Att slitas mellan två språk och en liten tillbakablick från förr

Hej på er!
Tack snälla för all fin respons på mitt förra inlägg om webshopen. Så roligt och höra att ni tycker om den! För er som undrade så kommer jag senare försöka göra en svensk version av sidan också om det inte är allt för krångligt. Ska kolla upp det! Det är jobbigt det där med språket ibland. Har många gånger de senaste året hamnat i funderingar och grubblerier kring om jag ska göra något på svenska eller engelska. Även om bloggen har mest svenska läsare, så har jag i det stora hela numera en mycket större skara följare utanför Sverige på de andra sociala plattformarna. Vilket såklart känns helt fantastiskt roligt! Det är en sådan fin möjlighet att få nå ut med det jag gör utanför landets gränser, och det är såklart en dröm på ett vis. Men då har ju jag många gånger behövt ta beslut om jag ska göra något på svenska eller engelska, vilket inte alltid varit enkelt.

Som t.ex min Youtube-kanal där 95% av mina 75 000 följare inte pratar svenska. Efter många råd och tips och en lång tid av grubblerier så valde jag att börja göra mina videor på engelska istället. Det kändes egentligen från mitt håll ganska roligt och spännande, men det fanns också en rädsla att göra några av mina svenska följare besvikna. Jag förstår ju om det inte längre blir samma sak, och att några kanske tappar intresset för mina videor, speciellt om man har svårt att förstå engelska. Så under en lång tid gjorde jag inga videor, för jag orkade inte ta ett beslut av rädslan att såra eller göra folk besvikna. Men tillslut tänkte jag såhär; vad vill jag? Vilket alternativ känns bäst och får mig att bli mer inspirerad till att skapa videor och vloggar? Och då kändes det plötsligt inte svårt att ta ett beslut. Och jag blev faktiskt så otroligt lättad över att jag inte fick så mycket negativ respons för det som jag först hade trott. Men det är ju så, när man har de finaste och mest förstående läsarna och följarna i världen. För det har jag verkligen. Det är inte många gånger som det blivit en massa negativ respons, och det är jag så tacksam över.

Lite så blev det ju med min webshop också, men beslutet att göra den på engelska tog jag redan vid en min förra webshop, så därför ville jag fortsätta med det. Men som sagt så hoppas jag kunna göra en svensk version också! Vill inte att några ska känna sig utestängda på grund av svårigheter med språket ♥
Den här veckan har varit speciell på många vis. Mamma har ju börjat jobba i företaget och nu håller vi som mest på att gå igenom en massa saker så att mamma får chans att rensa i röran. Det är så skönt att ha någon som tar itu med allt det där svåra. Som att ringa Tullverket och ta reda på allt hur det fungerar med leveranser och frakter till andra länder. Sådant som bara känts som en stor svart ångestklump för mig innan. Någon som tar tag i allt som jag annars skjuter upp.

Dessutom har den här veckan varit så obeskrivligt vacker. Det har varit kallt minsann. Runt -23 på nätterna. Men som alltid när det blir riktigt kallt så blir det också väldigt vackert. På dagarna har jag fått några minuters sol i ansiktet, och det har betytt så mycket. Och sen, att bara få andas den här krispiga luften! När det är kallt ute så känns det alltid som om jag äntligen kan andas på riktigt igen. Kan ni känna igen er i det?
Den här morgonen tog jag med mig datorväskan på sparken för att åka till mamma och ha ett litet möte. När jag åkte där på sparken i solskenet så kom jag att tänka på kontrasterna mot förr, innan jag bodde här. Det såg lite annorlunda ut när jag åkte till jobbet då. Trängsel på spårvagnar och bussar. Stress genom stan. Inte som nu, när jag har tusen kvadratmeter för mig själv åt alla håll. Inga människor att trängas med. Inga starka parfymer att må illa av. Ingen cigarettrök på perrongen. Ingen stress över att missa nästa buss. Här kan jag gå i det tempot som passar mig. Jag kan glida fram över det isiga underlaget utan att behöva väja för mötande människor. Jag flyger fram.

Här stannar jag till en stund varje dag. Andas in av solskenet för att få lite energi. För ja, jag känner att mörkret tär, även om jag också älskar det. Tröttheten kryper sig på, men samtidigt ska jag i år ha i åtanke att vi under vintertiden får lov att vara trötta. Vi får sakta ned vårt tempo. Vi får lov att sova mer och bli mindre produktiva. Det är ju trots allt naturens egen cykel. Vi behöver spara på den lilla energi vi får nu, till att må bra. Inte till att ägna den åt att hacka ned på oss själva för att vi inte är tillräckligt duktiga eller för att vi inte får gjort lika mycket som vi annars får. Nej, vi rår om oss själv nu tycker jag, i den här mörka tiden. När solen inte lyser lika starkt får vi bli vårt egen och varandras ljus.
Tänk vad mycket som är sig likt ändå. Här är jag, min första vinter i Grundtjärn, 2010. Samma grusväg, samma hund och samma kameraväska som slarvigt ligger nedkastad på marken. Samma glädje över att få bo här.

Tänk om jag visste då att jag skulle bo kvar här sju år senare. Att allt skulle ordna sig. Att jag skulle få fortsätta på den kreativa vägen och driva eget företag. Att bloggen skulle vara mer levande än någonsin och att jag skulle ha alla er att dela min vardag med. Att jag skulle få hitta min själsfrände och dela livet med en man jag älskar mer än något annat. Att Nanook fortfarande skulle vara frisk och pigg och springa omkring och leka i snön, och att jag dessutom skulle ha två katter och en stjärnkviga. Att få tänka sig in i något så vackert, det skulle nog knappt vara möjligt då.  Jag är så väldigt tacksam att jag är kvar här, och det hoppas jag får vara länge, länge till. 

Nu börjar mörket lägga sig här och jag ska ut på en promenad med Nanook igen innan det blir kolsvart. Jag hoppas att ni har en jättebra torsdag allihopa!
Kram på er ♥

65 Kommentarer på “Att slitas mellan två språk och en liten tillbakablick från förr

 1. Mia

  Alltså jag tänkte inte ens på att webshopen var på engelska, man är så van numera att växla mellan språk, översättningar så man tänker inte ens på det. Dessutom har du gjort den så enkel att det inte kan bli missförstånd (tror jag) 😀 Fortsätt du med det som du tycker funkar för dig, så försöker vi nog hänga med i svängarna och hitta vårat sätt att läsa och lyssna. Bilderna talar ju för sig själv, och är alltid i högsta kvalitet.

  Reply
 2. Jorma

  Härligt att ni fått en riktig vinter där. Här väntar jag fortfarande på att den ska komma. Härligt att webbshoppen är i full gång och att mor din är på plats. Har en känsla av att det kommer gå hur bra som helst! <3
  Skönt att du hittat en balans i vilket språk du ska använda dig av. Jag tenderar att blanda svenska och engelska, jag skriver mesta av mina texter på facebook och insta på engelska just för att de engelsktalande vänner jag har ska förstå allting. Och ibland tycker jag det är enklare att uttrycka sig på engelska, kanske mycket på grund av att jag mestadels lyssnar på engelskspråkig musik. Ironiskt nog var poesi lättare för mig att skriva på svenska…
  Nu ska det plöjas igenom några kapitel i pluggandet innan det blir soffan för resten av dagen.
  Kramar

  Reply
 3. Therese

  Det är så häftigt vart livet kan ta en ändå. Tänk om du hade gett upp någon gång där i början då det var lite extra tufft.. “Allt går bara man vill” stämmer kanske inte alltid, men det är ju verkligen inte omöjligt att skapa sitt drömliv så länge man har tålamod och en stor portion drivkraft 🙂 Så otroligt inspirerande att läsa!

  Reply
 4. Jacqueline

  Det är så roligt att du skriver om precis det där med hur man tar sig till jobbet. Den här veckan har varit en mardröm med inställda och försenade tåg, tåg som stannar efter två stationer och alla måste gå av = kaos för både bilar och gående. Har varit så nära sammanbrott av hur mycket tid och energi jag ödslar på att ta mig till ställen. Och så idag, samma visa igen, inställda tåg förseningar i 40 min till 1h. Jag blir frustrerad och ledsen och vill bara skrika rakt ut. Detta måste vara den mest oproduktiva och energiätande platsen på jorden känns det som. Det hela slutade med att jag fick gå hem igen för bussen gick inte heller, så där försvann nästan en hel förmiddag. Nej, det håller inte.

  Så fint att ni har så mycket vinter! Det vore superkul att hälsa på er någon gång när vi far uppöver <3 Kram på er alla i hushållet!

  Reply
 5. Therese

  I just read something this morning that said “Gratitude is the open door to Abundance”. I’d say that with your very greatful heart that you embody this quote! You have a list of a great deal of abundance in your seven years you speak of and all of the highest joy and love to you! Especially Johan! You are living the dream and well deserving of all you have and more yet to come!

  Reply
 6. Dixi Wonderland

  Så vackert med all snö! Vi hade endast snö i 3 dagar innan allt försvann och jag är så ledsen 🙁 Men tur att det kom ett inlägg ifrån dig så jag kan få njuta genom dina bilder istället 🙂

  Reply
 7. Christiane

  Swedish or English . . . . does it matter so much when the blog conveys so much of love and nature that is seen in the embrace of a beloved dog or the sweetness of a beautiful little cow named ‘Star’ or the beauty of the countryside, for which words are not needed to convey at all!

  Something about this blog is so warm and kind that it cannot be totally missed if ‘language’ is not present. Truth is where are the words to describe the aurora on a winter’s night? Or the love in the eyes of a little cow or a beloved dog? Some things need no translation . . . . and that is why this blog suceeds so well . . . . it speaks to the heart, not the head.

  Reply
 8. David

  I love how your beautiful uniqueness in your fascinating Swedish language comes through the translator. It brings smile after smile. My favorites: 1.) “There are not many times that it has become a lot of negative feedback, and I’m so grateful.” 2.) “Things that just felt like a big black blob anxiety for me before.” 3.) “When it’s cold outside, it always feels like I can finally breathe properly again. Can you recognize you in it?” Your gratitude for all your blessings in life oozes through and is such a great example for all of us. A doctor here in the U.S. recently said, “If thankfulness were a drug, it would be the world’s best-selling product with a health maintenance indication for every major organ system.” Thank you Jonna!

  Reply
  • Anonym

   Yes, automatic translations often bring not only smiles but knee slapping laughter ending in stomach pain 🙂 Although Swedish to English is at least understandable, but have you ever seen Arabic to English? It’s hilarious!

   Reply
 9. sandrajunhammar.se

  Alltså åh, älskar livet på landsbygden ♥ Att slippa trängas på spårvagnar eller tunnelbana precis som du skriver.

  Hoppas att vi också får snö här snart, vill också åka spark! Det är ju såå härligt ♥

  Kram

  Reply
 10. Camilla

  Åh så glad jag blir för din skull när jag läser dina ord!
  Jag tycker att du har varit så grym som har tagit hand om allt det där själv tidigare och ändå klarat av att komma så långt och växa i alla dina kanaler, som du har gjort.
  Så skönt att du äntligen får hjälp. Och vilken känsla att kunna anställa!

  Reply
 11. Sabina

  Ja du har verkligen den ultimata jobbvägen 😀 jag tänker det varje dag när jag pendlar till jobbet, vad skönt det vore att slippa all trängsel och stress. Kanske en dag!

  Reply
 12. Rob

  Jona,
  Thank you for the wonderful update. I am so thrilled that I have come across your website, Your work, and your blog. You are such a wonderful young woman and I am so thrilled for your engagement and the life you are making there. All the best to you and I so enjoy the the moments of peace and freedom I get every time I see you on Facebook. Be well

  Reply
 13. Janet E Jan Drennen

  Hi Jonna,
  I enjoy your photos, the awesomeness winter photos in rural country, etc. It’s refreshing and inspiring even thought I’m not crazy about snow, icy roads etc. but I love your Facebook !!!
  Thank you Jonna !!! ❤️❤️❤️
  ~ Jan

  Reply
 14. Maria

  Suck, är så avundsjuk på ditt liv! Men trots det är jag så glad att du har fått till det så bra. För när jag läser dina inlägg och ser in i ditt liv mår jag själv så mycket bättre av att veta att det faktiskt finns folk som lever så i vårt västvärldsland. Det inspirerar och visar att det går. Så trots grön avund gläder du mig!

  Reply
 15. Rue

  Hej Jonna,
  Thank you so much for this blog, it raised my spirits. We are also moving into the dark season where I live. Not as dark as up North but the effect on the soul is the same. In my country we are expected to constantly produce no matter what the conditions are else you are considered lazy. Recently I have felt the weight of this and was starting to think badly of myself. Then I read this blog.

  You reminded me that in Winter it is natural for us to “slow down our pace. We are allowed to sleep more and become less productive.” I loved this statement! The fast pace of my country doesn’t really bring about quality production, it just increases stress. So I have decided to step away from what is normal and embrace the natural rhythm of nature. I am giving myself permission to be less productive and focus more on what is important, family and friends.

  Thank you my friend for this gentle reminder.

  {{{Kram}}}

  ~ Rue

  Reply
 16. Lena Berg-Nordenberg

  Jag är så glad att Du hittat Ditt härliga liv uppe i Grundtjärn, det är allt ofattbart mycket mer värt att storstadens vidriga stress. Du har gjort så så rätt och jag känner igen mig själv i Dig och Dina beslut. Jag bor vid Europas största sjö Vänern och upplever samma enorma glädje att få leva med naturen och följa årstiderna där. Det är sådant som ger livskvalitet. Måste få säga att jag rent av avskyr storstäder. Så fortsätt Du med Ditt fina val här i livet för det är det riktigt äkta att följa, det som hjärtat har fått bestämma. Kram från Lena

  Reply
 17. Beatrice

  Så vackert du har det runt dig! Vilken vardagslyx! Nu när mörkret kryper inåt så glöm inte vitamin-D3. Har själv ökat dosen nu.

  Reply
 18. Tavis

  You are so right that life should slow down when the dark days come. I spent time in Finland during the winter with a very special person and the dark days gave us time to talk or just be together, inside and outside and the night I feel is as beautiful as the day.

  Reply
 19. Jessica

  Oh my goodness, look at smooshy little baby puppy Nanook! I’ve completely forgotten whatever else the blog post was about because of that adorable picture!
  –Jessica, who Google Translates the blog into English 🙂

  Reply
 20. Emilie Bourdet

  I love your videos in English of course but what I prefer is your Swedish videos with the subtitles. It is fun to watch it the first day all raw, trying to understand what is said and then rewatching it when it is translated.
  Swedish is such a beautiful language that I am never tired to hear.
  All that you do is a gift and a delight into my daily life. Thank you and I hope too that you will be on the same place many years and successful.
  Love

  Reply
 21. Natalie

  Easy to use the google translate button. And it also makes, in translation – fun sounding sentences at times!

  Reply
 22. Sofía

  So lovely to see the snowy photos and the little Nanook running in the path <3
  Thank you so much for start making the vlogs in English lately, although I understand that for the Swedish people it´s not the same as before, in my case I enjoy them much better cause I understand everything your English is really good!
  Loving your new webshop, so beautiful as always <3
  Enjoy the wonderful winter there
  Take care, WARM HUGS from Spain

  Reply
 23. Valerie

  Dear Jonna: it gives me so much pleasure when you post. Happy people, pets and beautiful surroundings. I found your website when my great-niece shared your kuhlning video. Yes, if we step forward in courage, seeking good in what we want, we can have unimaginable things happen! Many good wishes and blessings to you.❤???

  Reply
 24. Malin

  Åhh vad härligt det ser ut, hoppas på att också får bo så i framtiden. Jobbar på att uppfylla drömmen!
  Tusen tack för din underbara blogg, den inspirerar och lyser verkligen upp vardagen!
  Kram

  Reply
 25. Gosia

  Hi! I’m one of your English-speaking readers, and I have to say that Google Translate does a great job – there are a few mistakes or nonsensical phrases here and there, but overall, it’s quite impressing, so no worries here 🙂 Reading and seeing the photos, I grow positively jelaous of your life, myself being crammed into a cold, bad-looking flat in the centre of one of the most polluted cities of Europe. Well, settling down in a beautiful place, prefereably with mountains nearby, is one of my goals for the future. I totally agree with your attitude towards all the stress and speed of the city! And I have to say that your blog is the nicest lecture to go with a midday cup of coffee, especially when it’s snowing outside 🙂

  Reply
  • Anonym

   “Hallo på er!” meaning “Hi you all” is translated int “Hello on is!” And so it goes on. Not a very great job, I’d say!

   Reply
   • Anonym

    My Swedish/English comment also was scrambled by robotic translation the Swedish part getting translated making it meaningless.

    Reply
 26. Lilly-Marie

  Jag skrattar lite med det här med språket. Ska man skriva på svenska eller engelska och borde jag börja skriva på spanska då jag är bosatt i Spanien?
  Samt att jag lever med en Marockansk man.
  Huvudsaken att du trivs och att det känns rätt för dig. Fina vinterbilder, härligt att få se så många fina bilder 🙂

  Reply
 27. Olivia

  Vilken underbar text om mörkret. Det här blir min fjärde vinter i Norrland och jag älskar det men i år känner jsg för första gången att jag är riktigt trögstartad på grund av mörkret. Köndes peppande med dina ord om att det är naturens gång och att man därför gör rätt i att sakta ner sitt inre tempo.

  Och ursäkta nyfikenheten men vad har hänt med den tredje katten? Är det Kira som saknas? Har för mig att jag såg Toulouse nyss på en bild. Minns hur du skrev att Kira direkt blev speciell för dig så det känns så tråkigt om hon sakas er!

  Reply
 28. Ng Yuet Ling

  I am 55 years old and have not seen or touched or felt snow before. I am enjoying the snow through you! Thank you.

  Reply
 29. Illianas

  Åh vilka fina bilder, och vad härligt att kunna ta sparken för att åka iväg på ett möte! Så okomplicerat och rofyllt. Älskar verkligen landsbygden, det är helt underbart att slippa storstadsstress och att trängas på tunnelbana/tåg/bussar. Det låter verkligen underbart att du nu har din mamma som anställd i företaget så du slipper dra hela det tunga lasset själv, det är ju otroligt mycket att göra för en enda person. Förstår inte att du har orkat alla dessa år. <3
  Hoppas du har det bra Jonna,
  Kram! <3

  Reply
 30. Cathy

  What lovely photos. This is a refreshing perspective…winter is a time for hibernation? and reflection. We all need this…to live with the seasons is the natural rhythm that sustains us. I love your description of your morning “commute”…across the field on your sled. It’s so healthy for us to appreciate the little moments….the feeling of invigoration when the icey cold air enters your lungs; the warmth of the winter sun; the crunch of snow under your feet. I’m jealous!! I do not live in the city, but I long for snowy days and we haven’t had any snow yet. Winter is good for the soul. So glad you can cherish your moments with your mum and Nannook too. i really enjoyed the livestream on Patreon and look forward to the next one. Hope your Lucia project turns out just the way you envision it this year! ❄️❄️❄️ Can’t wait to see it!

  Reply
 31. Magnus

  Ja, jag vet inte vad som skulle få mig att flytta in till en stad, som tex Göteborg. Jag kan inte komma på något som skulle få mig att göra det frivilligt!
  Trots att jag inte bor så “på landet” som du gör så är det ändå landsbygd runt om kring det här lilla villaområdet. Och när jag kommer hem från jobbet på natten är det tyst ute. Ibland hörs Kattugglor ropa från flera olika håll och även räv och rådjur hörs då och då. Dom där minuterna jag ibland blir stående i mörkret är underbara. Tystnaden, naturens ljud, den friska luften….. Det är livskvalité för mig! Önskar att det kunde vara likadant dygnet runt men även här kommer människans alla ljud tillsammans med dagsljuset.

  Stor kram!

  Reply
 32. Isabel

  OH NO!!! Jonna, I see on your photo before last one that you also are being sprayed by ‘chem’ trails. These are chemicals being sprayed on purpose to alter humans, the weather, climatic conditions and so many other things! I loved the purity and pristine environment of where you live and thought that your area had not been reached or touched by these chemicals.
  Your photo saddened me to see that I was wrong! 🙁
  This insanity has to stop!

  Reply
 33. Gunilla T

  Så vackert Jonna!
  Jag får ro i skälen av dina bilder!
  Det gläder mig att höra att din mamma ingår i ditt team nu!
  Har ju följt dig från början så det är underbart att se hur du lyckats och ditt företag växer!
  Att du mött din stora kärlek!
  Jag är så glad för din skull Jonna!

  Önskar dig allt gott, en fin och ljus advent!

  Reply
 34. Emmi

  Jag kan känna en viss ambivalens kring det här med att det är engelska på dina andra plattformar men samtidigt förstår jag det det pga utländska följare fast.. Jag hade hellre sett att du i dina videos pratar på svenska och att webbshoppen är tvåspråkig för det blir inte samma känsla när så mycket är på engelska, det är som att charmen med allt det genuina försvinner på något vis.. Svenska är ändå ditt modersmål och jag tror faktiskt många utländska följare vill ha just svenska, både muntligt och skriftligt, men att det finns undertext som tillval så att det ändå går att förstå vad saken handlar om.. Och kanske något annat verktyg för det än google translate i så fall.. Sen behöver man inte alltid prata heller och förklara precis allt, är väldigt skönt att se videos där någon gör sitt under tystnad, speciellt när det kommer till utförande av sysslor samt djur och natur.. Sen kan man alltid lägga in eller två korta texter med förklaring vid behov om man nu känner för det..

  Men nåja, vill inte du ska tro att jag bara klagar.. Hoppas du kan se min kommentar som postiv kritik istället för negativt klagande.. Jag är annars fullkomligt överförtjust i din blogg och ditt skapande! Det är så kul att följa dig och få en inblick i ditt liv och allt du tar för dig och gör, vilken resa du gjort! Så otroligt häftigt.. Du är ett levande bevis på att hårt arbete, slit och möda och uppoffringar till sist ger utdelning och belöning 🙂

  Ha en fortsatt fin fredag och en mysig helg, njut och må väl <3

  Reply
 35. Luna (Wilma)

  Hi Jonna, love the attractive pictures! Enjoyed the streaming last night.
  Language is fine for me, I can translate in english, dutch etc. Where we live there is a lot of light polution. Would like to go to Sweden or Scandinavia. My son is an astrophotographer, he operates from a remote observertory, he would love to use his telescope in dark sky conditions, so we might go some time?.

  Reply
 36. Anonym

  Vore kul om du skrev lite mer om djuren, ni hade ju en katt och en hund till, Kira och Danny. Kan passa på att fråga vad som hände med den gamla kökssoffan du gjorde iordning för flera år sen? 😛 Jag gillar också bäst när du pratar modersmål, är mycket mysigare, mer äkta och naturligare. Det är ju en svensk blogg och säkert mer exotiskt för utländska läsare 🙂

  Reply
 37. Ian

  I love the picture from seven years ago, two youngsters together 😉
  I also think you have had the right mix of Swedish and English, very hard to please everybody , I use the translate button on the blog and it works fine , so its good that your pictures please everyone.
  Best wishes

  Reply
 38. Theresia

  Älskar verkligen att följa din resa här i bloggen. Och det var faktiskt du som inspirerade mig att också flytta från södra Sverige hit upp till Norrland ☺️. Vad har förresten hänt med Johans Danny? Och hade ni inte tre katter?

  Reply
 39. Amanda

  Jag (svenskspråkig) skulle gärna se dina videos på svenska, med engelsk undertext för dina icke-svensksrpåkiga läsare eftersom jag själv föredrar författarens orginalspråk i böcker, bloggar och videos. Det blir ett extra arbete såklart, men jag har sett i flera svenska videos att de kör översättning i undertext. Många av dina läsare är nog intresserad av dig och ditt liv och även det svenska språket. 🙂

  Reply
 40. PJ:s byffé - från by till fe

  Själv har jag inga svårigheter att hänga med på dina engelska videos men visst vore det fint med lite svenska videos ändå. The original! Kanske lite mera arbete för dig om du går in för att skapa undertexter på engelska men, men,

  Oj, -23 C! Fast vi bor på nästan samma breddgrad så har vi mycket mindre vinter här i Österbotten. Inga renar har vi heller men vargar lär styrka omkring här. Visst är vinterns ljus sparsamt men själv har jag en hobby som passar detta mycket bra. Och det handlar inte om att fotografera norrsken och himlavalvet även om jag gillar det också. Alla årstider har sin tjusning, tur att vi som bor i Norden får uppleva detta!

  Reply
 41. Birgitta

  Så härligt att ta sparken som tjänstefordon! Då jag följt din blogg under alla år så visst gläds jag också åt din nya situation. Minns hur du beskrev de kalla nätterna i “gamskolan”, allt slit med ved för att få lite värme inomhus men din kamp för det du tror på och hur du löste vardagen imponerar. Visst är det också glädjande att du har följare utanför vårt land och jag förstår dig att du använder engelska ibland. Vintersolskramar till er!

  Reply
 42. Elke Boschinger

  Hi Jonna,
  only recently I discovered your blog via your Youtube channel. Your content is so inspiring and I especially love watching your vlogs. You have created a beautiful life for yourself and I am very happy for you. I am from Austria, currently living in London and I can very much relate to how you feel about living in and with nature. Regarding creating content in Swedish or English, I believe that your readers and viewers will respond very positively if your videos are in English. Here in London I have met many people from Sweden and have exchanged a lot of thoughts on culture and language. In my experience Swedish people are very open to converse, watch movies and read books in English. I think all will be fine. May your creative business flourish and continue to grow. Looking forward to the next vlog. 🙂
  Greetings from London, Elke

  Reply
 43. jag 74

  Du tappar nog den äldre generationen med 7 år i skolan, om du går över till engelska,men så är det i dag ,inget att göra åt

  Reply
 44. Pauline

  HI Jonna! i can definitely tell you that it is not a problem to me that you do not write in english. It is true that i use google translator as well and it does also make me smile. generally your pictures and your art speak for themselves. The first one of you that you posted ont his blogpost is absolutely lovely! you and your environment are so divine. Thank you for what you share on your youtube channel too. Sending you some love from Australia / New Zealand where i am physically (but carry french roots)

  Reply
 45. Lars 8463

  Hej fina DU
  Tystnad är min äldsta och bästa vän.
  För den har alltid tid att lyssna
  på mina tankar.
  Kanske därför jag är så tystlåten?
  Därför jag fick IG i engelska.
  För att jag inte hördes på lektionerna.
  Men fick VG på centralprovet,
  för då räckte det att läsa och lyssna.
  Så jag känner aldrig något hinder
  när jag får besöka din värld.
  Men om språket varit ett gränshinder…
  Förstår din slitning och val.
  Att du inte vill att språket
  ska begränsa din kreativa resa
  mot drömmar, mål och möjligheter.
  Men tiden kommer alltid
  att vara en begränsning.

  När jag har tid att besöka staden
  Stannar min vän alltid hemma.
  Så även om det är roligt med ett besök
  är det skönt att komma hem
  till någon som har tid att lyssna.
  Tid att lyssna till tankar som
  “om jag stannar till i all stress
  står jag mitt i en strid ström
  av andras resa mot drömmar,
  mål och möjligheter”
  undra hur den ser ut?
  För att jag får se delar av din ❤

  Min själ är inte alltid vacker,
  för när känslostormen får lågan
  att fladdra, försvinner värmen.
  Men lågan är stadig och varm,
  när den önskar att din förhoppning
  blir verklighet.

  Kram

  Reply
 46. Hannah

  Hej jonna!!
  Jag är nyfiken på vilka kameror du använder? Det är ju underbara bilder och så knivskarp skärpa att man nästan blir avundsjuk!
  Använder du en större systemkamera när du är ute också fotar och en mindre kompakt system när du som nu i detta inlägg är ute på sparken?
  Jag är ett stort fan och älskar din blogg!!

  MVH

  Reply
 47. Hanna

  Hej Jonna! Lyssna på dig själv. Det är ju därför folk följer. För att du är du. Jag har följt dig i tre år. Lika länge har det stått att du bott i Gjutjärn i fem år. Dags att uppdatera beskrivningen ? 😀

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.