Min nya familjemedlem – Stjärna

Vet ni vad? Jag är så glad så jag nästan spricker idag. Jag har nu nämligen köpt den vackraste, finaste lilla kon i hela världen. Jag är nu ägare till Stjärna, som jag skrev om för någon månad sedan här på bloggen. Hon är egentligen ingen ko, utan en kviga, eftersom hon ännu inte fått någon kalv.
Varje sommar så kommer mjölkbonden Frida Bylund’s kvigor hit för att beta på ängarna i Grundtjärn. Varje år blir jag lika lycklig när de kommer hit och livar upp byn. Ljudet av koskällor i den tysta sommarnatten är bland det bästa ljud jag vet.

Men i år var det lite extra speciellt. Samma kväll som kvigorna kommit till byn så gick jag och hälsade på dom, och jag fick syn på en kviga som fångade mitt hjärta vid första ögonblick. Hon hade en helt annan teckning än alla andra, och hon utstrålade något ovanligt mjukt och snällt. Hon var den första som kom fram och hälsade, och så blev det resten av sommaren. Varje dag som jag gick och hälsade på kvigorna så var hon den första att komma fram. Vi liksom fann varandra direkt, och jag döpte henne till Stjärna.
Nu i september så var det dags för kvigorna att åka tillbaks till bondgården igen över vintern, och jag kände verkligen en sorg när det var dags för mig att säga farväl till Stjärna. Det var inte så stor chans att hon skulle få komma tillbaks till Grundtjärn nästa sommar, eftersom det snart var dags för henne att få en kalv och bli mjölkko. Tankarna snurrade runt i huvudet och jag tänkte flera gånger att jag önskar att jag kunde köpa henne så att jag kunde säkra att hon fick komma hit till Grundtjärn varje sommar, och så att jag kunde åka och hälsa på henne på bondgården när jag vill. Jag förstod ju att jag inte kan ha henne här i Grundtjärn, i alla fall inte än, eftersom en ko inte mår bra av att vara ensam.

Någon vecka senare skrev jag till Frida och frågade om jag fick köpa Stjärna. Haha, kan ju säga att det blev många skratt i den konversationen vi hade. Hon tyckte nog jag var lite tokig. Men som tur är så är Frida minst lika tokig. Roligare och spontanare människa får man leta efter. Men hon sa att det var möjligt och jag bad henne kolla upp vad det skulle kosta att köpa henne + kostnader för mat och hyra. Jag hade redan googlat lite på vad en kviga kostar och det är såklart inte jättebilligt. Och maten kostar en hel del den också. Kanske inte vad jag borde prioritera och lägga pengar på just nu. Men jag kände samtidigt att det inte spelar någon roll. Jag bara måste köpa Stjärna. Det är värt varenda krona!

Så igår kväll blev det klart. Jag köpte en livs levande kviga. Min Stjärna.
Jag kan inte ens beskriva i ord hur glad jag var när det blev klart. Jag visste ju först inte om den ens var möjligt att genomföra. Jag ville ju inte att det skulle bli till en börda för Frida att jag köper en av hennes kvigor. Så det blev en sådan lättnad när jag visste att det gick att ordna. Så nu kommer hon alltså ägas av mig, även om hon tillhör Fridas gård. Och jag har valt att inte inseminera henne nu, så hon kommer alltså inte att få en kalv. Då kommer hon tillbaks till Grundtjärn nästa sommar. Ni kan ju ana att jag längtar!

I morgon kommer Frida hit med ett köpekontrakt, så det känns verkligen på riktigt. Och dessutom ska jag få hennes stamtavla. ÅH, jag är så överlycklig! Till och med Johan är glad! Och hela min familj blev superglad idag när jag berättade om min nya familjemedlem. Är så tacksam att jag har så öppna och härliga människor i min omgivning som glädjs med mig, oavsett vad. Till och med när jag köpt en ko ♥
Jag anar att även ni läsare kommer bli glada över denna nyhet.
Och min Stjärna har ju dessutom setts av miljoner människor över hela världen nu! Som Frida skrev idag “Säg inte vart hon bor, jag vill inte ha några groupies här” hahaha.

För det är ju också en fantastiskt rolig nyhet för er som inte vet. Min senaste kulningsfilm som jag la upp på min Facebook-sida för två veckor sedan, där min älskade Stjärna kommer gående över ängen till min kulning, har nu fått över 10 miljoner visningar!!! Den har delats 240 000 gånger och har fått 33 000 kommentarer. Ni kan ju ana att dessa två veckor har varit helt galna. Alla mail-inkorgar svämmar över, företag och filmproduktioner hör av sig varje dag och vill använda min kulning, och jag har tiotusentals personer som efterfrågar min kommande kulnings-skiva. Snacka om att bli inspirerad och få en spark i baken till att faktiskt göra verklighet av den här skivan.

Är så tacksam för Stjärna. Det var hon som gjorde succén. Tänk om hon visste hur många som just i denna sekund sitter och tittar på henne. Min älskade Stjärna! ♥

Till sommaren ska jag lära henne att gå i grimma så att jag kan ta med henne ut på promenader i vår vackra by. Och en dröm vore att ta henne med några dagar till den gamla fäbodvallen utanför Myckelgensjö, “Östalbodarna” och låta henne beta på det gröna gräset där hennes förfäder en gång för länge sedan spenderade sina somrar. Vet inte om det är möjligt att göra så, men det vore underbart!

Åh, jag är verkligen så himla glad över detta. Tänk vad en kviga kan skänka mycket glädje!
Hoppas att ni också tycker det här var en bra idé! Om ni har några tips eller annat som ni vill dela med er av till en nybliven koägare så får ni gärna dela med er av det.
Kram på er ♥

105 Kommentarer på “Min nya familjemedlem – Stjärna

 1. Annika

  Tänk att det blir nog en “bonnjänta” av dig till slut så stadsbarn du är <3 Du är ju helt fantastisk. 🙂
  Kram på dig/Annika F i Bölen

  Reply
 2. A-M

  WOW, så roligt Jonna. Verkligen glad för din skull.
  Och så har ju Stjärna en “egen” kobjällra “Blink”.

  // Kramen // A-M

  Reply
 3. Leif

  Grattis till den nya familjemedlemmen. Så kul att det gick att lösa. Hoppas det går att lösa på nåt sätt att du kan flytta hem henne nån gång. Kanske får hon en kompis.

  Reply
 4. Marjo

  GRATTIS vad roligt! Och det är fint att du låter henne få va med dom andra korna…men det är viktigt att hon får vara en ko hehe inget illa menat nu 🙂 den var mycket söt skulle också vilja ha en..

  Reply
 5. Maria

  Åh vad roligt!! Jag blev alldeles lycklig, så härligt med någon som bara följer sitt hjärta .. och köper en ko 😀 <3
  Sen blir jag väldigt glad över att höra att så många sett filmen och all respons. Grattis!!

  Reply
 6. Sandra Brunnström

  Vilket härligt initiativ, jag gillar verkligen denna typ av spontanitet! Mitt kotips blir att träffa Stjärna ofta och bygga på er fina relation, den är för värdefull för att tyna bort! Tänk om du skulle skaffat dig en till ko eller kviga och haft dem hos dig i Grundtjärn, vore inte det livet? Vi har hästar, ankor, kaniner och katter på vår gård och känslan av att ha dem nära värmer mitt hjärta så ❤️

  Reply
 7. Dixi Wonderland

  Jag älskar att du inte ser något som omöjligt! Är så himla glad för din skull, stort GRATTIS! Hon är så himla söt och jag ser fram emot alla bilder vi kommer få se på henne nästa sommar 😀 Och stort grattis till alla förfrågningar kring din kuling. Blir så otroligt glad för din skull att det går så bra för dig 😀

  Reply
 8. PJ:s byffé - från by till fe

  Alltså, vad du hittar på! Det trodde jag inte. Men lycka till nu med din nya vän, för det är hon ju. En ovanligt fin varelse verkar det som. Nu när du har både drönare och ko kan du förverkliga det som det sjungs om i visan “Högt över fjällen där flyger en ko”, för så måste det vara för en ko som blir köpt av Jonna Jinton! Och dragspel kan du traktera så det blir att lära den låten tills nästa sommar när hon kommer. – Vi hade förresten också en ko som hette Stjärna en gång i tiden på mina föräldrars jordbruk.

  https://youtu.be/acf6i_aGmzc

  Reply
 9. Mia

  Va fantastiSkt! Skrev en gång om trädens hemliga liv, vet du att
  Han som skrev den har gett ut en ny bok djurens gåtfulla liv! Ville bara tipsa om den!

  Reply
 10. Liza

  Jonna !! Du är helt underbar <3 Du följer verkligen ditt hjärta. Jag är så otroligt glad för din skull, och för mig, och alla andra som har möjlighet att följa ditt liv. Ja, du gör succé på nätet med din kulningsfilm. Den är så vacker, så det är inte så konstigt att den har visats 10 miljoner gånger!! Grattis <3

  Stor kram

  Reply
 11. Brittmari

  Grattis, grattis och åter gratis! Vad glad jag blev att läsa. Stjärna är dem vackraste ko jag sett ? Kram från en sjukling ?

  Reply
 12. Maria - All things green

  Men åh, får en tår i ögonvrån så fint <3 Och vad härligt att hon får fortsätta bara vara Stjärna ännu ett år och komma tillbaka till dig i Grundtjärn nästa sommar. Jag har själv tänkt samma tanke med korna här borta vid oss, men aldrig tänkte jag väl att det skulle gå att köpa loss en ko. Men nu har du fått mig på andra tankar..kan du så..ja vem vet, så kanske jag kan. Jag har länge skämtat om att ja snart har vi väl två kort och några hönor här och kanske att det kan stå några får här på fältet bakom oss när Magnus kommer hem *fniss* Titta på den här så förstår du vad jag menar. https://www.youtube.com/watch?v=Ll187f27Pxg

  Stor kram på dig fining

  Reply
  • Marlene

   ? Tack för dagens skratt! För mig började det när jag köpte mig en Border Collie, nu är jag ägare till åtta får och funderar på att bygga ett hönshus till mina framtida hönor och köpa två kor ?… Problemet är att jag hyr en lägenhet på en villatomt, jag har alltså inte ens en bondgård än… Men allt går om man vill!

   Reply
 13. Evelina

  Åh, så fin hon är! Grattis! Ser fram emot att se mer av Stjärna 🙂
  SÅ kul att filmklippet fått så många visningar! Wow! Så magiskt vackert <3
  Kram
  /Evelina

  Reply
 14. P

  Så roligt ?
  Vad är det för raser i henne? Hon har samma teckning som isländska kor jag såg i ett reportage ?

  Reply
 15. Daniel

  Du kan låta seminera henne i vår, så hon kalvar nästa vinter.
  Så kan du ha henne som diko med sin kalv i Grundtjärn.

  Reply
  • Annika

   Nej då betäcker/seminerar man dem på hösten så att de kalvar på våren om hon ska vara diko. Hon kan ju inte kalva på vintern, vad är det för vits med att ha dem inne i box som nykalvad då? Alla vi som har dikor ser ju till att de kalvar på våren enligt den naturliga årscykeln.

   Reply
   • Madelene

    Nja. en ko är dräktig i 9 månader, så betäcks dom på hösten ex oktober så kalvar dom i juli! Många som har köttdjur eller dikor betäcker antingen så att dom kalvar i jan-feb eller så har man året runt kalvning för att utnyttja stallplatserna bättre. Att man vill ha kalvar i jan-feb beror dels på att kalven är så stor när man släpper ut dom att den gör nytta som betesdjur, vilket är bra om man har mycket mark som skall betas och dels för att då är dom slaktklara till midsommar året efter, när dom är 1,5 år gamla. Att man vill ha dom slaktklara till midsommar hänger ihop med att man då slipper ha tjurarna i stallet och fodra dom hela sommaren. Av säkerhetskäl är det väldigt få köttrastjurar som går på bete efter att dom fyllt 1 år.
    Mjölkkor semineras nästan alltid året runt och kalvar när som på året.

    Men naturligtvis finns det också bönder som har en annan filosofi, och gör på andra sätt!

    Reply
   • Daniel

    Jag bedriver en Dikoproduktion och gjort i många år… Jag vet att kor går i 9 månader….
    Vad jag menade vilket jag nu märker att jag måste förtydliga är att om nu Jonna är nybliven koägare så kanske hon ej vill ha ansvar för att en kviga ska få sin första kalv. Ibland kan de vara svårare kalvningar. Så om man betäcker kon så hon kalvar under sen vintern/tidig vår, så slipper hon ha de anvaret och kalven är några veckor innan kalven och kossan släpps ut på bete hemma hos Jonna.

    Reply
 16. Helena

  Men åh, va roligt! Så glad jag blir för din skull att ni fick varandra, du och din Stjärna. Och grattis till kulningvideon! Så himla häftigt att den har fått så troligt många visningar! 🙂

  Reply
 17. Marit

  Helt underbara nyheter! Tänk om sällskapsdjuret katten också behandlades lika omsorgsfullt, att de såldes med kontrakt, öronmärkt, med stamtavla och beslut om att inte avla. En hälsning från en kattnörd.

  Reply
  • Elisabeth

   Jag håller med dig! Katter borde respekteras mera, väldigt konstigt att det finns folk som inte gör det…

   Reply
 18. Linnea

  Jag måste bara berätta vad som just hände! Jag har en unghund på 1,5 år som aldrig kan vara stilla mer än en sekund. Idag tittade jag på din kulningsvideo och min hund stannade i steget och bara stirrade på mig. Helt blixtstilla stod han under hela tiden videon spelades!! Otroligt!!! Snälla släpp en skiva, jag ska köpa flera stycken, både till mig själv moch att ge bort <3 stor kram och tack för underbar inspiration!

  Reply
 19. Kim

  Detta gjorde mig så otroligt lycklig i själen! <3 <3
  Så härligt att bara köra, ibland måste man gå på magkänslan även om de känns omöjligt.
  längtar efter att få se mer av Stjärna och erat liv ihop!

  Reply
 20. Pierre

  Det här ger mig tårar i ögonen. Det finns ingenting bättre än att ha djuren vi älskar nära till hands. Så mycket glädje o kärlek dom sprider bara genom att finnas till.

  Kärlek till dig och Stjärna <3

  Reply
 21. Åsa B

  Fina Jonna! Vad roligt och fint för dig – OCH för Stjärna! Tänk vad fint hon kommer att få det när ni ses. Att försöka ta tillbaka henne någon gång till platsen där hennes förfäder en gång betat – obeskrivligt! Du är godheten själv!

  Reply
 22. Linda

  Åh sååå himla underbart, så glad för din och Stjärnas skull. <3
  Det låter verkligen fantastiskt!
  Lyckliga Stjärna som får bara vara sig själv och inte stressas in i moderna mjölklivet.
  Ser verkligen fram emot att läsa mer om detta, hoppas du åker och hälsar på henne med jämna mellanrum så ni kan fortsätta bonda även nu under vintern. 🙂
  All lycka till er! ⭐️

  Reply
 23. Lennart Johansson

  Grattis Jonna till att du fått en egen ko (kviga) att rå om. Var snäll och ömsint mot henne så får du mycket kärlek tillbaka. Jag har levt med djur i hela mitt liv och idag har jag sex hästar, trettiosex får, tre hundar och en odräglig katt. Djuren skänker så mycket ro och frid, ger så mycket varma känslor. Ett måste är att man ger dem kärlek och bästa omvårdnad. Du är ju en fin och god människa, så Stjärna får ett bra boende hos dig. När jag var barn hade vi en ko som hette 81 Stjärna, en enormt snäll ko och barnkär. Trots att det fanns många kor, så skulle alla barn kela med 81 Stjärna. Lycka till Jonna.

  Reply
 24. leif

  Du är otrolig en Ko i grundtjärn och det är inte en Ko på isen. Den kon blir en Facebook ko och du en flicka med guldklänning.
  det var roligt att du köpte den,det bevisar att du är en fantastisk inspiratör värd priset du fick.
  kram och muuuu till duuuu.!!

  Reply
 25. A-M

  Måste ju kommentera igen. Blev så rörd av din post.
  Du har köpt dig en ko Jonna. Inte varje dag man gör det.
  Stjärna kan känna sig lycklig över en så fin ägare.
  Nyfiken bara, hur gammal är hon?
  Sen börjat jag fundera om det var meningen att jag skickade kobjällran till dig?
  Tyckte ju så att du skulle ha den.

  Kramen // A-M

  Reply
 26. Melissa

  Congratulations for finding a way to work things out that are good for you and for Star. It’s always an awesome feeling when we connect with another species.

  Reply
 27. Pamela

  Do you have this children’s nursery rhyme in Sweden?

  “Star light, star bright, the first star I see tonight;
  I wish I may, I wish I might, have the wish I wish tonight.”

  Your Star brought you your wish! 🙂
  So happy for you, and for gentle Star.

  Reply
 28. Johanna o Pano

  Koolt Jonna, en ko till din bjällra o kulning! Helt logiskt, o snart har ni kanske en liten flock!? ? Det är underbart att leva med djur, har just en kelig katt i knät, vovven sover o ute under stjärnorna finns hästarna o fåren,,Ha en god natt, kram!

  Reply
 29. Christiane

  The people who love animals will understand best. The sweet little cow was ‘yours’ before you ‘bought’ it, because the two of you ‘bonded’. The little cow probably picked you out first, Jonna. Animals just know.

  My son’s puppy came into the room with many other ‘foster’ dogs and all the dogs were playing but my son’s pup came over and sat down next to my son and looked up at him. It was as if the dog chose my son. Love at first sight.

  Jonna, you are now a Shepherdess 🙂
  How wonderful is this.

  Reply
 30. Janusz

  I mentioned in the other comment that my mother, when she was a little girl, had a very special relationship with the cow she had to take to a pasture every day.
  I have no doubt that she would have acted the same way you did, if she had a chance. I do not find your decision strange at all. I think Star brings a message for you
  to discover. Yes, she looks so different, almost like a wild animal that has been just domesticated. It feels like she is some kind of a link to an ancient past. Did Nanook
  meet her? I wonder if he may be a little jealous for your attention.

  Reply
 31. Marlene

  Åh vad underbart! Stjärna är så vacker och din kuling också. Hoppas Stjärna och en kompis till henne snart kan bo där hos dig i Grundtjärn, året runt! ❤️

  Reply
 32. Steve

  Grattis till den nya familjemedlemmen! Jag förstår att du längtar till nästa sommar. Det kanske blir folkparksturné för dig och Stjärna.

  Reply
 33. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta!
  ?
  Din ” galna” knasboll ❤
  Vad jag GILLAR dej!
  Ett råd? Var den du är,
  och strunta i mina råd.
  (fast inte första biten i mitt råd)
  Hoppas du inte blir alltför öm
  i baken av alla sparkar!
  Kan kanske sälja dom till vintern
  när det blir isföre?!
  Jag VET! men det svårt att skriva
  något poetiskt när hjärnan
  är ett stort leende ?
  Så istället får du några extra bilder
  KRAMAR
  ❤ ❤ ❤

  Reply
 34. Lena - gott för själen

  Hahaha, du är för härlig! Underbart att du kunde köpa henne, och enkelt med att nån annan tar hand om henne 🙂

  Men wow, vilken respons på filmen! Kan tänka mig att det är en svindlande känsla!

  Kram Lena

  Reply
 35. MIRIAM

  Men, åh så fantastiskt!!! Få är de som vågar följa sina drömmar så som du. Att gå på sin magkänsla, även när denna säger något så märkligt som “köp en ko”. Heja dig, och allt vad du gör. Du har uppenbarligen hittat precis rätt.

  Reply
 36. Anonym

  Hej Jonna 🙂 de hade vart jättekul och få veta vad du har för mer sysselsättningar när du inte fotar, målar eller håller på med instrument/dansar, vad gör dudå? 🙂

  Reply
 37. A-M

  Satt och kollade gamla videosar.
  Såg att du sa att du hade hicka dagligen. Ta 2 matskedar med lingonsylt, det funkar. Har testat själv.

  // A-M

  Reply
 38. Jossan

  Hahaha, bara lite tokig! Men så underbart! Vilken tur att Frida är lika tokig, så du fick din Stjärna! 🙂

  Reply
 39. Magnus

  Ja du Jonna, lite knäpp är du nog. På ett väldigt bra sätt! 😉
  Du har ett väldigt stort och fint hjärta så jag anade att det nog skulle bli så här när du skrev om dina funderingar på om det skulle vara möjligt att köpa henne. Vem skulle liksom kunna säga nej till en så knasigt härlig fråga? Frida kunde ju inte det i alla fall.
  Stor kram!

  Reply
 40. Birgitta

  Du gör min dag! Så härligt att du fått köpa Stjärna. nu har du mer att planera för inför nästa sommar och förstås många fina drömmar. Lycka till och med både Kulningsskivan och din nya kompis!!

  Reply
 41. Marit

  Jonna du är ju bara helt fantastisk! Du följer verkligen ditt hjärta, dina infall om vad som känns rätt, så inspirerande för oss alla! Jag sitter med tårar i ögonen då jag läser detta, blir alldeles varm i hjärtat! ? Vilken lycka för Stjärna att få dig som ägare! Önskar Lycka till er båda två!!

  Reply
 42. Lena D

  Ha ha, du ger mig hopp om mänskligheten med dina underbara, “galna” upptåg 🙂 Jamen du hör ju själv – köpa en sällskapsko 🙂 Det är du och Emil i Lönneberga, han var den ende i Småland som hade en sällskapsgris 🙂 Helt underbar historia, jag älskar såna sagor, särskilt när de är livs levande verkliga!!! Varmaste höstkramar till dig och din familj, härliga Jonna 🙂

  Reply
  • Lena D

   PS/ Blev lite orolig när jag postat mitt inlägg. Att jag “skrattar” och tycker att du hittar på “galna upptåg” – missförstå det inte! Jag tror definitivt inte att du köpte Stjärna som ett nyckfullt och ytligt “ryck”, det finns inte på min karta att tro att du skulle göra något sådant! Jag förstår djupet i detta, att du faktiskt har en relation med Stjärna, att det finns något alldeles unikt mellan er, något utöver det vanliga, allmänna. Det jag tycker är så underbart galet är att du är öppen just för det som ligger utanför det vanliga, att du ser bortom det allmänna och välkomnar möten i livet som de flesta inte ens registrerar som en tänkbar möjlighet! Inte som ett tokigt spektakel, utan ett möte med djupare innebörd, bortom det som anses “normalt”. Jag har ju skrivit att min vuxna dotter har en funktionsnedsättning, och genom henne har jag lärt mig att se storheten i det vi vanligen kallar småsaker. Genom henne har jag lärt mig att se livets flöde i det som för de flesta räknas som döda ting. Hon har en helt unik relation till naturen. Stenar är som levande väsen för henne, hon pratar med dem, verkar höra dem svara. Samma sak med allt i naturen, gräs, träd, havet, skogstjärnar, fjällvidder, myror, rävar… Hon har en hund som hon har en förbluffande relation till, jag har aldrig sett något sådant förut, och hennes relation till hästar är häpnadsväckande. Vi jobbar medvetet med hästar och hundar som läkande kraft, ja med hela naturen som helande “redskap”. Så – jag blir så genuint lycklig att det finns fler än jag och min dotter som välkomnar möten och relationer “utanför boxen”. Vi bor nära en gård, och min dotter har just, för egna pengar, köpt sig en alldeles egen höna. Hon ville köpa hönan Iris, och varför inte? Hon sitter i timmar bredvid sin höna, och Iris ligger i knät och kuttrar på ett språk som bara min dotter förstås. Därför tycker jag att ditt ko-köp är så galet underbart 🙂 Dessutom kan du ge Stjärna ett så magiskt ko-liv som ingen annan kan ge henne. Alla kor borde ha en egen Jonna 🙂

   Reply
   • Johanna o Pano

    Vilken fin replik! ? Och vad spännande att din dotter kommunicerar så bra med djuren! Låter som hon är mycket mer lyhörd o intuitiv än de flesta av oss,,Måste vara fantastiskt för djuren också att bli så väl förstådda av en människa! ♘ ? ? ? ☀ ?

    Reply
    • Lena D

     Åh, tack Johanna! Ja det är vackert och gripande att se samspelet mellan ett djur och en människa som möter dem naket och oförfalskat, och utan något filter av vad som är “realistiskt, verkligt och möjligt”. Min dotter har inga förutfattade meningar, och eftersom hennes verbala språk inte är så väl utvecklat använder hon andra signaler för att kommunicera, och hon verkar tänka i bilder. Många menaratt det är så djur gör, tänker i bilder, och att personer med t ex autism, som min dotter har, ofta kan kommunicera med djur på ett så speciellt sätt. Inte vet jag om djur tänker i bilder så som vi menar, men något är det, det kan jag ju bara konstatera! Djur blir lugna med min dotter, det händer ofta att hästen hon rider tar ett djupt och befriat andetag när de två möts, och sen är det som om den faller in i en till synes väldigt behaglig “dvala”, totalt avslappnad. Den följer min dotter som en liten hund, helt utan hjälpmedel. Magiskt!

     Reply
     • Johanna o Pano

      Vad spännande att läsa om det du skriver! Vi hade ut en djurkommunikatör som “pratade” med våra hästar o hästarna blev helt till sig på ett positivt sätt “äntligen en som går att snacka med” ? Och just det där att de flesta har så många filter som din dotter inte har,, hästarna läser av en direkt innan man sagt ett ord, är väl energier det handlar om,,De har så mycket att lära oss,, Åh tänk om du skulle skriva en bok om din dotter, vad spännande och lärorikt att få läsa,, ♘ ? ?

      Reply
      • Lars 8463

       Lena D
       Ett stort TACK!
       För att du delar med dig av dina
       tankar och livet med din dotter!
       Hoppas det går bra med det nya
       livet, ni valde för ett tag sen!
       KRAM

       Reply
       • Lena D

        Tack själv Lars, du verkar vara en så varm och omtänksam person! Det går väldigt bra för/med vår dotter, vi har tagit oss igenom många lager av rädslor, ilska och frustration, men med siktet inställt på målet – att frigöra den inre förmågan att själv styra våra liv! Vår dotter bor med oss, och vi har skapat ett nätverk runt henne. Flera personer som vi samarbetar med, de hjälper vår dotter och vi hjälper dem i gengäld. Det går att skapa lösningar utan pengar. Och vi har startat ett föräldranätverk som tillsammans kommer att bygga upp ett litet bykollektiv där vi ska samverka för våra “barn” som behöver stöd och hjälp. Jag kommer att starta en blogg och skriva om detta lite längre fram! Tack för att du frågar! Kramar till dig!

        Reply
      • Lena D

       Jag håller på och skriver en bok om vår dotter, Johanna 😉 Har varit osäker på om det är rätt att lämna ut henne när vi inte kan fråga henne, men samtidigt är det viktigt även för henne att vi synliggör hennes och många andras situation. Jag gör det så gott jag kan med respekt för hennes integritet, och jag tror faktiskt att hon skulle dela med sig av sin erfarenhet om hon kunde det själv. Hennes syskon´, och givetvis hennes pappa, min man, är tillfrågade och tycker att jag ska göra det. Svår fråga, men jag tar det på mitt ansvar. Tack för att du är intresserad 😉

       Reply
       • Lars 8463

        Lena D
        Skönt att höra att det går bra
        med erat nya liv ?
        Jag själv har ingen erfarenhet
        av eran situation och dom som
        hamnar i den har heller ingen.
        Så att starta en blogg, där det
        går att ventilera alla känslor
        och frågor som dyker upp.
        Låter som en jättebra idé!

        Jag tycker att du skriver jättefint.
        Som din alla hjärtansdags text.
        Så jag är säker på att boken
        Kommer att vara ett varmt
        och kärleksfullt svar.
        På en svår fråga om integritet.
        KRAM

        Reply
   • Janusz

    Western science considers awareness a derivative of a gross, material level of existence. From Eastern spirituality perspective just the opposite is true. It is subtle and gross mater that is a projection from or made out of, animated and observed by pure consciousness or spirit. Our souls are essentially sparks of pure consciousness in a material body trying to find their way home. To navigate the world of material projections these sparks and endowed with thinking function. Because knowledge of our origin is obscured, and we are preprogrammed with certain tendencies this thinking function starts generating a lots of karma, further obscuring the memory of our divine essence. Our purpose here is to use our intellect to untangle this bundle of conditioning, learn our lesson from it and merge back into the universal spirit.

    What you call a flow of life that you learned to see thanks to your daughter, is her divine soul shining through her body and mind. Because in this incarnation her thinking function is underdeveloped, and karmic tendencies manifest through the way we think, she relates to everything from
    the level of pure consciousness, seeing herself in everything and everything responds to her from the same level.

    Relating consciously to everything in the same way as your daughter does is an essence of seeking a spiritual enlightenment. You and your daughter are definitely not alone in welcoming relationships from “outside the box”. I experienced many of them myself. My spiritual teacher is a disciple of a famous Indian swami. He describes that when once swami taught a class in a garden, all the flowers gradually turned towards him.
    Swami was one of the most respected men in India. It is our silly, western, materialistic culture preventing us from noticing spirit in everything .

    Reply
 43. Skorpan

  Jag tillhör den sorten som INTE skrattar åt ditt infall – utan fäller en tår…..av lycka och glädje. Att se din innerlighet mot dessa “produktionsdjur” är såå äkta och levande och rör mig ända in i själen. TACK !

  Reply
 44. Lovisa

  Så fantastiskt! Mjölkindustrin är fruktansvärd, den skulle ha berövat Stjärna sin kalv och sätt en oerhörd press på hennes kropp fram tills slakt, så att du räddat henne från detta är så otroligt fint!

  Reply
 45. Anonym

  Grattis till din mys-ko! Kött- och mjölkindustrin är en brutal värld, så det vore fint med en kalv som fick dia hos sin mor på din sommaräng.

  Reply
 46. Diana

  Helt underbart Jonna! Så fint att du följer ditt hjärta och köper en ko, ett djur som dom flesta enbart ser som en, ja, produkt nästan. Ska bli så roligt följa era framtida äventyr, du och Stjärna. Ser fram emot fler bilder på henne, hon är verkligen vacker✨. Är jätteglad över din framgång med kulningsvideon, den är otroligt fin. Har följt din blogg ett bra tag och tycker du utvecklas enormt hela tiden, du blir bara bättre och bättre på allt du gör. När jag lyssnar på din kulning börjar tårarna alltid rinna, det är som en sång från tider och generationer som varit, kan inte förklara känslan men den är vacker och nästan lite helig på något sätt, varmt vemod i hjärtat. Tack Jonna❤️.

  Reply
 47. Lily in Montana

  Oh, congratulations! Thank you to Frida for allowing your dream to come true. Animals definitely respond to kindness, and I’m sure Star sensed that feeling in you – she recognized a kindred spirit. What a happy day for you both!

  Reply
 48. Anita

  Haha Jonna, du är inte lite tokig du! 😉 Kossor är underbara djur. Uppväxt med kossor i lagården som jag är. Det var sorg varje gång en kossa eller kalv måste slaktas. Jag grät i timmar.
  Lycka till med Stjärna!

  Önskar Anita på andra sidan Storsjön

  Reply
 49. Magnus K

  Ja vem köper sig en ko om inte du. Detta var dagen finaste och galnaste nyhet, jättefint och rätt! Lycka till med nya familjemedlemmen, kossan Stjärna 🙂

  Reply
 50. Catarina

  Grattis Jonna till köpet av Stjärna! ♥
  Så glad jag blev och det ska bli roligt att få följa er på nya äventyr.

  Reply
 51. Tiffany

  Oh, Jonna! Congratulations!!!
  Star is so lucky to come to your family and you’re lucky to find her and welcome her!
  Do not worry about anyone posting about insemination, avoiding drinking milk, etc etc. You do what YOU feel is right for you and Star. She is YOUR cow! You got her on your own with your wonderful “real job” haha. Poop to anyone who says anything different! And this from me a goat, dog, chicken, pig, and dove mom. ♥ #beacrazyanimallover #yogurtandmilklove #heifersrock

  Reply
 52. Marit

  Vill ännu berätta detta: jag växte upp med kor i ladugården, en hette Lotta och henne tyckte jag så mycket om! Hon var så snäll och go. Eftersom både min mamma och jag tyckte så mycket om henne blev hon aldrig förd till slakt, trots att hon blev gammal och “icke produktiv” mera. Hon var äldst och klokast av alla. När sen mina föräldrar blev gamla och la ner ladugården var Lotta den sista som for. Vad jag grät den dagen!

  Reply
 53. Emma

  Åh jonna du är magisk. Din sång ger mig rysningar i hårbotten och det märks att stjärna fått en så fin ägare ? Ni har verkligen ett fint band! Och jag ser mycket fram emot din skiva!! Så häftig musik och toner du kan få fram. ????

  Reply
 54. Bella

  När jag bodde ute på landsbygden i Tyskland så fick jag samma fina kontakt med en ko som du tycks ha fått med Stjärna. Åh vad jag tyckte om att hälsa på den kon varje dag. Det var något med dess ögon och blick som berörde mig djupt, som om vi redan kände varandra. Förstår till fullo varför du ville köpa Stjärna och tycker det är fantastiskt att du också kunde göra det! Lycka till i Stockholm i kväll, jag har röstat som en tok på dig, du måste bara vinna! Kram

  Reply
 55. M

  Åh vad härligt! Grattis till dig och grattis till Stjärna! Vilken vacker liten ko du har köpt. Jag står ofta vid hagen bredvid vår stuga där kossorna betar och skulle vilja prova att kula bara för att se hur de reagerar, men jag vågar inte. Blir på något sätt “rädd” för min egen röst. Konstig känsla, men jag hoppas att jag kan ta mig över den spärren någon gång. En gång gick jag dock ut och “ropade” på dem som min mormor lärde mig när jag var liten, och då kom de rusande med sån fart att jag nästan blev rädd! 🙂 Ser mycket fram emot att få höra mer av din kulning.

  Reply
 56. Johanna

  Alltså jag är en långvarig beundrare av dig J. Men det är fruktansvärt att veta att ni först lämnade bort hunden Danny och tar in en annan individ i familjen. Och den upprepande stoltheten över att delta i slavhandel av djur är makabert. Det är så accepterat i väst att utnyttja djur för deras kroppar, jag vet att du absolut inte är den enda som tycker det är ok att våldta kor med inseminering och dricka kalvarnas bröstmjölk. Jag förstår att du är glad, men du ser inte hela sanningen.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.