mina bästa vänner och bor i Näsåker, och tillsammans har de sonen Malte. Ni kommer nästa vecka få se när vi allihopa badar isvak! HUUUVVA!
Och fantastiska Hervor Sjödin var också på plats. Vilken underbar människa hon är. Hennes ögon glittrar och hennes leende smittar av sig som en stor sol. Henne lärde jag känna första gången när jag blev tilldelad “Nicke sjödins” stipendie. Ni kan se blogginlägget om det HÄR.
Under denna kväll kom folk och sponsrade med både 50 stycken rosor och tårta! Alltså…kärlek ♥
Ännu mer kärlek ♥

På kvällen blev det en ljusmanifestation utanför sjukhuset. Det gjorde även ljusmanifestationer för Sollefteå BB på andra platser i Sverige. Så fint att det sprider sig och att folk på andra orter inser vikten av att Sollefteå får behålla sitt BB.
Min kompis Sara och Stefan var ute och tände marschaller. Sara väntar barn och är en av alla de kvinnor som gått kursen i bilförlossning eftersom det nu är 10 mil för henne till närmaste BB, och 18 mil om det är fullbelagt där. Det är ju bra att man kan få en sådan kurs om olyckan skulle vara framme…men är det inte lite sjukt ändå? Att vi 2017 ska lära oss föda barn i bilen? Att föda barn innebär så enormt stora risker att jag inte ens kan begripa vad politikerna tänker på. Det är sinnesjukt. Det allra sista vi borde göra besparingar på är ju vården.
Blev lite rörd av att flyktingar från Syrien och Irak var med under hela kvällspasset och engagerade sig så starkt i ockupationen i BB. Kan inte ens föreställa mig den fruktansvärda världen de flytt ifrån, och ändå känner vikten av att engagera sig i denna frågan. Så fint.
Tillsammans är vi starka ♥
När klockan var 20.00 på kvällen så var vårt pass slut, och dessa fantastiska människor tog på sig västarna och gick på nattpasset, som är mellan 20.00-07.00. De sover alltså på madrasser här i entrén. Och såhär pågår ockupationen dygnet runt. Heja heja säger jag bara!
Haha, en sista selfie med Stefan efter vårt pass. Trötta och glada!
Vi skrev i gästboken!
Om ni vill följa ockupationen så finns BB ockupationens facebooksida som dagligen uppdateras med allt nytt som händer. Vill ni vara med och stödja på något vis så betyder det mycket av att bara gå in och “gilla” sidan. Spelar ingen roll varit i landet ni bor. Ju fler vi blir desto bättre!
Vi ska inte ge upp förrän BB öppnar sina dörrar igen och låter Ådalens framtid få födas fram i trygghet. 

Kärlek till er alla ♥

47 Kommentarer på “Tillsammans kan vi förändra

 1. BySiri

  SÅ bra och viktigt det ni gör! Sitter i Norge och är både engagerad och förbannad men kan man göra något härifrån mer än att nämna det för andra? Det är helt sjukt att man kan lägga över ansvaret på något så riskfyllt som barnafödande på par som inte har erfarenhet eller utbildning i det, för de flesta par som får vara beredda på att föda i bilen är väl knappast utbildade sköterskor.. och även om de hade vart det så har man ju inte rätt utrustning eller steril omgivning om någonting går galet och det ska sjuttsingen inte räknas som någon slags okej lösning.. Usch jag blir så arg. Jättebra att ni visar att det inte är okej med ockupering!

  Reply
 2. Jorma

  Vilket engagemang! <3 Hoppas politikerna och alla andra som bestämmer väljer att lyssna på er, för som sagt- det är ju livsviktig service de tar bort.
  Hoppas du får en fin helg 🙂
  Kramar

  Reply
 3. Ådalen 2017

  Tack fina Jonna för en så fantastiskt fin text om ockupationen ? & tack för ditt stöd. Det betyder oerhört mycket!

  Tillsammans är vi starka!!

  Reply
 4. Cina

  Vilka fantastiska “ögonblicks-bilder” du tagit från ockupationen! Vilket bra “arbete” ni gör med det och hoppas verkligen att det kan komma att bli ett fungerande sjukhus och barnförlossning igen. Jag skrev ett inlägg på Katharina Östholms fb-sida och skriver det här också: “Bespara istället de politikers, myndigheters vd/tjänstemäns SKYHÖGA LÖNER som är “allas våra skattepengar”! Det finns pengar, men de fördelar dom orättvist på människors bekostnad och till och med liv. Näst efter mat, är sjukvård och omsorg det viktigaste för människans existens och välmående. Den som nekar sin medmänniska vård och hjälp har ingen empati och strider dessutom mot de mänskliga rättigheterna. Länk till Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter/rätten till hälsa.” En länk här till regeringens webbplats om mänskliga rättigheter/rätten till hälsahttp://www.manskligarattigheter.se/sv/de-manskliga-rattigheterna/vilka-rattigheter-finns-det/ratten-till-halsa

  Reply
 5. Christiane

  we in the States stand with the men and women of the North countries in their protests for keeping good and safe and local health centers . . . . . . we also here in the States are fearful of losing what is, for many low-paid working women, the only chance to see a doctor and get health screenings at a woman’s center

  Thank you Jonna for sharing all this: we stand with you and with your people for the sake of what good and right

  Reply
 6. tomas

  Jag hoppas verkligen er ockupation får effekt, ett nedlagt BB är första steget till att ytterligare döda landsbygden.
  Under mina 45 år har jag sett detta hända tidigare när BB i min hemkommun lades ner, i grannkommunen hade man ju nybyggd förlossnings avdelning som kunde hantera det så varför skulle vi ha två BB inom ca 5 mil resonerade landstinget. O det funkade väl hyfsat, något barn föddes i ambulans någon gång men på det stora hela tyckte nog de flesta det var en försämring vi kunde leva med.

  Något antal år senare kom samma landsting på att man ju hade byggt ett helt nytt sjukhus i grannkommunen, så varför inte lägga ner hela sjukhuset i min hemkommun, det hade ju ändå inget BB kvar. Och dessutom hade ju den nedläggningen gett några få miljoner i besparingar som man kunde slösa bort på hyrläkare, tänk vad mycket mer pengar att slösa bort på hyrläkare som kunde kammas hem om man la ner hela skiten.

  Det blev lite krångligare, men på det hela taget tyckte nog de flesta av oss att det var en försämring vi kunde leva med.

  Det gick några år till innan landstinget kom på att det där BB:t i grannkommunen som kostat xx antal miljoner att bygga skulle ge en skaplig besparing om man la ner, det fanns ju trots allt två förlossningsavdelningar till i länet, en i norra delen och en i södra delen…längs kusten. Att inlandsborna i vissa fall fick 15-20 mil att åka kund man kanske lösa genom samarbete med närliggande län.
  Sagt o gjort, BB las ner även där, o för att göra en lång historia kort las även akutsjukhuset, det nybyggda, ner. Vissa vård och operationsavdelningar såldes ut till en privat aktör (vars vinster hade räckt för att hålla igång en fullt funktionerade vård för alla).

  Sorgligt nog tar inte historien slut där, utan fortsätter med satsningar på ambulanssjukvård osv. som inte fungerat som planerat, men det är en hel historia för sig själv.

  Sammanfattningsvis började allt detta elände med nedläggning av ett BB…

  Så stå på er!

  Reply
 7. Carro

  Nu är det inte lika illa som där uppe att det stängs helt, men förlossningen i Hudiksvall ska ha eventuellt ha stängt precis de veckor jag väntas föda i sommar.
  Dit har jag ca. 8 mil, en timme alltså.
  Istället måste jag då åka till Gävle, ca. 20 mil bort.
  Ohållbart! Jag var orolig redan innan för en timmes bilfärd, men nu? Det GÅR INTE! Och inte fan har vi någon utbildning i att föda i bil heller.

  Nä. Jag får försöka kicka igång min förlossning en månad för tidigt?!

  MVH
  Rädd och orolig.

  Reply
  • Emelie

   Usch så hemskt. Visst, de som blir gravida nu efteråt vet ju ändå vad de själva ger sig in i, men ni som var gravida redan före saker stängde ner? Förstår att ni är rädda!! 🙁

   Reply
 8. emblas.se

  Har följt debatten om Sollefteå BB lite halv bara, men jag måste säga att det är helt ofattbart från politikernas sida att lägga ner BB efter BB… det är ju inte direkt som att resterande sjukhus har lite att göra och det lär ju inte bli mindre när de ska ta över efter det som blivit nerlagt.
  Snacka om kortsiktigt tänkande…
  Som man brukar säga, hur hade det sätt ut om det var männen som föder barn istället? :/

  Så fortsätt stå på er, det är ni som kan påverka! <3
  kram
  Emma

  Reply
 9. Erika

  Underbart Jonna! jag måste boka mig på ett pass igen satt för tre veckor sedan och jag håller så med om känslan att vara där. Så mycket engagemang och man träffar människor man aldrig skulle prata med annars. Vi gör något gemensamt, jag tro folket behöver detta för att sammansluta sig stötta varandra och visa att det inte är ok att bli behandlad så här av politikerna.
  Jag följer flödet varje dag och blir så rörd av hur det uppmärksammas av privatpersoner över hela Sverige. Heja Ådalen! Heja oss vi kommer vinna förstås!

  kram Erika

  Reply
 10. Majja

  Kämpa på! Jag stödjer kampen härifrån (Växjö), har bla beställt fyra st “pussy hats” från en kvinna som stickar sådana till förmån för ockupationen. Hej heja! Ska försöka hitta en sån där t-shirt som du har på dig också 🙂

  Reply
 11. Janet Doane

  One of the things I love about you so much, Jonna, is your passion for life! The physicality part, the doing part, the active part, how strong and vital you are – such a blessing it is, the health you enjoy, your focus, intention, and presence in the world. It inspires me deeply!! I’m so glad you joined with the town about the closing of the hospital… and I hope that something unexpected and good with come to the surface through creative minds and funds, to take the place of services no longer available. Much love! ❤️

  Reply
 12. PJ:s byffé – från by till fe

  Ett så annorlunda inlägg du gör; samtidigt som det är så mycket Jonna! Sådan jag lärt känna dig genom bloggen.

  Jag känner väl till nedläggningen av BB i Sollefteå. Synd att det blir så med tanke på den trygghet unga familjer behöver känna inför födsel och lust att bo kvar i denna glesbygd, en av de vackraste i Sverige. Samtidigt förstår jag de problem politiker på olika nivåer tampas med och den ständiga frågan om var pengarna skall tas ifrån?

  Pengar finns men de är ofta väldigt fel fördelade. Det är grundproblemet! Ta bara som exempel att världens åtta rikaste män äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning. Helt sanslöst! Eller att vinster från Norrlands naturtillgångar: vattenkraft, skog, malm inte i större omfattning tillfaller det lokala samhället i Norrland. Där har landstingspolitiker något att fundera på och skicka uppåt med käftsmäll! – Gör de det?

  Reply
 13. Anna J

  Vilket härligt engagemang! Jag fick gåshud när jag läste inlägget och såg bilderna. Hoppas det blir till en förändring.

  Reply
 14. Finurliga fröken

  Det är helt fruktansvärt att de får vara så här. Och att man ska gå en kurs för att lära sig föda i bilen. 2017 i Sverige! Jag önskar att jag kunde göra någonting men ja har i alla fall gillat Facebook sidan. Inte mycket men ändå någonting för att visa mitt stöd. Kram

  Reply
 15. Ulla Malmgren

  Ännu värre vart det ju nu när BB i Övik har fått sätta intagningsstopp eftersom de är överbelagda så nu finns det inget alternativ till Sundsvall

  Reply
 16. fernando

  Hello, how nice when there is union without political trash of any kind, but all together for a common good, so much lack makes that awaken people, but many prefer to continue sleeping, a hug from a distance, from santiago de chile, greetings, Fernando

  Reply
 17. Perk

  Jonna med Stefan & Hervor, yeah! Har inte satt mig in så mycket men katastrof låter det som. En kurs för att lära sig föda barn i bilen, hur korkat kan det bli? Nanokken skakar nog bara på huvet även han.

  Ha det bra Jonna!

  Reply
 18. Nina

  Vilken bra grej! Blev så glad av att se Stefan Sundström också. Blev tvungen att lyssna på hans Stolt men inte nöjd nu 🙂 Tack för att ni kämpar för Ångermanland!

  Reply
 19. Janusz

  Safety of women bearing children is one of the most the most fundamental issues for any society. Official website of the Government of Sweden
  declares: ” Sweden has the first feminist government in the world. This means that gender equality is central to the Government’s priorities –
  in decision-making and resource allocation”. And yet hospitals and maternity wards are being closed down. Take your fight all the way to the national
  government and ask it what kind of Orwellian, double-talk bullshit is that ? There is also another aspect to this struggle. Nothing in our lives happens
  by accident. It happens because we need to get engaged in a particular issue and learn a lesson from it. Many spiritually oriented people tend
  to run away from personal or collective problems. But the truth is that nobody can develop spiritually without consciously participating in them first.
  In my opinion you are doing great job for both collective and personal benefits.

  Reply
 20. Lena

  Det är ju helt sjukt detta med att lägga ner BB där och låta kvinnorna ge sig iväg flera mil då det är dags. Och att ge lektioner i bilförlossning, det verkar som det vore ett skämt. Vad går alla skatter till , kan man undra. Sjukvård och skola är väl det som borde satsas på i första hand. Än en gång har Sverige kommit på “en fantastisk idé!!

  Reply
  • Emelie

   Tja, dom bygger ju exempelvis om nästan hela göteborgs innestad för tillfället även om det var fint och fungerade bra redan innan. Visst är utseende viktigt för att folk ska känna att dom bor i ett bra land, men det går ju till Överdrift! Så helvetes mycket pengar läggs på infrastrukturen och på nya gallerior och liknande.

   Reply
 21. Jojhanna

  Bra kämpat! O härligt inlägg, man känner verkligen det glödande engagemanget! 🙂 BB frågan är så helt galen, har delat en massa artiklar på Fb. O kul att se att hela landet är engagerat! O att Stefan Sundström far från storstaan o engagerar sig, härligt o föredömligt! Följt han i åratal genom musiken o lusläst Stefans lilla gröna. Ni skapar hopp, dels för BB o också för glesbygden i stort! Kram! <3

  Reply
 22. Iza

  Skitbra med härlig gemenskap för en bra sak. Jag har inte superkoll i hela debatten, men från det jag hört låter det minst sagt helt galet. Så, jag hoppas att det verkligen ger resultat. För alla!

  Reply
 23. Lena Bengtsson

  Vi är många som hoppas och tror att ert kämpande ska ge resultat!
  Det är inte värdigt ett land som Sverige att kvinnor inte kan få föda barn så säkert som möjligt.

  Reply
 24. Lumiane

  Dear Jonna, I send you all my support from Canada <3
  So much love is poring from the blog, I can feel how it is reuniting you all and doing something wonderful. I believe in the power of all of your love and light together, something good will come out of this ~
  Sweet rest to you <3
  Joy ~ Sunshine ~ Light

  Reply
 25. Lars 8463

  I natt var jag ute och gick,
  på sjöns frusenhet.
  Lät frågorna i mina ögon,
  frågor om livet och världen.
  Bada i månljuset.
  Men när frågorna,
  till slut börjar klä sig i svar.
  Gjorde dom det med tvekan.
  För svaren var gamla och slitna.

  Naturen gav mig en natur,
  som nästan är osynlig.
  Som har en stark inre glöd,
  men saknar synlig låga.

  SÅ JAG ÄR GLAD!!!
  Att det finns så många eldsjälar
  Som tar upp och synliggör kampen.
  Som syresätter min glöd.
  Får mig att fortsätta smida
  mina hjärtan.
  Till dig, till alla, som fortsätter kampen.
  För att svaren ska bli nya och fräscha.

  Reply
 26. Verena

  Åh vad jag förstår er! Jag bor Dalarna och när min son föddes hade vi 12 mil till närmaste BB, men denna BB-avdelning blev nedlagd några månader senare så när min dotter föddes hade vi helt plötsligt 23 mil till närmaste BB! Detta gjorde att hon föddes i Norge, eftersom vi “bara” hade 9 mil till närmaste norska BB. När det gäller förlossningsvård så känns det ju verkligen inte som vi bor i ett modernt land!

  Reply
 27. Magnus

  Kämpa på!
  Vissa saker måste helt enkelt få kosta de det kostar utan hänsyn till vinst och förlust. Två sådana saker är sjukvård när nya liv kommer till världen och när liv närmar sig slutet. Att i dom sammanhangen prata om pengar är rent skamligt!
  Däremot tycker jag att en kurs i bilförlossning borde ingå som förberedelse för blivande föräldrar, oavsett var i landet man bor eller hur långt man har till närmsta BB. INTE för att ersätta ett BB utan för att en del barn har riktigt bråttom när det väl är dags. En tidigare arbetskamrat hade bara lite drygt fyra mil till BB men hon och sambon han inte fram utan hon födde sin son i bilen längs vägkanten. Det gick bra men jag tror dom hade känt sig bra mycket tryggare om dom hade fått gå en förberedande bilförlossningskurs under graviditeten.

  Reply
 28. Karin

  När man föder barn på sjukhus har man flera mätinstrument kopplade på sig och barnet så att barnmorskan och läkaren hela tiden kan hålla koll på hur förlossningen förlöper och hur barnet och mamman mår. I en bil har man ju inget av detta. Inga mätinstrument, ingen barnmorska, ingen läkare. De som beslutar om nedläggning av BB leker med liv. Det är långt ifrån alla förlossningar som är okomplicerade. Båda mina förlossningar har slutat med akut snitt.

  Reply
 29. Carro

  “Det är förbjudet att transportera en ko inom 28 dagar före beräknad kalvning.
  Men att låta gravida kvinnor åka 20 mil för att föda barn går bra”.

  Detsamma gäller dräktiga tikar t.ex.

  Reply
 30. Elisabeth

  Så fint! Jag blir alldeles tårögd. När första barnet föddes bodde jag i stan och hade 10 minuter till förlossningen. Nu har vi flyttat ut på landet men har ändå bara 20 minuter till närmaste förlossning. Att ha en timme eller mer till förlossningen skulle göra mig så skrämd och så mycket energi skulle gå åt att tänka på det under graviditeten.

  Kram på dig!

  Reply
 31. Wolfgang Bielke

  Came across your website while surfing a bit around ‘Lulea’. Your site design and content is so great, stylish and beautiful. Especially your photos and your painted artwork. You brought unexpected joy to my soul for a whole evening. All the amazing, ‘lost’ memories of travelling often to Sweden popped up again in me. Especially those from winter hikes far out on my own in nature! Thank you so much. Best wishes from Germany!

  Wolfgang

  Reply
 32. katarina

  hej, jag har sökt kontakt med styrelsen eller ledningen av ockupationen, men det går inte att skriva direkt till någon där. enda möjlighet som jag hittat är att skriva här.
  jag undrar varför ni inte driver bb som en kooperativ, exempel finns i offerdal hälsocentral som drivits på det sättet under 25 år. det finansieras av alla i byn, de har läkare, sjuksköterska, mvc, bvc, mm, mm, mm. titta på deras hemsida: http://www.halsorumz.se/
  ni skulle få mer makt över hälso- och sjukvården om ni lämnar landstinget!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.