Nu har jag något viktigt att säga

Hej kära ni!
Nu har årets kampanj för Världens Barn dragit igång, och i år har jag valt att vara med och engagera mig och sprida ordet om det ovärderliga arbete som Radiohjälpen gör för barns rättigheter över hela världen.

Jag har stundtals känt mig helt förkrossad dessa dagar när jag förberett mig inför kampanjen. Först kändes det bara som en viktig och bra grej att göra. Sen kändes det helt plötsligt livsviktigt och som om hela världens liv hängde på detta.
Och ja, på ett sätt kanske det gör det.

Det dör 15 000 barn i sviterna av krig och fattigdom, varenda dag. Och om vi inte gör något så riskerar 176 miljoner barn att leva i extrem fattigdom år 2030. Och 70 miljoner barn kommer aldrig att få uppleva sin femårsdag.
Denna fakta har verkligen satt sig som en kniv i hjärtat på mig.
Varje gång jag tar in den informationen, så vill gråten pressa sig upp i halsen.

Även om jag såklart vetat innan att situationen i världen är fruktansvärd, så känns det helt overkligt att få se dessa siffror.
Att sen tänka sig in i att varenda siffra är ett liv. Ett oskyldigt barn.
Det är så hjärtskärande.

Senaste två nätterna har jag inte kunnat sova och bara legat och tänkt på hur sjutton jag ska göra för att kunna samla in så mycket pengar som möjligt. Plötsligt kändes det som det var mitt ansvar att se till att så många barn som möjligt blir räddade.

Men jag har fått inse att den gamla klyschan stämmer ganska bra.
Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något.

Det är många tunga och stora problem som behöver lösas i världen innan fattigdom och krig kan få ett slut. Något som vi känner oss ganska hjälplösa inför. Och något som en kaffeslant definitivt inte kan lösa.
Men, en liten slant kan i alla fall se till att barn som lider just nu på grund av att vuxna människor inte kan sluta kriga för mark, religion och pengar, kan få hjälp. En liten slant kan se till att ett barn får ett mål mat. Eller en vinterjacka och ett par skor. Eller en medicinkur som annars skulle kostat dom livet. En liten peng kan rädda liv. 

Så vi får tänka så. Många bäckar små. 

HÄR hittar ni min insamlingsbössa till förmån av Världens Barn. 
Ni kan också gå in på Världens Barn och hitta andra sätt att engagera er på, och läsa om vilka biståndsorganisationer som Världens Barn samarbetar med, och vad pengarna går till. Min insamlingsbössa kan tyvärr bara ta emot gåvor från Sverige (så jag missar ca 90% av min totala följarskara) men jag hoppas att jag når ut till så många som möjligt och att vi kan hjälpas åt att sprida ordet om Världens Barn och deras arbete för barns rättigheter.

Tack fina ni för att ni tog er tid att läsa detta! ♥

37 Kommentarer på “Nu har jag något viktigt att säga

 1. PJ:s byffé - från by till fe

  En behjärtansvärd kampanj som jag tyvärr inte kan delta i eftersom jag bor i utlandet. Jag brukar dock regelbundet bidra till två organisationer som hjälper barn och behövande, nationellt och internationellt. Jag hoppas att det kommer in en stor summa via din blogg.

  Samtidigt som det i onödan dör barn varje dag så får vi också komma ihåg att barnadödligheten har gått ned kraftigt vilket gör att det inte är helt tröstlöst. Vi är på rätt väg och det är inte att kasta pengar i ett bottenlöst hål.
  Via denna länk kan man se utvecklingen och jämföra mellan olika år, t.ex mellan 1995 och 2015. Det har hänt en hel del på 20 år.
  https://www.globalis.se/Statistik/Barnadoedlighet

  Hans Rosling har visat på att det är mycket som förbättrats i världen trots att man tycker att det bara blir sämre när man följer massmedia. Tvärtom så minskar fattigdomen i världen. Det går bara så långsamt att det är inget som massmedia uppmärksammar. De vill ha dramatiska händelser och snabba ryck. Jag kan varmt rekommendera Hans Roslings bok “Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen”. Även stiftelsen Gapminder som han var med om att stifta ger mycket information och förståelse för vad som egentligen händer i världen. Han menar att bästa sättet att få bort fattigdomen i världen är att ge kvinnorna utbildning och mikrolån för att starta och förbättra småskaliga jordbruk och småföretag. Jag tror att han har rätt.
  https://www.gapminder.org/

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så fint att du gör det PJ! ♥ Och ja du har ju helt rätt, det går faktiskt åt rätt håll.
   Tack för den länken! Hade faktiskt inte sett den innan!

   Och så intressant det där med att det faktiskt går bättre även om massmedia får det att kännas som att går åt helvete haha. För ja, det känns ju verkligen så enligt media! Ska kolla upp den där boken du tipsade om 🙂

   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vad fint sagt Elin. Tack!
   Det känns bra om man iaf kan göra något, även om det inte blir så mycket i det stora hela.
   Men allt räknas ju ♥
   Kram på dig!

   Reply
 2. Sandra Junhammar

  Alltså åh, håller verkligen med dig om att det är hemskt.

  Så himla fint att du engagerar dig Jonna! ♥ Försöker stötta olika välgörenhetsorganisationer med jämna mellanrum, och skänkte självklart en slant till din insamling nu.

  Tack för att du lyfter den här viktiga frågan. Kram fina du ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh så fint att du gör det Sandra. Och tusen tack för ditt bidrag till insamlingen!
   Det värmer i hjärtat ♥
   Kram på dig fina du!

   Reply
 3. leif

  Bra gjort Jonna skickat 100.
  Befinner mej i Eastbourne i England
  Åker till Winchester imorgon.
  Blev så glad av ditt engagemang.
  Kram? du är genuin som kvinna

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tusen tack Leif för ditt bidrag!! ♥
   Så fint gjort!
   Och vad roligt att du är ute på resa! Hoppas du får en fin dag/dagar i Winchester!
   Kramar ♥

   Reply
 4. Birgitta B.

  Du är en fantastisk tjej på många sätt och jag följer dig ofta och har stor behållning av dina texter och bilder. Jag vill gärna berätta om en kille som är min FB-vän. Han är synskadad, 22 år och heter Anton Nilsson och bor utanför Trelleborg. Denne kille har sedan 2008 spelat piano på pensionärsträffar, i kyrkliga sammanhang samt genom att sitta i traktens ICA Nära med ett piano och en insamlings-mjölkkanna modell större, kunnat
  samla in över etthundratusen kronor till Världens Barn. Jag beundrar honom väldigt mycket. Jag vill gärna skriva om det här, eftersom du ju har en stor följargrupp, och jag vet inte hur många som känner till denne unge hjälte nere i Skåne. Och som sagt, många bäckar små. Sist, tack Jonna för att du så frikostigt delar med dig av fest och vardag. Alltid lika roligt att läsa.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…vilken hjälte alltså. Blev så rörd av att läsa om hans engagemang…wow ♥
   Han borde verkligen få hyllas för hans insats. Hoppas att han uppmärksammas till Världens Barn galan i oktober!
   Tack Birgitta för att du delade med dig av detta. Det värmde i hjärtat ♥

   Reply
 5. Anonym

  Så fint av dig att engagera dig i ett så viktigt ärende! Visst är världens barn viktiga för oss alla så självklart ger jag ett bidrag i din insamlingsbössa. Stort lycka till och hoppas att ALLA dina följare gör en insats!!

  Reply
 6. Magnus

  Det kommer ett bidrag från mig också i morg….. senare idag! 🙂
  Känns självklart, och som du skriver, man behöver inte skänka någon stor summa (om man inte kan och vill) utan även en liten slant gör skillnad.

  Stor kram!

  Reply
 7. Valerie

  Dear Jonna: Of course you are involved in this work, Lovely Soul! I would like to contribute. Is there a way that money can be sent to you for this cause? PayPal, perhaps? I agree that something must be done. I always say that one small gesture repeated can change lives. I will donate to some cause as I do frequently, but let us know if you can work something out.
  Valerie in PA ❤❤❤????

  Reply
 8. Anonym

  Så rörd jag blir när jag läser det du skrivit. Det är så fint gjort av dig att engagera dig i det här. Det finns så mycket lidande i världen, och ofta nog känner man hopplöshet och maktlöshet inför allt elände som härjar där ute. Barn är ju totalt hjälplösa och så väldigt utsatta. En person kan inte hjälp alla och det kan kännas som en droppe i havet när vi skänker en liten slant. Men om vi alla hjälps åt, så kan vi rädda många barn. Jag har själv ett fadderbarn i Ghana, sedan några år tillbaka. En härlig liten kille som jag får foton och rapporter om några gånger varje år. Det är fint att få ta del av hur han växer och utvecklas. På det sättet kan man också bidra till hjälp för ett barn. Eller flera, om man har den ekonomiska möjligheten.
  Tack fina Jonna, för att du tog upp det här, och för att du bryr dig så mycket! Kram.

  Reply
 9. Camilla

  Tusen tack för att du engagerar dig och använder ditt “kändisskap” till något fantastiskt!!
  När man själv har barn blir det ännu mer olidligt att det finns barn som lider så svårt…
  Vi har tre fadderbarn i Kenya, Sri Lanka och Mali som vi stödjer.
  TACK för dig!

  Reply
 10. Patricia

  Tack för ditt engagemang i denna viktiga fråga Jonna! Blir helt matt av att se de ödesdigra siffrorna på barn som dör….?. Har bidragit med en ynka 50-lapp, önskar att jag hade miljoner att ge , men många bäckar små som det heter…

  Reply
 11. Anonym

  Jätte fint älskade Jonna. härligt att du använder bloggen för att nå många och uppmuntrar oss att bryr oss. Många kramar till dig.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.