Favoriter från 2015

Jag känner att jag vill göra en liten tillbakablick på året 2015, med de stunder och ögonblick som betytt lite extra mycket för mig. Som jag skrev tidigare så hade jag i januari förra året bestämt mig för att det skulle bli ett bra år. Jag ville känna förändring. Jag ville komma någon vart och inte bara stå och stampa på samma ställe, som jag upplevt det så många år tidigare. Jag törstade efter att känna medvind i mina segel och jag var fast besluten med att göra vad som än krävdes för att bryta gamla mönster, utmana mig själv, tänka positivt och göra verklighet av drömmar.
Jag tror att min beslutsamhet påverkade det här året enormt mycket. Jag har under hela året känt en slags ”jävlar anamma” och fortsatt kämpa trots att jag i stunden inte vetat om det ska bli något bra av det i slutändan. Men jag har kämpat på därför att det känts rätt i hjärtat. Och år 2015 blev verkligen det bästa året hittills. Jag kände att jag lyckades med mycket av det jag önskade. Vilket i sin tur verkligen lärde mig hur mycket vi själva kan påverka genom att ändra uppfattning och tankar. Jag har insett vilken otrolig makt vi själva besitter. Att allt som händer utanför egentligen formas av det som händer inuti oss själva.

Sen har så mycket fint hänt i livet utöver det jag själv påverkat. Jag känner att jag haft den där medvinden i mångt och mycket och det är jag så tacksam för. Jag har fått uppleva sådant som gör mig tårögd när jag tänker tillbaks på det. Många, många magiska stunder som jag kommer bära med mig i hjärtat för resten av livet.

Nu kommer en liten tillbakablick med favorithändelser från året som varit, med både bilder, filmer och texter!

Januari. En av årets allra första dagar, runt 2-3 januari. Jag minns den så väl. Jag satt i fönstret och filosoferade och kände en känsla av något nytt. Inte bara som om jag vänt blad. Mer som om jag börjat på ett helt nytt kapitel i livet. Allt kändes vitt och orört. Som om ett lager av vacker nysnö lagt sig över världen och suddat ut allt gammalt. Jag kände mig redo för en nystart.

Januari. En av årets allra första dagar, runt 2-3 januari. Jag minns den så väl. Jag satt i fönstret och filosoferade och kände en känsla av något nytt. Inte bara som om jag vänt blad. Mer som om jag börjat på ett helt nytt kapitel i livet. Allt kändes vitt och orört. Som om ett lager av vacker nysnö lagt sig över världen och suddat ut allt gammalt. Jag kände mig redo för en nystart.

011804

Januari. För första gången vågade jag äntligen tacka ja till att hålla en föreläsning. Något jag i alla år tackat nej till trots många förfrågningar. Men nu bestämde jag mig för att våga, och tackade ja! Så här var jag på årets första föreläsning i Finland, på Hanaholmen. Jag kände mig så otroligt glad över att vara där. Det blev ett stort steg i rätt riktning, vilket ledde till fler föreläsningar under årets gång.

011806 Februari. Jag gjorde en nystart med smyckena och jag och min mor Anita satt dag som natt i verkstaden. Ny logga, nya askar och ny design på silversmyckena. Det var väldigt roligt just då. Jag hade en stark vision över hur smyckena någon dag skulle säljas i en glasmonter på NK. Men det tog enormt mycket tid. Och ledde tillslut till ett vägskäl, som jag skriver om längre ned.

011805

Mars. Den här kvällen minns jag så väl. I början av årets första vårmånad. Efter en lång, mörk vinter kände jag plötsligt hur en vår närmade sig. Jag fick ny, välbehövlig energi!

011807

April. Efter år av längtan efter ett badkar kom jag fram till en billig och enkel lösning. En bebispool under duschen. Plötsligt kändes mitt hem ännu lyxigare. Jag har faktiskt använt den många gånger sedan dess. Jag tar fram den lite då och då och tar mig ett bad, även om det är svårt att sträcka ut sig ; )
011809011810

April. För första gången i livet bestämde jag mig för att prova att tappa björksav. Det var precis rätt i tid, när sista snön smält och innan löven börjat slå ut på björkarna. Jag blev som besatt av att tappa björksav och gjorde det ständigt under en månads tid. Varje dag hade jag nytappad björksav i kylskåpet som jag drack i mängder, och som jag även tvättade håret med (som sägs vara ett urgammalt skönhetsknep). Och jag upplevde det som något förtrollande att bara sitta och titta på dropparna som kom ur björken. Jag till och med gjorde en liten film för att fånga det.
011808

April. Jag fick för första gången vara modell för kläder. På hemmaplan dessutom. Utanför självaste vedboden. Det var väldigt roligt, speciellt eftersom jag fick vara helt mig själv 🙂
011811

Maj. Jag fick äran att åka till Kinda och hålla föredrag på ungdomsgården Kåken som drevs av Lena Johansson och Pelle Lundström, som är bland de mest fantastiska människor jag någonsin träffat, och som kämpande in i det sista med att hålla Kåken levande och hjälpa ungdomar. Det var en otrolig rolig dag som jag aldrig kommer glömma!
011812 011813

Maj. Jag renoverade en gammal skrubb på övervåningen och gjorde om den till en walk-in-closet. Med tanke på att jag inte la en enda krona åt den här renoveringen så vart jag himla nöjd med resultatet. Gammal vit väggfärg, trälim, gamla tapeter och björkgrenar räcker långt!
011815 011816

Maj. Årets ved kom i ett stort lass och det kändes väldigt skönt att för första året någonsin köpa färdiga stockar istället för att jobba i skogen och hugga ner dom själv. Dock var det ju otroligt mycket arbete kvar innan de skulle bli till vedklabbar, men mina underbara vänner Per Henrik och Arvid hjälpte mig med veden så vi blev klara med den på 12 timmar! Vi började på morgonen och blev klara på kvällen. Kan inte sätta ord på vilken lättnad det kändes när vedboden var full! Ännu en oförglömlig dag. I skrivande stund brinner några av dessa vedklabbar som vi slet med den dagen i min kamin just nu.
011817

Maj. Ett stort beslut fattades, som förändrande hela mitt liv, och verkligen bröt de gamla mönster som jag trampat i under flera år. Jag och min mamma beslutade oss för att lägga ned smyckes-företaget. Efter en vår med många dagar och nätter spenderade i verkstaden så kände vi båda att vi inte orkade mer. Företaget gick bra och vi sålde mycket smycken under våren, men just därför kände jag det än mer tydligt. Jag hade kommit fram till ett vägskäl, och jag visste att jag var tvungen att välja vad jag skulle satsa min tid och framtid på. Smyckena, eller allt det andra. Det var inget svårt beslut. Den dagen vi bestämde oss för att lägga ned företaget är en av årets bästa dagar. Jag skrev ett lång inlägg om detta som ni kan läsa HÄR.

Maj. Våren var äntligen här och jag var ute i den ljusa natten och gjorde vårskrik så tranorna svarade.
011819 011820

Juni. Jag vann det internationella bloggpriset ”Simply Hike Blogger Awards” i kategorin Outdoor Photography. Det var en stor lycka!
011818

Juni. Linda Hörnfeldt som driver bloggen lalinda.se och yrkesnätverket för bloggare Better Bloggers kom och hälsade på mig en solig dag för att spela in en podd med mig, som ni kan lyssna på HÄR! Dessutom hittade jag en underbar vän i Linda!

Juni. Jag twistade loss i köket med Nanook!
011821

Juni. Den fantastiska kvinnan Mitra Sohrabian som är dokumentärfilmare var hos mig för sista gången, efter att hon följt mig under alla årstider i ett år. Vi hade himla roligt med varandra och kunde både skratta och gråta tillsammans. Här hade vi nyss backat ner i diket med bilen, men lika glada var vi för det! ; )

Juni. Mitra visade mig några orientaliska dansrörelser och sedan vart jag inspirerad till att göra en ny dansfilm.
Bollywood a la Norrland. Jag spenderade några sena junikvällar med att dansa magdans ute i de norrländska skogarna. Har nog aldrig känt mig så konstig samtidigt som jag haft så roligt.
011822 011823 011824

Juni. Jag fick åka på mitt allra första foto/blogg/instagram- jobb till mina drömmars resmål, Nordnorge! Jag blev ditbjuden av @visitnorway och @northernnorway för att helt enkelt uppleva deras vackra natur och göra lite olika aktiviteter som jag sedan skulle dela med mig av på mina sociala medier. Det var nog det mest intensiva jobb jag någonsin gjort. Jag hann knappt äta eller sova för mitt schema var så fullspäckat, och när jag hade tid över så gick det åt till att fixa med bilder och uppdatera bloggen och Instagram. Och sedan, när jag var klar med det, så ägnade jag tid åt att göra det där lilla extra som jag själv kände att jag ville uppleva. Som t.ex den här sista bilden, när jag klättrade upp på Keijservarden i Bodö för att se på midnattssolen. Det var några helt fantastiska dagar och jag önskar komma dit igen så jag får lite mer tid på mig att uppleva dessa vackra landskap.
DCIM100GOPRO

Juni. En av årets utan tvekan lyckligaste ögonblick var den här stunden när jag sprang runt på Bleikestranda i Andøya. Jag hade några timmar tidigare haft dödsångest när jag trodde att jag skulle drunkna ute på öppet hav. Ni kan läsa hela inlägget HÄR. Sedan var jag nära att missa den här stranden som jag hade haft som mitt drömresemål i Nordnorge. Men i tjugo minuter fick jag springa runt på den silkeslena stranden och jag kände en sådan enorm lycka och frihet.
011825

Juli. Jag hade min första riktiga utställning i Sollefteå. Det var något som jag drömt och ni kan se några bilder från vernissagen HÄR.
011826

Juli. En dröm jag länge, länge haft är att resa på SEMESTER utomlands. Jag har liksom aldrig riktigt gjort det i vuxen ålder, men nu blev det äntligen av. Jag var en hel vecka på den vackra ön Elba i Italien, och det var ju såklart också en av årets höjdpunkter. Som jag njöt av den tiden! Ni kan se massor av bilder och läsa mer från resan HÄR.

Augusti. Jag spenderade mycket tid ute i skogen tidiga morgnar för att fota. Just den här morgonen var alldeles oförglömlig. Det var då jag upptäckte den magiska tjärnen i skogen, som jag ofta går till för att hämta inspiration.
011828

September. I september månad var det norrsken var och varannan kväll, så jag spenderade mycket tid ute om nätterna!
011829

September. Med den här bilden blev jag framröstad till ”Årets trädfotograf 2015”, som är en tävling anordnad av ”Vi skogen”. Det var en enorm lycka att få ta hem den titeln!
jonnajinton4 jonnajinton5

Oktober. I oktober hade jag en väldigt kreativ period. Då tog jag bland annat dessa bilder som jag drömt om att ta i flera år, som är inspirerade av illustratören John Bauer. Dessa bilder har en lång historia bakom sig som jag skrev i ett långt blogginlägget, som in kan läsa HÄR om ni inte redan gjort det : )

Oktober. Och jag spelade ”Livet i finnskogarna” på dragspel för mormor och morfar, som jag lovade morfar att lära mig innan han gick bort. Om ni vill finns det blogginlägget att läsa HÄR.
011830

Oktober. Och jag gjorde äntligen en film som visar när jag balanserar stenar, något som många hade gett som önskemål.

Oktober. Och så gjorde jag ännu en film, som för mig betydde väldigt mycket. Så mycket att jag till och med kom på mig själv med att vara rädd för att jag skulle råka dö innan jag lagt ut filmen. Den kändes viktigt för mig därför att den handlar om livets cykler och det vackra i att släppa taget om det som har dött. Jag kan inte riktigt sätta ord på varför. Men det är en av de filmer jag gjort som definitivt betyder mest för mig personligen.
110501
112405110902113012112002

November. En månad som kändes magisk på många vis. En månad som kanske borde känts som den allra mörkaste, men som jag alltid kommer minnas som den ljusaste. Mycket fint hände i mitt liv denna månaden, och mycket av det har jag inte skrivit om än. Men det kommer framöver ; )
 

November. Sångaren och låtskrivaren Fia Forsström berörde mig till tårar med en låt hon gjort, som hon döpt till ”Sången om Jonna”. Jag blir fortfarande lika rörd varje gång jag hör den ♥

121101121201luvia2015-6121605122407121607122101122414

December. Årets sista månad blev även den magisk på många vis. Mycket ljus, värme och vackra vinternätter. Jag fick mycket beställningar från min webshop innan julen så jag spenderade varje dag i ateljén och skickade iväg många paket. Det var en väldigt rolig december på det viset. Det kändes som jag befann mig i ett slags ”flow” när allt tycktes gå bra.

011831

Nu väntar ett nytt spännande år. 2016. Jag ser fram emot vad det kommer att bjuda på. Jag hoppas och tror att det kommer bli ett fint år fyllt med vackra upplevelser. Jag kommer framöver skriva ett inlägg där jag går in mer i detalj vad gäller mina drömmar och förhoppningar om det här året.
Hoppas ni haft ett fantastiskt 2015. Tack igen för att ni följt min blogg under året (och under åren för vissa) och jag hoppas ni vill fortsätta följa min resa genom
livet.

Nu blickar vi framåt mot 2016 ♥

9 Kommentarer på “Favoriter från 2015

 1. Emelie

  Tack tack snälla Jonna för att du tog dig tid att lägga upp blogginläggen igen efter serverkrashen.
  Stor kram till dig !

  Reply
 2. Boel

  Otroligt vilket vackert och härligt år du har varit med om fina Jonna! Du är en sann inspiration och det tycker nog de flesta av oss. Jag blev starkt berörd av den sång som Fia Forsström hade gjort till dig, texten är mycket träffande! Jag får lite ångest av att jag kväver mina drömmar och är kvar i Göteborg fast jag inte trivs. Jag känner hur tiden går och paniken växer, känns som om att jag slösar bort mitt liv och det skapar stor ångest. MEN jag har dock bestämt mig för att flytta närmre naturen i år, det ska verkligen ske. Jag skrev om detta i samband med att du publicerade ditt inlägg om att du hade bestämt dig för att 2015 skulle bli ett bra år. Jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen och något sorts jobb måste jag ju ha. Jag väljer mellan Småland, Jämtland och Ångermanland (Höga Kusten). I Småland har jag redan en del vänner och det är rätt billigt och lätt att få tag på ett litet hus på landet. Naturen är underbar där. Men en del av mig längtar norrut till fjälltrakter och utsikt, den delen är nästan starkare. Jag kan verkligen inte välja och ja, det är ett lyxproblem, men jag har flyttat så mycket att detta beslutet blir så viktigt. Jag orkar inte flytta mer än en gång till. Jag tar antagligen det här på lite för blodigt allvar men det är allvar för mig. Jag längtar så det gör ont till en annan tillvaro med ett eget litet hus, trädgård, naturen runt knuten och skogens tystnad. Ja, det kanske bara är att kliva över tröskeln men jag vet inte hur för att jag inte vet var jag ska bo. Det kan ju ingen annan än jag bestämma men jag vet inte hur jag ska tänka. Ju mer jag skjuter upp beslutet desto jobbigare blir det. Du flyttade ju från Göteborg till Grundtjärn utan att veta något mer än att “det här vill jag göra, det är rätt för mig”. Jag ältar och ältar.

  Jag inspirerades också mycket av ditt inlägg “att våga släppa taget”. Det är något som många nog kämpar med och jag är en av dem. Jag är utbildad journalist men har lämnat branschen pga arbetsmarknaden. Jag vill inte göra karriär och jag vill ha ett jobb som gör att jag kan leva det liv jag vill leva. Men nu jobbar jag extra inom vården och det är inget jag eg mår så bra av. Tankarna går kring att kanske plugga någon kort praktiskt utbildning, men jag vet inte till vad. Om jag flyttar så måste jag förmodligen ändå jobba inom vården i början, för försörja mig behöver jag göra på ett eller annat sätt. Jag är en konstnärssjäl precis som du, men jag mår bäst av rutiner och vetskapen om att jag får in pengar. Så att leva på min hobby, naturfotografering, är nog inget jag skulle klara av. Kanske är det lika bra att jag i första hand flyttar till en plats som inspirerar mig (ahh, finns så många platser), tar vilket jobb som helst i början, flyttar in i ett litet hus på landet och försöker att bara komma till ro. Känns som om att vägen dit är otroligt lång men har du klarat av det klarar jag av det. Jag förstår bara inte hur jag ska kunna ta ett beslut och lita på att det blir rätt. Jag flyttade till Göteborg pga att jag fick ett jobb för ett år sedan. Det jobbet var helt fel för mig och jag vantrivdes. Sen har jag mest gått och längtat efter en annan tillvaro. Det låter nog helt vansinnigt att jag fortsätter utsätta mig för saker jag inte mår bra av. Men jag kan oftast inte ta beslut om jag inte mår bra men jag vill och måste ta ett beslut. Jag blir samtidigt mer och mer frustrerad för att jag inte tar mitt ansvar, min hjärna får ju aldrig vila. Och vila är precis vad jag skulle behöva. Men i Göteborg får jag inte vila, här är det ständigt rörelse och aldrig tyst. Vad tänkte jag egentligen när jag flyttade hit!?! Nu har jag iaf lärt mig att jag aldrig mer ska bo i en storstad, aldrig mer! Men hur ska jag göra med min framtid? Kanske en tillvaro i Smålands skogar blir lika fin som en tillvaro nära fjällen….. Det blir väl vad man gör det till antar jag, så blev det ju för dig! Tack för att du finns, du är en sådan förebild och om fler skulle följa sitt hjärta som du har gjort skulle världen vara lite bättre. Förmodligen hinner du inte svara på mitt inlägg men jag blir jätteglad om jag fick svar. Ta hand om dig Jonna!

  Reply
 3. Moah

  Hej! Det här är första gången jag kommenterar på din blogg, men nu kände jag verkligen att det var dags, för jag insåg precis att det faktiskt har gått ett år sedan jag började följa den regelbundet. Och jag vill bara tacka för att du skriver en så obeskrivligt underbar blogg! Den har hjälpt mig väldigt mycket. Varje gång jag klickat mig in här det senaste året så har jag fyllts av hänförelse och lycka och kärlek, för det är känslor du lyckas förmedla så väl i allt du skriver och fotar. Tack!

  Reply
 4. Madeleine

  Att våga släppa taget… fan Jonna, tack för den videon, den är verkligen så himla stark och jag blev alldeles tårögd. Jag förlorade min bror för två år sedan och sedan dess har hela mitt liv gått ut på att hitta olika sätt att överleva och att försöka släppa taget så den videon tog verkligen rakt i hjärtat. Tack, tack, tack för dina bilder, videos och texter. Du är bäst!

  Reply
 5. Monica

  Vilket intressant och spännande år och vilka otroligt vackra foton du tar. Tyckte det lät roligt med smyckestillverkning igen, är så vackert med silversmycken men förstår ditt beslut, du hade antagligen inte hunnit med något annat. Ja man måste ju välja, går inte att hinna allt samtidigt. Önskar dig ett fint 2016! Vilka fantastiska vinterfoton, så underbart vackra!

  Reply
 6. Magnus

  Snacka om att du fick ett händelserikt år! Undrar om du egentligen insett det innan du gjorde den här tillbakablicken. 😉
  Hoppas att 2016 också kommer att ge dig många fina upplevelser och minnen!
  Stor kram!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.