När naturen ger tillbaks

101106

En vacker höstkväll förra veckan tog jag spaden och gick till potatislandet för att äntligen få gräva upp jorden och se vad som gömde sig där i. Jag hade ingen aning om det ens skulle bli någon potatis i år, eftersom vi satte dom ganska sent. Men jag blev så glad när jag såg att det blivit några potatisar på varje planta. Inte stora, men lika fina ändå! Små pluttar som lyste upp som guldkorn i den mörka jorden.
101102Få saker är ju så tillfredsställande som att gräva fram potatis! Jag tror jag får något slags utskick av endorfiner i kroppen varje gång jag hittar en potatis i jorden. Att se hur hinken fylls gör att jag känner mig alldeles rik.
101101
101103Jag minns i somras hur mycket vi kämpade med potatislandet och jordgubbslandet. Vågar inte ens tänka på hur många arbetsdagar i tid det gick till att rensa allt och få ordning på det. Det blev inga jordgubbar, men plantorna har spritt sig som en epidemi så jag tror vi kommer svämmas över av jordgubbar nästa år. Men potatis fick vi, och när jag satt här och grävde fram dom så fick jag verkligen den där känslan som jag hoppades att jag skulle få känna till hösten när jag som mest slet med potatislandet; “Det var värt det”. Åh, det var så värt det. All den tid vi la ner gjorde att jag nu fick sitta här i kvällssolen och få en stund av ren och skär livskvalitet. Just där i juni kändes det inte värt det. “Potatis kostar ju inte ens mycket!” minns jag att jag tänkte. “Jag går minus på att göra det här!” skrek tankarna i huvudet. Men nej, jag gick plus. Om än några månader senare. Plus i livskvalitet. Det måste vara något medfött i oss människor att känna en djup lycka över att samla ihop skatterna av något man lagt sitt hjärta och själ i. Det tror jag.
101104Jag åt potatis till middag hela förra veckan. Det var så gudomligt gott. Jag har alltid älskat potatis, men den smakar ännu godare när jag vet att den är skapad av jorden i mitt trädgårdsland och av den rena luften i Grundtjärn. Och av kodyngan från kvigorna jag kulade för 🙂
101105101108Älskar skördetiderna. Det känns så lyxigt att få plocka in allt som naturen har att ge. För två veckor sedan hade vi så mycket tomater att vi nästan kunnat sälja. Och örterna har växt sig otroligt stora. Jag önskar bara att de gick att hålla vid liv genom vintern, men nu ska vi plocka in det sista och frysa in så vi kan ta tina till matlagning och annat. Och lingondrickan kokade jag ihop förra veckan, och hällde även på i petflaskor och fryste in så att det bara är att ta fram nu under vintern när man kan behöva en vitamin-boost.
101109När solen gått ner och dimman börjat dansa över ängen gick jag in med dagens skörd. En hel hink potatis. Det är inte så mycket, men det räcker för att jag ska få känna glädjen i att skörda sin egen mat. Nu blir det mycket potatis till maten framöver, eftersom vi inte har någon jordkällare. Däremot har vi ett kallt förråd inne i huset där vi förvarar den så länge.

Har ni fått någon skörd i år? ♥ Kram på er!

70 Kommentarer på “När naturen ger tillbaks

 1. Per Asp

  Ja konstigt nog med den sommaren vi haft så fick vi mycket potatis även kornet växte bra så vi och djuren kommer att överleva vintern

  Reply
 2. Caroline

  Jag längtar så galet mycket tills jag och min kille kan börja plantera vår egen mat i Kalifornien 🙂 jag flyttar dit om 7 veckor så kanske att vi kan göra nåt till sommaren. Kommer dock sakna det tjocka, vackra gräset som omgiver ens plantor för i Kalifornien är det ju så torrt. Men det ska nog bli mat i jorden ändå!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men gud så kul att du ska flytta till Kalifornien! Och där måste det ju vara som en dröm att odla!! Där borde man ju kunna odla det mesta med tanke på värmen. Fast det blir ju väldigt torrt också som du sa. Men ni kommer nog kunna ha en riktig drömträdgård! 🙂 Vart i Kalifornien ska ni bo?
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Jeanette

  Skulle önska jag hade haft mer intresse och tid för att ha kunna ha så i trädgården. Men jag kan samtidigt förstå din känsla att även fast det var tufft, så är det värt allt slit i slutändan 🙂 Så är det mycket här i livet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är sant det ♥ Det mesta man måste kämpa med leder ofta till något som känns “värt det i slutändan” 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 4. Birgitta

  Visst är det en rikedom att gräva fram potatis i jorden, delar din lycka och du beskriver den så fint. Jag sitter här med ett stort leende när jag läser denna blogg och se dina fina bilder. Lycka till med odlingen nästa år!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack för dina fina ord Birgitta! ♥ Så glad att min blogg kan få dig att le!! 😀
   Stor kram ♥

   Reply
 5. Lindan

  Det är verkligen en speciell känsla att äta något man odlat själv! Det känns som om det är mer på RIKTIGT!! 🙂 Älskar också potatis! Och det finns ju så mycket man kan göra med den! (y) Dessutom nyttigt (om man inte är rädd för kolhydrater vill säga…;) Men det behöver ju knappast ni vara…;) )
  Jag odlade potatis de två första somrarna i min stuga (som jag nu haft i fyra somrar), och jag fick mer än jag kunde äta upp….:p
  I år satte jag inga, men däremot fick jag MASSSSOR av vindruvor…DET kändes lyxigt!! Har dessutom ett pyttelitet äppelträd och ett lika litet plommonträd – men SHIT vad frukt de gav!! 😮 🙂

  Låter ju som om det skulle kunna bli rejält med jordgubbar till er nästa år…tänk så härligt!! Då får ni sylta o safta! 🙂 Lät så gott med din lingondricka…en riktig boost som du skrev! Och är såå imponerad av era tomater…Det har jag ALDRIG lyckats med! Verkar som jag helt befriats från “tomatodlar-genen”…

  Ha en mysig kväll nu!! Kraaam! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh så häftigt med vindruvor!! Visste knappt att det gick att odla här!! Ja det känns ju verkligen lyxigt! 🙂
   Det skulle jag vilja prova någon gång. Och äppelträd och plommonträd!! ÅHH så underbart!
   Ser nästan aldrig äppelträd här uppe….jag undrar om det inte tar sig lika bra norrut. Måste kolla upp det!

   Haha “tomatodlar-genen” 😀 Jag trodde det jag med och jag trodde knappt att vi skulle få några tomater. Så jag struntade i alltihop i augusti och slutade vattna i växthuset och bara sket i alltihopa. Sen när vi kom hem från USA så var där FULLT med tomater. haha 😀
   Så jag hade bara tur. Jag tror inte heller jag har den genen nämligen 😀

   Stor kram på dig Lindan!!

   Reply
 6. Emschen

  Det är underbart att skörda! I år har jag skördat mer än någonsin! Jag har fått så mkt gurkor så jag vet inte ens vad jag ska göra med de, tomater skördar jag fortfarande, hallon har jag fått en hel del men det har barnen fått äta upp, jordgubbarna åt myrorna upp för mig och potatisen skördade vi för tidigt så de var bara små men ack så goda!

  Jag önskar mig en liten gård så jag kan bruka jorden mer än bara i mitt lilla växthus.
  I jorden finns en bakterie som heter Mycobacterium Vaccea och den bakterien sätter igång seretoninproduktionen i kroppen, därför blir vi lyckliga när vi påtar i jorden! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ÅH så häftigt!!! Och gurka som är så gott! HAde två plantor med gurka men ingen av dom gav skörd. Men nästa år ska jag prova igen.

   Men gud vad häftigt det där med bakterien i jorden. Det hade jag ingen aning om!! Tack för att du berättade det. Det förklarar ju en hel del 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Gunilla

  Vad fint du skriver om din odlingslycka. Och det kan inte hjälpas, men det är inte många platser som är vackrare än Grundtjärn, som det ser ut på bilderna i alla fall.
  I år odlade jag bara solrosor på min lilla balkong. Det har varit jättemysigt nu i höst för det kommer småfåglar och sätter sig på dem och äter fröna. Den varma sommaren 2014 fick jag runt 300 små tomater (jo jag förde statistik faktiskt). Jag odlade tomaterna på min lilla balkong i 5 hinkar. Till frukost hela juli, augusti och september gick ut på balkongen och plockade solmogna tomater till mackorna.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad kul o höra att du tycker Grundtjärn är vackert! Jag kan inte annat än hålla med dig 🙂
   Jag har alltid tyckt att Grundtjärn har allt som jag söker i en vacker by. En sjö, massor med skogar och ängar. Och tystnad 🙂
   Åhh så underbart att du odlade solrosor och att det kom små fåglar som åt fröna. Älskar verkligen solrosor!

   Och herregud, 300 tomater!! Åhh så gott att kunna plocka ny tomater varje morgon. Det är livskvalitet det 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 8. Maria

  Så nydelige bilder!
  Jeg husker farmor og farfar hadde potetåker da jeg var liten. Var så gøy å plukke poteter med dem. Nå ble jeg nesten litt nostalgisk når jeg så bildene dine 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Maria!
   Åh va mysigt det lät att du plockade potatis med din farmor och farfar när du var liten 🙂 Kul att bilderna kan få dig att tänka tillbaks på det.
   Kram på dig ♥

   Reply
 9. Magnus

  Visst är egenodlat lite extra gott! Det är nog för att man känner lite extra tacksamhet för det naturen kan ge tillbaka om man behandlar den på rätt sätt.

  Nu är det dags för frukost och sen ut och uppleva San Francisco med bla ett besök ute på Alcatraz

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är verkligen det! Det är en sådan härlig känsla att få följa sin egenodlade mat hela vägen. Från frö till skörd.
   Vad spännande att ni åkte till Alcatraz! Hoppas in hade en riktigt bra dag där!!
   Stor kram på dig ♥

   Reply
 10. Monica

  Vad bra det växer hos dig! Och väldigt gott med egen potatis utan alla gifter även om det finns dyr ekologisk numera men man vet ju säkert om dem som kommer i egen jord. Nästa år kan ni ha självplock med jordgubbar:-), det blir nog stor skörd då och intressant att ni fått så mycket tomater, de måste gilla er sol och luft:-). Blev sugen på lingondricka, egengjord är ju något helt annat än köpt. Vacker är den med! Och hemgjord lingonsylt är så gott!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det känns riktigt bra o veta att ens egeodlade mat är helt utan gifter. Även om det mest jag köper är ekologiskt så betyder ju inte det att det är helt utan gifter ändå. Man har man odlat det helt själv så kan man vara helt säker 🙂
   Ja lingondricka är jättegott! Har dock inte använt så mycket socker som man egentligen ska, så min är inte lika söt. Men jag ville att den skulle vara mer nyttig än söt så därför gjorde jag så. Egen saft är ju rena vitaminboosten 🙂
   Kram på dig Monica ♥

   Reply
 11. Danny Moore

  Blackberries…I raised lots of blackberries. It was a struggle between the birds and myself to get to them first. The birds won…but I got my share.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww I love balckerries! But it was a loooong time since I ate them. Aww…sorry to hear that the birds took the most of it. But you seem glad anyway that you got at least a little 🙂 ♥

   Reply
 12. Linnéa

  Det är jättekul att skörda, helt klart värt jobbet! Nu väntar jag på att låna en jordfräs av grannen så att vi kan utöka kökslandet. Det vore roligt att kunna bli självförsörjande på rotfrukter och grönsaker, men jag vet inte om tomten räcker till. 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vad kul att ni ska utöka landet! Ja alltså wow…tänk vilken dröm att bli självförsörjande på rotfrukter och grönsaker. Vilken rikedom!
   Jag håller tummarna att er tomt ska räcka till 🙂 ♥

   Reply
 13. Lena Berg-Nordenberg

  Hej Jonna! Ja, vi har också fått fin skörd med jättestora potatisar, som vi kommer att äta av hela hösten. Ja visst är det helt underbart med alldeles egen skörd. Det är verkligen en stor rikedom! Önskar Dig en härlig höst i den vackra naturen!

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad kul och höra att ni fick en bra skörd med potatis! 🙂 Vilken glädje!
   Önskar dig också en riktigt härlig höst!
   Kram på dig ♥

   Reply
 14. Janet Doane

  The gift of life and renewal always amazes me – the miracles we live with every day, every moment – and the wonder of growing food, and the deliciousness of the humble potato quietly thriving in the dark, cocooned by the earth, gathering in the minerals and goodness that we will eat. I have in years past grown potatoes, and love them fresh from the earth. There is nothing so sweet and delicious as food right from the earth. I love your harvest pictures and you working in the garden. It is good work, so honest and pure. xoxo

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh…you describe it so beautiful! Like a poem ♥
   And yes I agree, there is nothing so delicious as eating food right from the earth. You can really feel that it i something special.
   Thank you for sharing your beautiful thoughts ♥

   Reply
 15. Rebecca

  Så härligt!! Jag längtar efter min egen potatis men det får bli ett mål för nästa år. Men rödbetsskörden blev stor och är nu inlagd! Morötter blev det också en stor skörd på. Men löken misslyckades jag med, tyvärr.
  Och jag håller med; det är en underbar känsla att efter flera månader stå där med sin alldeles egna skörd <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh rödbetor! Gud så gott. Det skulle jag vilja prova till nästa år!
   Tack för inspirationen! Och så roligt att du fick en bra skörd med rödbetor och morötter 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 16. Jojhanna

  Härligt med jord under naglarna!! =) Vi har bara haft vår nybyggargård ett par år och första sommaren fick vi hjälp av en bybo att plöja upp ett potatis o grönsaksland. Dock har det inte velat växa jättebra där, men vi har skördat lite potatis, grönkål, lök mm. Nu har vi flyttat dit den gamla dynghögen som med många år på nacken mer liknade jord o nästa sommar hoppas jag det ska växa lite bättre! Härligt med tomater, drömmer om ett orangeri längs södra husväggen!! =)

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh jag håller tummarna att det ska växa och gro riktigt ordentligt nu när ni flyttat dit den gamla dynghögen 🙂 Det gör nog susen tror jag!
   Kram på dig ♥

   Reply
 17. Mixan

  Hej Jonna!

  Förstår din lycka att få skörda det du sått och slitit hårt med, sån härlig känsla! Mycket godare är ju potatis man själv odlat så klart. Angående jordgubbarna så tänkte jag redan när du planterade och fixade i jordgubbslandet att det inte skulle ge skörd. Jag är ingen expert men jag tror plantorna är för gamla för att ge skörd. Jag har hört att bara det första skottet från en jordgubbsplanta ger skörd och gamla jordgubbsplantor ger lite eller ingen skörd. Det är ju upp till dej att testa igen, men kommer det inga jordgubbar i nästa år heller så ska du pröva att köpa nya plantor. Detta som ett litet tips bara, inget illa menat.

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Mixan!
   Ja du har helt rätt angående det där om att plantorna är för gamla för att ge skörd. De senaste tre åren har de inte gett någon skörd och landet hade i princip vuxit igen. Men nu rensade vi allting och planterade om dom och nu har de gett massor med nya skott, så fårorna är fyllda av nya plantor som jag då hoppas ger skörd nästa år. Jag vet inte hur det funkar riktigt, men jag tror ju att de där nya plantorna borde kunna ge bra skörd 😀
   Jag hoppas det i alla fall! Jag har inte så bra koll. Men tack för att du delade med dig av din kunskap!
   Kram ♥

   Reply
   • sandralinneas

    Jordgubbsplantor bör bytas ut ungefär var tredje år. Man kan förstås ta sticklingar, men när moderplantorna blivit för gamla har jag förstått att man måste köpa helt nya för att öka chansen för att hålla dem friska. Men köper man nya och ser till att ta sticklingar på dem redan från början borde man ju kunna bli självförsörjande på sticklingar så länge plantorna håller sig friska! Dessutom har jag lärt mig idag efter att ha lyssnat på gamla Odla i P1-avsnitt att man inte ska sätta de nya plantorna på samma plats som de gamla har vuxit på. Efter att ha läst in mig på odling en del i sommar har jag tagit till mig ett tips särskilt mycket och det är att anlägga ett land där man kan odla i fyraårig odlingsföljd. Det betyder att du odlar potatis på samma ställe var fjärde år, liksom rotfrukter, bönor och kålväxter. Det minskar risken att det man odlar ska drabbas av sjukdomar/svampar/kryp som finns i jorden. Alla kan ju inte göra det, men du har ju ganska mycket gräsmatta att använda dig av. Det har förstås inte så mycket med jordgubbsland att göra, men för det andra du odlar :). Såg förövrigt längre upp i kommentarsfältet att du ville testa att odla rödbetor nästa år och jag kan bara säga: gör det! Rödbetor är något av det lättaste man kan odla!

    Reply
 18. leif

  Va gott det ska bli med färskpotatis tycker vi.
  Jag har de fale bra, vi är grönsaksnördar, frugan sår och jag skördar.
  Samarbete på hög nivå de kan du fäl förstå. Mumsa på.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad härligt det låter 🙂 Då gissar jag att du också får njuta av god egen skörd 😀
   Kram på dig ♥

   Reply
 19. Evy

  Ooo vad fin potatis. Ser ut som King Edvard? Känner så igen känslan. Har alltid älskat att odla min egna potatis. Förra året kände jag att – nä jag orkar inte med min onda rygg – så jag satt inga pärer. Jösses vad jag ångrade det till hösten. Så i år har jag satt King, mandel och Early Puritan så nu har jag potatis fram till jul :-). Smakar så himla gott att koka egen färsk potatis. Ätes företrädesvis med en klick smör 😉

  Ett tips om du inte redan känner till det. Persilja och andra örter blir bättre om man torkar dem än att frysa. Och mycket enklare att använda. Lägg på plåt i ugnen och värm till 50 grader. Stäng av ugnen och låt ugnsluckan stå på glänt så fukten hittar ut. Värm upp ugnen någon gång då och då och rör om i örterna. Efter något dygn är det så torrt att du kan smula ner i små burkar 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad härligt att du satte potatis i år! Och härligt att du har så mycket potatis så det räcker fram till jul. Vilken guldgruva!
   Ja potatisen på bilden är nog King Edvard. Jag är inte så bra på potatissorter men jag vet att vi satte lite olika.

   Tusen tack för tipset angående örterna. Hade ingen aning om det faktiskt! 🙂
   Det ska jag prova. Kram på dig ♥

   Reply
 20. Lars 8463

  Har Archimedes någon hobby
  han kan odla.
  Nu när han får ledigt?!

  Det är några år sedan.
  Jag odlade något själv.
  Men orden du nu sådde
  kommer att växa i vinter

  Så till sommaren
  När jag har flyttat hem
  Kommer dom vara mogna
  att planteras.
  I min egen mylla.

  TACK JONNA
  För att du ger mig fröna.
  Till inspiration.

  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh älskar hur du tolkar saker och ting!! Det blir så vackert i din värld 🙂
   Och vad roligt att du minns att han hette Archimedes haha 🙂
   KRAM på dig ♥

   Reply
 21. Ellen

  Alltså åh ja, egenodlat slår det mesta i matväg. Min sambos mamma odlar lite av varje i sin trädgård på Öland, och det finns fasen inget godare än när vi har både potatis och grönsaker från hennes trädgård till våra middagar. Den känslan är rätt oslagbar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja jag håller med. Det är så himla gott med egenodlat. Kan tänka mig att det blir riktiga goda middagar när ni lagar mat med din sambos mammas egenodlade potatis och grönsaker 🙂
   Åh måste bara säga att jag gick in på din blogg och blev så sjukt berörd av ditt senaste inlägg. Satt med tårar och kände så med dig.
   Vill bara ge dig en stor kram och säga TACK för att du delar med dig ♥♥

   Reply
 22. Dixi Wonderland

  Detta gör mig helt varm i kroppen!
  Det är en dröm jag har att kunna odla själv. Jag tycker att om man har möjligheten så ska man ta den för som du skriver, allt hårt jobb är så värt det i slutändan. Blir så avundsjuk när jag ser dessa bilderna (bor i en 1:a i Trollhättan) så vi har ej tillgång till att odla men förhoppningsvis någon gång i framtiden. Tusen tack för att du delar med dig och du får äta potatis för mig också 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad fiint! 😀 Tack Dixi! Och ja jag hoppas du har lite mark att odla i framtiden någon gång.
   Jag lovar att äta potatis åt dig med så länge haha 🙂 ♥ Stor kram på dig!

   Reply
 23. Malin Bengtsson

  Jag har aldrig varit någon ”husmor” av mig men i år tog jag mig i kragen och gjorde faktiskt 4 omgångar med rabarbersaft! Det är en häftig känsla att njuta av något man skapat i samarbete med naturen. Nu på sensommaren hade vi massor av mangold över. Delade bort bladen från dess stjälkar, förkokade de i någon minut och frös in! Det är ett supergott alternativ till sparris och spenat!

  Förlåt att jag aldrig kommenterar din underbara blogg Jonna. Blir så glad varje gång du uppdaterat även om det bara är något litet. Är så glad för alla samarbeten du gör, kul o se att du får belöning för allt ditt slit! Hoppas kunna träffa dig någon dag. Tills dess, ta hand om allt fint du har omkring dig.

  Kram, Malin.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…tack Malin för din kommentar!! Inte behöver du säga förlåt för att du aldrig kommenterat 🙂 Men vad glad jag blev att du skrev några ord nu. Det betyder mycket! 🙂

   Och vad jag kände igen mig i det du skrev. Jag har heller aldrig varit någon “husmor”, även om jag liksom velat ha mer av den sidan. Men när jag väl gör någon saft eller sylt eller odlar något så känns det sååå underbart. Vad gott med rabarbersaft! Det är min favoritsaft efter svartvinbärssaft. Och Mangold, jag tror aldrig jag ätit det faktiskt. Men det låter väldigt gott! 🙂

   Kram på dig ♥

   Reply
 24. Lone

  I år ble det veldig lite her. Hadde plantet tomater og paprika, men det kom bare noen små blomster (som var fine!). Det ble en håndfull bringebær og masse gressløk og mynte. Har tatt inn litt gressløk og mynte og håper de kan vokse inne i vinter 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Synd att det inte blev några tomater eller paprikor, men det blir ju så ibland 🙂 Tur att du fick lite gräslök och mynta i alla fall! Håller tummarna att de ska klara vintern inne 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 25. Mikaela

  Jonna, jag älskar dig och allt du delar av 🙂 Jag är nyfiken på hur ditt liv varit med vänner innan du lämnade civilisationen. Har du vänner från din uppväxt? Har du dåliga erfarenheter (såsom mobbing). Tänkte mest att vad jag läst har du aldrig nämnt mycket om vänner. Och det är ju trots allt något som de flesta tycker är viktigt. Kanske ett eget inlägg om det? Stor kram vackra varelse!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack för dina fina ord Mikaela! Vad glad jag blir 🙂 ♥
   Och tack för din fråga också! Jag det är ju sant, jag nämner inte så mycket om vänner. Om jag ska vara ärlig så har jag inga sådana där riktiga barndomsvänner. Jag har under min uppväxt liksom valt att vara mycket själv. Och jag har känt att det varit svårt att hitta vänner som jag verkligen trivs med till 100%. Jag har dock några vänner från gymnasietiden som jag alltid kommer känna är mina vänner. Dock så ses vi aldrig eftersom vi alla bor på olika ställen och lever olika liv. Så det där med vänner har inte varit något stort ämne i mitt liv.
   I dagsläget har jag några vänner som är mina släktingar som bor 3 mil härifrån, Åsa, Arvid och Per Henrik, som jag nämnt i bloggen några gånger. Så om någon frågar mig vilka vänner jag brukar umgås med så brukar jag nämna dom 🙂

   Men ja, det kanske skulle kunna bli ett inlägg om detta framöver. Tack för att du frågade och fick mig att tänka på detta 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 26. Gunilla

  Vi odlar mindre och mindre. Och den mask som finns i vårt land kallas nog latmasken, tror jag…
  Men sallad, rädisor, dill och en massa självsådda ringblommor har jag skördat!
  Och tomater.
  Gjorde också “kapris” av fläderbär i år. De möglade innan jag hann smaka på dem (haha).
  Kryddor också, såklart!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh det låter ju som du odlat mycket ändå! Det var ju ingen dålig skörd 🙂
   Rädisor är ju så gott! Det hoppas jag kunna odla nästa år.
   Haha vad synd med kaprisen! Hoppas det går bättre nästa gång.
   Kram ♥

   Reply
 27. Karin

  Ja, det är verkligen lycka att ta upp sin egna potatis. Som att gräva guld! Livskvalitet, som du skriver.

  Reply
 28. Elin Iderström

  Åh, vad rolig att se och läsa om!

  Sedan vi flyttade till hus på landet för 3,5 så har jag blivit mer och mer odlingstokig. Det är det bästa som finns! Just som du säger, att få äta mat man odlat själv, som blivit till av ens egna händer och jord, sol och vatten. Fantastiskt fint och tillfredsställande. Och man mår så bra av att få ha händerna i jorden. Vad duktig ni varit som tagit tillvara på så mycket också!

  I år gick det åt pipan med tomaterna och kålen. Däremot har vi kunnat vältra oss i alla bär, sallat, potatis, squash, gurkor, rotfrukter, sockerärt, bönor, spenat, mangold, lök och mycket mer. Här nere i Värmland kan mycket fortsätta växa ett tag till. Det är underbart!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det låter helt fantastiskt med er skörd, även om det inte blev några tomater eller kål. Så fint o höra dina tankar om odling. Känner verkligen igen mig i det. Det är verkligen en lycka att få skörda det man odlat själv!! 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 29. Anneli

  Sitter här mitt i natten, tittar o läser veckans inlägg , nattuggla som jag är 🙂 Egen skörd är verkligen guld det finns väl inget som smakar så gott som det du själv odlat o skördat! Ser så härligt ut med skålen med tomaterna o kryddorna o lingondrickan!
  Orkade inte sätta så mycket frön i år, men har lite jordgubb (som sniglarna oxå gillar!) men det blev inte så mycket i år , kanske för jag grävde runt o la ny jord. Men istället började de blomma nu i höst o ge jordgubbar som inte hinner mogna… har en gul-hallonbuske oxå som börjde blomma i höst o gav en handfull hallon för några dar sen! Märkligt, men kanske för hösten varit så varm o mild länge.
  Jo, jag brukar så en kruka full med frön av mejram o ställa på utebordet o sen dra handen igenom för det doftar så gott!
  Tänkte på hur nu fick gräva o rensa så mycket ogräs förut , hörde att om man gräver o vänder jorden/ogräset upponer,på hösten så gör tjälen att jorden ‘spricker’ och man lätt kan rensa bort ogräset genom att skaka av jorden från de vända ogrästuvorna på våren (om du förstår hur jag menar) istället för att gräva o rensa så mycket på våren när rötterna har fått fäste. Kanske nån som tipsat redan, men kom på det nu.
  Jo, jag brukar så en kruka full med frön av mejram o ställa på utebordet o sen dra handen igenom för det doftar så gott

  Reply
 30. sandralinneas

  Visst är det underbart att skörda det man själv har odlat och slitit med! Jag odlade potatis och flera andra saker för första gången i år och kunde plocka upp nästan en hel matkasse full från mina fjorton plantor. Tidigare har det blivit lite jordgubbar, morötter, palsternacka, rödbetor och sallad då och då genom åren, förvisso underbart det också. Men det var något särskilt med att plocka upp de där potatisarna och jag kommer åtminstone fördubbla den odlingen nästa år och utökar även resten av odlingen då. Jag har alltid tyckt om att odla själv, men i år var det som att finna en borttappad del av mig själv när odlingsintresset fick chansen att blomma upp fullständigt. Jag bor tråkigt nog i en liten lägenhet med balkong och få fönster och odlar det mesta i min mammas trädgård (som jag lagt beslag på lite utan hennes godkännande ;)) så det har varit lite omständligt med skötseln. Men förhoppningsvis kommer jag närmare mina odlingar så småningom, då kommer förmodligen lyckan bli total.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.