64 Kommentarer på “Hösten lär oss hur vackert det kan vara att släppa taget om det som har dött

 1. Jorma

  Vilken härlig film! 🙂 Varje årstid har något fint att bjuda på. I mina “unga dar” i Åsa (jupp, det utanför Kungsbacka) så tyckte jag att de dimmiga höstdagarna/kvällarna var härliga att traska runt i.
  Och i den djupare meningen så är det i sanning så att sorgen efter någon som lämnat oss är i början som en klump med kol som med åren blir allt mindre för att i slutändan bli en diamant man bär med sig i hjärtat.

  Reply
 2. Ewa

  Hej Jonna!
  Nu träffade du mig rakt i hjärtat. Jag och min man står precis i dörrhålet för att ta ett jätteskutt ut till det okända. Vi har haft ett mardrömsår med mycket motgångar och tuffa sjukdomar.
  Nu släpper vi taget och flyttar till en liten gård vi köpt i Västernorrland.
  Du har hjälpt mig på vägen och nu känns det så rätt att ta det steget.

  Tack för alla dina kloka ord och dina vackra bilder ?

  Reply
  • Sandra

   Säger också att hoppas ni kommer trivas 🙂

   Jag bor i Övikstrakten och det är fint och trivsamt här. Ett tryggt ställe att växa upp på (inte lika tryggt nuförtiden men det finns nog ingen plats i Sverige som är det).
   Nu är ju Västernorrland större mer än Övik, men ni kanske inte kommer ha alltför långt hit. Höga Kusten som är otroligt vackert sommartid. Skuleskogen med skottdalsskrevan. Balesudden med vatten med högt/lågt? ph värde som gör att inget förmultnar i vattnet, trädstammar är sig lik år för år.

   Underbar fin skärgård, havsbad som Gullvik eller öarna i skärgården. Ett litet gångavstånd till Ögeltjärnshöjden och du har utsikt över en vacker del av skärgården,

   Våra vackra, ljusa sommarnätter.

   Ha du varit här? Kanske ni till och med har släkt här? Isåfall får du strunta i mina tips om du redan känner till dem 😉

   Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh vad glad jag blir att läsa din kommentar! Det värmde lite i hjärtat <3
   Så spännande att ni ska ta ett sådant stort steg ut i det okända, och lämna en tung tid bakom er.
   Låter underbart med en gård här i västernorrland.
   Heja er! Stort lycka till! <3

   Reply
 3. Christoffer B

  Du berör mig som vanligt.. Och fantastisk musik, som vanligt! Vad är det för låt?
  Det är sant att det finns något vackert med alla årstider, jag har faktiskt lärt mig uppskatta just de mörka årstiderna mycket mer sen jag började läsa din blogg. Vet inte om det är din mentala inställning eller dina bilder men du är bra på att ta fram det positiva och vackra i allt liksom. Det öppnar ögonen och gör livet lite ljusare för oss som inte är lika bra på det. Tack för det! 🙂

  “We live only to discover beauty. All else is a form of waiting.”

  Reply
 4. Mimmie

  Magiskt, helt magiskt! Vilken underbar video och låten… wow! Vad är det för låt?
  Du är så fantastiskt duktig!

  Reply
 5. Nicklas

  Vilken fin film! Visst är det sorgligt med allt som vissnar och dör men samtidigt något fint! Tyckte det var lite sorgligt när mina tomatplantor började vissna och se lite trötta ut. Jag hade värmen på i flera nätter men en kväll beslutade jag mig för att dra ut sladden helt enkelt stänga av respiratorn! På morgonen var de döda tråkigt men samtidigt något fint nu slapp de kämpa emot kylan och fick vila. Lite samma sak med gamla sjuka människor som kämpar och en dag får somna in. Det är mycket sorgligt men nu slipper de lida mer och får vila. Du är en fin person Jonna! Kram!

  Reply
 6. Elisabet :)

  Så otroligt vackert! Och sant. Hösten kan hjälpa oss att förstå hur viktigt det är att släppa taget. Lära oss den viktiga insikten att ibland måste något dö, för att det nya ska kunna födas. Men också att vi, liksom naturen behöver gå in i vintervila ibland för att samla nya krafter inför en kommande vår.

  Tack!

  Reply
 7. Erika

  Den filmen Jonna bildade tår på kinden, så fint, berörde på djupet. Vacker låt, även jag undrar…..vad heter låten. Den sortens musik tilltalar mig i varje millimeter av det som är jag. Den fina hösten dör lite i taget bit för bit men, den kommer alltid tillbaka lever upp igen med allt vad det innebär, att bära namnet “Höst” väldigt mycket är kortvarigt, men återkommande.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så mycket Erika, och vad fint att den berörde dig så. Låten heter Prophecy med Adrian von ziegler.

   Reply
 8. Johan

  Ditt vackra skapande har inget slut, och jag hoppas innerligt att det förblir så. För att få se saker som detta, det tröttnar man aldrig på. Tvärtom så vill återse alltsammans mer än en, två och tre gånger.

  Med den vackra musiken – som jag omedelbart fastnade för – och din närvaro, din alltid så kännande utstrålning, samt att du fångar så mycket på ett så fängslande sätt. Det skapas en känslostorm runt allting och man kan inte annat än ryckas med. Likt en besvärjelse är det så trollbindande att få skåda. Det är inte konstigt att de flesta väljer att uttrycka dina verk som renaste magi.

  Din gåva har inga gränser, då den likt universum ständigt verkar expandera. Snälla Jonna, sluta aldrig med att göra det du gör och framför allt, sluta aldrig att vara du…

  Reply
  • Jonna Post author

   Återigen så vackert skriver. Slutar aldrig häpna över dina ord och tolkningar. Tack Johan.
   Och jag lovar, jag ska aldrig sluta med det jag gör. Tack för inspirationen att fortsätta <3

   Reply
 9. Magnus

  Vad ska jag säga? Du överträffar dig själv varje gång! Din förmåga att se det vackra och/eller positiva i allt är otrolig. Även jag har börjat se på den här årstiden med andra ögon sen jag började följa dig och din blogg. Tidigare var hösten, i alla fall efter att löven fallit, bara en grå och trist transportsträcka på vägen tills dess värmen kommer tillbaka. Stort tack för att du hjälpt mig att se det på ett annat sätt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Magnus! Vad otroligt glad jag blir att du kan se på den här årstiden med andra ögon nu.
   Och tack för dina fina ord! <3

   Reply
 10. Birgitta

  Så fint, behövde precis den tanken idag.hösten är ju ett avslut men också början på nästa årstid och snart vänder dét och blir ljusare igen.tack för din underbara film, den gav mig behövlig tröst idag??

  Reply
 11. Annica

  Ciao, sitter på balkongen i solnedgången 20 grader ett glas vin. Korsikas siluett avtecknar sig mot rodnande himmel. Medelhavets dykningar mot stranden nedanför. Var är jag? Gissa tre gånger Joanna! Buona sera. Annica

  Reply
 12. Dick Scott

  Tack!! för en underbart vacker film med mycket känsla. Du har verkligen förmågan att se och förmedla skatterna i tillvaron, att se under ytan och verkligen känna livet!

  Reply
 13. Ida

  Har inga ord hur du berör mig med dina filmer. Det gör ont i bröstet så vackert och vemodigt på samma gång. <3

  Reply
 14. Esa Murtoniemi

  Jag har tittat på dina bilder. Du väcker en värmande tanke inom mej. Jag kan förstå att du saknar vingar ibland men du har ju dem i dina rörelser och sättet att vara mitt i naturen . Tack Jonna !

  Reply
 15. Pingback: Förtrollningen | Jonna Jinton

 16. viirvla

  Jag gick in på din youtube häromdagen och fann den här videon. Det var så sjukt:
  Jag var otroligt nedstämd över att jag snart ska flytta tillbaka till Sverige från Japan som jag bott i i nio månader nu, men när jag såg den här videon så kände jag mig plötsligt uppmuntrad och har sedan dess haft en känsla mer som “Okej, det är sorgligt att lämna allt jag hittat här, men det är Tid att släppa det här äventyret nu och ge mig ut på det nästa. Även om jag inte vet vad det nästa är än så är det är inte så dumt ändå – att inte veta vad som kommer hända”.
  Något liknande hände sist jag hälsade på din blogg efter att inte varit inne på den på länge – när du hade skrivit inlägget om att det är okej att vilja vara ensam. Skrev till dig om det då också. 🙂 Så otroligt lustigt att jag, när jag behöver det, hör eller ser just det jag behöver för att släppa negativa känslor – och att båda gångerna har varit hos dig! Så tack så mycket, även om du inte gjorde det för mig. 😉 Ville bara dela med mig av det. <3

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.